Inleiding
Beste leerlingen van V3,
Welkom bij hoofdstuk 3: Draagkracht. Dit hoofdstuk gaan we anders aanpakken dan normaal. Zoals je al hebt opgemerkt heb ik deze site gemaakt waarop informatie en opdrachten staan over hoofdstuk 3. Zie deze site als een online opdrachtenboek. Omdat dit hoofdstuk gaat over duurzaamheid, wilde ik ook duurzaam handelen en heb ik in plaats van papier het internet gebruikt.
In de eerste les gaan we groepen vormen. Een aantal opdrachten doe je samen met je groepsgenoten, een aantal doe je alleen. Uiteindelijk levert iedereen een persoonlijk dossier in die bestaat uit alle opdrachten die je op deze site ziet. Ik zal voor de structuur-liefhebbers hier en daar kleine handvaten geven, maar ik sta ook vooral open voor al jullie creativiteit!
Ik wens jullie bij deze alvast veel plezier en succes met het vormen van jullie persoonlijke dossier!
Mijn welgemeende groeten,
Mevrouw Arslan
Opdracht 1 - ''Duurzaamheid'', waar denk je aan?
Maak een persoonlijke mindmap over het begrip duurzaamheid.
Dit mag je op papier doen en vervolgens inscannen om het in je dossier te stoppen. Je mag het ook gelijk op de computer maken. Vind je eigen weg hierin, je bent zo vrij als een vogel! Als het maar goed genoeg naar voren komt wat je weet over het begrip duurzaamheid.
Tip: Er zijn genoeg mogelijkheden te vinden voor een online mindmap, gebruik onze grote vriend Google eens!
Stop de mindmap in ieder geval in je dossier als opdracht 1.
Opdracht 2 - (On)eens?
Lees de stellingen hieronder. Geef elke stelling een cijfer tussen de 1 en 5. Zie onder de stellingen waar de cijfers voor staan. Geef ook aan waarom je dat cijfer hebt gegeven; leg dus je keuze uit!
Stelling 1: ‘’Als ik in de supermarkt ben en ik kan kiezen voor een biologische versie van een product, dan kies ik daar ook voor.’’
Stelling 2: ‘’Omdat ik 7 dagen per week vlees eet houd ik het mondiale voedselprobleem in stand.’’
Stelling 3: ‘’Ik doe niet aan voedselverspilling. Ik gooi mijn boterhammen bijvoorbeeld niet weg, maar eet ze netjes op.’’
Stelling 4: ‘’Omdat ik een hamburger bij de Mc Donald eet zijn er kinderen in Afrika die ondervoed raken.’’
Stelling 5: ‘’Het is beter om vegetarisch te eten, de productie van vlees is namelijk niet goed voor het broeikaseffect.’’
Stelling 6: ‘’Sinds het nieuws over plofkippen eet ik het liefst geen kip meer.’’
Stelling 7: ‘’Omdat de productie van soja ten koste gaat van het tropisch regenwoud eet en drink ik geen soja producten.’’
Stelling 8: ‘’In de winter eet ik geen aardbeien. Een aardbei is namelijk een zomerfruit.’’
- Oneens
- Klein beetje mee eens
- Beetje mee eens
- Mee eens
- Heel erg mee eens
Opdracht 3 - De Ecologische Voetafdruk
De hoeveelheid bruikbare grond die iemand verbruikt, noem je zijn ecologische voetafdruk. Als ieder mens op aarde een even groot stuk bruikbare grond zou krijgen, zou ieder mens een voetafdruk van drie voetbalvelden hebben. Dat is echter niet zo...
In deze opdracht staat de ecologische voetafdruk centraal.
Bekijk het volgende filmpje:
a. Doe de voetafdruktest door op de link hieronder te klikken. Dit is een persoonlijke test die je dus zelf moet invullen. Let op: Je hebt bij een aantal onderdelen de hulp van je ouder(s) nodig!
