Colofon
Het arrangement Waterbeleid in Nederland - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2024-11-12 12:22:25
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Leefomgeving" wordt het thema ''Waterbeleid in Nederland" besproken. Het Nederlandse landschap is aanzienlijk veranderd door menselijk ingrijpen, en veel van deze aanpassingen hebben invloed gehad op de waterhuishouding. Ontbossing, kanalisatie en verstening hebben bijgedragen aan een grotere dreiging van het water. Om overstromingskansen te verminderen, zijn er verschillende aanpassingen gedaan, zoals dijkverzwaring, stuwen en kribben. Echter, niet alleen menselijke ingrepen hebben bijgedragen aan de toename van waterproblemen, ook bodemdaling en de stijging van de zeespiegel spelen hierin een rol. Als reactie op deze uitdagingen heeft Nederland een integraal waterbeleid vastgesteld, dat loopt tot na het jaar 2200, onder leiding van de Tweede Deltacommissie. Ook is sinds 2001 een watertoets ingevoerd, waarbij gemeentes ervoor moeten zorgen dat er voldoende water door de bodem kan worden opgenomen bij hun bouwplannen. Het plan 'Ruimte voor de rivier' volgt een drietrapsstrategie van Rijkswaterstaat, bestaande uit vasthouden (retentie), bergen (opslag) en afvoeren (vergroting van de afvoercapaciteit) van regenwater. Omdat veel rivieren, waaronder de Rijn en de Maas, door meerdere landen stromen, is samenwerking tussen deze landen essentieel om het overstromingsrisico te verminderen. Voor de Rijn wordt dit gedaan in de zogenaamde Rijnconferentie. Door een gecoördineerde aanpak en internationale samenwerking streeft Nederland ernaar om de gevolgen van klimaatverandering en water gerelateerde problemen effectief aan te pakken en het land veilig te houden.
- Leerniveau
- HAVO 4; HAVO 5;
- Leerinhoud en doelen
- Waterproblematiek; Systeem aarde; Water; Aardrijkskunde; Klimaat;
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Studiebelasting
- 6 uur en 0 minuten
- Trefwoorden
- aardrijkskunde, arrangeerbaar, bodemdaling, dijkverzwaring, havo45, kribben, leefomgeving, overstroming, stercollectie, zeespiegelstijging
Gebruikte Wikiwijs Arrangementen
VO-content - Kennisbanken. (2019).
Kennisbank Aardrijkskunde - h45
https://maken.wikiwijs.nl/151069/Kennisbank_Aardrijkskunde___h45