Wikiwijs leeslogboek - Daan van Erp

Wikiwijs leeslogboek - Daan van Erp

Algemeen

Instructie

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.


Word je beoordeeld?
Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken gaat bekijken. Als je ervoor zorgt dat je op dit moment 'helemaal bij bent' met updaten, kan je docent je feedback geven. Je krijgt geen tussentijdse beoordeling. Pas aan het einde van havo 5, net voor je mondeling literatuur, zal je van je docent een eindscore krijgen voor je leeslogboek. Hierbij wordt gelet op volledigheid, kwaliteit en ontwikkeling.

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Kies voor een eigen verslag, of kies één van de volgende opdrachten om op te nemen in je leeslogboek:

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen. 
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Evaluatie Boeken Havo 4

 

Je gaat de gelezen boeken in havo 4 kort evalueren. Dat doe je aan de hand van onderstaande vragenlijst. Vervolgens maak je voor jezelf een plan voor de boeken die je in havo 5 nog wilt gaan lezen.

 

 

1. Maak de volgende zinnen af:

Ik vond het lezen van 6 boeken in één schooljaar veel werk omdat het lezen van boeken niet mijn ding is en ik 6 boeken in een jaar vind ik best veel om te lezen.

Ik ben niet / best wel / heel bewust omgegaan met de boekkeuzes die ik maakte.

Als ik naar mijn Wikiwijs kijk, dan geef ik mezelf daar het cijfer 7 voor, omdat ik vind dat de boekverslagen er verzorgt uit zien.

 

 

2. Vul onderstaand schema in voor de gelezen boeken in havo 4.

 

Titel

Auteur

Niveau

Hoe gekozen?

Thema

Mening, max 5 sterren

De kleinde blonde dood

Boudewijn Büch

3

Lezen voor de lijst

Oorlog

3 sterren

Montyn

Dirk Ayelt Kooiman

3

Lezen voor de lijst

Oorlog

4 sterren

Het bittere kruid

Margo Minco

3

Lezen voor de lijst

Oorlog

4 sterren

Het gouden ei

Tim Krabbé

3

Door Mevrouw van der Ven

Liefde en dood

3 sterren

Dagen van gras

Philip Huff

2

Lezen voor de lijst

Psychische afwijking

4 sterren

Perenbomen bloeien wit

Gerbrand Bakker

3

Jos de Louw

Eenzaamheid

4 sterren

 

 

3. Als je terugblikt op de boeken uit havo 4, wat wil je dan eigenlijk niet meer lezen in havo 5? Denk aan: een bepaald thema, een bepaald perspectief, een bepaalde schrijver, een bepaald einde etc. Leg je antwoord uit aan de hand van voorbeelden uit het boek.

Een boek van Tim Krabbé wil ik in Havo 5 niet meer lezen, omdat ik dit niet een heel leuk boek vond,

 

4. Als je terugblikt op de boeken uit havo 4, wat wil je dan juist wel lezen in havo 5? Iets wat je niet eerder gelezen hebt, namelijk… omdat…. Of juist iets wat je al wel gelezen hebt, een bepaald thema, een bepaalde schrijver etc, omdat. Leg ook hierbij je antwoord uit aan de hand van voorbeelden uit de gelezen boeken.

Een boek van Gerbrand Bakker zou ik nog wel een keer willen lezen in havo 5, want het boek Perenbomen bloeien wit vind ik een leuk boek.

 

 

5. Wat is je uiteindelijke doel als je bij je eindpresentatie literatuur bent? Wat wil je ontdekt hebben, waar wil je in gegroeid zijn

Bij de eindpresentatie wil ik minimaal 1 boek van niveau 4 willen hebben gelezen, omdat het een uitdaging is om te lezen.

Boeken

Boekenoverzicht

Boek 1: De kleine blonde dood, Boudewijn Buch, niveau 2, 4 sterren

Boek 2: Montyn, Dirk Ayelt Kooiman, niveau 3, 3 sterren.

