Algemeen
Instructie
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Word je beoordeeld?
Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken gaat bekijken. Als je ervoor zorgt dat je op dit moment 'helemaal bij bent' met updaten, kan je docent je feedback geven. Je krijgt geen tussentijdse beoordeling. Pas aan het einde van havo 5, net voor je mondeling literatuur, zal je van je docent een eindscore krijgen voor je leeslogboek. Hierbij wordt gelet op volledigheid, kwaliteit en ontwikkeling.
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Kies voor een eigen verslag, of kies één van de volgende opdrachten om op te nemen in je leeslogboek:
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Boeken
Boekenoverzicht
Boeken:
De Pasievrucht- Karel Glastra van Loon.
- Niveau 2 boek.
- 2 sterren. Ik geef het boek twee sterren omdat het me niet echt aanstond maar ik het interesant genoeg vond om door te blijven lezen.
Alles wat er was- Hannah Bervoets
- niveau 4
- 3 sterren. Ik geef dit boek drie sterren omdat dit boek me meer aansprak dan de passievrucht. Het zijn ook heel verschillende boeken maar alles wat er was las ik veel sneller en makkelijker door. Het verhaal is makkelijk geschreven en goed verwoord, hierdoor was het goed te lezen. het was zeker een apart boek maar dit vond ik ook wel leuk voor de verandering.
Gebr.- Ted van Lieshout
- niveau 3
- 4 sterren. Dit boek verdiend 4 sterren, omdat ik het een erg mooi boek vind en het verhaal vond ik ook erg mooi. Het boek was makkelijk door te lezen en het is zeker een aanrader.
Sonny boy- Annejet van der Zijl
- niveau 3
- 3 sterren. Ik vind dat dit boek 3 sterren verdiend, omdat het een erg mooi boek is. De schrijfstijl is heel rustig maar wel fijn en je gaat stapsgewijs verder in het verhaal.
De Engelenmaker- Stefan Brijs
- Nieveau 4
- 4 sterren. Ik geef de Engelenmaker 4 sterren omdat ik het echt een heel goed boek vond. Ik had nog nooit zoiets vreemds en aparts gelezen als dit boek, maar het beviel me toch. het is goed door te lezen omdat het zo interessant is.
54 minuten- Marieke Nijkamp
- 4 sterren.
Lieveling- Kim van Kooten
- Niveau 2
- 5 sterren.
De Passievrucht
Een leven zonder verleden?
‘Zijn ogen hebben wel de kleur van die van Monika, maar niet de vorm van de mijne, zoals iedereen zegt die Monika heeft gekend. Dat zijn linkervoet een halve maat kleiner is dan de rechter, net als bij mij- toeval!’
Als zijn zoon Bo dertien is, komt Armin erachter dat hij al heel zijn leven onvruchtbaar is. Dit roept veel vragen op, maar wat doe je als Monika, de moeder van - wat je dacht - jouw kind, er niet meer is? Armin moet wel uitzoeken hoe dit zit, want wie is dan toch de vader van Bo? In De Passievrucht neemt de schrijver Karel Glastra van Loon jou als lezer mee om het antwoord op deze vraag te vinden. Armin moet het verleden van hem en Monika overhoop gooien om aan antwoorden te komen. Zijn zoektocht lijkt een grote flashback naar het leven van hem en Monika voordat zij stierf.
De Passievrucht is een aanrader. Glastra van Loon weet je als lezer meestal goed te boeien. In de eerste plaats komt dit doordat het onderwerp van dit boek je pakt. Natuurlijk komt het hard binnen als je erachter komt dat je kind niet jouw kind is. Stel je voor dat dit zo blijkt te zijn, dat is toch verschrikkelijk. Je kunt jezelf verplaatsen in deze man, ook nog omdat alle personages erg levensecht en daardoor geloofwaardig zijn. Je leeft met ze mee en voelt de pijn van Armins onwetendheid. Als hij mensen uit het verleden van hem en Monika opzoekt voelt alles wat hij dacht te weten onecht.
