Webquest Staatsvormen

Webquest Staatsvormen

Home

Algemeen

Welkom bij de webquest over staatvormen. Ons land heeft door de jaren heen diverse staatsvormen gekend. Op dit moment leven wij in een democratie. Andere landen daarentegen hebben een geheel andere staatvorm. Denk aan Noord-Korea of de Islamitische Staat. Deze webquest biedt jullie een verdieping over staatsvormen aan de hand van de geschiedenis en de actualiteit.

zetel tweede kamer

Werkwijze

Aan de slag met de webquest

Deze webquest is een ZIl, een zelfinstruerende leereenheid. Het woord zegt het al, de webquest is een programma waarmee je zelfstandig aan het werk gaat. Per les tref je theorie en opdracht(en) aan die betrekking hebben op diverse staatsvormen.  

In Nederland kennen we een democratie met, bijna vanzelfsprekend, veel vrijheid. Elders is dat niet zo vanzelfsprekend. Daarom bieden we jullie deze extra verdieping. Ons doel is jullie meer inzicht te laten krijgen in de voor- en nadelen van de verschillende staatsvormen. Zelfs de zo geprezen democratie kent haar nadelen.

Procedures en afronding van de webquest

De webquest bevat 8 lessen die aanlsuiten bij de  8 weken waarin je les hebt. Je treft per week/les een aantal opdrachten aan. Bij de opdrachten behoren diverse videos en teksten die je online kunt inzien. Na het raadplegen van deze bronnen voltooi je de opdrachten die je opneemt in een portfolio. Je werkt het portfolio uit in word. Na afronding van de 8 lessen lever je het portfolio per mail in bij jouw docent. Aan het einde van de periode krijg je ook nog een toets over de stof die je aantreft in de ZIL.

 

 



 

Voorbeeldopdracht (Griekse staatsvormen)

Onderstaande opdracht is een voorbeeld inclusief uitwerking. Je ziet op welke manier je de opdrachten kunt maken en hoe je de relevante informatie kunt vinden.

Bekijk onderstaande film en beantwoord daarna de vragen 1 t/m 5.

  1. Benoem een aantal kenmerken van een monarchie bij de oude Grieken.
    • Alleenheerser die men koning noemt;
    • Koning heeft absulute macht;
    • Na zijn dood opgevolgd door een familielid.
  2. Benoem een aantal kenmerken van een aristorcratie.
    • Bestuur door groep aristocraten;
    • Aristocraten noemen we ook wel rijke mannen;
    • Samen besturen en regeren.
  3. Wat is een gevaar bij een aristocratie?
    • Eén van de bestuurders ruimt de anderen uit de weg;
    • De oveblijvende aristocraat gaat alleen heersen;
    • Krijgt veel macht.
  4. Hoe noemen we de staatsvorm die onder vraag 3 beschreven wordt?
    • Tyrannie.
  5. Beschrijf hoe Athene geregeerd werd vanaf de vijfde eeuw voor Christus.
    • Beslissingen werden door alle burgers genomen in een volksvergadering;
    • Iedere burger had één stem.

 

 

Les 1a (woord) - Inleiding 'de geschiedenis van de staatsvormen'

Staatsvormen

Een staatsvorm (of ook wel: 'Regeringsvorm'), is een manier waarop een land geregeerd wordt. Belangrijke vragen daarbij zijn: 'Wie regeert het land?' en: 'Hoe wordt dat gezag uitgeoefend?'

Opdracht 1

Onder het kopje 'les 1a' in de webquest staat een tekst over de vele regeringsvormen die de geschiedenis heeft gekend (bron 1). Klik dit tabblad aan en lees de tekst goed door. Kopieer onderstaande tekst naar je portfolio en vul de gaten in de tekst cursief in.

Tekst Regeringsvormen

De tekst noemt zeven regeringsvormen, nl: _________________________________________________________________________________.

