ICT Les Biologie

ICT Les Biologie

Introductie

Tijdens de aankomende lessen gaan we aan de slag met thema 3 (Botten, verbindingen en bewegingen). Hierin staat alles over botten, spieren en hoe deze werken en waarom we ze eigenlijk hebben. Voor de aankomende 5 lessen heb ik voor jullie een mooi E-book in elkaar gezet. Hierin staan de powerpoints, kahoots, prezi's en de vragen die bij elk hoofdstuk aansluiten. Het werkboek en de opdrachten worden gebruikt bij het E-book, dus zie dit maar als jullie nieuwe handboek. Dit wordt allemaal gecontroleerd aan het eind van de lessen, dus doe goed je best!

Heel veel succes allemaal met de opdrachten en uiteindelijk natuurlijk de toets, maar die wordt goed gemaakt omdat iedereen goed oplet in de lessen.

Les 1 : Tekenen van het skelet.

In de eerste les kijken we naar het thema: Botten, verbindingen en bewegingen. De komende periode gaan we hier mee aan de slag. 

Voor de eerste les gaan we het hebben over het skelet en de botten. Aan het eind van de les krijgen jullie huiswerk mee die je thuis moet maken. Het huiswerk is een filmpje over het onderwerp botten en er zitten een aantal vragen bij. Deze les gaan we een tekening maken van een mens en zijn skelet, dit wordt gedaan in groepjes van maximaal 4 leerlingen.

Haal met je groepje een groot veel WIT! papier en pak een stel verschillende stiften uit het bakje bij de docent. Maak als eerst een omtrek van een man of vrouw, vervolgens proberen jullie alle botten er in te tekenen. Als dit niet lukt mogen jullie met toestemming de botten opzoeken uit je leerboek of internet.

Als jullie groepje klaar is met de opdracht mag er verder worden gewerkt aan de opdrachten uit het werkboek, Voor deze week is dat hoofdstuk 3.1 en volgende week 3.2, hier mag ook al aan gewerkt worden.

Huiswerk

De oefenvragen voor deze les.

Les 2: Botten, Het skelet en de verbindingen.

Bij deze les gaan we een Prezi bekijken die door de docent wordt toegelicht. De theorie die wordt gegeven in de Prezi is verbonden met je werkboek, dus maak hier gebruik van! 

Ga verder met de opdrachten uit je werkboek hoofdstuk 3.2, als je klaar bent mag je het antwoorden blad vragen bij de docent. Dit wordt wel serieus na gekeken want de docent controleert bij sommige leerlingen.

Aan het einde van de les gaan we een leuke Kahoot doen met de klas, de Kahoot is een kleine test of de theorie uit hoofdstuk 3.1 en 3.2 er al een beetje in zit. Als je na de Kahoot tot de conclusie komt dat het er nog niet goed genoeg in zit., kijk de Prezi en het filmpje weer terug.

Voor de volgende les moeten jullie in iedergeval hoofdstuk 3.1 af hebben. Dit wordt gecontroleerd! dus succes allemaal!!!

Prezi Botten

Prezi botten en verbindingen

Kahoot Botten

Kahoot Botten 1

Les 3: Spieren, Welke zijn er allemaal?

Bij de les van vandaag gaan we kennismaken met de spieren en hoe deze werken. Er wordt vandaag veel uit het werkboek aan de opdrachten gewerkt, zodat er voor volgende week een kleine test kan worden gemaakt. In deze les moeten hoofdstuk 3.1 en 3.2 over de botten af zijn en gaan we beginnen aan hoofdstuk 3.3 en 3.4. De vragen uit het werkboek zijn huiswerk voor volgende week als deze niet afkomen. Deze les mogen jullie filmpjes gaan opzoeken op internet over hoofdstuk 3.1 t/m 3.4 dit is de voorbereiding voor de presentatie in lesweek 5.

Voor volgende week moeten jullie het huiswerk afhebben en het filmpje hebben gekeken over spieren. Dit filmpje wordt volgende week uitgebreidt behandeld in de Powerpoint over spieren en hun werking. 

Succes allemaal met het leren en maken van de opdrachten.

Huiswerk

De oefenvragen voor de volgende les.

Huiswerk voor deze les is:

Hoofdstuk 3.1 , Helemaal maken.

Hoofdstuk 3.2, Helemaal maken.

Hoofdstuk 3.3, Helemaal maken.

Hoofdstuk 3.4, Zo ver mogelijk af.

 

Voor de leerlingen die niet aan deze eisen voldoen na deze les moeten ze het inleveren in de drive met duidelijk hun naam en achternaam erbij.

https://drive.google.com/drive/folders/12OeOoDFVi-gZ-kebGexP_XL6B0U6LjI3

Succes Jongens en Meisjes!

Les 4: Spieren, Hoe werken ze?

