Opzet Wikiwijs leeslogboek

Opzet Wikiwijs leeslogboek

Algemeen

Instructie leeslogboek

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
 

Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Kies voor een eigen verslag, of kies één van de volgende opdrachten om op te nemen in je leeslogboek:

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen. 
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Boeken

Boekenoverzicht

Boek 1 - havo 4

Het gouden ei

Afbeeldingsresultaat voor tim krabbeik heb het boek het gouden ei gelezen omdat ik er veel mensen over hoorde en er verschillende presentaties over gegeven zijn vorig jaar. Door die presentaties was ik wel benieuwd naar wat het was en ben ik het zelf maar eens gaan lezen

het gouden ei is geschreven door Tim Krabbe. Tim Krabbe is geboren in Amsterdam op 13 april 1943. Naast romans schreef hij ook boeken over wielrennen en schaken wat zijn grootste passies zijn. Tim komt uit een creatieve familie zijn vader en zijn opa waren beide kunstschilders. Zijn broer Jeroen is een acteur/regisseur. Dus hij komt uit een hele creatieve familie. Hij studeerde in zijn jeugd psychologie aan de universiteit van Amsterdam.

Het boek begint zeer onduidelijk met Rex die samen met Saskia op vakantie gaat naar Frankrijk. Op een gegeven moment stoppen ze langs de weg bij een benzine station. Saskia wou even wat eten en drinken gaan halen. Na 5 minuten was ze nog steeds niet terug. Rex ging toen kijken waar ze gebleven was. Ze was spoorloos hij ging naar de politie en niemand had haar gezien. Daarna switcht het verhaal naar Lemourne die probeert een jonge vrouw (want die hebben veel te verliezen) te kidnappen en te doden. Hij heeft het al heel erg vaak geprobeerd maar het lukt niet want niemand stapt in de auto om daarna verdoofd te worden. Uiteindelijk stapt er iemand in een jonge vrouw. Hij verdoofd haar en begraaft haar daarna levend. Het verhaal switcht dan weer naar Rex die na 8 jaar samen is met Lieneke. Maar zij merkt dat hij het nog steeds lastig heeft met de verdwijning van Saskia. En hij heeft nachtmerries over een gouden ei.  Hij legde die droom uit dat Saskia dat soms ook had dat ze in een gouden ei zaten en nergens uit kon. Het was alleen mogelijk om eruit te komen als de eieren tegen elkaar botsten. Rex wou het zo graag weten wat er met Saskia is gebeurd dat hij een advertentie in de krant had gezet. Die oproep kwam toevallig bij Lemourne terecht en hij reed naar Rex zijn huis om hem te laten zien wat er met Saskia was gebeurd. Hij heeft Rex dus vrijwillig verdoofd en levend begraven. Rex voelde zich net in het gouden ei toen die daar lag.

Ik vond het een heel erg apart begin ik snapte er eerst helemaal niks van. En echt pas de laatste 3 bladzijde begreep ik wat er allemaal gebeurd was want ik wist niet wie Lieneke en wie Saskia was want dat was niet echt duidelijk dat het ineens 8 jaar later was. Ik dacht eerst dat hij 2 vrouwen ofzo had maar op het einde was het wel duidelijk en dat is wel het leuke aan dit boek je begrijpt het hele verhaal niet tot op het einde. Hierdoor is dit het enige boek wat ik helemaal heb gelezen bij de andere boeken heb ik wel eens wat bladzijdes overgeslagen. Kortom een apart maar toch boeiend boek.

Het gouden ei

Afbeeldingsresultaat voor tim krabbeik heb het boek het gouden ei gelezen omdat ik er veel mensen over hoorde en er verschillende presentaties over gegeven zijn vorig jaar. Door die presentaties was ik wel benieuwd naar wat het was en ben ik het zelf maar eens gaan lezen

het gouden ei is geschreven door Tim Krabbe. Tim Krabbe is geboren in Amsterdam op 13 april 1943. Naast romans schreef hij ook boeken over wielrennen en schaken wat zijn grootste passies zijn. Tim komt uit een creatieve familie zijn vader en zijn opa waren beide kunstschilders. Zijn broer Jeroen is een acteur/regisseur. Dus hij komt uit een hele creatieve familie. Hij studeerde in zijn jeugd psychologie aan de universiteit van Amsterdam.

Het boek begint zeer onduidelijk met Rex die samen met Saskia op vakantie gaat naar Frankrijk. Op een gegeven moment stoppen ze langs de weg bij een benzine station. Saskia wou even wat eten en drinken gaan halen. Na 5 minuten was ze nog steeds niet terug. Rex ging toen kijken waar ze gebleven was. Ze was spoorloos hij ging naar de politie en niemand had haar gezien. Daarna switcht het verhaal naar Lemourne die probeert een jonge vrouw (want die hebben veel te verliezen) te kidnappen en te doden. Hij heeft het al heel erg vaak geprobeerd maar het lukt niet want niemand stapt in de auto om daarna verdoofd te worden. Uiteindelijk stapt er iemand in een jonge vrouw. Hij verdoofd haar en begraaft haar daarna levend. Het verhaal switcht dan weer naar Rex die na 8 jaar samen is met Lieneke. Maar zij merkt dat hij het nog steeds lastig heeft met de verdwijning van Saskia. En hij heeft nachtmerries over een gouden ei.  Hij legde die droom uit dat Saskia dat soms ook had dat ze in een gouden ei zaten en nergens uit kon. Het was alleen mogelijk om eruit te komen als de eieren tegen elkaar botsten. Rex wou het zo graag weten wat er met Saskia is gebeurd dat hij een advertentie in de krant had gezet. Die oproep kwam toevallig bij Lemourne terecht en hij reed naar Rex zijn huis om hem te laten zien wat er met Saskia was gebeurd. Hij heeft Rex dus vrijwillig verdoofd en levend begraven. Rex voelde zich net in het gouden ei toen die daar lag.

Ik vond het een heel erg apart begin ik snapte er eerst helemaal niks van. En echt pas de laatste 3 bladzijde begreep ik wat er allemaal gebeurd was want ik wist niet wie Lieneke en wie Saskia was want dat was niet echt duidelijk dat het ineens 8 jaar later was. Ik dacht eerst dat hij 2 vrouwen ofzo had maar op het einde was het wel duidelijk en dat is wel het leuke aan dit boek je begrijpt het hele verhaal niet tot op het einde. Hierdoor is dit het enige boek wat ik helemaal heb gelezen bij de andere boeken heb ik wel eens wat bladzijdes overgeslagen. Kortom een apart maar toch boeiend boek.

Boek 2 - havo 4

Perenbomen bloeien wit

Gerbrand Bakker (2012)Ik heb het boek perenbomen bloeien wit gelezen omdat een vriend het vorig jaar had gelezen en zei  dat ik die ook moest lezen.  Dus dacht ik laat ik het eens proberen.

