Cluster 3: lichamelijk en of / zintuiglijk en of verstandelijk beperkt

Cluster 3: lichamelijk en of / zintuiglijk en of verstandelijk beperkt

Inleiding

 

 

Opdracht

Inhoud

1. verstandelijke beperking

2. zintuigelijke beperking

3. BPV-opdracht 'lichamelijke en/of zintuigelijke en/of versatndelijke beperkt'

Verstandelijk beperking

 

Opdrachten

Inleiding

Mensen met een verstandelijke handicap die thuis wonen, bij hun ouders of pleegouders behoren van oudsher tot het domein van de huisarts. De huisarts is bekend met de individuele zorgvraag. De huisarts verwijst de patiënt zo nodig door naar de specialist.

 

Film: Down for Dummies  (Lize en Ruben hebben twee jaar een relatie. Ruben wil graag kinderen, maar Lize niet).

Film: VPRO Downsyndroom - Metropolis    (Het syndroom van Down is een van de bekendste handicaps ter wereld. Overal op aarde herken je een downie uit duizenden, maar op verschillende plekken leiden ze een ander soort leven.

Film dagactiviteitencentrum

Inhoud opdrachten

 

Opdracht 1: Syndroom van Down

Harry is 23 jaar oud en woont in een klein dorp. Harry woont  bij zijn ouders en het hele dorp kent hem. Hij maakt graag met iedereen praatje. Overdag gaat Harry naar de dagbesteding bij een instelling voor verstandelijk gehandicapten waar hij op een biologische boerderij meehelpt in de tuin en soms ook in de boerderijwinkel. Harry is de laatste tijd regelmatig bij de huisarts geweest omdat hij last had van zijn ogen. De huisarts heeft hem daarvoor doorverwezen naar de specialist.

  1. Beschrijf van minimaal 3 handelingen in je dagelijkse werkzaamheden op welke manier je die aanpast als je omgaat met deze patiëntencategorie in de huisartsenpraktijk.
  2. Er zijn een aantal ziektebeelden die vaker voorkomen bij patiënten met het Downsyndroom dan bij andere patiënten, beschrijf 3 ziektebeelden. Je kan bijvoorbeeld denken aan hartziekten, oogaandoeningen en gehoorproblemen.

 

Harry mag niet zelfstandig beslissingen nemen over zijn behandeling en komt altijd samen met zijn moeder op het spreekuur. In de wet zijn drie mogelijkheden opgenomen om mensen met een verstandelijke beperking te beschermen. De drie mogelijkheden zijn curatele, bewindvoering en mentorschap.

  1. Zoek uit wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen curatele, bewindvoering en mentorschap
  2. Zoek uit wat de gevolgen voor Harry zijn

 

Opdracht 2:

In Pakistan worden mensen met het Downsyndroom gezien als afgezanten van God. In Nederland is er genoeg ruimte voor mensen met een chromosoom meer in de samenleving. Maar in Cambodja en Rusland stoppen ouders en familie ze liever weg voor de maatschappij.

Bekijk het volgende filmpje https://vimeo.com/47011572

Schrijf een verslag van minimaal 600 woorden waarin je minimaal beschrijft:

  1. Wat jou het meeste opvalt in dit filmpje
  2. Waardoor jij denkt dat het komt dat er in verschillende culturen anders wordt omgegaan met mensen met Downsyndroom

 

Opdracht 3:

De twaalfjarige Daan is meervoudig gehandicapt. Daan werd gezond geboren, maar kreeg als baby een hersenbloeding. Als gevolg daarvan is hij spastisch, zit hij in een rolstoel, ziet hij slecht, spreekt mondjesmaat, heeft epilepsie en een verstandelijk vermogen van een kind van drie.

 

Zijn ouders kunnen de zorg niet meer aan en gaan op zoek naar een nieuw thuis. In 2014 nemen Jacomien en Paul de moeilijkste en verdrietigste beslissing van hun leven. Hun zoon Daan, op dat moment twaalf jaar oud, moet het huis uit. Jacomien wilde de intensieve zorg voor hun meervoudig gehandicapte zoon graag volhouden tot rond zijn achttiende jaar. 'Omdat we vinden dat een kind thuis hoort bij zijn ouders, maar onze trukendoos is leeg. Als de één niet meer kon, sleepte de ander hem erdoorheen, maar opeens konden we allebei niet meer. We waren zo moe.'

