Algemeen
Instructie
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Word je beoordeeld?
Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken gaat bekijken. Als je ervoor zorgt dat je op dit moment 'helemaal bij bent' met updaten, kan je docent je feedback geven. Je krijgt geen tussentijdse beoordeling. Pas aan het einde van havo 5, net voor je mondeling literatuur, zal je van je docent een eindscore krijgen voor je leeslogboek. Hierbij wordt gelet op volledigheid, kwaliteit en ontwikkeling.
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Kies voor een eigen verslag, of kies één van de volgende opdrachten om op te nemen in je leeslogboek:
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Boeken
Boekenoverzicht
Boek 1
Titel: Alles is weg
Auteur: Anke Kranendonk
Niveau: 1
Rating: 4 sterren
Boek 2
Titel: perenbomen bloeien wit
Auteur: Gerbrand Bakker
Niveau: 2
Rating: 3 sterren
Boek 3
Titel: dagen van gras
Auteur: Philip Huff
Niveau: 2
Rating: 4 sterren
Boek 4
Titel: een goede dag van de ezel
Auteur: Tim Krabbe
Niveau: 2
Rating: 3 sterren
Boek 5
Titel: het gouden ei
Auteur: Tim Krabbe
Niveau: 3
Rating: 3 sterren
Boek 6
Titel: De aanslag
Auteur: Harry Mulisch
Niveau: 4
Rating: 3 sterren
Boek 7
Titel: De passievrucht
Auteur: Karel Glastra van loon
Niveau: 2
Rating: 2 sterren
Boek 8
Titel: Het bittere kruid
Auteur: Marga Minco
Niveau: 3
Rating: 2 sterren
Boek 9
Titel: Ventoux
Auteur: Bert Wagendorp
Niveau: 3
Rating: 3 sterren
Boek 10
Titel: Alles wat er was
Auteur: Hannah Bervoets
Niveau: 4
Rating: 2
Boek 1 - havo 4
Alles is weg:
Ik heb het boek “alles is weg” gelezen van Anke Kranendonk. Ik heb voor de verwerkingsopdracht recensie gekozen want dat vind ik het best bij mijn boek passen.
Waarom Muis?
Muis en Fae, de twee hoofdpersonen wonen in het dorp Baarn. Muis en Fae kennen elkaar al heel lang het verhaal speelt zich af in meerdere tijden. Op het ene moment zijn ze nog kinderen op het andere moment al tieners. Af en toe was dat best verwarend. Muis en Billy (de broer van Fae) zijn beste vrienden. De tweeling broer van Muis (Patrique) is verliefd op Fae. Patrique probeert Fae te verleiden zodat ze op hem verliefd zal worden.
Na een aantal jaar krijgen ze een vrienden groep. Bijna alle leerlingen uit groep 8 van de basisschool zitten daarin, ze zijn heel vaak samen. In een kraakpand richten ze een clubhuis in, waar zwervers in hebben gewoond. De school en het kraakpand zijn de belangrijkste ruimte's, het verhaal speelt zich daar vooral af.
Als ze op de middelbare school zitten en dus ouder zijn, gebeurd er van alles: ze gaan roken, blowen en alcohol drinken. Muis probeert vaak illegale dingen. Muis is de trendsetter van de groep. Als Muis het kan, kan de rest het ook. Op een zonnige zomermiddag vraagt Muis aan zijn vrienden of ze mee willen gaan zwemmen. Ze gaan naar de brug over de Eem in Baarn. Het is een normale warme zomermiddag. Ze staan met zijn allen op de brug en springen er vanaf. Er komt een bootje langs. De jongens spugen naar beneden op het bootje. Muis wil nog een paar keer spugen dus hij klimt over het hekje. Hij houdt zich vast aan de reling, alleen zijn voet schuift van de brug af.
Het boek is makelijk geschreven en het is ook spannend zoals je in dit geciteerde stuk ziet.
“ Zijn voet glijdt weg
Muis wil de reling grijpen.
Mis.
Hij grijpt nog een keer.
Weer mis.
Zijn andere hand glijdt weg.
Muis staat niet meer.
Hij is los.
Precies voor Fae.
Gewoon even los.
Het gaat heel snel.
Hij kan niets meer vastpakken.
Fae maait over de reling naar beneden, ze rekt zich uit, zo ver als ze kan, maar ze kan niet meer bij zijn hand.
Hij kijkt haar aan, terwijl hij razend snel naar beneden valt en Fae nog verder vooroverbuigt.
Hij blijft haar aankijken.
Hij valt dieper.
Het is stil, doodstil.
Het gaat zo snel.
Nog dieper.
Vlak langs de betonnen pijler waar de brug op rust die onder water breder is dan daarboven.
Met een onhoorbare plons valt hij in het water.
Er komen luchtbellen, tien, vijftien.
Dan is het water weer rimpelloos, stil en zwart.”
Anke Kranendonk is schrijfster. Tien jaar geleden verloor haar toen vijftienjarige nichtje Lieke een vriend door een ongeluk, waarvan ze een aantal jaren geleden ook de herinneringen van vrienden en familie opgetekend heeft. Met toestemming van de betrokken mensen heeft ze het verhaal van haar nichtje en haar vriendengroep over het dodelijke ongeluk van hun vriend gebruikt als basis van de roman "Alles is weg". Ik vind het knap dat Lieke heeft besloten om het boek mee te schrijven. Want zij heeft het echt meegemaakt.
Ik vind het een heel interessant boek vooral omdat het echt gebeurt is. Het ging over een serieus onderwerp. Ik vind het ook een emotioneel boek, dat komt omdat het best wel heftig is dat er iemand die zo jong is dood gaat. Je leest hoe mensen daar op reageren. Eén iemand wilde zelfs zelfmoord plegen, zo heftig kan de reactie dus zijn op mensen die dit overkomt. Ik zelf kreeg er ook wel een brok van in mijn keel want ik ging wel helemaal mee in het verhaal omdat het zo interessant was. Ik vind het boek goed. Ik had eigenlijk nog wel verwacht dat er op het einde nog iets ging gebeuren. Want het gaat nu vooral over de verwerking. Ik heb voor de titel gekozen omdat Fae zicht vaak afvraagt waarom moest dat nu bij haar gebeuren.
Boek 2 - havo 4
Perenbomen bloeien wit:
Ik heb het boek "Perenbomen bloeien wit" gelezen van Gerbrand Bakker. Ik heb voor de verwerkingsopdracht recensie gekozen omdat ik het makkelijkst vind.