Perenbomen bloeien wit is geschreven door de schrijver Gerbrand Bakker. Hij is geboren op 28 april in 1962. Hij is nu 56 jaar oud. Hij heeft meer dan 30 boeken geschreven en zelfs een film gemaakt. Hij heeft met het boek the twin de International IMPAC Dublin Literary Award. Gerbrand Bakker studeerde cultureel werk in Leeuwarden, Nederlandse taal- en letterkunde, specialisatie historische taalkunde, aan de Universiteit van Amsterdam. Die kennis gebruikte hij om in 2006 zijn eerste literaire boek te schrijven.

De tweeling klaas en kees spelen vaak samen met hun broertje het spel “zwart”. Dit spel werkt zo: je doet een blinddoek om en zoekt een grafsteen. De kinderen werden hier steeds beter in.

Dan gaat het gezin naar hun oma en onderweg ontstaat er een discussie dat perenbomen volgens de tweeling roze bloeien. En volgens Gerson bloeien ze wit. Dan krijgen ze een ongeluk en raken de vader en kees gewond die worden gelijk naar het ziekenhuis vervoerd en gerson zit vastgeklemd en moet door de brandweer bevrijdt worden en moet geopereerd worden in het ziekenhuis. Daarna blijkt dat hij in coma is beland en blind is. Op een gegeven moment wordt hij wakker en zegt dat perenbomen wit bloeien.  Gerson kon nooit meer zien en toen hij uiteindelijk naar zijn opa en oma ging wou hij gaan zwemmen.  Hij zei dat de rest op de stijger moest blijven en dat hij alleen wou gaan zwemmen. Op een gegeven moment zagen ze hem niet meer en gingen ze hulp halen. Het lichaam van Gerson is toen door een duiker uit het water gehaald en begraven dichtbij de plek waar hij als kind altijd ‘zwart’ speelde.

Ik vond het boek zelf erg leuk om te lezen omdat het niet al te dik was en er niet te lang op zaken in ging en het was niet zon boek waarvan je van tevoren al weet van ja het komt toch wel goed. Ook was de schrijfstijl van de schrijver prettig om te lezen hij maakte het verhaal niet ingewikkelder dan nodig hij gaf echt inzicht in gebeurtenissen tussen kleinere kinderen door bijvoorbeeld het snot kleur verhaaltje en daarin zag je dat hij kinderen wel begreep en ze niet extreem dom maakte zoals veel schrijvers wel doen. Kortom ik vond het een leuk boek om te lezen.

                                               

Boek 3 - havo 4

Boekverslag: De grot

Titel: De grot

Auteur: Tim Krabbé

Uitgegeven: 1997

Pagina's: 182
Niveau: bovenbouw vmbo/havo/vwo

Genre: roman

Waarom ik dit boek heb gekozen

Ik zag het staan in de mediatheek en ik dacht dat het er niet te dik uit zag en ik zag tim krabbé en die kende ik al van het gouden ei wat ik een best leuk boek vond. Toen ik de achterkant las dacht ik dat dit weer zon raar boek zou worden net als het gouden ei. Maar omdat ik wist van het gouden ei dat het goed te lezen was en erg spannend was.

Samenvatting

1 een koffer naar Ratanak brengen
In dit hoofdstuk leren we Egon Wagter kennen. Hij moet in Ratanak, de hoofdstad van de fictieve staat Ratanakiri, een koffer met heroïne overhandigen aan een hem onbekende koerier. Hij probeert de laatste tien uur voor de overhandiging als toerist door te brengen, loopt bezienswaardigheden, restaurants en disco’s af in de wetenschap dat het zijn laatste uren kunnen zijn. Speciale aandacht besteedt hij aan de gevangenis waar een Nederlandse drugskoerier onlangs is geëxecuteerd.
Die avond, als hij de vrouwelijke koerier ontmoet aan wie hij zijn koffer overgeeft, weet hij dat zij degene is waar hij al zijn hele leven op heeft gewacht. Zijn liefde voor haar is wederzijds. Zonder elkaars naam te weten, vrijen ze op dat kritieke moment van hun leven in de auto met een koffer drugs ernaast. Het hoofdstuk eindigt op het moment dat Egon wacht op het starten van de auto van de vrouw die hij nooit meer denkt te kunnen vergeten.



2 vrienden
Dit deel voert ons terug in de tijd dat Egon 14 jaar was. Hij gaat naar een jeugdkamp in de Ardennen en leert Axel van de Graaf kennen. Axel is op zijn 14de al een persoonlijkheid die bijna zonder woorden mensen dwingt dingen te doen die ze helemaal niet willen doen. Hij leeft zeer roekeloos en handelt in softdrugs. Axel duwt Vera Lanaker, het stuk van het kamp, naar Egon toe om samen bessen te gaan plukken. Later ‘dwingt’ Axel Egon om samen de gezusters Lanaker te gaan ontmaagden, terwijl Egon smoorverliefd is op Marjoke Heffels.

Als Egon derdejaars geologie is, ontmoet hij Axel opnieuw. Hij treft hem geregeld in dispuuthuis De Grim. Daar wordt gedronken, gespoten en gedeald. Na anderhalf jaar breekt Egon met Axel en gaat hij afstuderen. Vlak voor zijn afstuderen spreekt hij Axel en dan geeft Axel toe dat hij graag mensen laat willen wat hij wil.

We zien Egon weer tien jaar na zijn afstuderen, na een onderzoek in de Andes. Hij ontmoet Adriënne. Ze hebben 14 jaar een perfecte relatie totdat Egon erachter komt dat Axel het vroeger met haar gedaan heeft. Egon wil nog een keer mee met een geologie-expeditie maar dat kost f.40 000,-- Om aan dat geld te komen gaat hij drugs vervoeren voor Axel.

3 Oum Phen
Oum Phen is de bedelaar die wordt onthoofd op beschuldiging van moord op twee westerlingen. Het bewijs is een ,-- biljet, een fooi die veel te groot is in dit arme land, maar die Egon bij gebrek aan kleiner had gegeven. Ratanakari heeft een paar maanden eerder al een Nederlands drugskoerier onthoofd. Daarom laten ze deze moord op de twee Nederlandse koeriers op een roofmoord lijken om een goede verhouding met Nederland te houden. De feiten dat minimaal twee mensen ze moeten hebben vermoord en dat er een paar weken later 2 jongetjes met een koffer met de kostbare heroïne wordt gevonden, worden gewoon verdoezeld. Een Nederlandse kennis van Egon, de journalist Polak, volgt het proces van Oum Phen en komt bij de dictator en de familie van Oum Phen.

4 Marcie’s Gems
Dat is het verhaal van Marcie uit haar zoons perspectief geschreven. Marcie is ineens verdwenen. De zoon gaat alle aanknopingspunten die naar de reden van haar plotselinge verdwijning kunnen leiden na. Hij denkt aan alles wat hij van haar weet. Marcie is op 20-jarige leeftijd naar Amerika verhuisd, is daar getrouwd en heeft twee zonen gekregen. Zij heeft geen goede relatie met haar man. Haar passie is stenen. Ze begon een stenenwinkel van geërfd geld die drie jaar bleef bestaan. Ze had geld nodig om de stenenwinkel draaiend te houden. Toen is ze vertrokken om ‘stenen te gaan kopen’ en is niet meer teruggekomen. De gedachten van de zoon dwalen verder af naar het verleden en het hoofdstuk eindigt bij de namen van de deelnemers van een jeugdkamp waar zijn moeder aan heeft deelgenomen. Onder die namen zijn Egon en Axel.

