Marit van de Wetering 1

Marit van de Wetering 1

Algemeen

Instructie

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.


Word je beoordeeld?
Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken gaat bekijken. Als je ervoor zorgt dat je op dit moment 'helemaal bij bent' met updaten, kan je docent je feedback geven. Je krijgt geen tussentijdse beoordeling. Pas aan het einde van havo 5, net voor je mondeling literatuur, zal je van je docent een eindscore krijgen voor je leeslogboek. Hierbij wordt gelet op volledigheid, kwaliteit en ontwikkeling.

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Kies voor een eigen verslag, of kies één van de volgende opdrachten om op te nemen in je leeslogboek:

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen. 
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Boeken

Boekenoverzicht

boek 1 = Het verrotte leven van Floortje Bloem, van Yvonne Keuls, 4 van de 5, niveau 1

boek 2 = Lieveling, van Kim van Kooten, 4 van de 5, niveau 2

boek 3 = Perenbomen bloeien wit, Gerbrand Bakker, 4 van de 5, niveau 1

boek 4 = Paaz, Myrthe van der Meer, 2 van de 5, niveau 2

boek 5 = Turks fruit, Jan wolkers, 3 van de 5, niveau 3

boek 6 = Het diner, Herman Koch, 4 van de 5, niveau 3

boek 7 = Roxy, Esther Gerritsen, 2 van de 5, niveau 3

boek 8 = Birk, Jaap Robben, 4 van de 5, niveau 3

beok 9 = stromboli, Saskia Noort, 3 van de 5, niveau 2

boek 10 = Een schitterend gebrek, Arthur Japin, 3 van de 5, niveau 4

Boek 1 - havo 4

Gebrek aan wilskracht?

 

‘Ik doe steeds dingen omdat een ander het wil. Ik ben pillen gaan slikken door een ander, met kerels begonnen door een ander, naar een dealer gesleept door een ander. Maar toch kan ik niemand de schuld geven, want ik had toch nee kunnen zeggen, ik kies er toch zelf voor om mee te doen. Want de angst die ik dán heb, is altijd nog kleiner dan de angst om alleen te blijven als ik nee zeg. Ik zou best willen afkicken, ik ben nou vijftien jaar en ik wil best kappen met dit verrotte leven. Maar ik ben als de dood dat ze mij dan met een KZ-verklaring in een gekkenhuis gaan stoppen. Want ze kunnen toch niet anders? Heroïnehoertjes passen nergens bij en er is toch niks voor zulke mensen als ik? Kan jij niet proberen of er wél iets komt, want ik leef toch nog… ik ben toch nog steeds niet verloren?’

Yvonne Keuls is de schrijver van het boek: Het verrotte leven van Floortje Bloem. Verder heeft zij ook nog andere bekende boeken geschreven zoals Koningin van de nacht daarmee ontving zij de Haagse Cultuurprijs, of bijvoorbeeld het boek: Zoals ik jou ken, ken jij mij. Yvonne Keuls is van Indonesische afkomst. Wanneer zij 7 jaar oud is verhuisd zij naar Nederland. 2 jaar na de aankomst van het gezin breekt er oorlog uit in Nederland. De jonge Yvonne heeft moeite met het verwerken van de oorlog tijdens de bezetting. Het schrijven van verhalen hielp daarmee. Zo ontstaat haar eerste verhaal genaamd: Toen de mannen uit de hemel vielen. Over de jaren leert ze steeds beter schrijven. Ze ging ook steeds meer boeken schrijven. In 1947 schreef zij het boek Lowietjes smartegeld. Ze werd geïnspireerd door Lowietje, het zoontje van haar tante. Yvonne Keuls heeft meer dan 30 bestellers geschreven. Een daarvan was het boek: het verrotte leven van Floortje Bloem. Dit boek van Yvonne Keuls heb ik gelezen. In het boek wordt over haar leven verteld, vanaf haar geboorte tot haar 15e. Ik vond het begin erg verwarrend, want er werd veel met het perspectief gesjoemeld. Naar mate ik verder las bleef het perspectief bij de ik-persoon. Dat vond ik prettiger lezen, omdat je je dan niet de hele tijd afvraagt vanuit wie je aan het lezen bent. Naar mijn mening mocht de schrijver eerder beginnen met het inleiden van de motieven, drugs in het boek, want dat kwam pas ter sprake op drie vijfde van het boek en drugs was in eerste instantie de reden dat ik het boek ging lezen. Daarnaast vond ik het thema erg interessant, omdat ik het erg leuk vind om te lezen over ongelukkige dingen. Ik denk omdat ik het dan kan voelen en bij dit boek had je dat wel. De verteltijd was vrij lang. Ik denk dat ik het daarom zo moeilijk vond om in het begin door te lezen. de verteltijd was 13 jaar. Ik vond de personages die in het boek voorkwamen erg levendig. Het was heel erg realistisch. De hoofdpersoon en een bijpersoon ( de zus ) trokken mij het meeste aan, want meestal wannneer zij samen waren gebeurde er wat slechts. Veder waren er wat bijpersonages zoals de man die tegen betaling seks met Floortje wilde. Kortom kan ik de conclusie trekken dat het een erg goed boek is met populaire onderwerpen en leesbaar voor ieder niveau. Ondanks de niet aantrekkelijke kaft naar mijn mening. Mijn tip voor mogelijke lezers is: je moet gewoon doorlezen, want naar mate je verder leest wordt het echt interessant.