Daarbij wordt de spanning meestal goed opgebouwd. In de zoektocht naar antwoorden heb je momenten waarop deze wat minder is, maar toch herpakt de schrijver zich elke keer opnieuw heel goed. Na een wat saaier gedeelte is het stuk erna telkens weer heel spannend en blijft het je aandacht trekken. Steeds als Armin een nieuw aanknopingspunt heeft, kom je weer beter in het verhaal te zitten. Dit vond ik de leukste passages omdat je echt door wilt lezen. Er zijn steeds nieuwe impulsen die je aantrekken.
Dat sommige passages langdradig, traag en te gedetailleerd zijn is jammer. Bepaalde passages zijn niet heel erg van belang voor het verhaal. Natuurlijk geven ze wel de nodige informatie, maar helaas haak je als lezer soms af. Dit maakt het op die momenten moelijker om te lezen. Je moet er echt een beetje doorheen bijten terwijl andere delen juist heel sterk zijn.
Dus ja, het verhaal is aan te raden. Je moet wel van jezelf weten dat je er doorheen gaat komen en niet opgeeft omdat je het boek niet leuk genoeg vindt. Wil je het gaan lezen? Vooral doen, het is de moeite waard om ooit gelezen te hebben. Want net als Armin voel je je overdonderd als je erachter komt hoe het zit.
In de opdracht staat dat je de verhaalanalyse moet gebruiken in de recensie. Ik heb vooral gelet op het gebruiken en onderbouwen van mijn argumenten, en het is niet goed te doen om de onderdelen van de verhaalanalyse erin te stoppen want dan wordt het meer een verslag. Ik heb hier bewust voor gekozen om dit niet uitgebreid te doen.
Verwerkingsopdracht boek 1→ De Passievrucht, Karel Glastra van Loon.
Alles wat er was
Gebr.
Opdrachten lezen voor de lijst.
1. De onderwerpen in dit boek roepen veel discussie op.
De onderwerpen in dit boek zouden inderdaad discussies kunnen oproepen, omdat er verschillende onderwerpen zijn waar mensen verschillende meningen over hebben. Er zou een discussie kunnen komen over het feit dat beide broers homo zijn en ook over hoe Lukas dit heeft aangepakt om hierover te vertellen. Het gaat over het overlijden van zijn broer en als Lukas erachter komt dat het wel een te genezen ziekte is, kiest hij ervoor om dit niet aan zijn ouders te vertellen. Hier hebben veel mensen vast een andere mening over.
2. Ik vond het onbegrijpelijk dat de moeder van de broers na de dood van Marius al zijn spullen wil verbranden.
Ik vind het niet onbegrijpelijk dat de moeder ervoor kiest om al zijn spullen te verbranden, maar ik zou het denk ik niet gedaan hebben. Ik snap dat ze de spullen weg wilde hebben omdat ze niet omringd met spullen van haar overleden zoon wil zijn, maar ik vind dat zijn spullen te veel emotionele waarde hebben en zou toch wel iets willen houden. Daarnaast is de moeder niet de enige die van hem hield, zijn vader en broer zouden hier ook iets over te zeggen hebben.
3. Door de dagboekvorm leef je veel mee met de personages, omdat je alle gevoelens en gedachten te weten komt.
Ja, je leeft meer mee met Maus omdat jij en Luuk lezen wat zijn gevoelens en gedachten waren. Dit geeft je een betere indruk van al zijn gevoelens, gedachten en leven. Je leeft mee omdat je precies leest wat er gebeurde in zijn leven en niet een half naverteld verhaaltje.
4. Ik snap dat Luuk het dagboek op een gegeven moment opeens wel wil gaan vernietigen.
Luuk z’n broer is overleden, maar door het dagboek, waar de gedachten van zijn overleden broer in staan te lezen hebben ze toch nog een soort band. En Luuk begint hier zelf in te schrijven zodat zijn moeder het niet verbrandt met de rest van zijn spullen. Dit is de manier van rouwen voor Luuk en ik denk dat aan het einde van het boek Luuk er eindelijk vrede mee heeft dat z’n broer overleden is en hem niet terug zal krijgen door het dagboek te houden, en uiteindelijk het dagboek toch verbrandt.