Voor altijd zwart
De tweelingbroers Klaas en Kees spelen vaak het spel zwart met hun kleine broertje Gerson. Zwart is een spel waar de regel bij is dat je je ogen niet mogen openen. Een iemand mocht kiezen naar welke plek ze zouden lopen. De gene die het eerst bij de gekozen plek was had gewonnen.
Klaas, Kees, Gerson en de hond Daan worden alleen nog maar opgevoed door hun vader Gerard. Hun moeder is een paar jaar geleden naar Italie verhuist. Sindsdien hebben ze geen contact met hun moeder gehad, ze stuurt alleen met de verjaardag van de jongens een kaartje.
In de lente gingen ze met zijn alle naar hun grootouders Jan en Anna. Gerson en Gerard hielden niet van de snelweg. Ze willen een omweg langs de boomgaarden. Er ontstond een discussie over of perenbomen wit of roze bloeien. Gerard probeerde de discussie een beetje te sussen, daardoor kon hij niet goed op de weg letten. Bij het kruispunt krijgen ze een ongeluk.
“Niemand had iets gezien, we waren nergens op bedacht.
We lachten en een paar seconden later was het lachen ons vergaan.
Gerson zat gewoon rechtop in zijn stoel.
De rechter deur zat als het ware om hem heen gevouwen.
Een gedeelte van het dak, een ijzeren stag, was in stukken gebroken en die stukken rusten op zijn hoofd.
Of misschien wel in zijn hoofd, dat konden we vanaf de achterbank niet goed zien.
We wilden het ook niet zien.
Het dasboard was naar voren gekomen en drukte tegen zijn borst.
Hij zat muurvast.
Schreeuwen deed hij niet, en huilen evenmin.
Hij zei heel zachtjes ‘au’, alsof hij door zijn eigen domme schuld een teen gestoten had.
Pas anderhalve week later zou hij weer iets zeggen.”
Gerard had veel hechtingen in zijn gezicht door de glassplinters. Kees en Gerson braken allebei een arm. Gerson had ook nog een wond in zijn elleboog en zijn ogen waren ernstig beschadigd. Waardoor hij nu blind is. Gerson moest twee weken in het ziekenhuis blijven.
Het boek gaat verder over hoe Gerson en zijn gezin omgaan met dat hij blind is geworden.
Ik vind het een heel indrukwekkend boek. Het is echt gebeurd. Ik heb het boek met plezier gelezen. Het is een goed opgebouwd boek. Het is goed te begrijpen want het is makkelijk geschreven. Het verhaal zit goed in elkaar. Soms moest ik wel weer even denken waar het over ging, het verhaal veranderde vaak. De personages wisselde snel, af en toe raakte je daardoor wel in de war.
De tijd speelt zich logisch af. Over sommige gebeurtenissen werd heel lang verteld en over andere weer heel kort. De ruimte is elke keer heel duidelijk beschreven. Het verhaal werd uit veel perspectieven verteld. Het einde is erg onverwacht.
Ik vond het boek leuk. Er gebeurde veel onverwachte dingen waardoor het leuk blijft om te lezen. Er wordt bij elke situatie duidelijk verteld waardoor je je goed kan inleven. Het verhaal is mooi opgezet. De kinderen speelde vroeger altijd een spel wat nu een van de kinderen elke dag moet ervaren. Er wordt duidelijk van elke personages verteld hoe iedereen er over denkt.
Boek 3 - havo 4
Dagen van gras:
Ik heb het boek "dagen van gras" van Philip Huff gelezen. Ik heb weer voor recensie gekozen want dan kan ik het makelijkst over mijn boek uitleggen.
Verslaafd
Het leven van ben is op het begin van het verhaal helemaal goed. Ben woont samen met zijn vader en moeder op het landgoed Weldra. Zijn opa en oma wonen ook op het landgoed, maar in een ander huis. Ben houd heel erg van muziek. Ben schaakt ook vaak met zijn opa
Na een tijdje gaan Ben's ouders scheiden. De vader van Ben is na de scheiding naar Engeland verhuist, ben ontvangt veel brieven van zijn vader alleen hij weet niet wat die moet antwoorden dus hij stuurt niet zovaak iets terug.
Als Ben negen is, komt er een nieuw gezin om het landgoed wonen. In dat gezin zit een jongen met ongeveer dezelfde leeftijd als Ben. Ben en de jongen Tom hebben contact met elkaar gezocht en worden al snel vrienden. De plek waar Ben en Tom meestal afspreken is de boomhut van Ben. In deze boomhut luisteren ze naar muziek en spelen ze muziek. Wanneer de jongens iets ouder zijn blowen ze daar veel.
Op een normale dag bij de boomhut zijn Ben en Tom aan het blowen. Ze hebben de joint met een brander aangestoken want ze hadden allebei geen aansteker. Door de joint zijn ze in slaap gevallen alleen de brander stond nog aan.
"Ik werd wakker van een harde klap. Het duurde even voordat ik doorhad wat er aan de hand was. De boomhut stond in brand. Vlammen sloegen langs de houten muren omhoog. De warmte van hert vuur plakte aan mijn huid vast. Dit kan niet waar zijn, dacht ik. Dit is een film. Ik droom.
Maar toen viel een brandende plank naar beneden, op mijn been. En ik schreeuwde het uit van de pijn. Dit was dus geen droom. Ik ging op mijn buik liggen en kroop de kamer uit. Op het balkon pakte ik het gele touw van de ladder vast. Overal waren vlammen."
Ben werd een paar dagen later wakker in het ziekenhuis, hij heeft zijn arm gebroken. Naardat Ben is hersteld gaat hij een jeugdkliniek in.
De thema's zijn verslaving en drama. Het verhaal wordt vanuit Ben's perspectief verteld dus ik perspectief. Het verhaal begint met het einde dus het is niet chronologisch. Er wordt veel gewerkt met flashbacks. Een aantal gebeurtenissen wordt kort over verteld en andere jaren duren weer heel lang. Het einde is wel wat ik verwachte. De hoofdpersonen zijn Ben, Tom en de moeder van Ben. De bijpersonen zijn de opa van Ben, de vader van Ben en de muziek leraar van Ben. De achtergrond personen zijn de doktoren en de bands. Het verhaal speelt zich vooral af in de boomhut, bij Ben thuis, op school en in de kliniek.