De voetafdruktest
Doet de link het niet? Ga naar www.brabantsevoetafdruk.nl ***
b. Verzamel alle uitslagen van de voetafdruktest in jullie groepje. Maak een grafiek om de verschillen tussen de voetafdrukken in jullie groepje zichtbaar te maken. Voeg ook de voetafdruk van de gemiddelde Nederlander toe aan jullie grafiek om zo jullie voetafdrukken af te kunnen wegen tegen het Nederlandse gemiddelde. Je mag zelf uitvogelen hoe je dit allemaal het beste kunt doen. Voeg de grafiek toe aan je dossier als opdracht 3b.
c. Bediscussier onderling de uitkomst van jullie onderzoekje. Hoe zijn de verschillen tussen jullie voetafdrukken te verklaren? Voeg een persoonlijk verslag van deze discussie toe aan het dossier als opdracht 3c.
d. Bedenk samen hoe je ervoor kunt zorgen dat je voetafdruk kleiner wordt. Voeg jullie ideeën toe aan het dossier als opdracht 3d.
*** (De voetafdruktest is een algemene test die op verschillende sites te vinden is. Ik heb voor deze versie gekozen, omdat bij deze versie wordt bijgehouden wat de gemiddelde voetafdruk is in de provincies van Nederland. Elke keer dat iemand zo'n test maakt, moet hij kiezen uit welke provincie hij komt. Zijn resultaten worden dan gevoegd bij de resultaten van anderen uit dezelfde provincie. Op die manier ontstaat er uiteindelijk een steeds betrouwbaarder gemiddelde! Hier wilde ik samen met jullie graag aan bijdragen, vandaar deze keuze.)
Opdracht 4 - Koop jij duurzaam?
Download de app Questionmark. Met deze app kun je nagaan hoe duurzaam een product is.
a. Houd een week lang bij wat jij koopt aan voedsel (of wat je ouders kopen als ze boodschappen gaan doen). Ga met de app questionmark na hoe duurzaam de producten zijn. Zet dit alles in een duidelijk schema. Voeg dit schema toe aan je dossier als opdracht 4a.
b. Bedenk voor jezelf (eventueel met behulp van de app questionmark) wat je anders kunt doen in je koopgedrag om duurzamer te handelen. Voeg je ideeen toe aan je dossier als opdracht 4b.
Opdracht 5 - Hoe bewust is het Frits Philips?
Hoe bewust zijn de rest van jullie schoolgenoten nou eigenlijk over hun voedselgebruik? Dat gaan jullie onderzoeken!
a. Bedenk samen met je groepsgenoten 5 interview-vragen en voeg deze toe aan je dossier als opdracht 5a.
(Opdracht 5a eerst laten goedkeuren aan je docent voordat je doorgaat met opdracht 5b!)
b. Stel jullie interview-vragen aan minimaal 5 leerlingen en 1 docent! Verwerk de antwoorden die jullie hebben gekregen in een verslag en voeg dit verslag toe aan je dossier als opdracht 5b.
Opdracht 6 - Wat ga jij bijdragen aan de bewustwording van je medemens?
Zet met je groepsgenoten een plan op waarmee je ''propaganda'' gaat maken voor bewuste keuzes en duurzaam voedsel! Je kunt het zo gek maken als dat je zelf wil!
Denk aan:
- Posters die we door de school kunnen hangen om te informeren / overtuigen
- Een liedje / rap
- Toneelstuk
- Ideeen voor de schoolkantine
- Een nieuw voedselplan voor de schooldirectie
- Etc.
Opdracht 7: Documentaire ''Food Choices''
a. Neem de begrippenlijst die op pagina 92 in je tekstboek staat over in je dossier. Zet in je eigen woorden achter elk begrip wat de betekenis er van is. (Let op: In eigen woorden!)
b. Bekijk de documentaire ''Food Choices'' (vanaf 1:07:00) met volle aandacht en met de begrippen in je achterhoofd. Probeer de begrippen 1 voor 1 zo goed mogelijk te koppelen aan de documentaire. Als je een begrip niet kunt koppelen, leg je uit waarom je het niet kunt koppelen.
Achter elk begrip komt dus een eigen omschrijving te staan en een koppeling met de documentaire of een uitleg waarom het niet gekoppeld kan worden volgens jou.