Vitaal Burgerschap

Vitaal Burgerschap

Welkom!

Welkom op deze Wikiwijs over het domein 'Vitaal- en Wereldburgerschap' van Burgerschap op het mbo. Ik hoop dat je hier alle informatie vindt die je nodig hebt, zodat je uiteindelijk een mooi cijfer voor de eindtoets kunt halen.

 

 

 

Succes!

Lesdoelen

Aan het einde van deze lessen...

  • kun je een gezonde leefstijl herkennen;
  • kun je de begrippen leefstijl, balans en beweegnorm uitleggen;
  • kun je de ‘Schijf van Vijf’ herkennen en beschrijven;
  • weet je waarom beweging belangrijk is;
  • weet je waarom rust belangrijk is voor je lichaam;
  • kun je uitleggen wat gevarieerd eten is en waarom dit belangrijk is.

Lesstof

Themales 1: Leefstijl

Iedereen heeft een persoonlijke leefstijl. Je leefstijl zijn de keuzes die je maakt over hoe je leeft. Niet iedereen heeft dezelfde leefstijl, ieder mens is daar weer verschillend in. Er zijn bijvoorbeeld mensen die heel ongezond eten, maar wel elke dag sporten. Daarnaast zijn er ook weer mensen die heel gezond eten, maar niet sporten. Wil je meer weten over je leefstijl? Bekijk dan onderstaand filmpje.

 

Als je een ongezonde leefstijl hebt, kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Als je bijvoorbeeld te weinig calcium binnenkrijgt, kun je een calciumtekort krijgen. Je lichaam verbruikt dan meer van deze stof, dan dat het binnenkrijgt. Dit tekort kan tot gezondheidsproblemen leiden. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van hartproblemen, maar ook van problemen met je lever. Dit geldt ook voor een overschot van een bepaalde voedingsstof. Dus: te weinig binnenkrijgen is niet gezond, maar te veel ook niet.

Wil je meer leren over eten & drinken, en het voldoende binnenkrijgen hiervan, klik dan door naar de volgende pagina!

Themales 2: Eten en drinken

Als je iets eet of drinkt, dan krijg je altijd voedingsstoffen binnen. Welke voedingsstoffen dit zijn, verschilt per product. Het is belangrijk om gevarieerd te eten, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Het Voedingscentrum heeft hiervoor de 'Schijf van Vijf' opgesteld. De 'Schijf van Vijf' kun je hieronder vinden.

Het is belangrijk om regelmatig en voldoende te eten. Hoeveel 'voldoende' is, hangt af van de persoon. Dit heeft onder andere te maken met je geslacht, leeftijd, lengte, gewicht en de hoeveelheid lichaamsbeweging die je krijgt. Je moet zelf onderzoeken wat het beste voor jou werkt. Mocht je hier hulp bij nodig hebben, dan kun je op internet meer dan genoeg informatie hierover vinden.

 

Klik nu op 'volgende' om de eerste opdracht te maken!

Opdracht 'Schijf van Vijf'

Themales 3: Bewegen

Als kind hebben we meer dan genoeg lichaamsbeweging. We spelen buiten, fietsen naar school of zitten op een sportvereniging. Naarmate je ouder wordt en het drukker krijgt met school, bijbaantjes en je sociale leven is de kans groot dat je steeds minder lichaamsbeweing krijgt. Toch is het wel belangrijk om regelmatig te bewegen. Dit verkleint namelijk de kans op gezondheidsproblemen.

Om lichaamsbeweging te stimuleren, heeft de overheid een beweegnorm opgesteld voor alle inwoners van Nederland. In de beweegnorm staat dat mensen 5x per week, minimaal 30 minuten per dag, intensief moeten bewegen. Alleen dan komen we aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging.

Als je regelmatig sport, dan krijg je een betere conditie en ontwikkel je meer spierkracht. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet hijgend en puffend de trappen op school komt opgelopen :)

Daarnaast heeft sporten ook nog invloed op je humeur. Als je bijvoorbeeld slecht in je vel zit, kan sporten je energie geven. Je kunt op deze manier je negatieve emoties omzetten in kracht. Ook heeft sporten een sociale functie; je komt vaak bekenden tegen bij het sporten.

Als je aan intensieve lichaamsbeweging hebt gedaan, dan is het natuurlijk ook belangrijk om voldoende rust te nemen. Daar hebben we het de volgende les over. Eerst gaan we een tussentijdse toets maken, om te kijken of je de stof tot nu toe begrepen hebt.

Hoe ver ben je nu?

Themales 4: Slapen

Slapen, wie houdt er niet van? Maar wist je dat slapen ook nog een andere functie heeft? Als je slaapt, rust je uit. Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen. Herstellen waarvan? Je lichaam herstelt zichzelf van de inspanningen van die dag en komt als het ware weer op adem. Daarnaast verwerk je in je slaap ook de gebeurtenissen van die dag. Heb je bijvoorbeeld iets engs meegemaakt, dan heeft je lichaam je nachtrust nodig om deze gebeurtenis een plekje te geven.

