Algemeen
Instructie
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is.
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Word je beoordeeld?
Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken gaat bekijken. Als je ervoor zorgt dat je op dit moment 'helemaal bij bent' met updaten, kan je docent je feedback geven. Je krijgt geen tussentijdse beoordeling. Pas aan het einde van havo 5, net voor je mondeling literatuur, zal je van je docent een eindscore krijgen voor je leeslogboek. Hierbij wordt gelet op volledigheid, kwaliteit en ontwikkeling.
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Kies voor een eigen verslag, of kies één van de volgende opdrachten om op te nemen in je leeslogboek:
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Boeken
Boekenoverzicht
1. Birk
Auteur: Jaap Robben
Niveau: 3
Aantal sterren: 3
2. Oeoroeg
Auteur: Hella S. Haasse
Niveau:4
Aantal sterren: 4
3. Schuld
Auteur: Mel Wallis de Vries
Niveau:1
Aantal sterren: 4
4. lieveling
Auteur: Kim van Kooten
Niveau: 1
Aantal sterren: 3
5. de moeder van david S.
Auteur: Yvonne Keuls
Niveau:
Aantal sterren: 3
6. de boogschutter van hirado
Auteur: Rob Ruggenberg
Niveau:
Aantal sterren: 5
7. zwarte rijst
Auteur: Hans Vervoort
Niveau:
Aantal sterren: 2
8. komt een vrouw bij de dokter
Auteur: Kluun
Niveau: 1
Aantal sterren: 3
9. de eetclub
Auteur: saskia noort
Niveau: 1
Aantal sterren: 1
10. het diner
Auteur: Herman Koch
Niveau: 2
Aantal sterren:
boek 1: Birk
- Verwerkingsopdracht: lezen voor de lijst (niveau 2)
A 1.
De rode kruisjes zijn de huizen. Het rode kruisje dat alleen staat is het huisje van Agusta.
Het groene is het bos/moeras.
Het grijze zijn de rotsen en het bruine moet het kleine haventje voorstellen.
2. Een van de voordelen is dat je heel veel privacy en rust hebt. Ik kan me voorstellen waarom iemand zo afgelegen wilt wonen. Je leeft tussen prachtige natuur helemaal afgezonderd van het echte leven heel rustgevend. Maar een nadeel is wel dat als er iets ergs gebeurt hulptroepen niet zo snel aanwezig kunnen zijn. En bij het halen van levensbehoeften (boodschappen enz.) moet je met een bootje naar het vaste land, dit geld dan ook voor school en werk.
Dus de voordelen: 1. Veel rust.
2. Veel privacy.
3. Omgeven door een prachtige natuur.
De nadelen: 1. Als er hulp is ben je moeilijk bereikbaar.
2. Voor werk, school en boodschappen moet je met een boot naar het vasteland.
3. Je bent wel eenzaam, zonder familie ov vrienden.
3. Ik zou veel boomhutten bouwen maar dan wel zo groot dat je er in kan wonen. Zo kunnen er meer mensen wonen en voel je je minder eenzaam en saai. Je krijgt nu een soort stamboek in de bomen. Dat lijkt me erg gaaf en spannend, zo hoog in de bomen.
4. Mijn eiland zou een tropisch, heel avontuurlijk en mysteries eiland zijn met fantasie dieren en mythen die hier echt bestaan. Niet een saai plat Waddeneiland met wat rotsen.
B. 1. Ik heb mijn boek al ingeleverd dus kan geen citaties geven.
2. Het huis van Auguste (een overleden vrouw die vroeger ook op het eiland woonde, had seks met Karl), hier gaat/vlucht Mikael altijd heen als hij alleen wilt zijn nadat hij bijv. Eén akkefietje had met zijn moeder. Ook verzorgt hij daar een jonge meeuw. Het huis van Karl waarin Dora (zijn moeder) nog een keer de liefde wilt bedrijven.
3.het plaatsje tramsud. Het dichtbij zijnste plaatsje hier verkoopt half zijn vis en gaat daar ook naar de hoeren.
4. – de ongezonde relaties die ontstaan tussen moeder en zoon komt omdat ze daar zo eenzaam zijn en continu op elkaars lip zitten, denk ik.
- de schrijver hoeft geen rekening te houden met andere dingen. Hij kan zijn verhaal volledig richtten op alleen hun 3 (of 4 als je de vader meerekent).
- het is voor de schrijver makkelijk te omschrijven en de schrijver kan er een beetje zijn wereldje van maken.