Boek 3: Het bittere kruid, Marga Minco, niveau 3, 4 sterren

Boek 4: Het gouden ei, Tim Krabbé, niveau 3, 3 sterren

Boek 5: Dagen van gras, Philip Huff, niveau 2, 4 sterren

Boek 6: Perenbomen bloeien wit, Gerbrand Bakker, niveau 3, 4 sterren

Boek 7: Marte Jacobs, Tim Krabbé, niveau 3, 5 sterren

Boek 8: Een hart van steen, Renate Dorrestein, niveau 3, 3 sterren

Boek 9: Turks fruit, Jan Wolkers, niveau 3, 4 sterren

Boek 10: Underdog, Elfie Tromp, niveau 3, 3 sterren

Boek 1 - De kleine blonde dood

Daan van Erp

Veldstraat 10

5386AX, Geffen

 

Boekenboot

Mounebuorren 14

9074CJ, Hallum

 

Geffen, 22 oktober 2017

 

Geachte Boekenboot,

 

Ik ben Daan van Erp, 21 jaar en kom uit Geffen. Een klein dorpje dichtbij Oss. Ik schrijf deze brief omdat ik een boek heb geschreven en het graag door jullie wil laten controleren. Als het verhaal goed is, zou het mooi zijn als het boek word uitgegeven. Dit is het eerste boek wat ik ooit heb geschreven, daarom is dit boek extra bijzonder voor mij.

 

De titel van het boek is De kleine blonde dood, achter deze titel zit een verhaal. Het gaat over de blonde zoon van Boudewijn, Micky. Die op 5 jarige leeftijd overlijd. De uitleg van de titel komt voor het eerste naar voren toen Boudewijn, Mieke en Micky op vakantie zijn naar Italië. Boudewijn heeft een ruzie met Mieke over het Alcoholgebruik van Mieke. Hij schiet ’s avonds wakker met de gedachte dat ze een ongeluk heeft gehad. En dan is ‘de kleine blonde dood’.

Het boek bestaat uit 3 thema’s: oorlogstrauma van de vader, homoseksualiteit en de kleine blonde dood. Nog een ander thema wat niet duidelijk wordt verteld is dat Boudewijn heel eenzaam is, hij is zijn vader, zoon en Mieke verloren.

Het boek heeft een ingewikkelde plot, er lopen 2 verhalen door elkaar heen. Niet alleen lopen er 2 verhalen door elkaar, ook komen er veel flashbacks in het boek voor.

In dit boek is een ‘ik’ perspectief gebruikt, je ziet alles vanuit Boudewijn. Je leert de andere personages kennen, omdat Boudewijn ook een mening over hun heeft.

 

Dit boek is voor jongeren geschikt, tussen 15 en 19 jaar. Dit is een boek van niveau 2, omdat de kenmerken van een niveau 2 boek hiermee overeenkomen.

 

Met vriendelijke groet,

 

Daan van Erp

Boek 2 - havo 4 Montyn

Montyn, Dirk Ayelt Kooiman

 

Daan van Erp

Veldstraat 10

5386AX, Geffen

 

Dirk Ayelt Kooiman

Mondriaanlaan 1

5342CN, Oss

 

Geffen, 26-11-2017

 

Geachte Dirk Ayelt Kooiman,

 

Op 20-11-2017 kregen we uw brief binnen, we hebben het boek gelezen en hebben hier een goede mening over. In het volgende deel van deze brief krijgt u feedback over je boek.

 

Ik vind het een origineel boek, omdat je kijkt uit de ‘foute’ persoon. Er zijn maar weinig boeken die dat hebben, de spanning is ook goed opgebouwd en dat is een pluspunt. Op sommige momenten is het boek een beetje voorspelbaar. Het is een mooi boek, maar er zitten ook minpunten aan. Daarom hebben we er voor gekozen om het boek niet uit te geven, maar niet getreurd. We hebben een paar punten op een rijtje gezet zodat je het boek kan verbeteren.

