Opdracht 1: Syndroom van Down
Harry is 23 jaar oud en woont in een klein dorp. Harry woont bij zijn ouders en het hele dorp kent hem. Hij maakt graag met iedereen praatje. Overdag gaat Harry naar de dagbesteding bij een instelling voor verstandelijk gehandicapten waar hij op een biologische boerderij meehelpt in de tuin en soms ook in de boerderijwinkel. Harry is de laatste tijd regelmatig bij de huisarts geweest omdat hij last had van zijn ogen. De huisarts heeft hem daarvoor doorverwezen naar de specialist.
- Beschrijf van minimaal 3 handelingen in je dagelijkse werkzaamheden op welke manier je die aanpast als je omgaat met deze patiëntencategorie in de huisartsenpraktijk.
- Er zijn een aantal ziektebeelden die vaker voorkomen bij patiënten met het Downsyndroom dan bij andere patiënten, beschrijf 3 ziektebeelden. Je kan bijvoorbeeld denken aan hartziekten, oogaandoeningen en gehoorproblemen.
Harry mag niet zelfstandig beslissingen nemen over zijn behandeling en komt altijd samen met zijn moeder op het spreekuur. In de wet zijn drie mogelijkheden opgenomen om mensen met een verstandelijke beperking te beschermen. De drie mogelijkheden zijn curatele, bewindvoering en mentorschap.
- Zoek uit wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen curatele, bewindvoering en mentorschap
- Zoek uit wat de gevolgen voor Harry zijn
Opdracht 2:
In Pakistan worden mensen met het Downsyndroom gezien als afgezanten van God. In Nederland is er genoeg ruimte voor mensen met een chromosoom meer in de samenleving. Maar in Cambodja en Rusland stoppen ouders en familie ze liever weg voor de maatschappij.
Bekijk het volgende filmpje https://vimeo.com/47011572
Schrijf een verslag van minimaal 600 woorden waarin je minimaal beschrijft:
- Wat jou het meeste opvalt in dit filmpje
- Waardoor jij denkt dat het komt dat er in verschillende culturen anders wordt omgegaan met mensen met Downsyndroom
Opdracht 3:
De twaalfjarige Daan is meervoudig gehandicapt. Daan werd gezond geboren, maar kreeg als baby een hersenbloeding. Als gevolg daarvan is hij spastisch, zit hij in een rolstoel, ziet hij slecht, spreekt mondjesmaat, heeft epilepsie en een verstandelijk vermogen van een kind van drie.
Zijn ouders kunnen de zorg niet meer aan en gaan op zoek naar een nieuw thuis. In 2014 nemen Jacomien en Paul de moeilijkste en verdrietigste beslissing van hun leven. Hun zoon Daan, op dat moment twaalf jaar oud, moet het huis uit. Jacomien wilde de intensieve zorg voor hun meervoudig gehandicapte zoon graag volhouden tot rond zijn achttiende jaar. 'Omdat we vinden dat een kind thuis hoort bij zijn ouders, maar onze trukendoos is leeg. Als de één niet meer kon, sleepte de ander hem erdoorheen, maar opeens konden we allebei niet meer. We waren zo moe.'
Filmmaakster Nan Rosens volgde Jacomien en Paul twee jaar lang tijdens hun zoektocht naar een geschikt vervangend thuis voor Daan. Bekijk de documentaire Zorg om Daan ( 56 min) www.npo.nl/2doc/28-11-2016/KN_1686076
Schrijf een verslag waarin minimaal onderstaande onderwerpen terugkomen:
- Waarmee worstelen Daans ouders nu zij hun kwetsbare 'driejarige' uit huis plaatsen?
- Wat willen de ouders van Daan het liefste voor hem?
- Wat vind jij van de vraag “Mag de zorg voor één gezinslid ten koste gaan van vier mensen?”
Onderbouw je antwoord.
|