Filmmaakster Nan Rosens volgde Jacomien en Paul twee jaar lang tijdens hun zoektocht naar een geschikt vervangend thuis voor Daan. Bekijk de documentaire Zorg om Daan ( 56 min) www.npo.nl/2doc/28-11-2016/KN_1686076

 

Schrijf een verslag waarin minimaal onderstaande onderwerpen terugkomen:

  1. Waarmee worstelen Daans ouders nu zij hun kwetsbare 'driejarige' uit huis plaatsen?
  2. Wat willen de ouders van Daan het liefste voor hem?
  3. Wat vind jij van de vraag “Mag de zorg voor één gezinslid ten koste gaan van vier mensen?”

Onderbouw je antwoord.

 

Inleverproducten

  • Uitwerkingen van de opdrachten.

 

Aandachtspunten

Verslag maken volgens richtlijnen AG breed

Bronnenvermelding in APA-stijl

Het betreft een individuele opdracht!

Verslagen dienen individueel en digitaal in ít learning ingeleverd te worden.

Het  verslag zal op plagiaat gecontroleerd worden, bij teveel overeenkomsten met andere bronnen dan zal het verslag afgekeurd worden. Zie ook richtlijnen verslag AG breed.

 

 

 

Zintuigelijke beperking

 

Opdrachten

Inleiding

Iedereen heeft zichzelf de vraag wel eens gesteld: wat is erger, doof of blind? De visueel ingestelde mens concludeert meestal dat doof wel erg is, maar dat blind veel beperkender is, ook al door de manier waarop de maatschappij is ingericht. Veel deskundigen menen echter dat doofheid erger is omdat blinden nog kunnen communiceren. Een kleine groep mensen kampt echter met een dubbele handicap waarvan de impact ontstellend veel groter is dan som van de delen: zij zijn doof én blind.

Film: Liever doof of blind?

Film: Leven met een visuele beperking

Film: Roos (De vriendinnen van Roos hebben voor haar een speciale stichting opgericht. Roos heeft namelijk de ziekte van Usher, waardoor ze langzaam blind en doof wordt. Het doel van de stichting is om geld op te halen.

 

 

Inhoud opdrachten

 

Opdracht 1:

Dhr. De Boer (38 jaar) werkzaam als beleidsadviseur bij de gemeente. Is enkele weken geleden aangereden toen hij aan het fietsen was, hij is hierbij hard met zijn hoofd op de straat gevallen. Sindsdien hoort hij bijna niets meer. Hij heeft waarschijnlijk perceptief gehoorverlies maar de artsen op de KNO-afdeling in het ziekenhuis zijn nog bezig met onderzoeken.

  1. Maak een tekening van het oor, benoem de verschillende onderdelen en geef aan hoe het oor werkt.
  2. Zoek op wat mogelijke oorzaken van doofheid zijn. Werk 3 mogelijke oorzaken uit.
  3. Wat gebeurt er met je als je ineens bijna niets meer kan horen? Je schrijft een verslag over je ervaringen in de les.

 

In de klas wordt een oefening gedaan waardoor studenten kunnen ervaren wat er gebeurt als je ineens niet meer kan horen. Op de website oorcheck.nl kunnen studenten testen hoe goed ze kunnen horen.

 

Dhr. De Boer zit sinds het ongeluk thuis, hij loopt tegen sociale problemen aan. Hij heeft geen idee hoe hij straks weer kan gaan werken, hoe moet dat met overleggen en  vergaderingen?

  1. Onderzoek tegen welke sociale problemen mensen met ernstige gehoorverlies aan kunnen lopen.
  2. Hoe ga je als doktersassistent met deze problemen om?
  3. Welke communicatiemiddelen kun je gebruiken in de omgang met patiënten met (gedeeltelijk of volledig) gehoorverlies?
  4. Waar zou je patiënten naar door kunnen verwijzen?

 

Dhr. De Boer komt vanmiddag naar de praktijk voor een tweede gehoortest. Dit staat in jouw agenda ingepland. Je vraagt je ineens af hoe je aan dhr. De Boer kan uitleggen wat je gaat doen. Je hebt nog nooit te maken gehad met patiënten die (bijna) niets kunnen horen.

