Mirte van der heijden

Mirte van der heijden

Algemeen

Instructie

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.


Word je beoordeeld?
Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken gaat bekijken. Als je ervoor zorgt dat je op dit moment 'helemaal bij bent' met updaten, kan je docent je feedback geven. Je krijgt geen tussentijdse beoordeling. Pas aan het einde van havo 5, net voor je mondeling literatuur, zal je van je docent een eindscore krijgen voor je leeslogboek. Hierbij wordt gelet op volledigheid, kwaliteit en ontwikkeling.

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Kies voor een eigen verslag, of kies één van de volgende opdrachten om op te nemen in je leeslogboek:

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen. 
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Boeken

Boekenoverzicht

1. De Eetclub- Saskia Noort, niveau 1, 4 sterren.

2. Lieveling- Kim van Kooten, niveau 2, 3 sterren.

3. De 9 kamers- Paul Rauwerda, niveau 2 , 5 sterren.

4. Liefde in de Pangea- Tessa de Loo, niveau 3, 4 sterren.

5. De ijsmakers - Ernest van der Kwast, niveau 3, 4 sterren.

6. Alles wat er was - Hanna Bervoets, niveau 4, 3 sterren.

7. Mama Tandoori - Ernest van der Kwast, niveau 4, 5 sterren.

8. Veraad me niet - Tessa de Loo, niveau 4, 4 sterren.

9. DJ- Kluun, Niveau 1, 4 sterren.

10. De dood van Murat Idrissi - Tommy wieringa, niveau 4, 3 sterren. 

 

Boek 1 - havo 4 - De Eetclub


De Eetclub - Saskia Noort

Opdracht lezen voor de lijst

Sommige mensen hebben er een hekel aan om na het lezen van een boek de verfilming ervan te gaan bekijken. Anderen hebben daar geen problemen mee. In deze opdracht ga je deels ontdekken hoe dat bij jou zit. Verwerk de volgende stellingen. Noteer bij iedere stelling of je het ermee eens bent of niet. Noteer ook je argumenten. 


1. Het is gemakkelijker personages uit elkaar te houden als je al een beeld van ze voor ogen hebt.

Ik ben het eens met deze stelling omdat ik het fijner vindt om een voorstelling te maken van de personages. Zo kan ik de personages ook beter uit elkaar houden en begrijp ik het verhaal beter.


2. De verhaallijn van een film is eenvoudiger te volgen dan de verhaallijn in een boek.

Ik ben het deels eens met deze stelling. De verhaallijn is in een film inderdaad beter te volgen dan in een boek maar het maakt het niet altijd leuker. Soms is het ook leuk om verdwaald te raken in een boek waardoor je meestal weer op het goede pad terecht komt.



3. Een boek is veel spannender dan een film.

Ik ben het oneens met deze stelling. De spanning kan in zowel een film als in een boek goed opgebouwd worden. De spanning in een film heeft natuurlijk het voordeel van de special-effects die ze kunnen gebruiken maar de spanning in een boek komt meestal onverwacht omdat je zelf bepaald hoe snel de spanning komt. Ook kan je in een boek de mate van de spanning veel beter zelf regelen omdat je je dan meer kan in leven in de personages omdat je je fantasie moet gebruiken.



4. Een film blijft je langer bij dan een boek.
Tevens met deze stelling ben ik het oneens. Het verhaal van een boek en een film in meestal hetzelfde. Ik denk dat een boek langer bij blijft omdat je in een boek je fantasie moet gebruiken. Hierdoor zijn je hersenen aan het werk en zo kan een boek ook beter onthouden worden.


5. Het is jammer dat de personages in een film minder diep worden uitgewerkt.

Ik ben het oneens met deze stelling omdat de personages niet uitgewerkt hoeven te worden. Als lezer maak je je vaak een voorstelling van de personages op basis van de karakter eigenschappen die in het boek vermeld worden. In een film hoeft dat niet omdat de maker dan een gezicht heeft gegeven aan de personages.


6. In boeken is meer ruimte voor psychologische diepgang.

Ik ben het tevens oneens met deze stelling. Ik denk namelijk dat er net zoveel ruimte is voor psychologische diepgang in boeken dan in films. Ik denk dat dit in boeken wel meer kan worden beschreven maar er is altijd evenveel ruimte voor.


