Kaja Ottenhof

Kaja Ottenhof

Algemeen

Instructie

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.


Word je beoordeeld?
Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken gaat bekijken. Als je ervoor zorgt dat je op dit moment 'helemaal bij bent' met updaten, kan je docent je feedback geven. Je krijgt geen tussentijdse beoordeling. Pas aan het einde van havo 5, net voor je mondeling literatuur, zal je van je docent een eindscore krijgen voor je leeslogboek. Hierbij wordt gelet op volledigheid, kwaliteit en ontwikkeling.

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Kies voor een eigen verslag, of kies één van de volgende opdrachten om op te nemen in je leeslogboek:

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen. 
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Boeken

Boekenoverzicht

boek 1

Titel: Tralievader

Auteur: Carl Friedman

Niveau: 2

Aantal sterren: **

 

Boek 2

Titel: Echte mannen eten geen kaas

Auteur: Maria Mosterd

Niveau: 1

Aantal sterren: **

Boek 3

Titel: Dagen voor gras

Auteur: Philip Huff

Niveua: 2

Aantal sterren: ***

Boek 4

Titel: Het gouden ei

Auteur:Tim Krabbé

Niveau: 3

Aantal sterren: ****

 

 

Boek 5

Titel: De laatkomer

Auteur: Dimitri Verhulst

Niveau: 3

Aantal sterren: ***

Boek 6

Titel: Aan niemand vertellen

Auteur: Simone Van Der Vlught

Niveau: 2

Aantal sterren: **

Boek 7

Titel: Birk

Auteur: Jaap Robben

Niveau: 3

Aantal sterren: ***

Boek 8

Titel: J.Kessels: The novel

Auteur: P.F. Thomése

Niveau: 3

Aantal sterren: ***

Boek 9

Titel: Turks fruit

Auteur: Jan Wolkers

Niveau: 3

Aantal sterren: ***

Boek 10

Titel: Erik en het kleine insecten boek

Auteur: Godfried Bomans

Niveau: 3

Aantal sterren: ***

Boek 1 - havo 4

recensie tralievader

Een gezin na de oorlog

het verhaal gaat over het leven van een gezin dat de tweede wereld oorlog heeft overleefd. Alleen voor het gezin lijkt het alsof het nog oorlog is, omdat de vader van het gezin tijdens de oorlog vast zat in een werkkamp en daar ergen dingen heeft mee gemaakt. De vader heeft nog steeds last van de gebeurtenissen in het kamp. Daardoor heeft het gezin daar ook last van omdat hun vader steeds over het kamp valt en steeds in herhaling valt. De kinderne begrijpen er niet zo heel veel van en proberen hun vader te helpen alleen dat gaat heel moeilijk. Hun moeder probeert het gezin zo goed mogelijk op orde te krijgen alleen dat is moeilijk als hun vader hun soms als vreemde behandeld.

Dit is het eerste boek dat ik lees van Carl Friedman. Ik vind het wel een leuk boek alleen het is soms wel moeilijk te volgen omdat het korte hoofdstukken zijn en er zijn ook redelijk veel hoofdstukken dus soms moet je even alles op een rijtje zetten om het goed te begrijpen. Maar het boek over het algemeen is wel leuk en realistisch, omdat het boek heel erg op de details in gaat en het leven laat zien van een gezin dat de tweede wereld oorlog heeft doorstaan.

Boek 2 - havo 4

Echte mannen eten geen kaas

Samenvatting;


Maria gaat naar de middelbare school. Op haar eerste dag gaat ze samen met Nikki op de fiets naar school. Onderweg komt ze een groepje jongens tegen en die begroeten de meiden. De terugweg staan de jongens er weer. Een van de jongens begroet Maria weer.
Wanneer Maria thuis komt, overdenkt ze het allemaal eens, en besluit te reageren op de begroetingen van de jongen. De volgende dag staan de jongens er weer. Dit maal stopt Maria en begroet ze. Een van de jongens stelt zich voor als Manou. Hij neemt haar mee naar een van de flats van de stad. Daar roken ze wat drugs met een vriend van Manou. De volgende dag gaan ze weer samen op stap. Ze gaan naar het huis van Manou. Daar hebben ze voor het eerst seks. Manou geeft aan dat Maria nog ontmaagd moet worden. Maria heeft ondertussen al ruzie thuis.
Een week later moet ze weer met Manou weg. Ze vertrouwt hem compleet, ondanks dat ze hem nog niet kent. Ze laat Nikki in de steek. Manou brengt haar naar een huis waar Juanez woont. Dit is een vriend van hem. In dat huis zijn nog meer mensen. Django is er ook. Dit was de man waarmee ze samen drugs hebben gerookt. Ook Diablo is aanwezig. Allemaal vrienden van Manou. Met deze twee heren moet ze seks hebben. Op het moment dat ze weigert, begint Manou haar te slaan. Na een paar uur zijn ze weer buiten.


Maria gaat niet meer naar school en Nikki raakt ongerust. Maria gaat wel naar school voor de toetsen of om de gevechten met Shamilla, haar vijand van school. In de tijd dat ze niet naar school gaat, is ze samen met Manou op pad, om ‘geld’ voor hem te verdienen.
Na een paar weken krijgt Maria een ‘hogere functie’. Ze moet nu ook pakketjes rondbrengen. Manou gaat naar het buitenland en Juanez moet op Maria letten. Hij mag niet aan haar komen. Wanneer ze met z’n twee zijn probeert Juanez Maria zover te krijgen Nikki aan hem te koppelen. Maria wil eigenlijk niet, omdat ze weet dat dit slecht is, maar toch belt ze Nikki. Die komt niet opdagen, omdat ze ruzie heeft gehad met haar ouders.
Wanneer Manou terug komt van de reis ziet hij er slecht uit. Hij geeft aan dat hij het zwaar heeft, omdat hij de baas van alle ‘jongens’ is. Ook zei hij dat hij het leuk vond om andere mensen pijn te doen. Maria moest nu ook andere taken vervullen. Zo moest ze zorgen dat de meisjes bij de jongens terecht kwamen. Ze moest voor nieuwe leden zorgen. Dit probeert ze bij een meisje : Elise. In de eerste instantie lukt het haar, maar Jayson ( werknemer Manou) verpest het voor haar.
In December is de sfeer thuis heel slecht. Maria is inmiddels 13 jaar en al een jaar bij Manou. Ze moet op een dag met Manou mee naar Basim. Ze moet met hem mee naar huis en hij mag alles bij haar doen. Zit is de eerste keer dat ze zonder drugs seks met een man moet hebben en ze ‘ werkt dan ook niet mee’ . Al snel roept Basim de hulp in van zijn vriend. Met z’n twee mishandelen ze Maria en verkrachten haar. Omdat ze zo hard begint te gillen stormt Manou de kamer binnen. Hij is alleen niet kwaad op de heren, maar kwaad op Maria. Als straf moet ze nog een keer seks hebben met de mannen en Manou blijft kijken.
Wanneer Manou Maria opbelt om te vertellen dat ze iets gaat zien wat niet leuk is, denkt ze direct aan de woorden : ‘ik vind het leuk om iemand pijn te doen’. Dit had Manou een keer tegen haar gezegd.
Manou neemt haar mee naar een flat en zet haar op de bank. Dan komt er een jongen binnen. Manou begint tegen hem te schreeuwen. Hij zou het geld niet op tijd hebben ingeleverd. De jongen probeert zich te verontschuldigen, maar het heeft geen zin. Manou geeft hem een mep in zijn gezicht. Dan wordt de jongen door Juanez vastgebonden en op de grond gegooid. De jongen kan geen kant op. Daarna werd er een zat op de blote buik van de jongen gezet en er een ijzeren emmer overheen geduwd. De rat kan geen kant op. Ze stopten de jongen een sok in zijn mond zodat hij geen geluid meer kon maken. Toen hielden ze een vlam bij de emmer. De emmer werd warm.
Even later werd de emmer van zijn buik gehaald en de jongen losgemaakt. Op zijn buik zaten allemaal krassen en beten van de rat. De rat had een uitweg via de buik proberen te maken. De jongen gilde het uit van de pijn. Maria moest de wonden verzorgen. Toen knapte er iets in haar hoofd.
De volgende dag kwam ze op school en niets kon haar meer iets schelen. Ze moet met Manou mee naar Rotterdam. Onderweg krijgt ze zoveel joints dat ze heel ziek thuis komt. Haar moeder meldt haar de volgende dag ziek en gaat met haar naar de stad. Daar komt ze Manou tegen. Hij is heel kwaad dat ze met haar moeder gaat shoppen.
Die middag moet ze met nog 3 andere meisjes naar een flat toe. Hier zou een Amerikaan komen wat wel eens een hele belangrijke klant voor Manou kunnen worden. Dezelfde dag wordt Manou opgepakt. Samen met Basim neemt Maria de zaak over. Ze stelt nieuwe jongens aan en regelt de geldzaken. Wanneer Manou weer terug is, krijgt Maria een tijdje vrij.
De volgende drie maanden hoeft ze eigenlijk nooit meer met mensen naar bed. Alleen wanneer er een tekort aan meisjes is. Wel wordt ze door Manou geslapen en geschopt. Haar moeder merkt niet op dat ze blauwe plekken heeft en vaak stoned is. Dan besluiten ze Manou voor de stellen aan haar moeder en haar zusje Sharon. Manou gedraagt zich als een echte heer en lijkt zelfs zenuwachtig te zijn. Manou bleef langskomen tot dat Maria 15 werd. Toen moest de relatie tussen hen ‘uitgaan’. Maria moet een paar weken bij Juanez en Jayson blijven wanneer Manou weer weg moet. Nikki is ondertussen de vriendin van Juanez. Juanez is echt het type loverboy, Maria vindt het dan ook raar dat Nikki het niet gezien heeft. Manou is daarentegen anders.
Binnen de kortste keren neemt Jayson haar mee en heeft samen met nog een man seks met haar. Dit volgde nog een aantal keer.