C. 1. Een plek waar de vader van Mikael door is opgeslokt. Een soort poort naar de werkelijkheid (denk aan de schipper en zijn zoon/ Brigitta en Ingmar)
2.\\\\\\\\\\\\\\\
3. Ik zou de zee niet haten. Ik denk dat ik er wel veel moeite mee zou hebben om erin te gaan zwemmen want het brengt veel herinneringen terug. Maar ook al zou ik er een haat aan krijgen dat zou mijn vader niet terugbrengen dus ik zo het proberen te vergeten.
D.1. ik denk bewust. Omdat het geïsoleerde eiland enige gevolgen heeft voor de (ongezonde) relaties die ontstaan tussen Mikael en zijn moeder Dora.
2. Een beetje als een duistere plek. Een beetje grauw en kleurloos misschien ook een beetje saai. Ik weet niet precies waarom maar dat stelde ik voor in mijn gedachten maar dat komt deels denk ik door wat er gebeurde in het begin.
Boek 2: Oeroeg
- Verwerkingsopdracht: recensieopdracht
Samenvatting boek:
Het boek gaat over een Hollandse jongen (de naam van de hoofdpersoon wordt in het boek niet vermeld), zoon van de administrateur van een theeplantage, die als allerbeste vriend een inlander, Oeroeg genaamd, heeft. In het boek spelen de ontwikkelingen van beiden en het verloop van hun vriendschap een grote rol. Als de ik-figuur na een kort verblijf bij zijn moeder in Nice en een studie in Delft terugkeert in Nederlands-Indië tijdens de politionele acties, gaat hij op zoek naar herinneringen aan zijn jongensjaren die hij beleefde met Oeroeg.
Informatie schrijver:
- Naam: Hella S. Haasse.
- Geboren: 2 februari, Batavia.
- Overlijden: 29 september, Amsterdam.
- Volledige naam: Hélène Serafia Haasse.
- Ze was de eerste die in het buitenland bekend was en veel succes had.
- Bekende titels: Oeroeg, het woud der verwachting, heren van de thee, etc.
Recensie:
de verbroken vriendschap als leuk verhaal ?!
Het boek heet Oeroeg en is geschreven door Hella S. Haasse. Het gaat over een vriendschap tussen een Nederlandse jongen die opgroeit in Indonesië samen met zijn beste vriend Oeroeg. In het verhaal word omschreven hoe deze vriendschap tot een einde komt. Citaat:……………………………
Hella s. Haasse is een wat oudere vrouw. Hierdoor zijn de verhalen die ze schrijft met aparte en moeilijke woordkeuzes en spreekwoorden. Het verhaal is daardoor een slimme keuze omdat hierdoor je Nederlandse taal er erg op vooruit gaat. Het verhaal dat ze heeft gekozen om te schrijven is gebaseerd op een waargebeurd verhaal wat het alleen nog maar leuker maakt. Om het verhaal te lezen met de gedachte dat het echt is gebeurd maakt het interessanter en spannender, alle dingen die de hoofdpersoon overkomen komen harder aan door het feit dat het echt zo gegaan is. Je beleeft het verhaal daardoor veel meer. Het verhaal op zichzelf is ook best verschillend van de meeste boeken die ik heb gelezen. In tegenstelling tot andere verhalen begint het verhaal leuk en vrolijk en word het langzamerhand steeds verdrietiger. Ook het einde is heel apart het eindigt niet met een happy ending, Hella S. Haasse laat op het einde merken dat de vriendschap zo goed als over is. Je zult nu waarschijnlijk denken wat stom, maar eigenlijk is het juist een soort wakker schudding van de realiteit: niet alles is altijd vrolijk en happy ending soms gaat het ook anders. Daardoor is haar verhaal ook zeer uniek.
Ik vind de manier waarop Hella S. Haasse het verhaal te woord heeft gebracht erg knap en mooi gedaan. Het is echt op een manier geschreven waardoor je je helemaal in de hoofdpersoon kunt inleven en precies weet hoe en wat hij voelt.
Boek 3: Schuld
- Verwerkingsopdracht: jury rapport
5 eisen:
- Het boek moet een verassend einde hebben.
- De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
- het boek moet jongeren aanspreken want boeken lezen is voor hun ( en hun ontwikkeling) het meest belangrijk.
- Het moet een boeiend verhaal zijn, zodat je verder wilt lezen.
- het boek moet bij deze tijd passen omdat het publiek dat deze boeken leest voornamelijk bestaat uit jeugd.