Philip Huff is geboren in 1984, hij studeerde filosofie en geschiedenis in Amsterdam. Hij debuteerde in 2009 met dagen van gras, dagen van gras werd in 2011 verflimd door de vpro. In 2012 bracht hij zijn tweede roman uit.
Ik vond het een intressant verhaal. De dingen die in het verhaal gebeuren kunnen ook gewoon in het dagelijks leven gebeuren. Het ging over een serieus onderwerp. Ik had eigenlijk nog wel verwacht dat er op het einde nog iets ging gebeuren. Want het gaat nu vooral over de verwerking van de verslaving. Ik zou het boek iedereen aanraden want het is leuk en niet te dik. Ik heb het boek met plezier gelezen want ik wou elke keer verder lezen. Ik heb voor de titel verslaafd gekozen want daar draait het verhaal toch wel het meeste om.
Boek 4 - havo 4
Een goede dag voor de ezel:
Ik heb het boek een goede dag voor de ezel van Tim Krabbe.
Bij toeval het geluk gevonden.
Mischa is een man wiens vrouw ervandoor is gegaan. Hij vindt zijn ex verschrikkelijk en haat haar voor die reden. Hij haat haar zo erg dat hij haar wil vermoorden. Hij koopt een pistool en gaat ermee oefenen in het bos. Hij moet om bij het bos te komen de bus nemen. Nadat hij geoefend heeft met schieten neemt hij de bus terug naar huis. In de bus naar huis stappen ook een stel scholieren in. Mischa hoort er twee zeer onbeschoft taalgebruik gebruiken. Dan begint één van de jongens, Bart Meeuwse, over ‘Viskutje’ te praten. Even later vraagt hij aan een meisje iets voor hen hoe ze ook weer heet en hij zegt dat ze ‘Viskutje’ moet zeggen. Dat doet ze. Mischa kan het niet uitstaan dat ze dat meisje vernederen. En ook nog eens gewoon in het openbaar. Wanneer de jongen uitstapt bij een halte volgt Mischa hem totdat hij omkijkt en vraagt waarom hij gevolg wordt. Na een ondervraging van Mischa waarom de jongen dit toch had gedaan haalt Mischa een pistool uit zijn binnenzak. Hij schiet de jongen neer en duwt zijn lijk in de sloot. Hij voelt nu geen woede meer voor zijn ex en besluit haar niet te vermoorden. Mischa verhuist later naar Sidney waar hij gaat wonen met zijn nieuwe vriendin om zijn leven weer een beetje op de rails te krijgen. Esther, het meisje dat viskutje werd genoemd, is met haar vader een wereldreis aan het maken om dit alles te vergeten. Mischa en Esther komen elkaar hier tegen en het Bart Meeuwse incident komt ter spraken.
Ik vind het een erg boeiend verhaal. Het verhaal is aan de ene kant wel erg zielig maar aan de andere kant heel mooi. Het verhaal was erg zielig door wat Esther en Mischa hebben meegemaakt maar het is goed dat er gerechtigheid is voor de daden van Bart. Bart had namelijk seks met Esther en liet andere jongens toekijken, dat vind ik niet kunnen. Ik vind het verhaal goed geschreven. Het zijn eigenlijk twee verhaallijnen die samenkomen. De verhaallijn van Esther valt op het eind heel erg goed samen met die van Mischa. Er staan ook niet veel moeilijke woorden in de tekst, of je kunt ze in de context afleiden. Het verhaal was erg spannend en ik heb me geen minuut verveelt tijdens het lezen. Je kan je erg goed inleven in dit boek en daarom zou ik het iedereen aanraden om te lezen.
Het thema is moord, verkrachting.
Het draait hier om de motieven van de moordenaar en de verkrachting. Dit komt door de moordgedachtes van Mischa en de redenen voor het vermoorden van Bart. Ik vind dit een erg aansprekend thema. Dit boek was erg aangrijpend door zijn thema. Ik vind dit een leuk thema omdat ik op tv ook vaak dit soort dingen kijk en het me erg interesseert. Met dit soort thema’s kan ik me ook beter concentreren met lezen omdat dit mij zo aanspreekt. Dat vond ik erg fijn aan het thema.
Personen:
De hoofdpersonen heten Mischa en Esther. Er zijn in dit verhaal twee hoofdpersonen omdat ze elk hun eigen verhaallijn hebben. Die verhaallijnen lopen uiteindelijk heel mooi in elkaar over.
Perspectief:
Dit boek heeft een meervoudig perspectief. Mischa is in het 1ste, 3de en 5de hoofdstuk aan het woord. En Wybren is in het 2de en 4de hoofdstuk aan het woord. Ik vond deze perspectieven erg mooi beschreven. Je kon je ook echt in de gedachten van deze personen inleven en dat drukte soms emoties uit. Ik vond het erg goed beschreven want je kon precies voelen wat Wybren en Mischa gevoelt moeten hebben omdat alles haarfijn werd uitgelegd. Ik vond het goed gedaan van de schrijver hoe hij deze perspectieven op het eind bij elkaar bracht.
Titelverklaring: Ik heb de recensie de titel ‘bij toeval het geluk gevonden’ gegeven. Dit heb ik gedaan omdat Mischa en Esther het in het begin van het boek erg lastig hebben. Nadat Mischa Bart vermoord heeft gaat het met beide beter waarna ze elkaar later ontmoeten en elkaar bedanken. Hierdoor hebben ze het geluk gevonden en een kunnen werken aan een nieuwe en betere toekomst.
Ik vond dit het leukste boek wat ik tot nu toe heb gelezen dit jaar. Het is zeker de moeite waard als dit onderwerp je aanspreekt. Het heeft niet veel bladzijdes en je leest er vlot doorheen. Ik heb het geen minuut saai gevonden omdat ik me erg kon inleven. De moeilijke woorden werden meteen uitgelegd en de perspectieven waren goed beschreven. Ik vond dit boek zeker het lezen waard en zou het aan iedereen aanbevelen.
Boek 5 - havo 4
Het gouden ei:
Ik heb het boek "het gouden ei" van Tim Krabbé gelezen. Ik heb de verwerkingsopdracht recensie gekozen want dat past het best bij mijn boek.
Kwijt voor altijd
Rex en saskia hebben een relatie. Ze gaan samen op vakantie naar de Middelandse Zee. Onderweg stoppen ze bij een tankstation en Saskia gaat wat te drinken halen, maar ze verdwijnt plotseling. Rex zoekt haar overal alleen hij kan haar nergens vinden.