 

Ten eerste, het boek is op sommige momenten te voorspelbaar, op het moment dat Montyn en Hein de vrouw helpen om vervolgens de trein op te blazen, ik had een voorgevoel dat de vrouw daarna weg zou gaan en dat is ook gebeurd. Het tweede punt is dat je een ander perspectief kan gebruiken voor het boek, je bekijkt het alleen in het ik-perspectief, dus weet je maar een kant van het verhaal. Ik vond het wel origineel en een pluspunt van het boek, maar ik denk dat de mensen die het boek gaan lezen het lastig vinden om het vanaf zijn kant te bekijken. Dus zou ik een ander perspectief kiezen. Tot slot het laatste puntje, een paar verhaalelementen zijn niet van waarde voor het verhaal. Het gaat om de feestavonden. Het heeft geen waarde in het boek.

 

Dus, bij het eerste punt zou ik bijvoorbeeld zeggen dat de vrouw Montyn en Hein gaat verraden, ze zegt tegen de Duitsers dat ze ooggetuige is van het voorval en meer informatie kan geven, dit geeft een hele andere wending aan het boek en is ook onvoorspelbaar. Als perspectief zou ik de alwetende verteller kiezen, de lezer kan zichzelf dan beter inleven in het verhaal, het verhaal is dan van beide kanten verteld en kan je een duidelijke mening geven over het boek. Nu over de verhaalelementen in het boek die weinig waarde hebben, ik zou deze verhaalelementen weglaten of er meer waarde aan hechten. Je kan bijvoorbeeld zeggen dat hij op een feestavond word ontmaskerd dat hij bij het Duitse leger werkt en hij mensen achter zich aan krijgt.

Met vriendelijke groet,

 

Uitgeverij van Erp

Boek 3 - havo 4 Het bittere Kruid

Het bittere kruid

 

Ik heb het boek ‘het bittere kruid’ van Marga Minco gelezen, omdat ik oorlogsboeken heel leuk vind om te lezen en natuurlijk ook heel interessant vind. Het boek is in 1957 uitgekomen en het boek heeft 93 pagina’s.

 

Marga Minco is geboren op 31 maart 1920, in Ginneken. Dat ligt in Noort-Brabant. Ze schreef het boek het bittere kruid, omdat ze zelf ook de oorlog mee heeft gemaakt en ze al die ervaringen wilden delen in de vorm van een boek. Marga is ook gelijk de ik-persoon in het verhaal, ze is een joods meisje en ze maakt mee hoe haar familie in de Tweede Wereld Oorlog naar andere bestemmingen worden gestuurd en ze moet alle proberen alle erge dingen die zijn gebeurd proberen te vergeten.

 

 

Het boek gaat over Marga, die in een joods gezin woont en het niet fijn vindt dat er zoveel verboden is voor joden. Ze wordt in het eerste jaar van de oorlog ziek en hierdoor moet ze naar het ziekenhuis. Op een dag moet Dave, dat is haar broer, gekeurd worden voor een werkkamp. Hij wil niet naar een werkkamp dus gaat medicijnen slikken zodat hij ziek wordt en naar het ziekenhuis moet, hierdoor wordt hij afgekeurd. Dave wordt hierdoor erg ziek en moet samen met Margo thuisblijven. De bel kan ieder moment gaan doordat de Duitsers hun elk moment kunnen komen ophalen. Ze horen dat Bettie (de zus van Marga) is opgepakt bij een razzia in Amsterdam. Ze weten niet waar ze heen wordt gebracht. Uiteindelijk moeten de ouders van Marga verhuizen naar Amsterdam, omdat ze boven de 50 zijn, Marga blijft bij haar broer en Lotte in Amersfoort wonen. Maar ze gaat uiteindelijk toch bij haar ouders wonen.