7. Het is niet goed als een film afwijkt van het verhaal uit het boek.

Ik ben het eens met deze stelling. Ik vind het namelijk altijd vervelend als de film afwijkt van het boek. Vaak wijkt de film af van de volgorde van gebeurtenissen in het boek. hierdoor raak je als lezer en kijker in de war.


8. Een verfilming van een boek voegt niets toe aan het verhaal.

ik ben het oneens met deze stelling. Een verfilming kan juist positieve effecten geven op een boek. je kan als lezer antwoorden krijgen op vragen die je hebt gekregen tijdens het lezen van het boek over bijvoorbeeld hoe de personages eruit zien.

 

9. Als ik eenmaal de verfilming heb gezien, hoef ik het boek niet meer te lezen.

Ik ben het eens met deze stelling. In een film worden de kleine details weggelaten en zo kan je dus makkelijke begrijpen waar de film over gaat. Het helpt je dus beter om het boek te begrijpen waardoor het makkelijker wordt mocht je het boek ooit nog willen lezen.


10. De volgorde waarin je een boek leest en de verfilming ervan bekijkt maakt niets uit.

Ik ben het oneens met deze stelling omdat de volgorde vaak niet overeen komt. Vaak is de volgorde in een film chronologisch en in een boek wordt er soms gebruik gemaakt van flashbacks. De volgorde is hierdoor anders en komt niet overeen met de film.

 

 

 

Boek 2 - havo 4 - Lieveling

Lieveling - Kim van Kooten

Opdracht: Recensie

 

Een geheim, te groot om te delen

 

Lieveling is een boek gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt. Het boek gaat over puck, een meisje die met haar moeder in Rotterdam woont. De moeder van puck heeft een nieuwe vriend en samen gaan ze bij hem wonen in Zwijndrecht. De man zorgt voor puck en samen brengen ze veel tijd door, soms iets te veel. Puck is 5 en onwetend wat er zich allemaal afspeelt. Sommige geheimen zij te groot om te delen.

Dit boek vond ik persoonlijk best wel heftig. De stukken waarin puck wordt misbruikt vond ik akelig om te lezen. Echter vond ik dit wel een heel erg mooi boek. Want ondanks de nare stukken beleeft puck ook mooie momenten met bijvoorbeeld haar leraar, bij wie ze altijd haar hart kon luchten. Ik vond dat Kim van Kooten het boek onwijs goed en mooi heeft geschreven. Ik vond het bijvoorbeeld bijzonder hoe van Kooten de nare stukken beschreef, zij liet ze mij beleven alsof er niks aan de hand was, wat natuurlijk niet zo was. Hierdoor werd ik telkens getriggerd om door te lezen.

Al met al vond ik dit dus een bijzonder boek. Dit boek zou ik daarom zeker aanraden aan klasgenoten die houden van een bijzonder en spannend verhaal. Ik wist van te voren al waar dit boek over ging, maar wilde dit toch lezen, omdat ik wou weten hoe het verhaal nou echt in elkaar zat. Lieveling is een boek van niveau 2, ik denk dat dit niveau het beste bij mij past omdat ik dit boek beter begreep dan turks fruit, die niveau 3 had.

Boek 3 - havo 4 - De 9 Kamers

De 9 kamers - Peter-Paul Rauwerda

Opdracht: Recensie

 

Een keuze die je leven veranderd.

 

Het boek dat ik gelezen heb is de 9 kamers van Peter- Paul Rauwerda. Het boek gaat over jonas die op een dag ,waarop hij voor de zoveelste keer hoofdpijn heeft, wordt overvallen door een boek. Bij dit boek ligt een briefje met de tekst : ''Maak dit boek open en je leven zal voorgoed veranderen''. Jonas is erg nieuwsgierig en hij opent het boek. Hij leest over een huis dat blijkbaar in zijn straat staat, maar dat hij nog nooit gezien heeft. Bij het huis aangekomen ziet jonas een prachtig meisje, Anna, voor het raam staan. Dit veranderd zijn leven voorgoed. De vastberadenheid om Anna nog een keer te zien is groot en Jonas zal er alles aan doen om haar nog een keer te zien. Maar dit gaat niet zo makkelijk. Hij moet verschillende kamers in het huis door om bij haar te komen. Hierdoor trotseert hij een gekke tweeling, vecht hij in een arena met wilde dieren en verdrinkt hij bijna wanneer het vloed is in de badkamer.

