Broeierig - h45

Broeierig - h45

Introductie

Er is al enige tijd een felle discussie gaande tussen mensen die bezorgd zijn over de gevolgen van de klimaatverandering en de klimaatsceptici.

Moeten we ons gedrag aanpassen om het klimaat ten goede te veranderen of is het allemaal overdreven? Aan welke kant sta jij?

Colofon

Het arrangement Broeierig - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-08 14:50:36
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Aarde'' wordt het thema ''Broeierig'' besproken. Dit onderdeel gaat over het broeikaseffect. Klimaatverandering is niet nieuw en wordt al miljoenen jaren afwisselend gekenmerkt door afkoeling en opwarming. Er is een duidelijke relatie tussen het CO2-gehalte in de atmosfeer en de gemiddelde wereldtemperatuur. Koude perioden gaan gepaard met lage CO2-gehaltes en warme perioden gaan gepaard met hoge CO2-gehaltes. Klimaatverandering is dus van alle tijden, maar we hebben slechts gegevens van de afgelopen 150 jaar. Daarvoor werden deze gegevens niet bijgehouden of vastgelegd. Toch kunnen we oud klimaat bekijken aan de hand van oud materiaal uit de bodem. Om een idee te krijgen van hoe het klimaat er in de toekomst uit gaat zien, kunnen we gebruik maken van klimaatmodellen. Om ervoor te zorgen dat de CO2-gehaltes niet te veel toenemen, worden er wereldwijd afspraken gemaakt op de klimaattop van Parijs in 2015. Helaas zijn er ook mensen die geloven dat klimaatverandering een hoax is. De risico's die vastzitten aan de opwarming van de aarde zijn echter erg groot en ieders veiligheid loopt risico.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Systeem aarde; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardijkskunde, arrangeerbaar, broeikaseffect, co2, hv45, klimaatmodellen, opwarming van de aarde, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - h45

https://maken.wikiwijs.nl/151069/Kennisbank_Aardrijkskunde___h45

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open