Schatkist E-didactiek.

Algemeen

Mijn visie op E-didactiek

Mijn visie op ICT gebruik in het basisonderwijs is als volgt.

ICT kan heel handig zijn in het onderwijs. Kinderen kunnen op een leerzame manier digitale spelletjes spelen op een digibord, een tablet of een laptop. Ook kunnen de kinderen via snappet of via andere programma's, op een leuke manier de opdrachten maken die ze moeten doen en met extra opdrachten aan de slag op het moment dat ze ergens zwak in zijn. 

Toch ben ik van mening dat het niet alleen maar positieve kanten heeft. Kinderen willen namelijk thuis ook het liefst spelletjes spelen op een tablet, laptop of op een telefoon. Daardoor spelen kinderen ook steeds minder buiten wat ook nadelig is voor de gezondheid van het kind. Ook gaan de kinderen steeds minder schrijven. Daardoor verslechterd het handschrift van het kind en zullen de docenten nog meer energie moeten steken in het schrijven dan dat er op dit moment al gedaan wordt. 

ICT gebruik, zowel in het onderwijs als thuis, heeft voor en nadelen. Ik denk dat het belangrijk is dat er een middenweg wordt gevonden als je het hebt over ICT gebruik in het algemeen. Dat kinderen zowel uit boeken, als van tablets leren. 

Mijn T-packtest

Hier zie je de uitslag van mijn allereerste T-pack test.
Hier zie je de uitslag van mijn allereerste T-pack test.

Ik heb deze test gemaakt in een van de eerste lessen van E-didactiek. Zoals je hier kan zien heb ik het hoogst gescoord op Rolmodelen. Daar scoor ik gemiddeld een 4,00 van de 5,00. Het laagst heb ik gescoord op PTCK. Dat staat voor synergy technologie, vakinhoudelijke en pedagogische kennis. Dit is logisch aangezien ik nog bezig ben met mijn opleiding waardoor ik nog bezig ben ben het vergroten van mijn pedagogische kennis.

Een nuttige manier van ICT gebruik in de les.

Hoe zet je ICT op een nuttige manier in?

ICT kan je op vele manieren nuttig in je lessen gebruiken. Je kan de leerlingen testjes laten maken op bijvoorbeeld Kahoot en Mentimeter. Ook kan je een lesje schrijven geven op het bord van Gynsy. Ook kan je met Gynsy de kinderen leerzame en leuke spelletjes laten spelen. Je kan een timer, een stoplicht en nog veel meer projecteren. Ook kan je in je les een filmpje laten afspelen.

Je kan ouders laten zie waar je in de klas allemaal mee bezig bent door het op Klasbord te zetten. Op Klasbord kunnen ouders dan weer reageren en je post liken. Zo wordt Klasbord bijvoorbeeld bij mij in mijn stage klas veel gebruikt.

Er zijn heel veel leuke manieren om digitale tools in je lessen te verwerken. Wil je meer over de tools die ik net heb benoemd, of wil je meer weten over andere tools. Kijk dan bij het kopje “Digitale tools in het basisonderwijs.”

Digitale tools in het basisonderwijs.

Wikiwijs

Op wikiwijs kan je je eigen leermiddelen en leerstof bij elkaar zetten. Zo kan je op wikiwijs bijvoorbeeld je eigen toetsen maken en je lesmateriaal voorbereiden. Deze pagina is ook gemaakt op Wikiwijs. Ook kan je het les materiaal van anderen op wikiwijs zoeken en gebruiken. Wikiwijs is geschikt vanaf het primair onderwijs.

Wikiwijs heeft veel pluspunten. Het is erg overzichtelijk en je kan makkelijk veranderingen aanbrengen in je lessen. Ook zijn er veel mogelijkheden wat je kan toevoegen en aanpassen. Ook kan je zelf lessen creëren maar ook lessen van anderen gebruiken.

Een minpunt van wikiwijs is, is dat je het echt moet leren gebruiken. Je moet echt gaande weg leren wat je allemaal met Wikiwijs kan en hoe je dit kan verwerken in je lessen. Ook is Wikiwijs online waardoor je internet nodig hebt. Heb je geen internet verbinding kan je ook niet op Wikiwijs.

Dit is een instructie filmpje over Wikiwijs.

http://www.wikiwijs.nl
Zie hier de link naar de pagina.

Gynsy

Gynzy is bedoeld voor alle basisschool leeftijden. Met Gynzy kan je alle lessen geven. Je kan Taal, Rekenen, Wereldoriëntatie, muziek, verkeer en nog veel meer verschillende lessen geven.

De pluspunten van Gynzy zijn als volgt. Kinderen kunnen op een interactieve manier mee doen met de les. Ook kunnen de kinderen zelfstandig oefenen, en heeft een kind zijn persoonlijke leerervaring binnen handbereik. Alles is online dus je hoeft niks te instaleren. Ook heb je via Gynzy direct toegang tot online content. Zo kan je direct bij google afbeeldingen, youtube, het jeugdjournaal, etc.