5. De twee broers gaan heel verschillend om met hun homoseksualiteit.
Nee, ik vind van niet want ze wilden het beide verbergen voor hun ouders, het niet vertellen omdat ze bang waren voor de reactie die ze zouden krijgen. Daartegenover staat dat ze er zelf verschillend over nadachten. Hier bedoel ik mee dat het vanuit het dagboek lijkt of dat Maus zijn seksualiteit meer accepteert dan zijn broer.
6. Het dagboek van Marius helpt Luuk bij zijn coming out.
Misschien wel ja, omdat Luuk nu weet dat Maus net als hij op jongens viel en dit heeft hem misschien meer moed gegeven om ervoor uit te komen voor z’n ouders.
7. Dit boek kan gelezen worden door volwassenen maar ook door leerlingen van een middelbare school.
Dit boek kan gemakkelijk gelezen worden door beide groepen, het is geen moeilijk geschreven boek en je komt er makkelijk doorheen. Ik denk dat het een goed boek is voor jongeren omdat het moeilijke en echte problemen laat zien, zoals het moeilijk vinden om met je seksualiteit naar voren te komen, schuldgevoelens en rouwen.
8. Ik denk dat Luuks ouders anders reageren op zijn coming out dan Luuk verwacht had.
Ja, ik denk dat Luuk verwacht had dat ze boos of verward zouden reageren. Maar ze reageerden juist tegenovergesteld. Ze vingen het goed op omdat ze dit eigenlijk al wisten en het geen verrassing meer was, wat Luuk niet verwacht had.
9. Eigenlijk lijkt het verhaal op een gegeven moment wel een beetje op een online chatgesprek.
Er is afwisseling tussen de gedachten van Luuk en het dagboek en dit lijkt inderdaad soms een beetje op een chatgesprek. De gedachten van Luuk en Maus gaan steeds heen en weer.
10. Het verhaal heeft een gesloten einde want je hebt als lezer geen vragen meer.
Het kan zijn dat je nog vragen over bepaalde situaties hebt, zoals waarom heeft Luuk niet eerder zijn ouders over zijn homoseksualiteit ingelicht. Maar je hebt geen vragen meer die belangrijk zijn of iets toevoegen aan het verhaal. Dus ja, het boek heeft wat dat betreft een gesloten einde.
B
Schrijf een kort verslag van 300 woorden waarin je ingaat op de manier waarop Van Lieshout de thema's rouw en homoseksualiteit behandelt in Gebr.
Rouw is het grootste probleem van het boek en homoseksualiteit komt er nog bij kijken. Luuk en zijn ouders gaan alle drie op een andere manier met zijn dood om. Luuk probeert dit te doen door in het oude dagboek van Maus te schrijven over zichzelf maar ook over herinneringen aan Maus. De spullen van Maus verbranden is de manier om te rouwen van de moeder. Ze wil niet steeds aan hem herinnerd worden. Het boek is het rouwproces van Luuk.
Homoseksualiteit komt naar voren als Luuk Maus’ dagboek leest en wij ook te lezen krijgen dat Maus erachter kwam dat Luuk op jongens valt, maar toen Luuk hiermee geconfronteerd werd, ontkende hij dit. Later in het boek kom je er achter dat Luuk toch wel op jongens valt net als zijn broer. Aan het einde van het boek vertelt hij dit aan zijn ouders en ze reageren heel rustig.
Ik vind het goed gedaan dat de schrijver homoseksualiteit zo “nuchter” omschrijft, ik bedoel hiermee dat de ouders van Luuk het eigenlijk al wisten, dat het geen verrassing meer was. Er ontstond ook geen ruzie over de homoseksualiteit terwijl hij dit misschien wel had verwacht.
Luuks vader, moeder en hijzelf hebben ieder een andere manier van rouwen. Z’n vader legt het probleem van zijn zoons dood naast zich en wil er niet over praten. Dit is zijn manier van het omgaan met zijn overlijden. Zijn moeder onderneemt juist actie, ze wil niks meer van Maus zien of bezitten. Ze wil niet aan hem herinnerd worden door zijn bezittingen en besluit al zijn spullen te verbranden om afsluiting te krijgen. Luuk vind rust en troost in zijn broers dagboek en zijn rouwproces gebeurt via het lezen van zijn broers gedachten en het opschrijven van zijn eigen gedachten.