 

Op een avond gaat de bel, het zijn de Duitsers. Marga kan nog net via de achterdeur wegkomen. Ze gaat weer naar Dave en Lotte, die inmiddels ook in Amsterdam zijn komen wonen. Lotte helpt Marga met haar haar te bleken en ook vervalsen ze haar identiteitskaart. Ze besluiten samen te vluchten, maar op het station van Utrecht worden Dave en Lotte opgepakt. Marga zit dan alleen in een trein en weet eigenlijk niet wat ze moet doen. Ze gaat naar haar oom, maar 2 weken na de oorlog stierf haar oom en staat ze er alleen voor.

 

Ik vond het zelf een heel leuk boek om te lezen, omdat je er makkelijk doorheen kan lezen en het op een gegeven moment heel spannend werd wat er ging gebeuren. Toen de Duitsers aan de deur kwamen kwam de spanning goed in het boek en wilde ik eigenlijk ook alleen maar doorlezen. Al met al is dit een aanrader voor iedereen die van oorlogsboeken houdt en dit boek nog niet heeft gelezen.

Boek 4 - havo 4 Het gouden Ei

Het gouden ei

 

Ik heb het boek het gouden ei gelezen, omdat het me een leuk boek leek, de titel me wel nieuwsgierig maakte. Ik dacht gelijk, wat zou dit toch voor boek moeten zijn? Het gehele plaatje sprak me wel aan en daarom ben ik dit boek gaan lezen.

 

Dit boek is geschreven door Tim Krabbé, hij is een Nederlandse schrijver die geboren is op 13 april 1943 in Amsterdam. Het gouden ei werd in 1984 gepubliceerd en het was een van zijn bekendste boeken. Naast het schrijven van boeken was Tim Krabbé ook goed in schaken, van 1967 tot 1972 behoorde hij tot de twintig beste schakers van Nederland.

 

Het boek het gouden ei gaat over Rex Hofman en Saskia Ehlvest, dit is een stelletje die samen op vakantie gaan. Omdat de kilometerteller al een tijdje kapot is, moeten ze de kilometerstand met de hand bij houden. Zodat ze weten wanneer ze moet tanken. Saskia vind het na een tijdje een goed plan om te gaan tanken, ze wil niet meemaken dat ze zonder benzine staat langs de weg. Als ze bij een tankstation aan zijn gekomen gaan ze tanken en Saskia vindt het een goed moment om even te ontspannen, ze gaat wat drankjes halen in het tankstation en ze neemt een moedig besluit, ze gaat de resterende kilometers rijden zodat Rex even rust kan krijgen. Als Saskia drankjes gaat halen komt ze niet meer terug. Rex wordt ongerust en gaat haar zoeken. Het personeel heeft haar zelfs met de drankjes naar buiten zien komen, maar Rex heeft haar niet meer gezien. Toen Rex terug ging naar de auto was er iets raars aan de hand, de fietsen zijn van het dak van de auto af.

 

Ik vind dit zelf een spannend boek, omdat je steeds door wil lezen want je wil weten hoe het gaat aflopen met Saskia en Rex. Hierdoor was het een leuk boek om te lezen en heb ik zeker geen spijt dat ik dit boek heb gekozen.

 

Als Rex acht jaar later op vakantie gaat met Lieneke op vakantie gaat, (Lieneke is zijn nieuwe vriendin) komen de verhalen van Saskia weer naar boven. Ze is nog steeds kwijt. Totdat na een tijdje een man zich bij Rex meldt, hij heet Raymond Lemorne. Hij zegt dat hij meer weet over de verdwijning van Saskia en vraagt of Rex mee wil gaan. Dan krijgt hij te horen dat Saskia dood is, en hij krijgt meer informatie als hij hetzelfde ondergaat als Saskia. Rex wil heel graag weten wat er is gebeurd dus hij besluit om het te doen.

 

Saskia is bij het Total-benzinestation in de auto van de man gestapt, en meer krijgt hij niet te weten want hij krijgt een slaapmiddel. Hij wordt een tijd later ergens alleen wakker, hij lag onder de grond op een matras. Nu weet hij wat er is gebeurd, Saskia is levend begraven. Lieneke hoort nooit meer iets van Rex.