Bovenstaande tekst geeft dus al aan dat het belangrijk is dat je voldoende slaap krijgt. Maar, voldoende slaap is ook zeker belangrijk als je langere tijd geconcentreerd bezig geweest bent. Tijdens een toetsweek ben je meestal langdurig geconcentreerd bezig met een toets. Ook wanneer je langdurig intensief gesport hebt, is het belangrijk dat je voldoende slaap krijgt. Op deze manier kan je lichaam zich herstellen van de lichamelijke inspanning.

Je verwacht het misschien niet, maar jongeren hebben gemiddeld 9 uur rust per nacht nodig. Wie van jullie haalt dit daadwerkelijk? Volwassenen hebben iets minder uren slaap per nacht nodig, gemiddeld zo'n 8 uur per nacht.

Bekijk onderstaande link eens. Bedenk voor jezelf of je hier ook last van hebt. Wie weet, haal je er nog iets uit...

Slaaptekort

Top 5: weetjes over slapen

Themales 5: Balans

Bekijk onderstaand filmpje om de allerlaatste theorie te ontvangen. Nadat je dit filmpje hebt gekeken, kun je doorklikken naar de eindtoets. Deze toets is summatief.

 

 

Maak, nadat je het filmpje hebt gekeken, onderstaande kruiswoordpuzzel!

Succes!

Kruiswoordpuzzel

Eindtoets!

Maak de eindtoets die hieronder staat. Zodra je klaar bent met de toets, geef je een seintje aan de docent. Deze zal dan de toets direct nakijken.

De docent houdt jullie scores bij, zowel van de formatieve als van de summatieve toets.

 

 

Vul je naam in, zodat ik kan zien welk cijfer je hebt behaald!

Heb je een onvoldoende gescoord, dan ga je verder met de extra opdrachten. Als je een voldoende hebt gescoord, ga je verder met de verdiepende opdrachten. Hoe dan ook, start je met de opdrachten.

Heb je alle opdrachten gemaakt, dan kun je doorklikken naar de pagina 'meer weten?'. Dit is tevens de laatste pagina van dit leerarrangement.

Heel veel succes!

Verdiepende opdrachten

Oefening: Verdiepende opdracht 1

Start

Heb je de opdracht gemaakt en nagekeken, dan kun je doorklikken naar de pagina 'meer weten?'.

Extra opdrachten

Oefening: Extra opdracht 1

Start

Heb je de opdracht gemaakt en nagekeken, dan kun je doorklikken naar de pagina 'meer weten?'.

Meer weten?

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit leerarrangement. Wil je meer weten over gezond eten, leefstijl en balans? Kijk dan eens op de website van het Voedingscentrum. Hier vind je een heleboel informatie over eten en alles daaromheen.

Heb je verder nog vragen, stuur gerust een e-mail (wbr@davinci.nl).

Bedankt voor het gebruik maken van Wikiwijs!

Bronnen

Alle media weergegeven op dit leerarrangement zijn door de auteur, Willianne Broerse, zelf vervaardigd, tenzij hieronder aangegeven.

Bron foto Krantenartikel 'Gezonde leefstijl loont bij diabetes'

Kreulen, E. (2014, 13 november). Gezonde leefstijl loont bij diabetes. Trouw. Geraadpleegd op 22 januari 2018, van https://www.trouw.nl/home/gezonde-leefstijl-loont-bij-diabetes~a1bb3712/

Docenteninformatie

Hoe is dit leerarrangement in te zetten voor docenten?
 

Dit leerarrangement gaat over het thema 'gezonde leefstijl', van de dimensie Vitaal. Het leerarranement kan tijdens de les ingezet worden, zodat de docent de antwoorden kan controleren die de studenten geven. Daarnaast kan dit leerarrangement ook worden ingezet als een les vervalt, maar de studenten toch dit onderwerp zelfstandig moeten maken.

Door de filmpjes en opdrachten in het leerarrangement, is het prima in te zetten als zelfstandige opdracht. Natuurlijk kan dit leerarrangement ook worden ingezet tijdens de lessen. De klas kan dan bijvoorbeeld, in overleg, de antwoorden geven op de gestelde vragen.

Kortom, genoeg mogelijkheden!

'Voor een docent, door een docent.'

  • Het arrangement Vitaal Burgerschap is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Willianne Broerse Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-01-26 09:11:57
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
    Leerinhoud en doelen
    Vitaal burgerschap; Burgerschap; Gezonde leefwijze;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    burgerschap, domeinen, leefstijl, maatschappijleer, mbo, niveau 2, niveau 3, niveau 4, vitaal burgerschap

    Bronnen

    Bron Type
    Top 5: weetjes over slapen
    https://www.quest.nl/artikel/top-5-weetjes-over-slapen
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Tussentijdse toets

    Verdiepende opdracht 1

    Extra opdracht 1

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.