Multiculturele samenleving

                                                                                            

Multiculturele samenleving

Multiculturele samenleving

Voorpagina

Beste leerlingen/studenten van klas 2,3 en 4 van VMBO BK, KADER en TL,

Op deze webpagina zal alle belangrijke informatie omtrent het thema Multiculturele samenleving worden behandeld voor de aankomende vier weken. Dit thema gaat over de verschillende culturen in Nederland en hoe dit in zijn werking gaat. Per begrip zal er worden uitgelegd wat dit inhoudt, er zijn opdrachten die jullie moeten maken om jullie kennis te toetsen. Vervolgens wordt de stof ook samengevat in een kennisclip. Afsluitend is er een eindtoets die jullie en mij inzicht zal geven in hoeverre jullie de stof bezitten voor de toets.

Nederland wordt gezien als een multiculturele samenleving omdat er allerlei verschillende mensen met verschillende culturen wonen. Het hebben van een multiculturele samenleving heeft voordelen en nadelen. Het is belangrijk om te weten wat de verschillende culturen inhouden zodat de samenleving in vrede en rust met elkaar kan samenleven.                                  

Aan het einde hoop ik dat jullie de volgende leerdoelen kunnen beschrijven en/of beantwoorden.

1. Leerlingen kunnen de definitie van het begrip cultuur beschrijven.

2. Leerlingen kunnen minimaal drie verschillende culturen benoemen.

3. Leerlingen kunnen de begrippen allochtoon/autochtoon onderscheiden.

4. Leerlingen kunnen de definitie migrant beschrijven.

5. Leerlingen kunnen het begrip vluchteling beschrijven.

Allereerst worden de begrippen die belangrijk zijn, om de multiculturele samenleving te begrijpen, onder het kopje "Begrippen" beschreven. Vervolgens zijn de drie opdrachten te vinden onder het kopje "Opdrachten". Hierna kunnen jullie de kennisclip vinden die alle stof samenvat. En afsluitend is de eindtoets die jullie moeten maken om te zien hoe ver jullie zijn in het beheersen van de stof.

Aan jullie de taak om de informatie op deze website goed te bestuderen en te leren voor de toets. Ik verwacht dat jullie elke week minimaal twee begrippen gaan leren, en hier eventuele vragen bij opstellen zodat we hier tijdens de les op kunnen terugkomen. Ook wil ik elke week een mail met de uitslag van de opdracht die bij de stof van die bestreffende week hoort. Op deze manier kunnen we vroegtijdig aan een bepaald onderwerp werken zodat jullie de stof goed beheersen voor de toets. Na het In de laatste week voor de toets moeten jullie allemaal de eindtoets hebben gemaakt en de uitslagen naar mij mailen. Zo kunnen we de laatste les voor de toets nog alle fouten verbeteren en goed de toets ingaan.

Heel veel succes!

 

               

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.

Begrippen

Multiculturele samenleving

De Nederlandse samenleving bestaat uit allerlei verschillende culturen. Deze culturen kunnen variëren van etnische culturen tot aan religieuze culturen. Bij etnische culturen moeten we denken aan Nederlanders, Turken, Marokkanen, Surinamers, Irakezen, Antilianen etc. Buiten de etnische culturen om hebben we de religieuze culturen, dit zijn de moslims, joden, christenen, boeddhisten etc.

Deze culturen hebben allemaal hun eigen normen en waarden. Omdat iedere cultuur andere normen en waarden heeft kan dit botsen met de dominante cultuur. In dit geval is de Nederlandse cultuur de dominante cultuur. We merken dat Nederland flink is veranderd sinds de culturen elkaar wederzijds gingen beïnvloeden. Dit heeft zowel positieve als negatieve kanten gehad. Koningin Maxima zei in 2007 zelfs dat de Nederlandse cultuur niet bestaat. Zij bedoelde hiermee dat Nederland een gevarieerde samenleving heeft, de verschillende culturen en hetgeen bij die culturen hoort zorgt ervoor dat Nederland een multiculturele samenleving wordt genoemd.

De onderstaande video vat alle informatie nog een keer samen. Luister dus goed en maak eventueel aantekeningen. Indien er vragen en/of onduidelijkheden zijn hoor ik graag van jullie.

 

Cultuur

Cultuur kan worden omschreven als alles wat mensen van en aan elkaar leren. Er zijn verschillende soorten culturen in Nederland. Voorbeelden hiervan zijn subculturen, religieuze culturen en etnische culturen. In Nederland wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de westerse cultuur (Japan, Australië, West-Europa, Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland) en niet-westerse cultuur (Afrika, Azië, Oost-Europa en Zuid-Amerika.)

Dit onderscheid wordt gemaakt doordat de cultuur van de "westerse" landen meer overeenkomt dan de cultuur van de niet-westerse landen.

Cultuur: alles wat mensen van en aan elkaar leren.

Kenmerken van culturen: taal, godsdienst, geloof, tradities, eten, muziek en tenslotte gedachtes over seksualiteit.

