Onderstaand dashboard is bedoeld als ondersteuning in de navigatie door alle onderwerpen. In deze tabel vind je alle verwijzingen, waar je rechtstreeks naar toe kunt linken.
Het begeleiden van studenten / stagiaires in de kraamzorg is een vak apart. Omdat je solistisch werkt is er niet even de gelegenheid om met een collega van gedachten te wisselen over de voortgang van je student / stagiair. Om jou als werkbegeleider te ondersteunen is dit informatieve platform ontwikkeld.
Je kunt hier naast vastgestelde formulieren en werkwijzen ook informatieve naslagwerken, theorie en oefeningen vinden om je eigen kennis en vaardigheden te vergroten.
Er wordt blijvend gewerkt aan de invulling van dit arrangement, er komen regelmatig nieuwe onderwerpen bij. Werk in uitvoering dus!
Voorbeeld: Je krijgt als werkbegeleider een derdejaars student Verzorgende IG mee in een gezin waar een eerste kindje is geboren. Het is haar vijfde gezin.
De eerste zorgdag presenteert de student haar PAP waarin staat omschreven met welk(e) werkproces(sen) zij aan de slag wil. Ze heeft daarbij de competenties beschreven die ze moet beheersen om dit werkproces uit te voeren. Er staat echter niet bij hoe ze het in de praktijk wil gaan aanpakken en wat ze wil gaan doen. De student heeft gekozen voor werkproces ‘Stemt de zorgverlening af’.Hierbij horen de competenties: Samenwerken en overleggen en Plannen en organiseren
Om de zorg af te stemmen op bijvoorbeeld de behoefte van het kraamgezin, zal de student in het gezin eerst in gesprek moeten gaan om de behoefte te peilen. Overleggen is daarom van essentieel belang. De zorg zal echter ook afgestemd moeten worden op de wensen en verwachtingen van bijvoorbeeld de verloskundige. Samenwerken, maar ook overleggen is dan een vereiste vaardigheid. Om vervolgens de informatie die je na overleg hebt gekregen om te zetten naar de zorgverlening is de vaardigheid plannen en organiseren ook van groot belang.
Hierboven lees je al een aantal concrete gedragingen die jij de student graag wilt zien doen tijdens de zorg.
De student heeft nu n.a.v. jullie gesprek, waarin je doorvraagt naar haar leerdoelen, duidelijk wat ze wil doen, wat ze wil leren, hoe dat er uit moet zien, wat ze hiervoor nodig heeft en wat ze hierin van jou als begeleider verwacht. Aan de hand van de competenties en het daarbij behorende zichtbare gedrag wordt de student beoordeeld. Gaandeweg de verzorging gaat gaan jullie terugkijken (reflecteren) op haar leerproces en functioneren. Je kunt haar hierbij helpen door haar te vragen hoe zij haar groei en ontwikkeling ziet. Alleen wanneer ze de vaardigheid volledig beheerst kan het worden afgetekend. Kan de vaardigheid nog niet worden afgetekend dan staat in de feedback beschreven wat daarvan de reden is.
Op de laatste pagina van haar PAP is er ruimte voor jouw handgeschreven feedback.
Begeleidingsstijlen
Om het leerrendement maximaal te benutten is het van belang dat jij als werkbegeleider je begeleidingsstijl aan kunt passen aan de leerstijl van de student.
Studenten weten vaak van zichzelf welke leerstijl het meest dominant bij hen aanwezig is.
Voorbeeld: Anniek is een derdejaars student, ietwat terughoudend, kijkt graag eerst de kat uit de boom voordat ze zelf in actie komt. Ze is een DENKER, die graag eerst de theorie paraat wil hebben. Als jij bij de start van de zorg de regie aan haar geeft en haar als het ware in het 'diepe' gooit, zal Anniek mogelijk dichtklappen en het leerrendement zal minder zijn dan jullie beiden hadden gehoopt.