De westerse __________________________democratie geldt als duidelijk voorbeeld van een 'indirecte', representatatieve_____________________: gekozen volksvertegenwoordigers representeren, gedurende een bepaalde periode, het volk.

De _______________________geldt als een bestuursvorm waarbij een kleine groep - de aristocraten - de macht in handen heeft. Het oorspronkelijke aristocratische ideaal is niet op geld of afkomst, maar op _________________gebaseerd.

Binnen een 'oligarchie' kan men spreken van een ______________________________________, die - als oligarchen, regenten, priesters of edelen- autoriteit geniet. Van een ideaal dat de ____________________________________van het land

aan het bestuur verbindt, zoals bij de aristocratie, is hier kortom geen sprake.

De _________________kent, als bestuursvorm waarin de absolute macht bij één persoon is geconcentreerd -de dictator - meerdere historische voorbeelden. Enkele bekende vormen zijn onder meer de ____________________dictatuur, de_______________

dictatuur, de ___________________________de_____________________________dictatuur en de (communistische)__________________________________.

De 'theocratie' is als begrip afgeleid van de Griekse woorden voor god en macht en laat daarmee een belangrijke ___________________component zien. Als 'goddelijke' bestuursvorm is het in de theocratie de godheid die als gezagsdrager geldt en niet zelden wordt de vorst

in dit kader ook wel als ______________________________________________beschouwd, zoals in het vroegere Egypte het geval was.

Een republiek, als woord afkomstig van het Latijnse res publica (publieke zaak), kan ook wel worden gekarakteriseerd als een staat waarbij geen sprake is van erfopvolging binnen de regering, kortom geen____________________aan het bewind is.

De ___________________________wordt als losstaand begrip ook wel gebruikt voor een regeringsvorm waarin de macht bij slechts één persoon geconcentreerd is. Een ________________________,___________________ maar ook ______________,_______________

______________________en______________________________zijn in dit opzicht alle voorbeelden van monarchieën, die vervolgens weer onder te verdelen zijn in ____________________en __________________monarchieën.

 

 

Bron 1 - tekst staatsvormen

De geschiedenis heeft vele regeringsvormen gekend: democratie, aristocratie, oligarchie, theocratie en dictatuur, om enkele te noemen. In dit artikel worden de belangrijkste regeringsvormen besproken, waarbij ook termen als constitutionele monarchie uitleg krijgen. Of u nu op zoek bent naar informatie over democratie, de betekenis van het begrip oligarchie of een voorbeeld van een historische aristocratie of dictatuur: hier bent u aan het juiste adres!

 

Democratie

Het begrip 'democratie' stamt af van de Griekse woorden voor 'volk' en 'heersen', waarmee gelijk de essentie van een democratie wordt aangeduid - namelijk een belangrijke rol voor het volk in politieke processen. Deze rol kan zowel een direct (in Athene stemden mannelijke burgers direct over wetten) als indirect (het huidige kiezen van volksvertegenwoordigers) karakter hebben. De westerse parlementaire democratie geldt als duidelijk voorbeeld van een 'indirecte', representatieve democratie: gekozen volksvertegenwoordigers representeren, gedurende een bepaalde periode, het volk.

Aristocratie

De aristocratie geldt als een bestuursvorm waarbij een kleine groep - de aristocraten - de macht in handen heeft. In de loop der geschiedenis zijn er vele voorbeelden van een aristocratie geweest. Sommige werden gekenmerkt door een grote rol voor de adel, andere - ten tijde van het negentiende-eeuwse censuskiesrecht - door een zeer kleine groep vermogende burgers die mocht stemmen. Toch is het oorspronkelijke aristocratische ideaal niet op geld of afkomst, maar op capaciteiten gebaseerd. De Griekse oorsprong van het begrip 'aristocratie' impliceert dat het hier een regering van de 'besten' betreft, die op basis van kennis, inzicht en gezag de macht draagt. Conservatieve politieke filosofen zien daarom de aristocratie dan ook wel als aardige wijze om de politieke lasten van het 'onnadenkende' volk te verlichten.