 

Image result for cultuur

Allochtoon/autochtoon

Met de komst van allerlei verschillende culturen kwam er in Nederland een duidelijk verschil tussen "allochtonen" en "autochtonen". Allochtonen zijn mensen waarvan de vader of moeder (of beide) uit het buitenland komen. Autochtonen zijn mensen waarvan beide ouders uit Nederland komen. De woorden allochtonen en autochtonen zijn inmiddels veranderd naar personen met migratie-achtergrond en personen zonder migratie-achtergrond. De overheid heeft besloten deze woorden aan te passen omdat er een negatieve draai aan werd gegeven. Dit is nog niet veranderd in alle schoolboeken.

 

Allochtoon (persoon met migratie-achtergrond): iemand waarvan 1 of beide ouders uit het buitenland komen.

Autochtoon (persoon zonder migratie-achtergrond): iemand waarvan beide ouders uit Nederland komen.

 

Image result for autochtoon allochtoon

Migrant/emigrant/immigrant

Het woord migreren betekent hetzelfde als verhuizen. Een migrant is iemand die (eventueel naar een ander land) verhuist. Voor het dat hij verlaat zal hij een Emigrant zijn en voor het land waar hij binnenkomt (waar hij dus naar verhuisd) zal hij een Immigrant zijn.

De Nederlandse geschiedenis kent veel soorten migranten. Deze migranten hebben verschillende redenen gehad om naar Nederland te komen. Deze mensen hadden te maken met werkloosheid, oorlog in het land van herkomst of het vluchten om politieke redenen. Het idee was dat deze mensen "tijdelijk" in Nederland zouden blijven alleen was dit niet het geval. Veel van deze migranten besloten om zich te vestigen en een leven op te bouwen.

Een migrant: iemand die (naar een ander land) verhuist. Iemand die van de ene plaats naar de andere gaat.

Een emigrant: iemand die van het ene land vertrekt. Voor het land waar hij vandaan komt is hij dus een emigrant.

Een immigrant: iemand die naar een ander land verhuist. Voor het land waar hij dus binnenkomt is hij een immigrant.

 

Vluchteling

Nederland heeft veel te maken gehad met vluchtelingen. Tot vandaag de dag komen vluchtelingen Nederland in en willen zij zich hier vestigen. Een vluchteling is iemand die uit zijn woongebied is ontvlucht uit vrees voor geweld of eigen leven. Mensen vluchten voor natuurrampen, oorlogen en uit angst voor vervolging. Dit zijn voornamelijk mensen die vluchten uit landen waar de mensenrechten niet worden gehandhaafd. Zij kiezen ervoor om vervolgens te vertrekken uit het land van herkomst en naar Nederland te komen. Momenteel zien we veel vluchtelingen uit Irak en Syrië naar Nederland komen. Dit heeft alles te maken met de oorlog die gaande is in die landen.

 

Vluchteling: iemand die vlucht uit zijn eigen woongebied uit vrees voor geweld of eigen leven.

Opdrachten

Deze opdracht hoort bij de begrippen autochtoon en allochtoon.

Dit is een basisopdracht zodat je de basis van dit thema eventueel kunt aansterken. Je krijgt vijf minuten voor deze opdracht!

LET OP! Op het startscherm kun je rechtsonderin de wijze van de opdracht veranderen. Het is de bedoeling dat je bij deze opdracht de "combineren"vorm maakt. 

 

Succes!

 

 

Deze opdracht zal jullie kennis over de begrippen testen voordat jullie de eindtoets gaan maken. Je dient deze opdracht te maken nadat je de basisopdracht hebt gemaakt. Dit is omdat deze opdracht de stof voor de toets bevat. Je krijgt 10 minuten voor deze opdracht.

LET OP! Op het startscherm kun je rechtsonderin de wijze van de opdracht veranderen. Het is de bedoeling dat je bij deze opdracht de "test"vorm maakt. 

Succes!

Toets: Opdracht drie

Start

Opdracht vier
Deze opdracht dient als extra uitdaging. Op deze manier gaan we de stof klassikaal toetsen en bespreken. Deze opdracht zal onverwachts worden ingepland in de laatste week voor de toets. Jullie dienen naar de website socrative.com te gaan en op student login inloggen. Vervolgens voeren jullie de volgende code in: SOC-34799481. Let's play!

Kennisclip

Deze kennisclip zal jullie ondersteunen bij het leren van de toets. Het is een korte samenvatting van de begrippen die jullie moeten kennen voor de toets. Luister dus goed naar hetgeen er in de kennisclip wordt gezegd en schrijf dit eventueel over tijdens het leren.

  

Eindtoets

Bronnen

Afbeelding multiculturele samenleving

Uitleg multiculture samenleving

Afbeelding cultuur

Afbeelding autochtoon/allochtoon

Opdracht 1: autochtoon of allochtoon

Opdracht 2: Begrippen

Opdracht 3: eindopdracht

Opdracht vier: extra uitdaging

Kennisclip Multiculturele samenleving samenvatting

 

 

  • Het arrangement Multiculturele samenleving is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Shukran Abduljabbar Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-06-01 11:00:47
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Opdracht vier
    https://b.socrative.com/teacher/#import-quiz/34799481
    Link