Een paar weken later haalde Giorgio haar op. Nikki heeft direct argwaan, maar Maria gaat met hem mee. Hij heeft seks met haar, maar mishandeld haar heel erg.
Op een gegeven moment wordt de seks bij Maria net zo normaal als het poetsen van de tanden ( zegt ze zelf).
De laatste keer dat ze seks moest hebben met Antilianen kwam dichterbij. Ze komt de kamer binnen en die kamer is vol met Antilianen. Na 4 jongens sluipt ze weg en vlucht.
Wanneer Maria dan weer op school komt, merkt de docente dat er wat met haar aan de hand is. Ze gaat met Maria en Nikki praten. Maria weet Nikki te vertellen dat ze verkracht is en dat ze niet weet of het wel veilig was. Nikki kan haar mond niet houden en vertelt het aan de docente. Die regelt de morning-after pil, maar Maria moet het aan haar ouders vertellen. Ook vertelt ze Manou dat de docente iets meer weet. Manou besluit te doen alsof hij het ook erg vindt dat het gebeurd is, en gaat weer naar de moeder van Maria. Die accepteert hem meteen.
De moeder van Maria doet aangifte wanneer ze de naam Jayson hoort. Dennis en Ineke verhoren Maria meerdere keren. Manou vertelt haar precies wat ze moet vertellen. Ze mag alle jongens verlinken, maar hem niet!
Op een dag neemt Manou haar mee, naar de vriendin van Jayson. Die is heel erg kwaad op Manou. Wanneer ze weer bij huis aankomen is de hele familie van Maria daar. Manou moet mee naar binnen om zich voor te stellen.
Wanneer hij weer weg is, keurt de hele familie hem af. Niemand vertrouwt hem. Ook de moeder van Maria heeft haar twijfels bij hem.
Na de aangifte moet Maria een tijdje rustig krijgen. Ze mag bij vrienden van haar moeder gaan wonen. Ze heeft hier een leuke, maar saaie tijd. Op het moment dat de rechtszaal verschijnt, mag Maria weer thuis komen wonen. Ze hoeft niet meer naar Almere toe.
Na een paar maanden naar school te zijn gegaan stopte ze ermee. Ze gaat een andere opleiding doen. Het liefst zou ze terug willen naar Manou, maar dat kan niet meer. Wanneer ze hem op msn weer te spreken krijgt, onder de schuilnaam Amanda, is ze al snel weer terug bij af. Haar moeder heeft dit niet door.
Wanneer haar moeder dit ontdekt moet ze naar een internaat. Hier gaat ze film kijken met Azra en Lila. Die wonen ook in dit gesticht.
Maar toch is ze niet van Manou af. Hij probeert haar drie keer te bezoeken. De eerste keer was toen ze aan het sporten was. De leiding was er vroeg bij en Maria kon niet naar Manou toe. Toen liet hij Ricardo in het internaat komen. Dit was een van zijn jongens. Hij heeft een ontsnappingsplan bedacht, maar dit mislukte. De buschauffeur trapte er niet in. Ook de derde keer werd in de kiem gesmoord. Ricardo heeft inmiddels een vriendin in het gesticht en wordt kwaad op Maria. ’s Nachts trap hij haar deur in. Toen mocht Maria weer naar huis.
Niemand wist meer waar Maria nu naartoe gestuurd moest worden. Ze wordt uiteindelijk naar India gestuurd met een aantal vriendinnen. In het vliegtuig denkt ze na over alles. Een ding weet ze zeker: Manou zal ze nooit vergeten…

Bron; https://www.scholieren.com/boekverslag/65904

 

Analyse;

ik vond het een zeer intrigerende boek. Heel dapper gedaan door de auteur, hoe ze na al die gebeurtenissen een leeswaardigen ook boeiend boek kon schrijven. Het boek is makkelijk te lezen. Binnen 24 uur had ik het uitgelezen. Netto had ik er ongeveer 8 uur over gedaan, want het was heel spannend. Het was prettig lezen, geen tot nauwelijks moeilijke woorden stonden erin. Heel eigentijds en modern: je leest woorden als msn enz. En bovenal een waarde-toevoegend boek qua kennis over het onderwerp: loverboys. Het boek is echt een aanrader om te lezen.

Emotioneel:
ik vond wel zielig voor Maria, je leeft heel erg mee met haar. Hoe ze voelt voor de loverboy en van hem houdt, maar aan de andere kant ook weer niet. De tegenstrijdige gevoelens over hem merk je heel goed tijdens het lezen. En dit is toch wel een van de dingen die je raakt tijdens het lezen. Elke keer als ze alles wilt vertellen aan de mensen om haar heen, dan hoort ze weer die stemmetje in haar hoofd van hem, zo van: “nee, niet doen, Maria, we gaan naar buitenland en worden daar gelukkig en we zijn daar alleen. We krijgen kinderen en maken nergens zorgen over en ik hou van je, lieverd”

Moreel:
ik vind dat de auteur goed laat zien, dat schijn bedriegt en alles wat makkelijk te krijgen is, ook weer makkelijk verloren gaat. We kunnen bijvoorbeeld kijken naar Maria: ze wilde heel graag meer spanning in haar leven. Daardoor ging ze met Manou mee. Maar uiteindelijk was ze niks anders dan een hoer en is ze aan het eind nog slechter af dan aan het begin. Dus alles wat je je hele leven al naar heb verlangt en gedroomd, en je daarvoor alles opgegeven heb, kan uiteindelijk misschien / soms toch wel het ergste zijn, en waarschijnlijk wordt het iets waar je je het meest gaat haten/ ergeren.

Werkelijkheid:
alles in het verhaal gebeurd ook op een realistische manier. Dat wil zegge, alles past in de werkelijkheid, niets zou onmogelijk geweest kunnen zijn .

Vorm:
het boek was prettig lezen. Geen langdradige scènes of saaie hoofdstukken. De climax (hoogtepunt) komt ongeveer na driekwart lezen van het boek. Dus vlak tegen het einde van het verhaal. (De ontknoping, voorzover je het een ontknoping kan noemen, want na het lezen van het boek blijf je met open vragen zitten. Zoals: hoe loopt het met Manou af. Dit wil niet zeggen dat het een slecht verhaal is, want de auteur laat de lezer zelf bedenken hoe het afloopt en dit is een manier om het verhaal te eindigen – open einde.)

Leerzaamheid:
je leert heel van dit onderwerp, omdat de kloof tussen normale mensen en mensen in dit soort criminele circuit toch vaak groot is.

Bron; https://www.scholieren.com/boekverslag/67142

 

Stukje schrijver;

Maria Mosterd viel op 12-jarige leeftijd in handen van een loverboy. Ze heeft 4 jaar lang alles gedaan voor deze man. Om dit te verwerken is ze twee keer een half jaar lang naar India gegaan. Hier heeft ze dit boek geschreven. Het is haar eerste en tot nu toe ook haar enige boek. Ze heeft met dit boek nog geen literaire prijzen gewonnen. Het boek is een realistische roman en het verband tussen haar werk en leven is dat het boek autobiografisch is. Dit is haar leven geweest.

Bron; https://www.scholieren.com/boekverslag/65904

Boek 3 - havo 4

Dagen van Gras

Door: Philip Huff

1) Informatie over de schrijver

Philip Huff is een Nederlandse schrijver die het boek Dagen van Gras heeft geschreven. Hij studeerde filosofie en geschiedenis in Amsterdam. Philip Huff zijn eerste boek was De gids.

Philip is geboren op 28 september 1984 en is nu 31 jaar oud. Philip Huff heeft meerdere boeken geschreven die erg bekend zijn. Namelijk; Niemand in de stad, Goed om hier te zijn en Boek van de doden.

 

 

Het thema dat de schrijver Philip Huff vaak gebruikt in zijn boeken is psychische afwijking.

Dit thema komt ook voor in het boek Dagen van Gras. Ben de hoofdpersoon van dit boek begint namelijk al op jonge leeftijd vreemd gedrag te vertonen, hij hoort stemmen in zijn hoofd. Daarnaast gebruikt Ben veel drugs en komt hij is een kliniek waar hij personen verbeeld. Dit thema of een soort gelijk thema behoud Philip Huff in bijna al zijn boeken.

 

 

Ik vind de schrijfstijl van Philip Huff fijn om te lezen, hij voegt namelijk grappige momenten toe in zijn verhaal ook wel metaforen genoemd. Daarnaast is zijn schrijfstijl redelijk eenvoudig en er komen vrijwel geen moeilijke woorden in het verhaal voor. Hierdoor kun je snel door het boek heen lezen. Er worden wel veel details gegeven over verschillende gebeurtenissen en personen. Ook gebruikt de schrijver veel bijvoeglijke naamwoorden, hierdoor krijgt het verhaal een vorm.

 

 

Daarnaast wil Philip Huff spanning in zijn verhaal houden dat doet die door steeds de spanning op te bouwen in het verhaal. Er zit een grote spanning in het verhaal dat is het verhaal over Ben.

Je bent namelijk benieuwd wat er met Ben en zijn vrienden en familie gebeurd. Daarnaast zijn en ook kleine dingen in het verhaal waarbij de spanning aanhoud. Bijvoorbeeld wanneer Ben in de trein zit zonder vervoersbewijs en dat er dan een conducteur op hem afkomt. Dit word dan met veel details verteld en blijft de spanning goed in het verhaal zitten.

 

 

De bedoeling die Philip Huff heeft in het boek, is om de lezer door te laten lezen wat vrijwel elke schrijver wil. Je wilt weten hoe het afloopt met Ben en zijn familie en vrienden. Dat doet Philip door het gedetailleerd vertellen over wat er gaat gebeuren. Hierdoor blijft de spanning in het verhaal en wilt de lezer altijd verder lezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2) Analyse van het boek

Schrijfstijl

De schrijfstijl van Philip Huff vind ik erg fijn om te lezen en daarnaast is het ook een spannende schrijfstijl.

 

De beschrijving van de werkelijkheid in het boek

De gebeurtenissen zouden ook in de werkelijkheid kunnen gebeuren. Iedereen kan een psychische afwijking hebben of krijgen.

 

De bedoeling van de schrijver

De bedoeling van de schrijver is spanning in het verhaal houden, zodat de lezer door blijft lezen. Hij gebruikt hierbij details.

 

Titelverklaring

De titel Dagen van Gras is ontstaan doordat Ben en Tom dagelijks wiet roken en dat noemen ze ook wel gras roken.

 

De chronologie

Het verhaal is chronologisch verteld, alle gebeurtenissen zijn chronologisch.

 

Flashbacks

Er zitten een paar flashbacks in het verhaal, bijvoorbeeld toen die aan vroeger dacht over zijn jeugd dat hij stemmen in zijn hoofd kreeg. Door deze flashback werd het verhaal wat duidelijker.

 

Verteltijd

Het aantal bladzijdes is 167.

 

Vertelde tijd

De vertel tijd van het boek is ongeveer 10 jaar, zijn ouders waren gescheiden toen die 8 was en Ben rookt wiet en zal dus ongeveer 18 zijn.

 

Ruimte

De belangrijkste gebeurtenis vindt plaats in de kliniek.

 

 

Personages

De moeder van Tom: De moeder van Tom lijkt een bezorgde moeder maar uiteindelijk word ze ziek en kan niet meer voor Tom zorgen.

 

Anna: Anna is het meisje dat Ben ontmoet tijdens zijn opname in de kliniek. Ze krijgen al snel een hechte band met elkaar en krijgen uiteindelijk ook een relatie.

 

De vader van Ben: De vader van Ben is een hele aardige en sociale man. Hij is degene die de liefde van muziek overbrengt op Ben. Ben vind het jammer dat hij zijn vader bijna niet meer ziet na de scheiding van zijn ouders.

 

Ben: Ben is een afkorting van de naam Benjamin. Ben is de hoofdpersoon van het verhaal die ontzettend veel van muziek houdt. Als hij jong is, geeft hij al aan zijn moeder aan dat hij stemmen in zijn hoofd hoort.

 

Tom: Tom is de vriend van Ben. Als Tom samen met zijn ouders op het landgoed komen wonen, raakt hij al snel bevriend met Ben. Tom is een jongen met veel lef. Hij houdt ervan om de grenzen op te zoeken en trekt Ben hier erg in mee. Tom bestaat uiteindelijk helemaal niet.