Oligarchie

De bij 'aristocratie' geschetste voorbeelden van een staat waarin een kleine groep mensen - op basis van adellijke afkomst of vermogen - de macht draagt, zijn goede voorbeelden van een oligarchie. Binnen een oligarchie kan men dan ook vooral van een bevoorrechte elite spreken, die - als oligarchen, regenten, priesters of edelen - autoriteit geniet. Van een ideaal dat de 'beste' geesten van het land aan het bestuur verbindt, zoals bij de aristocratie, is hier kortom geen sprake.

Dictatuur

De dictatuur kent, als bestuursvorm waarin de absolute macht bij één persoon is geconcentreerd - de dictator - meerdere historische voorbeelden. Enkele bekende vormen zijn onder meer de totalitaire dictatuur (Adolf Hitler in Nazi-Duitsland), de militaire dictatuur (Augusto Pinochet in Chili), de autocratie (Ferdinand Marcos in de Filipijnen), de cesaristische dictatuur (Juan Perón in Argentinië en de (communistische) eenpartijstaat. Een staatsgreep is veelal het kenmerk van het begin van een dictatuur, dit is echter geen vereiste. Andere veelgeziene kenmerken bij dictaturen zijn onderdrukking van oppositie, beperking van vrijheden, aanpassing van het recht, alsmede vormen van fraude, propaganda, persoonsverheerlijking, terreur, grootheidswaanzin, nationale mythes, een grote rol voor het leger en de idee tegen een groter (vaak buitenlands) kwaad te vechten. Klik hier voor een overzicht van de bekendste dictators.

Theocratie

De 'theocratie' is als begrip afgeleid van de Griekse woorden voor god en macht en laat daarmee een belangrijke religieuze component zien. Als 'goddelijke' bestuursvorm is het in de theocratie de godheid die als gezagsdrager geldt en niet zelden wordt de vorst in dit kader ook wel als zoon van God beschouwd, zoals in het vroegere Egypte het geval was. De theocratie kan met verscheidene staatsvormen samengaan: zo kan ook de republiek Iran (eigenlijk: Islamitische Republiek Iran) als theocratie worden beschouwd, aangezien de geestelijke Raad van Hoeders, alsmede de hoogste (religieus) leider van het land, een zeer sterke invloed kennen.

Let op: monarchie, republiek

Republiek
Belangrijk bij het lezen van dit overzicht is het onderscheid tussen bestuursvorm en regeringsvorm. Een regeringsvorm, of staatsvorm, kan soms verschillende bestuursvormen hebben. Als eerste voorbeeld kan de republiek genoemd worden. Een republiek, als woord afkomstig van het Latijnse res publica (publieke zaak), kan ook wel worden gekarakteriseerd als een staat waarbij geen sprake is van erfopvolging binnen de regering, kortom geen monarch aan het bewind is. Of deze staat echter democratisch, aristocratisch of middels een dictatoriale staatsgreep is vormgegeven, maakt de term 'republiek' niet duidelijk - zoals ook de Franse filosoof Montesquieu in de 18de eeuw signaleerde. Hetzelfde geldt voor de monarchie.

Monarchie
De monarchie wordt als losstaand begrip ook wel gebruikt voor een regeringsvorm waarin de macht bij slechts één persoon geconcentreerd is. Een koninkrijk, keizerrijk, maar ook pontificaat, vorstendom, (groot)hertogdom en sultanaat zijn in dit opzicht alle voorbeelden van monarchieën, die vervolgens weer onder te verdelen zijn in absolute en constitutionele monarchieën. In een absolute monarchie bezit de vorst onbeperkte ('absolute') macht; daarentegen is deze macht in een constitutionele monarchie gebonden aan bepalingen in een grondwet, waardoor feitelijk vaak een parlement het voor het zeggen heeft. Ook de term 'monarchie' kan daarom meerdere vormen van bestuur met zich meedragen: in Nederland is zowel sprake van een constitutionele monarchie als een parlementaire democratie.