 

 

Boek 2 - havo 4

Een geheim. Alleen van mij.

‘Er zijn hier geen andere meisjes zoals ik. Ik zie het aan ze. Ze zijn anders. Ik zie het hun ogen, ze kijken vrolijker. Dommer. Omdat ze niet bij alles hoeven na te denken. Ik heb soms het gevoel dat mijn hoofd uit elkaar knalt van het denken. Want het is niet alleen op woensdag, vrijdag en zondag. Het kan altijd gebeuren. Ik durf ’s avonds niks meer te drinken, want als ik ’s nachts moet plassen hoort hij me op de trap. Hij heeft net zulke oren als ik.’

 

Kim van Kooten is op dit moment 44 jaar oud en is opgegroeid in Zuidoostbeemster. Kim is niet alleen een schrijver, maar ze is ook een actrice en scenarioschrijfster. Ze heeft zelfs een studie scenarioschrijven aan de Filmacademie gevolgd, al is ze daar snel mee gestopt. Door de ontmoeting met de regisseur Robert Jan Westdijk is zij actrice geworden in de film Zusje (1995). Verder heeft kim in de films Missie aarde en Hollandse Hoop gespeeld. Desondanks de gefaalde studie is Kim toch een scenarioschrijver geworden. Zij heeft bijvoorbeeld scenario’s geschreven voor : Alles is liefde en Met grote blijdschap. Met grote blijdschap is zelfs bekroond met een Gouden Kalveren. Zelf ken ik Kim van Kooten door het bekende boek: Lieveling. Uitgegeven in 2015. Het niveau waarop het is geschreven vind ik redelijk laag, maar wel prettig om te lezen. Het boek leest wel lekker snel door. Ik heb het boek zelf binnen een week uitgelezen, omdat ik het zo leuk vond. Ik vind de titel juist gekozen. De reden achter de titel is: Puck, 5 jaar, was de ‘lieveling’ van haar stiefvader. Hij misbruikte haar. De gedeeltes waar hij haar misbruikte vond ik het leukste om te lezen en daar was ik het meest nieuwsgierig naar. Het thema was de prominentste reden waarom ik het boek ging lezen. Ik denk dat dat ook voor veel mensen geldt. Het perspectief lag bij een persoon. Dat vind ik erg prettig lezen.

Al met al vind ik het boek Lieveling echt top. Ik zou hem zeker over een jaartje weer lezen. Het boek was mij aangeraden door een docent bij mij op school. Sinds het moment dat zij had uitgelegd waar het over ging was ik verliefd en ik denk dat jij dat ook zult zijn wanneer je begint met lezen!

Boek 3 - havo 4

Perenbomen bloeien wit

Gerbrand Bakker

Opdracht van Lezenvoordelijst N2 / 2

https://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-12-tm-15-jaar/p/perenbomen-bloeien-wit/

A  bij deze opdracht heb ik gekozen voor uitspraak 7

B

fragment 1 hoofdstuk 'pellen'

Saai 1 2 3 4 5 Interessant
Laat me koud 1 2 3 4 5 Indrukwekkend
Staat ver van me af 1 2 3 4 5 Herkenbaar
Glijdt langs me heen 1 2 3 4 5 Zet me aan het denken
Kinderachtig 1 2 3 4 5 Diepzinnig
Lelijk beschreven 1 2 3 4 5 Mooi beschreven
Moeilijk 1 2 3 4 5 Makkelijk
Heeft niemand iets aan 1 2 3 4 5 Is belangrijk om over te lezen
Hard 1 2 3 4 5 Zacht
Vaak zoiets gelezen 1 2 3 4 5 Origineel

 

fragment 2 hoofdstuk 'zoenen'

Saai 1 2 3 4 5 Interessant
Laat me koud 1 2 3 4 5 Indrukwekkend
Staat ver van me af 1 2 3 4 5 Herkenbaar
Glijdt langs me heen 1 2 3 4 5 Zet me aan het denken
Kinderachtig 1 2 3 4 5 Diepzinnig
Lelijk beschreven 1 2 3 4 5 Mooi beschreven
Moeilijk 1 2 3 4 5 Makkelijk
Heeft niemand iets aan 1 2 3 4 5 Is belangrijk om over te lezen
Hard 1 2 3 4 5 Zacht
Vaak zoiets gelezen 1 2 3 4 5 Origineel