 

Motieven

Vader-zoonrelatie: Ben had, toen zijn ouders nog niet gescheiden waren, een erg goede band met zijn vader. Als zijn vader na de scheiding echter naar Engeland verhuist, wordt de band steeds slechter.

 

Drugs: Op een gegeven moment blowt Ben zoveel in zijn boomhut, dat hij een psychose krijgt. Drugs is dus een belangrijk motief in het verhaal.

 

Droom: Tijdens het verhaal heeft Ben één grote droom: hij droomt er namelijk van om met zijn gitaar in een band te spelen.

 

Liefdesrelatie: Ben wordt opgenomen in de kliniek en ontmoet Anna en hun krijgen na het kliniek proces een relatie.

 

Thema van het boek

Psychische afwijking.

 

Perspectief

De hoofdpersoon is een alwetend ik perspectief en daarnaast komt er soms ook een jij perspectief voor die wat verteld over Ben.

 

Einde van het boek

Het is een gesloten einde, omdat Ben en Anna uiteindelijk een relatie krijgen.

 

 

Bronvermelding: http://www.scholieren.com/boek/10603/dagen-van-gras/zekerwetengoed

 

 

 

3) Recensie en Analyse

Het is Philip Huff (1984) met zijn debuutroman Dagen van Gras gelukt muziek te schrijven. Niet alleen omdat de zinnen uit het boek je bijblijven als flarden uit een refrein en omdat je, tijdens het lezen, soms zelfs even begint mee te neuriën. Huff weet daarnaast op papier een intens, licht melancholisch gevoel op te roepen, een gevoel zoals je dat soms bekruipt als je naar mooie muziek aan het luisteren bent. Hij schrijft niet zozeer beeldend als wel ‘klinkend’: je hoort Ben praten, je hoort muziek op de achtergrond.

 

Natuurlijk, Dagen van Gras heeft zijn onderwerp mee en in het verhaal zitten allerlei fragmenten uit songteksten verwerkt. Ben van Deventer, de achttienjarige hoofdpersoon, is namelijk een groot muziekliefhebber en adoreert vooral The Beatles. Muziek vormt een beetje houvast in zijn chaotische leven. Ben is net ontslagen uit een adolescentenkliniek, waar hij maandenlang heeft gewoond na een zware psychose. Via flashbacks vertelt hij hoe het zover heeft kunnen komen. Hij vertelt over de ruzies met zijn moeder, het overlijden van zijn grootvader en het plotselinge vertrek van zijn vader. Over zijn vriendschap met Tom, de jongen die hem altijd heeft aangespoord zijn grenzen te verleggen – vaak tegen beter weten in. En over datgene wat hem op de been houdt: gitaarmuziek.

 

Huff weet de juiste snaar te raken, en dat zit hem vooral in zijn schrijfstijl. Hij geeft Ben een overtuigende, eigen stem mee, inclusief het haast irritant wordende ‘maar echt’, dat hij als stopwoordje gebruikt. Subtiel geeft Huff structuur aan zijn roman, niet alleen met behulp van de muziekfragmenten, maar ook dankzij onderwerpen die gedurende het verhaal meer dan eens terugkomen: Bens liefde voor schaken, het Dodo-ei van zijn grootvader, de cruciale gevolgen van een onschuldig ogend tractorritje. Huff weet met weinig woorden een sterk beeld op te roepen: ‘De naald cirkelde over het zwarte vinyl heen en zwenkte de muziek onversterkt de kamer in. The Beatles waren een band met leden van nog geen halve centimeter hoog, met gitaren van drie millimeter, en ze speelden een klein privéconcert voor mij.’

 

Markeer elementen die de mening van de schrijver bevatten

Markeer elementen die inhoudelijke informatie over het werk bevatten

Markeer elementen die literaire argumenten bevatten

 

 

Bronvermelding: http://recensieweb.nl/recensie/ben-in-de-hemel-met-abrikozen/

 

4) Eigen mening over het boek

De titel van het boek “Dagen van Gras” vind ik pakkende titel. De titel slaat overal op terug namelijk dat Ben en Tom dagelijks wiet roken en dat hij een psychische afwijking heeft.

Naast de titel vind ik de spanning in het boek fijn om te lezen, je wilt alleen maar doorlezen totdat je het boek uit hebt. Daarnaast vind ik het verhaal op zich dus wat er gebeurt, heel leuk om te lezen. Ik hou dus wel van dit soort thema’s

 

Het boek was erg spannend waardoor je snel door het boek heen las. Dat kwam vooral omdat je wilde weten wat erna zou komen en de details over de gebeurtenissen. Ik heb eigenlijk geen min punten voor dit boek en de schrijver. Daarnaast was het boek niet te dik of te dun.

 

Daarnaast is het boek chronologisch verteld en zitten er bijna geen flashbacks in. Dit vind ik zeker fijn om te lezen en raak dat niet zo snel het verhaal kwijt. Ook zal ik snel een nieuw boek lezen van deze schrijver.

 

De personages uit het verhaal vind ik zeker wel goed, omdat ze allemaal iets te maken hebben met de hoofdpersoon. Bijvoorbeeld Tom is een vriend van Ben, die uiteindelijk helemaal niet bestaat. Daarnaast heeft dit verhaal niet te veel personages en raak je de personages niet door elkaar.

Boek 4 - havo 4

Het gouden ei 

 

1) Informatie over de schrijver
Tim Krabbé is de schrijver van het populaire boek Het gouden Ei. Tim Krabbé is geboren in Amsterdam op 13 april 1943. Hij heeft al veel verschillende boeken geschreven bijvoorbeeld; De grot, De vertraging, Het gouden Ei en De werkelijke moord op Kitty Duisenberg. Deze boeken zijn erg populair en worden veel gelezen door jongeren. Ook wint Tim Krabbé veel prijzen met zijn boeken, hij heeft namelijk al twee prijzen gewonnen door het boek Het gouden EI.

 

 

De thema’s die bij Het gouden Ei horen zijn; moord, liefde en spanning maar vooral ook verdwijning. Bijvoorbeeld het thema verdwijning, Saskia de vriendin van Rex die verdwijnt uit het niets op een tankstation. En je leest ook op het einde van het boek dat ze achteraf vermoord blijkt te zijn, maar Rex wil ook weten wat er met haar is gebeurd. Daarnaast is de spanning is het verhaal erg hoog, omdat er veel gebeurtenissen achter elkaar afspelen. Ook omdat het verhaal niet chronologisch is verteld, Hierdoor weet je niet wat er in de tussen tijd is gebeurd.

 

 

Tim Krabbé heeft een schrijfstijl wat ik zelf heel fijn vind om te lezen. Hij wilt namelijk de spanning in het verhaal houden. Dat doet die door het niet chronologisch te vertellen en dat er veel gebeurtenissen plaatsvinden in het verhaal. Daarnaast laat die personen nog onherkenbaar. Bijvoorbeeld, Lemorne was nog onherkenbaar en later in het verhaal wist je dat het een moordenaar was.

 

 

De bedoeling die Tim Krabbé heeft in het boek, is om de lezer door te laten lezen.

Je wilt weten hoe het afloopt of wat er met iemand gebeurd. Dat doet die door veel gebeurtenissen te laten plaatsvinden en informatie achter te houden. Hierdoor wil je steeds verder lezen. En natuurlijk dat je meer boeken van hem gaat lezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2) Analyse van het boek

Schrijfstijl

Ik vind dat de schrijver in een gemakkelijke stijl geschreven heeft, wat prettig te lezen is. Je kan goed en snel doorlezen, doordat er veel spanning in het verhaal zit.

 

De beschrijving van de werkelijkheid in het boek

De gebeurtenissen zijn hetzelfde dan in de werkelijkheid, omdat deze gebeurtenissen ook in de werkelijkheid kunnen gebeuren.

 

De bedoeling van de schrijver

De bedoeling van de schrijver is spanning in het verhaal houden, zodat de lezer door blijft lezen.

 

Titelverklaring

De droom van Saskia is dat ze allebei apart in een gouden ei zaten opgesloten en dat ze door de ruimte heen zweven, totdat ze tegen elkaar botsen. Dit lijkt erg op het opgesloten te zitten in een doodskist.

 

De chronologie

Het verhaal is niet chronologisch, omdat Saskia in het begin van het verhaal ontvoerd wordt en daarna verteld word hoe ze is ontvoerd.

 

Flashbacks

Er zitten een paar flashbacks in, bijvoorbeeld als ze in de auto zitten en dan wordt er beschreven hoe ze op hun eerste vakantie zonder benzine kwamen te staan.

 

Verteltijd

Het aantal bladzijdes is 89.

 

Vertelde tijd

De vertel tijd van het boek is ongeveer 12 jaar.

 

Ruimte

De belangrijkste gebeurtenis vindt plaats in Frankrijk, op het benzinestation van Total. Daar werd Saskia ontvoerd. Ook op het stand Marina di Camerota in Italië speelt het verhaal zich een beetje af.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Personages

Rex Hofman: Is de hoofdpersoon in dit verhaal. Hij houdt van Saskia en wil weten wat er met haar is gebeurt na haar verdwijning. Hij is een round character.

 

Saskia Ehlvest: Saskia is de vriendin van Rex. Ze is negen jaar jonger als Rex. Ze heeft veel dromen over het gouden ei. Ze wordt ontvoerd en vermoord. Ze is een flat character.

 

Raymond Lemorne: Raymond is getrouwd en heeft twee dochters. Als hij een klein meisje het leven redt voelt hij zich een goede man en wilt hij weten of hij ook iets gewelddadigs kan doen. Op een gegeven moment ontvoert hij Saskia en vermoord haar. Daarna ook Rex, Hij is een round character.

 

Lieneke: Dit is de vriendin van Rex zo’n acht jaar na de verdwijning van Saskia. Ze is geliefd bij iedereen. Het is een flat character.

 

Motieven

Het gouden ei: Dit is waar Saskia en Rex over dromen.

 

Moord: Rex en Saskia worden vermoord.

 

Het cijfer Acht: Ze verbergen de twee munten bij de achtste paal. Saskia verdwijnt rond acht uur ’s avonds. Het geluksgetal van Saskia was acht.

 

Eenzaamheid: Saskia heeft een droom over het gouden ei, ze is bang om alleen te zijn. Ook toen ze voor het eerst op vakantie waren en ze zonder benzine kwamen te staan was ze doodsbang om alleen en opgesloten te zitten. Rex voelt zich eenzaam nadat Saskia verdwenen is. Rex en Saskia liggen eenzaam aan het eind van het verhaal in een doodskist.

 

Thema van het boek

Samen opgesloten zitten.

 

Perspectief

Alwetende ik perspectief.

 

Einde van het boek

Het is een gesloten einde, omdat je weet wat er met Saskia is gebeurt, en op het einde zijn Saskia en Rex een geworden doordat ze allebei dood zijn gegaan.