5 eisen samen met het door mij gelezen boek:
- Dit boek is het perfecte voorbeeld van een verassend einde. Het boek gaat over 2 meisjes die verwond in een park worden aangetroffen. Een i slicht gewond en mag naar huis de andere is nog buiten bewustzijn en moet voor langere periode in het ziekenhuis blijven. De licht verwonde word verdacht van moord maar komt er al gauw achter dat iemand haar erin wilt luizen maar doordat ze leidt aan geheugenverlies weet ze niet wie. Is het haar vriendje, haar vriendinnen? Op het einde van het verhaal blijkt dat de zwaargewonde persoon de dader was. Toen ik dit las was ik diep geschokkeerd dit had ik never te nooit niet zien aankomen.
- De titel Schuld geeft de inhoud naar mijn mening perfect weer. Op haar weg naar het vinden van de waarheid word door de verdachte ook aan zichzelf getwijfeld maar weet al gauw dat zei het nooit gedaan kan hebben. Ook heeft schuld nog een andere bedoeling in het verhaal. Voordat het incident plaatsvond heeft de zwaargewonde een conflict gehad met de hoofdpersonage. Als wraak wilde ze de hoofdpersoon zich schuldig laten voelen voor wat ze gedaan had met het incident voor de misdaad.
- Dit boek is zeker een aanrader voor jongeren. Soms leek het zelfs of het echt door een jongeren zelf geschreven was. Er werd veel gebruik gemaakt van communicatie via social media iets wat onder jongeren heel erg veel gaande is. En ook word er veel jongeren taal in toegepast. Het heeft een hele erg aantrekking tot jongeren.
- Dit verhaal is uitermate aandachttrekkend; ieder hoofdstuk heeft een zeer goede cliffhanger waardoor je perse het volgende hoofdstuk wilt lezen. en het verhaal werd ook voor mij steeds spannender en boeiender omdat er steeds meer verdachte opdoken en je steeds meer aanwijzingen kreeg over wie mogelijk de dader was.
- het boek past zeker bij deze tijd want: er werd veel gebruik gemaakt van social media. bijvoorbeeld dater stukjes watsapp berichten waren getypt. en het taalgebruik paste erg bij de jeugd van nu. biojvoorbeeld het gebruik van hedendaagse scheldwoorden en het praten over dingen die momenteel populair zijn (watsapp, instagram)
Het geschreven boek kan zowel wel als niet het beste Nederlandstalige boek zijn. Het is namelijk niet in dure en moeilijke woorden geschreven of in een hele literarische stijl. Maar het boek is een echte jeugdthriller en ik vind dat de schrijfster echt heel erg goed in de taal van de huidige jeugd heeft geschreven. Echt precies hoe het in het echt ook gezegd word. Dat vind ik zeer knap en daarom zou ze van mij de prijs voor beste Nederlands talige boek moeten krijgen.
Boek 4: Lieveling
- Verwerkingsopdracht: brief aan de uitgeverij
(Uitgevrij is de fontein)
Beste uitgeverij de Fontein
Ik ben Robin (16 jaar) en al vanaf het moment dat ik kon lezen heb ik een enorme passie voor het lezen van boeken en met mijn eigen fantasie mijn eigen verhalen bedenken. Al zolang ik me kan herinneren droom ik ervan om schrijver te worden. En nu 2017 heb ik het voor elkaar gekregen om mijn eigen verhaal te schrijven. Vandaar deze brief: ik zou graag willen vragen of jullie mijn verhaal willen uitgeven.
Mijn verhaal heeft als titel lieveling. Het is een realistisch thema en een gebeurtenis die in meerdere gezinnen plaatsvind. Het verhaal gaat over een meisje van 4 genaamd puk die samen met haar moeder bij haar nieuwe stiefvader gaat wonen. Deze nieuwe stiefvader is ontzettend rijk en aardig, zou je denken… maar in feite is deze man een pedofiel. In de loop van haar leven word ze geconfronteerd met dingen waar niemand mee geconfronteerd zou moeten worden. het begint met de wasbeurten. Puk vond het raar dat ze met de handen van haar vader werd afgedroogd en niet met de handdoek maar weet eigenlijk niet veel beter en laat et er maar bij ze is inmiddels 4. En zo gaat het van kwaad tot erger en uiteindelijk tot seksuele handelingen. Haar moeder heeft niks door en puk verteld het ook tegen niemand omdat ze eigenlijk niet veel beter weet en het toch een beetje eng vind. Puk heeft ook problemen met eten ze durft en wilt niks eten omdat ze wilt dat haar stiefvader haar niet mooi vind en der met rust laat. Dit leid uiteindelijk tot een ziekenhuis bezoek. En wanneer haar oude meester van de basisschool een bezoekje komt brengen verteld ze het hem. Hij zorgt ervoor dat haar moeder het te weten komt en dat ze veilig terecht komt. Als haar moeder en iedereen op de hoogte is is haar stiefvader nog op zakenreis in polen en kunnen ze rustig vluchten. Maar haar moeder neemt alles wat een beetje waarde heeft in het huis mee. (omdat ze zelf eigenlijk straatarm zijn).