Gynzy heeft ook minpunten. Kinderen zijn niet bezig met schrijven waardoor het handschrift verslechterd. Ook is alles online. Als het internet er op school een keer uit ligt kan je niet op Gynzy.

Filmpje over Gynzy!

http://www.gynzy.com/
Zie hier de link naar de pagina.

Klasbord

Klasbord is een app op de mobiele telefoon waar de docent berichten/foto’s op kan zetten. Zo kan de docent bijvoorbeeld van een leuke les knutselen foto’s maken om erop te zetten. Om de foto’s/berichten te kunnen zien moet je een code hebben, die kan je krijgen van de leraar. Ook moet je een account maken. De ouders kunnen reageren op de berichten die de leraar post. Zo kan je op klasbord ook oproepen zetten op het moment dat je hulpouders nodig hebt.

Klasbord is geschikt voor ouders en docenten. Tegenwoordig krijgen kinderen al heel vroeg een telefoon, ook zij kunnen dan eventueel op klasbord. Klasbord is een manier om contact te maken met ouders. Op deze manier kan je snel en makkelijk dingen delen met de ouders.

De pluspunten van klasbord zijn als volgt. Het is heel makkelijk in gebruik, ook kom je op een andere en snellere manier in contact met ouders op het moment dat je iets snel zou willen delen. De minpunten van klasbord zijn dat je in bezit moet zijn van een telefoon of tablet. Ook heb je altijd internet nodig. Door klasbord krijg je ook snel het gevoel dat je foto’s van lessen en activiteiten moet maken terwijl je daar soms helemaal geen tijd voor hebt.

http://www.klasbord.nl
Zie hier de link naar de pagina.

Kahoot

Kahoot is geschikt voor kinderen vanaf groep 3. De kinderen moeten namelijk kunnen lezen om mee te kunnen doen met de testjes.

Je kan van alles met Kahoot. Je kan het dan ook voor alle vakken gebruiken. Je kan zelf een onderwerp kiezen. Ook kan je een peiling doen zo kan je bijvoorbeeld de leerlingen leren kennen met vragen zoals ben je een jongen of een meisje, hoe oud ben je, waar kom je vandaan, etc.

De pluspunten van Kahoot zijn als volgt. Met een Kahoot kan je op een leuke manier de stof herhalen. Ook zou je een oefentoetsje kunnen doen. Ook zou je er een nul meting mee kunnen doen. De vragen en antwoorden zijn ook gekoppeld aan kleuren en figuren, daardoor is het ook voor de jongere kinderen goed te doen.

De minpunten van Kahoot zijn dat er soms problemen mee kunnen zijn dat kinderen niet snel genoeg kunnen reageren om dat de verbinding niet goed is. Ook kunnen kinderen er erg druk van worden.

Dit is een instructie filmpje van Kahoot!

Kahoot!

Pinterest

Pinterest is geschikt voor kinderen vanaf de bovenbouw. Ook is het erg handig voor alle creatieve moeders en docenten.

Je kan Pinterest gebruiken voor het bedenken van knutselwerkjes, recepten die je met de kinderen kan maken, handige tips voor in de klas en leuke decoratie om te versieren in de klas. Ook kan je leuke reken en taal opdrachten vinden. Pinterest kan je dus voor bijna alles in je klas gebruiken.

De pluspunten van Pinterest zijn als volgt. Je kan veel leuke ideeën opdoen. Ook staan er veel leuke dingen op die je als voorbeeld kan gebruiken of waarbij je inspiratie bij op kan doen.

Een minpunt van Pinterest is dat er niet overal een uitleg bij staat hoe je iets kan maken. Je moet er dan zelf achter zien te komen hoe je iets zal moeten maken.

Ik vind Pinterest zelf heel handig. Er staan veel leuke dingen op en een paar ervan gebruik ik ook wel eens voor een eigen les die ik moet geven.

Dit is een filmpje in het engels waarin wordt uitgelegt hoe je pinterest kan gebruiken.

Pinterest

Snappet

Snappet kan gebruikt worden vanaf groep 3 tot en met groep 8. Je kan er drie verschillende soort vakken op doen. Je kan rekenen, taal en spelling opdrachten maken. Er zijn zowel plus als min punten voor snappet.

 

De plus punten zijn als volgt. Je maakt de sommetjes of opgaven op de tablet. Je hebt dus geen aparte schriftjes meer nodig. Kladblaadjes daarin tegen kan je wel gebruiken. Ook staan er bij de opgaven duidelijke filmpjes met de uitleg van die opgave. De tablet kijkt het gelijk na, dus je weet gelijk hoe je het hebt gedaan, of je hem opnieuw moet doen of juist gelijk goed hebt. Voor de juf scheelt het dan ook een hoop nakijkwerk. Ook is er wetenschappelijk bewezen dat kinderen sneller leren op een tablet, dat betekend dan ook een hogere cito score waardoor je naar een hoger niveau op de middelbare school kan.