 

fragment 3 hoofdstuk 'mokken'

Saai 1 2 3 4 5 Interessant
Laat me koud 1 2 3 4 5 Indrukwekkend
Staat ver van me af 1 2 3 4 5 Herkenbaar
Glijdt langs me heen 1 2 3 4 5 Zet me aan het denken
Kinderachtig 1 2 3 4 5 Diepzinnig
Lelijk beschreven 1 2 3 4 5 Mooi beschreven
Moeilijk 1 2 3 4 5 Makkelijk
Heeft niemand iets aan 1 2 3 4 5 Is belangrijk om over te lezen
Hard 1 2 3 4 5 Zacht
Vaak zoiets gelezen 1 2 3 4 5 Origineel

 

fragment 4 tussen hoofdstuk 'weglopen' en 'zoeken'

Saai 1 2 3 4 5 Interessant
Laat me koud 1 2 3 4 5 Indrukwekkend
Staat ver van me af 1 2 3 4 5 Herkenbaar
Glijdt langs me heen 1 2 3 4 5 Zet me aan het denken
Kinderachtig 1 2 3 4 5 Diepzinnig
Lelijk beschreven 1 2 3 4 5 Mooi beschreven
Moeilijk 1 2 3 4 5 Makkelijk
Heeft niemand iets aan 1 2 3 4 5 Is belangrijk om over te lezen
Hard 1 2 3 4 5 Zacht
Vaak zoiets gelezen 1 2 3 4 5 Origineel

 

fragment 5 hoofdstuk 'Zwart'

Saai 1 2 3 4 5 Interessant
Laat me koud 1 2 3 4 5 Indrukwekkend
Staat ver van me af 1 2 3 4 5 Herkenbaar
Glijdt langs me heen 1 2 3 4 5 Zet me aan het denken
Kinderachtig 1 2 3 4 5 Diepzinnig
Lelijk beschreven 1 2 3 4 5 Mooi beschreven
Moeilijk 1 2 3 4 5 Makkelijk
Heeft niemand iets aan 1 2 3 4 5 Is belangrijk om over te lezen
Hard 1 2 3 4 5 Zacht
Vaak zoiets gelezen 1 2 3 4 5 Origineel

 

C

Naar mijn mening is dit een goed boek. Ten eerste omdat het niveau waarop het boek is geschreven niet erg hoog is, maar toch erg inhoudelijk en interessant. Ten tweede vind ik het een goed boek door de verschillende perspectieven die aan bot kwamen. Echter had ik soms wel dat je goed moest lezen wat er stond, om te begrijpen wat de schrijver ermee bedoeld.

D

Een van de belangrijkste dingen die ik belangrijk vind bij een boek is de kaft. Wanneer de kaft mij niet aanspreekt zal ik het ook niet lezen. Verder vind ik het belangrijk wat de schrijfstijl is en de verhaallijn. Daarnaast vind ik het leuk als het mij aan het denken zet. Maar toch het allerbelangrijkste is de beleving voor mij. Ik wil wanneer ik lees dat ik helemaal in het verhaal zit, dat wanneer ik even later op de klok kijk en het 4 uur later is.

 

Marit van de Wetering

H4E

 

 

 

 

 

 

 

Boek 4 - havo 4

Opdrachten van lezenvoordelijst niveau 3

A

In PAAZ vertelt Emma in de ik-persoon over de vijf maanden waarin ze opgenomen is. Lees jij graag boeken die geschreven zijn in een ik-perspectief? Waarom wel/niet?

Ik vind het erg prettig om boeken te lezen vanuit de ik-persoon. Wanneer ik lees vanuit de ik-persoon kan ik het verhaal beter begrijpen en ik weet dan ook wat de hoofdpersonage dan op dat moment denkt.

 

B

Als lezer zit je opgesloten in Emma’s hoofd. Je kent alleen haar gedachten. Wat de andere personages denken, weet je niet, maar kun je wel afleiden uit bijvoorbeeld gesprekken en hun gedrag. Stel je voor dat je een blik in het dagboek van dokter Visser, Alice en Elise kunt werpen. Kies een van de volgende opdrachten en licht je keuze toe.