“Een kale leegte ontvouwde zich in zijn buik, alsof hij op een schommel zat die niet ophield met naar beneden gaan.
Er was iets mis, hij zag het aan de vrolijke kleuren van de fietsen op het dak, aan de kleuren van haar jasje.
Hij voelde zich plotseling totaal alleen, alsof het uit was. “
Acht jaar later gaat Rex op vakantie met Lieneke. Rex heeft een relatie met Lieneke. Ze praten veel over gevoelens en daarbij hebben ze het ook over Saskia gehad. Ze is nog steeds kwijt en niemand weet wat er met haar aan de hand is. Deze keer gebeurt er niks op vakantie.
Als Rex weer thuis is van vakantie komt er iemand na Rex thuis. Een fransman die zegt dat hij Raymond Lemorne heet. Hij beweerd te weten wat er met Saskia is gebeurt op vakantie bij het tankstation. Hij zegt als Rex er meer over wil weten hij mee moet gaan met hem. Dan krijgt Rex te horen dat Saskia dood is en dat hij de rest alleen te weten krijgt als hij hetzelfde ondergaat. Omdat Rex graag wil weten wat er is gebeurd, besluit hij om mee te gaan.
De thema's zijn liefde en drama. Het verhaal wordt vanuit een alwetende perspectief verteld. Het verhaal begint meteen met het belangrijkste van het verhaal. Het is een onchronologisch verhaal. Er wordt veel gewerkt met gedachtes. Een aantal gebeurtenissen wordt kort over verteld en andere jaren duren weer heel lang. Het einde is niet wat ik verwachte, ik had iets heel anders verwacht. De hoofdpersonen zijn Rex en Saskia. De bijpersonen zijn Lieneke en Raymond Lemorne. De achtergrond personen zijn vooral de mensen bij het tankstation. Het verhaal speelt zich vooral af in Frankrijk, Italië en bij Rex thuis, in het verhaal is de ruimte waar het afspeelt niet echt van belang.
Tim Krabbe is geboren in 1943, hij is schaker en wielrenner geweest. Hij debuteerde in 1967 met De werkelijke moord op Kitty Duisenberg, hij heeft in totaal 28 boeken geschreven.
Ik vond het een intressant verhaal. Het is spannend hierdoor wil je graag doorlezen. De dingen die in het verhaal gebeuren kunnen ook gewoon in het dagelijks leven gebeuren. Het ging over een serieus onderwerp. Het gaat nu vooral over de gevolgen van een ontvoering. Ik zou het boek iedereen aanraden want het is leuk en niet te dik. Ik heb het boek met plezier gelezen. Ik heb voor de titel kwijt voor altijd gekozen want daar draait het verhaal vooral om.
Boek 6 - havo 4
Harry Mulisch, de aanslag.
Dit boek begint in 1945, in de oorlogstijd. Anton Steenwijk was toen 12 jaar en woonde met zijn gezin in Haarlem. Een groot gedeelte van Nederland was al bevrijdt. Het armoedige Haarlem moest nog komen.
Als Anton in Januari 1945 een spel aan het doen is met zijn 17 jarige broer Peter, horen ze plotseling 6 schoten. De NSB’er Ploeg lag dood voor het huis van de buren. De buren lopen naar buiten en verplaatsen het lijk zodat het voor het huis van de familie Steenwijk kwam te liggen. Peter probeert het lijk te verplaatsen. Dit lukt hem niet zonder gezien te worden door de Duitsers dus vlucht hij met het pistool van Ploeg op zak. De Duitsers steken even later uit woede het huis van de familie Steenwijk in de brand. Anton word meegenomen door de Duitsers en even later in een cel gestopt waar hij door een meisje word getroost. Hier blijft hij een tijdje, tot hij vrijgelaten word. Daarna gaat hij bij zijn oom en tante wonen in Amsterdam.
Na de bevrijding van Haarlem komt Anton erachter dat zijn ouders diezelfde avond nog waren geliquideerd. Anton probeert de aanslag en de tragische gebeurtenissen eromheen te vergeten. Dit lukt hem totdat hij in 1951 een uitnodiging ontvangt voor een feest in Haarlem. Hierbij bezoekt hij zijn oude huis. Hij bezoekt het monument wat op het einde van de straat staat. De namen van zijn ouders staan erop. Als Anton dit ziet krijgt hij een angstig gevoel en wil hij nooit meer in Haarlem terugkeren.
Toen er in 1956 groepen mensen alles vernielde wat met communisme te maken had, kwam Anton tussen de grote groep mensen Fake ploeg tegen. Fake is de zoon van NSB’er Ploeg. Anton confronteert Fake met de gebeurtenissen uit het verleden. Hierbij probeerde Anton fake te overtuigen dat desondanks dat wat zijn vader deed slecht was, er nog geen reden was om niet van hem te houden. Het lukt echter niet waarop Fake boos wegliep.
In 1961 trouwt Anton met Saskia. Een tijd later hebben Saskia en Anton een begrafenis van een oud-verzetsstrijder. Bij deze begrafenis vangt Anton gesprekken op over de aanslag in 1951. Het blijkt Takes te zijn, de man die ploeg had doodgeschoten. Anton gaat een gesprek met takes aan. Hieruit blijkt dat het meisje dat Anton die avond had getroost samen met Takes de aanslag had gepleegd. Eventjes later werd het meisje geëxecuteerd in de duinen. Anton is hier kapot van. Voor zijn gevoel is dit meisje nu pas dood omdat hij zijn hele leven al naar haar op zoek was. Later ontdekt Anton dat Saskia erg leek op het beeld wat hij zich had gevormd van het meisje in de cel.
Een tijd later scheidt Anton van Saskia en raakt hierbij in een ernstige crisis. Hij heeft de oorlog nooit kunnen verwerken. Anton hertrouwt na een tijdje met Liesbeth.
In November 1981 doet Anton mee aan een vredesdemonstratie waarbij hij zijn oude buurmeisje tegen het lijf loopt. Ze vertelt dat zij en haar vader na de oorlog naar Nieuw-Zeeland waren verhuisd omdat haar vader geen rust meer had. Hij was namelijk bang dat Anton wraak zou willen nemen. Ze verteld dat haar vader later in Nieuw-Zeeland zelfmoord had gepleegd. Uit de antwoorden van Karin blijkt dat ze destijds het lijk hadden verplaatst om de hagedissen van haar vader te redden. Hierdoor vraagt Anton zich af waarom ze het dan bij hen voor de deur hadden gelegd en niet bij de andere buren? Anton heeft eindelijk antwoord op zijn vragen wanneer hij afscheidt neemt van Karin, maar hij zit nu weer met nieuwe vragen. Hij vraagt zich af wie er nou schuldig was , of iedereen schuldig was, of iedereen nou onschuldig was?
