Leerdoelen Digiveiligheid
Toegepast
De leerling:
- kan uitleggen wat digiveiligheid betekent en kan berederen welke consequenties het niet in acht nemen van digiveiligheid kan hebben
- leert veilige van onveilige sites te onderscheiden. Hij/zij leert de veiligheid van sites te beoordelen door op zoek te gaan naar voorbeelden van veilige en onveilige sites
- kan beredeneren waarom het belangrijk is om digi-onveiligheid te herkennen.
Vakleerplan
De opdracht 'Digiveiligheid' raakt de volgende leerdoelen uit het vakleerplan Nieuwe Media:
- Domein informatie vaardigheden: Inf-1
- Domein mediawijsheid:-
- Domein identiteit: Ide-3, Ide-5
- Domein ICT-geletterheid: Ict-C, Ict-D
Als je deze opdracht heb afgerond ken je verschillende manieren om te zorgen voor jouw digiveiligheid.
Met deze opdracht kun je in totaal
10
verdienen. Per stap zie je erbij staan wat deze stap oplevert. Vergeet uiteraard niet je
gehele portfolio in te leveren via Showbie.
Stappenplan
De opdrachten die je bij elke stap maakt neem je op in je eigen portfolio (werkstuk). Het portfolio maak je in de app Pages en bevat de uitwerking van alle verschillende onderdelen/vragen van deze opdracht. Zorg ervoor dat je portfolio overzichtelijk is en er netjes uitziet. Zorg voor leesbaarheid en goede Nederlandse taal. Je maakt het portfolio om te bewijzen dat je de leerdoelen van deze opdracht gehaald hebt.
- Zorg ervoor dat je portfolio een duidelijke titel, beschrijving en indeling heeft. Het is jouw verslag van deze opdrachten. Je klasgenoten zullen het bekijken en meneer Oppelaar, mevrouw Klerk en mevrouw Van Leeuwen zullen je portfolio beoordelen.
- Maak je portfolio in Pages en lever het uiteindelijk in via Showbie als PDF.
- Je levert je portfolio in voordat je aan de volgende opdracht begint. Dat betekent dat je na de laatste les die je hebt gebruikt voor de opdracht over digiveiligheid nog een week hebt om je portfolio af te ronden en in te leveren.
- Een goede bronvermelding van een website bevat: de titel van het artikel dat je hebt gelezen, de naam van de auteur(mits die vermeld wordt), de link naar de website, de datum waarop je de bron geraadpleegd hebt en evt. een afbeelding van het artikel/de foto van de site.
Veel plezier en succes!
Planning
Les 1 |
Huiswerk na les 1 |
Les 2 en huiswerk |
Stap 1 en 2 in je portfolio |
Stap 2 afronden (en in portfolio) |
Stap 3 en 4 maken, opslaan in portfolio en inleveren via Showbie |
Stap 1
Find my Phone
Deze film hebben de HAVO leerlingen gezien op het Mediafestival in Hoofddorp, 21 november 2017.
Per week wordt er in Nederland 300 keer aangifte gedaan van smartphone diefstal. Naast het feit dat je een dure telefoon kwijt bent, heeft een onbekende ook toegang tot al je foto’s, video’s, e-mails, contacten en berichten.
Maar wat voor persoon steelt een telefoon? En waar komen die telefoons terecht?
In de documentaire Find my Phone wordt het tweede leven van een gestolen telefoon gevolgd. Door middel van spyware maak je kennis met de persoon achter de diefstal. Maar hoe goed kun je iemand eigenlijk leren kennen aan de hand van zijn telefoon?
Stel dat jij je telefoon kwijt zou raken....
Wat ligt er dan allemaal op straat, kan iedereen direct bij jou contactgegevens, foto's e.d.
Of heb jij iets gedaan aan je digiveiligheid?
(2
) Opdrachten Online privacy en digiveiligheid; daar hoor en lees je steeds meer over.
1.1 Wat zijn privacy instellingen, geef hier in je eigen woorden een beschrijving van en illustreer je verhaal met minimaal twee voorbeelden.
1.2 Laat in je portfolio drie nieuwsberichten over online privacy en digiveiligheid/onveiligheid zien. Geef de bronnen weer met de volledige bronvermelding zoals deze beschreven staat bij het stappenplan. Beschrijf in je eigen woorden de boodschap van het bericht. (vindingrijkheid!)
1.3 Geef ten minste 3 tips die je kunt gebruiken om jezelf (en jouw gegevens/foto's e.d.) digiveiliger te maken.
Met de opdrachten van deze stap ben je ongeveer 30 minuten bezig.