Om je begeleidingstijl aan te kunnen passen aan de student, is het van belang zelf te weten welke stijl dominant bij jou aanwezig is. Klik op de link en ontdek het arrangement over de begeleidingsstijlen.
Verdieping over de begeleidingsstijl
Studenten werken met een PAP, een Persoonlijk ActiviteitenPlan. In een PAP staat omschreven met welk(e) werkproces(sen) de student aan de slag wil. Vervolgens omschrijft ze welke competenties ze moet beheersen om een werkproces uit te voeren en hoe ze dit in de praktijk wil doen. Ze omschrijft duidelijk wat ze wil doen, wat ze wil leren, wat ze hiervoor nodig heeft en wat ze hierin van de werkbegeleider verwacht. Aan jou de schone taak om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de leerstijl van je stagiaire om zo het leerrendement te vergroten.
Hiernaast zie je een afbeelding met de verschillende begeleidingsstijlen die je kunt hanteren.
Ervaring leert dat studenten het lastig vinden om hun leerdoelen te beschrijven. Wat valt er te leren in een gezin en hoe koppelt zij dat aan haar opdrachten en examens. Hoofd- en bijzaken te onderscheiden is, vooral in het begin, moeilijk. Studenten zullen jou daarom om advies vragen. Ga met de student in gesprek, vraag naar haar ideen en vraag door. Kom niet direct met een oplossing die jou past, maar ga op zoek naar wat de student al kan en weet en waar haar kwaliteiten liggen. Hierdoor worden ontwikkel- en leerpunten vanzelf zichtbaar. De uitwerking van de leerdoelen bedenkt en schrijft de student in eerste instantie zelf, en in overleg bepaal je samen of de leerdoelen haalbaar zijn in deze zorg.
Daarnaast geeft de student in haar PAP aan hoe ze dit gaat voorbereiden, welke protocollen ze gaat gebruiken en welke theorie ze gaat raadplegen.
Gaandeweg de verzorging gaat ze reflecteren op haar eigen leerproces en functioneren. Op de laatste pagina van haar PAP is er ruimte voor jouw handgeschreven feedback.
Aan de hand van de competenties en het daarbij behorende zichtbare gedrag wordt de student beoordeeld. Alleen wanneer ze de vaardigheid volledig beheerst kan het worden afgetekend. Kan de vaardigheid nog niet worden afgetekend dan staat in de feedback beschreven wat daarvan de reden is.
Om je bewust te laten worden van je eigen leerstijl, én die van je stagiair kan deze leerstijlentest en begeleidingstijlen test je helpen zodat jij jouw begeleiding kan afstemmen op de leerstijl van de student. Op deze manier is het leerrendement groter doordat de student leert op de bij haar passende manier.
Tips
Enkele tips voor de beoordeling van studenten:
Bedenk dat je zelf ook ooit student bent geweest en het vak moest leren.
Bedenk dat je nog iedere dag leert en dat je kennis inmiddels vele malen vergroot is ten opzichte van de dag dat je je diploma kreeg.
Probeer volgens de protocollen te werken. studenten hebben deze vaste kaders nodig.
Wees een voorbeeld voor de leerling, handel professioneel, respectvol en klantgericht.
Geef de student de ruimte, doe een keer je handen op de rug en zwijg.
Verplaats je in de student. Ze is niet alleen student, maar ook een kind, bijna collega, puber, volop in ontwikkeling en uiterst kwetsbaar.
Geef de student uitdagingen: laat haar thuis een stukje voorlichting en instructie voorbereiden om het de daaropvolgende dag te laten uitvoeren.
Geef geen feedback waar de klant bij is. Neem haar even apart of geef haar op een ander moment feedback.
Benoem altijd eerst wat er goed ging en benoem daarna wat nog beter kan (Een top en een tip).
Kom samen (indien mogelijk) op hetzelfde tijdstip bij de klant, ook (juist) op de eerste zorgdag!
De verantwoording voor het leerproces ligt bij de student zelf, je kan haar echter wel stimuleren.