Les 1b (mensen/zelf/woord) - persoonlijke orientatie op de verschillende staatsvormen

Je hebt kennis gemaakt met 7 verschillende staatsvormen.

Maak een afspraak met een politicus voor een interview. Dit kan zowel een lokale politicus zijn, van je eigen woongemeente, of een politicus uit de Tweede Kamer.
Stel van tevoren een aantal vragen op die je hem of haar wilt stellen. De vragen hebben betrekking op:

1. Het werk wat de betreffende politicus doet (te denken valt aan vragen als: 'Hoe ziet een normale werkdag er voor u uit?' en: 'Wat is uw rol precies in (bijv.) de gemeenteraad?' enz.

2. De visie van de betreffende politicus op het politieke bestel van Nederland (te denken valt aan vragen als: 'Vindt u dat de parlementaire democratie in Nederland goed functioneert?')

3. Werk het geheel van vragen en antwoorden uit en voeg het toe aan je portfolio. Voeg ook een foto van jou met de politicus toe.

4. Voeg een korte reflectie toe waarin je vermeldt wat je van het gesprek vond en wat je eigen visie is op bovenstaande vragen.

Afbeeldingsresultaat voor interview politicus

Beoordelingscriteria

Het verslag wordt als volgt uitgewerkt:

1. Lettertype 11, Calibri, regelafstand 1,0 Afbeeldingen worden onder het verslag, en niet tussen de tekst, toegevoegd.
2. In het verslag komen in ieder geval de volgende dingen terug:

a. Een uitwerking van een doorsnee werkdag van de betreffende politicus
b. Een uitwerking van de visie van de geïnterviewde politicus
c. Een korte reflectie op het geheel.
d. Een foto met de politicus.

Les 2 a (beeld/woord) - Inleiding op 'Dictatuur'

Inleiding

Een dictatuur komt meer voor dan wij denken. Meestal gaan we ervan uit dat dictatuur gaat om één persoon die de macht heeft in een land. Bij de huidige opvatting over dictatuur hoeft dat niet zo te zijn. Zo kun je dicatatuur als volgt omschrijven: 'Een dictatuur is een regeringsvorm waarin absolute macht doorgaans bij één persoon (een dictator) of bij een kleine groep mensen (bijvoorbeeld een politieke partij, junta of familie) berust.'

Opdracht 2a

Bekijk onderstaande film van ProDemos. Om vervolgens onderstaande opdrachten te maken.

Opdracht: Maak een lijst met kenmerken van een dictatuur en voeg deze toe aan jouw portfolio. Let op: de kenmerken zijn vaak onder te verdelen in verschillende categoriën als: waar ligt de macht, hoe wordt de macht overgedragen en hoe is de dictatuur tot stand gekomen. Onderstaand tref je een klein voorzetje hoe de opdracht kan worden vormgegeven.

Varianten dictaturen met kenmerken

Soort Omschrijving Voorbeelden
Absolute monarchie
  1. Een monarch regeert zonder dat zijn macht op een of andere manier beperkt wordt, door bijvoorbeeld een grondwet of een parlement.
  2. Etc.
Saoedische dynastie (Saoedi-Arabië)

 

 

Les 2 b (muziek/zelf) - Protesteren tegen een dictatuur

Protesteren tegen in dictatuur is gevaarlijk. Toch zie je mensen in landen waar een dictatuur is al dan niet met succes de staat op gaan om te protesteren tegen het heersende regime. Protesteren is van alle tijden. Opvallend is dat protesten lang niet altijd door middeel van massa demonstraties plaatsvindt. Zo zijn er mensen die spotprenten, kunst, teksten/artiklen, videos en muziek gebruiken om hun ongenoegen publiekelijk te uiten tegen de dictatuur. Een bekend voorbeeld is de Russische componist Dmitri Shostakovich.