  1. Bedenk vooral waar je op gaat letten en hoe je alles aan dhr. De Boer gaat uitleggen.

Maak hiervoor gebruik van de lijst met aandachtspunten uit je boek.

  1. Neem de test af en film dit. Maak er bewust één of meerdere fouten in. De filmpjes worden in de volgende les besproken.

 

Tijdens de lunchpauze komt de situatie van dhr. De Boer ter sprake. Jullie hebben het er over hoe het zou zijn als je ineens (bijna) niets meer hoort. Je collega vraagt ‘wat zou je erger vinden, nooit meer kunnen horen of nooit meer kunnen zien?’. Hier hebben jullie het bijna de hele pauze over, deze keuze is niet te maken. Het lijkt je allebei verschrikkelijk.

Je bedenkt je ineens dat jullie het nu wel over dhr. De Boer hebben maar morgen komt Klaas met zijn moeder om hechtingen te verwijderen. Hij hoort ook slecht maar kan daarnaast niets zien. Hoe moeten jullie daar eigenlijk mee omgaan?

  1. Wat weet je nog van het oog?
  2. Maak een tekening van het oog, benoem de verschillende onderdelen en geef aan hoe het oog werkt.
  3. Wat gebeurt er met je als je ineens (bijna) niets meer kan zien? Je schrijft een verslag over je ervaringen in de les. In de klas worden oefening gedaan waardoor studenten kunnen ervaren wat er gebeurt als je ineens niet meer kan zien. (oefening blindemannetje)
  4. In het boek Omgaan met diversiteit (specifike doelgroepen voor assisterenden) tabel 12.2 (pagina 148) staan aandachtspunten beschreven in het contact met slechtzienden. In de vorige oefening heb je zelf ervaren hoe het is om slecht/niets te kunnen zien. Maak een filmpje waarin Klaas bij jou in de huisartsenpraktijk komt om de hechtingen te verwijderen. Je laat in dit filmpje minimaal vier aandachtspunten uit de tabel laat zien.

De filmpjes worden klassikaal bekeken, medestudenten observeren of ze de aandachtspunten in de filmpjes herkennen.

 

Inleverproducten

  • Uitwerkingen van de opdrachten.

 

Aandachtspunten

Bronnenvermelding in APA-stijl

 

BPV-opdracht ' lichamelijk en/of zintuigelijk en/of verstandelijk beperkt

BPV-opdracht ‘lichamelijk en/of zintuiglijk en/of verstandelijk beperkt’

Inleiding

In het werkveld heb je geregeld te maken met patiënten met een gezichts- en/of gehoorbeperking. Het valt niet altijd mee om daar goed mee om te gaan en soms zijn er dan ook hulpmiddelen nodig.

 

Inhoud opdrachten

 

Opdracht 1:

  1. Welke hulpmiddelen ben je in de stage tegengekomen bij patiënten met een gezichts- en/of gehoorbeperking? Beschrijf er minimaal vier.
  2. Hoe en door wie wordt bepaald welk hulpmiddel er nodig is?
  3. Hoe zit het met de vergoeding van deze hulpmiddelen?

 

Opdracht 2:

Op welke manier is met de inrichting van de praktijk waar je stage loopt, rekening gehouden met mensen met een beperking? Denk hierbij niet alleen aan gezichts- en/of gehoorbeperkingen, maar ook aan fysieke beperkingen als een rolstoel, morbide obesitas

 

Opdracht 3:

Bereid in een groepje een korte presentatie voor (paar minuten) over een medisch hulpmiddel voor slechtzienden/blinden. Jullie hebben hiervoor klassikaal criteria bedacht. Aan het einde van deze les zijn jullie bekend met ten minste 5 medische hulpmiddelen voor slechtzienden/blinden.

 

Inleverproducten

  • Uitwerkingen van de opdrachten waaronder een hand-out van de gehouden presentatie.

 

Aandachtspunten

Bronnenvermelding in APA-stijl

 

 

 

 

 

  • Het arrangement Cluster 3: lichamelijk en of / zintuiglijk en of verstandelijk beperkt is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Team DA nw
    Laatst gewijzigd
    2019-09-09 12:29:35
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team DA nw. (2017).

    Cluster 2: Chronische aandoeningen

    https://maken.wikiwijs.nl/114669/Cluster_2__Chronische_aandoeningen