Verwerkingsopdracht boek 2 →Gebr., Ted van Lieshout
Sonny boy
Juryrapport Sonny Boy
Wat is nou het beste Nederlandstalige boek, hoe pik je de beste eruit, en waar moet een boek aan voldoen om er als beste uit te komen. Er zijn vele boeken ingezonden en zijn allemaal uniek. Sonny Boy van Annejet van der Zijl is zo’n boek.
Het boek moet aan deze vijf eisen voldoen:
- Het moet een verrassend einde hebben.
→Waarom is deze eis belangrijk?
Een verrassend einde is belangrijk, omdat je vaak zelf een einde gaat bedenken en wilt weten hoe het verhaal afloopt, Het is dan leuk/niet leuk dat het verhaal totaal anders afloopt dan je verwacht had.
- De titel moet een perfecte strekking van het verhaal weergeven.
→Waarom is deze eis belangrijk?
Als lezer moet je van de titel iets kunnen aflezen. Hoe het boek heet, komt vaak precies in het boek voor. Soms moet je juist langer nadenken voor je weet waarom de titel met het boek te maken heeft. Dat kan goed zijn, omdat je dan nadenkt over wat de schrijver belangrijk vond om te benadrukken.
- Thematiek is belangrijk.
→Waarom is deze eis belangrijk?
Er komen belangrijke thema’s naar voren in Sonny Boy, zoals discriminatie, emancipatie en toekomst. De thema’s zijn belangrijk om het verhaal beter te begrijpen, beter in het verhaal te zitten en de personen goed te kunnen begrijpen.
- Taalgebruik, de lezer mag uitgedaagd worden.
→ Waarom is deze eis belangrijk?
Het taalgebruik maakt een boek tot wat het is, simpel, lastig, daagt het je uit of is het zoals je al tien keer gelezen hebt. Een boek dat misschien anders is dan dat je hiervoor gelezen hebt daagt je op verschillende manieren uit, het taalgebruik doet dit dan zeker.
Aan het begin van het boek kan je het taalgebruik van moeilijke woorden en lange zinnen wat minder goed begrijpen. Maar het mooie is dat je tijdens het lezen vordert en na een paar bladzijden er geen moeite meer mee hebt. Je bent vooruit aan het gaan zonder dat je het merkt.
- Tijdsbeeld.
→Waarom is deze eis belangrijk?
Een verhaal moet passen in de tijd waarin het verhaal speelt. Het laat je als lezer zien hoe het leven in een bepaalde tijd en op een bepaalde plaats is. Wat was toen belangrijk? Hoe is het anders of juist ook hetzelfde als onze wereld nu? Als een schrijver het tijdsbeeld goed laat zien, kun je je ook in andere tijden en werelden inleven. Daardoor kun je als lezer nieuwe dingen meemaken en denk je na over hoe het in je eigen leven is.
De eisen gekoppeld aan het boek:
Verrassend einde
Het einde van Sonny Boy was voor mij deels onverwacht, ik zag het eigenlijk niet aankomen. Ik was naarmate het boek aan zijn einde kwam een eigen einde aan het voorspellen. Rika en Waldemar zouden de oorlog doorstaan en terugkeren naar hun zoon, ze zouden herenigd worden met hun families en gelukkig eindigen, Hoe gelukkig het er dan ook na een oorlog uit zou zien, dit was helaas niet zo. Na een tijd gelezen te hebben over hoe het was in de kampen, wat er gebeurde en hoe het eraan toeging, kreeg je te lezen dat Rika het niet overleefd heeft. Waldemar zou gestorven zijn op zee, terwijl hij toch zo’n goede zwemmer was. Hij heeft het overleefd dacht ik, we krijgen het alleen later pas te horen. Ik had deels gelijk. Hij is inderdaad uit het water gekomen en heeft de aanslag op zee overleefd, maar niet lang, want net als hij op land aankomt, wordt hij neergeschoten.
Titel
Na het boek te hebben gelezen, weten we allemaal waarom het boek Sonny Boy heet. Hun zoontje Waldy, naar Waldemars bijnaam. Zijn bijnaam is afkomstig van het liedje van Al Johnson uit de film: The singing fool.