Bedenk dat de student je toekomstige collega kan worden. Samen met de docenten en de begeleiders op school werk je aan de vorming van een beginnend beroepsbeoefenaar, die het visitekaartje kan zijn van de organisatie waar zij aan het werk gaat!
De student hoeft geen kopie van jezelf te worden.
Bij twijfel altijd overleggen met de praktijkopleider of collega.
Fase 1: start stage, hoe komt de student binnen?
In dit deel maken we onderscheid tussen de oriënterende studenten en de studenten die afstuderen in de kraamzorg.
Voor de oriënterende studenten is deze stage vaak de eerste kennismaking met kraamzorg. Het kennis- en vaardigheidsniveau die deze studenten hebben is vaak erg verschillend. Er zijn studenten die wel eens een baby vast hebben gehouden, terwijl een ander deze ervaring niet heeft. De studenten oriënteren in een periode van tien weken in een á twee gezinnen.
Als voorwaarde om in de kraamzorg af te kunnen studeren heeft de student een oriënterende stage gedaan. Tevens zijn er vanuit school een aantal eisen met betrekking tot afgeronde examens. De studenten zullen tijdens het laatste jaar van de opleiding de stage combineren met een schooldag.
Als werkbegeleider is het van belang goed aan te sluiten bij het instapniveau van de student. In dit arrangement kun je hier meer informatie over vinden.
Oriënterende stage
Om als student in aanmerking te komen voor een oriënterende kraamstage moet zij voldoen aan een aantal criteria. Het bijwonen van een voorlichtingsbijeenkomst op school, het schrijven van een motivatiebrief en het examen basiszorg moet in een eerdere stage afgerond zijn. Meer informatie kun je vinden in de onderstaande link.
Als werkbegeleider is het handig om te weten aan welke opdrachten de student werkt en welke formulieren daarbij ingevuld dienen te worden. Ook deze zijn te vinden in dit arrangement.
Kennismaken en wegwijs maken zijn kernbegrippen voor jou als werkbegeleider als er een oriënterende student met je meeloopt in een kraamzorg. De eerste indruk bepaalt vaak het beeld wat de student overhoudt aan de stage-ervaring en bepalen dus mede haar keus.
Voor een goede start is het belangrijk om samen de beginsituatie te bepalen:
Wat zijn haar leerdoelen en opdrachten?
Wat verwacht je van de student en is deze verwachting realistisch?
Ga er niet van uit dat iemand echt iets kan, maar bekijk het echt per student.
Belangrijke aspecten van begeleiden zijn: coachen, adviseren en motiveren.
Om je meer inzicht te geven kan deze leerstijlentest en begeleidingstijlen test je helpen zodat jij jouw begeleiding kan afstemmen op de leerstijl van de student. Op deze manier is het leerrendement groter doordat de student leert op de bij haar passende manier.
Afstudeerstage
De student is toegelaten tot de uitstroom "kraamzorg". Zij gaat 1 dag per week naar school en werkt daarbij zowel op school als in de stage aan een aantal opdrachten. Jij als werkbegeleider kunt in dit arrangement uitleg over de PAP vinden. Tevens vind je hier formulieren die daarbij ingevuld dienen te worden.
Voor Groningen en Drenthe zijn dit de opdrachten voor school en de stage.
Jij als werkbegeleider kunt via de PAP achterhalen
wat de beginsituatie is van de student
wat de leerdoelen van de student zijn
hoe de student aan deze leerdoelen wil werken
Belangrijk is om de jouw begeleiding af te stemmen op de leerstijl van de student.
Belangrijke aspecten van begeleiden zijn: coachen, adviseren en motiveren.
Om je meer inzicht te geven kan deze leerstijlentest en begeleidingstijlen test je helpen zodat jij jouw begeleiding kan afstemmen op de leerstijl van de student. Omdat jij op de hoogte bent van haar manier van leren kan jij de begeleiding beter afstemmen. Daardoor is er meer kans dat zij haar leerdoelen behaalt en dus meer leert (= leerrendement).
