Workshop Digitale interactie

Workshop Digitale interactie

Welkom

Interactie in de klas

Welkom bij de workshop Digitale interactie. Allereerst gaan we kijken naar gewone interactie. Bekijk hiervoor onderstaand filmpje. Zet de film telkens stop als de man vraagt: ''Wat je zou doen?''

Schrijf op een apart papier hoe jij met de situatie omgaat.

 

Wat weet je eigenlijk al...?

In het vorige kopje kwam je erachter, dat je soms even niks moet doen. Om dit te begrijpen heb je interactievaardigheden nodig. Dit zijn vaardigheden van de pedagogische medewerker tijdens de interactie/omgang met alle kinderen in een groep. Deze vaardigheden zijn belangrijk, omdat deze van invloed zijn op de ontwikkeling en welzijn van kinderen in de groep. In de oefening hieronder zijn de 6 interactievaardigheden weergegeven.

Weet jij nog wat de verschillende interactievaardigheden betekenen?

Digitale interactie

ICT is steeds belangrijker in de klassen. Dit moet je dan ook als leerkracht inzetten om de leerlingen betrokken te houden. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd, waarom je ICT in de klas moet gebruiken.

Kijkopdracht: Schrijf tijdens het kijken op welke digitale interactie je tegenkomt in het filmpje.

 

Dit leer je in deze workshop

In voorgaande onderdelen is het belang van digitale interactie en het gebruik van interactievaardigheden naar voren gekomen. Echter zijn er nog geen manieren genoemd, waarin je digitale interactie kunt toepassen in de klas. In de rest van de workshop komen verschillende programma's aan bod, waarmee je digitale interactie kunt integreren binnen de lessen.

Hierbij staan de volgende doelen centraal:  

  • Je leert hoe je Kahoot! kunt gebruiken en integreren in jouw onderwijs.
  • Je leert hoe je ProConnect kunt gebruiken en integreren in jouw onderwijs.
  • Je leert hoe je Socrative kunt gebruiken en integreren in jouw onderwijs.

 

Kahoot!

Wat is Kahoot?

Kahoot is een student-response systeem. Dit betekent een hulpmiddel om 'vraag en antwoord' op een digitale manier te gebruiken in de les. Je kunt met Kahoot quizzen maken en spelen, discussievragen stellen en onderzoeken doen met behulp van de smartphone, laptop of tablet. Kahoot is begonnen als een manier om leerkrachten en leerlingen dichter bij elkaar te brengen en op een simpele manier wat interactiviteit toe te voegen. Je krijgt als student direct te zien of je het antwoord goed hebt en hoeveel punten je hebt verdient. 

 

 

Waarom Kahoot?

Hieronder worden 6 begrippen genoemd met uitleg, waarom Kahoot goed werkt voor digitale interactie in de klas.

  1. Interactief - Kahoot is een ideale manier om interactie in je les te brengen. Leerlingen actief betrekken bij de te leren stof. Door ze individueel te laten deelnemen, doet iedereen actief mee. Hierdoor betrek je ook leerlingen die normaal niet uit zichzelf een vraag beantwoorden.
  2. Aantrekkelijk - Kahoot is fraai vormgegeven. Er wordt gebruik gemaakt van vrolijke kleuren en vormen om de verschillende antwoorden herkenbaar te maken. Ook kun je beelden toevoegen bij elke quizvraag.
  3. Herhaling - De Kahoot kan ingezet worden bij de 'terugblik'. Dit kan een standaard begin zijn om op een leuke manier te zorgen voor herhaling van de stof uit de voorgaande les. Dit vergroot het leereffect.
  4. Informatie - Het is een hulpmiddel om leren te reguleren: de leerling krijgt door de quiz feedback over welke onderdelen van de stof hij of zij nog niet voldoende beheerst. Ook als leerkracht geeft het informatie over welk onderwerp nog meer aandacht behoeft.
  5. Duidelijk - De vraagstelling moet kort zijn bij Kahoot. Het dwingt je dan ook als leerkracht om tot de kern te komen en de vraag helder te formuleren. Hierdoor worden de vragen duidelijker voor de leerlingen.
  6. Competitie - Leerlingen hebben plezier in het doen van een 'wedstrijdje'. Hoe sneller je antwoord geeft, hoe meer punten je verdient. De leerling met de meeste punten is de winnaar. De spanning wordt hierbij ook opgevoerd door het passende muziekje. Leerlingen hebben zichtbaar en hoorbaar plezier in de Quiz.