 

 

Bronvermelding: http://educatie-en-school.infonu.nl/samenvattingen/11235-boekverslag-het-gouden-ei.html

 

 

 

 

 

3) Recensie en Analyse

Niet helemaal overtuigd begon ik aan het boek, maar ik werd aangenaam verrast. Eenmaal gestart nam het boek me zo in beslag dat ik hem in één ruk uitlas. Bovendien beviel de schrijfwijze van de schrijver me erg. Een vlotte schrijfstijl, aangenaam om te lezen en bijzonder spannend.

 

 

Het verhaal dat begint bij een gelukkig paar dat samen op vakantie gaat neemt snel een vreemd verhaal wanneer het meisje zonder enig spoor verdwenen blijkt te zijn. Voor de achterblijver gaat het leven zijn gewone gang. Hij besluit zelf een aantal jaren met een ander te trouwen. Hij kan echter het gebeuren niet vergeten en strooit zijn verhaal in het rond. Hier neemt het verhaal een eerder bangelijke wending. De man die verantwoordelijk blijkt te zijn voor het verdwijnen van zijn vriendin wil hem de waarheid vertellen. Maar hij wil dit enkel vertellen op zijn specifieke voorwaarden. Namelijk dat hij bereid is dezelfde weg te volgen als deze welke zijn vriendin heeft moeten volgen. Met als gevolg dat dat hij ook levend wordt begraven.

 

 

Er zit voldoende spanning in waardoor het niet saai werd. Ik heb gelezen dat er een verfilming is en ik kan niet wachten om die te zien. Het was wel moeilijk om altijd te kunnen volgen in het begin van een nieuw hoofdstuk. Maar op het einde wordt alles duidelijk en dat maakt alles goed. Ik hou niet zo van open eindes en dat komt hier niet in voor. Ik had niet gedacht dat het zou zo eindigen. Dus die andere wending is zeker positief en vooral spannend. Ik zou het boek echt aan iedereen aanraden.

 

 

Markeer elementen die de mening van de schrijver bevatten

Markeer elementen die inhoudelijke informatie over het werk bevatten

Markeer elementen die literaire argumenten bevatten

 

 

Bronvermelding: http://hpblogs.nl/lesleyc4h3/201106/10-recensie-het-gouden-ei/

 

 

4) Eigen mening over het boek

Ik vond het boek Het Gouden Ei een leuk en spannend boek om te lezen, omdat de thema’s van dit verhaal me wel altijd aanspreken. Namelijk Spanning en misdaad.

Maar toen ik aan het boek begon was ik niet helemaal overtuigd net als hierboven in de recensie. Na een hoofdstuk lezen kwam ik er beter in en had ik het boek in een paar dagen uit.

 

De gebeurtenissen vinden snel achter elkaar plaats, hierdoor blijf je de spanning in het verhaal houden. Bijvoorbeeld toen Saskia verdween bij het tank station, zou ze nog terug komen of niet? Je vraag je namelijk steeds af “hoe loopt het verhaal af en wat zal er hierna gebeuren?” hierdoor wil je steeds en steeds verder lezen.

 

 

Het belangrijkste wat ik van een boek vind is de opbouw, bij dit boek is het verhaal overzichtelijk en je weet wat je leest. Ook dat er verschillende flashbacks in het verhaal zitten is fijn om te lezen, omdat je dan niet de hele tijd in dezelfde tijd leest.

 

 

De personages uit het verhaal vind ik wel goed, omdat ze allemaal andere eigenschappen hebben. Bijvoorbeeld Lemorne, die heeft goed en kwaad in zich.

En Rex wil achter het verhaal komen van de verdwijning van Saskia. Het taalgebruik van de schrijver is niet moeilijk, ik ben maar een paar woorden tegen gekomen die ik niet kende. Ook de stijl van schrijven spreekt mij aan hierdoor ga ik zeker nog een boek van deze schrijver lezen. Ook omdat je vrijwel snel door dit boek heen leest.

Boek 5 - havo 4

De laatkommer

Het boek de Laatkomer sprak me vanaf de eerste zin al meteen aan. De zin was “Hoewel volkomen opzettelijk, is het zeer tegen mijn zin dat ik iedere nacht opnieuw in mijn bed schijt” Ik vond het wel grappig maar snapte het niet helemaal wat er nou met die zin bedoeld werd. Na wat hoofdstukken lezen kwam ik erachter waarom die nou opzettelijk in zijn bed schijt, hij deed zich namelijk voor als een demente. Ik vond het een slim plan van Désiré Cordier om zich voor te doen als een demente, alleen zou het vertellen dat hij wou scheiden met zijn vrouw veel sneller gaan. De reden dat Désiré na 50 jaar op 74 jarige leeftijd van zijn vrouw af wilde was omdat ze op alles wat hij deed een weerwoord had of een negatieve indruk. Ik vond het jammer dat hij geen ruzie maakte maar zich voordeed dat die alzheimer had.

 

 

Désiré had veel kennissen die hij snel achter elkaar overleden. Op een begrafenis hoorde dat zijn oude liefde Rose in een bejaarde huis zat, hierdoor wilde hij ook naar het bejaarde huis. Ik vond dat wel grappig, omdat hij met een smoes van zijn vrouw weg ging maar daarna toch wel een andere vrouw wilde op een oude leeftijd. Dat is eigenlijk wel raar. Hij verzon allemaal dingen om ook naar dat bejaarde huis te kunnen. Dit soort dingen bedacht die dan;

  • Hij gaat opzichtige kleren kopen en weglopen zonder te betalen, waarna hij door de politie wordt aangehouden.
  • Hij doet theezakjes in de wc-pot en de vuile kopjes  in de wasmachine.
  • Als hij een taart moet gaan halen, komt hij met een broodrooster thuis.
  • Hij beantwoordt opzettelijk fout een dementietest, waarvoor hij glansrijk slaagt.

 

Hij gaat naar het bejaarde huis, zijn kinderen en zijn vrouwen brengen hem weg naar home winterlicht. Eenmaal aangereden vergeten zei de caravan. Hugo zijn zoon maakt die uiteindelijk vast. Dit stuk vond ik leuk om te lezen, je wist namelijk dat er iets ging gebeuren maar niet wat.

 

Wanneer Désiré zijn oude jeugdliefde terugziet is ze heel wat afgetakeld dat is ook wel logisch omdat zei ook ongeveer 70/80 jaar oud is. Hij wil haar al niet meer.

Dus hij is helemaal naar een bejaarde huis gegaan om zijn oude liefde terug te zien maar uiteindelijk er niets meer mee wil. Dat is een erge tegenvaller. Désiré begint in het te huis te roken wat die nooit zou doen volgens zijn vrouw. Charlotte zijn dochter geeft er niet veel om omdat zei sinds haar puberteit rookte. Daarnaast komt Désiré zijn puberliefde Rosa niet meer tegen zei is waarschijnlijk overleden.

Ik vind dat wel jammer voor Désiré omdat hij toch wel van haar hield

 

Het boek De Laatkomer zag ik meteen in de schappen staan, door de kaft namelijk. De kaft deed me denken een aan oud spel met wat ganzen. Nadat ik de achterkant van het boek had gelezen, sprak het boek me wel aan. Ik had het boek binnen 2 weken uit, omdat het boek iets meer dan 120 bladzijdes had en ik er gemakkelijk door heen kon lezen. Het was namelijk wel leuk om te lezen. Daarnaast was er een kans dat Désiré Cordier betrapt werd op zijn nep alzheimer. Ik denk niet dat ik nog een boek van deze schrijver ga lezen, want ik vind dat er leukere schrijvers zijn.

 

 

 

 

 

 

Boek 6 - havo 4

aan niemand vertellen

Samenvatting:

Aan niemand vertellen. Het boek gaat over een vrouw genaamd, Maaike Scholten, die een psychische ziekte heeft. Door deze ziekte heeft ze verschillende persoonlijkheden. Dit heeft zij zelf bijna niet door. Dit komt omdat ze vaak black-outs heeft waardoor ze niet meer weet waar haar andere persoonlijkheid zich mee bezig hield. Maaike is deze ziekte opgelopen door verschillende gruwelijke gebeurtenissen in haar leven. Op jonge leeftijd is zij veel misbruikt door haar vader. Het begon met een paar keer in de maand, wat vervolgens elke avond werd. Wanneer zij dit aan haar moeder vertelde geloofde haar moeder haar niet. Even later kwamen haar ouders om in een auto-ongeluk. Maaike zat hierbij zelf ook in de auto. Door deze gebeurtenissen werd haar tweede persoonlijkheid opgeroepen, deze persoonlijkheid wordt Stefanie genoemd. Wanneer Maaike op 15-jarige leeftijd verkracht werd door meerdere jongens werd het Maaike (en Stefanie) echt te veel en werd haar derde persoonlijkheid opgeroepen, deze persoonlijkheid wordt Tamara genoemd.

Wanneer het eerste slachtoffer wordt gevonden. Wordt rechercheur, Lois Elzinga opgeroepen. Het slachtoffer, David Hoogland, werd wanneer hij zijn hond ging uitlaten op het hoofd geslagen met een hamer. Bovendien is zijn penis afgesneden en in zijn mond gestopt, wat lijkt op een moord door een vrouw met wraak, maar de man blijkt nauwelijks vijanden te hebben. Ook zijn vrouw heeft geen idee van een mogelijke verdachte, wanneer ze haar ondervragen. Vervolgens wordt het tweede slachtoffer, genaamd Julian van Schaik, gevonden. Hij werd vermoord in een showroom van zijn autozaak. Ook bij hem werd zijn penis afgesneden en in zijn mond gestopt, wat lijkt op een moord door dezelfde persoon die David Hoogland vermoordde. Wat blijkt is dat deze twee mannen beide vroeger iemand hebben verkracht, genaamd Tamara, naar wie de politie op zoek is. Niet alleen David en Julian zouden Tamara verkracht hebben, maar ook een andere man, genaamd Remco Leegwater. Deze drie mannen zouden op dezelfde avond met zijn drieën Tamara verkracht hebben. Naast David, Julian en Remco, was er ook een meisje bij, genaamd Helen. Doordat David en Julian beide bij de verkrachting aanwezig waren en beide vermoord zijn, verwacht de politie dat ook Remco en Helen vermoord zullen worden. Ze waarschuwen hun en gaan verder met hun zoektocht naar Tamara.

Bij de moord op David Hoogland, was een folder gevonden van een kunstexpositie van Maaike Scholten. Daarnaast hangt er in Davids huis een foto van hem en zijn vrouw die gemaakt is door ene Tamara. Tamara bleek een van de laatste personen te zijn die hem gezien had dus gaan ze naar haar op zoek, maar er blijkt geen Tamara in de buurt te zijn die fotografeert. David bleek Tamara te hebben ontmoet in een kroeg waar hij vaak kwam. Zo probeert de politie door middel van een kroegentocht Tamara te vinden, maar ze blijkt weg te zijn. Toch ontmoeten ze bij de kroeg een meisje dat beweert dat David Hoogland vroeger betrokken is geweest bij een verkrachting van een meisje.