5 De grot
Een sprong terug in de tijd naar het kamp in de Ardennen. Egon en Marjoke zijn dol op stenen en bouwen ook samen een dam. Ze zien vol verwachting uit naar de grot die de kinderen uit het kamp zo meteen geen bezoeken. In de grot begint voor beiden de enorme liefde voor stenen. Even later, net als Egon Marjoke wil vragen of ze met hem bessen wil gaan plukken, iets waar hij al zijn moed voor bijeengeschraapt heeft, wordt voor de tweede keer in het boek Vera door Axel naar hem toe geduwd. Maar nu begrijp je pas hoe deze handeling het leven van Egon voorgoed heeft geruïneerd.

Eigen mening.

Ik vond het erg fijn lezen en was er voor mijn doen erg snel mee klaar. Dat waardeer ik altijd in een boek. Ik vond het een apart verhaal door de verschillende onderwerpen die samen kwamen maar de draad  in het verhaal bleef wel duidelijk. Maar je moest het boek wel helemaal tot het einde lezen om echt te begrijpen wie wat nou deed. Het was een beetje als het gouden ei waar verschillende verhalen op het eind samenvallen. Het was wel toevallig dat Egon Axel na al die jaren tegen kwam maar dat kan natuurlijk in boeken. Verder was het best een geloofwaardig verhaal. De titel van het boek vond ik wel slecht gekozen want ik weet nog steeds niet wat een grot er mee te maken heeft.

Boek 4 - havo 4

Het behouden huis

Boek Het behouden huis

Auteur Willem Frederik Hermans

Genre Oorlogsroman, Psychologische roman, Geschiedenis, Novelle

Eerste uitgave 1952

Taal Nederlands

Niveau 4

Ik heb dit boek gekozen omdat ik door u verwezen werd naar dit boek. Dit kwam omdat ik aangaf dat oorlog en dunne boeken het dichtst bij mijn ideale boek komt. Ondanks dat het niveau 4 is ben ik het toch gaan proberen aangezien u er het volste vertrouwen in had dat ik dat aan kon, en wie ben ik om aan uw inschattingsvermogen te twijfelen.

De ik-figuur vecht in de Tweede Wereldoorlog aan de zijde van de partisanen. De meeste zijn Oost-Europeanen. Dat zorgt voor taalproblemen. Hier heeft hij moeite mee en hij voelt zich eenzaam. Alleen met een Spanjaard heeft hij wat contact. Wanneer de partisanen een stadje veroverd hebben en de ik-figuur een café binnen wil gaan, krijgt hij de opdracht het stadje te zuiveren van ‘boobytraps’.

In het stadje ziet hij niemand. Plotseling stuit hij op een groot huis. Hij herinnert zich het verblijf in gevangenissen – sinds vier jaar heeft hij niet meer in een normaal bed geslapen. Met een zekere eerbied neemt de hoofdpersoon zijn intrek in het huis. Hij gaat het hele huis door. Slechts een kamer is op slot. Er is niemand. Wanneer hij het hele huis doorzocht heeft, neemt hij een bad en trekt daarna de kleding van de oorspronkelijke bewoner aan. Hierna gaat hij naar de keuken en eet de pan soep, die nog op het fornuis stond, leeg.

Plotseling gaat de bel. De Duitsers hebben een tegenaanval gedaan en nu staat er een Duitse officier op de stoep. Hij denkt dat de ik-figuur de wettige bewoner is en scheept hem op met de inkwartiering van enkele officieren. De volgende ochtend ontdekt hij dat het slot van de kelder is geforceerd. Hij beklaagt zich hierover bij de kolonel en het slot wordt vervangen en de solda-ten houden zich in het vervolg rustig.

Hoewel de ik-figuur de Duitsers als soldaat bestreden heeft, ziet hij geen wezenlijke bedrei-ging in hen, omdat hij als het ware zijn soldatenleven opzij heeft gelegd. Wel is hij voortdurend bang voor de komst van de werkelijke eigenaars.

De volgende week verloopt rustig. De ik-figuur verkent de omgeving en neemt een kat mee naar het huis. In de huisbibliotheek ontdekt hij allerlei boeken over vissen: de eigenaar moet een vissenliefhebber zijn.

Op een dag betreedt een vreemde man het huis. Hij blijkt de eigenaar te zijn. De ik-figuur schiet hem dood. Dan komt er een vrouw uit de badkamer. De ik-figuur wurgt haar op lugubere wijze en legt haar in ‘zijn’ slaapkamer. De vermoorde man legt hij in de tuin. Wanneer hij weer binnenkomt ziet hij licht in de afgesloten kamer. De deur staat op een kier. De ik-figuur ziet een dove oude man temidden van een verzameling aquaria. De oude man vertelt een heel verhaal over zijn ‘cultuurgoed’. De ik-figuur gaat naast de vrouw liggen en valt in slaap.

Nadat de kolonel op de deur heeft geklopt, zegt hij dat ze ingesloten zijn door de bolsjewis-ten. De ik-figuur trekt zijn uniform weer aan en neemt de kolonel gevangen. Hij mag zich niet meer scheren. Op weg naar beneden probeert de ik-figuur de oude man duidelijk te maken dat hij geen ‘Heil Hitler’ meer mag zeggen. Hij schrijft de boodschap op een briefje, wanneer de man hem niet snapt.

De ik-figuur sluit zich weer bij het leger aan. Hij komt ook de Spanjaard weer tegen.. Die is geïnteresseerd in de vrouw. De ik-figuur brengt hem naar het huis. De partisanen, die hen ge-volgd zijn, vernielen het huis en belemmeren de ik-figuur de doorgang naar boven.

’s Avonds lukt het hem naar boven te gaan. De kamer is verlaten en de aquaria zijn ver-nield. Ook de vrouw is weg. In de tuin treft hij het lijk van de eigenaar nog wel aan. Op het grasveld voor het huis ontdekt hij de anderen: de oude man, de kolonel en de vrouw zijn aan een plataan opgehangen. Voordat hij met het leger meegaat, gooit hij nog een granaat in het huis. Hij beseft dat het huis al die tijd ‘komedie heeft gespeeld’ en nu pas laat zien wat het in werkelijkheid geweest is: ‘een hol, tochtig brok steen, inwendig vol afbraak en veiligheid.’

 

Het boek was erg kort maar er gebeurde enorm veel in die paar bladzijdes hierdoor was het verhaal wel goed afgerond en niet te langdradig het boek was erg realistisch dit kwam door de gedetailleerde beschrijving van handelingen en de omgeving. Zo kon ik mij goed voorstellen hoe de omgeving eruit zag hoe de persoon zich gedroeg welke gezichtsuitdrukking die had, het was een boek die je als film in je hoofd kon laten afspelen. Soms had het wel wat minder gedetailleerd gemogen van mij bijvoorbeeld als er dode mensen lagen, maar het blijft natuurlijk een oorlogsboek dus zulke dingen kun je verwachten, het was ook niet te overdreven beschreven dus het was niet te heftig. De zinsopbouw en woordenschat vond ik wel erg lastig te begrijpen in dit boek. Hierdoor ga ik denk ik in het vervolg toch maar weer terug naar een niveau 2-3 boek. Ondanks dat ik soms zinnen of woorden niet helemaal begreep was de hoofdlijn van het boek goed te volgen mede hierdoor vond ik het een interessant boek, dit komt misschien ook omdat het niet zoveel bladzijdes had.

