Dit is het arrangement voor het vak biologie. Dit is een lessenreeks waarin in 5 lessen kennis wordt gemaakt met en veel geleerd wordt over ecologie.
Dit arrangement is gemaakt voor de cursus:
Vakdidaktiek: Biologie met ICT
Fons van de Loo
1699559
Les 1
Instagram opdracht
Uitleg en opdracht les 1
Tijdens deze opdracht ga je kennis maken met het hoofdstuk: Ecologie.
De opdracht in vogelvlucht: Tijdens deze opdracht ga je een instagram account maken met een verzameling aan foto's die volgens jou betrekking hebben met het onderwerp. Je gebruikt hiervoor foto's die andere accounts gebruikt hebben. Het is de bedoeling dat je een timeline maakt van minimaal 10 foto's, waarbij je in de beschrijving plaatst waarom juist die foto te maken heeft met het hoofdstuk. Om in één oogopslag te zien welke foto's allemaal gebruikt zijn zet je achter je geplaatste foto's altijd de hashtag '#ecologiehetelement20172018'. Dit is een hashtag die nog niet eerder voorkomt in Instagagram, waardoor alleen afbeeldingen voor deze les te zien zullen zijn. Je krijgt 20 minuten de tijd om afbeeldingen te zoeken en de omschrijving juist te maken. Daarna gaan we met de klas via het digibord bekijken wat er allemaal onder de hashtag geplaatst is, ook dit zal 20 minuten duren. De docent zal een aantal afbeeldingen aanklikken die we gaan bespreken. Jullie gaan vervolgens op elkaars afbeelding reageren, en onderbouwen waarom de afbeelding juist wel of niet bij het onderwerp hoort volgens jou. Ondertussen zal er een lijstje in de klas rond gaan om jou Instagram-account op te schrijven (zo kan gecontroleeerd worden of iedereen wel gewerkt heeft aan de opdracht).
Hoe maak je een eigen Instagram-account?
Om te beginnen heb je een nieuw Instagram-account nodig. In de stappen hieronder staat beschreven hoe je een Instagram-account aanmaakt.
- Stap 1: Ga naar de App-store op je mobiel.
- Stap 2: Typ in bij zoek: 'Instagram'.
- Stap 3: Download de eerste app die verschijnt in het rijtje zoekresultaten.
- Stap 3: Klik op registeren en vervolgens op aanmelde met e-mailadres of facebook.
- Stap 4: Vul de legen velden in en druk op opslaan.
Je hebt nu je eigen instagram-account!
Hoe maak je een account bij 'Repost for Instagram'?
Zoals gezegd gebruik je afbeeldingen van andere accounts op je eigen account. Om rekening te houden met auteursrechten maak je gebruik van de zo gehete 'repost for Instagram'. Hoe kom je aan die app?
- Stap 1: Open de App-store.
- Stap 2: Typ in bij zoek: 'Repost for Instagram'.
- Stap 3: Download de app die als eerste verschijnt in het rijtje zoekresultaten.
- Stap 4: Login met je net gemaakte Instagram-account.
- Stap 5: Je kunt zoeken door op de knop rechts onderin 'search' te drukken.
- Stap 6: Typ bijvboorbeeld bij 'hashtags' in: 'Ecology' of 'Nature'. Klik vervolgens op de afbeelding die je wilt gebruiken.
- Stap 7: Klik op repost en vul de beschrijving aan met de hashtag #ecologiehetelement20172018 en de reden waarom deze afbeelding volgens jou thuishoort bij het hoofdstuk Ecologie.
Tijdens de les worden de onderstaande bestanden gebruikt. De docent geeft uitleg, maar ook zonder de uitleg zou je al veel kunnen snappen van het onderwerp en de begrippen. De bestanden zijn een PowerPoint en Prezi, deze kun je downloaden en gebruiken bij het beantwoorden van de opdrachten bij deze les, samen met de uitleg van de docent.
Opdrachten les 2
Deze opdrachten kunnen gemaakt worden na de uitleg bij de PowerPoint en Prezi:
Bij deze opdracht ga je een bladherbarium maken. Dit houdt in dat je bladeren buiten zoekt, deze bladeren archiveerd en er bij zet van welke plant het blad afkomstig is. Alleen hoe kom je er achter van welke plant het blad is..? Misschien weet je het zelf, maar misschien ook niet. Daarvoor moet je een app gebruiken.
De opdracht
Voor het maken van het bladherbarium krijg je van de docent in tweetallen een groot A2-blad. Dit blad moet worden gevuld met minimaal 15 bladeren van allemaal verschillende soorten planten. Deze bladeren ga je tijdens de les buiten zoeken. Eenmaal terug in het lokaal ga je er achter proberen te komen welk blad van welke plant afkomstig is. Het erachter komen noem je determineren. Voor dit determineren van planten is er een erg goede app te vinden in de app-store. De app is heel erg makkelijk in gebruik en heeft eigenlijk geen verdere informatie nodig, alleen dat de eerst gevonde plant niet de juiste hoeft te zijn, let dus goed op! Het bladherbarium moet voor volgende week af zijn.