Boek 5 - havo 4 Dagen van Gras

Dagen van Gras

 

Ik heb het boek Dagen van Gras gelezen, omdat ik een kleine samenvatting had gelezen over dit boek en het me wel een leuk boek leek. Het boek is in 2009 uitgegeven en heeft 167 pagina’s.

 

De schrijver van het boek heet Philip Huff en is geboren op 28 september 1984. Hij begon in 2008 met korte verhalen te schrijven in het literaire tijdschrift De Gids. Zijn eerste uitgebrachte boek was Dagen van Gras, het gaat over een 18 jarige jongen die herstelt van een psychose. Dit boek werd in 2011 verfilmd door Tomas Kaan.

 

Ben woont met zijn ouders op het landgoed Weldra, zijn grootouders wonen ook op het landgoed maar dan in een andere woning. Hij heeft een goede band met zijn vader en vindt het leuk om muziek te maken, zijn droom is om in een band te spelen. Totdat zijn ouders gaan scheiden en hij bijna geen contact meer met zijn vader heeft omdat zijn vader naar Engeland verhuist. Dit vindt Ben heel moeilijk om te accepteren. Zijn vader schrijft soms wel eens een brief naar Ben, maar hij weet niet wat hij terug moet sturen dus stuurt eigenlijk geen brieven naar zijn vader. Op een gegeven moment komt er een ander gezin op het landgoed wonen, ze hebben een zoon (Tom) die even oud is als Ben. Ze gaan vaak met elkaar om en gaan vaak naar de boomhut die de vader van Ben heeft gemaakt. Ze luisteren er naar muziek, maken muziek en na verloop van tijd gaan ze ook wiet roken. Op dit punt verandert het leven van Ben. Tom is asocialer dan Ben, en Ben is ook gevoelig voor gedrag dus neemt hij het gedrag van Tom over. Dit heeft nog meer gevolgen, ze gaan samen zwart rijden in de trein. Ook staat er op een dag de boomhut in de brand, ze waren in de boomhut aan het roken en waren in slaap gevallen. Ben kan nog net op tijd uit de boom springen, maar raakt bij de sprong bewusteloos en ontwaakt daarna in het ziekenhuis. Hier houdt hij een gebroken arm aan over. Ben wordt overgebracht naar een jeugdkliniek, er zijn vermoedens dat hij door al het drugsgebruik aan een psychose lijdt. In de kliniek gaat het steeds slechter met Ben, hij schrijft brieven naar zijn vader en Tom, maar krijgt van allebei geen reactie. Als ben weer aan het dromen is van de brand in de boomhut, droomt hij dat Tom tijdens de brand overlijdt. Uiteindelijk blijkt zijn vader overleden te zijn en Tom heeft helemaal niet bestaan, hij heeft tijdens zijn psychose ingebeeld dat Tom bestond. Als Ben uiteindelijk naar een adolescentiekliniek gaat ontmoet hij Anna, hier krijgt hij een hechte band mee en hierdoor gaat Ben zich beter voelen.

 

Ik vind het een leuk boek, omdat het gaat over een jongen die een psychose krijgt en dat is wel interessant om te lezen wat er dan in zijn hoofd omgaat. Dit is een echte aanrader voor jongeren.

 

Boek 6 - havo 4 Perenbomen bloeien wit

Perenbomen bloeien wit

 

Ik heb het boek perenbomen bloeien wit gelezen, omdat Jos de Louw, mijn docent van vorig jaar mij had gezegd dat ik in havo 4 perenbomen bloeien wit moest lezen omdat hij dat een mooi boek vond. Daarom heb ik voor dit boek gekozen. Het boek is geschreven door Gerbrand Bakker in 1999 en het heeft 137 pagina’s.

