Big History

Big History

Les 1

 

0.1. Welkom bij Big history

 

0.1.1. ANW

Algemene Natuurwetenschappen (ANW) is een schoolvak dat tot doel heeft leerlingen enthousiast te maken voor natuurwetenschap. Op het Pieter Groen maakt Algemene Natuurwetenschappen deel uit van het examencurriculum in de bovenbouw van het vwo.

 

 

Bij ANW staan er vijf vragen centraal, “de 5 Anw-vragen”:

1.   Hoe ontstaat natuurwetenschappelijke kennis?

2.   Hoe weet je wat waar is?

3.   Hoe pas je natuurwetenschappelijke kennis toe?

4.   Hoe  beïnvloeden  natuurwetenschap,  techniek  en samenleving elkaar?

5.   Wat is jouw mening?

 

0.1.2. Pieter Groen Academie

Pieter Groen Academie heeft tot doel leerlingen kennis te laten maken met wetenschap op een uitdagende manier. In de onderbouw werkten jullie in modules van enkele weken, waarin afgewisseld werd tussen de alfa-, bèta- en gammawetenschappen en filosofie. Binnen zo’n blok deed je een eigen onderzoek wat hoorde bij de betreffende discipline.

In het vierde leerjaar van de bovenbouw hebben we ervoor gekozen om één module te geven, dat een heel jaar duurt en waarin alle disciplines samenkomen: het Big history project.

 

Stonden zelf onderzoekjes opzetten en uitvoeren centraal in de onderbouw, middels deze module willen we jullie eerst kennis laten maken met onderzoek in een breder perspectief en kritisch tegenover onderzoek staan. In 5vwo gaan jullie beginnen met jullie Profielwerkstuk (PWS) waarbij jullie de opgedane kennis en ervaring gaan toepassen. De variatie aan onderwerpen en onderzoekjes waarin je tijdens deze module kennis maakt kan jullie inspireren voor jullie profielwerkstuk.

 

 

0.2 Wat is het Big history project      
Het Big history project is een module die het verhaal verteld van de Big Bang tot en met nu. Hiermee is deze module ambitieuzer dan welk vak dan ook dat je hier op school volgt. Omdat het ontzettend veel tijd omvat om het verhaal van het Universum en zo veel onderwerpen te vertellen vraagt deze module een andere benadering dan andere vakken die je kent. Als dit verhaal alleen verteld zou worden door bijvoorbeeld een geschiedkundige zou dit verhaal bij lange na niet zo interessant en diepgaand zijn dan wanneer de kennis van onderzoekers van diverse vakgebieden bij elkaar komen. In Big history wordt van je gevraagd na te denken over zowel natuurkunde, sterrenkunde, scheikunde, geologie, biologie, antropo-logie als geschiedenis. Een dergelijke benadering wordt interdisciplinair genoemd. Je zult merken dat wanneer je vanuit het perspectief van meerdere vakgebieden een antwoord zoekt op een vraag, je een ongetwijfeld veel interessanter antwoord krijgt.

Zoals gezegd is Big history dus een verhaal dat een moderne ontstaansgeschiedenis verteld. Het is een groot verhaal dat helpt uit te leggen hoe alles is zoals het is, hoe wij daarin passen en waar het toe kan leiden. David Christian is de bedenker van Big history. Hij bedacht in 1989 de 8 thresholds (hier “stappen” genoemd) om zo 13,7 miljard jaar geschiedenis te bestuderen.

Sinds 1994 wordt Big history ook als cursus gegeven op de Universiteit van Amsterdam en sinds 2012 is er een versie voor WON ontwikkeld door Constance van Hall van het A. Roland Holst college in Hilversum en zijn we een jaar later begonnen op het Pieter Groen met onze eigen versie, die geïnspireerd is op de voorgaande versies en waarbij het origineel als uitgangspunt genomen is, aangevuld met de leerdoelen die de wetgeving stelt aan het vak ANW.

In onze eigen bewerking van Big history die voor je ligt, worden de 2e en 3e “threshold” gecombineerd, zodat er uiteindelijk 7 stappen genomen worden in dit verhaal.

 

 

David Christian

Afb. 0.1. Prof. David Christian, de bedenker van Big History

 

Afb. 0.2. De 7 stappen die we nemen in deze Big History cursus

 

 

Opdrachten:

Opdracht 1

Beargumenteer waarom Big history verder gaat dan welk ander vak dan ook.

 

Opdracht 2

Hoe komt het dat de verschillende vakken op school zelden zo ver terug redeneren? Vind je dit terecht?

 

Colofon

Het arrangement Big History is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
dr H.P. Wagner Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-10-28 09:34:52
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open