Boek 5 - havo 4

Het bittere kruid

Auteur Marga Minco

Genre Psychologische roman, Oorlogsroman

Eerste uitgave 1957

Pagina's 93

Taal Nederlands

Niveau 3

Ik ben dit boek gaan lezen nadat ik het behouden huis had gelezen. Door het behouden huis ben ik erachter gekomen dat dunne oorlogsboeken mij wel lagen. Toen ik deze zag staan twijfelde ik dan ook geen moment. Ik zocht namelijk naar een dun oorlogsboek van niveau 2-3 en deze voldeed aan al mijn eisen.

Het verhaal begint in 1939 als de Duitsers Nederland binnenvallen. De vrouwelijke ik-persoon komt met haar ouders in Breda terug. Ze waren net tijdelijk geëvacueerd vanwege de inval. Haar vader vindt niet nodig dat ze onderduiken, ook al is haar familie Joods. De ik-persoon denkt echter terug aan de tijd toen ze jonger was en denkt aan hoe ze toen al gepest werd omdat ze van Joodse afkomst was. De ik-persoon wordt ziek en tegelijkertijd verhuist de familie naar Amersfoort, waar al haar broer en diens vrouw Lotte wonen. Op een dag komt vader thuis met sterren die alle Joden dragen moeten. Ze zijn allen blij met deze gebeurtenis.

Het blijft echter niet bij alleen sterren; vader en Dave krijgen een oproep voor een werkkamp. Ze gaan niet, omdat vader een huidaandoening heeft en Dave net doet alsof hij een ziekte heeft door iets te gebruiken dat in een vreemd flesje zit. Op een gegeven moment komt het buurmeisje, die niet Joods is, van de ik-persoon langs en zegt dat ze een aantal spullen van de ik-persoon mooi vindt. Die antwoordt daarop dat het buurmeisje ze mee kan nemen, omdat zij er waarschijnlijk toch geen gebruik meer van kan maken. Nog steeds duiken ze echter niet onder, ondanks alle razzia’s die plaatsvinden, waar zelfs de zus van de ik-persoon bij opgepakt wordt. Weer komt er een oproep, maar nu voor allen. De ik-persoon, Dave en Lotte komen er onderuit met behulp van de dokter, die de ik-persoon en Dave nog steeds ziek verklaart, hoewel ze dat eigenlijk niet zijn. Lotte mag dan blijven om hen te verzorgen. Vader en moeder moeten wel weg. Zij gaan naar een getto in Amsterdam.

Op een dag besluit de ik-persoon om haar ouders op te gaan zoeken in Amsterdam ook al was dat in die tijd levensgevaarlijk geworden voor Joodse mensen. In Amsterdam aangekomen besluit ze daar een tijdje te blijven. Tijdens haar bezoek komt er echter een inval in haar ouderlijk huis. Haar ouders worden opgepakt, de ik-figuur niet omdat ze nog net door de achterdeur kon ontsnappen. Helaas hangt haar jas dan nog in het huis met daarin haar identiteitspas. Daardoor weten de Duitsers alles van haar wat ze weten moeten en is de ik-figuur haar leven dus niet meer zeker. Ze laat nu haar haar verven en ondergaat als het ware een metamorfose. Dan besluit om naar Dave en Lotte te gaan. Weer gaat ze met de trein, nu naar Utrecht. Lotte en Dave worden echter opgepakt op het station en de ik-persoon is nu dus nog in haar eentje over. Ze gaat maar weer naar Amsterdam en daar helpt Wout haar een onderduikadres te vinden. Gedurende het einde van de oorlog wisselde de ik-persoon nog een aantal keren van onderduikadres.

Na de oorlog besluit de ik-persoon haar en oom en tante op te zoeken in Zeist (Die oom en tante zijn tijdens de oorlog niet opgepakt omdat da familie van haar tante niet-joods is). Daar ziet ze haar oom bij de tramhalte staan en ze is dus blij dat hij haar opwacht (Dat doet hij echter niet alleen op die dag, maar op elke dag van de week). Tenslotte gaat ook die oom nog dood.

Ik vond het een erg saai boek. Het onderwerp van het boek spreekt mij normaal gesproken erg aan. Dit komt omdat ik de tweede wereldoorlog vind ik best interessant en daarom vind ik boeken uit de oorlog meestal wel leuk. Er zit namelijk een bepaalde spanning in maar dat heb ik in dit boek niet echt terug gezien. Het was wel spannend maar niet zo spannend dat je snel door wilt lezen tot het einde. Hierdoor vond ik het een lang boek ondanks de weinige pagina’s. de spanning dat er elk moment iets onverwachts kan gebeuren is er gewoon simpelweg niet het was iets te gewoontjes voor mij. Het is wel echt heel tragisch dat ze bijna heel haar familie verloren is door de oorlog. Ik vond het wel een erg makkelijk te begrijpen boek. Dit kwam omdat er geen gebruik gemaakt werd van moeilijke woorden. Er stonden wel enkele Joodse woorden in het boek maar deze woorden staan achterin het boek uitgelegd. Het boek word ook gemakkelijk doordat er geen terugblikken of vooruitwijzingen zijn in het boek.

Boek 6 - havo 4

Montyn

Boek Montyn

Auteur Dirk Ayelt Kooiman

Genre Oorlogsroman, Psychologische roman

Eerste uitgave 1982

Taal Nederlands

Pagina’s 340

Niveau 3

Na een tijdje op lezenvoordelijst.nl rond te hebben gekeken op niveau 3 en ik maar weinig oorlogsboeken kon vinden zag ik ineens montyn. Een oorlogsboek dat is een plus punt maar ik zag dat het best dik was. Toch heb ik besloten het te proberen aangezien ik al een geruime tijd had zitten kijken naar een nieuw boek

Het verhaal begint in Thailand. Hier praat Jan Montyn met Ted, een oude oorlogsveteraan, en kijkt op zijn leven terug. Jan is opgegroeid in Oudewater. Zijn ouders zijn erg gelovig. Zijn vader is zelfs priester bij deze orthodox-protes-tante gemeente. Jan heeft een hekel aan dat geloof gekregen, en breekt ermee. Hij blijft wel bij z'n ouders wonen. Tijdens de bezetting wordt Jan lid van de jeugdstorm, de jeugdaf-deling van de NSB. Daar ontmoet hij Hein. Samen gaan ze twee keer op kamp in Oostenrijk als training om soldaat te worden. Als ze weer thuis zijn besluiten ze bij de Duitse marine te gaan. Ze komen op een mijnveger terecht en lijden bij de tweede keer uitvaren schip-- breuk. Ze worden naar het Koerland gestuurd om in de loopgraven te vechten tegen de Russen. Dit is de eerste keer dat Jan echte zware trau-ma's op-loopt. Hein overleeft het niet en hij alleen omdat hij gewond raakte en weg mag omdat hij niet meer in staat is om te vechten. Hij krijgt twee weken verlof en gaat terug naar Oudewa-ter. Daar is hij echter niet meer welkom omdat hij de Duitsers heeft geholpen.

