Spieren - natuur en techniek

Spieren - natuur en techniek

Inleiding

Goed dat je er bent!

Het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland heeft ontdekt dat veel kinderen te dik zijn! Dit is natuurlijk een probleem, want te dik zijn is niet gezond. Deels komt het door ongezonde voeding, en deels door te weinig beweging. 

Het CBS heeft jullie nodig om onderzoek te doen naar spieren. Spieren heb je immers nodig om te bewegen, en door veel te bewegen blijft je lichaam gezond! Help je mee?

Wat ga je leren?

Aan het eind van deze les:

...weet je de namen van een aantal spieren

...weet je waarom je sommige spieren niet goed kunt aansturen

...heb je het effect van trainen op je spieren onderzocht

...kun je uitleggen wat je spieren nodig hebben om te groeien

Dit laat je zien in een informatiefilmpje dat je met je groepje gaat maken! Lees goed wat er allemaal in je filmpje moet komen, want daar word je op beoordeeld! Het filmpje maak je dus samen, maar iedereen moet iets vertellen in het filmpje.

Beoordeling

Aan het eind van deze les krijg je een beoordeling op je filmpje.

In je filmpje krijg ik te zien

-wat je bij elke opdracht hebt onderzocht en gevonden.

-dat jij van 5 verschillende spieren de naam en functie kan noemen.

-dat jij naast de opdrachten nog meer hebt geleerd over spieren.

-of je duidelijk praat en in de camera kijkt.

-hoe creatief jullie groepje is!

Hieronder vind je het beoordelingsformulier. Je wordt op 5 onderdelen beoordeeld en je kunt steeds maximaal 20 punten halen. Je moet boven de 55 punten halen, anders moet je de opdracht over doen.

Opdracht 1

Kijk het filmpje en beantwoord de eerste twee vragen op je opdrachtenformulier. Wat heb je nog meer geleerd door het kijken van dit filmpje?

https://schooltv.nl/video/sterker-worden-hoe-word-je-sterker/#q=hoe%20word%20je%20sterker

Opdracht 2

Spieren bestaan uit spiervezels. Die spiervezels kunnen samentrekken, waardoor je kunt bewegen. Ze kunnen dus trekken, maar ze kunnen niet duwen! Daarom heb je bij ieder bot in je lichaam minimaal twee spieren. Als de ene spier trekt, ontspant de ander. Als dan de andere spier trekt, kan de eerste weer ontspannen. Zo kun je tóch trekken en duwen.

Kijk maar eens naar je bovenarm. Je kan je arm buigen en strekken. Als je je arm krom trekt, welke spier is dan aangespannen? En welke spier ontspant dan juist? Vul het in op je opdrachtenblad.

Test 1

Je spieren kunnen dus samentrekken wanneer jij dat wilt. Maar kunnen ze dat ook doen zónder dat jij er invloed op hebt? Test het maar!

 

Ga met z'n tweeën tegenover elkaar staan. De een pakt zijn handen stevig samen en vormt van zijn armen een 0. De ander steekt zijn eigen armen door het gat en probeert 30 seconden lang de armen van de eerste uit elkaar te duwen. Na 30 seconden stapt de duwer naar achter en laat de armen ontspannen langs het lichaam hangen. Wat gebeurt er? Hoe komt dit, denk je?

Test 2

Probeer je middelvinger eens te buigen. Lukt dat zonder dat er andere vingers meebuigen?

Leg je vingertoppen op tafel en buig je middelvinger naar binnen. Probeer nu je wijsvinger op te tillen. Lukt dit? En je ringvinger? Wat gebeurt er? Hoe komt dit?

Opdracht 3

Deel 1

Deze opdracht doe je deels zelf!

Kies een spier in je lichaam en vertel de rest van je groepje niet welke spier je hebt gekozen. Ga op zoek naar de naam van deze spier in de boeken die voor in de klas liggen. Bedenk drie bewegingen waarbij je die spier gebruikt en laat deze bewegingen aan je groepje zien. Kunnen de anderen van jouw groepje raden welke spier jij hebt gekozen? En kun jij het van de anderen raden?

 

 

Deel 2

Ga op het internet of in boeken op zoek naar meer namen van spieren. Jij mag dus kiezen voor wat jij zelf interessant vindt!

Benoem minimaal 5 spieren en vertel waar je ze kunt vinden.

Voor de leerkracht

Over deze webquest:Onderwerp: spieren
Vak: Natuur en techniek - biologie
Leeftijd: groep 7/8
Aantal leerlingen in één groepje: 3-5
Eindopdracht: informatiefilmpje maken
Benodigdheden: tablets/laptops met internet, informatieboek(en) over spieren, geprinte opdrachtenbladen voor iedere leerling, camera/tablet om mee te filmen.

Kerndoelen:

‘De leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen.’

In de leerling van groep 7/8 staat dat de leerlingen moeten leren over het beweginsapparaat (skelet en spieren).

Kerndoel 1: ‘De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Kerndoel 2: ‘De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren.

  • Het arrangement Spieren - natuur en techniek is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Irene Barten Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-02-06 12:13:11
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.