  1. Emma gaat een moeilijk gesprek met dokter Visser over de behandeling aan (herlees p. 202 t/m 210). Wat schrijft dokter Visser daar ’s avonds over in haar dagboek? (250-300 woorden)

Wanneer je vanuit de ik-persoon leest dan weet je alleen wat de hoofdrolspeler denkt. Het is wel mogelijk om uit een gesprek te moeten lezen wat de persoon denkt, maar daarbij is lichaamshouding ook van belang en in een boek kun je dat niet zien. Als ik het zou moeten proberen zou de dokter volgens mij dit schrijven in zijn dagboek:

Emma is een verward meisje maar weet heel goed wat zij wilt. Na enkele sessies is zij nog niet in staat om naar huis te gaan. Emma heeft nog erg veel last van haar suïcidale gedachtes en zij moet daar nog mee om leren gaan. Het is Emma gelukt om tijdens een paar sessies volle zinnen uit te spreken. Ik herinner me nog onze eerste sessies waar ze alleen maar kon knikken of schudden met haar hoofd. In dit opzicht maakt ze zeker progressie, maar er is nog veel te doen voordat we haar echt naar huis kunnen sturen. Verder krijgt Emma veel bezoek van familie. Ik denk dat het bezoek van haar familie zeker een positieve invloed heeft op de weg die Emma nog tegemoet gaat. Daarnaast kan Emma goed met haar medepatiënten omgaan. Zo heb ik gehoord van collega’s - die Emma verzorgen – dat Emma goed contact heeft met Alice en Elise. Op deze manier helpen patiënten elkaar in hun eigen herstel en daarnaast is het prettig om nieuwe sociale contacten te leggen.

Al met al denk ik dat we zeker snel wat grotere stappen kunnen nemen met Emma. Ze is persoonlijk erg veel aan het groeien. We mogen haar wat meer vrijheid geven. Emma zit al dichtbij de volledige vrijheid.

  1. Alice gaat naar huis. Emma en Alice nemen afscheid (herlees p. 222 t/m 228). Wat schrijft Alice ’s avonds in haar dagboek over haar relatie met Emma? (250-300 woorden)
  2. Emma bespreekt een traumatische jeugdherinnering met Elise (herlees p. 241 t/m 245 en 253 t/m 256). Wat schrijft Elise hierover in haar dagboek na het telefoongesprek met Emma? (250-300 woorden)

C

Kies één van de volgende uitspraken en licht toe:

  • Emma heeft een goed inzicht in andere mensen, want …

Zij weet natuurlijk als geen ander hoe deze mensen zich voelen. Zij is zelf ook een van de patiënten van de Paaz en daarom begrijpt zij keuzes of beslissingen van medepatiënten beter. 

  • Het ontbreekt Emma totaal aan inzicht in andere mensen, want …
  • Enerzijds heeft Emma een goed inzicht in wat anderen denken en voelen, anderzijds juist niet, want …

Boek 5 - havo 4

 

Liefde in etappes

Turks fruit is een boek geschreven door Jan Wolkers. Het verhaal gaat over de liefde tussen Eric en Olga die elkaar ontmoet hebben tijdens het liften. De 2 zijn dol gelukkig samen en gaan, ondanks de afkeuring van Olga’s ouders, trouwen. Het pas getrouwde stel is dol gelukkig samen en brengen samen de zomer door. Alles lijkt een sprookje tot dat de vader van Olga overlijdt en Olga niks meer van Eric wil weten. Olga krijgt een nieuwe vriend en vertrekt met hem naar Amerika en Eric blijft alleen over. Deze relatie houdt niet lang stand en Olga gaat terug naar Nederland. In Nederland loopt ze Eric toevallig tegen het lijf en de twee kletsen bij. Eric weet niet wat voor verschrikkelijks er met Olga aan de hand is.

 

Ik vond dit boek erg moeilijk om te lezen. Jan Wolkers gebruikt moeilijke woorden en een verwarrende zinsopbouw. Het 1e gedeelte van het boek bestaat eigenlijk alleen maar uit flashbacks en dat vond ik niet prettig om te lezen. Verder in het boek kom je steeds meer achter het verhaal. De spanning in het boek bouwt zich dan als het ware op. Ik vond dat op zich wel een leuk idee maar ik zat daardoor niet helemaal in het boek. Alleen het is erg lastig om door het begin te komen en als ik dit boek niet voor school moest lezen, was ik denk ik halverwege gestopt met lezen. Ik vond niet alles uit het boek tegenvallen. De liefde tussen Olga en Eric vond ik leuk om te lezen. Ik hou wel van dat soort romans met liefde erin.

 

Al met al naar mijn mening vond ik dit boek niet zo leuk. Ik denk dat niveau 3 voor mij net iets te moeilijk is. Door de moeilijke woordenschat en zinsopbouw. Ik zou dit boek niet aanraden aan andere met een lager leesniveau dan niveau 3. Ik heb zelf de trailer van de film gekeken. De trailer zag er erg leuk uit, alleen een beetje oud. Ik zou graag een vernieuwde versie van Turks fruit willen zien.

Boek 6 - havo 4

Een van de opdrachten van lezenvoordelijst niveau 2 de eerste opdracht.

A

  1. Antwoord kort, met 'Ja' of 'Nee': vind je Het diner een goede titel voor het boek dat je net hebt gelezen?

Ja.