Het perspectief is vanuit puk en het verhaal begint met haar als vierjarig meisje en na de helft is ze ongeveer 13 jaar. Zo kreeg je een breed beeld van hoe een leven met een vader als pedo eruit ziet. En kunt je ook goed zien hoe een persoon denkt als 4 jarige en 13 jarige die denkt dat seksuele handelingen met je vader misschien wel normaal zijn? Dat is heel erg interessant en bijzonder aan dit verhaal.
Het verhaal kan voor meerdere leeftijden geschikt zijn maar bedenk er wel bij dat het heel heftig is en dat je het dus niet moet lezen als je daar te gevoelig voor bent. Ik zou het dan ook niet aanraden voor kinderen onder de 12 jaar.
Ik hoop dat je nu genoeg informatie hebt om te kunnen beslissen of het boek uitgegeven kan worden. het zou voor mij een droom zijn die uitkomt.
Groetjes Robin van den Berg
Boek 5: De moeder van David S.
- Verwerkingsopdracht: Recensie opdracht
Het boek gaat over een moeder van een zoon die uiteindelijk in de puberjaren van zijn leven verslaafd raakt aan drugs. Het verhaal begint met hem als baby en er word verteld dat hij als baby al lastig te houden was en vaak huilde. In zijn puber jaren is hij dan ook lastig te houden hij werkt zichzelf continu in de problemen en zijn moeder blijft hem maar helpen. De relatie tussen de ouders van David gaat langzaam meer steeds meer kapot omdat ze allebei zo ellendig in de knoop zitten door hun zoon. En hun twee jongste kinderen vinden ook dat ze te weinig aandacht krijgen omdat de ouders alleen maar aandacht geven aan David en zijn verslaving. In de loop van het verhaal komt David steeds meer in de problemen. Het begint bij het aansluiten bij een groepje dat veel wierook brand. Daarna komt hij door Bennie in contact met drugs. De ouders van Bennie praten met de ouders van David (over dat David verslaafd is en hoe hun de verslaving met hun zoon hebben aangepakt). David maakt steeds beloftes over het stoppen van drugs maar doet precies het tegenovergestelde, hij neemt alleen maar zwaardere drugs. Om aan geld te komen steelt hij en chanteert zijn oma. Vervolgens richten de ouders een groep op voor steun aan elkaar. Uiteindelijk ontmoet David een meisje die hem wilt helpen. Ze word uiteindelijk zwanger van hem en besluit dat het het beste is om bij hem weg te gaan.
Mijn mening:
- Dramatisch: want er gebeurde eigenlijk alleen maar tragische dingen. Door het grootste probleem, de drugs, ontstonden weer allemaal nieuwe problemen. Zoals bijv. doordat de ouders al hun energie in hun verslaafde zoon staken vonden de andere kinderen dat ze te weinig aandacht kregen.
- Interessant: want ik heb er nog nooit mee te maken gehad en het verhaal verteld een redelijk gedetailleerd verhaal over hoe het leven van een gezin met een verslaafde zoon langzamer hand steeds meer kapot gaat en dat vind ik interessant om over te lezen.
- Leerzaam: want je hebt een precies beeld na het lezen van dit boek hoe je leven ongeveer zal lopen als je aan drugs begint niet alleen wat je jezelf aan doet maar ook wat je je familie aan doet. Ikzelf heb nu een goed beeld van het wereldje. Zoals bijv. dat je mensen gaat bedriegen en chanteren voor geld om drugs van te kopen.
- Mooi: want ondanks dat het verhaal best verdrietig is vind ik het toch een mooi verhaal. Daarmee bedoel ik op de manier hoe het is verteld. Het begint bij hem als kind en dat hij toen al lastig en onrustig was, en verloopt zo steeds verder. En ik vind het ook mooi omdat ze het vanuit de moeder hebben verteld, heel bijzonder.