 

Hoe werkt Kahoot?

Opdracht: Bekijk de video en maak zelf je eigen Kahoot quiz.

Kahoot! in de klas

In het volgende filmpje wordt laten zien hoe Kahoot in de klas wordt gebruikt.

Opdracht: Beantwoord de volgende vragen:

  1. Schrijf op voor welke vakken op de basisschool, je als leerkracht een Kahoot kunt gebruiken.
  2. In welke fase of fasen van het DIM-model kun je een Kahoot gebruiken?
  3. Zou jij Kahoot nu kunnen gebruiken in jouw lessen?

ProConnect

Wat is ProConnect?

ProConnect is een gratis toepassing, waarmee je eenvoudig interactie creëert tussen de apparaten in je klaslokaal. Dit kan met je touchscreen, tablet, laptop, PC of smartphone. Het werkt heel eenvoudig. Het is dan ook niet voor niets dat ProConnect in 2014 de IPON award heeft gewonnen.

Binnen ProConnect zijn er 5 toepassingen die je kunt gebruiken:

 

Opdracht: Bedenk op welke manier je deze 5 toepassingen in een bepaald vak kunt inzetten. Welke toepassing zou je gebruiken en waar in de les.

Waarom ProConnect?

In onderstaand filmpje vertelt Imka Buurke waarom er op de Hanzehogeschool is gekozen voor het gebruik van Prowise. Dit filmpje is gericht op studenten, maar de redenen die Imka noemt zijn ook toepasbaar op de basisschool en op basisschoolleerkrachten.

Hoe werkt ProConnect?

Aan de slag: Bekijk de video en lees eventueel de handreiking hieronder. Ga vervolgens stap voor stap aan de slag met de volgende opdrachten:

  1. Start ProConnect en ontdek hoe je leerlingen in de groep kunt toevoegen.
  2. Start een woordenwolk en bekijk hoe je de woordenwolk in de klas kunt inzetten.
  3. Start verschillende competatieve spellen en bekijk welke je het leukste vindt.
  4. Start het stemmen met ProConnect. Bedenk waarvoor je het stemmen kunt inzetten in de klas.
  5. Verstuur het scherm.
  6. Maak een kleine quiz met de ProQuiz Maker en start vervolgens de quiz via ProQuiz Player.

ProConnect in de klas

Hieronder wordt een voorbeeld gegeven van de toepassing van ProConnect bij de kleuters.

 

Socrative

Wat is Socrative?

Socrative is een programma/app die het mogelijk maakt om gratis toetsen af te nemen. Toetsen kan in de vorm van quizzen, testen, peilingen of lesevaluatieopdrachten. Hierdoor is het mogelijk om allerlei vragen en stellingen klassikaal te behandelen en te bespreken. De leerlingen geven antwoorden via hun eigen divice. De app verzamelt de antwoorden online en stuurt een rapport naar het e-mailadres van de docent. Echter kun je het programma ook op het internet gebruiken via www.socrative.com

Waarom Socrative?

Hieronder worden een aantal voordelen genoemd, waarom je Socrative moet gebruiken:

  • Socrative is laagdrempelig.
  • Er zijn geen kosten aan verbonden.
  • Het programma werkt zowel op tablets, smartphones, pc's als laptops.
  • De toets kijkt zelf na en het resultaat krijg je in een Excel bestand.
  • Je kunt er een tijdsdruk achter zetten.
  • Als het anoniem ingevuld mag worden, kunnen er ook gevoelige onderwerpen mee worden besproken (Bijv. Wat vond je van de docent?)
  • Doordat je live ziet welke student met een vraag bezig is, vallen de wat tragere studenten op. Deze studenten kun je vervolgens ondersteunen met extra hulp waar nodig.
  • Ze kunnen de toets ook thuis of onderweg maken. Het hoeft niet perse in de les.

 

 

Hoe werkt Socrative?

Bekijk bovenstaand filmpje en eventueel onderstaande handleidingen. Maak daarna de volgende opdrachten:

  1. Maak een account aan.
  2. Pas je roomnummer aan.
  3. Maak een quiz.
  4. Laat een leerling inloggen als student of log zelf in op een ander apparaat als student en start een quiz.
  5. Bekijk de behaalde scores.
  6. Probeer een Space Race. Wat is het verschil met de gewone quiz?