 

Gerbrand Bakker is geboren op 28 april 1962 in Wieringerwaard. Hij studeerde cultureel werk in Leeuwarden. Van 1995 tot 2002 was hij ondertitelvertaler en hij voltooide in juli 2006 zijn opleiding tot hovenier. Met het boek Boven is het stil pakte Gerbrand Bakker 3 prijzen, de Gouden Ezelsoor, de Debutantsprijs en de Boekdelenprijs.

 

Het boek perenbomen bloeien wit gaat over de tweeling Klaas een Kees en hun jongere broertje Gerson. Ze spelen altijd een spelt dat zwart, dat houdt in dat ze geblinddoekt bepaalde grafstenen op de begraafplaats achter hun huis moeten vinden. Als ze met zijn alle naar opa en oma gaan naderen ze een kruispunt, een auto geeft geen voorrang en rijdt vol op de auto van Gerard in. Gerson zit helemaal vast gekneld. De hond is met het ongeluk door de ruit gevlogen, Gerard heeft glassplinters in zijn gezicht, Kees heeft een gebroken arm en Klaas mankeert niks. Kees en Gerard worden direct met de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis, en Klaas blijft bij Gerson, die inmiddels ook wordt afgevoerd naar het ziekenhuis, hij moet gelijk geopereerd worden. Zijn milt wordt eruit gehaald en zijn gebroken arm is ook vastgezet. Hij ligt in coma en er is ook een kans dat hij blind geworden is. Als Gerson ineens uit zijn coma ontwaakt zegt hij dat perenbomen wit bloeien. Na een tijdje mag hij het ziekenhuis verlaten en hij moet thuis leren om te gaan met zijn handicap. Hij is blind en kan dus niks meer zien. Zijn broers proberen er het beste van te maken maar Gerson ziet het soms niet meer zitten, ze spelen het spel zwart ook niet meer omdat het nu te gevaarlijk is want hij ziet nu helemaal niks meer. Na een paar maanden mogen ze bij opa en oma gaan logeren, hij vertelt tegen zijn broers dat hij hier voor altijd wil blijven en dus niet meer naar huis wil. ’s Avonds wil Gerson gaan wandelen met de hond. Zijn oma vindt het niet zon goed plan maar de tweeling en opa vinden het goed dat hij weer zelfstandig wordt. Tijdens het uitlaten van de hond is Gerson in het water beland en is hij verdronken. Uiteindelijk wordt Gerson op de plaats begraven waar hij vroeger altijd het spel zwart speelde. Zijn gezin moet proberen door te gaan met het leven maar dat vinden ze ontzettend moeilijk.

 

Ik vind dit een leuk en emotioneel boek om te lezen, omdat Gerson het leven niet meer zag zitten en eigenlijk een einde er aan maakte en dat is zielig om te lezen. Ik ben blij dat Jos de Louw mij dit boek heeft aangeraden want het was een leuk boek.

Boek 7 - havo 5 Marte Jacobs

Marte Jacobs

 

Ik heb het boek Marte Jacobs van Tim Krabbé gelezen, omdat het werd aanbevolen door een medewerker van de mediatheek hier op school. Ik had eigenlijk geen verwachtingen van het boek, omdat ik nog niet wist waar het verhaal over ging. De mediatheek medewerker zei dat het een leuk boek was dus ik ging het boek lezen.

 

Tim Krabbé is geboren in Amsterdam, op 13 april 1943. Hij ging hier ook naar school, hier studeerde hij psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft veel verschillende boeken geschreven, maar de bekendste boeken zijn Het Gouden Ei en Marte Jacobs.