Fase 2: begeleiden en ontwikkelingsgericht beoordelen
BPV staat voor Beroepspraktijk Vorming, kortweg stage. Stage is een belangrijke basis voor elke beroepsopleiding. Tijdens de stage leert de student in de praktijk hoe het beroep eruit ziet, wat er bij komt kijken en welke kwaliteiten dit van haar vraagt. Gedurende een stage leert de student dus niet alleen veel over zichzelf, maar krijgt zij ook een goed beeld van het vak van kraamverzorgende,
Formulieren die door jullie gebruikt kunnen worden kun je vinden in dit arrangement.
PAP
Beter worden in iets kan soms moeilijk zijn. Hoe duidelijker je bent over wat je wilt leren en hoe je dat aan gaat pakken, zal je daarbij helpen. Een leidraad daarvoor is het Persoonlijk Activiteitenplan (PAP).
De student schrijft voor ieder kraamzorg-gezin en partus zo'n PAP. Jij als werkbegeleider kunt de student helpen het plan goed te formuleren en te evalueren.
Bekijk dit arrangement om je eigen kennis hierover te verbreden.
Reflecteren
De student denkt na over zichzelf, haar gedrag of een activiteit die ze heeft gedaan. Doordat ze terugblikt op hoe ze heeft gewerkt, welke keuzes ze heeft gemaakt en door zichzelf een spiegel voor te houden krijgt ze beter inzicht in haar eigen functioneren en wat ze kan verbeteren.
Door leren als een doorlopend proces te zien is terugkijken en reflecteren een belangrijk hulpmiddel.
Tijdens de beroepspraktijkvorming/stage werkt de student met verschillende formulieren. In deze wiki kun je de formulieren en de toelichting daarop vinden.
Ontwikkelingsgericht beoordelen is een manier van beoordelen die tot doel heeft leerlingen verder te helpen in hun leerproces. Het is een wijze van beoordelen die het leerproces en het leerresultaat mede vorm geeft. Ontwikkelingsgericht beoordelen houdt in dat je de student informatie geeft over waar ze is in haar leerproces, waar ze naartoe moet en hoe ze daar kan komen. Om dit te kunnen doen verzamel en interpreteer je – tijdens de stage – informatie over het leren van de student met de bedoeling die te gebruiken om haar verder te helpen in haar leerproces: beoordelen om te leren.
Ontwikkelingsgericht beoordelen vindt plaats
in de interacties die je hebt met de student,
in gesprekken tussen studenten onderling
en via reflectie op het eigen leren door de student zelf.
Met ontwikkelingsgericht beoordelen stimuleer je niet alleen dat de student zich bewust wordt van de leerdoelen die zij dient te bereiken, maar ook dat zij inzicht krijgt in strategieën die haar daarbij kunnen helpen. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat studenten die bewust leerstrategieën toepassen hun kansen op leersucces vergroten, meer zelfvertrouwen hebben en gemotiveerder zijn.
Wil je meer weten over leerstrategieen, de Pomodoro techniek en de Wet van Parkinson? Klik op de tomaat!
Feedback geven en ontvangen
Om een student verder te helpen in haar leerproces is het van belang dat je benoemt wat er goed gaat, maar ook aangeeft wat er anders of beter kan. Dit doe je door het geven van feedback. Veelal weet en zie je precies wat er goed gaat bij een student en dat is meestal ook niet zo moeiijk om te benoemen. Pas als het niet goed gaat wil je dat op een effectieve en opbouwende manier brengen. Het is per slot van rekening niet de bedoeling een student af te branden, maar om haar verder te helpen.
Het is vooral van groot belang dat je feedback geeft op waarneembaar gedrag, niet op "gevoel"
In dit arrangement leer je de nut en noodzaak van effectief feedbackgeven en ontvangen.
Klik hier voor het arrangement Feedback geven en ontvangen.
Fase 3: kwalificerend beoordelen van de student
Als werkbegeleider ga je, in deze fase van het leertraject van de student, een beoordeling geven over haar kennis, vaardigheden en beroepshouding. Is de student een beginnend beroepsbeoefenaar?
