Presentatie Conflict in Midden-Oosten

Presentatie Conflict in Midden-Oosten

In het Midden-Oosten is al bijna tientallen jaren een conflict gaande. Om precies te zijn in het land Israël. In 1948 werd hier een Joodse staat uitgeroepen, maar Palestijnen vinden dat dit grondgebied van hun is. Beide bevolkingsgroepen hebben hier hun eigen redenen voor. Op deze pagina vind je de opdracht die je nodig hebt om tot een prestentatie te komen over een deel van de huidige situatie in het gebied.

Doel

21st Centruy skills:

  • Je oefent het stellen van vragen om een onderwerp te onderzoeken. (Informatieprobleem formuleren)
  • Je oefent het verzamelen van informatie op websites, video en boeken. (Verwerven en selecteren van informatie ​)
  • Je oefen het maken van (en houden aan) een planning. (Doelen stellen en strategisch plannen, zelfcontrole)
  • Je oefent het herkennen van invloed van bronnen op beeldvorming van de werkelijkheid. (Evalueren en beoordelen, media en beeldvorming)
  • Je oefent samenwerken (hulp kunnen vragen, geven en ontvangen; een positieve en open houding ten aanzien van andere ideeën; effectief kunnen communiceren). 

Vakinhoudelijke vaardigheden:

  • Je oefent krititsch bronnen boordelen, zoals onderscheid maken tussen feiten, verzinsels en meningen.
  • Je oefent ermee rekening te houden dat hedendaagse en toekomstige verschijnselen worden beïnvloed door historische verschijnselen.
  • Je oefent conclusies te trekken over je gebruikte informatie.

De opdracht

Jullie bereiden in groepjes van 4 een presentatie voor. Deze presentaties geven jullie in de les en duren ongeveer 10 minuten.

 

In jullie presentatie gaan jullie in op één van de onderstaande onderwerpen. Het onderwerp wat jullie krijgen wordt bepaald door de docent. In de presentatie geven jullie een zo compleet mogelijk beeld van het onderwerp waarbij jullie ingaan op de geschiedenis, betrokken partijen, stand van zaken en gevolgen voor de bevolking.

In de presentatie maak je gebruik van divers beeldmateriaal als filmpjes, foto’s of spotprenten.

criteria

  • De vragen die jullie zelf bedenken
    • Elk onderzoek begint met het stellen van vragen. Hebben jullie goede vragen gesteld?
  • Inhoudelijk
    • Hebben jullie het onderwerp goed uitgelegd en zijn de verschillende standpunten besproken?
  • Informatiebronnen
    • Hebben jullie goed en kritisch gebruik gemaakt van informatiebronnen?
  • Presentatie
    • Is jullie presentatie een logisch en goed lopend verhaal en wordt er gebruik gemaakt van ondersteunend beeldmateriaal?

Hulpmiddelen

Hier vind je het beoordelingsmodel en een PowerPoint met informatie uit de eerder gegeven lessen.

Stappenplan presentatie van onderzoek voorbereiden

Hoe maak ik een presentatie?

 

Om een goede presentatie te maken, moet je een aantal stappen doorlopen.

 

Stap 1. Lees je in

Het eerste dat je doet is je inleven. Zoek informatie over het onderwerp en zorg ervoor dat je een globaal beeld hebt over je onderwerp. Als je informatie zoekt hou je bij waar je welke informatie gevonden hebt zodat je dat later makkelijk kan terugvinden.

 

Stap 2. Stel vragen

Als je een globaal beeld hebt over je onderwerpen is het tijd om vragen te stellen. Wat zou je willen weten over het onderwerp en wat wil je vertellen over het onderwerp. Denk daarbij niet te moeilijk. Met wie, wat, waar, waarom, wat zijn de gevolgen en wat kunnen conclusies zijn, ben je al een heel eind op weg.

 

Stap 3. Zoek informatie om je vragen te beantwoorden

Nu je gerichte vragen hebt, kun je deze ook gedetailleerder beantwoorden. Zoek informatie en beantwoord je vragen. Let goed op de kwaliteit van je bronnen. Zijn ze betrouwbaar en geven ze geen gekleurd beeld van de situatie.

 

Stap 4. Wat ga ik vertellen?

Als je een presentatie gaat houden, moet je goed weten wat je gaat vertellen. Maak een verhaal met een inleiding, de vragen die je gaat beantwoorden en de conclusies van je verhaal. Zorg ervoor dat het een lopend verhaal is met een kop en een staart. Bedenk bij alles: hoe ga ik het vertellen zodat het voor je publiek interessant en boeiend is.

 

Stap 4. Zoek ondersteunend (beeld)materiaal

Een presentatie moet verhelderend en boeiend zijn. Beeldmateriaal (filmpjes, foto’s, grafieken, cartoons e.d.) helpen daarbij.

 

Stap 5. Maak de presentatie

Stel met alles wat je hebt de presentatie samen. Maak een powerpoint of prezi. Maak ook voor jezelf kaartjes of een blad met trefwoorden. Dit kun je gebruiken om de rode draad van je verhaal vast te houden. Het is niet de bedoeling dat je gaat voorlezen. Dat is namelijk heel saai voor je publiek. Als je met meerdere personen je presentatie houdt, is het ook belangrijk dat je een rolverdeling maakt: wie vertelt wat?

 

Stap 6. Oefenen

Een presentatie geven is spannend. Zorg dat je goed voorbereid bent. Dan ben je minder zenuwachtig en kom je tijdens je presentatie voor minder verrassingen te staan.

  • Het arrangement Presentatie Conflict in Midden-Oosten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Robbert-Jan van Schie Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-06-20 15:33:51
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    VWO 2; HAVO 2;
    Leerinhoud en doelen
    Internationale verhoudingen; Werk, welzijn en welvaart; Mens en maatschappij; Cultuur, levensbeschouwing en identiteit; Macht, gezag en bestuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    moeilijk
    Studiebelasting
    10 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.