 

Het boek gaat over Emile en Marte, die elkaar ontmoeten als ze gaan voetballen. Emile is op dat moment zestien jaar en Marte is dan een stuk jonger, ze is negen jaar op het moment dat ze elkaar ontmoeten. Als Emile naar een voetbalveldje gaat komt hij Marte Jacobs tegen, ze staan samen in de spits en scoren alles. Emile weet dat Marte veel jonger is, maar hij is erg tot haar aangetrokken. Enkele jaren later is Emile 18 jaar, op dat moment zit Marte Jacobs in de brugklas. Hij herkent haar onmiddellijk. Emile is redacteur van de schoolkrant en het is niet gebruikelijk als je in de 6e zit met iemand te hebben uit de eerste.  Uiteindelijk schrijft hij een gedicht over haar en noemt hem Pasgeboren girafje. Dit gedicht wordt heel populair en iedereen kent het. Uiteindelijk gaat een vriend van hem met haar naar huis. Daar is hij niet blij mee. Hij komt er uiteindelijk achter dat ze zelfmoord heeft gepleegd. Zijn vriend die destijds met haar naar huis ging schreef hier een boek over.

 

Ik vind dit een leuk boek om te lezen, want ik vind deze stijl boeken heel leuk. Er zit een verhaallijn in en dat is belangrijk. Ook is het inhoudelijk een leuk boek en ook spannend om te lezen, want het is niet gebruikelijk dat iemand uit de 6e verliefd is op iemand uit de 1e. Het is zeker een aanrader voor iemand die een leuk boek zoekt om te lezen.

Boek 8 - havo 5 Een hart van steen

Een hart van steen

 

Ik heb het boek een hart van steen gelezen, want het leek me een leuk boek. De eerste uitgave was in 1998 en het boek heeft 238 pagina’s. De onderwerpen die in dit boek aan bod komen zijn, dood, moeder dochterrelatie, noodlot en relatie tussen broer en zus. De schrijver van het boek is Renate Dorrestein.

 

De ouders van Ellen, Frits en Margje, hebben altijd veel kinderen gewild. De oudste is Billie, daarna zoon Kes, dochter Ellen, zoontje Carlos en er is een baby op komst. Ze willen de baby Ida noemen, omdat dat de lelijkste naam is die ze kunnen bedenken. Na de geboorte van Ida wordt Margje steeds vreemder. Margje verwondt de baby ook omdat ze de duivel uit haar wil drijven. Het hoogtepunt ban deze verwarring is het verdoven en ook doden van haar man en kinderen. Ze vergeet Ellen, die de hond aan het uitlaten was. En ook kan Ellen Carlos nog net redden. Ellen en Carlos gaan naar een tehuis en Carlos wordt al snel geadopteerd. Ellen wil dit niet en ze slaan samen op de vlucht. Ze lopen naar het huis van de rector om te vragen of hij voor hem wil zorgen, maar dat kan niet en Carlos wordt wel geadopteerd. Jaren later koopt Ellen het huis waar het gezinsdrama plaatsvond. Ze gaat zich verdiepen in het verleden. Ze ontmoet de vroegere portier van het knipselbureau. Die helpt haar want toen ze in de tuin aan het werken was kreeg ze een bloeding. Ze moet in bed blijven liggen.

 

Ik vond het boek ingewikkeld, want ik snapte niet goed wat er allemaal gebeurde. Ik raad het boek daarom ook niet aan voor mensen die dezelfde interesses hebben.

Boek 9 - havo 5 Turks fruit

Turks fruit

 

Ik heb het boek Turks fruit gelezen, want ik was in de mediatheek en het sprak me wel aan. De eerste uitgave was in 1969 en het boek heeft 192 pagina’s. De onderwerpen in het boek zijn scheiding, dood van een geliefde, eenzaamheid, ernstige ziekte en seksualiteit. Het boek Turks fruit is geschreven door Jan Wolkers.