Later ligt Maaike Scholten onderkoeld in een rivier en weet niet hoe ze daar is beland. De politie vind dit verdacht en gaat meer informatie zoeken over Maaike. Het enige wat ze van Maaike te weten komen is dat ze een vriendin heeft die ze heeft leren kennen op de kunstacademie, genaamd Daniela.

Wanneer het derde slachtoffer wordt gevonden, genaamd Daniela. De politie gaat op onderzoek uit en het blijkt dat dit inderdaad de vriendin is van Maaike, maar Maaike is nergens te vinden. Lois gaat op zoek naar familie van Maaike om hun te vragen of ze enig idee hebben waar Maaike kan zijn. Ze bezoekt de opa van Maaike. Hij verteld hun dat ze in de puberteit een persoonlijkheidsstoornis heeft opgelopen, waardoor ze wilde dat haar opa en oma haar sommige tijden Stefanie of Tamara noemden. Lois zoekt informatie over een mogelijke ziekte die Maaike zou kunnen hebben en komt er zo achter dat Maaike een Dissociatieve identiteitsstoornis heeft. Dit verklaart haar verschillende persoonlijkheden en haar black-outs. Maaike, Tamara en Stefanie zijn dus dezelfde personen. Door de vele black-outs heeft Maaike geen idee van wat Tamara en Stefanie uitspoken.

Tamara is nog niet klaar met haar plan. Ze is op zoek naar Remco, maar ze heeft geen idee waar hij uithangt. Ze besluit eerst naar Helen te gaan, om daar vervolgens informatie over Remco te zoeken. Helen werkt als stewardess, waardoor ze niet thuis is wanneer Tamara bij haar aankomt. Tamara besluit in het huis van Helen te wachten op haar komst. Lois heeft door dat Tamara zich bij Helen verschuilt en ze gaat een kijkje nemen. Wanneer ze binnentreedt verrast Tamara haar met een flinke mep op haar achterhoofd waardoor Lois buiten bewustzijn raakt. Toen Lois bijkwam begon ze een gesprek met een van de drie persoonlijkheden. Eerst begon ze met Stefanie en Maaike en vervolgens kwam Tamara weer aan het woord. Tamara wilde zichzelf doden met het pistool van Lois. Ze richt het pistool op haar slaap, maar Lois is net op tijd en springt voor haar door. Zelf raakt ze gewond, maar het belangrijkste voor haar is dat Maaike, Tamara en Stefanie nog leven.

 

Analyse:

Thema: wraak – geweld – verkrachting, Dit zijn thema’s die me aanspreken en waar ik vaak ook graag over lees

Tijd: chronologische volgorde

Perspectief: meerdere perspectieven, namelijk een alwetende verteller, Lois en Maaike

Personages:

Lois Elzinga: rechercheur, zij doet onderzoek naar de verschillende moorden die zijn gepleegd door Maaike.

Maaike Scholten: vrouw, die een psychische ziekte heeft waardoor ze over verschillende persoonlijkheden beschikt. Ze is vroeger verkracht en wil nu wraak nemen op de daders.

Daniela: Beste vriendin van Maaike, zij is door Maaike vermoord

 

www.scholieren.nl 

 

over de schrijver;

Dimitri Verhulst (1972) werd geboren in Aalst. Hij wordt gezien als een van de grote schrijvers van de Lage Landen. Zijn werk verschijnt in meer dan twintig talen en werd bekroond met verschillende literaire prijzen. Van de klassieker De helaasheid der dingen werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht en het boek werd verfilmd en bekroond met de Gouden Uil Publieksprijs. Met Godverdomse dagen op een godverdomse bol won hij de Libris Literatuurprijs. Van De laatkomer werden binnen een paar maanden meer dan 75.000 exemplaren verkocht. Ook dit boek wordt verfilmd, voor toneel bewerkt en over de hele wereld vertaald.

In 2014 verscheen zijn roman Kaddisj voor een kut. Verhulst was de schrijver van het Boekenweekgeschenk 2015, De zomer hou je ook niet tegen. Onlangs is bij Atlas Contact zijn nieuwste boek Het leven gezien van beneden verschenen.

Over Het leven gezien van beneden:

 

‘Het boek dwingt bewondering af door de swingende zinnen, de goedbekkende aforismen en humoristische gedachtekronkels.’

 

Bron; http://www.dimitriverhulst.nl/biografie/

Boek 7 - havo 5

Birk

Door: Jaap Robben

1) Informatie over de schrijver
Jaap Robben is de schrijver van het boek Birk. Jaap Robben is geboren in Oosterhout op 22 juni 1984. Hij heeft al veel verschillende boeken geschreven bijvoorbeeld; De Zuurtjes en de Nacht Krekelt. Deze boeken zijn erg populair en worden veel gelezen door jongeren en jong volwassenen. Jaap heeft in 2015 nog de boekhandelsprijs gewonnen met zijn boek Birk.

 

 

De thema’s die bij het boek Dirk horen zijn Eenzaamheid en Isolement. Isolement betekend afgezonderd van bijvoorbeeld de buitenwereld. Birk verdrinkt namelijk door toedoen van Mikael. Het contact tussen Mikael en zijn moeder word hierdoor minder, Mikael mag ook weinig contact met andere hebben. Mikael is ook erg eenzaam doordat hij de plaats van zijn vader moet innemen bij zijn moeder.

 

 

De schrijfstijl van Jaap Robben vind ik in mijn ogen een beetje saai en langdradig.

Dij schrijft en namelijk nonchalant maar op een of andere manier wil je wel steeds verder lezen hoe het verhaal afloopt, en wat er nog gaat gebeuren. Daarnaast word je ook een beetje mee het boek ingetrokken en beleef je wat er allemaal gebeurd.

 

 

Jaap Robben wil ook de spanning in zijn boek houden dat doet die door het open laten van stukken verhaal. Hierdoor ga je nadenken hoe het verhaal verder gaat.

Daarnaast is het verhaal in chronologische volgorde geschreven. Het boek bestaat uit 3 delen met verschillende hoofdstukken, en schakelt van tegenwoordige tijd naar verledentijd in de delen van het boek.

 

 

De bedoeling die Jaap Robben heeft in het boek, is om de lezer door te laten lezen.

Je wilt weten hoe het afloopt of wat er met iemand gebeurd. Dat doet die door het open laten van stukken verhaal. Hierdoor wil je steeds verder lezen. En natuurlijk dat je meer boeken van hem gaat lezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2) Analyse van het boek

Schrijfstijl

De schrijfstijl van jaap robben vind ik erg langdradig, over sommige stukken uit het verhaal schrijft die erg lang wat je eigenlijk ook wel heel kort zou kunnen schrijven.

 

De beschrijving van de werkelijkheid in het boek

De gebeurtenissen zouden ook in de werkelijkheid kunnen gebeuren. Maar wanneer dit in de werkelijkheid zou gebeuren is het wel heel vaag.

 

De bedoeling van de schrijver

De bedoeling van de schrijver is spanning in het verhaal houden, zodat de lezer door blijft lezen.

 

Titelverklaring

Mikaels vader die mede door zijn toedoen is verongelukt, heette Birk. Op een bepaald moment in dit boekwanneer hij bij zijn moeder in bed ligt ook "Birk". Vader en zoon vallen dan samen.

 

De chronologie

Het verhaal is chronologisch verteld.

 

Flashbacks

Er zitten een paar flashbacks in het verhaal namelijk wanneer Mikael steeds terug aan zijn vader denkt.

 

Verteltijd

Het aantal bladzijdes is 225.

 

Vertelde tijd

De vertel tijd van het boek is ongeveer 7 jaar.

 

Ruimte

De belangrijkste gebeurtenis vindt plaats op het eiland. Het hele verhaal speelt zich namelijk af op het eiland.

 

Personages

Mikael Hammerman: Mikael voelt zich schuldig aan de dood van zijn vader. Hij ziet zijn vader dan ook steeds ergens opduiken. Dan weet hij op een bepaald moment dat hij verdronken is. Hij wil zichzelf ontdekken als hij mannelijker wordt.

 

Dora Hammerman: Dora kan de dood van haar man niet verwerken. Ze geeft haar zoon de schuld en tobt met haar verdriet. Daarnaast wil ze haar zoon bij zich houden op het eiland. Bovendien mag hij niet praten met Karl en de schipper van de boot en diens zoon.

 

Karl: Karl is de visser-buurman die om een andere reden op het eiland verblijft. Hij wil er vrijheid. Hij neemt het leven zoals het is. hij heeft seks met de oudere Augusta gehad (op de keukentafel) en hij gaat naar de hoeren in Tramsund. Ook ziet hij wel wat in de niet lelijke Dora.

 

Brigitta en Ingmar: De schipper en zijn zoon zijn symbolen van de buitenwereld. Ze kunnen het isolement van de eilandbewoners opheffen: ze brengen boodschappen, zijn realistischer. Ingmar neemt op een zeker moment zijn vriendin mee.

 

Motieven

Schuldgevoel: Mikael voelt zich schuldig aan de dood van zijn vader. Die had zijn bal willen ophalen, maar was daarbij verdronken. Als zijn moeder dat verhaal later hoort, acht ze hem schuldig en begint het grote zwijgen.

 

Seksualiteit: Seks wordt in de relaties op het eiland gezien als een middel om de eenzaamheid te verdrijven. Karl heeft seks met de veel oudere Augusta. Die deed het ook met hem om haar eenzame positie op het eiland te verhelpen. Seks is dan lust, Karl doet dat ook met de hoeren in Tramsund.

 

Dood: De dood speelt ene rol op de achtergrond. Birk Hammerman verongelukt door toedoen van zijn zoon. Augusta is overleden. Mikael laat zich doodverklaren door de brief die hij schrijft aan de school die zijn werk opstuurt en toetsen laat maken.
Ook het meeuwtje sterft. Daarnaast zijn de mensen op het eiland symbolisch dood: alles staat stil, terwijl het echte leven zich in Tramsund afspeelt.

 

Dierenliefde: Mikael projecteert zijn eigen situatie op de van het door hem geadopteerde en gedresseerde meeuwtje. Hij geeft de moeder geen kans om het vogeltje op te voeden doordat hij het zelf eten uit zijn handen geeft. Dat wordt het meeuwtje fataal en de dood is symbolisch voor de gekopieerde relatie van Mikael en zijn moeder.

 

 

 

 

 

Thema van het boek

Eenzaamheid en isolement.

 

Perspectief

Alwetende ik perspectief.

 

Einde van het boek

Het is een open einde, omdat je weet dat het verhaal af is maar het verhaal is eigenlijk niet afgesloten.

 

 

Bronvermelding: http://www.scholieren.com/boek/12873/birk/zekerwetengoed

 

3) Recensie en Analyse

Wanneer ik het boek uit de bibliotheek pakte sprak het boek me al meteen aan.

De vogel voorop leek me een leuk teken en wilde het boek graag gaan lezen.

Na wat bladzijdes lezen wilde ik alleen maar verder lezen. De schrijver schreef erg spannend en vlot.

 

 

Het verhaal begint erg droog en saai, namelijk Mikael is gaan zwemmen met zijn vader Birk en de vader ging de bal halen in het water maar keerde niet meer terug.