- Schok wekkend: ikzelf raakte soms best geshockt van de dingen die hun zoon allemaal deed voor drugs en hoe er steeds nieuwe problemen bij kwamen kijken. Dingen waar je misschien niet meteen aan zou denken. Dat wekte wat onverwachte dingen bij mij op. Maar dit vind ik geen kritiek puntje want zo werd het boek alleen maar interessanter voor mij om te lezen.
- Maakt nieuwsgierig: ik wilde heel graag weten hoe het verhaal afliep omdat ik graag wilde weten of hij ooit zou kunnen afkicken en zijn leven op de rails zou krijgen. Want ondanks dat het gaat over een verslaafd kind hoopte ik toch dat het goed zou komen.
Boek 6: De boogschutter van Hirado
Verwerkingsopdracht: juryrapport
5 eisen:
- Het boek moet een verassend einde hebben
- De titel moet een perfecte verstrekking hebben van het verhaal
- Het boek moet veel van de cultuur bevatten waarin het zich afspeelt
- Het moet een avontuurlijk verhaal zijn
- ??????
5 eisen samen met het door mij gelezen boek
- Het verhaal had zeker een verassend einde: in de loop van het verhaal werd een Nederlandse jongen, die in Japan moest gaan wonen van zijn ouders, verliefd geworden op een Japans meisje. Dit meisje is uitgehuwelijkt aan een Nederlandse koopman terwijl ze dit niet wilt. Aan het einde van het boek is ze vastgeketend aan een rots, een langzame pijnlijke dood, omdat ze haar man wilde vergiftigen omdat hij haar wilde verkrachten. Ik verwachte echt een dood maar op het laatste moment word ze gered door de Nederlandse jongen. 1 hand krijgt hij los en de andere hand hakt hij af. Hij heeft uiteindelijk haar leven gered en zijn samen oud geworden.
- De titel komt ook erg overeen met het verhaal. De Nederlandse jongen moest dus in Japan wonen en dat was in het plaatsje Hirado. Terwijl hij daar leeft leert hij een alleenstaande vrouw en haar zoon kennen. Hij word goede vrienden met hem en uiteindelijk leert hij de Nederlandse jongen boogschutten. En zo word de Nederlandse jongen de boogschutter van Hirado.
- Het boek bevatte zeker veel van de cultuur. In de loop van het verhaal leer je de cultuur beter kennen. De omgeving word door rob ruggenberge heel goed omschreven. En er word ook veel vertelt over geloof en tradities. Dat komt denk ik omdat rob ruggenberge daar zelf ook lang een tijdje bij mensen gewoond heeft om de cultuur te leren kennen.
- Het is wel degelijk avontuurlijk: de Nederlandse jongen gaat zonder zijn ouders naar Hirado dat is op zichzelf al een avontuur. En wanneer hij daar is moet hij alleen maar in een kantoortje rekensommen maken. Terwijl hij liever eropuit wil en de buurt verkennen. Stiekem als zijn baas het niet door heeft gaat hij dat dan ook doen. Hij ontmoet een meisje, een vriend, leert boogschutten, red het leven van zijn grote liefde, etc. dat zijn allemaal heel veel avonturen.
- ??????
boek 7: Zwarte rijst
verwerkingsopdracht: brief van de uitgeverij
Beste hans
Ik heb uw boek gelezen en ben hier zeer tevreden over. Ik heb vele voordelen eraan ondervonden maar ook een paar verbeterpuntjes waarvan ik ze verbeterd wil hebben voordat ik uw boek wil gaan uitgeven. In deze brief zal ik mijn positieve mening geven maar ook de verbeterpunten opnoemen.
Ondanks dat het zon dun boek is, is het toch een heel verzadigd verhaal. Er gebeurt heel veel. Dit kan voor of nadelig zijn maar in dit geval voordelig. Doordat er in het boek zoveel dingen gebeuren word het boek heel spannend en leuk om te lezen in plaats van een saai boek waar eigenlijk maar 1 ding in gebeurt, en daar gaat dan het hele boek over.
De weergave van de cultuur, en dan met name de tropische sfeer, is heel goed omschreven. Bij het lezen van het boek krijg je een heel goed beeld van de tropische sfeer in Indonesië. En dat moet ook wel want je moet je wel kunnen inleven in het boek. Als je een boek dat zich afspeelt in Indonesië aan het lezen bent moet je niet het idee hebben dat het gewoon in Nederland is.