Bij het beoordelen van een examen heb je een andere rol dan in de voorgaande fase waar de student nog aan het ontwikkelen en leren is.
Consortium heeft een aantal instructievideo’s gemaakt met als doel medewerkers in de beroepspraktijk, die betrokken zijn bij examineren, te informeren en ondersteunen.
De video’s gaan over verschillende onderwerpen in het examineringsproces, namelijk:
Het examen
De examinator
Examineren
Voorbereiden
Beoordelen
Onderstaande video gaat over het examen algemeen. De andere onderdelen van het examenproces vind je in de andere tabbladen van deze wiki.
Morgen ga je een examen afnemen bij Anniek. Je hebt haar een aantal weken geleden voor het eerst meegehad in een gezin en je hebt toen gezien dat ze nog wat afwachtend was en terughoudend in het contactmaken met het gezin.
Het examengezin bestaat uit de kraamvrouw, haar partner een zoontje van 2 en nu een pasgeboren dochter. Vandaag is het de derde zorgdag en in de morgen komt er onverwachts veel visite langs.
Bekijk het onderstaande filmpje en beantwoord de volgende vragen.
Voorbereiden
Gister hebben Anniek en jij afgesproken dat dit het examengezin voor Anniek zal zijn. Het examengezin bestaat uit de kraamvrouw, haar partner een zoontje van twee en nu een pasgeboren dochter. Vandaag is het de derde zorgdag.
Bekijk onderstaand filmpje over de voorbereiding van jou als werkbegeleider op het afnemen van een examen. Daarnaast staat een filmpje met uitleg over een specifiek examen.
Hoe bereid jij je voor op je rol als examinator?
Opdracht 1:Zet de woorden op de juiste plaats in de tekst.
Beoordelen
Anniek gaat vandaag examen doen, maar helaas is haar trein vertraagd. Dat geeft jou de tijd om nog even de examencriteria door te nemen. Het is van belang dat je duidelijk weet wat je van haar verwacht te zien.
Het afnemen van een examen doe je volgens een vastgestelde methode.
Bekijk het filmpje over het beoordelen van de kandidaat.
Symposia
Vanuit het samenwerkingsverband in de kraamzorg vinden wij het belangrijk dat er af en toe ruimte gegeven wordt aan juist dat samen-zijn, overleggen, van gedachten wisselen, inzichten delen en natuurlijk bijpraten over je vak!
Dit gebeurt op de symposia de jaarlijks georganiseerd worden, dit is het trefpunt van werkbegeleiders in het Noorden.
In dit Wikiwijsarrangement vind je alles wat daar aan informatie gedeeld is, om het nog eens rustig terug te lezen. Of, als je niet in de gelegenheid bent geweest om aanwezig te zijn, toch te profiteren van de informatie.
bijhouden wat de kans op werk of stage is in de verschillende sectoren en regio's;
de kwalificatiedossiers en keuzedelen van alle opleidingen worden geactualiseerd;
we zorgen voor deskundigheidsbevordering van de werkbegeleiders/praktijkopleiders.
Dit laatste punt is voor jullie het meest interessant, we zijn vanuit SBB regelmatig in gesprek met de stage-biedende orgnisaties over de kwaliteit van BPV en jullie kunnen als werkbegeleiders je aanmelden voor onze online dienstverlening: stagecoach.
Als je je hiervoor aanmeldt met je mailadres en invult in welke periode je de student begeleidt dan sturen we af en toe (geen "bombardement") een mail met daarin een tip voor het begeleiden passend bij de fase waarin jullie in de begeleiding zitten.
Consortium MBO
Voor het opleidingsdomein Zorg & Welzijn ontwikkelt het Consortium Beroepsonderwijs sturingsinstrumenten die de beroepsontwikkeling van studenten stimuleert en borgt binnen het onderwijs en de beroepspraktijk.
Het arrangement Paraplu is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Netwerk Zon
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-12-13 11:04:30
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.