Mikael en zijn moeder gingen zoeken maar konden hem niet meer vinden, tot aan de nacht hebben ze gezocht. Totdat Mikael regelmatig naar het oude huis van de overleden Augusta gaat. Zijn vader haalde daar ook altijd spulletjes die hij meer naar huis nam. Het rare van dit boek vind ik wel dat hij en zijn moeder bijna de enigste zijn die op het eiland leven. Maar er komt wel altijd een schipper die bestellingen komt brengen. Waarom zou je alleen op een eiland willen wonen?

 

 

In het boek zit genoeg informatie en spanning waardoor je het boek wil uitlezen.

Dit boek is niet lang bekend bij jongeren, en zal daarom dit boek zeker aanraden bij anderen. Ik denk nog steeds na over waarom ze nou alleen op een eiland willen leven en of ze hun vader nog ooit terug hebben gevonden. Mikael gaat elke dag naar het huis van Augusta waar een nest met meeuwen leeft. Hij geeft ze elke dag daar eten totdat zijn moeder het huis in brand steek. Dit vind ik wel erg triest van de moeder van Mikael want waarom zou je een huis in brand steken en de hobby van je zoon weg gooien.

 

 

Daarnaast had ik nog een korte recensie op het internet gevonden deze recensie is door een andere schrijver gemaakt.

‘Een aangrijpend verhaal, geschreven in korte stukjes en korte zinnen en dat geeft veel vaart aan de vertelling.’ Ik ben het zeker eens met deze schrijver, Jaap robben schreef met korte zinnen en laat de zinnen in je hoofd rond gaan.

 

 

Markeer elementen die de mening van de schrijver bevatten

Markeer elementen die inhoudelijke informatie over het werk bevatten

Markeer elementen die literaire argumenten bevatten

 

 

Bronvermelding: https://jaaprobben.wordpress.com/recensies/

 

 

 

 

 

4) Eigen mening over het boek

De titel van het boek ‘Birk” vind ik achteraf een pakkende titel. Omdat de vader van Mikael Birk heette. Daarnaast vind ik de 3 delen van het boek ook wel fijn lezen je kan dan namelijk dat soort deel afsluiten. De motieven van het boek waren het schuldgevoel en de dood, want Mikael heeft een schuldgevoel dat hij zijn vader de bal had laten halen en zijn vader is waarschijnlijk overleden. Naar zo’n soort thema’s en motieven kijk ik altijd voordat ik een boek ga lezen omdat ik van deze soort hou.

 

 

Het boek was erg spannend waardoor je snel door het boek heen las. Dat kwam vooral omdat je wilde weten wat erna zou komen. Maar het enigste wat ik minder fijn vind aan het boek was de schrijfstijl van de schrijver, hij schrijft namelijk heel nonchalant.

 

 

Wanneer ik een boek ga lezen, vind ik het fijn dat het boek chronologisch is opgebouwd. Wanneer dit niet is kan ik het verhaal niet meer goed volgen. Met flashbacks kan ik wel goed omgaan omdat dat wel overzichtelijk blijft.

 

 

De personages uit het verhaal vind ik wel goed, omdat ze allemaal andere eigenschappen hebben. Bijvoorbeeld Mikael voelt zich schuldig omdat zijn vader is overleden door hem. Daarnaast de moeder van Mikael genaamd Dora die haar man zijn dood niet kan verwerken en geeft daarom haar zoon de schuld.

Boek 8 - havo 5

J.Kessels: The Novel

Door: Thomese

1) Informatie over de schrijver

De schrijver P.F. Thomése is de schrijver van het boek J.Kessels. Hij is geboren op 23 januari in 1958. P.F. Thomése heeft al verschillende prijzen op zijn naam staan met de vele boeken. Hij heeft bijvoorbeeld prijzen gewonnen voor de boeken Schaduwkind en de Onderwaterzwemmer. De schrijver P.F. is nu 68 jaar oud.

 

De thema’s die P.F. Thomése vaak gebruikt in zijn boeken verschillen van verzonnen verhalen tot verhalen uit eigen leven. Het boek J.Kessels is gebaseerd op bekende personages. Daarnaast gebruikt de schrijver veel humor in zijn verhalen waar je van kan lachen tijdens het lezen. Daarnaast gebruikt P.F. veel scheldwoorden in zijn verhalen waar je vrijwel altijd mee om kan gaan.

 

De schrijfstijl van P.F. Thomése vind ik leuk en grappig, hij heeft namelijk veel humor in zijn verhalen waar je om kan lachen. Daarnaast is zijn schrijfstijl vrijwel eenvoudig maar toch zitten er lastige stukken in het verhaal van J.Kessels. Ook gebruikt P.F. vele uitdrukkingen in zijn verhaal en er zit weinig diepgang in zijn verhaal maar dat past ook wel bij de humor in zijn verhaal.

 

P.F. Thomése wil zijn verhalen spannend houden doordat hij veel humor en uitdrukkingen in zijn verhalen gebruikt. En van zijn uitdrukkingen of humoristische is; ‘’bruin-gele vriendschap, waar heb ik dat eerder gezien? Smaalde J. Kessels. ‘In mijn onderbroek ja, als ik ‘m niet gewassen heb.’’ Om deze uitdrukking kun je wel lachen vind ik en daarnaast wil je verder lezen omdat er meerdere humoristische stukken in het verhaal zitten.

 

De bedoeling die P.F. Thomése heeft in het boek, is net als alle andere schrijvers. Namelijk dat de lezer door wilt lezen en andere boeken van je wil lezen. P.F. doet dit door uitdrukkingen en humor toe te voegen in zijn verhalen, waarbij je alleen maar door wilt lezen totdat het boek uit is en je er een positieve mening over hebt.

 

 

2) Analyse van het boek

Schrijfstijl

De schrijfstijl van P.F. Thomése vind ik erg leuk en grappig om te lezen en daarnaast is het ook een spannende schrijfstijl.

 

De beschrijving van de werkelijkheid in het boek

De gebeurtenissen zouden ook in de werkelijkheid kunnen gebeuren. Omdat er zitten Nederlandse stadsnamen in het verhaal, maar niemand zal zo veel schelden in de werkelijkheid.

 

De bedoeling van de schrijver

De bedoeling van de schrijver is spanning in het verhaal houden, zodat de lezer door blijft lezen. P.F. Thomése gebruikt hierbij humor en uitdrukkingen.

Titelverklaring

J. Kessels The Novel is een verslag van een ongewenste reis van de schrijver P.F. Thomése met zijn beste vriend J.Kessels.

 

De chronologie

Het verhaal is chronologisch verteld. 

 

Flashbacks

Er zitten een paar flashbacks in het verhaal van de hoofdpersoon. Hij heeft terugblikken over zijn ontmoeting met zijn zus.

 

Verteltijd

Het aantal bladzijdes is 218.

 

Vertelde tijd

De vertel tijd van het boek is ongeveer een week tot 2 weken. J.Kessels en P.F. Thomése gaan op vakantie naar Hamburg.

 

Ruimte

De belangrijkste gebeurtenis vindt plaats op vakantie in 2 plaatsen. Namelijk in Hamburg en Breda.

 

Personages

J. Kessels: De persoon waar het allemaal om draait in dit boek. Het favoriete personage van de schrijver P.F Thomése. J. Kessels scheld veel, woont in een rijtjeshuis in Amsterdam en houd ervan om af en toe naar de hoeren te gaan. P.F Thomése en Kessels zijn al meer dan 20 jaar vrienden en kennen elkaar door en door, iets wat logisch is, aangezien P.F Thomése het personage zelf gecreëerd heeft. J. Kessels, die Jos blijkt te heten is een typische Hollander.

 

P.F Thomése: De schrijver en tegelijkertijd ook een personage in het boek. Een man die vooral smacht naar de ’ongelofelijke knetterhete frituurspetter’ van een tijd geleden, die ze na 20 jaar weer tegen het lijf lopen, ook wel Birgit de Braaij.

 

Berend de Braaij: Berend belt P.F Thomése op met de vraag of hij hem ergens mee kan helpen. Wat dat precies is word later pas duidelijk. Berend, die vroeger een gehate vijand van P.F Thomése was, omdat hij altijd zijn zus beschermde tegen de lonkende ogen van P.F Thomése.

 

Perry Boone: Een man waar nou niet vriendelijk over wordt gepraat door de andere hoofdpersonen. Boontje wordt gehaat door Berend omdat berend Perry steeds weg moet halen bij de hoeren. Daarnaast werd Perry omringd door een aantal dames in het stadion.

P.F. en J.Kessels kregen boontje bijna niet terug naar het dorp Breda.

 

Motieven

Seksualiteit: Berend is de echtgenote van Birgit en gaat vreemd met lekkere hoeren in Hamburg.

Vriendschap: P.F. Thomése en J.Kessels zijn al meer dan 20 jaar vrienden.

 

Thema van het boek

Met vrienden op vakantie.

 

Perspectief

Het perspectief in het verhaal is een ik perspectief.

 

Einde van het boek

Het is een gesloten einde, omdat P.F Thomése en zijn krankzinnige vrienden. Hij en Kessels stappen weer in de auto en verlaten Breda, de reis is voorbij, ze hebben hun klusjes vervuld en gaan naar Tilburg

 

 

Bronvermelding: http://www.scholieren.com/boekverslag/70394

 

 

 

3) Recensie en Analyse

In de meeste romans spreken mensen keurige volzinnen. Zonder accent ook. Dialect op een goede manier introduceren is lastig, voor je het weet kan de helft van het lezerspubliek het niet meer volgen. Mensen plat laten praten is nog moeilijker: ze krijgen al snel iets van een karikatuur.

 

Serieus auteur P.F. Thomése waagt de stap. In zijn tiende roman komen alleen ordinaire, volkse types voor uit Tilburg en Breda. Dat betekent veel 'nondeju's', 'godnondeju's' en (als het echt misgaat) 'godsakkenondeju's'.

 

Het verhaal ontrolt zich als volgt: twee mannen, J. Kessels en Thomése zelf, moeten iemand terughalen uit Duitsland. Wie het is en wat hij heeft misdaan is niet bekend, maar het duo doet het graag. Vroeger was Thomése namelijk verliefd op de (billen van) de zus van de opdrachtgever.

 

Wat volgt is een absurdistische reis per Toyota Kamikaze. Kessels en Thomése zijn niet de meest vlotte types. Ze werken zich in de nesten in een Hamburgse hoerentent, raken verzeild in het verkeerde vak van een voetbalstadion. Uiteindelijk moeten vier man in de Toyota worden gepropt. Dat gaat stinken natuurlijk, letterlijk.

 

J. Kessels bestaat echt. Thomése kent de cynische, kettingrokende Tilburgse journalist van vroeger, toen hij nog geen romancier was. Kessels rauwe persoonlijkheid inspireerde Thomése eerder tot verhalen (onder andere de bundel Greatest hits , 2001), maar dit is de eerste roman die hij rondom dit personage bouwde.