Ik vond dit boek persoonlijk leuker dan ik had verwacht. Normaal lees ik nooit fictie boeken maar ik vond het juist erg leuk om mijn fantasie te gebruiken bij dit boek. Toen jonas moest vechten in de arena tegen wilde dieren was ik ook echt nieuwsgierig hoe het zou aflopen. En toen de badkamer overstroomde was ik echt bang of Jonas het wel zou overleven. Ik vond de manier waarop de schrijver, Paul Rauwerda, schreef ook erg prettig. Hij schreef niet met overdreven moeilijke woorden en ik las er vlot doorheen. Wat ik ook erg mooi vond ik dat in elk hoofdstuk een verhaal voorkomt. Deze vond ik zo onwijs mooi om te lezen. Vooral het verhaal van de wind.

Ik zou dit boek zeker aanraden. Het is echt een boek die je nog nooit hebt gelezen. Het is zo uniek bedacht en zo zorgvuldig geschreven dat je niet kan stoppen met lezen. Het is echt een fictie boek dus als je het leuk vind om je fantasie te gebruiken is dit zeker een aanraden!

Boek 4 - havo 4 - Liefde in de Pangea

Liefde in de Pangea - Tessa de Loo

Opdracht: Recensie

 

Een verborgen liefde

 

Als Fidel Hulshoff verliefd wordt op Sasha Quartz, een meisje uit zijn klas, veranderd zijn leven compleet. Ze krijgen een relatie maar moeten dit geheim houden omdat hun vaders het niet goed kunnen vinden met elkaar. Ooit waren zij studie genoten maar het lot bracht ze uit elkaar en nu konden de 2 niet meer in 1 kamer zijn. Sasha blijkt niet alleen een mooi meisje maar ook een ingewikkeld meisje te zijn. Ze lijkt iemand met een persoonlijkheidsstoornis, iemand met 2 gezichten. Wanneer ze tijdens een school reis naar Rome, voor de ogen van Fidel en de rest van de klas, een einde aan haar leven maakt, blijft Fidel achter met een schuldgevoel en de brandende vraag: wat was er met haar aan de hand? Jaren later, op een klasse reünie, spreekt Fidel Femke, de beste vriendin van Sasha destijds. Ze praten na over de gebeurtenis in Rome en besluiten in contact te blijven voor het geval ze zich ooit iets belangrijks te binnen schiet over Sacha’s plotselinge overlijden. Fidel is bioloog en gespecialiseerd in kameleons. Hij gaat op reis naar Portugal om de kameleons in dat gebied te tellen. Tijdens deze reis herinnerd Fidel zich steeds meer over het verleden met Sasha en komt uiteindelijk te weten wat haar tot deze beslissing heeft doen komen.

Het boek, liefde in de Pangea, is geschreven door Tessa de Loo. Persoonlijk vond ik dit een erg mooi en soms ook intrigerend boek. Liefde in de Pangea is in chronologische volgorde geschreven met flashbacks in de tijd dat Sasha nog leefde. Ik had nog nooit boeken van Tessa de Loo gelezen maar ik denk dat ik dat vaker ga doen! Ik vond dat de Loo erg fijn schreef en ik las snel door het boek heen. Ik zou dit boek zeker aanraden omdat het een leuk verhaal is, erg origineel, en ook met spannende stukken erin, zo spannend dat je verder moet lezen!

Boek 5 - havo 4 - De ijsmakers

De ijsmakers - Ernest van der Kwast

Opdracht: Juryraport

 

  1. De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
  2. Het boek moet een literair boek zijn.
  3. Het boek mag maximaal 1 hoofdpersoon hebben.
  4. De lezer moet getriggerd worden om door te lezen.
  5. Het boek moet een verrassend einde hebben.

