Marketingmix
De kopers waarop een ondernemer zich richt, noem je de doelgroep van de ondernemer.
Alles wat een ondernemer doet om zijn doelgroep te bereiken, noem je het marketingbeleid van de ondernemer. Marketing omvat alle activiteiten die een producent onderneemt om méér van zijn product te verkopen.
Het marketingbeleid bestaat uit een mix van zes instrumenten:
Product
De ondernemer moet die producten verkopen die zijn doelgroep graag wil hebben. Om jezelf te onderscheiden van je concurrenten kun je de P van product inzetten als marketinginstrument.
Sony probeert gamers aan zich te binden door zich met behulp van de eigenschappen van hun product, de Playstation, te onderscheiden van hun concurrenten de Nintendo Wii en de Microsoft Xbox.
De Playstation heeft, volgens hen, de mooiste graphics en kan ook BlueRay dvd's afspelen.
Door het inzetten van de P van Product hoopt Sony dus meer van zijn Playstations te verkopen.
Het assortiment is ook onderdeel van de p van Product. Hoe breder je assortiment is als winkel (je hebt veel verschillende soorten producten) hoe meer klanten er wellicht komen. Sommige tankstations bijvoorbeeld die hebben een halve supermarkt erbij. Er komen hier zelfs mensen die geen brandstof nodig hebben, maar 's avonds nog snel even een pak koffie nodig hebben.
Plaats
Een ondernemer moet zich op een plaats vestigen waar zijn doelgroep naartoe wil komen om zijn producten te kopen.
Voor de dagelijkse boodschappen gaat de consument naar winkels in de buurt. De winkels moeten goed bereikbaar zijn. De consument moet zijn auto gemakkelijk kunnen parkeren.
Voor de aankoop van luxere producten wil de consument wel naar een winkel die wat verder van huis ligt. De consument wil verschillende soorten van het product kunnen vergelijken. Hij/zij gaat winkelen in het winkelcentrum van de stad of bijvoorbeeld op een woonboulevard.
Naast dat de P van plaats staat voor de plaats van de winkel, staat de P van Plaats ook voor de plaats ín de winkel. Dat de meeste supermarkten beginnen met de groente afdeling is niet voor niets. En waar plaats je de Coca Cola flessen? Is dat op de onderste plank, de bovenste plank of er tussenin? De flessen die op ooghoogte staan worden het meest verkocht.
Personeel
De manier waarop de doelgroep bediend wil worden, bepaalt de inzet van personeel.
In een winkel met zelfbediening beperkt het contact tussen personeel en klanten zich tot kassawerk en het 'de weg wijzen'.
Ondanks dat de meeste winkels een zelfbedieningsformule hanteren verwachten wij als klanten wel dat er personeel is die we om advies kunnen vragen. Je spreekt dan van een bedieningswinkel. In een bedieningswinkel heeft het personeel een adviserende taak en verwacht de klant kennis van de producten die worden verkocht.
Juist in dit soort winkels is de P van personeel een belangrijk instrument om méér prodcuten te verkopen. Ga maar na; als jij slecht advies krijgt bij de BCC wanneer je een televisie zou willen kopen, koop je er dan alsnog één daar, of ga je naar bijvoorbeeld de Mediamarkt?
Ook het enthousiasme van personeel en de kennis die ze over prodcuten hebben kunnen ons klanten er toe overhalen om producten in deze winkel te kopen.
Prijs
De ondernemer stelt de verkoopprijs van zijn producten vast.
Bij het vaststellen van de prijs houdt hij rekening met:
- de kostprijs: als de verkoopprijs niet hoger is dan de kostprijs maakt de ondernemer geen winst;
- de doelgroep: de verkoopprijs moet aansluiten bij de koopkracht van de doelgroep;
- de concurrentie: de verkoopprijs mag niet veel hoger zijn dan de verkoopprijs in een winkel van een concurrent.
Welke prijs ga je vervolgens hanteren? Word je net iets duurder of juist goedkoper dan de consument? Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van de zogenaamde psychologische prijzen. In plaats van €1,00 te vragen wordt er vaak €0,99 gevraagd. Even duur, maar het lijkt goedkoper...
Promotie of reclame
Om het product onder de aandacht van de doelgroep te brengen, doet de ondernemer aan promotie of reclame.
Een veel voorkomende vorm van promotie is prijspromotie:
het product wordt (tijdelijk) tegen een lagere verkoopprijs te koop aangeboden.
Als niet de prijs maar het product centraal staat in de reclameboodschap, spreek je van productpromotie.
Presentatie
Sinds kort wordt ook de P van presentatie gerekend tot één van de marketinginstrumenten. Hoe wordt een product gepresenteerd? Staat het op een kopstelling in een supermarkt? Is er een heel display omheen gebouwd?
En heeft de kledingwinkel alleen maar rekken, of zijn er ook tafels ingericht met kleding? Worden de paspoppen regelmatig aangepast?
In snackbars zie je steeds vaker dat er erg mooie productfoto's worden gemaakt en dat de ondernemer erg zijn best doet om de vitrine er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Vooral bij eten geldt namelijk dat hoe lekkerder iets er uit ziet hoe eerder het wordt verkocht.