 

Kessels, thans columnist bij het Eindhovens Dagblad , kan trots zijn: J. Kessels; the novel is een meligmakend grappig boek. Het eerste deel althans. Dat zit vol actie en bizarre observaties over mannen, drank, vrouwen en muziek. Elke keer wordt een nieuw cd'tje in de speler geduwd, wat leidt tot een playlist met veel honky-tonkmuziek.

 

Thomése geeft deze invloeden gewoon toe: hij port bijvoorbeeld met een Bukowski-pocket in een liggende man om te zien of deze nog leeft. J. Kessels; the novel loopt goed. Maar na een race van 180 pagina's gaat de motor toch sputteren. Dat heeft veel te maken met de veranderde omgeving: van een auto naar een woonerf in Breda. De schrijver moet een plot verzinnen, maar verzandt in beschrijvingen van bilpartijen. Erg verfijnd is het allemaal niet.

 

 

Markeer elementen die de mening van de schrijver bevatten

Markeer elementen die inhoudelijke informatie over het werk bevatten

Markeer elementen die literaire argumenten bevatten

 

 

Bronvermelding: http://literom.nbdbiblion.nl/literom/resultaten/113349

 

 

4) Eigen mening over het boek

De titel van het boek “J.Kessels: The Novel” vind ik rare titel. De titel is de naam van een hoofdpersoon. Het boek gaat vrijwel de hele tijd over de hoofdpersoon maar om nou de hoofdpersoon als titel te gebruiken vind ik vaag. De humor in het verhaal vind ik zelf heel leuk om te lezen en ook de uitdrukkingen die hij gebruikt vind ik leuk lezen. Daarnaast zit er genoeg spanning in het verhaal om door te lezen.

 

 

Het verhaal over het boek waarbij de vriendschap centraal stond, vond ik erg leuk en spannend en kon er ook wel om lachen. Maar ik raakte wel vaak de draad van het verhaal kwijt en hierdoor vond ik het moeilijk om het boek te begrijpen wat er allemaal precies werd verteld. Maar voor de rest was het een goed en leuk boek.

 

 

Het verhaal is chronologisch verteld, omdat J.Kessels en P.F. Thomése samen met nog iemand op reis gaan en uiteindelijk en uiteindelijk ook terug keren. En dat word ook in deze volgorde verteld. Er zitten bijna geen flashbacks in, alleen een paar flashbacks waarbij de hoofdpersoon terug denkt aan zijn ontmoeting met zijn zus.

 

 

De personages uit het verhaal vind ik redelijk goed, omdat ze allemaal vrienden van elkaar zijn. Ook heeft dit verhaal niet heel veel personages waarbij je de personages niet door elkaar haalt. Elk personage heeft een eigen mening en kenmerken waarbij de spanning erin blijft en niet dat alles hetzelfde is.

Boek 9 - havo 5

Turks Fruit

Door: Jan Wolkers

1) Informatie over de schrijver

Jan Wolkers was een Nederlandse schrijver die het boek Turks Fruit heeft geschreven. Hij is geboren op 26 oktober in 1925 en is overleden op 19 oktober in 2007. Jan had een vrouw met 3 kinderen waarvan er 1 overleed. Jan Wolkers heeft nog meer verschillende boeken geschreven bijvoorbeeld; Brandende Liefde, Een Roos van Vlees en Kort Amerikaans. Al zijn boeken zijn geschreven voor 1970.

 

 

De thema’s die de schrijver Jan Wolkers gebruikte in zijn boeken zijn liefde en dood. Ten eerste is liefde een belangrijk thema, omdat de hoofdpersoon. een liefde voelt voor Olga. Ondanks dat ze hem heeft verlaten en ondanks de ruzies die ze hebben gehad voor hun relatie, steunt de hoofdpersoon Olga wanneer ze in het ziekenhuis ligt. Hij blijft bij haar tot haar dood en probeert haar te helpen.

 

 

De schrijfstijl van Jan Wolkers vind ik wel fijn om te lezen en soms ook wel grappig. Jan schrijft namelijk dingen waar je ook wel om kan lachen. Bijvoorbeeld dit “Ik trapte die clochards van Uncle Sam eruit, smeet de ramen open en sloeg met de mattenklopper de parkieten de straat op alsof ik badminton aan het spelen was.” Daarnaast is het boek Turks Fruit niet heel erg moeilijk om te lezen, er zitten vrijwel geen moeilijke woorden in het boek.

 

 

Naast alle schrijvers wil Jan Wolkers ook de spanning in zijn verhaal houden, dat doet die door spannende gebeurtenissen vertellen in het verhaal. Daarnaast wordt het verhaal ook verteld uit het ik-perspectief, waarbij je alles meekrijgt hoe de ik-persoon het beleefd. Hierdoor wordt het boek ook spannender vind ik. Jan vertelt alles open en duidelijk hij verteld bijvoorbeeld dat de hoofdpersoon en Olga seks hebben.

 

 

Jan Wolkers heeft ook een bedoeling in zijn boeken, dat is namelijk de lezer door te laten lezen en Jan voegt waar gebeurde verhalen in zijn boek toe. Daarnaast wil Jan spanning in zijn boeken behouden zodat de lezers meer boeken van hem gaan lezen. Dat doet Jan door het verhaal te vertellen in het ik-perspectief.

 

 

 

 

 

 

 

 

2) Analyse van het boek

Schrijfstijl

De schrijfstijl van Jan Wolkers vind ik leuk en soms grappig om te lezen.

 

De beschrijving van de werkelijkheid in het boek

De gebeurtenissen zouden ook in de werkelijkheid kunnen gebeuren en dat is waarschijnlijk ook echt gebeurd. Iedereen kan ziek worden en overlijden.

 

De bedoeling van de schrijver

De bedoeling van de schrijver is spanning in het verhaal houden en natuurlijk dat de lezer fijn door het boek heen leest.

 

Titelverklaring

Olga’s tanden gaan op een gegeven moment los zitten, dacht ze. Omdat ze bang was dat haar tanden uit zouden vallen durfde ze alleen nog maar Turks fruit te eten.

 

De chronologie

Het verhaal is niet chronologisch verteld, er zitten namelijk verschillende flashbacks in.

De eerste zin van een flashback was  ‘Ik was aardig in de rotzooi terechtgekomen nadat ze bij me weggegaan was.’

 

Flashbacks

Er zitten een paar flashbacks in het verhaal, bijvoorbeeld toen hij vertelde dat Olga hem verlaten had. Hierbij ging hij terug in de tijd.

 

Verteltijd

Het aantal bladzijdes is 214.

 

Vertelde tijd

De vertelde tijd is ongeveer 15 jaar. Hij ontmoet Olga en ze hebben 3 jaar ongeveer iets. Dan gaat zij weg en trouwt nog tweemaal. Met de laatste is ze lang getrouwd geweest en daarna is ze nog ziek geweest.

 

Ruimte

De plaats waar de meeste gebeurtenissen plaats vinden is in Amsterdam, in de woon-ruimte. Daar is de hoofdpersoon vaak met zijn liefde Olga.

 

Personages

Ik-persoon: De ik-persoon in het boek is een kunstenaar, met weinig geld. Hij had een relatie met Olga en wanneer zij hem verlaat komt hij er niet meer bovenop. De ik-persoon is na het verbreken van de relatie met Olga een eenzaam persoon. Hij probeert zich door middel van seks met andere vrouwen beter te voelen.

 

Olga: Olga is de vrouw en de grote liefde van de ik-persoon. Ze wordt omschreven als een vrouw met rode haren. De eerste jaren van haar huwelijk met de ik-persoon is ze dolgelukkig. Ze gedraagt zich wat kinderlijk en heeft angsten. Deze angsten worden verklaard door dingen die zijn gebeurd in het verleden.

 

Moeder Olga: De moeder van Olga heeft geen goede band met de ik-persoon. Ze is het er niet mee eens dat haar dochter met een kunstenaar trouwt. Ze probeert Olga dan ook te koppelen aan andere mannen, wat uiteindelijk ook lukt.

 

Vader Olga: De vader van Olga wordt omschreven als een vriendelijke oude man die steeds dezelfde grappen maakt. Hij weet dat zijn vrouw geregeld vreemdgaat, maar praat hier niet over. De vader van Olga is te dik en moet een suikervrij dieet hebben. Hier houdt hij zich echter niet aan, wat uiteindelijk zijn dood wordt.

 

Motieven

Eenzaamheid: De eenzaamheid van de ik-persoon wanneer Olga hem verlaten heeft wordt uitgebreid verteld in het boek en is dan een belangrijk thema.

 

Liefde: De liefde tussen Olga en de ik-persoon is erg belangrijk in het boek. De ik-persoon blijft maar aan Olga denken en wil haar terug. Wanneer Olga in het ziekenhuis komt te liggen met een tumor blijkt dat haar liefde voor de ik-persoon niet weg was.

 

Seksualiteit: Seksualiteit speelt een belangrijke rol in het leven van de ik-persoon. Er wordt uitgebreid verteld in het verhaal wanneer en hoe de ik-persoon en Olga seks hebben.

 

Dood: In dit boek wordt er vaak gesproken over de dood. De vader van Olga overlijdt en uiteindelijk Olga zelf ook. Daarnaast kan er gezegd worden dat de relatie tussen de ik-persoon en Olga verbroken werd.

 

Thema van het boek

Dood en liefde

 

Perspectief

De hoofdpersoon is een alwetend ik perspectief. Alles word verteld vanuit de ik-persoon.

 

Einde van het boek

Het is een gesloten einde, omdat Olga uiteindelijk overlijd. Dus je weet wat er gebeurd is.

 

 

Bronvermelding: http://www.scholieren.com/boek/842/turks-fruit/zekerwetengoed

 

 

 

3) Recensie en Analyse

Het is niet heel lang geleden dat ik er achter kwam dat ik nog een boek moest lezen voor mijn literatuurlijst. Thuis hebben we een goed gevulde boekenkast en ik besloot daar even een kijkje te gaan nemen. Een van de boeken waar mijn oog standaard op valt is Turks Fruit van Jan Wolkers. Ik denk omdat de zwarte cover met fel groenoranje letters nogal tussen de rest van de boeken uitspringt. Daarnaast zie ik altijd een oude grijze man voor me zodra mijn blik over de letters JAN WOLKERS glijdt, dit omdat Jan Wolkers in mijn kindertijd de natuur besprak in de serie “de achtertuin van Jan Wolkers” die werd uitgezonden tijdens Villa Achterwerk. Ik had al vaker met het boek in mijn handen gestaan, maar iedere keer heb ik het weer terug gezet mede omdat meneer Hoek in de onderbouw eens had laten weten dat het boek nogal erotisch getint is, en daar vreesde ik een beetje voor. Desalniettemin besloot ik het boek toch maar eens te proberen. Jan Wolkers schijnt een grootste schrijver te zijn geweest, dat zie ik nu ook in.