Na zijn verlof moet Jan opnieuw tegen de Russen vechten. De oorlog is dan al bijna voorbij. Ze worden teruggedreven en Jan wordt krijgsgevangene. Hij ontsnapt en meldt zich aan bij het Franse vreemdelingenlegioen. Hij voelt zich er niet "thuis" en ontsnapt weer. Hij gaat naar Vught en geeft zichzelf aan. Hij moet de gevangenis in.

Als hij uit de gevangenis komt gaat hij bij z'n vader in de zaak werken. Iedereen kijkt hem met de nek aan en daar kan Jan niet tegen. Hij meldt zich in 1950 aan als vrijwilliger die ingezet worden bij de Koreaanse oorlog. Hij raakt weer gewond en komt terecht in een ziekenhuis in Tokio waar hij Yoshika ontmoet met wie hij trouwt. Yoshika vindt een andere man en Jan gaat terug naar Nederland waar hij nu als held wordt ontvangen.

Hij kan nergens rust vinden en nu hij eenmaal niets meer om handen heeft komen de beelden van de oorlog steeds naar boven. Hij besluit beroepssoldaat te worden en hij krijgt van zijn overste de opdracht een Grenadiers-museum in te richten. Hij misbruikt zijn tekentalent om schilderijen te vervalsen en te verkopen. Ook organiseert hij feesten voor rijke lui en huurt daarvoor hoertjes in. Deze feesten, die soms dagen doorgaan, lopen vaak uit op een orgie. In deze tijd doet Jan alles wat God verboden heeft. Na een mislukte zelfmoordpoging wordt Jan opgepakt en doorges-tuurd naar een psychiatrische inrichting waar hij zijn levensver-haal op moet schrijven. Dit help hem en wordt op vrije voeten gesteld.

Hij gaat in Amsterdam werken en ontmoet Thom, een jongen met wie hij een relatie krijgt. Thom is van huis weggelopen en Jan vangt hem op. Als Thom zelfmoord pleegt gaat Jan Vietnam om daar met kindertransporten te helpen van Vietnam naar Nederland. Terug in Amsterdam ontmoet hij de liefde van zijn leven: Sonja. Ze ver-huizen naar Frankrijk en krijgen hier een dochtertje, Carolynne, voor wie, zoals uit de laatste paar regels van het boek blijkt, het boek geschreven lijkt te zijn.

 

Ik vond dit wel een leuk boek. Het had erg veel bladzijdes die ik ook niet allemaal heb gelezen soms heb ik er wel eens een paar overgeslagen. Hierdoor ben ik er wel achter gekomen dat 340 bladzijdes mij wat te veel zijn, maar de bladzijdes die ik las waren vrij interessant. Het boek las niet lastig als je eenmaal begon was je zo 10 pagina’s verder maar toch duurde mij het iets te lang. Toch waren er ook mooie momenten, de gebeurtenissen tijdens de reddingsactie na de bombardementen in Dresden vind ik een van de meest aangrijpende momenten uit het hele boek. Het mooie aan dit boek is dat het niet de kant van de burgers laat zien zoals zo veel oorlogsboeken maar de kant van de Duitsers. Dat is bijzonder en heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven. Jan Montyn weet telkens te ontkomen aan de dood. De waanzin van de oorlog maakt hem krankzinnig, hij wilt dood, het maakt niet meer uit. Maar het lukt niet; weer ontkomt hij eraan. Ik kan me niet voorstellen en ik kan niet begrijpen hoe iemand zoveel in zijn leven mee kan maken en nog niet dood is. Dit was een beetje onrealistisch. Maar al met al een redelijk boek.

 

Boek 7 - havo 5

Hersenschimmen

Boek Hersenschimmen

Auteur J. Bernlef

Genre Psychologische roman

Eerste uitgave 1984

Pagina's 221

Taal Nederlands

Niveau 3

Ik heb dit boek gekozen omdat ik wel weer eens wat afwisseling wou van de oorlogsboeken. Ook heb ik dit boek vaak voorbij horen komen in de lessen waarin u zei dat het een fantastisch boek is en ja dan wil ik het natuurlijk meteen lezen.

Maarten en Vera Klein wonen al jaren gelukkig in Gloucester, Massachusetts (Verenigde Staten). Langzaam maar zeker begint Maarten heden en verleden door elkaar te halen. Het begin heel klein, op het moment dat hij niet meer weet welke dag het is en op een zondag wacht tot de schoolbus langs zal komen of als hij steeds vaker in gedachten verzonken is. Langzaam maar zeker kan hij zich dingen niet meer herinneren en als hij zich iets herinnert, gaat hij volledig in die herinnering op. Zo denkt hij op een dag dat hij weer op de kleuterschool is en van de juf de potlodendoos mag halen. Hij loopt de gang door naar het materiaalhok en klimt op een stoel om de doos te gaan zoeken. Dan staat Vera plots achter hem en haalt hem uit de droom. Hij blijkt op de keukenstoel in hun washok te staan. Later geeft hij hele rare antwoorden op vragen, omdat hij net ergens anders met z’n gedachten was. Als Vera hem een keer vraagt wat hij zo lang in de keuken deed, antwoordt hij bijvoorbeeld vangstquota. Uiteindelijk gaat dit nog een stapje verder en breekt hij in bij een vakantiehuisje waar vroeger de vergaderingen van zijn bedrijf waren omdat hij denkt dat hij te laat op zijn vergadering komt. Ook vergeet hij dat mensen en dieren dood zijn en vraagt dus steeds naar hen als anderen langskomen. Een keer begint hij plotseling naar de snoepreepjes die zijn oma altijd voor hem achter in de buffetkast verstopte te zoeken.

Vera wordt steeds ongeruster en als Maarten weg begint te lopen van huis laat ze uiteindelijk een meisje, Phil Taylor, in huis wonen die op Maarten kan passen als zij weg is. Maarten vergeet echter steeds wie ze is. Eerst ziet hij haar aan voor een vriendin van zijn dochter, dan voor zijn vroegere piano juf en uiteindelijk voor zijn dochter. Ook van Vera vergeet hij soms wie ze is.

In het boek wordt ook de moeilijker wordende relatie tussen Vera en Maarten weergegeven. Een eerste beschrijving die Maarten van haar geeft (zie eerste quote, een stuk terug in dit verslag) is nog heel scherp, bij kennis. Meer op het einde heeft hij het echter over een oude vrouw, die er een beetje verfomfaaid uitziet met haar vochtig neerhangende slappe bruine krullen en haar gerimpelde hals (p. 134). Later herkent hij haar niet meer op foto’s en uiteindelijk weet hij helemaal niet meer wie ze is.

