De Pluriforme Samenleving

De Pluriforme Samenleving

Inleiding

Deze afgelopen verkiezingen was cultuur een van de grootste onderwerpen, iedere partij heeft het wel gehad over de Nederlandse cultuur. Maar wat is de Nederlandse cultuur? Maxima heeft ooit gezegd dat ‘de Nederlander’ helemaal niet bestaat, en misschien heeft zij wel gelijk. Uiteindelijk komen we bijna allemaal een beetje uit het buitenland; al is het een voorouder die in de 17e eeuw vanuit Frankrijk naar Amsterdam is gekomen of een opa die in de jaren ’60 vanuit Marokko naar Nederland is gegaan.

Wanneer je iemand uit een ander land verteld dat je uit Nederland komt hebben ze een aantal vragen: of je houdt van kaas, of wij allemaal op klompen lopen en of je uit Amsterdam komt. Laten we eens kijken of deze ideeën kloppen;

Buitenlanders zien Amsterdam als het epicentrum van Nederland, maar is het dat wel? Is Amsterdam typisch Nederlands? Op dit moment telt Amsterdam ongeveer 850.000 inwoners, van deze inwoners is ongeveer 50% van Nederlandse afkomst. De andere 50% kent zijn wortels elders, in Amsterdam wonen maar liefst 180 verschillende nationaliteiten bij elkaar. Zo typisch Nederlands is Amsterdam dus ook weer niet.

Amsterdam is het dus niet, dan misschien de kaas. Dat kunnen we makkelijk ophelderen, nee niet iedereen houdt van kaas. Er zijn mensen die kaas niet lusten en er zijn ook in Nederland mensen die er allergisch voor zijn. De klompen dan? Absoluut niet, lang niet iedere Nederlander heeft klompen, laat staan dat hij/zij die iedere dag aan heeft.

Als je een buitenlander dan vraagt wat zij nog meer als typisch Nederlands zien dan is dat het koningshuis, onze blonde koning is volgens de gemiddelde Spanjaard echt typisch Nederlands.

 

 

 

 

 

 

 

 

Toch is dat ook niet echt het geval, als je kijkt naar de stamboom van Willem-Alexander is die niet zo Nederlands als we misschien wel denken. De vader van Willem, Claus was een Duitser, zijn opa Bernhard was dat ook, zijn overgrootvader was ook een Duitser. Dat zijn al drie generaties met een Duitse achtergrond, Willem-Alexander zelf is natuurlijk met een Argentijnse getrouwd waardoor onze toekomstige koningin Amalia deels Duits, deels Nederlands en deels Argentijns is. Echt typisch Nederlands is de koninklijke familie dus ook niet.

Het is moeilijk om te bepalen of de Nederlander wel bestaat, of er wel een Nederlandse cultuur is. Wat we wel zonder moeilijkheden kunnen stellen is dat Nederland een hele pluriforme samenleving is, wat betekend dat er veel culturen naast elkaar leven in Nederland. Maar dat gaat niet altijd even goed.

In deze online reader gaan we kijken naar cultuur, wat dat is en welke culturen er samen in Nederland leven en hoe dit gaat ook gaan we natuurlijk kijken of er een Nederlandse cultuur bestaat. Jullie gaan zelf in een praktische opdracht inzoomen op een bepaalde cultuur in Nederland en gaan een voorstel maken om deze cultuur zo goed mogelijk te laten integreren in Nederland.

Toets: Voorbeeldvragen

Start

Colofon

Het arrangement De Pluriforme Samenleving is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Kim Meisner Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2017-11-19 14:27:48
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
M&M Thema 2 3TL Nuborgh College Oostenlicht
Leerniveau
VMBO theoretische leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Maatschappijleer; Cultuur, levensbeschouwing en identiteit;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Voorbeeldvragen

Vragen bij 1.1

Vragen bij 1.2

Vragen bij 1.3

Vragen bij 2.1

Vragen bij 2.2

Vragen bij 2.3

Vragen bij 2.4

Vragen bij 3.1

Vragen bij 3.2

Vragen bij 3.3

Vragen bij 3.4

Vragen bij 4.1

Vragen bij 4.2

Vragen bij 4.3

Vragen bij 5.1

Vragen bij 5.2

Vragen bij 5.3

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open