 

1. De titel van dit boek komt zeker overeen met de strekking van het verhaal. Het boek gaat namelijk over een Italiaanse Familie die naar Rotterdam verhuist om hun eigen gemaakte ijs aan Nederland te verkopen. Ze beginnen een ijssalon in hartje Rotterdam waar bijna de hele familie bij betrokken is. De titel van het boek, De ijsmakers, geeft dus perfect de strekking van het verhaal weer.

2. De ijsmakers is een literaire roman. Dit voldoet dus aan de eis: het boek moet een literair boek zijn.

3. De ijsmakers voldoet niet aan de eis: Het boek mag maximaal 1 hoofdpersoon hebben. In dit boek spelen namelijk 2 verhalen door elkaar heen. De ijsmakers gaat over de familie Talamini bestaande uit vader Giuseppe en zijn vrouw Anita. Zij krijgen in de 20e eeuw 2 zoons, Giovanni en Luca. In een gedeelte van het boek wordt voornamelijk de uitvinding van het ijs verteld en hoe de familie daarin groeide. In een ander deel van het boek wordt het leven van de zoon van Giuseppe, Giovanni, besproken. Hij heeft op zijn 18e besloten om geen ijsmaker te worden maar voor de literatuur te kiezen. Giovanni werkt voor een dicht uitgeverij en leest dus veel gedichten en bundels. Het boek gaat dus niet alleen over Giovanni maar ook over Luca, zijn vrouw Sofia en over zijn vader Giuseppe.

4. De lezer moet volgens eis 5 getriggerd worden om door te lezen. Ik vind dat dit boek dat zeker doet. Het is een mooi familie verhaal met veel spannende wendingen. Een voorbeeld van een spannende wending is dat op een dag de broer van Giovanni, Luca, aan hem vraagt om zijn vrouw Sofia zwanger te maken omdat hij hier niet toe instaat is. Door onder andere deze gebeurtenis wordt je als lezer zeker getriggerd om door te lezen.

5. De ijsmakers heeft wel een verrassend einde. In het boek worden ook dingen beschreven over de eerste ijsmaker van de familie Talamini, de overgrootvader van Giovanni en Luca. Hij was namelijk van huis vertrokken maar aan het einde van het boek komt hij weer terug in Venas di Cadore. Hij keert terug naar zijn liefde Maria Grazia en ze krijgen samen een kind.

 

Conclusie:

De ijsmakers is het beste Nederlandstalige boek. Dit boek geeft perfect de strekking van de titel weer. Het is een literaire roman die je telkens triggered om door te lezen. De ijsmakers voldoet niet aan de eis: Het boek mag maximaal 1 hoofdpersoon hebben. Dit vind ik persoonlijk niet storend aangezien het 2 leuke verhalen door elkaar zijn die door de familie geschiedenis met elkaar verbonden zijn.

 

Boek 6 - havo 5 - Alles wat er was

Alles wat er was- Hanna Bervoets

Opdracht: Recensie

Alles wat er was gaat over een groep mensen die proberen te overleven in een schoolgebouw wanneer ze van de overhead de opdracht hebben gekregen om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. De vraag is of ze het overleven en hoeveel over overblijven.

Het boek is geschreven als een soort dagboek van de hoofdpersoon. Tevens speelt elk hoofdstuk zich  op een andere dag af. Zo begin je bijvoorbeeld op dat 45 en het volgende hoofdstuk lees je dan over dag 9. Er zijn in dit boek 8 hoofdpersonen maar het verhaal wordt verteld uit het perspectief van een van die 8 personen. Deze verteller staat een beetje op de achtergrond en kan dus alles goed observeren. De hoofdrolspelers hebben soms wel en soms geen connectie met elkaar waardoor er kanten ontstaan.