Voor deze les zijn er door jullie voorbereidingen gemaakt over deze les, dus als je aan deze les wilt mee doen dan moet alles af zijn van het huiswerk. Bekijk dus voor je deze les instapt het filmpje met daarin wat vragen en de vragen van hoofdstuk 3.1 t/m 3.3 zijn af in je werkboek. Dit wordt gecontroleerd door de docent, zowel op school maar ook op de site van het filmpje. Succes allemaal.

Voor de leerlingen die het afhebben:

Als alles is gemaakt en bekeken kan je aan de slag met het laatste hoofdstuk uit het boek 3.5 en mee doen aan de Kahoot aan het einde van de les. Tijdens deze Kahoot is er natuurlijk een lekkere prijs te verdienen dus doe allemaal je best om zo goed mogelijk te scoren! Slim is het bekijken van de Powerpoint die hieronder staat, deze is gekoppeld aan de theorie en de vragen uit het boek.

Voor de leerlingen die het niet afhebben:

 Deze gaan aan de slag met het huiswerk en bekijken het filmpje. Pas als alles af is mag er mee worden gedaan aan de Kahoot.

Als er een filmpje wordt bekeken gebruiken wij oordopjes!

Powerpoint Spieren

Gesproken uitleg van Powerpoint door de docent. Dit kan je ook doen als je zelfstandig aan de slag gaat. De vragen in het filmpje moet je wel maken, dus kijken van het filmpje is een aanrader. De uitleg van de Powerpoint wordt ook gedaan in de les en dat wordt dan klassikaal gedaan.

Link:

 

Powerpoint gesproken

Kahoot Spieren

Kahoot Spieren 1

Les 5 : Eindopdracht

Nu alle theorie er doorheen zit gaan we aan de slag met een eindopdracht. De eindopdracht voor thema 3 is het maken van een poster over een hoofdstuk die we hebben gehad in de 4 lessen voorafgaand. De poster wordt dan door een groepje van 3 á 4 gemaakt en gepresenteerd aan het einde van deze les. De poster wordt gemaakt op papier en deze wordt gepresenteerd, Voor extra punten mag er een eventuele Powerpoint of Prezi worden gebruikt als ondersteuning van je poster. Dit wordt dan ingeleverd aan het eind van de les bij de google drive van de klas. De presentaties zijn klassikaal en iedereen komt aan de beurt, De presentatie mag niet langer duren dan 10 minuten. Jullie groepje kan ook Google docs. gebruiken voor alle theoretische kennis die is gevonden over het onderwerp, hier kan jullie groepje ter aller tijden samen in werken.

De links van de drive,docs en Prezi worden hieronder neergezet.

https://prezi.com

https://drive.google.com/drive/folders/1hQ6nRUWbEukv6m4b7HRy9si-vNCdn170

https://www.google.nl/intl/nl/docs/about/

 

Even samengevat voor de mensen die niet opletten, Je moet een poster maken met eventueel een Powerpoint of Prezi van een hoofdstuk die we vorige lessen hebben behandeld en deze worden in de Drive gezet van de klas. De presentaties mogen niet langer duren dan 10 minuten en je mag gebruik maken van Google docs. als verzamelpunt van jullie gevonden leerstof.

Google drive voor opdracht 5

Afsluiting E-book

Dit was de laatste opdracht en les van het hoofdstuk botten en spieren. Hopelijk vonden jullie het een leuke lessenreeks en graag nog een aantal tips en tops in de drive zetten. De tips en tops moeten worden toegevoegd bij de laatste opdracht als 2e bestand.

Hierdoor wordt deze les nog beter en leuker voor de volgende 1e jaars leerlingen. Heel erg bedankt voor het helpen en op naar het volgende onderwerp.

  • Het arrangement ICT Les Biologie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Colin Giessen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-01-23 09:43:06
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    ICT e-book voor leerlingen op mijn stage school. Dit is een opdracht voor mijn opleiding
    Leerniveau
    HAVO 1; VWO 1;
    Leerinhoud en doelen
    Groei en ontwikkeling; Biologie; Instandhouding en ontwikkeling;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    De oefenvragen voor deze les.
    https://edpuzzle.com/join/jewlasn
    Link
    Prezi botten en verbindingen
    https://prezi.com/view/161U0tJqgGEokVlPFva7/
    Link
    Kahoot Botten 1
    https://play.kahoot.it/#/k/58923ed4-997c-476b-ba34-2b9b4c8d38d5
    Link
    De oefenvragen voor de volgende les.
    https://edpuzzle.com/join/jewlasn
    Link
    Powerpoint gesproken
    https://edpuzzle.com/assignments/5a74ba9b35efc24123a70df2/watch
    Link
    Kahoot Spieren 1
    https://play.kahoot.it/#/k/55a47468-fba2-46fe-a087-0eae0260bc5c
    Link
    Google drive voor opdracht 5
    https://drive.google.com/drive/folders/1hQ6nRUWbEukv6m4b7HRy9si-vNCdn170
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.