Verder heeft het boek een mooie verhaallijn waar niks op aan te merken is. het is dan wel voor het grote deel een zielig emotioneel verhaal. Maar zo word je als lezer emotioneel betrokken en dat is ook een voordeel.
De minpuntjes om mee te beginnen. In het verhaal is er ook enige seksuele verhoudingen tussen de vakantiegangers. Dat is opzich prima, maar het leeftijds verschil is zeer groot. De lezers zullen al gauw denken dat u de hoofdpersoon/verteller in het boek bent. Aangezien u dezelfde naam hebt, zelfde leeftijd en dezelfde afkomst. Dit kan dan veel negativiteit in uw leven brengen aangezien de hoofdpersoon, een man van 42, een verhouding heeft met een meisje van 18. Dit leeftijdsverschil kan het beste verkleint worden. En daarbij moet niet de man jonger zijn maar het meisje ouder. Of allebij.
En de kaft van het boek is niet acceptabel. Op de kaft zijn dikke rode lippen van een vrouw afgebeeld. Dit kan bij vele enigszins racistisch overkomen. En dit is zeker geen titel die wij als uitgeverij willen hebben. Dit kan ook nadelig zijn voor uzelf. Mijn advies is om een afbeelding van de mooie cultuur weer te geven. Bijvoorbeeld een plaatje van het eiland.
Het laatste minpuntje zijn de namen. Ze lijken en totaal niet Indonesisch, terwijl een paar personen dit van oorsprong wel zijn. Hierdoor is het lastiger je in te leven in het verhaal. En er zitten 2 Hansen in. Dat is zeer verwarrend. Dus de een andere naam voor een van de 2 Hansen en meer Indonesisch klinkende namen.
Als al deze dingen worden aan gepast zouden wij als uitgeverij uw boek graag uitgeven.
Met vele groet uitgeverij het hobbelpaard
boek 8: Komt een vrouw bij de dokter
verwerkingsopdracht: lezen voor de lijst
Hieronder staan zes meningen van scholieren die Komt een vrouw bij de dokter hebben gelezen. Noteer bij elke uitspraak of je het er wel of niet mee eens bent en licht je mening toe met een argument of een voorbeeld uit het boek.
- Vanaf het begin tot het eind van het boek heb ik me in Stijn kunnen verplaatsen. Zolang Carmen niks van zijn 'foute' gedrag afwist, vond ik dat hij het wel kon maken, want Stijn is een heel goede echtgenoot. In tegenstelling tot andere partners van kankerpatiënten, steunt Stijn zijn vrouw bij alles. En dat Stijn zichzelf daar af en toe iets voor terug wil geven, snap ik dan best.
ik ben het hier zeker niet mee eens. Het is niet zo dat wanneer je goed bent voor je vrouw dat je dan maar het recht hebt om iets te doen wat niet respectvol is naar je vrouw. Ik ben van mening dat wanneer je echt van iemand houd je helemaal niet geïnteresseerd bent in andere vrouwen. Omdat je alleen maar haar wilt en niemand anders, de rest boeit je niet. Als je met andere vrouwen naar bed gaat en dus niet genoeg van je vrouw houd om trouw te zijn aan haar vind ik dat je van haar moet scheiden.
- Wat ik erg leuk vind zijn de songteksten die boven de hoofdstukken staan geschreven. Hiermee geeft Kluun het boek een extra emotionele lading. De onbeschreven gevoelens die je hebt, worden met een songtekst verwoord.
ja daar ben ik het ook mee eens. Muziek word geschreven met als functie om mensen emotioneel te prikkelen. En ik vind het heel slim dat de schrijver deze pion ook heeft ingezet want zo leef je extra mee in het verhaal. Wat natuurlijk het doel is als lezer bij het lezen van een boek.
- Nadat ik het boek gelezen had voelde ik me heel leeg en best wel verdrietig. Kluun krijgt het voor elkaar alle gevoelens die hij, zijn vrouw Carmen en alle andere personages voelen op jou over te brengen. En dan zo realistisch dat alles wat er in het boek gebeurt je echt raakt.
Ikzelf heb dit niet ervaren omdat ik niet snel emotioneel geprikkeld ben maar ik kan me dit wel zeker inleven. Het is een heel verdrietig verhaal. Maar de echte reden dat het je als lezer zo verdrietig en leeg kan laten voelen is omdat het in de realiteit er ook zo aan toe gaat. Je hoort bijna bij iedereen dat ze wel eens een vriend of vriendin in hun leven hebben gehad die is vreemdgegaan. En de kanker dat is ook een zeer veel voorkomende ziekte.