Onderstaand treffen jullie het 2de deel van de 10de symphonie van zojuist genoemde componist aan.

Opdracht:

Beluister het fragment en beantwoord onderstaande vragen:

  1. Hoe beeldt de componist het militaire karakter van de dictatuur van Stalin uit (welke instrumenten gebruikt hij op welke manier)?
  2. Welke sfeer beluister jij in dit stuk? Hoe berijkt de componist dit?
  3. Wat vind jij van deze manier van protesteren?
  4. Waarom zou de componist voor deze manier van protesteren gekozen hebben?

Uitwerking

Schrijf een artikel van een half a4 waarin het antwoord op bovenstaande vragen naar voren komt.

Beoordelingscriteria

Het verslag wordt als volgt uitgewerkt:

1. Lettertype 11, Calibri, regelafstand 1,0 Afbeeldingen worden onder het verslag, en niet tussen de tekst, toegevoegd.
2. In het verslag komen in ieder geval de volgende dingen terug:

a. Een beschrijving van de muzikale symbolen die gebruikt worden (zie vraag 1)
b. Een uitwerking van de sfeer die de muziek bij jou oproept.
c. Een korte reflectie op het geheel.
 

Les 3 (zelf/woord) - Democratie

Lees bron 2: 'Bang voor de dictatuur van de massa'.

In dit artikel gaat het over de Franse filosoof Alexis de Tocquevilles. Hij schreef over de gevaren van de democratie, die hij vooral zag in de 'dictatuur van de massa'. Schrijf een kort essay over dit gevaar en hoe je dit eventueel wel of niet verwezenlijkt ziet in de huidige maatschappij. Het essay voeg je toe aan je portfolio.

Je essay bevat in ieder geval de volgende dingen:

1. Beschrijf in je essay eerst kort wat 'dictatuur van de massa' inhoudt.
2. Maak duidelijk hoe, volgens het idee van Tocquevilles een democratie toch weer een dictatuur zou kunnen worden.
3. Leg uit waarom jij vindt dat dit wel of niet werkelijkheid is geworden in Nederland.
4. Sluit af met een conclusie en een aanbeveling voor politici in Nederland.

Zorg dat het geheel niet meer wordt dan 800 woorden.

Les 4 (beeld/woord/zelf) - Aristocratie

Aristocratie

Bij het begrip 'aristocratie' denken wij als snel aan iets uit het oude Griekenland. Het is een bestuurvorm waarbij de macht bij een kleine groep mensen, de aristocraten, berust.

Deze regeringsvorm bestond niet alleen bij de Grieken maar is door de eeuwen heen telkens weer naar voren gekomen. Voorbeelden zijn: Een grote rol voor de adel, kiesrecht voor de rijksten van het land en ga zo verder. Toch is dit niet wat de Grieken bedoelden met een Aristocratie. Van oorsprong bedoelde men regering door de 'besten' op basis van kennis, inzicht en gezag. Conservatieve politieke filosofen zien daarom de aristocratie dan ook wel als een goede manier om de politieke lasten van het 'onnadenkende' volk te verlichten.

De vraag aan jullie is lijkt onze democratie soms op een aristocratie? Motiveer jouw keuze en leg uit wat jij vindt.

Lever je antwoord in in de vorm van een VLOG. Die je toevoegt bij jouw portfolio.

 

Bron 3: 'doe niet alsof we een echte democratie zijn' , kun je gebruiken voor extra informatie.

Inleveren

De VLOG kun je toevoegen aan je portfolio door een hyperlink in je digitale portfolio op te nemen.
De VLOG sla je dus op in de cloud (denk aan googledrive, onedrive (wordt gratis beschikbaar gesteld door school).