Thema: oorlogsroman. Ik vond het mooiste aan dit thema dat het verhaal gebaseerd is op de oorlog maar vooral gaat over de persoonlijke verwerking van de oorlog van Anton. Je ziet in dit verhaal steeds hoe Anton in zijn verdere leven weer terugblikt op de afschuwelijke gebeurtenissen van de oorlog. Hij blijft opzoek naar antwoorden die hij pas aan het eind van het boek vind (36 jaar later). Dit thema spreekt mij erg aan omdat ik hou van oorlogsboeken. Ik vind het ook mooi dat je vanuit het perspectief van een 12-jarige jongen meemaakt hoe wreed de oorlogstijd was. En hoe deze jongen zijn hele leven daarmee blijft zitten. Je komt er in dit boek ook achter dat als je iets ergs meemaakt in je jeugd, het je traumatiseert. Waardoor het je de rest van je leven achtervolgt, hoe erg je je er ook tegen wil verzetten.
Perspectief: Het verhaal heeft een wisselend perspectief. Soms is het de alwetende vertellen omdat er dan wat over Antons leven word verteld en soms is worden gebeurtenissen beschreven vanuit Anton zelf. Ik vind het mooi dat het boek vanuit het perspectief van een 12-jarige deze tragische gebeurtenissen beschrijft. Hierdoor zie je hoeveel impact het op de 12-jarige Anton heeft dat zijn ouders worden vermoord en zijn huis in brand word gezet. Ik vind het ook mooi dat het Anton zijn hele leven achtervolgt. Je ziet vanuit het perspectief van Anton dat hij de gebeurtenissen wil vergeten maar ze hem steeds blijven achtervolgen.
Ik zou het boek de titel: ‘Getraumatiseerd’ geven. Ik heb voor deze titel gekozen omdat het in het boek meer gaat over het leven van Anton tijdens en na de oorlog dan over de oorlog zelf. Je ziet wel dat de oorlog een groot deel in dit boek speelt omdat Antons hele leven erdoor is beïnvloedt. Anton is vanaf het moment dat het lijk van de vermoorde ploeg voor zijn huis lag veranderd. Hij denkt de rest van zijn leven nog terug aan deze gebeurtenissen en is hierdoor zijn hele leven getraumatiseerd geweest wat erg mooi word beschreven in dit boek. Je ziet namelijk dat als Anton achter antwoorden komt, van de vraag wie ploeg vermoorde, dat hij er door word geëmotioneerd.
Boek 7 - havo 5
Recensie de passievrucht door Karel Glastra van Loon.
Dit boek gaat over Armin Minderhout. Armin heeft al een tijdje een vriendin genaamd Ellen. Ze willen samen graag een kind, maar dit krijgen ze maar niet voor elkaar. Ze hebben samen een vruchtbaarheidstest laten doen waaruit blijkt dat Armin onvruchtbaar is. Naast het feit dat ze er beide kapot van zijn heeft Armin nog een probleem. Armin heeft namelijk al die tijd gedacht dat hij een zoon heeft in een vorige relatie. Armin had een zoon uit een vorige relatie genaamd Bo. De moeder van Bo, Monica, is overleden toen Bo drie jaar oud was. Inmiddels is het 10 jaar later en Armin heeft al die tijd geloofd dat het zijn zoon was. Nadat hij dit ontdekt heeft gaat hij opzoek naar de echte vader van Bo. Hij gaat langs een ex-vriend van Monica, hij valt af omdat hij geen idee had dat Monica al 10 jaar dood was. Hierna bezoekt hij een oud huisarts van Monica en vraagt of ze een seksuele relatie hadden samen. De huisarts ontkent dit en er ontstaat een conflict. Armin verlaat woedend het pand maar weet inmiddels wel dat de huisarts het niet is. Als laatst bezoekt hij Nico Neerinckx, een ex-collega van Monica. Als Armin bij zijn huis aankomt is Nico niet thuis. Armin raakt aan de praat met zijn vrouw door een smoes te verzinnen en komt erachter dat hun zoon ook Bo heet. Als ze samen in fotoalbums kijken ziet hij Monica staan en verdenkt Nico daarom van Bo. Armin wil Nico hiermee confronteren maar Ellen weerhoudt hem hiervan.
Na de dood van Monica raakt Armin zwaar depressief. Hij wordt naar huis gestuurd van zijn werk om de dood van zijn vriendin te verwerken, hij drinkt om zijn zorgen te vergeten en neemt Bo vaak mee naar de kroeg. Armin ziet steeds minder mensen en word steeds ongelukkiger. De enige waar hij nog een beetje mee praat is Ellen, een goede vriendin van
Monica. Ellen en Armin kennen elkaar al erg goed, ze hebben namelijk een trio gehad samen met Monica en Armin is tijdens de zwangerschap van Monica vreemdgegaan met Ellen.
Ellen en Armin groeien steeds verder naar elkaar toe en er ontstaat een relatie tussen hen. Ze voeden Bo samen op. Nadat Armin te horen heeft gekregen dat Bo zijn zoon niet is sterft zijn vader. Armin raakt gefrustreerd en krijgt hierdoor ruzie met Ellen waarna Armin en Bo er samen even tussenuit. Ze gaan samen naar Ameland waar Bo een meisje ontmoet. Ze hebben het leuk samen en hij beland in bed met haar. Als Armin dit hoort raakt hij weer gefrustreerd en probeert het ‘weg te drinken’. Later krijgt hij ruzie met Bo en schreeuwt tegen hem dat hij zijn zoon niet is.
Als ze weer thuis zijn ontloopt Armin Bo en Ellen. Hij gaat naar het huis van zijn vader om op te ruimen. Hier komt hij een briefje tegen wat door Monica geschreven is. Hierin staat dat de vader van Armin de echte vader van Bo is.