Handleiding Socrative

Socrative in de klas

Hieronder zie je een filmpje van de toepassing van werkwoordspelling in de klas.

 

Extra lesideeën/werkvormen

WERKVORM: Kennismaking – Wie is het?

Maak op een leuke interactie manier kennis met je leerlingen door ‘Wie is het?’ te spelen met behulp van Socrative. Maak een nieuwe quiz aan en vul deze met vragen van het type ‘Short Answer’. Plaats vragen als: ‘Als je iemand in de wereld zou kunnen ontmoeten, wie zou dat zijn?’, ‘Waar wil je zeker nog eens heen in je leven?’, ‘Als je één wens krijgt, wat zou deze zijn?’, ‘Wat was het meest enge dat je ooit is overkomen?’… Na iedere vraag kan je de antwoorden van de leerlingen projecteren. Kies enkele opvallende antwoorden er uit en laat de klas raden wie het antwoord gaf. Op deze manier leer je leerlingen op een andere manier kennen en leren de leerlingen zelf ook iets nieuws van elkaar.

OF

Maak gebruik van deze werkvorm om onderwerpen op een zinvolle manier aan te snijden tijdens de lessen godsdienst. Het enige wat je moet doen, is je vragen aanpassen aan het thema (bv. dood en leven, geloof…) dat je wil bespreken met je leerlingen.

WERKVORM: Stellingenspel

Breng een stelling de klas in. Vaag je leerlingen een standpunt ten opzichte van de stelling in te nemen en deze door te geven via Socrative (Via Snelle vraag, Multiple Choice of Short Answer). De keuze van de leerling wordt anoniem, digitaal (op eigen toestel) doorgegeven en zet leerlingen als gevolg minder aan tot het ‘volgen’ van de mondige leerlingen in de klas. Laat leerlingen de verschillende standpunten beargumenteren en neem de stelling opnieuw af om eventueel een mening te veranderen. 

WERKVORM: Differentiëren met Socrative

Een klas is vaak geen homogeen geheel en bestaat (afhankelijk van klas tot klas en vak tot vak) uit zwakke en sterke leerlingen. Het is vaak moeilijk om ons in tweeën te splitsen om beide groepen voldoende te begeleiden. De zwakke leerlingen hebben extra begeleiding nodig, de sterke leerlingen een extra uitdaging. Stel met behulp van Socrative een aantal opdrachten/vragen op, waar je de sterke leerlingen mee aan de slag kan zetten. Hoe hebben de sterke leerlingen het gedaan met de klassikale opdrachten? Vraag hen Socrative te openen en start de quiz met extra opdrachten. Jij kan je vervolgens tijdens de les focussen op het begeleiden van de ‘zwakkere’ leerling’, de sterke leerling wordt niet uit het oog verloren.

Tip: Je hoeft met andere woorden de quiz niets steeds te herstarten als er een andere leerling mee wil starten. 

Opdracht: Welke werkvorm zou jij in de klas kunnen toepassen en waarom? Welke andere ideeën heb je om Socrative in de klas te gebruiken?

  • Het arrangement Workshop Digitale interactie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Marlotte de Groot
    Laatst gewijzigd
    2017-10-04 16:21:47
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Hoe zorg je voor digitale interactie in de basisschoolklas. Dat wordt in deze workshop duidelijk.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    https://www.youtube.com/watch?v=DeyvIY32vRU
    https://www.youtube.com/watch?v=DeyvIY32vRU
    Video
    https://www.youtube.com/watch?v=WgoOuuzeRoY
    https://www.youtube.com/watch?v=WgoOuuzeRoY
    Video
    https://www.youtube.com/watch?v=KKEDt9HDa2w
    https://www.youtube.com/watch?v=KKEDt9HDa2w
    Video
    https://www.youtube.com/watch?v=qyEps-G7pzE
    https://www.youtube.com/watch?v=qyEps-G7pzE
    Video
    Handleiding Socrative
    https://digidactiekindeklas.blogspot.nl/2016/05/socrative.html
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Interactievaardigheden

    Vragen bij het filmpje

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.