 

 

 

 

les 5a (woord) - Oligarchie

Beantwoord onderstaande vragen en voeg de vragen + antwoorden toe aan je portfolio

Ga naar: http://www.dfbonline.nl/begrip/10647/oligarchie

1. Vat in eigen woorden kort samen wat een 'oligarchie' is.
2. Wat is volgens dit artikel een goede voedingsbodem voor het ontstaan van zo'n oligarchie?
M.a.w. welke dingen kun je noemen die het onstaan van een oligarchie bevorderen?

Ga naar: https://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Michels

1. Wie was Robert Michels?
2. Waar is hij bekend om geworden?
3. Zoek uit wat het precies inhoudt, wat je bij vraag 2 hebt opgeschreven, geef daar een korte samenvatting van. (min. 3, max. 8 regels).

les 5b (woord) - Oligarchie

Lees Bron 3: 'De rotte oligarchie van Griekenland', beantwoord daarna onderstaande vragen en voeg het geheel toe aan je portfolio.

1. In de derde alinea van het artikel, zegt de auteur wat zijns inziens het echte probleem is van Griekenland. Vat kort samen wat dit probleem volgens hem is.
2. Hoe voorkomen Griekse politici dat het volk in opstand komt en van niets weet? (noem twee dingen)
3. De Lagarde-lijst is volgens de auteur ook een schandaal. Wat houdt dit schandaal in?
4. In de laatste alinea geeft de schrijver van het artikel aan wat de oplossing is voor Griekenland. Wat is de oplossing volgens de auteur?
5. Griekenland is, in ieder geval in naam, een democratie. Leg uit dat het niettemin zo zou kunnen zijn (als de auteur van het artikel gelijk heeft) dat er een oligarchie is ontstaan. Schrijf dus kort op hoe er een oligarchie in een democratie kan ontstaan, en gebruik als voorbeeld Griekenland.

Les 6 (woord) - Timocratie

Timocratie is een staatsvorm waarbij een zekere mate van welstand van de burgers voorwaarde is voor het uitoefenen van politieke rechten of het bekleden van bestuurlijke ambten.

Voorbeeld van een timocratische staatsregeling was het systeem dat Solon te Athene in 594 v.Chr. invoerde. Hij deelde de Atheense bevolking in vermogensklassen in, waarna de politieke rechten van de burgers recht evenredig waren met de vermogensklasse waartoe zij behoorden. Ook de Romeinse comitia centuriata steunde op een timocratische indeling van de burgers.

 

Beschrijf in welke vorm er sprake is van een Timocratie in India.

Les 7 (zelf/woord) - Actualiteit

Opdracht 1

Zoek drie artikelen die over drie verschillende regeringsvormen gaan (dus één artikel dat bijv. over democratie gaat, één artikel dat over een dictatuur gaat, enz.).
Het artikel hoeft niet perse over het land als geheel te gaan, maar kan ook gaan over een persoon uit dat land gaan, of, zoals het artikel bij les 5, een beschrijving van een bepaalde regeringsvorm in een ander land.
Voorwaarde is wel dat het een actueel artikel is (maximaal een jaar oud).

Beantwoord voor elk artikel de volgende vragen:

1. Welke zaken komen er in het artikel naar voren die typisch zijn voor de betreffende regeringsvorm? (Dus bijvoorbeeld als het gaat om een artikel over of vanuit een dictatuur: wat zijn de dictatoriale kenmerken?)
2. Geef een korte samenvatting van het artikel.
3. Geef je mening over het artikel: wat vind je van de gegeven beschrijving van de regeringsvorm, ben je het eens met de auteur? Waarom wel of niet? Wat vind je van de betreffende regeringsvorm?

Voeg het geheel toe aan je portfolio.

Opdracht 2

  • Maak een overzicht waarin behandelde regeringsvormen naar voren komen en werk dit uit.
  • Onderstaand tref je een klein voorzetje hoe de opdracht kan worden vormgegeven.