Het thema van dit boek is geheimen/ familiedrama. Dit komt omdat Armin al 13 jaar denkt dat Bo zijn zoon is terwijl dat uiteindelijk niet zo is. Bo komt er dan ook pas achter dat niet Armin maar zijn opa zijn biologische vader is. Dit boek is ook een familiedrama omdat heel de familie erbij betrokken is. ik vond het een erg interessant thema. Ik vond het leuk om een boek met dit soort thema te lezen omdat het een keer wat anders is dan de andere door mij gelezen boeken. Ik vond dit ook een leuk thema omdat ik wel van mysteries hou. Het was een open eind omdat je echt geen idee had wie de echte vader nou was. Ik vond
het ook leuk dat je steeds nieuwe dingen ontdekte in het boek door middel van flashbacks en door geheimen die ontdekt werden.
Dit boek heeft een ik-perspectief en word beschreven vanuit de hoofdpersoon Armin. Ik vond het perspectief goed beschreven omdat mijn gedachtes over bepaalde dingen weleens overeenstemde met de mening van Armin in dit boek. Het was goed beschreven omdat je bij elke tegenslag die Armin kreeg ook dat neergeslagen gevoel kreeg. Dit kwam omdat ik het een erg zielig verhaal vond.
Ik geef het boek de titel: geheimen
Ik geef het boek deze titel omdat in dit boek iedereen geheimen voor elkaar had. Zoals dat Armin vreemd was gegaan met Ellen terwijl Monica zwanger was en dat Armin en Bo altijd verteld werd dat zij biologisch verwant waren. Wat ze uiteindelijk ook waren maar dan als halfbroers in plaats van vader en zoon. De vader van Armin en Monica hebben dit geheim beide het graf in genomen wat ik merkwaardig vind. Ik vond vooral het einde het mooiste stuk van het boek omdat hier het grote geheim ontrafeld word. Vandaar ook de titel.
Boek 8 - havo 5
Recensie Het Bittere Kruid van Marga Minco
Het boek gaat over een Joods meisje genaamd Marga Minco die de oorlogstijd heeft meegemaakt. Het boek begint in 1939 waarbij de Duitsers Nederland zojuist zijn binnengevallen. Ze woont met haar gezin in Breda. Hun vader vindt het niet nodig om onder te duiken en dus proberen ze gewoon hun leven te lijden. Na een tijdje moeten ze Jodensterren dragen en krijgen Dave (de broer van Marga) en haar vader een onderzoek om bij een werkkamp te komen werken maar worden beide afgewezen. Een tijdje later krijgt het gezin het bevel om te gaan wonen in Amsterdam. Dave is gaan onderduiken maar Marga en haar ouders wonen in het huis wat hen is toegewezen. Hier worden inmiddels allemaal invallen in huizen gedaan bij Joodse mensen. Dit gebeurt ook bij het huis van Marga. Haar ouders worden opgepakt maar terwijl Marga het bevel krijgt om de jassen te gaan pakken rent ze weg en ontkomt ze aan de nazi’s. Marga vlucht naar Dave omdat die ergens ondergedoken is in Amsterdam. Na een tijdje is het bij dat onderduikadres niet meer veilig en gaan ze naar het station om naar Utrecht te gaan voor een nieuwe onderduikplek. Hierbij wordt Dave samen met Lotte, die inmiddels zijn nieuwe vriendin is, opgepakt. Marga kan net vluchten en gaat naar Utrecht. Ze gaat naar het adres van de nieuwe onderduikplek en krijgt daar een nieuw ID. Hierdoor kan ze weer een veilig leven leiden maar toch kijkt ze steeds achterom omdat ze bang is dat ze haar toch zullen pakken. Marga probeert een nieuw leven op te bouwen maar als de oorlog over is zal ze haar gezin nooit meer terugzien.
Ik vond het een erg interessant verhaal. Ik vind verhalen die over dit soort onderwerpen gaan altijd erg pakkend. Het zet me aan het denken. Ik vond het een erg zielig verhaal omdat iedereen waar Marga veel omgeeft doodgaat. Ze staat er vaak alleen voor. Ik heb toch erg veel respect voor haar omdat ze de oorlog toch in haar eentje weet te overleven. Ik vond het een fijn boek om te lezen omdat je er snel doorheen was. Er kwam namelijk niet veel moeilijke woorden in voor en het boek had weinig bladzijdes. Ik vond het fijn dat het zo weinig bladzijdes had omdat het ander misschien langdradig werd. Nu was het boek van het begin tot het eind erg spannend en indrukwekkend. Ik kon me ook erg goed inleven in dit boek omdat het me zo interesseerde. Ik zou dit boek zeker aanbevelen.
Het thema van dit boek is oorlog en Jodenvervolging.
Ik vind dit een interessant thema, toen ik het boek uitkoos sprak het me ook erg aan. Ik vind oorlogsverhalen interessant om te lezen. Het is ook indrukwekkend als je dit soort dingen leest omdat je dan meer inziet wat de mensen tijdens de oorlog doormaakten. Ik kijk ook vaak documentaires op tv over dit onderwerp en kan soms niet begrijpen hoe meedogenloos de nazi’s toen konden zijn. Het zou me echt verschrikkelijk lijken om een tijd als Marga mee te maken tijdens die oorlog. Ik vind het wel een erg zielig thema maar het laat je wel inzien wat de mensen in die tijd beleefden dus is het ook weer erg interessant en indrukwekkend. De boodschap van dit thema is dat het heel erg is als iemand verwijt wordt om zijn ras en uiterlijk. Ook is de boodschap dat we elkaar moeten accepteren zoals we zijn en in harmonie moeten leven.
Marga Minco is de hoofdpersoon in dit boek. Marga is nog maar 14 jaar als de oorlog in Nederland uitbreekt. Ze is een doorzetter en erg zelfstandig. Ze leert door de oorlog om al snel op te groeien.
Dit boek is vanuit het perspectief van Marga geschreven. Ik vind het interessant dat het vanuit haar perspectief beschreven is omdat ze nog maar 14 is als ze de oorlog voor het eerst meemaakt. Marga vertelt het hele verhaal vanuit het ik-perspectief. Ik vond het perspectief erg goed beschreven omdat Marga bijvoorbeeld de Jodenvervolging nog niet begrijpt omdat ze nog maar zo jong is. Het perspectief was ook goed geschreven omdat ik me erg goed in Marga kon inleven omdat ze al haar gedachtes over de situatie goed beschrijven. Hierdoor zette dit boek mij erg tot nadenken en stond ik stil bij de gebeurtenissen in die periode.
Ik geef het boek de titel: licht aan het eind van de tunnel.