In het laatste deel van het boek weet Maarten zelf niet meer wie hij is. Eerst heeft hij het nog over “mijn spullen”, “ik kan ..” etc. Maar naarmate hij verder aftakelt begint hij in derde persoon over zichzelf te praten, om het uiteindelijk alleen nog maar over ‘het’ te hebben. Tegelijk met deze verandering in benoeming van zichzelf, trekt hij zich steeds meer in zijn hoofd terug. Hij communiceert bijna niet meer met de buitenwereld, maar denkt in onsamenhangende zinnen en fragmenten aan wat er om hem heen gebeurt. Een van de redenen hiervoor is dat hij ook steeds meer moeite met het Engels begint te hebben, en soms even de taal niet meer lijkt te verstaan. Op het laatst zijn Maartens gedachten zo onsamenhangend en fragmentarisch dat er bijna niet meer duidelijk is wat er nou met hem gebeurt. Wel weet hij op zijn sterfbed weer even wat er om hem heen gebeurt en zoekt en vindt hij Vera’s hand, al weet hij haar naam niet meer.

 

Dit boek was totaal anders dan eerdere boek die ik had gelezen en heel eerlijk gezegd vond ik er helemaal niks aan. Het onderwerp is natuurlijk heel mooi in beeld gebracht en je begrijpt een beetje hoe het is om iemand met dementie te zien af te takelen. De zinnen zijn niet erg moeilijk maar er zitten soms wel wat lastige woorden tussen. Ik kan niet echt iets zeggen over hoe realistisch het boek is want ik ken niemand met dementie, maar het leek mij vrij realistisch. Echter hou ik gewoon niet zo van dit soort boeken ik mis de actie de onverwachte wendingen, het verrassingseffect op het einde en dat zat hier gewoon niet in.

Boek 8 - havo 5

Ventoux

Boek Ventoux

Auteur Bert Wagendorp

Genre Sport, Psychologische roman

Eerste uitgave 2013

Taal Nederlands

Pagina’s 225

Niveau 3

Ik was in de bibliotheek om eens te kijken wat voor soort boeken ze daar hadden en toen zag ik het woord Ventoux staan op een boek. Aangezien ik net 2-3 maanden aan het wielrennen ben herkende ik de titel gelijk. Ventoux is namelijk een berg in Frankrijk. Deze berg is een erg bekende wieler beklimming die wordt gerekend tot een van de zwaarste van Europa. Hierdoor trok het mijn aandacht en toen ik zag dat het op het juiste leesniveau zat besloot ik het te lezen.

Bart Hoffman (48) is geboren in Zutphen, getrouwd met Hinke, ze hebben samen een dochter, Anna, en later is Bart verhuisd naar Alkmaar, nadat hij van Hinke gescheiden is. Bart ontmoette een oude vriend, André Tankink, en las in de krant over een andere oude vriend, Joost Walvoort, die genomineerd is voor de Spinozaprijs. Hij besloot André te bellen en ze spreken af bij André, in Rotterdam. Als Bart daar komt, schrikt hij, de vrouw van André, de Russische Ludmilla, lijkt sprekend op Laura, een oude vriendin van hen. Na dit bezoek bezoekt Bart ook Joost Walvoort, een vriend die natuurkundige wilde worden en David Castelen, een oude vriend van Surinaamse afkomst die nog in Zutphen woont en runt het reisbureau East West Adventures.

Bart, André, Joost en David zijn vrienden van elkaar op de middelbare school in Zutphen. Als Peter Seegers met zijn ouders, die een drijvend bordeel runnen (de Sweet Lady Jane), wordt hij snel opgenomen in het vriendenclubje. Peter schrijft gedichten en wordt daarmee al snel beroemd. Een jaar later ontmoetten ze Laura van Bemmel, die zich ook aansluit bij hun vriendenclub. Laura wordt de muze van Peter, zij begrijpt zijn gedichten en inspireert hem.

Na het eindexamen wil Joost als experiment op de fiets de Mont Ventoux beklimmen. Bart, toen al gek op wielrennen, wil graag mee. Ook Peter wil mee, hij heeft gelezen over een dichter die de Mont Ventoux beklom en boven een gedicht klaar had. Hij leent de oude Raleigh van André zijn overleden vader. De anderen gaan ook mee, maar gaan de Mont Ventoux niet beklimmen op de fiets. Ze overnachten op een camping bij Bédoin. Als ze op een dag de omgeving willen verkennen gaan Bart en Laura niet mee, zij hebben later seks in de tent. Bart mag van Laura niks tegen de anderen zeggen, maar hij merkt dat de anderen al snel weten wat er is gebeurd. De volgende dag gaan Joost, Peter en Bar de Mont Ventoux beklimmen, de anderen volgen in de auto. Bart komt als eerste op de top aan. Joost komt een kwartiertje na Bart en de ongetrainde Peter komt na een lange tijd ook aan. Hij heeft onderweg een gedicht bedacht en haast zich om dit op papier te krijgen. Even later draagt hij het gedicht voor aan de anderen. Er wordt nog een foto gemaakt met de zes mensen en daarna beginnen ze aan de afdaling, maar als Peter ovenmoedig wordt, verliest hij de macht over het stuur, valt en is op slag dood. Peter wordt naar het ziekenhuis gebracht en daarna naar Nederland. Laura verdwijnt, ze is zelfs niet bij Peters begrafenis geweest.

Dertig jaar later krijgt Bart plotseling een vriendschapsverzoek via Facebook van Laura Guazzi. Ze regisseert een theaterfestival in Avignon en wil graag haar vrienden van vroeger weer ontmoeten. Als Bart naar Den Haag gaat voor de uitreiking van de Spinozaprijs, blijkt dat David en André ook een vriendschapsverzoek ontvangen hebben van Laura, die hen ontmoeten wil bij de Mont Ventoux. De vrienden spreken af in een door David geregelde villa. Ze willen graag weten waarom Laura zo’n lange tijd niets van zich heeft laten horen.

David, André, Joost en Bart gaan weer trainen voor de tweede beklimming van de Mont Ventoux. Een aantal weken later gaan ze naar de villa. Een dag nadat zij zijn aangekomen, komen ook Anna, de dochter van Bart, en haar vriend Lennart aan.

Bart heeft zonder dat de anderen het weten al contact gezocht met Laura en afgesproken om alvast wat te gaan drinken. Als hij later weer terug in de villa komt, is Joost woedend omdat er op de voorpagina van De Telegraaf staat dat hij plagiaat gepleegd heeft bij zijn snaartheorie.

Als Laura een dag later ook bij hen in de villa komt, vertelt ze tijdens een etentje over haar man en haar leven sinds Peters ongeluk. Ook vertelt ze dat ze samen met Peter net zo deed als in de film ‘The Night Porter’, die ze vroeger gezien hebben bij Peter. Bart voelt zich misbruikt omdat de vrijpartij dus niet vrijwillig was.

Bart en Joost krijgen ruzie in de villa, Bart wordt zo boos, dat hij de vergroting van de meegenomen foto stukslaat op Joost zijn hoofd.

