In les 1 gaan de leerlingen aan de slag met paragraaf 2.1 Aanzichten. Om de les te beginnen is het handig om een stoel op tafel te zetten en met behulp van die stoel visueel duidelijk te maken wat een vooraanzicht, zijaanzicht en bovenaanzicht is. Op het bord teken je de verschillende aanzichten, zodat het goed zichtbaar is voor de leerlingen hoe je het kunt tekenen. Als de leerlingen dit begrijpen, kunnen ze gaan werken aan de opdrachten 1 t/m 3. Je loopt rond door de klas om eventuele vragen te kunnen beantwoorden en hulp te bieden daar waar nodig is. Als iedereen klaar is, kun je ervoor kiezen om de opdrachten gezamenlijk na te kijken als daar nog genoeg tijd voor is. Merk je dat de tijd bijna om is, dan kun je ervoor kiezen om de nakijkboekjes uit te delen, zodat ze het zelf na kunnen kijken.
Je hebt een kwartier over gehouden om opdracht 4 gezamenlijk te doen. Deze opdracht gaat over een bouwwerk van kubusjes. Dit is een pittige opdracht, omdat de leerlingen nu zelf een inbeelding moeten maken van de situatie. Je behandeld deze opdracht klassikaal, maar je zorgt er wel voor dat de leerlingen de vragen beantwoorden, dus dat je niet zelf alles voor gaat doen. Als de leerlingen deze les goed meegedaan hebben, dan hebben ze geen huiswerk voor de volgende les.
Voorbereiding les 2
In les 2 gaan de leerlingen aan de slag met paragraaf 2.2 Doorsneden. In deze les behandelen we een aantal voorbeeldjes en ter verduidelijking een filmpje. Dit is een kort filmpje, want het gaat om het idee. Daarna ga ik zelf in eigen woorden vertellen wat een doorsnede is.
Je hebt namelijk een doorsnede als je een figuur middendoor snijdt. dus je hebt dan twee gelijke stukken. Zoals er in het filmpje werd gezegd, je kunt het met een mes doormidden snijden. De doorsnede is dan het vlak wat het mes gemaakt heeft tussen de twee figuren. Ik verwacht dat ik tot hier aan toe ongeveer 10 minuten van de les gebruikt heb.
Hierna vraag ik de leerlingen om twee dingen/figuren op te schrijven waar je een mooie doorsnede van zou kunnen tekenen, net zoals op het filmpje. Een balk mag dan dus niet meer, want die is in het filmpje gebruikt. Ik ga alle leerlingen af en schrijf op het bord welk ding of welke figuur ze bedacht hebben. Bij elke leerling sta ik wat langer stil, want ik vraag er bij elke leerling bij welke vorm de doorsnede dan zou hebben. Bij de balk heb je bijvoorbeeld een rechthoek als doorsnede. Ik verwacht dat ik hier ongeveer 15 - 20 minuutjes mee bezig ben. Per leerling een minuutje.
Nadat we de uitleg en de voorbeeldjes gehad hebben gaan de leerlingen aan de slag met een aantal opdrachten. Hier werken ze de rest van de les aan en mogen het uiteindelijk nakijken als ze het optijd af hebben. Als het niet af is, dan is het huiswerk voor de volgende les. Het zijn vijf opdrachten.
Het arrangement Lesbrief meten is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Robin van den Heuvel
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-01-29 11:32:54
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.