De app vinden
- Stap 1: Ga naar de App-store op je mobiel.
- Stap 2: Typ in bij zoek: 'Pl@ntNet plantenindentificatie'.
- Stap 3: Download de eerste app die verschijnt in het rijtje zoekresultaten.
De app staat nu op je telefoon en is klaar om te gebruiken voor het determineren van jouw bladeren!
Bij Les 4 hebben jullie als huiswerk opgekregen dat jullie je moeten voorbereiden voor Les 5. Dit is niet wat jullie gewend zijn, maar het is eigenlijk erg logisch. Als je kijkt naar de naam van Les 5, dan wordt het al snel duidelijk. We gaan de klas omdraaien. Dit houdt in dat je alle informatie over het onderwerp al vóór de les krijgt uitgelegd. Het klinkt wat gek, maar dit is erg handig. Hierdoor is het mogelijk om duidelijke vragen te stellen aan de leraar en is er bij het maken van alle opdrachten een leraar aanwezig waaraan je hulp kan vragen. Normaal zou je namelijk de opdrachten als huiswerk opkrijgen, maar thuis is er geen leraar aanwezig om je te helpen.
Als voorbereiding bekijk je het filmpje (en maak je de vragen) met de titel: .
Wanneer je op de link klikt van het filmpje, dan moet je eerst inloggen, doe dit met je eigen voor- en achternaam. Dit is van belang, want de leraar gaat controleren of je jezelf wel goed hebt voorbereid. Dit is bij deze les erg belangrijk en daarom kan de leraar controleren of je dit hebt gedaan!
In tweetallen krijg je een A2-papier en hierop moeten jullie een voedselweb maken. Het is de bedoeling dat elk tweetal een eigen omgeving kiest die verder niemand anders heeft, als je een omgeving kiest, dan moet je dit aangeven bij je docent, deze houdt een lijst bij. In het voedselweb moeten 25 organismen staan met een plaatje. Zet bij elk organisme of het auto- of heterotroof is, of het organisme producent of consument is, als het organisme een consument is, dan zet je er bij onder welke ordes deze valt, ten slotte zet je bij elk organisme of het een planten-, vlees- of alleseter is. Jullie mogen zelf een omgeving kiezen waar jouw organismen leven, maar hieronder staan al enkele voorbeelden gegeven:
- Loofbos
- Oceaan
- Woestijn
- Savanne
- Vijver
- Eikenboom
- Weiland
- Etc.
Let op! Vergeet niet jullie namen op het blad te zetten en welke omgeving jullie hebben gekozen.
Les 5
Verslag met Prezi
Uitleg en opdracht les 5
Bij deze opdracht moeten jullie in tweetallen samenwerken aan een verslag. Alleen de opdracht hoeft niet op papier te worden ingeleverd, maar digitaal, en wel via Prezi. Het makkelijke aan deze online-presentatietool is dat je er tegelijk met meerdere personen aan kan werken op verschillende computers. Hiervoor zijn dus wel twee accounts nodig!
De opdracht:
Om te beginnen moet je een andere leerlingen vinden met wie je deze opdracht gaat maken. De opdracht moet namelijk in tweetallen worden gemaakt. Daarna gaan jullie een dier uitkiezen waarover jullie samen meer te weten willen komen. Jullie gaan hierover namelijk een verslag maken op Prezi. Dit verslag heeft verschillende eisen:
Het heeft minimaal 8 topics.
Het heeft minimaal 4 subtopics.
Er staat een inleiding in.
Er staat in hoe jullie gekozen dier leeft.
Er staat in welk gebied jullie zelf gekozen dier leeft en welke biotische en a-biotische factoren daarbij belangrijk zijn.
Er is een voedselketen toegevoegd waarin jullie eigen gekozen dier staat.
Er is een voedselweb toegevoegd waarin jullie eigen gekozen dier staat.
Naast het voedselketen en -web staan er nog 4 andere afbeeldingen in.
Er staat een filmpje in over jullie gekozen dier.
Er staan verschillende weetjes over het dier in.
Er staat bij elke (sub-)topic wie deze gemaakt heeft.
In de naam van de Prezi staan jullie beide namen.
De Prezi-link wordt een week na de les ingeleverd via de mail van de docent.
Hoe maak je een account bij Prezi?
Je gaat eerst naar de site van Prezi: www.prezi.com. Eenmaal op de site klik je op ‘get started’. Er zijn verschillende accounts mogelijk, maar het gebruik van een gratis account is meer dan voldoende. Klik dus voor het gratis account op ‘basic’ en daarna op ‘continue’. Vul daarbij al je gegevens in en je hebt een account bij Prezi. Denk er aan, je hebt beide een account nodig!
Hoe moet je samenwerken in Prezi?
Bekijk het filmpje van de link om te zien hoe je een Prezi moet delen, waarna je samen kunt werken in één Prezi. Elke stap wordt erg goed en duidelijk uitgelegd, zet het filmpje eventueel stil om de stappen zelf uit te voeren.
Het arrangement Vakdidactiek: Biologie met ICT: Ecologie is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Fons van de Loo
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2017-11-09 17:33:17
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.