  1. Vul tabel 1 aan.
  2. Van Dales Groot woordenboek der Nederlandse taal geeft de volgende definitie van 'diner': 'volledige warme maaltijd, m.n. min of meer feestelijk of officieel (middag)maal met gasten'. Vul tabel 2 in.

Welke zaken uit het verhaal passen bij de titel Het diner?

Welke belangrijke gebeurtenissen passen niet bij de titel Het diner?

Het restaurant

De ziekte van Paul

Het etentje

Vruchtwater onderzoek Claire

 

 

 

 

Tabel 1

 

Tabel 2

Begrip

Past wél bij het boek   

Past niet bij het boek   

Volledige warme maaltijd   

              x

 

Min of meer feestelijk

 

                x

Officieel

              x

 

Met gasten

              x

 

 

B

  1. Stel je voor: je vader of moeder staat op de drempel van jouw kamer; de vloer is bezaaid met kleren, de prullenmand is omgevallen en op je bureau is het een chaos van papier. Hij/zij kijkt je aan en zegt: 'Zo, lekker opgeruimd hier.' Wat is hier waarschijnlijk aan de hand? Kies uit:
    A. Je vader/moeder heeft een heel ander idee van netheid dan de meeste mensen.
    B. Je vader/moeder had een nog veel grotere troep verwacht.
    C. Je vader/moeder probeert je goed duidelijk te maken dat je kamer een troep is.
  2. Het tegendeel zeggen van wat je bedoelt, noemen we 'ironie'. Kijk nu nog eens bij vraag drie naar de betekeniselementen uit de titel die je niet bij het verhaal vindt passen. Passen deze elementen niet bij het verhaal omdat ze a) er gewoon niets mee te maken hebben of b) het tegendeel zijn van waar het verhaal over gaat?

1.    De ziekte van Paul = a.

2.    Vruchtwater onderzoek Claire = a.

  1. Kijk nog eens naar je antwoorden op de vorige vragen. Geef je mening over de volgende uitspraken:
    A. De titel Het diner past alleen maar bij de eerste 20 hoofdstukken van het boek. Eens/oneens/deels eens, want… De eerste 20 hoofdstukken wordt er verteld terwijl ze in het restaurant zitten. Na de 20 hoofdstukken worden er voornamelijk flashbacks verteld maar wordt het verhaal ook afgemaakt. Dus deels wel en deels niet.

B. De titel Het diner doet je denken aan het tegenovergestelde van wat er in het boek gebeurt. Eens/oneens/deels eens, want… in het boek wordt er deels iets verteld over het diner zelf maar ook over wat er van te voren en wat erna is gebeurd.


C. De titel Het diner is verwarrend. Eens/oneens/deels eens, want… het boek speelt voor een groot deel af in een restaurant waar ze een diner hebben dus ik vind de titel erg passend.

  1. Kun jij een titel bedenken die beter bij het hele boek past, die dus alle belangrijke zaken die je in tabel 1 hebt genoemd, verenigt? Zo ja, welke titel dan? Zo nee, waarom niet?

Ik denk niet dat er een betere titel te verzinnen is voor dit boek omdat het verhaal de helft van het boek zich afspeelt in een restaurant waar een diner plaatsvindt. Wanneer ik toch iets zou moeten verzinnen dan zou dat geïnspireerd worden door het misdrijf wat in het boek plaatsvindt. Het zou iets spannends en pakkend moeten zijn, omdat het een thriller is.

Boek 7 - havo 5

De dood van 7 schapen

Roxy

De auteur van dit boek is Esther Gerritsen. In 2014 verscheen dit boek. Dit boek gaat over een jongvolwassen vrouw genaamd Emma. Zij verliest haar man in een auto-ongeluk. Maar haar man zat niet alleen in de auto. Zijn beminnaar zat naast hem in de auto en is tegelijkertijd omgekomen. Emma gedraagt zich koel. Niet alleen omdat ze aan niemand wilt laten zien dat ze kwetsbaar is, maar vooral omdat ze helemaal geen verdriet voelt. Emma is boos. Emma wilt wraak nemen op haar man, die haar bedrogen heeft. Maar hoe kun je wraak nemen op iemand die er helemaal niet meer is? Ze laat vele plichten gaan, een zoals de zorg voor haar kind, Feike. Ze laat haar kind verzorgen door de secretaresse van haar overleden man, terwijl ze op vakantie gaan naar Frankrijk met z’n drieën. Op vakantie heeft ze een aantal affaires en gaat het flink mis in het hoofd van Emma.

 

Esther Gerritsen groeide op in Gendt, een dorp dichtbij Nijmegen. Esther heeft de  opleiding dramaschrijven gevolgd. Ze is daarna theaterteksten gaan schrijven voor diverse theatergezelschappen. In 2000 debuteerde ze met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn, ze werd gelijk gezien als een jong literaire talent. Haar carrière volgde met de boeken: TussenEenPersoon en Normale dagen. In 2014 kwam Roxy uit.

