Homeostase op organisme niveau

Inleiding

Homeostase maakt organismen in een bepaalde mate onafhankelijk van de omgeving. Ook al verandert de omgeving, allerlei regelmechanismen in het organisme zorgen ervoor dat de interne omgeving min of meer constant blijft. Deze regelmechanismen zijn te vinden op elk organisatieniveau: het niveau van de cel, van het orgaan of van het organisme.

Organisme

Als de omgeving langdurig verandert, kan het zijn dat de veranderingen zo groot zijn dat het voor het organisme onmogelijk is de homeostase te handhaven. Dieren hebben de mogelijkheid hun gedrag te veranderen. Ze kunnen bijvoorbeeld naar een ander gebied te trekken.
Veel organismen hebben de mogelijkheid om zich in een aantal weken aan de veranderingen aan te passen.
Ze kunnen acclimatiseren.

Conformeerders en reguleerders

Extreme factoren in de omgeving (extreme temperatuur, droogte, gifstoffen, mechanische beschadiging) kunnen het functioneren van de cellen onder druk zetten.
De manier waarop organismen reageren is verschillend.
Er zijn organismen die de interne omgeving laten mee veranderen met de omgeving. Zij worden conformeerders genoemd. Wanneer de veranderingen te groot zijn, gaat het organisme dood.
Reguleerders houden de interne omgeving constant, onafhankelijk van de omgeving. Deze regulatie kost wel energie.

Exotherm en edotherm

De meeste diersoorten nemen de temperatuur van de omgeving aan. Zij zijn exotherm. Ze verwerven warmte van externe bronnen zoals de zon. Hun gedrag is erop gericht deze bronnen zo goed mogelijk te benutten.

Alleen vogels en zoogdieren zijn in staat een constante lichaamstemperatuur te handhaven. Dat kost veel energie, die ze ontlenen aan hun eigen stofwisseling (endotherm). Een zoogdier heeft ongeveer 10x zo veel energie nodig om zichzelf in stand te houden dan een even groot reptiel.

Veel dieren passen hun gedrag aan om de temperatuurregeling te vergemakkelijken.
Ook reageren ze op langdurige veranderingen in temperatuur door een dikkere vetlaag aan te leggen, of een dikkere vacht.

Ook op het niveau van de cel vinden allerlei veranderingen plaats. De verhouding tussen verzadigde en onverzadigde vetten in de celmembraan kan worden aangepast om de vloeibaarheid van de membraan te beïnvloeden. Er kunnen enzymvarianten worden gemaakt met een andere optimumtemperatuur. In de cel kunnen bepaalde moleculen worden gevormd, waardoor de celinhoud minder snel bevriest.

Acclimatisatie

Wanneer dieren langdurig in een extreme omgeving verblijven (extreem hoge of extreem lage temperatuur, extreem laag zuurstofgehalte), kunnen ze zich aan die omstandigheden aanpassen. Dit acclimatiseren duurt enkele dagen tot weken.

Zo neemt bijvoorbeeld bij een verblijf in de warmte neemt de huiddoorbloeding toe. Hierdoor blijft er minder vocht over in de grotere bloedvaten, waardoor iemand in shock kan raken. Het lichaam probeert het bloedverlies in de grote vaten te compenseren door een hogere hartslag. Daarna neemt het lichaam maatregelen: het verhoogt het gehalte aan NaCl en plasma-eiwitten in het bloed, waardoor de bloedsomloop in de grote vaten weer wordt hersteld en de hartslag weer afneemt. Na enkele dagen neemt ook de zweetproductie toe. Bovendien start deze al bij een lagere temperatuur. Het zweet bevat minder Nacl.

  • Het arrangement Homeostase op organisme niveau is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2021-04-22 11:00:42
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De Kennisbanken bevatten de theorie bij de opdrachten.
    Leerinhoud en doelen
    Biologie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.