 

De eerste 30 pagina’s zijn wel een uitdaging om doorheen te komen. De ik-persoon beschrijft de situatie waarin hij terecht is gekomen nadat “ze” bij hem weggegaan was. “Ze” is zijn ex-vrouw Olga. Hij gaat met zoveel mogelijk vrouwen naar bed in de hoop over Olga heen te komen, maar veel bevrediging geeft hem dat niet. Na een tijdje besluit hij Amerikaanse studentes in huis te nemen, maar ook dat is geen succes, en na een aantal aparte voorvalletjes zet hij ze zijn huis uit. De schrijfstijl is heel beeldend, en in het eerste gedeelte van het boek kan dat vervelend zijn. Je moet door de uitvoerige beschrijvingen van o.a. gehaktballen in “een donsbed van schimmel” en “kleine verschrompelde tietjes, te zielig om te strelen” heen. Maar, naar mijn idee wordt inzet beloond vanaf het moment dat hij Olga ontmoet.

 

Zodra de ik-persoon Olga ontmoet begint voor mijn gevoel het zonnetje in het boek te schijnen. Het is waar dat de hoofdpersoon gewoon een oversekste kunstenaar is. Als lezer ben je getuige van zijn erotische beeldvorming van Olga, maar daarnaast ben je ook getuige van zijn intense liefde voor die vrouw. Dat vind ik zo bijzonder aan het boek. Voor mij verteld het boek het verhaal van een man die gewoon ongelofelijk veel houdt van zijn vrouw. Als vrouw vraag ik mij wel eens af op welke manier een man van een vrouw houdt en dit boek geeft mij inzage in de liefde van de man. Wat de liefde betreft zit het de ik-persoon echter niet mee. Ik ga natuurlijk niet veel uitweiden over wat er allemaal gebeurt, maar na een levendig aantal jaar met Olga die inmiddels zijn vrouw is geworden loopt de relatie spaak. En daar is misschien wel een bijzondere reden voor. Olga had een hersentumor en overleed.

 

 

Markeer elementen die de mening van de schrijver bevatten

Markeer elementen die inhoudelijke informatie over het werk bevatten

Markeer elementen die literaire argumenten bevatten

 

 

Bronvermelding: https://jvlschoolkrant.wordpress.com/2015/02/04/turks-fruit-recensie/

 

4) Eigen mening over het boek

De titel van het boek “Turks Fruit” vond ik in het begin een rare titel. Maar op het einde van het boek snapte ik de titel pas, en toen vond ik het een goede en pakkende titel. Daarnaast vond ik het een fijn boek om te lezen. Het boek was niet te dik of te dun en had een goed aantal bladzijdes. De thema’s liefde en dood sprak me niet heel veel aan maar uiteindelijk was het goed te doen.

 

 

Het boek had een spannend verhaal waar je redelijk snel door heen las. En ik had het boek zo uit gelezen, omdat het niet te dik was. Daarnaast wilde je weten wat erna zou komen, hierdoor lees je ook sneller door het boek heen. De spanning van het verhaal was dus goed.

Ik weet niet zeker of ik nog andere boeken van deze schrijver ga lezen, omdat ik toch liever van wat andere boeken hou.

 

 

Het verhaal is niet chronologisch verteld en er zitten een paar flashbacks in. Dat vind ik wat minder aan het boek, ik hou liever van dat het boek chronologisch is verteld zodat ik goed weet waar het over gaat. Nu moet ik goed nadenken waar ik was gebleven en in welk stuk van het verhaal nou eigenlijk zit.

 

 

De personages uit het verhaal vind ik echt wel goed, omdat ze allemaal iets te maken met elkaar hebben. En daarnaast zijn er niet teveel personages zodat je ze niet door elkaar haalt.

Ook hebben de personages allemaal verschillende kenmerken en leeftijden. Want wanneer het over een groep ouderen of jongeren gaat vind ik het wat minder fijn lezen doordat je de namen niet door elkaar moet halen.

Boek 10 - havo 5

Eric en het kleine insecten boek

Samenvatting;

Erik Pinksterblom ligt in zijn bed, maar hij probeert niet in slaap te vallen, omdat hij het gevoel heeft dat er iets bijzonders gaat gebeuren. In gedachten herhaalt hij wat hij die middag geleerd heeft uit ‘Solms’ Beknopte Natuurlijke Historie’, want de volgende dag heeft hij een proefwerk over de insecten. Hij bekijkt het schilderij ‘Wollewei’, waarop een weiland met schapen, een herder en allerlei mogelijke insecten staan afgebeeld. Erik bedenkt dat het fijn zou zijn om in de wereld van het schilderij te leven; er zijn immers geen verplichtingen. Opeens ziet hij de schilderijen van grootvader en grootmoeder Pinksterblom bewegen. Zijn grootmoeder stapt uit haar lijst en vertelt hem dat alle schilderijen leven, ook ‘Wollewei’. Dan wordt Erik plotseling steeds kleiner, zo klein dat hij in het schilderij kan stappen. Zo komt hij terecht in de wereld van het schilderij, het land Wollewei.

Hier ontmoet Erik allerlei insecten. Als eerste komt hij in contact met de wespenfamilie Van Vliesvleugel, een adellijke familie die benadrukt dat het hebben van adellijk bloed belangrijker is dan het hebben van geld (hoewel dat natuurlijk wel handig is). Na een gezamenlijke maaltijd vliegt Erik per hommel naar een hotel, waar hij de nacht kan doorbrengen. De eigenaar van het hotel is een slak en het hotel zelf is het huis van een reuzenslak uit de ijstijd. Erik verbaast de hotelgasten door, zonder dat ze zich voorgesteld hebben, te weten wie ze zijn. Ze zijn allemaal erg benieuwd naar de inhoud van ‘Solms’ Beknopte Natuurlijke Historie’: doen ze het wel zoals het in het boekje staat? Maar al snel zijn de insecten weer slechts geïnteresseerd in zichzelf. Dan ontmoet Erik een vlinder, die erg aardig blijkt te zijn. Hij neemt de vlinder in vertrouwen en deze belooft dat hij Erik zal helpen bij het terugvinden van de lijst van het schilderij. Samen hebben ze een erg plezierige tijd, maar de lijst vinden ze niet. De vlinder verlaat Erik als hij verliefd wordt op een vlindermeisje en kort daarna met haar trouwt. Erik is weer alleen. Hij heeft honger, en hoe havenlozer hij eruit ziet, hoe brutaler de insecten zich tegen hem gedragen. Dan ontmoet hij een doodgraver, die hem uitnodigt voor de maaltijd.
De familie wordt echter opgegeten door een mol en Erik vervolgt zijn zwerftocht weer. Hij ontmoet een regenworm, die zo kronkelt dat hij een onontwarbare knoop in zichzelf legt, en komt in contact met een grote mierenkolonie. Hier wordt hij gastvrij onthaald; de mieren hebben al over hem gehoord en zijn benieuwd naar zijn kennis uit Solms. Erik blijft een tijdje bij de mieren, maar tijdens een feestelijke maaltijd wordt het hem teveel. Hij begint te huilen van heimwee. De mieren beloven hem dan te helpen met het vinden van de lijst. Met z’n allen trekken ze er de volgende dag op uit. Echter, onderweg komen ze een ander mierenleger tegen en er ontstaat een veldslag. Tijdens het gevecht krijgt Erik een straal mierenzuur in zijn ogen…en als hij zijn ogen weer opendoet, zit hij rechtop in zijn bed. Het lijkt een droom te zijn geweest: de schilderijen houden zich roerloos, geen van zijn huisgenoten heeft hem gemist en het proefwerk over insecten heeft hij diezelfde dag. Dit proefwerk maakt hij echter erg slechts, omdat hij dingen opschrijft die niet in Solms staan. Erik hoopt dat hij ooit nog eens terug mag gaan naar de wereld van ‘Wollewei’, maar het wonder gebeurt nooit weer.

Bron; https://www.scholieren.com/boekverslag/48504

 

Analyse;

Erik of het klein insectenboek is een prachtig boek! Heel mooi beeldend geschreven en door de 'oude taal' alleen maar leuker. Het verhaal over Erik in de insectenwereld is goed bedacht en de vergelijking met mensen schemert al door het verhaal heen terwijl je het leest. Het is een sprookje dat nog steeds leuk is om te lezen; het is een plezier om te lezen.

Bron; https://www.scholieren.com/boek/63/erik-of-het-klein-insectenboek/zekerwetengoed

 

Schrijver;

Godfried Bomans. Godfried Jan Arnold Bomans werd op 2 maart 1913 geboren in Den Haag, als vierde telg van een streng katholiek gezin. Na de basisschool doorliep Bomans de gymnasiumafdeling van een lyceum in Haarlem. Hier begon hij met het schrijven van artikelen voor de schoolkrant; ook schreef hij in de vijfde klas een toneelstuk met rollen voor de hele klas. Bomans' echte literaire debuut waren de poëzie en proza die hij schreef voor het literaire tijdschrift 'Het venster'. Na de middelbare school ging hij rechten studeren in Amsterdam. Dit werd echter geen succes. Schrijven werd steeds belangrijker voor hem en in 1936 verscheen zijn eerste boek, 'Pieter Bas', dat meteen een groot succes werd. Na zijn verblijf in Amsterdam huurde hij een kamer in Nijmegen en ging daar psychologie studeren. Daar schreef hij zijn roman 'Erik of het klein insectenboek'. Bomans overleed op 22 december 1971, op 58-jarige leeftijd, aan een hartaanval. Hij had toen 62 boektitels op zijn naam staan.

Bron; https://www.scholieren.com/boekverslag/48504

Overige opdrachten

Wat is je startpositie?

Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.

Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.

Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.

We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.

Plak je antwoorden hieronder

 

Boek dat ik gelezen heb literatuur of lectuur:

Ik had als boek De Grijze Jager gelezen. Ik denk zelf dat het boek lectuur is omdat ik het wel makkelijk te lezen vond. Het boek heeft ook meerdere delen dus mijn deel had een open einde maar uiteindelijk kwam alles wel steeds weer goed. Alleen kwam er steeds weer een nieuw probleem voor een nieuw boek.

 

Verschil tussen literatuur en lectuur:

Literatuur word tot kunst gerekend en lectuur niet. In lectuur zit minder diepgang en is vaker voorspelbaar, literatuur is meer uniek dan lectuur. Het taalgebruik in lectuur is eenvoudiger dan in literatuur. Lectuur heeft vaak een goede einde en literatuur heeft vaak een open einde. Lectuur is ook vaker makkelijker te lezen dan literatuur want bij literatuur laten ze je vaker meer nadenken.

 

Mij laatst gelezen boek is denk ik De Grijze Jager. Ik koos dat boek omdat ik het wel een leuk boek vond en er ook meerder delen van zijn. Ik raad dit boek wel aan als je van avontuur boeken houdt het boek is ook heel fijn om te lezen omdat het niet te moeilijke woorden gebruikt en de letter ook niet te klein zijn. Het  is wel een fictief boek dus dat moet je ook leuk vinden.

  • Het arrangement Kaja Ottenhof is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    kaja ottenhof
    Laatst gewijzigd
    2019-02-22 12:24:53
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (2016).

    Opzet Wikiwijs leeslogboek

    https://maken.wikiwijs.nl/84275/Opzet_Wikiwijs_leeslogboek

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.