Mijn mening

Ik denk dat het thema van het boek, omgaan met het verliezen van een geliefde, is. Emma was uiteraard de hoofdpersoon. Zij had het moeilijk met het ongeluk van haar man, ook al was dat niet te zien in haar daden. Je had een zicht in de gedachtes van iemand die aan het rouwen was. Dat vond ik fijn om te lezen, maar ook erg lastig, want ik begreep alsnog niet waarom ze sommige dingen deed. Een van de bijpersonage was Jane. Zij was de secretaresse van haar man Arthur. Ik vond haar erg lief en ze steunde Emma heel erg goed in het boek, door de zorg op Feike op zich te nemen.

Het perspectief was vanuit Emma, dat was erg prettig en gemakkelijk te lezen.

Ik vond niet per se dat er erg veel spanning in het boek aanwezig was. Enige spanning die ik ervaarde was, toen ze die schapen vastpakte en ze op hun rug liet liggen, waardoor ze stierven.

 

Conclusie: ik vond het geen spannend boek. Daarnaast had ik ook niet constant de drang om door te lezen in het boek. Literaire gezien was het wel een erg goed boek. Ze heeft er ook een prijs voor gewonnen. Toen ik dit boek in mijn handen kreeg geduwd, was ik erg geïnteresseerd en ben ik hem ook meteen gaan lezen. Het begin vond ik erg interessant. Want dan hoor je het nieuws en je wilt dan weten wat ze gaat doen. Na de helft gelezen te hebben ging ze op vakantie naar Frankrijk. Mijn concentratie en motivatie om door te lezen was erg verminderd. Het boek trok mij niet steeds terug als ik was gestopt met lezen.

 

Boek 8 - havo 5

Mensen zijn net als dieren

Birk

Mikael woont op een eiland samen met zijn moeder en nog een andere bewoner genaamd Karl. Wanneer Mikael 9 jaar is overlijdt zijn vader in het water. Zijn vader probeerde Mikael terug te halen uit het water, maar de stroming trekt hem mee. Zijn moeder heeft veel moeite met de dood van haar man. Wanneer Mikael ouder wordt, probeert zijn moeder hem als zijn vader te kleden. De band tussen hem en zijn moeder verslechterd. Na miscommunicatie tussen hen, verbrand zijn moeder al zijn spullen. Uit angst dat zij het huis van een oud bewoner verbrand, gaat hij snel naar het huis.

 

Jaap Robben is de schrijver van het boek Birk. Hij is opgegroeid in Oosterhout. Hij is geboren op 22 juni 1984. Schrijver worden was niet zijn droombaan vanaf jonge jaren. Hij wilde vroeger archeoloog worden. Hij heeft daar geen opleiding voor gevolgd. Vanaf 2008 werd hij de stadschrijver van Nijmegen. Ondertussen had hij al wat boeken uitgebracht. Hij schrijft niet alleen boeken, hij schrijft ook gedichten, prentenboeken, romans en teksten voor theaters.

 

Het was een apart boek. Anders dan andere, maar ook weer het zelfde. Dingen werden erg gedetailleerd beschreven. Dat vond ik erg fijn en leuk om te lezen. Daarnaast gebuikte hij aparte zinnen die ik erg origineel en creatief bedacht vond. Zoals: ‘’Buiten deed de schemer de wereld krimpen.’’

Ik zou niet zo het onderwerp kunnen noemen, maar ik denk dat het voornaamste wel het rouwproces zal zijn. Je leest het rouwproces vanuit verschillende perspectieven.

Op het einde lees je dat de meeuw die hij verzorgde in het huis van Augusta gedood wordt door de moeder meeuw. De moeder meeuw eet de hersenen op van de jonge meeuw. Ik denk dat dat te maken heeft met de relatie tussen Mikael en zijn moeder zelf. Het gedrag van een ouder reflecteert op het gedrag van zijn of haar kind.

 

Boek 9 - havo 5

Niets is wat het lijkt

 

De nieuwe roman van Saskia Noort, Stromboli, gaat over de schrijfster Sara Zomer. Sara is een succesvol schrijfster die getrouwd is met de succesvolle schrijver Karel van Bohemen. Samen vormen zij een echtpaar die samen een column, 2 kinderen en een hond delen. Hun leven lijkt op rolletjes te lopen maar niks is minder waar. Het gaat al een tijdje niet goed tussen het schrijversechtpaar want Sara sleurt een geheim met zich mee, een geheim die ze nog nooit heeft uitgesproken naar iemand. Sara besluit na een ruzie om Karel te verlaten. Ze wil opzoek naar zichzelf en gaat daarom naar het eiland Stromboli om door middel van een goeroe stap voor stap zich meer over te geven. Maar ‘Wat een nieuwe start had moeten worden, mondt uit in een afdaling naar regionen van haar verleden die ze het liefst verborgen had gehouden.’