Er zijn een paar gebeurtenissen die erg bepalend zijn voor het verhaal. De eerste persoon die namelijk het school gebouw verlaat is Lonneke. In het boek wordt beschreven dat Lonneke de situatie niet meer aan kan en dat ze vlucht naar buiten. De andere hebben Lonneke nooit meer gezien. Merel vindt in het schoolgebouw een doosje met kalmeringspillen. Iedereen ontkent dat ze van hun zijn maar ze blijken uiteindelijk van Nathalie te zijn. Hier krijgen de dames ruzie over en ze spreken elkaar een tijdje niet. Door deze ruzie zoekt Nathalie troost bij Leo. Zij hebben het altijd goed met elkaar kunnen vinden en hun vriendschap breidt zich uit tot een liefdes relatie. Doordat Nathalie dus aan de pillen zit is ze erg gespannen en kan niet goed voor haar zoontje Joeri zorgen. Merel neemt daarom deze taak op zich en de twee brengen samen veel tijd door. Door de ruzie van Nathalie en Merel heeft Nathalie Merel verboden om nog langer met haar zoon op te trekken. Joeri snapt niks van de situatie en wil het liefst bij Merel zijn. Joeri sluipt op een avond naar het lokaal waar Merel slaapt. Hij wil met haar spelen en Merel gehoorzaamt. Ze maken van de trap een glijbaan door op de treden een matras te leggen waarmee ze van de trap glijden. Alleen valt Joeri achterover op zijn hoofd wanneer hij weer terug naar boven probeert te lopen. De hele groep schiet te hulp om Joeri weer bij bewustzijn te brengen en iedereen is boos op Merel. Door al deze gebeurtenissen is er veel spanning in het boek en ook tussen de hoofdpersonen.

Ik vond dit boek erg goed geschreven door het makkelijke taalgebruik van Hanna Bervoets. Wel is het een erg raar verhaal. Je weet vooraf aan het lezen helemaal niks en je krijgt verder in het boek ook niet echt verdere informatie. Desondanks wordt het boek hierdoor wel spannend en wordt je telkens getriggerd om verder te lezen.  

 

Boek 7 - havo 5- Mama Tandoori

Mama Tandoori – Ernest van der Kwast

 

Opdracht: Juryrapport

 

  1. De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
  2. Het boek bevat leuke anekdotes.
  3. Het boek mag maximaal 1 hoofdpersoon hebben.
  4. De lezer moet getriggerd worden om door te lezen.
  5. Het boek moet een verrassend einde hebben.

1.In Mama Tandoori wordt het leven van de schrijver van het boek, Ernest van der Kwast, samen met zijn moeder beschreven. Het boek draait voornamelijk om zijn moeder die er wat gekke trekjes op na houdt. Ze is een zorgzame en lieve moeder maar daarentegen ook erg zuinig en direct. Een gerecht waar Ernest dol op is, is de Kip Tandoori die zijn moeder zo heerlijk maakt. Hiernaar is het boek ook vernoemd.

2. Het boek bevat meerdere leuke verhalen over Ernest, zijn moeder, broers, en vader. Ernest heeft 2 broers, Johan en Ashriwad. Johan is een onderzoeker die altijd onderweg is. hij heeft een vriendin uit Marokko waar hun moeder het absoluut niet mee eens is, een Indiër kan volgens haar niet samen zijn met een Marokkaanse. Ashirwad is de oudste van het gezin maar Ashirwad is gehandicapt waardoor hij mentaal niet ouder is dan een jongetje van 6. De moeder houdt van Ashirwad en ze blijft bidden dat zijn “ziekte’’ op een dag overgaat en dat Ashriwad een goede baan en een vrouw vindt. De handicap van haar zoon gebruikt ze ook om gratis aan dingen te komen want zoals ze zelf altijd zegt: gratis is goed. Zo krijgt ze voorrang in de rij bij de supermarkt, reist ze gratis mee met het openbaar vervoer en mag overal gratis aanwezig zijn. De moeder heeft geen makkelijk leven gehad. Ze is toen ze nog jong was, met slechts 2 koffers van Mumbai, India, naar Nederland gekomen. Hier heeft ze Theo leren kennen, de vader van Ashirwad, Johan en Ernest, en zijn ze uiteindelijk getrouwd. Ze heeft zich dus al snel moeten aanpassen aan de Nederlandse gewoonten en dat botst wel eens. Zo was Ernest op vroege leeftijd erg goed in atletiek. In India is het gebruikelijk dat een moeder zijn zoon of dochter voor de volle 100% steunt in alles wat hij of zij doet, dus dat doet de moeder van Ernest ook. Ze komt naar al zijn wedstrijden en zet hem lichtelijk voorschut als ze hem vanaf de zijlijn toeschreeuwt. Ze is dan ook razend enthousiast als Ernest een studiebeurs in India krijgt aangeboden. Hij zal dat wonen in India en zijn leven zal draaien om sport. Dit lijkt Ernest heel gaaf maar hij wil dol graag schrijver worden dus hij wijst het aanbod af, tot grote telleurstelling van zijn moeder.