De volgende dag zal de Mont Ventoux opnieuw beklommen worden door de mannen. David zijn conditie blijkt zo slecht te zijn dat hij halverwege bij Laura in de auto stapt. Bart begint te hallucineren en denkt dat hij Peter voor hem ziet rijden, maar kan hem net niet inhalen. Bart en André bereiken uiteindelijk samen de top, Joost komt na een zware beklimmen later aan, maar voelt zich zeer voldaan. Als ze even later in het restaurant op de top hun overwinning willen vieren, komt Laura met een verrassing, ze leidt een blinde man het restaurant binnen van een jaar of dertig die sprekend op Peter lijkt. Het is Willem, haar zoon. Dat was meteen ook de reden waarom ze na Peter zijn dood gelijk verdween, ze was zwanger van hem. Bij de afdaling stoppen ze nog even bij de plek waar Peter verongelukt is. André trekt zijn shirt uit en hangt dit over het paaltje waar Peter tegenaan sloeg. Een windstoot rukt het ervan af en het shirt dwarrelt naar benden.

Joost, André en David zijn later een café begonnen op de plek waar eerst Davids reisbureau zat. Overal aan de muur hangen foto’s van wielrenners en boven de deur hangt de foto van de zes vrienden.

Op een avond komen ze met zijn allen bijeen om het door Bart geschreven boek, Spinoza demarreert, te promoten. Bart overhandigt het eerste exemplaar aan Laura. Er wordt op getoost en er wordt een foto gemaakt van de mensen op het podium.

 

Ik vond het een mooi boek. Het was een erg emotioneel boek over iemand die verongelukt is in de afdaling van de Mont Ventoux. Wat voor mij het boek zo leuk maakt is dat ik mezelf herken in wat er gebeurd ik wil namelijk na dit jaar in de vakantie ook een berg gaan beklimmen in Frankrijk. Daarom vind ik het thema erg leuk verder gaat het thema over vriendschap. Ook geeft dit boek een goede waarschuwing af aan andere wielrenners pas op tijdens het afdalen. Het kan namelijk gruwelijk fout gaan. Ook vind ik het leuk dat er onverwachte dingen gebeuren dat het fout zou gaan in de afdaling had ik niet verwacht dat Laura zwanger was, was onverwachts. Het is een realistisch boek met een makkelijke opbouw waardoor ik het fijn vond om te lezen en ik vond het onderwerp gewoon erg leuk.

Boek 9 - havo 5

Schuld

Boek Schuld

Auteur Walter van den Berg

Genre Psychologische roman, Sociale roman

Eerste uitgave 2016

Pagina's 226

Taal Nederlands

Niveau 3

 

Ik heb dit boek gekozen door de spannende titel ik merk dat ik boeken waarin iemand een misdrijf pleegt of iets met oorlog gewoon iets met spanning vind ik erg leuk en dit zag er spannend uit dus vandaar dat ik dit boek heb gekozen

 

Marco en Sandra zijn net getrouwd. Marco sleept haar vroegtijdig van hun huwelijksfeest weg omdat hij er klaar mee is. Ze hebben seks en Marco reageert geprikkeld. Later is hij op missie in Afghanistan en belt zijn vrouw. Tijdens het gesprek gedraagt Marco zich als een dominante klootzak die steeds Sandra’s woorden verdraait en haar dan op haar kop probeert te geven. Sandra komt een beetje oenig over en laat zich ontvallen dat ze wel een nieuwe keuken zou willen.

Cor wordt door zijn broer Ron gevraagd om te helpen met het inbouwen van een keuken. Cor stemt toe en ze slopen in Sandra’s huis de oude keuken eruit. Na drie weken zijn ze echter nog niet klaar want ze blijken beiden niet handig. Na drie weken stopt Cor ermee. Ron betaalt hem wel uit maar heeft dat geld moeten lenen.

Mo is op zoek naar manieren om geld te verdienen en besluit mensen geld te lenen en dat met rente terug te laten betalen. Zijn eerste klant is Marco, die het geld voor een keuken nodig had. Zijn tweede klant is Ron, die die keuken zou plaatsen maar dat verknald heeft en voor de herstelkosten moet opdraaien.

Kevin is Rons zoon. Als hij twaalf wordt, krijgt hij een cadeau voor iemand van acht. Zijn moeder is uit beeld en zijn vader vertelt hem hoe slecht zij is. Ron vergeet zijn dertiende verjaardag en tijdens zijn veertiende verjaardag vertelt Ron aan Kevin dat zijn relaties vaak stuk lopen omdat de vrouwen ervan balen dat hij een zoon heeft. Hij neemt hem dat niet kwalijk maar Kevin mag zijn vader wel een beetje helpen.

Sandra en Marco hebben afgesproken dat ze een dag per week niet thuis is. Ze gaat dan naar het huis van haar oom om schoon te maken en karaoke te doen. Na klachten van de bovenbuurman mag dat niet meer en ze is zo teleurgesteld dat ze de straat op gaat en langs de winkel van haar zus loopt. Die blijkt ze al lang niet gezien te hebben omdat dat niet mag van Marco. Ze loopt verder en koopt een hondje, dat ze meteen kwijtraakt, en verschillende andere spullen die ze weer inlevert.

Omdat Ron op Kevins zestiende verjaardag een aantal Polen in hun huis gezet heeft, hebben Kevin en hij geen slaapplaats. Ron gaat bij tante Mia slapen en Kevin besluit voor zichzelf te zorgen: hij trekt in bij de ouders van zijn vriendinnetje.

Mo baalt van zijn leningen want niemand betaalt iets terug. Hij zoekt Ron op na een optreden en probeert hem tevergeefs onder druk te zetten want Ron heeft echt niets. Samen rijden ze naar Marco zodat Ron hem onder druk kan zetten voor Mo maar die reageert vrij agressief. Later blijkt dat Sandra daarna is thuisgekomen en Marco dood geslagen heeft met een steen omdat hij haar al jaren mishandelt. De volgende ochtend komt Mo erachter dat Marco dood is en hij denkt dat Ron dat gedaan heeft. Ron snapt hoe de vork in de steel zit en beslist om de schuld op zich te nemen en voor Sandra de gevangenis in te gaan.

Ron komt uit de gevangenis en zoekt Sandra op: hij wil bij haar wonen. Hij probeert het telefoonnummer van Kevin te achterhalen. Hij bezoekt ook zijn moeders graf en Mo’s garage omdat hij weet dat Kevin voor Mo werkt, maar hij mist hem.

Kevin werkt voor Mo om Rons schuld af te betalen. Mo heeft een garage waar jongetjes gestolen goederen naartoe komen brengen. Kevin formatteert de laptops en zorgt ervoor dat ze schoon verkocht kunnen worden. Hij bekijkt de filmpjes op de laptops en als er een seksfilmpje met een vrouw op staat, achterhaalt hij de gegevens van die vrouw, belt haar en publiceert het filmpje met haar gegevens op een internetsite. Daarna belt hij die vrouw nog regelmatig om haar te jennen. Kevin zou zijn inkomsten willen verhogen door ook te gaan handelen in mobiele telefoons maar Mo vindt dat te gevaarlijk omdat achterhaald kan worden waar iPhones zijn. Hij wil zijn vader pas zien als hij de schuld helemaal heeft afbetaald en omdat hij vermoedt dat dat bijna zover is, zoekt hij Sandra op om samen met haar voor zijn vader een surpriseparty  in café Huizinga te organiseren.