 

Erik ligt op bed en denkt aan zijn tijd met Olga. Erik ontmoet haar als hij staat te liften, ze krijgen uiteindelijk een relatie, gaan samenwonen en gaan ook trouwen. Olga’s vader is een aparte man, maar Erik vind hem wel aardig. De vader van Olga is een hele eenzame man, de moeder van Olga kan Erik niet uitstaan. Ze gaat vreemd en thuis doet ze zich goed voor als de brave echtgenote. Langzaamaan wordt er naar een zekere ondergang toegewerkt in de relatie. Dit komt door de invloeden van Olga’s moeder. Als Olga flirt met een zakenrelatie van haar ouders komt het keerpunt in hun relatie. Erik slaat haar en ze verlaat Erik. Olga gaat terug naar haar moeder. Hierna heeft Erik een paar korte relaties. Uiteindelijk spreken ze elkaar nog wel eens in de stad, maar het is nooit meer zoals vroeger. Olga krijgt heel erge hoofdpijn en het blijkt dat Olga een hersentumor heeft. Door bestraling raakt ze haar haar kwijt en Erik koopt een pruik voor haar. Het gaat steeds slechter met Olga. Ze eet niks anders meer dan Turks fruit, want anders denkt ze dat haar tanden eruit vallen. Olga sterft op een vroege voorjaarsavond, ze wordt met haar pruik gecremeerd.

 

Ik vond het een leuk boek, maar ook wel zielig hoe het verhaal eindigt. Maar de verhaallijn is leuk, ook is het een verhaal wat in de realiteit kan gebeuren. Daarom spreekt dit boek me heel erg aan. Ik raad het boek aan voor mensen die het ook leuk vinden om dit soort boeken te lezen.

Boek 10 - havo 5 Underdog

Underdog

 

Ik heb het boek underdog van Elfie Tromp gelezen, want ik zocht nog een boek en andere mensen zeiden dat dit een leuk boek was. De eerste uitgave van het boek was in 2015 en het boek heeft 223 pagina’s. De onderwerpen in het boek zijn honden en relatie tussen broer en zus. Dit boek heeft ook nog een prijs gepakt, de BNG Bank Literatuurprijs.

 

‘Nog vijf minuten voordat het gevecht begint. Rein zit klaar. Koptelefoon op. Microfoon aan. Sixpack op zijn plakkerige bureau. Kaascrackers ernaast. Lege Spafles bij zijn voeten om in te plassen.’ Met deze zin begint het boek underdog. Het gaat over een jongen genaamd Rein, die een soort mentale beperking. Hij speelt graag World of Warcraft met zijn internet ‘crush’ Karin.
Karin is ernstig ziek, ze leid aan kanker en zit aan het einde van haar behandelingen.
Samen met Karin en nog een hele andere groep proberen zou een WoW baas te doden. Dit lukt ze keer op keer maar niet.
Rein werkt op de hondenkennel van zijn familie om wat bij te verdienen. Terwijl de honden het goed doen op hondenshows, staat de kennel op de rand van de financiële afgrond. Om de kennel te redden gaan Rein en Adelien, zijn zus, naar Australië om hun topteef te laten dekken door een topreu.
In Australië staat hun relatie, en carrière op het spel.

 

Ik vond het een leuk boek om te lezen, omdat het diepgang heeft en er worden veel verschillende onderwerpen besproken in het boek.

Overige opdrachten

Wat is je startpositie?

Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.

Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.

Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.

We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.

Plak je antwoorden hieronder

Ik heb veel boeken over de oorlog gelezen, ik denk dat het literatuur is, omdat het hele spannende boeken zijn en dat is een kenmerk van literatuur. Het verschil tussen literatuur en lectuur is dat je bij literatuur de personen heel goed te weten komt en bij lectuur kom je niet zoveel te weten over de personen, zwart haar blauwe ogen. Dat zijn ongeveer de enige dingen die je te weten komt. Ik heb het boek oorlogswinter gelezen ik heb dit boek gekozen omdat ik van oorlog verhalen hou en het spannende boeken vind. Ik raad het de mensen aan als je van spanning in een boek houdt.

 

 

  • Het arrangement Wikiwijs leeslogboek - Daan van Erp is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Daan van Erp Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-02-18 10:41:11
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    van Erp, Daan. (z.d.).

    Opzet Wikiwijs leeslogboek

    https://maken.wikiwijs.nl/108167/Opzet_Wikiwijs_leeslogboek

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.