 

Natuurlijk zijn er ook minpunten. De kinderen zullen een stuk  minder schrijven waardoor hun handschrift verslechterd. Ook zal je altijd wifi nodig moeten hebben voor de tablets. Op het moment dat de wifi het een keertje niet wil doen heb je dan ook een probleem. Ook is het zo dat hoe ouder de tablet is, hoe minder snel de tablet gaat werken.

 

http://www.snappet.nl
Hier de link naar de pagina.

Mentimeter

Mentimeter is een programma waarbij je de mening van anderen vergelijkt. Zo kan je bijvoorbeeld de klas laten beslissen met zijn alleen wat ze willen doen als beloning, omdat ze zo goed gewerkt hebben. Mentimeter kan je gebruiken vanaf groep 5.

De pluspunten van Mentimeter is dat je anoniem je mening kan geven. Ook dan je duidelijk vertellen wat je zou willen, dit moet dat wel kort, maar krachtig. Ook heb je veel variatie tussen dingen die eventueel zouden kunnen. Met zijn allen kom je toch vaak op meerdere verschillende ideeën.

De minpunten zijn dat je maar een beperkt aantal woorden hebt. Ook moet je een account maken op Mentimeter om een peiling te kunnen houden. Om mee te doen aan de peiling heb je geen account nodig.  

Dit is een filmpje in het engels over Mentimeter.

http://www.mentimeter.com

Wrts

Wrts is een programma waarbij je een taal kan leren en waar je jezelf dan ook bij kan toetsen. Er zijn verschillende manieren hoe je jezelf kan laten overhoren. Door het woord bijvoorbeeld letterlijk te vertalen of je kan ook kiezen voor een meerkeuze optie. Wrts is geschikt vanaf groep 5.

De pluspunten van Wrts zijn dat je op een snelle en makkelijke manier de woordjes en of zinnen kunt leren. Uiteindelijk krijg je dan ook een cijfer over hoe je he hebt gedaan. Ook als je een woordje verkeerd had krijg je de kans om deze opnieuw te doen.

De minpunten van Wrts zijn dat het best lang kan duren voordat de woordjes zijn ingevoerd. Ook moet je het goed nakijken wat je opschrijft wat als je met het maken van je woordenlijst een typ fout maakt, en je typt het daarna goed in wordt dat woordje ook fout gerekend.

Filmpje over Wrts!

http://www.wrts.nl
De link naar de website!

123Zing

123Zing is bedoeld voor alle leeftijden op de basisschool. Er zijn namelijk lessen aangepast op de doelgroep. Met 123Zing ben je voornamelijk bezig met muziek, daarbij leer je ook noten lezen, muziek te maken, je danst op muziek en je zingt ook met elkaar.

De pluspunten zijn dat er weinig voorbereidingstijd voor nodig is. Je hebt namelijk kant en klare lessen en liedjes. Ook is 123Zing voor alle leeftijd en leerlijnen op de basisschool. Ook is alles digitaal waardoor je niks hoeft uit te printen voor de leerlingen en eventueel aan voorbereiding.

De minpunten van 123Zing zijn dat je om het te gebruiken een account moeten aanmaken waarvoor je moet betalen. Ook is het jammer dat je 123Zing alleen voor muziek kan gebruiken.

Filmpje over 123Zing!

http://123zing.nl
Hier de link naar de pagina.

Leraar24

Leraar24 is voor iedereen. Deze website is voor iedereen die iets te maken heeft met het onderwijs of voor mensen die meer te weten willen komen over het onderwijs.

Leraar24 geeft je veel informatie over verschillende leergebieden. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit de categorieën: onderzoek, opinie en praktijk, etc. Je kan ook kiezen uit bekwaamheidseisen zoals: brede professionele basis, pedagogisch bekwaam, vakdidactisch bekwaam en vakinhoudelijk bekwaam. 

De pluspunten van Leraar24 is als volgt. Alles wat op Leraar24 staat word allemaal geüpload door leraar24. Je kan zien waar de bronnen vandaan komen, je kan erop reageren, je kan leraar24 contacten, je kan vragen stellen en je kan het verschil zien tussen primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en speciaal onderwijs. Ook staat er bij de informatie over het filmpje of stukje tekst voor welke leeftijdsgroep dit is.

Er zijn niet echt heel veel minpunten, maar je hebt voor Leraar24 natuurlijk een internet verbinding nodig. Heb je geen internet kan je ook niet op Leraar24. Verder zou ik geen min punten kunnen bedenken. Leraar24 is heel leerzaam en ook erg handig in gebruik.

http://www.leraar24.nl
De link naar de website!