Voortplanting

Voortplanting

Startpagina

Welkom!

Ik ben Ensar, auteur van deze online leeromgeving wat bedoeld is om jullie het leren te gemakkelijken. Zelf had ik altijd moeite met leren en kon ik nooit extra werk vinden om de onderwerpen waar ik slecht in bent te oefenen, dus vandaar heb ik deze leeromgeving ontworpen.

In deze leeromgeving wordt er verwacht dat jij, serieus aan het werk gaat om te leren, de opdrachten en inhoud is ook om het aangenamer te maken en uiteindelijk als resultaat toch je toetsen haalt en dat je ook alles echt snapt. Het nut van deze leeromgeving is dat jij zelf kan kiezen welke oefeningen jij gaat doen, welke instructies jij gaat lezen, maar daarvoor moet jij eerlijk zijn tegenover jezelf en weten waar jij nog niet goed in bent.

In deze leeromgeving werk je alleen, iedereen heeft andere aandachtspunten en zo behoud ik ook het overzicht over wie nog extra hulp nodig heeft, de resultaten van de oefeningen houd ik zelf in de gaten waardoor ik weet hoe of wat. Als de digitale les is afgerond en je bent klaar met alles opgaves, kan je verder gaan aan het huiswerk wat is opgegeven, of je gaat verdiepingsstof maken over hetzelfde onderwerp.

 

Leerdoelen voor dit hoofdstuk zijn:

  • Het kunnen benoemen van de geslachtsorganen en de functies hiervan van de man en vrouw.
  • Hoe de menstruatiecyclus werkt
  • Wat voorbehoedsmiddelen zijn en hoe ze werken
  • Wat SOAs inhouden en wat het met je lichaam kan doen

Inhoud

Geslachtsorganen van de man

De man,

Bij een man zijn er primaire en secundaire geslachtskenmerken al aanwezig, bij een kind na de geboorte nog niet. Primaire geslachtskenmerken zijn al wel bij de geboorte aanwezig, maar secundaire geslachtskenmerken ontwikkelen zich tijdens de pubertijd. Bij de man zijn de primaire geslachtskenmerken de penis en de balzak en de secundaire geslachtskenmerken de baard, borsthaar en de lagere stem.

Onder de geslachtsorganen van de man vallen velen verschillende organen onder, met ieder een unieke functie. Deze geslachtsorganen zorgen voor de voortplanting door middel van ontwikkelen en overdragen van zaadcellen. Ook dient het voor het afscheiden van afvalstoffen door middel van urine. Zaadcellen zijn de voortplantingscellen, deze smelten samen met de eicel van de vrouw, waardoor er na een bepaald proces een embry gaat ontstaan.

In de onderstaande afbeelding kan je zien waar elk orgaan zit.

 

De volgende geslachtsorganenen hebben als volgt deze functie:

  • Penis: de penis is de werkelijke zichtbare geslachtsorgaan, de penis kan in erectie komen waarna de penis in de vagina kan worden geplaats in gemeenschappelijke voortplanting.
  • Eikel: De eikel is onderdeel van de penis, de eikel is het uiteinde van de penis. De eikel is de meest gevoelige plek voor seksuele prikkels bij een man, dit is te vergelijken met een clitoris van een vrouw.
  • Zwellichaam: De zwellichaamen zijn als een soort sponsje in de penis, de zwellichamen zorgen ervoor dat de penis in erectie komt, waardoor er bloed in de zwellichamen loopt. Dit zorgt voor de erectie.
  • Urineblaas: De urineblaas is voor de opslag van urine, in urine zitten de afvalstoffen die moeten worden afgescheiden uit het menselijk lichaam. De urine komt van de nieren af, via de urineleiders naar de urineblaas en vanaf de urineblaas gaat het naar de urinebuis, die uitmondt in de penis.
  • Urinebuis: De urinebuis zorgt niet alleen voor afvoer van urine, maar ook van voorvocht en zaadcellen. De urinebuis loopt via de prostaat en kan dus ook andere stoffen van het lichaam afvoeren.
  • Bijbal: In de bijbal worden de zaadcellen geproduceerd, die op hun beurt worden opgeslagen in de teelballen.
  • Teelbal: In de teelballen worden zaadcellen opgeslagen, deze zaadcellen moeten wel een optimum tempratuurt behouden zodat ze wel kunnen blijven functioneren, deze tempratuur ligt lager dan de tempratuur van het menselijk lichaam.
  • Zaadleider: De zaadleider loopt van de testes (teelballen) via de prostaat, waar de zaadblaasjes ook uit monden. De zaadleider zorgt voor vervoer van de zaadcellen naar de penis/urinebuis
  • Zaadblaasjes: Blaasjes die vocht toevoegen aan de zaadcellen die afkomstig zijn uit de zaadleider, hierna wordt het mengsel sperma genoemd. Dat bestaat uit 60% vocht en zaadcellen.
  • Prostaat: De prostaat zorgt ook voor vloeitstof in het sperma, de prostaat geeft vloeistof af dat rijk is aan voedingsstoffen, waardoor de zaadcellen zich van kunnen voeden.
  • Schaambeen: Het schaambeen zorgt voor bescherming van de interne geslachtsorganen.
  • Onderhuisvet: Dient ook voor bescherming, bij de vrouw dikkere laag, zodat er meer rondingen zijn.
  • Dikkerdarm: De dikke darm haalt vocht/water uit de laatste uitwerpselen, de uitwerpselen gaan naar de dikke darm en de onnodige vloeistoffen worden afgescheiden in de urinebuis.
  • Endeldarm: Laatste deel van de dikke darm, waar de uitwerpselen worden verzameld.
  • Anus: Anus is in contact met de buitenwereld, is het uiteinde van de endeldarm en is een kringspier waar de uitwerpselen worden afgescheiden van het menselijk lichaam.

Kennisclip

In de onderstaande link is er een kennisclip over voortplanten, als je nogmaals de les wilt herhalen is dit ideaal voor jou of als je extra uitleg wilt.

 

Verdiepingsstof

Extra oefeningen en uitleg
Kijk en bestudeer goed de website door!

Oefenen

Er staan op deze pagina 3 oefeningen, deze 3 oefeningen moeten alle 3 gedaan worden, voordat je verder mag gaan

Maak de onderstaande opdrachten:

 

Los de onderstaande puzzel op:

Kruiswoordpuzzel voortplanting

 

Diagnostische toets

  • Het arrangement Voortplanting is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Ensar Arikan Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-12-13 13:59:13
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Educatieve leeromgeving voor het niveau van Havo leerjaar 2 een goede kennismaking is met dit onderwerp.
    Leerniveau
    HAVO 2;
    Leerinhoud en doelen
    Groei en ontwikkeling; Biologie; Instandhouding en ontwikkeling; Reproductie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    3 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    https://www.youtube.com/watch?v=3Revheur_cY&t=47s
    https://www.youtube.com/watch?v=3Revheur_cY&t=47s
    Video
    Extra oefeningen en uitleg
    http://biologiepagina.nl/2en3/Voortplanting/inleiding.htm
    Link