Aanloop van de Eerste Wereldoorlog

Aanloop van de Eerste Wereldoorlog

Startpagina

Hallo!

Welkom bij de lessenserie over de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog. In deze les kan je meer informatie vinden over de jaren vóór de Eerste Wereldoorlog en het eerste jaar ván de oorlog. Deze les is belangrijk om te snappen hoe het zover had kunnen komen dat de hele wereld in oorlog is geraakt. Ook is deze les belangrijk omdat de stof in deze les de jaren na de oorlog heeft bepaald en zelfs nu nog effect heeft. Dit houd concreet in dat je:

- Aan het einde van het arrangement de twee grote Allianties van de Eerste Wereldoorlog kan benoemen. (dit zijn de centralen en de Geallieerden)

- Aan het einde van het arrangement de grote machten die vanaf het begin meedoen aan de Eerste Wereldoorlog kan benoemen. (dit zijn, Engeland, Frankrijk, Rusland, Oostenrijk-Hongarije, Duitsland, Ottomaanse Rijk)

- Aan het einde van het arrangement kan uitleggen waarom de begrippen, modern imperialisme, nationalisme en militarisme de grondslag vormen voor de Eerste Werteldoorlog.

Tijdens deze lessen krijg je de informatie in de vorm van filmpjes en teksten. Met de opdrachten bij de informatie kan je testen of je de informatie goed begrepen hebt en als je ergens nog moeite mee hebt kan je extra hulp vinden bij de extra opdrachten. om te beginnen gaan we echter even kijken naar wat je allemaal al weet over de Eerste Wereldoorlog.

 

1. Als eerste ga je nu naar de volgende link en vul je alles in wat je al weet van de Eerste Wereldoorlog:

https://padlet.com/neillgrinwis/j7y57z8sny0ka9ql

2. Wanneer je de padlet hebt ingevuld ga je de volgende teksten bekijken en lezen.

- militarisme

- modern imperialisme

- Triple Entente

- Centrale machten

- nationalisme

- de eerste slachtoffer

- ten oorlog

3. als je deze teksten hebt gelezen en de bijbehorende vragen hebt beantwoord vul je nog een padlet in met alle dingen die je geleerd hebt.

https://padlet.com/neillgrinwis/prsup7tl95dkw15w

4. als laatste ga je de eindtoets doen via een microsoft forms. Mocht je hiervoor nog extra hulp nodig hebben of wil je meer leren over een bepaald onderwerp kan je dat vinden in de extra lesstof.

 

Veel succes en plezier!

Lesstof

Militarisme

Hallo allemaal,

De Eerste Wereldoorlog heeft vele oorzaken tijdens deze les gaan we de belangrijkste vier bespreken.

Als eerste het militarisme. In de jaren voor de Eerstte Wereldoorlog was het voor mensen in Europa heel normaal om oorlog te voeren. Het zijn van militair werd ook gezien als een erg mooi beroep en het werd gezien als een erg eerzaam beroep. Alles wat met het leger te maken had vonden de mensen geweldig. Om dit idee te versterken zijn landen veel verschillende dingen gaan doen. Voorbeelden hiervan zijn militaire parades, een ander voorbeeld is het uitdelen van medailles aan soldaten of hele leger eenheden omdat ze bepaalde dingen hebben gedaan of aan een bepaalde oorlog hebben meegedaan.

Ten tijden van de Eerste Wereldoorlog waren mensen nog steeds erg trots op hun militaire macht. De mensen wilden ook graag bewijzen dat hun leger het beste was en de mbeste manier om dat te bewijzen was natuurlijk om een oorlog tegen een ander belangrijk land te winnen. De vraag voor veel mensen in Europa was dan ook niet of er een oorlog zou komen maar wanneer een oorlog zou komen. Wat de meeste mensen daarentegen niet verwachtten was een oorlog zoals de Eerste Wereldoorlog.