We kennen Saskia Noort natuurlijk allemaal als een fantastisch thriller schrijfster maar dit boek, Stromboli, is een roman. Ik vind dat leuk omdat men nu kan zien en lezen dat Saskia niet alleen spannende boeken kan schrijven maar ook mooie romans. Toch vind ik dat dit boek wel spanning heeft, want het boek begint in de eerste bladzijde al gelijk over het geheim van Sara. Dit geheim is een autobiografisch stuk van Saskia Noort. Het verhaal lijkt dan ook veel op haar eigen ervaring. Wat ik ook bijzonder vind aan dit boek is dat het eigenlijk een soort autobiografisch boek is over Noort haar leven. Noort is schrijver, is gescheiden, heeft 2 kinderen en heeft een geheim, wat inmiddels bekend is, allemaal net als de hoofdpersoon Sara.

Al met al vond ik dit een heel goed boek. Ik heb Stromboli in de kerstvakantie gelezen en had hem in een paar dagen al uit. Saskia schrijft zo gemakkelijk dat je er lekker vlot doorheen leest. Het boek heeft spanning, is actueel en heeft humor daarnaast is het boek niet te lastig om te lezen.. Door de achterkant van het boek te lezen weet je gelijk waar het boek over gaat. Maar door het boek te lezen kom je achter zo veel meer en dat vond ik erg leuk! Zeker een aanrader.

Boek 10 - havo 5

Een hobbelige weg

Een schitterend gebrek

Een schitterend gebrek geschreven door Arthur Japin. Is een boek over een prachtige dame, genaamd Lucia, die geboren is in 1728. Ze werd door veel mannen aanbeden. Ze wordt verliefd op Giacomo Casanova en hij ook op haar. Maar hij moet haar verlaten voor een jaar. Hij belooft daarna weer terug te komen en zij zal op hem wachten. Echter wordt Lucia kort voor zijn terugkeer ziek met de pokken. Ze heeft haar hele gezicht open gekrabd door de zweren en haar prachtige gezicht was verdwenen. Ze schaamt zich heel erg en voor het geluk van Giacomo, zegt ze dat ze ervan door is met een van haar dienstbode. Het leven voor Lucia is lastig, ze wordt verkracht en kan nergens werk vinden door haar ‘lelijke’ uiterlijk. Ze stuurt nog wat brieven naar Giacomo, maar e schaamt zich te diep voor haar uiterlijk om er echt nog wat van te maken. Uiteindelijk blijft ze bij Janisson die haar betaalt voor haar lichaam. Hij wordt verliefd op haar en ze krijgen samen 3 kinderen.

 

Arthur Valentijn Japin is zijn volledige naam. Hij is geboren in Haarlem op 26 juli 1956. Hij is naast een schrijver, ook een acteur. Arthur heeft voor het boek Een schitterend gebrek een prijs gewonnen. In 2014 kreeg hij de Libris Literatuur Prijs. Naast Een schitterend gebrek heeft hij ook een top boek in 2006 geschreven, genaamd De grote wereld.

Hij werd een acteur vrijwel, omdat hij wilde vluchten van de realiteit. Zijn vader pleegde zelfmoord toen Arthur 13 jaar oud was. Daarnaast werd Arthur gepest.

 

Ik vond dit boek heel erg lastig. Er zaten veel moeilijke woorden in. En de namen van de personen vond ik ook erg lastig. Het begon dan al met Giacomo. Ik weet niet eens hoe ik het moet lezen en in mijn hoofd zeggen. Ik vond het onderwerp wel leuk. Ik dacht dat het ging over de liefde tussen haar en Giacomo. Dat bleek van korte duur. Ik had het liefst gehad dat zij uiteindelijk weer bij elkaar kwamen. Helaas was dat niet zo. Tijdens het lezen kon ik mijn concentratie er ook niet altijd even sterk bijhouden.

 

Al met al was het een lastig boek, om te lezen en om je concentratie bij te houden. Vond het leuk om te lezen over de liefde tussen haar en Giacomo. Jammer dat het niet naar mijn zinnen eindigt.

Overige opdrachten

Je gaat de gelezen boeken in havo 4 kort evalueren. Dat doe je aan de hand van onderstaande vragenlijst. Vervolgens maak je voor jezelf een plan voor de boeken die je in havo 5 nog wilt gaan lezen.

 

 

1. Maak de volgende zinnen af:

Ik vond het lezen van 6 boeken in één schooljaar best wel lastig, omdat je in de les niet genoeg tijd ervoor hebt om alle boeken te lezen en dan moest ik de boeken thuis lezen en daar had ik bij sommige boeken niet echt zin in.