Ik geef het boek deze titel omdat het boek in het begin erg ellendig is. Er gebeuren alleen maar verschrikkelijke dingen en er lijkt geen einde aan te komen. Het moet voor de Joden een verschrikkelijke tijd zijn geweest om in de oorlog te leven. Er zijn nare dingen gebeurt tijdens de oorlog en de Joden zoals Marga werden erg onderdrukt. Ik liet me in dit boek erg meeslepen door het doorzettingsvermogen van de hoofdpersoon. Dat is de reden dat ik deze titel heb gekozen: Hoe erg het ook wendt of keert, je moet altijd proberen door te zetten en er het beste van te maken. Dit denk ik omdat ik geloof dat er altijd licht aan het einde van de tunnel is en je sterk moet blijven totdat je het einde van die tunnel bereikt hebt.
Boek 9 - havo 5
Recensie Ventoux van Bert Wagendorp
Ventoux is een roman over de vreugde, dramatiek en geheimen van de vriendschap. De zes hoofdpersonen leerden elkaar kennen in Zutphen, waar ze opgroeiden. Het dramatische hoogte- en dieptepunt van hun vriendschap speelde zich af toen ze, 18 jaar oud, in 1982 een kampeervakantie in Zuid-Frankrijk doorbrachten, waarbij drie van hen de Galibier en de Ventoux beklommen. Bij de afdaling van de Ventoux kwam een van de drie, Peter, om het leven.
Na het ongeluk viel de vriendenclub langzaam uiteen. Het meisje, Laura, op wie bijna iedereen heimelijk verliefd was, vertrok naar Italië en liet nooit meer van zich horen. De compromitterende feestspeech die een van de vrienden hield op het huwelijk van verteller/ik-figuur Bart Hofmann, vormde de genadeklap.
Als de roman begint, zijn we dertig jaar verder. Bart, inmiddels gescheiden en vader van een dochter van 19, is misdaadverslaggever bij de Volkskrant. Hij heeft alleen nog contact met David, die in Zutphen een reisbureau drijft, maar door een samenloop van omstandigheden duiken in kort tijdsbestek alle oude vrienden opnieuw op in zijn leven.
Hij ontmoet André in de rechtbank, als deze wordt vrijgesproken van de verdenking van handel in cocaïne, belt natuurkundeprofessor Joost wanneer die blijkt te zijn genomineerd voor de Spinozaprijs en ontvangt via Facebook een uitnodiging van de nog altijd in Italië woonachtige Laura. Ze is komende zomer in Avignon, waar ze een theaterstuk regisseert en nodigt de vrienden uit langs te komen.
Rouwverwerking
De vier vatten het plan op om bij die gelegenheid opnieuw de Mont Ventoux te beklimmen en hoewel het niet met zoveel woorden wordt gezegd, is het duidelijk dat niet alleen liefde voor het fietsen en sublimatie van de midlifecrisis, maar ook een behoefte aan rouwverwerking hiervan de drijfveer is.
Via een reeks soepel geschreven anekdotes en dialogen geeft Wagendorp mooie en scherpe typeringen van de vier vrienden en wekt hij met welgekozen details (pukkel, Puch, Kreidler, Herman Kuiphof, Theo Koomen, Sjakie en de Wondersloffen, Rini Wagtmans, Nick Drake, Lynyrd Skynyrd) hun jeugdjaren tot leven.
Natuurlijk krijgen Tim Krabbé en Jan Kal de literaire wieler-eer die hun toekomt. Maar Wagendorp zelf kan er ook wat van: 'Het was een zachte dag in mei, met het heldere, scherpe licht dat in één dag een fietserslijf schildert, het harde wit tegen het bruin.' En wat te denken van de plotselinge herinneringen die opdoemen tijdens de afdaling van de Col de la Madeleine...
Ondertussen strooit Wagendorp gedoseerd met onnadrukkelijke vooruitwijzingen naar de dramatische climax waartoe de confrontatie met het verleden onvermijdelijk zal leiden. Zoals de herinnering aan de woorden van Laura, dertig jaar geleden. 'Ik wou dat ik gewoon was. En ik wou dat Peter ook gewoon was.'
Ik vond het een heel mooi boek. In een aantal opzichten raakte het boek mij best wel. In best veel stukken krijg je echt een brok in je keel van de uitspraken van de hoofdpersonen.
Boek 10 - havo 5
Hannah Bervoets, alles wat er was.
Dit boek gaat over Merel, een tv redactrice die samen met haar collega’s en met proefpersonen een experiment start in een school. Dit experiment gaat over Joeri: een erg slim kind van 8 jaar. Nathalie , de moeder van Joeri doet ook mee aan het experiment samen met Kaspar: de meester van Joeri. Kaylem, de concierge van de school neemt ook deel aan het experiment. Een korte tijd nadat ze zijn begonnen met de opnames horen ze een enorme knal. Als iedereen bij is gekomen van de shock zien ze dat de school is omgeven met een dikke laag mist waar ze niet doorheen kunnen kijken. Ook is het internet afgesloten en hebben ze de opladers van hun mobieltjes niet bij. De groep weet niemand van buitenaf te bereiken en moet dus in de school blijven om te overleven van het beperkte aantal voedsel binnen de school. Nadat de groep in heeft gezien dat ze het met elkaar moeten doen verdelen ze de lokalen zodat iedereen een eigen plekje heeft. Omdat de groep erg dik op elkaars lip zit mond dit weleens tot spanningen uit. De oorzaken hiervan zijn vaak het verlangen naar seks en het gebrek aan voedsel. Na een tijdje vindt Merel een doosje medicijnen. Deze medicijnen zijn naar verluidt voor mensen met psychische stoornissen. Ze vraagt zich af van wie deze zijn. Dan valt de elektrischiteit uit wat leidt tot meer spanningen. Om de spanningen te verminderen zoeken Merel en Nathalie een uitweg. Merel heeft seks met Leo, een collega van Merel en Nathalie is steeds vaker in het lokaal van Kaspar te vinden. Hierdoor raakt Joeri ongelukkig omdat hij steeds minder aandacht krijgt. Deze zoekt hij bij Merel. Terwijl ze samen een spel doen valt Joeri van de trap en loopt daarbij een ernstige breuk op, waarin uiteindelijk koudvuur ontstaat. Door het koudvuur wordt de arm van Joeri zwart en moeten ze hem amputeren. Kaspar amputeerd de arm van Joeri met een mes. Na deze gebeurtenissen is Nathalie erg boos op Merel omdat ze vind dat het Merels schuld is. Nathalie neemt samen met Kaspar het besluit om samen met Joeri de school te verlaten. Nadat dit gebeurt is heeft Merel steeds vaker seks met Leo. Als ze na een tijdje de seks overslaat en langs zijn lokaal loopt hoort ze twee mannen hijgen. Ze merkt dat Leo seks heeft met Barry, haar andere collega. Na een tijdje heeft Merel steeds last van buikpijn. Ze denkt dat ze zwanger is wat tot hoge spanningen leidt. Als Barry hier achter komt word hij heel ongelukkig omdat hij Leo voor zichzelf wil hebben. Hij wil om deze reden niet verder leven. Een tijdje later sterft Barry en het lijkt alsof Kaylem hem daarmee geholpen heeft. Als Barry dood is beginnen Kaylem en Leo door gebrek aan voedsel het lichaam van Barry op te eten. Als merel dit ziet word ze zo boos dat ze Kaylem wurgt. En omdat het voedsel op is beginnen ze Kaylem ook op te eten. De zwangere Merel en Leo blijven hierdoor samen over. Leo bekend dat hij degene is die verslaafd is aan de pillen. Omdat ze het anders niet overleven dwingt Leo zichzelf om buiten hulp te gaan zoeken. Als Leo na acht dagen nog niet terug is raakt Merel erg depressief waardoor ze tot overmaat van ramp alle pillen in een keer doorslikt.