3.In Mama Tandoori worden vooral dingen besproken over de moeder van Ernest, in dit opzicht is zijn dus de enige hoofdpersoon en voldoet zij aan de eis. Daarentegen worden er ook verhalen verteld over zijn vader, verdere familieleden en zijn broers. Zij zijn bij-personen maar wel heel relevant voor het boek.

4.Ondanks dat deze roman niet spannend of eng is wordt je als lezer wel getriggerd om door te lezen. De verhalen zijn erg grappig geschreven en als lezer zit je vaak met een glimlach op je gezicht. Ernest van der kwast heeft heel goed de balans gevonden van een leuk verhaal schrijven en zijn geschiedenis vertellen.

5.Doordat het verhaal leuk en grappig is verteld zit er geen verassend einde aan. Het boek eindigt met een speciale ode aan zijn zoon. Hij is een paar maanden oud en Ernest keert terug naar hem en zijn moeder. Ondanks het feit dat zijn vriendin en zijn zoon in Italië wonen en hij in Nederland, houdt hij onwijs veel van ze en mist hij ze altijd als hij van hun vandaan is.

 

Conclusie:

Het leuke van dit boek is dat er nog zo veel meer mooie en grappige verhalen in dit boek zijn. Je ontdekt de hele familie geschiedenis van de Familie van der kwast dat je nog wel 10 boeken kan vullen. Ook al zijn alle verhalen biografisch en is alles waargebeurd, het voelt niet alsof je een saaie biografie leest. Dit boek zou ik zeker aanraden aan vrienden of familie. Het boek leest lekker weg door het makkelijke taalgebruik en de leuke anekdotes.

 

 

Boek 8 - havo 5 - Verraad me niet

Verraad me niet- Tessa de Loo

 

Opdracht: brief aan de uitgever

 

Mirte van der Heijden

Landbouwlaan 130

5351LA Berghem

 

Berghem, 30-12-19

 

De Arbeiderspers

Weteringschans 259

1017XJ Amsterdam

 

Betreft: Uitgave boek

 

Beste meneer/ mevrouw,

 

Mijn naam is Mirte van der Heijden en ik ben 17 jaar. De reden voor het schrijven van deze brief naar u is dat ik in de afgelopen maanden een boek heb geschreven. En ik zou graag willen dat uw uitgeverij mijn boek uitgeeft.

Het boek dat ik heb geschreven gaat over Michiel en zijn broer Wolf. Op een doodnormale avond is Michiel getuige van een mishandeling van een dorpeling uitgevoerd door zijn broer Wolf. Michiel weet gelijk dat het foute boel is en wil eerlijk zijn maar dit wordt hem door zijn broer verboden. Er ontstaat een gespannen sfeer tussen de broers terwijl het onderzoek naar de dader loopt. Michiel wordt voor het blok gezet met het dilemma: liegen voor zijn eigen broer of eerlijk zijn tegen zijn ouders en vrienden. Vandaar dat de titel van mijn boek ‘verraad me niet’ is. Het verhaal speelt zich in chronologische volgorde af met enkele terugblikken op de expliciete avond. Tevens wordt het boek vertelt vanuit de gedachte van Michiel. Ik heb hiervoor gekozen omdat je dan als lezer een goed beeld kan krijgen van de situatie waarin Michiel zich bevindt.  

Verraad me niet is bedoeld voor een volwassen publiek maar het kan ook gezien worden als jeugdboek. Dit kan omdat ik niet al te moeilijk taalgebruik heb gebruikt heb zodat het boek makkelijk  te volgen is voor de lezer. Daarentegen is verraad me niet een boek voor een volwassen publiek door het gebruikte plot en de verhaallijn van het boek. deze kunnen verwarrend zijn waardoor het boek als moeilijk beschouwd kan worden.

Al met al zou ik het erg waarderen mocht u ervoor kiezen om mijn boek uit te geven. Ik zal mijn e-mail adres aan het einde van deze brief vermelden zodat u wellicht contact met mijn kan opnemen.