- Het feit dat de auteur ook zijn vrouw heeft verloren aan kanker, en zo dus in dezelfde situatie zat, maakt voor mij dat ik een enorme bewondering heb voor hem, omdat je toch ook maar sterk in je schoenen moet staat, om dit zo op te schrijven.
Ja ben ik het mee eens. Het is nou eenmaal lastig om je fouten toe te geven omdat je je niet onzeker en/of gefaald wilt voelen. En wat deze schrijver heeft gedaan was wel moedig omdat nu niet alleen zijn familie en vrienden ervan weten maar ieder persoon die het boek heeft gelezen. En de risico’s die hij ermee kan krijgen hebben hem ook niet tegengehouden. Met risico’s bedoel ik dan bijvoorbeeld als hij ooit weer een vrouw zou vinden kan ze hem misschien niet makkelijk vertrouwen. Maar hij heeft het toch op papier gezet en gezegt waar het op staat.
- Mijn eerste reactie was: meer dan 300 bladzijden! Maar daar denk ik nu heel anders over. Het hadden er voor mij naderhand best 400 of 500 mogen zijn, je komt er zo doorheen. Want het boek leest makkelijk en je kunt het niet weg leggen want er gebeuren op elke bladzijden spannende en emotionele dingen.
Redelijk mee eens. Het was een grammaticaal eenvoudig boek. Daarmee bedoel ik dat er niet veel super moeilijke woorden inzaten. En de verhaallijn was ook zeer eenvoudig. Er zaten geen complotten in of onverwachte verwachtingen. Dat komt ook gedeeltelijk doordat het boek realistisch is. echter heb ik wel altijd moeite met mijn aandacht erbij houden en het boek uitlezen. Maar dat komt ook simpelweg omdat ik totaal niet van lezen houd.
- Tussendoor in het boek staan steeds kleine blokjes met daarin informatie over iets of iemand waarover in het verhaal wordt verteld. Eerst vond ik dit irritant, dan moest je steeds weer uit het verhaal afwijken om zo'n blokje te lezen, maar later vond ik het leuk hoe Kluun dit heeft opgelost, want als je deze informatie in het verhaal zelf zou geven, zou het snel langdradig worden. Kortom, Kluun heeft het boek geweldig geschreven.
Ja mee eens. Dit is voor mij ook een redding geweest. Eerder in het geven van de meningen heb ik verteld dat ik niet van lezen houd en dat is ook deels omdat ik het vaak lastig vind om de boeken te begrijpen. Maar door deze blokjes met tekst was het voor mij duidelijk en bleef he verhaal lekker eenvoudig.
boek 9: De eetclub
Verwerkingsopdracht: recensie opdracht
Dit verhaal gaat over een paar vrouwen die zich eigenlijk enorm vervelen. Ze richten hierdoor een eetclubje op, wat eigenlijk meer een roddelclubje is. al gauw ontstaat er drama. Een van de dames uit de leesclub verliest haar man in een brand waar zij zelf en haar 2 kinderen net aan ontsnapt zijn. De vraag is nu was het zelfmoordactie van haar man of toch niet. Tussen de dames van de eetclub ontstaan problemen omdat vele een verhouding hebben met de mannen van de leden van de eetclub. Dan springt Hanneke van het balkon omdat Babettes man, waarmee zij een verhouding had, hun relatie hadden verbroken. Ook hier is maar de vraag of het zelfmoord was of niet. Uiteindelijk blijkt het zo te zijn dat Simon (een van de mannen van de dames uit de eetclub) een zakenman is die stiekeme illegale dingen doet. Ook heeft hij een verhouding met de hoofdpersoon die ook het verhaal verteld. Zij is dan ook degene die erachter wilt komen of Simon achter de ‘’zelfmoordacties’’ zit. Zal ze de waarheid kunnen achterhalen?
Citaat blz 13: “Manshoge vlammen sloegen uit de rieten kap, de eens wit gestuukte buitenmuren waren nu pikzwart geblakerd. Dikke, donkergrijze rookwolken bolden op uit de ramen en het dak. Buren renden rond, zeulend met hun huilende kinderen, schreeuwden naar elkaar, terwijl anderen met ingehouden adem en rode ogen naar het vuur keken dat het landhuis gretig opslokte”.