Naast de trots op het leger heeft het militairisme nog een ander effect gehad. De grote landen wilden ook graag meer wapens, betere wapens en nieuwe wapens. De grote landen in Europa probeerden op deze manier te laten zien hoe machtig ze waren en probeerden op deze manier ook elkaar te overtreffen. Dit noemen we een wapenwedloop.

Na al het geld dat besteed is aan het maken en ontwikkelen van deze betere en nieuwe wapens wilden de landen deze wapens ook uitproberen waardoor de wil om een oorlog te starten alleen maar hoger is geworden.

Modern Imperialisme

Hallo allemaal,

Het volgende onderdeel is niet zozeer een reden waarom de oorlog begon als ware het veel meer een reden waardoor de oorlog een wereldoorlog werd.

In de eeuw voor de Eerste Wereldoorlog gingen veel landen opnieuw koloniseren. Omdat deze gekolonieerde landen deel uitmaakte van Europese landen moesten ze meedoen met de oorlog waardoor er ook tussen de Koloniën werd gevochten een voorbeeld hiervan is afrika waar zowel in het Noorden van Afrika oorlog was tussen het Ottomaanse Rijk en de geallieerden en op verschillende plekken in Afrika tussen de Duitsers en de Geallieerden.

Naast de oorlogen in andere wereldoorlogen zijn ook veel soldaten uit deze gebieden naar Europa gehaald om daar te helpen in de gevechten.

Troepen uit India die deelnamen aan de Slag van de Somme
Troepen uit India die deelnamen aan de Slag van de Somme

Triple Entente

Hallo allemaal,

in dit stuk gaan we dieper in op de alliantie genaamd de Triple Entente. de Triple entente was origineel een alliantie tussen de drie machten die tegenover de centrale mogendheden zouden vechten. de volgende drie machten hebben dit verbond met elkaar gesloten, het Keizerrijk van Rusland, de Derde Franse Republiek en als laatste het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittanie en Ierland, wat in deze tijd ook nog regeerde over een groot deel van haar koloniën zoals Canada en India. dit verdrag werd in 1907 door de landen getekend, al bestond er tussen Frankrijk en Engeland sinds 1904 al een verdrag en bestond er tussen frankrijk en rusland een verbond vanaf 1894. later zouden meer landen zich bij het Triple Entente voegen en ontwikkelde dit verdrag zich uit tot de Geallieerden.

De landen van het Triple Entente en België
De landen van het Triple Entente en België

De Centrale machten

Hallo allemaal,

In dit stuk gaan we het hebben over de Triple Alliantie. De Triple Alliantie bestond uit de landen Duitsland Oostenrijk-Hongarije en Italië en stond tegenover de Triple Entente. Het verdrag werd op 20 mei in 1882 gesloten om elkaar te steunen als een van hen werd aangevallen door twee of meer van de andere grootmachten. De alliantie bestond hiervoor al wel maar bestond alleen uit Oostenrijk en Duitsland en Italië werd hier in 1882 als lid toegelaten nadat het zich had afgewend van Frankrijk hun voormalig bondgenoot omdat dit Tunesië had bezet wat eerst als kolonie van Italië gezien werd. De alliantie heeft daarentegen nooit gewerkt omdat Italië zich in 1902 verzoend heeft met Frankrijk en in het geheim een verdrag met Frankrijk sloot om bij een aanval hun kant te kiezen wat ook gedaan is toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak.

In het verloop van de oorlog werd echter een nieuwe alliantie gemaakt wat de Centrale-mogendheden zouden worden dit bestond uit Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, het Ottomaanse Rijk en Bulgarije. Het Ottomaanse Rijk sloot zich bij deze alliantie aan omdat het de vernederingen van de Triple Entente zat was en vooral Rusland wilde verslaan. Daarbij had Duitsland ook veel invloed op de Ottomanen omdat het veel geld geleend had bij de Duitsers.

De landen van de Triple Alliantie: Italië, Oostenrijk-Hongarije en Duitsland
De landen van de Triple Alliantie: Italië, Oostenrijk-Hongarije en Duitsland

Nationalisme

Hallo allemaal.