De titel geeft geen perfecte strekking van het verhaal weer. Persoonlijk vind ik de titel niet echt bij het boek passen. De naam Sonny Boy komt niet vaak naar voren en heeft vrij weinig met het verhaal te maken.
Het boek heet waarschijnlijk zo omdat het liedje heel sentimenteel is en de hoop weergeeft. Ik vind het toch niet de beste keus.
Thematiek
De verschillende thema’s die naar voren komen zijn van toepassing voor het verhaal.
Belangrijke thema’s zijn discriminatie, emancipatie (man-vrouw verhouding) en toekomst.
Discriminatie is overduidelijk als thema. Rika kiest haar eigen weg, gaat weg van haar man en dat is iets wat je als vrouw zeker niet doet. Ze wordt hierdoor gediscrimineerd, buitengesloten. Als ze dan ook nog kiest voor een relatie met de donkere en veel jongere Waldemar, geeft ze de mensen om haar heen nog meer redenen om haar niet te accepteren. Ook Waldemar wordt gediscrimineerd en dan meer uit racisme. Hij wordt als zwarte minder waard gevonden dan blanken, terwijl juist heel duidelijk is dat hij intelligenter en beter in zijn werk is dan de mensen met wie hij werkt. Ondanks alle moeilijkheden die Rika en Waldemar meemaken, staan ze voor het leven dat ze leiden.
Emancipatie past hier natuurlijk duidelijk bij. (Vanuit een achtergestelde positie naar voren komen) Eigenlijk geldt de emancipatie voor zowel Rika als Waldemar. Rika kiest voor een leven dat nog niet bij de vrouw paste. Ze kiest voor zelfstandigheid en niet voor een leven als vrouw die bij haar man en haar gezin hoort. Waldemar emanicipeert zich, doordat hij zich als enige zwarte staande houdt in zijn omgeving. Wel past hij zich wat meer aan de omstandigheden aan en kiest hij niet zo duidelijk voor de confrontatie met anderen, wat Rika wel meer doet.
Het laatste thema dat ik noem is de toekomst. Het past op verschillende manieren in het verhaal, maar het is vooral duidelijk dat toekomst hetzelfde is als hoop. Rika kiest voor een onzekere toekomst door bij haar man weg te gaan en haar kinderen zelfs achter te laten. Maar ze doet dit omdat ze hoopt op een betere toekomst dan wanneer ze zou blijven. Datzelfde geldt voor de keuze van Rika en Waldemar voor elkaar. Ze krijgen een kind, dat staat voor de toekomst, voor de hoop op een betere wereld. Dat de Tweede Wereldoorlog voor allerlei extra moeilijke omstandigheden zorgt, maakt het leven erg zwaar. Waldemar en Rika sterven, maar Waldy, hun zoon, leeft voort. In de hoop op een betere toekomst na de oorlog.
Taalgebruik
In het begin had ik best wat moeite met het taalgebruik en de zinsopbouw en ik las hierdoor ook veel minder snel dan dat ik gewend ben. Ik moest echt rustig lezen en de tekst ook echt opnemen voordat ik verder las. Maar na een tijdje raakte ik er gewend aan en kon ik gewoon weer lekker doorlezen. Toen ik het boek uit had, snapte ik ook niet waarom ik het in het begin zo wennen vond, want het is gewoon goed te lezen en ik ben dus echt gegroeid en heb mezelf uitgedaagd.
Tijdsbeeld
Het boek laat een heel duidelijk tijdsbeeld zien en laat tegelijkertijd zien hoe de hoofdpersonages zich losworstelen van dat tijdsbeeld. In de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, is het bijvoorbeeld nog niet normaal dat een vrouw zo onafhankelijk is zoals Rika. Rika en Waldemar maken duidelijk hun eigen keuzes en laten zich niet leiden door wat er hoort. Hierdoor krijgen de personages ook veel meer diepgang en lees je over hun angsten, hun moeilijkheden die ze overwinnen omdat ze staan voor wat ze kiezen.
Conclusie
Sonny boy is niet het beste Nederlandstalige boek. Het is een erg mooi verhaal en er komen belangrijke thema’s naar voren. Maar er zijn dingen die de schrijver anders had kunnen aanpakken of anders had kunnen beschrijven. Het boek is zeker een aanrader, omdat het niet het beste boek is betekend het niet dat het geen goed boek is. Het is zeker het lezen waard.