Cor wordt door Kevin gebeld met de vraag of hij hem naar Wijk aan Zee kan rijden. Cor voelt zich schuldig dat hij zijn neefje al die tijd een beetje aan zijn lot heeft overgelaten. Hij probeert met Kevin over zijn vader te praten en merkt dat Kevin heel anders over zijn vader denkt dan hij. Kevin vindt het irritant dat Cor op zijn vader en Osdorp lijkt neer te kijken. Hij vertelt wat hij in Wijk aan Zee wil doen: hij heeft gestolen telefoons ingekocht en die wil hij doorverkopen. Als Cor hem niet kan overtuigen dat niet te doen, zet hij hem de auto uit en gooit de telefoons in zee.

Iedereen komt samen voor het verrassingsfeestje in Huizinga. Kevin heeft als voorschot een flinke som geld gekregen van twee jongens aan wie hij zijn plan met de iPhones verteld heeft. Hij geeft Mo in Huizinga zijn geld waar Sandra, haar ouders, Ron en Cor bij zijn. Ron is trots op zijn zoon maar Cor keurt de criminele acties waardoor hij dat geld gekregen heeft, af. Iedereen vertrekt en als Ron, Sandra en Kevin alleen overblijven, blijkt Ron geen enkele vraag aan zijn zoon te kunnen stellen. Kevin gaat alleen weg en Ron gaat met Sandra mee naar huis. Ron krijgt later van Cor Kevins nieuwe nummer maar weet niet wat te zeggen, als hij hem wil bellen. Uiteindelijk stuurt hij een smsje. Kevin heeft een nieuw meisje en viert Kerst in zijn eentje in een hotelkamer.

 

Vanaf de eerste bladzijde wilde ik dit boek uitlezen: eerst vanwege het snelle verteltempo en de ruimte waar het verhaal zich afspeelt, Amsterdam-West, de autochtone onderklasse. Later omdat ik geboeid raakte door de structuur en de puzzel op wilde lossen. En uiteindelijk omdat het boek mijn ideeën over schuld volledig overhoop gooide. Dit boek had echter wel een erg lastige structuur. Maar na een tijdje had ik wel door hoe het in elkaar zat en toen ik dat eenmaal zag was het super leuk om te kijken wie er nou de “schuld” had. De spanning blijft lang in het boek waardoor het niet langdradig wordt of saai, het is precies goed gemaakt!

Boek 10 - havo 5

De aanslag

Boek De aanslag

Auteur Harry Mulisch

Genre Oorlogsroman, Psychologische roman

Eerste uitgave 1982

Taal Nederlands

Pagina’s 256

Niveau 4

Ik heb dit boek gekozen omdat ik het veel medeleerlingen heb zien lezen en toen dacht ik laat ik het ook eens proberen. Ook wist ik dat het over oorlog ging en door mijn voorgaande boeken wist ik dat ik dit een leuk onderwerp vond. Ook was ik van plan om een niveau 4 of 5 boek te kiezen als laatste boek omdat ik een uitdaging wou. Die heb ik gevonden in dit boek

Aan de rand van Haarlem staan langs het Spaarne vier villa's; Welgelegen, Buitenrust, Nooitgedacht en Rustenburg. In 'Buitenrust' woont de familie Steenwijk. Links van hun villa staat de villa van de familie Beumer en rechts staat de villa van meneer Korteweg en zijn dochter Karin, daar weer naast staat de villa van de familie Aarts.

In de straat wordt voor de deur van familie Korteweg Fake Ploeg (commissaris van politie) doodgeschoten, waarna meneer Korteweg hem voor de deur van de familie Steenwijk legt. Peter (de oudste zoon van de familie Steenwijk) wil hem terugleggen voor de deur van meneer Korteweg, dit lukt hem echter niet, daarom pakt hij Ploeg zijn pistool en vlucht voor de Duitsers die op dat moment ook gearriveerd zijn. De familie Steenwijk wordt hun huis uitgezet en hun huis wordt verwoest en vervolgens verbrandt.

Anton wordt door de Duitsers meegenomen en wordt in een cel onder het politiebureau gezet, waar hij na 1 nacht alweer weg mag en naar zijn oom en tante in Amsterdam wordt gebracht. Na de oorlog wordt hij door een studievriend uitgenodigd voor een feestje in Haarlem, waar hij sinds de oorlog niet meer geweest was. Hij gaat eerder van het feestje weg en gaat een kijkje nemen in zijn oude straat, waar hij door mevrouw Beumer mee naar binnen wordt gevraagd.

In 1956 zijn er rellen in Amsterdam omtrent het communisme. In de portiek van zijn kamer komt hij Fake Ploeg jr. tegen, die hij mee naar binnen vraagt, en er een hevig gesprek tussen hun 2 plaatsvindt.

Anton trouwt met Saskia waarvan hij een kind krijgt; Sandra. Op een begrafenis komt hij de man tegen die Fake Ploeg blijkt hebben dood geschoten, zijn naam Cor takes (zijn oorlog naam was Gijs). Anton wil eigenlijk niet over die gebeurtenis praten, maar Cor wil toch z'n verhaal kwijt. De vriendin van Cor, Truus, bleek bij Anton in de cel te hebben gezeten na de aanslag op zijn huis. Zij is niet veel later doodgeschoten door de Duitsers.

Later komt hij Karin Korteweg tegen en ze vertelt hem dat haar vader het lijk versleept heeft omwille van zijn hagedissen. Het mocht niet bij de familie Aarts voor de deur komen te liggen, omdat die Joden onderdak hadden aangeboden. Nu weet Anton alles omtrent de aanslag.

 

Ik vond het een erg leuk boek het was erg goed verteld je hebt het gevoel dat je er echt bij bent. Dit kwam omdat het een erg realistisch boek is. Wel was het een beetje raar dat het Anton niks deed dat zijn familie is vermoord. Het blijft ook boeiend omdat je wilt weten wie de aanslag heeft gepleegd. Harry Mulisch heeft ook makkelijke taalgebruik gebruikt, waardoor je sommige bladzijden niet twee maal over hoeft te lezen voordat je pas snapt wat er op die pagina staat. Ondanks dat het een niveau 4 boek is had ik er niet erg veel moeite mee. Toen ik wist waardoor de aanslag was gepleegd namelijk gewoon door puur toeval, ze waren op de verkeerde plek op het verkeerde moment. Het boek staat ook helemaal in het thema toeval zo spelen ze in het begin mens erger je niet wat alleen maar te maken heeft met toeval.

Overige opdrachten

Wat is je startpositie?

Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.

Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.

Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.

We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.

Plak je antwoorden hieronder

 

  • Het arrangement Opzet Wikiwijs leeslogboek is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    robin baumhover Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-02-22 14:48:35
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (2016).

    Opzet Wikiwijs leeslogboek

    https://maken.wikiwijs.nl/84275/Opzet_Wikiwijs_leeslogboek

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.