Wat gaan we doen?
Het vak verloskunde is opgedeeld in twee delen. Het eerste gedeelte zal in de derde periode gedurende 5 weken aangeboden worden middels projectonderwijs, in de vorm van probleemgestuurd onderwijs (PGO). Aan de hand van een casus zal er een probleemstelling moeten worden geformuleerd en via meerdere te volgen stappen zal worden toegewerkt naar een eindproduct waaruit blijkt dat de verschillende leerdoelen zijn behaald.
Planning
Planning PGO (5 weken)
Datum
|
Onderwerpen
|
Week 1: 29 januari
|
Uitleg PGO
Groepen maken
Orkestspel
Evalueren Orkest
Activeren voorkennis
|
Week 2: 5 feb
|
Stap 1, 2, 3, 4 en stap 5 zevensprong PGO
Voortgangsgesprek
|
Week 3: 12 feb
|
Stap 6
Voortgangsgesprek
|
Week 4: 19 feb
|
Stap 6 en 7
Voortgangsgesprek
|
Week 5: 5 mrt
|
Stap 7
Presentaties
Beoordelen presentaties en feedback geven
Kennistoets eind eerste helft periode 4 samen met tweede deel verloskunde
|
Orkest
Voor het uitvoeren van het project zal in 3 verschillende groepjes worden samengewerkt. Het voordeel van een opdracht doen in een groep is dat er meerdere mensen in zitten en je niet alles zelf hoeft te doen. Elk groepslid brengt zijn eigen ervaring, deskundigheid en ook zijn eigen teamrol in. Een teamrol is de manier waarop iemand zich in het algemeen gedraagt, zijn bijdrage levert en met anderen omgaat op school. Om een groep zo optimaal mogelijk te laten functioneren is het goed om rekening te houden met de verschillende teamrollen binnen de groep.
Het orkestspel is een korte test die naast een hoop plezier een voorzichtige indicatie geeft van de persoonlijke instrumenten (teamrollen) die je kunt inzetten wanneer je samenwerkt met anderen.
https://richarddehoop.nl/Orkestspel
Kahoot Challenge
https://kahoot.it/challenge/0429546
Logboek
In een logboek maak je onder andere aantekeningen over de aanpak, manier van werken, gebruikte tijd en middelen, uitkomsten, tegenvallers en samenwerking met teamgenoten. Een logboek kan als reminder helpen bij de voortgangsgesprekken.
Ondersteunende opdrachten
Vraag voor de sorteeropdracht de kaartjes aan de docent en ga aan de slag met de opdracht.
UITLEG SORTEEROPDRACHT
Doel: inzicht verkrijgen in welke hormonen waar en wanneer een rolspelen in de cyclus van de hond.
Werkwijze:
De opdracht wordt uitgevoerd in groepjes van 3-4 personen
- Iedereen krijgt een envelop met kaartjes
- Verdeel de kaartjes onder de groepsleden
- De eerste legt 1 kaartje op tafel
- De volgende student (met de klok mee)legt vervolgens zijn eerste kaartje op tafel en kijkt waar die hoort tov het kaartje dat al op tafel ligt.
- Leg nu steeds om de beurt een kaartje op tafel zodat er een logisch geheel ontstaat. Sorteer de kaartjes op basis van eigen kennis en logisch denken
- Bespreek jullie eind uitkomst met de docent.
- Is er een verschil met de kat? Zo ja, wat is het verschil tussen de hond en de kat?
Nuttige informatie
Clinical Endrocrinology of dogs and cats
Powerpoint PGO
Afronding
Het project zal worden afgerond door middel van een presentatie. In welke vorm deze presentatie zal gaan plaatsvinden is door de afzonderlijke groepen te bepalen.
De presentaties zullen door de medestudenten en de docent worden beoordeeld. Het eindresultaat zal meetellen bij de kennistoets die op de helft van de vierde periode zal worden afgenomen zodra het tweede en laatste deel van het vak verloskunde is afgerond.