 

Alvast veel dank en ik hoop spoedig van u te horen.

 

Met vriendelijke groet,

 

Mirte van der Heijden

Boek 9 - havo 5 - DJ

DJ- Kluun

 

Opdracht: Juryrapport

 

  1. De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
  2. Het boek bevat leuke anekdotes.
  3. Het boek mag maximaal 1 hoofdpersoon hebben.
  4. De lezer moet getriggerd worden om door te lezen.
  5. Het boek moet een verrassend einde hebben.

1. DJ is eigenlijk een verhaal over het leven van de schrijver Kluun. Hij vertelt over zijn belevenissen als recent gescheiden man en alle gevolgen die daarbij horen voor hem en zijn kinderen. Daarnaast vertelt hij ook dat hij een schrijver is die bezig is met zijn nieuwe roman. Dit wil echter nog niet echt lukken en hij krijgt tijdens dat proces de kans om een documentaire te maken over zijn jeugdvriend Thorwald van Gestel, alias DJ Thor. Ze hebben elkaar al lang niet meer gezien en het lijkt kluun eigenlijk wel lekker: zo’n mini vakantie naar Amerika. Het gehele boek draait om de DJ en dus geeft de titel perfect de strekking van het verhaal weer.

2. In het boek zijn stukken cursief geschreven die verschillende leuke verhalen beschrijven over DJ Thor. Zo staan er verhalen in over zijn jeugd met zijn vader en zijn overleden moeder, hoe zijn leven begon als DJ en ook verhalen over bedrijven rondom het festival burning man. De verhalen zijn echt persoonlijk omtrent hem geschreven en daardoor krijg je als lezer echt een goed beeld over wie DJ Thor is.

3. Hoewel het boek voornamelijk over DJ Thor gaat, wordt ook het leven van Kluun verteld. Hij is een recent gescheiden vader en kampt nu met de gevolgen daarvan. Denk hierbij aan rechtszaken, alimentatie en ruzies met zijn ex. Mede dankzij deze vervelende gebeurtenissen is de keuze om een paar dagen naar Amerika te gaan, snel gemaakt. Even weg van alle ellende en zo kan hij zich louter focussen op zichzelf en zijn jeugdvriend. Het boek bevat dus niet maximaal 1 hoofdpersoon en voldoet dus niet aan eis 3.

4. De lezer wordt zeker getriggerd om door te lezen. Zo is er bijvoorbeeld een moment in het boek waarin Kluun en DJ Thor naar Burning man gaan. Thor heeft een scharrel, Venice, en zij staat ook op Burning man. Na een avond met teveel drank en drugs, en als Kluun en Thor weer terug vliegen naar Nederland, wordt Venice niet meer wakker. Ze wordt naar het ziekenhuis gebracht en ligt een week in coma. Hoewel Thor niet veel geeft om vrouwen, was hij erg gecharmeerd van Venice en het nieuws van haar overlijden deed hem zwaar. Dit zijn stukken in het boek die erg spannend zijn waardoor je als lezer getriggerd wordt om door te lezen.

5. Op Burning man maakt Thor een nogal pikant filmpje van zichzelf met Venice. Gesteld dat deze video privé zou blijven, werd deze echter over de hele wereld verspreid. Dit schaadde het imago van DJ Thor en zijn carrière was weg. Om te ontkomen van de roddelpers verblijft Thor een aantal dagen bij Kluun tot dat de commotie overgewaaid is. Echter moet Thor volgens een contract meedoen aan een tv programma ‘’lonely@thetop’’. Tijdens dit programma krijgt hij te horen dat zijn vader is overleden en hierdoor is hij helemaal van de wereld. Hij vlucht weg voor alle mensen en duikt onder in Berlijn. Op het einde van het boek, wanneer Kluun een boekpresentatie heeft van zijn nieuwe biografie over het leven van DJ Thor, komt zijn oude jeugd vriend hem opzoeken. Het is niet heel verassend maar wel een mooi einde van het boek.        

Boek 10 - havo 5 - De dood van Murat Idrissi

De dood van Murat Idrissi 

 

Opdracht: Samenvatting 

 

Aan boord van de veerbout ontmoeten we de Nederlandse Marokkaanse Ilham Assouline. Ze is met een Rotterdamse vriendin Thouraya en met een paar Marokkaanse jongens aan boord en ze hebben in de kofferbak van hun personenauto Murat verborgen. Ze komen in Algeciras (Spanje) aan.