Ik ben niet / best wel / heel bewust omgegaan met de boekkeuzes die ik maakte.

Als ik naar mijn Wikiwijs kijk, dan geef ik mezelf daar het cijfer 6,5 voor, omdat het altijd beter en uitgebreider kon.

 

 

2. Vul onderstaand schema in voor de gelezen boeken in havo 4.

 

Titel

Auteur

Niveau

Hoe gekozen?

Thema

Mening, max 5 sterren

Het verrotte leven van Floortje Bloem

Yvonne Keuls

1

Het werd mij aangeboden door de bibliothecaresse.

seks en drugs

4 sterren

Lieveling

Kim van Kooten

2

Vriendinnen uit de klas zeiden dat het een erg leuk boek was.

Ongepaste handelingen bij kinderen

4 sterren

Perenbomen bloeien wit

Gerbrand Bakker

2

Erg veel kinderen uit mijn klas hadden dit boek gelezen en hij was erg dun.

Blind

4 sterren

Paaz

Myrthe van der Meer

2

Mij leek een boek met psychische problemen interessant, want dan wist ik hoe zo iemand dacht en daarom had ik dit boek gekozen.

psychische problemen

2 sterren

Turks fruit

Jan Wolkers

3

Een vriendin stelde dit boek voor.

Dood, kunst, liefde, seks, ernstige ziekte.

3 sterren

Het diner

Herman Koch

3

Nogmaals stelde een vriendin dit aan mij voor.

Gezin, misdaad, ouder-kindrelatie, psychische aandoeningen.

4 sterren

 

 

3. Als je terugblikt op de boeken uit havo 4, wat wil je dan eigenlijk niet meer lezen in havo 5? Denk aan: een bepaald thema, een bepaald perspectief, een bepaalde schrijver, een bepaald einde etc. Leg je antwoord uit aan de hand van voorbeelden uit het boek.

Boeken waarbij het perspectief bij verschillende mensen ligt. Bij het boek: het verrotte leven van Floortje Bloem was dat zo. Ik vond het boek zelf erg leuk, maar dat was alleen pas bij het gedeelte waarbij het perspectief bij de zelfde persoon lag. Ik vond het erg onhandig dat het perspectief elke keer bij een ander persoon lag. Want net wanneer ik door bij wie het perspectief lag, veranderde het perspectief weer. Dat was vooral in het begin, toen de hoofdpersoon nog een baby was.

 

4. Als je terugblikt op de boeken uit havo 4, wat wil je dan juist wel lezen in havo 5? Iets wat je niet eerder gelezen hebt, namelijk… omdat…. Of juist iets wat je al wel gelezen hebt, een bepaald thema, een bepaalde schrijver etc, omdat. Leg ook hierbij je antwoord uit aan de hand van voorbeelden uit de gelezen boeken.

Ik zou zelf wel weer een boek met het thema liefde willen lezen. Ik vind boeken met dat thema zo leuk en fijn om over te lezen. Ook gewoon omdat alles wat ik dan lees over bijvoorbeeld liefde wil ik ook gewoon hebben. Bijvoorbeeld in het boek Turks fruit kwam liefde in voor. Dus zoiets bijvoorbeeld alleen dan net iets wat gemakkelijker te lezen is.

 

5. Wat is je uiteindelijke doel als je bij je eindpresentatie literatuur bent? Wat wil je ontdekt hebben, waar wil je in gegroeid zijn

Mijn uiteindelijke doel is dat ik weet hoe ik moet reageren op mensen. Bijvoorbeeld wanneer een hoofdpersoon erg boos of gemeen tegen zijn medemens doet, weet ik dat ik niet zo moet reageren of praten tegen mensen.

Wat is je startpositie?

Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.

Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.

Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.

We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.

Plak je antwoorden hieronder

Veel boeken die ik gelezen heb vallen onder lectuur, want ze hadden simpele verhaallijnen en meestal flat characters. Echter bij boeken die als literatuur worden beschouwd hebben dat niet. Boeken die onder literatuur vallen hebben bijvoorbeeld meer realistische problemen, flashbacks of de opbouw is complexer. Het boek dat ik nu aan het lezen ben valt onder lectuur.

Een van de boeken die ik voor het laatst heb gelezen heet: Perenbomen bloeien wit. Het gaat over een jongen die blind raakt na een ongeluk en hoe hij verder zijn leven leidt. Ik vind het een mooi boek omdat er veel emoties in zitten verwerkt en ik denk dat veel andere mensen dat ook vinden, daarom raad ik ze aan dit boek ook te lezen.

 

  • Het arrangement Marit van de Wetering 1 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Marit van de Wetering Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-02-22 16:23:10
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (2016).

    Opzet Wikiwijs leeslogboek

    https://maken.wikiwijs.nl/84275/Opzet_Wikiwijs_leeslogboek

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.