We gaan het nu hebben over de tijdsgeest en welk effect dit heeft gehad op de Eerste Wereldoorlog. Zoals we hiervoor al hebben besproken was er een net nieuwe grootmacht ontstaan in het midden van Europa, naast Engeland en Frankrijk was Duitsland, nu een 1 geworden staat, een nieuwe gigant.

Frankrijk en Duitsland waren al voor een lange tijd rivalen van elkaar, dit houdt in dat ze elkaar op elke manier probeerden dwars te zitten. Dit is zo gekomen doordat de Duitsers en de Fransen kort geleden een oorlog hadden gevoerd waarin de fransen zo zwaar hadden verloren en zo vernederd waren dat ze op dit moment een manier zochten om ditmaal de Duitsers te vernederen. Met dit gevoel in hun achterhoofd gingen ze dus ook de oorlog in.

De Duitsers gingen de oorlog in met een erg zelfverzekerde blik omdat ze een aantal jaar eerder Frankrijk hadden ingemaakt. Al was deze blik een beetje vermindert omdat de Duitsers erg lang een bondgenootschap hadden met Rusland welke kortgeleden opgezegd was door de keizer Wilhelm II. Omdat hij in plaats van een bondgenootschap met Rusland een alliantie wilden sluiten met Engeland wat niet lukte omdat de Duitsers op zee met de Engelsen probeerden te concurreren. Het belang van het bestand met Rusland was tevens benadrukt door Otto von Bismarck en dat was dat er geen oorlog aan twee fronten gevoerd moest worden.

De Oostenrijk-Hongaren betraden de oorlog met een goed gevoel verzekerd van de steun van Duitsland.

De Engelsen betraden de oorlog met een wantrouwen voor de Duitse ambitie op zee. Wat ook de reden was dat ze het bondgenootschap met Duitsland weigerden.

Het gevoel dat veel landen dus hadden was erg zelfverzekerd en vaderlands lievend dit heet ook wel nationalisme.

De eerste slachtoffer

Om er precies achter te komen wat de Eerste Wereldoorlog heeft gestart kijken we het volgende filmpje

Moord op Franz Ferdinand

Ten oorlog

Toen de oorlog begon waren de centrale machten van twee kanten bedreigd. Rusland in het oosten en Frankrijk in het westen. de Duitste strategie was daarom ook om zo snel mogelijk Frankrijk te verslaan door parijs te bezetten. Dit plan werd het Schlieffen Plan genoemd naar de generaal die het heeft bedacht. om dit te doen besloot Duitsland door België heen te trekken waardoor ook België bij de oorlog betrokken is geraakt. Duitsland werd echter in België gestopt door het harde verzet van het Belgische leger met de hulp van de Britten. Door dit zware verzet maakte beide kampen loopgraven om zich beter te kunnen verdedigen dit zette ook de toon voor de oorlog in het westen voor de komende vier jaar, maar hier gaan we in de volgende les dieper op in. De oorlog in het oosten verliep stukken beter voor Duitsland. Het Duitse leger heeft in Rusland grote overwinningen geboekt onder andere door het gebruik van het wantrouwen en de rivaliteit dat tussen Russische generaals veel voorkwam. Oostenrijk-Hongarije opende de oorlog met een invasie op Servië die hard teruggeslagen werd waardoor de hoop op een snelle overwinning in duigen viel.

In Azië en op de Stille Oceaan verloor Duitsland binnen een paar maanden haar koloniën aan de Australische en Japanse marines.

In Afrika ontstond een guerilla-oorlog dat vrijwel de hele oorlog lang zou duren.

Extra lesstof

Extra oefenen

The Concert of Europe

One Fateful Day in June

The July Crisis

The Final Act

Extra uitdaging

Europa voor de Eerste Wereldoorlog

De uitbraak van de Eerste Wereldoorlog

Oorlog op de Balkan

Eindtoets