In Spanje denkt ze terug hoe ze Saleh in Marokko ontmoette: die had hen laten kennis maken met Murat en zijn familie. Murat was Frankrijk uitgezet, maar de arme familie had het geld nodig. Saleh wil dat de meisjes hem meesmokkelen in de kofferbak. De moeder is bereid geld te betalen voor de smokkel. Ilhan zit al een beetje in de problemen: ze heeft de wagen al te lang gehuurd en ze heeft in Marokko een aanrijding veroorzaakt.  Saleh had hen een beetje geholpen. Ze stemt daarom in met de smokkel.

Maar bij aankomst in Spanje zien ze dat Murat in de kofferbak dood is. Saleh pakt meteen zijn eigen tas en verdwijnt in de chaos. Hij heeft ook het voorschot meegenomen. Ze hebben alleen een volle tank waarmee ze 700 kilometer kunnen rijden, maar Rotterdam dus nooit kunnen  halen. Toch passeren ze ongemerkt de douane. Wat moeten ze met het lijk? Dumpen? Thouraya denkt dat ze bij een Mc Donalds aan de Costa del Sol  een van de andere Marokkaanse jongens ziet, maar ze raken ze al gauw weer kwijt.

Wanneer ze doorrijden komen ze later weer Marokkaanse jongens tegen die bij hen in de buurt wonen. De jongens zijn duidelijk op iets uit en ze blijven bij elkaar. Thouraya denkt dat ze de jongens nodig hebben om het lijkt te dumpen. Ze gaan naar een hotel, drinken nogal wat en 's nachts een van de jongens op de kamer van Ilham en Thouraya om te vrijen met de Thouraya. Ilhan verwijdert zich, gaat naar de auto en rijdt een stuk naar een desolate plek. De stank is verschrikkelijk, maar ze wil het lijk kwijt. Ze krijgt het door de lijkstijfheid echter niet uit de auto en moet terug naar het hotel.
Ze blijft buiten tot de jongens wegrijden en gaat dan naar Thouraya. Die blijkt de portemonnee van een jongen te hebben gerold met geld en een creditcard. Nu kunnen ze terug naar Nederland. Ze rijden naar een stille plek in het Spaanse, woestijnachtige gedeelte en droppen nu samen het lijk. Dat doen ze nadat ze een ware zandhoos hebben weerstaan. Het lijk van Murat zal wellicht nooit gevonden worden: het is een miezerig, klein hoopje afval.

 

Overige opdrachten

Wat is je startpositie?

Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.

Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.

Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.

We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.

Plak je antwoorden hieronder

 

 

De boeken die ik afgelopen jaren heb gelezen voor school begonnen waarschijnlijk met makkelijke, niet literaire boeken. Puur omdat dat toen mocht en het makkelijk uit te lezen was. Na opgezocht te hebben wat lectuur precies inhield, weet ik nu dat lectuur boeken, boeken zijn die verwijzen naar alles wat gelezen kan worden en gewoon een verhaal vertellen. Literaire boeken zijn dan weer boeken die veel dieper ingaan op een verhaal. De meest recentelijke boeken die ik heb gelezen waren in mijn vakantie. Ik heb toen het boek huidpijn van Saskia Noort gelezen en het boek goudkust van Suzanne Vermeer.  2 trillers die ik binnen no-time uit had. Trillers vind ik heel leuk om te lezen omdat je het snel uitleest en het is altijd spannend en daar houd ik van. Nu ik hoorde dat ik in mijn laatste 2 jaar maar 1 triller mag lezen was ik wel teleurgesteld, ik wilde namelijk voor mijn boek opdrachten van dit jaar en volgend jaar, alle boeken van Saskia Noort lezen maar dat gaat hem dus niet worden. Iets anders zoeken dan maar….

  • Het arrangement Mirte van der heijden is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    mirte van der heijden Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-03-06 09:39:05
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (2016).

    Opzet Wikiwijs leeslogboek

    https://maken.wikiwijs.nl/84275/Opzet_Wikiwijs_leeslogboek

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.