Nederland en België WB

Nederland en België WB

Nederland en België

Stap 1

Schelde
De grootste haven van België ligt in Antwerpen. De afstand tussen de Noordzee en de haven is maar liefst 130 kilometer lang. De overgrote deel van de toegang tot de haven ligt op Nederlands grondgebied. Zeeschepen kunnen de haven bereiken via de Westerschelde in de Nederlandse provincie Zeeland en de Zeeschelde in België. Rivierschepen zijn ook bereikbaar via de Oosterschelde en het Schelde-Rijnkanaal.

De zeeschepen zijn gigantisch groot en op de Westerschelde varen ze zo dicht bij de kust dat het haast lijkt of je ze kunt aanraken. De grootste zeeschepen zijn meer dan 450 meter lang en hebben een diepgang (het gedeelte onder water) van meer dan 15 meter! De schepen worden steeds groter en hebben steeds meer diepgang.


Om de haven van Antwerpen bereikbaar te houden, moest de Westerschelde worden uitgediept. Lange tijd heeft Nederland bezwaar gemaakt tegen de uitdieping vanwege de gevolgen voor het milieu. Vooral langs de randen van de Westerschelde, waar de baggerspecie gestort wordt, is er milieuschade ontstaan dat elders gecompenseerd moet worden.

Vragen:

  1. Waarom is de toegang tot de haven zo belangrijk voor de economie van Antwerpen?
  2. Omschrijf in je eigen woorden waarvoor er op onderstaand bord wordt gewaarschuwd.

Stap 2

IJzeren Rijn
Na de splitsing van 1830 in twee aparte landen sluiten Nederland en België in 1839 een scheidingsverdrag. In dat verdrag krijgt België het recht om (op eigen kosten) een weg of kanaal aan te leggen vanaf Antwerpen door Nederland naar Duitsland.

Later geeft België de voorkeur aan een spoorlijn boven een kanaal en zo ontstond de naam ‘IJzeren Rijn’. België en Nederland sluiten in 1873 het IJzeren-Rijnverdrag. De IJzeren Rijn loopt van de Antwerpse haven naar het Ruhrgebied: 162 km spoor, waarvan 96 km op Belgisch grondgebied, 78 km in Nederland en 18 km op Duits grondgebied.

 

 


 

 


Na de Tweede Wereldoorlog raakt de IJzeren Rijn in onbruik. Het enige internationale vrachtvervoer op een deel van het traject is de van de haven in Antwerpen naar de zinkfabriek in Budel, 25 km ten zuiden van Eindhoven.

België heeft Nederland gevraagd om de IJzeren Rijn weer te openen en beroept zich op het Scheidingsverdrag en het IJzeren-Rijnverdrag. Nederland was lange tijd tegen, omdat de spoorlijn dwars door het natuurgebied De Meinweg loopt. Toen België aangaf de extra kosten voor een tunnel onder De Meinweg te zullen betalen, ging Nederland akkoord. Na de opening van de IJzeren Rijn in 2018 rijden er 70 treinen per dag over de spoorlijn.

Vragen:

  1. Bedenk wie er bezwaren zouden kunnen hebben tegen de heropening van de IJzeren Rijn tussen Roermond en Dalheim? Noemt twee groepen mensen.

Bekijk nu het onderstaande videofragment:

  1. Wie ligt er dwars tegen de heropening van de IJzeren Rijn?
  2. Waardoor gaat de heropening waarschijnlijk toch door?
  3. Waarom is de heropening voor de Belgen zo belangrijk?

Stap 3

Grensmaas
De Maas ontspringt in Frankrijk en stroomt daarna door België en Nederland. De rivier is veertig kilometer lang een natuurlijke grens tussen Nederland en België. Dit deel van de Maas wordt de Grensmaas genoemd.

De Grensmaas is veel in het nieuws geweest door overstromingen. In de bochtige Grensmaas ontstaat er in de winter door regenval vaak hoogwater en dan treedt de rivier snel buiten zijn oevers. In 1993 en 1995 kwamen hele dorpen en wijken onder water te staan.

Het heeft weinig zin om de waterproblemen aan één kant van de rivier aan te pakken. Om overstromingen in de toekomst te voorkomen, zijn de Belgische en Nederlandse regering gaan samenwerken. In 1994 is het Maasverdrag gesloten en werd het Grensmaasproject ontwikkeld.

Vraag:

  1. Kijk naar het filmpje en de afbeeldingen.
    Welke twee maatregelen hebben de uitvoerders van het Grensmaasproject genomen om toekomstige overstromingen te voorkomen?
  2. Het project wordt niet betaald uit belastinggelden. Hoe dan wel?

 

Stap 4

Eindproduct
Je sluit deze opdracht af met het maken van een toets.
De toets bestaat uit een aantal meerkeuzevragen.
Je moet 80% van de punten halen voor een voldoende.

Toets:Nederland en België

  • Het arrangement Nederland en België WB is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Auteur Kunskapsskolan Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-01-14 10:10:26
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Bij het samenstellen van deze leerbron is gebruik gemaakt van een arrangement uit de Stercollecties van VO-Content. Het oorspronkelijke arrangement is eigendom van VO-Content en gedeeld onder de CC-BY SA licentie. https://maken.wikiwijs.nl/82638/Nederland_en_Belgi__vmbo_kgt34#!page-colofon
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Aardrijkskunde; Grenzen en identiteit; Grenzen afbakenen;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    leerlijn, rerrangeerbare

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content Aardrijkskunde. (2020).

    Nederland en België vmbo-kgt34

    https://maken.wikiwijs.nl/82638/Nederland_en_Belgi__vmbo_kgt34