Stap 2
In deze stap denk je na over een veilig digitaal leven
Opdrachten
2.1 (1
) Maak de quiz over jouw digitale voetafdruk.
https://online-masters.nl/level/level-4-digitale-voetafdruk-vo/#/1-kennisquiz/1 Kies 1 onderwerp van de volgende 5 om mee verder te werken: 1. zoekgedrag, 2. snapchat, 3. facebook, 4. cookies of 5. digitale voetafdruk. Zoek op internet 3 verschillende berichten over jouw onderwerp die betrekking hebben op digiveiligheid. Zorg voor een goede bronvermelding van het bericht (zie stappenplan) en beschrijf in je eigen woorden wat de kern van het bericht is.
2.2 (1
) Aan het eind van de safe & social les worden 7 tips gegeven voor een veilig digitaal leven.
7 tips voor een veilig digitaal leven
- Maak een goed wachtwoord!
- Bedenk goed wat je online zet.
- Check je privacy-instellingen.
- Zet geen persoonlijke gegevens online.
- Klik niet zomaar op elke link.
- Spreek nooit zomaar af met iemand die je online hebt ontmoet
- Beveilig je mobiele apparaat
- Leg in je eigen woorden uit waarom dit goede tips zijn.
- Geef per tip meer informatie door een internetsite te vinden waar deze tip verder wordt uitgelegd. Zorg in je portfolio weer voor een goede bronvermelding.
- Ga jij nu zelf dingen veranderen in jouw digitale leven? Bespreek dit met een klasgenoot. Zo ja wat, zo nee waarom niet? Beschrijf de uitkomst van jullie gesprek in je portfolio.
Met de opdrachten van deze stap ben je zeker 30 minuten bezig.
Stap 3
In deze derde stap draait het om gegevens en geld!
https://www.youtube.com/watch?v=E8gBOSsMwZw
Bekijk de video.
3.1 (1
) Wanneer is een website veilig?
https://www.staysecureonline.com/staying-safe-online/quiz/
Maak de quiz. Beschrijf in je portfolio de kenmerken van een veilige website. Geef minimaal 5 punten waaraan jij een veilige site kunt herkennen.
3.2 (1
) Cybercrime of computercriminaliteit
https://prezi.com/8dtvjbtbel0u/criminelen-op-internet/
Bekijk de prezi.
- wat is cybercrime of computercriminaliteit? Zoek op internet wat hier over te vinden is en beschrijf in je eigen woorden wat cybercrime is. Geef minimaal drie voorbeelden van cybercrime.
- in de prezi staat dat de computercriminelen uit zijn op jouw gegevens en jouw geld. Zoek op internet op waarom ze hier op uit zijn. Noem drie bronnen waarop je informatie hebt gevonden (met een goede bronvermelding) en beschrijf in je eigen woorden waarom jouw gegevens en geld zo belangrijk zijn.
- ben jij zelf een computercrimineel? en hoe staat dat met je klasgenoten? Overleg in een groepje en schrijf hier een stukje over in je portfolio.
Met deze opdrachten ben je ongeveer 60 minuten bezig.
Stap 4
Opdracht (3
) in deze vierde stap ga je met 2 klasgenoten samen een eigen vlog over digiveiligheid maken.
4.1 Youtube en vloggen zijn een mooie manier om informatie te delen met grote groepen mensen. Google op vlog en benoem wat een vlog echt goed maakt. Beschrijf dit in je eigen woorden.
4.2 Zoek 4 verschillende filmpjes die gaan over digiveiligheid of online privacy. Laat in je portfolio zien welke filmpjes je bekenen hebt. Beschrijf wat je opvalt aan de filmpjes: wat zijn de overeenkomsten? Welke stijl van filmen en bewerken kun je ontdekken?
4.3 Maak met 2 klasgenoten jullie eigen vlog waarin jullie je leeftijdsgenoten waarschuwen voor online privacy/digitale (on)veiligheid. Gebruik je eigen tips uit 4.1 en 4.2 om een goede vlog te maken. De vlog heeft een streeftijd van 3 - 5 minuten. Lever het filmpje in in Showbie, op dezelfde plek als waar je je portfolio inlevert.
Met deze opdracht ben je ongeveer 60 minuten bezig.
Afronding
(1
) Reflectie
Als je deze opdracht hebt afgerond ken je verschillende manieren om jouw digitale leven veiliger te maken.
Rond je portfolio af met jouw reflectie op deze opdracht. Bespreek hierin:
- of en hoe je de leerdoelen hebt gehaald
- wat je goed vond gaan en waar je moeite mee had, hoe was het om samen een opdracht te maken, ging de taakverdeling goed
- welke leerspieren je tijdens het werken heb getraind
- waar je zelf trots op bent