Mijn mening:
Ik vond het eerlijk gezegd echt geen leuk boek. Maar dit kwam door het genre dat mij niet aansprak. Ik houd wel van thrillers maar niet van al die drama’s. in het verhaal zijn er vele verhoudingen, ruzies, etc. dat vind ik gewoon echt niet leuk en interessant om over te lezen. Maar als je daar wel echt van kan smullen is het zeker een aanrader. Je leest er best snel doorheen en het is zeker geen saai boek in de zin van: er gebeuren veel dingen.
boek 10: Het diner
Verwerkingsopdracht: lezen voor de lijst
A
Antwoord kort, met 'Ja' of 'Nee': vind je Het diner een goede titel voor het boek dat je net hebt gelezen?
ja
Vul tabel 1 aan.
Van Dales Groot woordenboek der Nederlandse taal geeft de volgende definitie van 'diner': 'volledige warme maaltijd, m.n. min of meer feestelijk of officieel (middag)maal met gasten'. Vul tabel 2 in.
Tabel 1
Welke zaken uit het verhaal passen bij de titel Het diner?
|
Welke belangrijke gebeurtenissen passen niet bij de titel Het diner?
|
Het restaurant
|
De ziekte van Paul
|
Het diner
|
Het serieuze gesprek
|
Een soort zakelijke bespreking
|
De zoons die een misdaad hebben gepleegd
|
Tabel 2
Begrip
|
Past wél bij het boek
|
Past niet bij het boek
|
Volledige warme maaltijd
|
Wel
|
|
Min of meer feestelijk
|
|
Niet
|
Officieel
|
|
Niet
|
Met gasten
|
|
Niet
|
B
Stel je voor: je vader of moeder staat op de drempel van jouw kamer; de vloer is bezaaid met kleren, de prullenmand is omgevallen en op je bureau is het een chaos van papier. Hij/zij kijkt je aan en zegt: 'Zo, lekker opgeruimd hier.' Wat is hier waarschijnlijk aan de hand? Kies uit:
A. Je vader/moeder heeft een heel ander idee van netheid dan de meeste mensen.
B. Je vader/moeder had een nog veel grotere troep verwacht.
C. Je vader/moeder probeert je goed duidelijk te maken dat je kamer een troep is.
Antwoord: C
Het tegendeel zeggen van wat je bedoelt, noemen we 'ironie'. Kijk nu nog eens bij vraag drie naar de betekeniselementen uit de titel die je niet bij het verhaal vindt passen. Passen deze elementen niet bij het verhaal omdat ze a) er gewoon niets mee te maken hebben of b) het tegendeel zijn van waar het verhaal over gaat?
- Met gasten, officieel
- Min of meer feestelijk
Kijk nog eens naar je antwoorden op de vorige vragen. Geef je mening over de volgende uitspraken:
- De titel Het diner past alleen maar bij de eerste 20 hoofdstukken van het boek. Eens/oneens/deels eens, want…
Oneens, want het is een titel die over het hele boek gaat. En ookal vind dan niet het hele boek plaats in het restaurant past de titel nog steeds ook bij de laatste hoofdstukken omdat deze plaatsvinden door wat ze bij het diner hebben besproken. En het word anders wel heel lastig om een titel te bedenken die voor het hele boek past.
- De titel Het diner doet je denken aan het tegenovergestelde van wat er in het boek gebeurt. Eens/oneens/deels eens, want…
Deels eens, want je verwacht een gezellig diner van mensen die gewoon een lekker avondje uit gaan met vrienden en kletsen over niet boeiende zaken. Maar dat gebeurt ook gedeeltelijk. Want ze praten eerst over hele niet boeiende aspecten en ze zijn met 2 broers en hun vrouwen. Maar uiteindelijk komt er ook een heel ernstig serieus onderwerp aan bod. En dat is dan weer iets wat je niet verwacht.
- De titel Het diner is verwarrend. Eens/oneens/deels eens, want…
Deels eens, want ja het kan verwarrend zijn omdat je uit gaat van een gezellig niet serieus diner maar dit is de tegenstelling ervan. Maar je kan het aan de ander kant ook weer wel verwachte want er worden wel vaker etentjes gehouden om bepaalde zaken te bespreken die wat serieuzer zijn.
Kun jij een titel bedenken die beter bij het hele boek past, die dus alle belangrijke zaken die je in tabel 1 hebt genoemd, verenigt? Zo ja, welke titel dan? Zo nee, waarom niet?
Nee, ik vind de titel er gewoon heel goed bij passen. Deze mensen bespreken een zeer belangrijk gesprek en dat doen ze tijdens een diner. Ik vind het ook juist leuk dat je verast word door het gesprek dat ze voeren aan de diner tafel.
Overige opdrachten