Verwerkingsopdracht 3→ Sonny Boy, Annejet van der Zijl.
De Engelenmaker
Verwerkingsopdracht 4→ De Engelenmaker, Stefan Brijs
54 minuten
Verwerkingsopdracht 5 → 54 minuten, Marieke Nijkamp.
Lieveling
Verwerkingsopdracht 6→ Kim van Kooten.
Boek 9 - havo 5
Boek 10 - havo 5
Overige opdrachten
Wat is je startpositie?
Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.
Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.
Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.
We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.
Plak je antwoorden hieronder
opdracht Nederland Wikiwijs
In de eerste en tweede las ik vooral kinderboeken zoals de thrillers van Mel Wallis de Vries en naar mate ik ouder werd en beter werd in lezen ging ik naar de moeilijkere boeken toe en sommige volwassenboeken. Het verschil is dat in literatuur ondergaat een personage een verandering en is er afwisseling van perspectief bijvoorbeeld maar bij lectuur is het een lijn, alles is veel einvoudiger en dus makkelijker om te lezen. Peren bomen bloeien wit is een mooi boek door Gerbrand Bakker, ik raad dit boek aan omdat het een mooi verhaal is en niet lastig is om te lezen.
Eindopdracht literatuur
1. Het eerste boek dat je gelezen hebt in havo 4, met motivatie voor deze boekkeuze.
Het eerste boek dat ik gelezen heb dit jaar was het boek: De passievrucht van Karel Glatra van Loon. Ik had de achterkant van het boek gelezen en het leek mij wel een interessant boek.
2. Terugblik op je manier van boeken kiezen; hoe koos je boek 1 en heb je deze manier aangepast? Waarom?
Boek 1 koos ik doormiddel van de achterkant te lezen en kijken of dat het me aansprak en ik heb ook gekeken wat er over het boek gezegd werd op leenvoordelijst.nl. Ook kies ik niet al te dikke boeken uit omdat ik zeker wil weten dat ik het binnen de tijd afkrijg en tijd heb om er een verslag over te maken.
3. Het boek dat jij tot nu toe beste vond, met beargumenteerde mening.
Ik vond Gebr. Van Ted van Lieshout erg mooi en dat boek vind ik denk ik tot nu toe het beste boek dat ik gelezen heb dit jaar. Ik vind dit boek het beste omdat ik het verhaal erg mooi vind, het goed geschreven was en ik het wilde door lezen. Het sprak me zo erg aan omdat het interessante en alledaagse problemen, waar iedereen mee kan zitten behandelde.
4. Op welk niveau lees je de meeste boeken? Waarom is dat?
Ik Lees de meeste boeken op niveau 3. Dit is denk ik omdat de boeken van deze niveaus me meer aanspreken dan van hogere niveas. Sommige boeken van niveau 4 en 5 zijn denk ik ook gewoon lastiger.
5. Zit er een overeenkomst tussen de gelezen boeken? Zo ja, welke?
Ja, ze worden allemaal verteld vanuit het ‘ik’ perspectief, hebben allemaal een groot probleem. Het zijn best serieuze boeken.
6. Kies 2 boeken uit waar je ‘iets’ over wilt vertellen
Passievrucht:
Ik vond dat de spanning erg goed opgebouwd werd en dat was ook heel leuk om te lezen. Het had een einde dat je niet verwacht had en was dus helemaal versteld toen ik erachter kwam wie de vader was. Dit vond ik erg goed gedaan.
Alles wat er was:
Dit boek vond ik heel anders dan iets wat ik al eerder gelezen had. Het was iets nieuws en de verandering was leuk. De manier waarop het boek geschreven is vond ik goed en fijn.
7. Wat is je plan voor volgend schooljaar? Wat voor type boeken wil je graag lezen? Of welk type boek wil je liever niet meer lezen? Waarom (niet)?
Ik ben van plan om op dezelfde manier boeken uit te kiezen, want ik vind deze manier prima. Het type boeken zal ongeveer wel hetzelfde blijven aangezien ik boeken met serieuze onderwerpen en problemen leuk vind om te lezen.