Varianten regeringsvormen met kenmerken

Soort Omschrijving Voorbeelden
Monarchie
  1. Een monarch regeert zonder dat zijn macht op een of andere manier beperkt wordt, door bijvoorbeeld een grondwet of een parlement.
  2. Etc.
Saoedische dynastie (Saoedi-Arabië)

 

Beoordelingscriteria

Algemeen

Deze webquest wordt beoordeeld aan de hand van de ingeleverde opdrachten. Per opdracht krijg je een cijfer. In het onderstaande overzicht wordt uitgelegd hoe we tot een eindbeoordeling komen.

 

Algemene beoordelingscriteria per opdracht

Cijferbepaling schriftelijke opdrachten

Inhoud

Maximaal 45 punten

Aantal toegekende punten

Goede titel

0 – 9 punten:

 

Aansluiten bij onderwerp

0 – 9 punten:

 

Orginaliteit/Eigen inbreng

0 – 9 punten:

 

Diepgang

0 – 9 punten:

 

Overtuigingskracht

0 – 9 punten:

 

 

 

 

Structuur/Spelling/Lay-out

Maximaal 40 punten

 

Opbouw van de tekst

0 – 2 – 4 – 6 – 8

 

Zinsopbouw

0 – 2 – 4 – 6

 

Lay-Out

0 – 2 – 4 – 6 – 8

 

Voldoet aan gestelde eisen (v.w.b. structuur)

0 – 2 – 4 – 6

 

Correct Nederlands

0 – 2 – 4 – 6

 

Betekenisvolle illustraties

0 – 2 – 4 – 6

 

 

 

 

Totaalindruk

Maximaal 15 punten

 

Extra ruimte voor beoordeling

0 –15 punten:

 

 

Totaal aantal Punten:                                                                                                ____________

 

Cijferbepaling VLOG

Inhoud

Maximaal 45 punten

Aantal toegekende punten

Heldere structuur

0 – 9 punten:

 

Concreet, duidelijk en begrijpelijk

0 – 9 punten:

 

Relevante informatie bij de onderwerpen

0 – 9 punten:

 

Genoeg diepgang

0 – 9 punten:

 

Correct interview  

0 – 9 punten:

 

 

 

 

Presentatie

Maximaal 40 punten

 

Voorbereiding Vlog

0 – 2 – 4 – 6 – 8

 

Achtergrond match met inhoud

0 – 2 – 4 – 6

 

Oogcontact met de kijker

0 – 2 – 4 – 6 – 8

 

Straalt betrokkenheid uit / lichaamshouding

0 – 2 – 4 – 6

 

Verstaanbaar (uitspraak, tempo, volume)

0 – 2 – 4 – 6

 

Gebruikt geen schrijftaal

0 – 2 – 4 – 6

 

 

 

 

Extra kwaliteiten

Maximaal 15 punten

 

bv. technische vormgeving vlog

0 –15 punten:

 

 

Totaal aantal Punten:                                                                                                ____________

 

Eindbeoordeling

Ondertstaand overzicht geeft weer hoe we tot een eindbeoordeling komen.

beoordelingsformulier opdrachten

Opdracht

Cijfer

1 A &B

 

2 A

 

2 B

 

3

 

4

 

5 A

 

5 B

 

6

 

7  

Eindcijfer .../9

 

Het eindcijfer wordt bepaald door negen deelcijfers bij elkaar op te tellen en te delen door negen.

  • Het arrangement Webquest Staatsvormen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    C.W. Prosman Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-03-08 17:02:46
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Webquest gebaseerd op de diverse staatsvormen
    Leerniveau
    MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
    Leerinhoud en doelen
    Maatschappijwetenschappen; Parlementaire democratie; Politiek-juridisch burgerschap; Macht, gezag en bestuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.