Ik vond het een meeslepend verhaal met een erg raar en stom einde. Ik vond het verhaal erg meeslepend omdat alle personages erg goed uit werden gewerkt en je ook merkte wie wat voelde doordat je hun drama’s ervaarde. Ik hou erg van mysterieuze verhalen dus vond ik dit een erg mooi boek. Het boek was soms lastig te volgen omdat het veel sprongen in de tijd maakte en de dagen niet op volgorde verteld werden. Dit werd later allemaal duidelijk omdat er geleidelijk aan in het verhaal steeds meer dingen duidelijk werden. Ik vond dat het boek geen leuk einde had. Dit vond ik omdat het boek geen leuk einde heeft. Je komt namelijk nooit te weten wat er buiten de school aan de hand is en
wat er heeft plaatsgevonden. Van de personages die op een gegeven moment de school verlaten krijg je ook niks meer te weten. Ik vond het ook jammer dat Merel de hoop opgaf, vooral omdat ze zwanger was vond ik dit heel erg.
Het thema van dit boek is onwetendheid en isolement
Deze thema’s komen erg in het boek naar voren omdat ze niet weten wat er buiten de school gebeurt omdat ze opgesloten zitten. Hierdoor leert deze groep mensen elkaar door en door kennen.
Deze thema’s spreken mij erg aan. Ik vond het daarom ook erg leuk om dit boek te lezen. Het gaat er dus ook over hoe mensen zich gaan gedragen als ze opgesloten zitten met elkaar. Vooral omdat er in dit geval om leven of doodging. Ik vind dat erg interessant omdat er dan vaak spanningen ontstonden tussen de desbetreffende personen. Ik probeer me ook altijd in te leven en de vraag te stellen; wat als ik in die situatie zat? Doordat ik de personages en de verhaallijn erg goed beschreven waren kon ik me gemakkelijk inleven. Hierdoor las ik handiger door het verhaal heen. Het thema is ook onwetendheid omdat ze niet weten wat zich buiten de school afspeelt. Hierdoor zet je de lezer aan het denken. Dit vond ik een erg leuk aan het boek omdat ik van mysteries hou. Ik vind het wel jammer dat ze dit vraagstuk open laten.
Dit verhaal word vanuit het ik-perspectief van Merel vertelt.
Ik vond het perspectief in dit verhaal erg goed uitgewerkt. Vooral omdat je door dit perspectief precies te weten kwam hoe Merel zich steeds voelde. Het gaf ook het ongeloof weer dat ze nu voor een lange tijd vast zaten in de school. Door het goed uitgewerkte perspectief van Merel leefde ik me erg in het verhaal in. Dit merkte ik toen Merel het zo onwerkelijk vond dat ze niet wist wat er buiten gebeurde en geen idee had van hoelang het nog ging duren. Ze ging zichzelf door deze situatie ook anders gedragen en merkte dat ook van andere om haar heen. Hierdoor merkte je wel de spanningen onderling. Ik vond het ook interessant dat Merel na een tijdje denkt dat ze gek wordt. Dit komt omdat ze weinig eet en het besef in tijd kwijtraakt. Hierdoor weet je minder goed wat werkelijkheid is en wat hallucinaties zijn. Een voorbeeld hiervan is het kannibalisme. Ik vond dit erg goed uitgewerkt omdat ze van zichzelf besefte dat ze niet meer de oude was. Hierdoor ga je als lezer twijfelen aan wat merel allemaal heeft gezegd en gedaan.
Ik zou het boek de titel ‘buitengesloten’ geven. Ik zou het boek deze titel geven omdat merel samen met de rest van de groep opgesloten zit op school. Ze kunnen niet naar buiten en weten niet wat zich buiten de school afspeelt. Je merkt hierdoor dus dat ze afgezonderd zijn van de rest van de wereld en het moeten doen met elkaar. Binnen de school is er ook een vorm van buitensluiten. Dit komt omdat Kaylem niet goed Nederlands kan en er daardoor minachtend over hem gedacht wordt. Dit komt omdat hij een vluchteling is van buitenlandse afkomst. Hierdoor word Kaylem dus ook buitengesloten.
Overige opdrachten
Wat is je startpositie?
Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.
Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.
Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.
We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.
Plak je antwoorden hieronder
Ik heb het meest recentelijk perenbomen bloeien wit gelezen van Gerbrand Bakker. Ik vond het wel een spannend boek, het was niet zo voorspelbaar. Het was alleen erg langdraadig dus dat was wat minder. Ik vond het wel fijn dat het boek niet zo dik was daarom had ik het zo uit. Ik ben blijven zitten dus ik ga het boek dit jaar nog een keer lezen dat ik er weer een recensie van kan maken. Het is wel een aanrader voor mensen die niet echt van lezen houden en een boek snel uit willen hebben.
Het boekje is literatuur denk ik want er zit veel in wat een literatuur boek moet hebben. Het boek had best veel diepgang en het was niet voorspelbaar. Het taalgebruik was best ingewikkeld dus dat is ook een kenmerk van literatuur. Literatuur verhalen hebben diepgang, goed taalgebruik, een goede samenhang en een open einde. Lectuur is minder ingewikkeld en dat zijn meer "kinder"verhalen.