2020-2021, Arrangeren Digitaal Leermateriaal (ADL), ICT jaar 2

2020-2021, Arrangeren Digitaal Leermateriaal (ADL), ICT jaar 2

Welkom

Inleiding

Arrangeren digitaal leermateriaal - 2020-2021 Hogeschool Rotterdam - Instituut voor Lerarenopleidingen

Dit materiaal is verouderd. Bekijk de pagina van Arrangeren Digitaal Leermateriaal voor schooljaar 2021-2022 hier: https://maken.wikiwijs.nl/178549/

Welkom bij het online leermateriaal dat bij het vak 'Arrangeren digitaal leermateriaal' hoort. Dit is een vak waarin je zelf online leermateriaal ontwerpt en samenstelt tot een digitale les voor jouw doelgroep. De samengestelde online les noemen we een 'leerarrangement'. Het leerarrangement biedt leermateriaal voor ca. 1 les voor alle leerlingen/studenten en is idealiter inpasbaar in het reeds geplande lesaanbod.
banner

De volledige opdracht bestaat uit twee onderdelen. Eindopdracht A bestaat uit het creëren/samenstellen van jouw digitaal leerarrangement en het invullen van de zelfbeoordeling. De eisen aan dit leerarrangement worden later in dit vak duidelijk. Voor eindopdracht B schrijf je een verslag. In dat verslag verwerk je de opdrachten die je in dit blok gaat maken. Je gaat verder ook het afgeronde digitale leerarrangement in de praktijk brengen op jouw stageschool. In het verslag onderbouw je daarbij jouw onderwijsinhoudelijk keuzes en presenteer je o.a. de evaluaties van jouw werkplekbegeleider, je leerlingen en je medestudenten. Als laatste onderdeel van dit vak schrijf je voor je eindportfolio (stage niveau 2) een korte reflectie over de ervaring van het creëren van je leerarrangement en hoe het was om dit op je stageschool in te zetten.

Je levert beide eindopdrachten bij jouw docent die het vak 'Arrangeren Digitaal Leermateriaal' (ADL) geeft in.

Dit online materiaal is aanvullend bij de lessen die gegeven worden op de Hogeschool Rotterdam. Het is goed mogelijk dat deze lessen vanwege de coronacrisis online worden aangeboden. Jouw docent laat je dat t.z.t. weten. We verwachten dat je door het volgen van de lessen in staat gesteld wordt tot het kunnen maken van een inspirerend leerarrangement voor jouw leerlingen/studenten en dat je meer leert over het effectief inzetten van digitale middelen, zowel bij online onderwijs als bij fysiek onderwijs.

Onder het tabblad 'Bronnen' vind je nog meer informatie.

We wensen je veel succes en plezier bij het arrangeren van jullie digitaal leermateriaal.

Docententeam 'Arrangeren digitaal leermateriaal'

Info en eisen eindopdracht A

Aanvullende informatie Opdracht A: Een digitaal leerarrangement voor de eigen lespraktijk,

Wat: Je stelt een digitaal leerarrangement samen voor jouw lespraktijk, waarbij ICT ingezet is ter bevordering van het leren.
Resultaat: Het arrangement maken leerlingen/studenten zelfstandig en is idealiter inpasbaar in het reeds aangeboden lesmateriaal. Met het doorlopen van de digitale les zullen leerlingen ca. 1 lesuur bezig zijn. Let er hierbij op dat gepaste differentiatie (op 3 niveaus!) een vereiste is.
Hoe: Het leermateriaal wordt aangeboden op het online leerplatform van Wikiwijs.nl met een mix van open en gesloten (digitaal) leermateriaal. Inloggen doe je via je HR-account (het e-mail adres van jouw opleiding). Indien je graag een ander digitaal programma gebruikt, overleg je dit met de docent.
Afronding: Het leerarrangement breng je in praktijk op jouw stageschool. Het effect en de bevindingen evalueer je met jouw werkplekbegeleider, jouw leerlingen en je medestudenten. Het geheel, het leerarrangement en het eindverslag, lever je in bij je ADL docent op Cum Laude.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het digitaal leerarrangement op Wikiwijs

Een leerarrangement is een verzameling bronmaterialen, aangevuld met eigen teksten (instructies), afbeeldingen, kennisclips, geluidsfragmenten en interactieve vragen en toetsen. "Arrangeren" is het in de juiste volgorde zetten van leermateriaal, of het zelf samenstellen van leermateriaal zodat je het voor jouw lespraktijk kunt gebruiken.

In dit vak leer je hoe je zelf digitaal leermateriaal ontwikkelt. Het maken van leermateriaal noemen we arrangeren. Hiervoor gebruiken we als basis de online lesmodule ‘Wikiwijs Maken’. Het resultaat, genaamd een "leerarrangement", publiceer je online. Je stelt het beschikbaar aan je leerlingen en/of studenten. Voor het maken van dit arrangement zijn vier activiteiten van belang:

  1. Het verzamelen/maken van materiaal (bestanden, teksten, afbeeldingen, video’s, interactieve vragen en toetsen)
  2. Het combineren van de verzamelde/gemaakte materialen tot een arrangement
  3. Het vormgeven van het arrangement
  4. Het publiceren van het arrangement

In jouw leerarrangement zijn ten minste aanwezig:

  • Een motiverende openingspagina met concrete, heldere lesdoelen en lesactiviteiten;
    • Tip: Zorg dat het er aantrekkelijk uitziet met bijv. een leuk plaatje of video.
  • Digitale lesstof waarbij multimediaal materiaal doelmatig wordt ingezet om het leren te bevorderen;
  • Tenminste twee formatieve verwerkingsactiviteiten op basis van de lesstof, voorzien van directe digitale feedback;
    • ​Je kunt hiervoor de interne toetsmodule van wikiwijs gebruiken, maar we verwachten dat je ook minimaal 2 externe educatieve tools gebruikt. Denk hierbij o.a. aan: Quizlet, Educaplay, Quizizz, EdPuzzle, Padlet, Sutori, Socrative, Kahoot, etc.
  • Oog voor leerverschillen door extra instructie of verwerkingsopdrachten voor ten minste drie aandachtsgebieden: 1. regulier, 2. remediërend en 3. verrijkend leermateriaal;  
  • Een eindbeoordeling ter afsluiting van het leerarrangement, verplicht in Google Forms óf Microsoft Forms;
  • Een digitale evaluatiemogelijkheid voor je werkplekbegeleider en de deelnemers aan jouw digitale leerarrangement.

Inspiratie nodig?: Kijk dan op deze pagina en zie op welke wijze Wikiwijs momenteel op VO- en MBO-scholen gebruikt wordt om het leren vorm te geven.

Klik hier voor enkele voorbeelden

Heb je vragen?

Heb je vragen over dit vak? Zorg dat je eerst kritisch het wikiwijs arrangement bestudeert. Kijk ook zeker aandachtig naar ons 'veelgestelde vragen' tabblad. Mocht je geen antwoord kunnen vinden op je vragen, benader dan je ADL docent.

Ben je hogerejaarsstudent? Dan kan je 'hier (klik op deze link)' meer informatie vinden.

Cursushandleiding

Cursushandleiding

Hier vind je de cursushandleiding.

Open bestand 20-21, Cursushandleiding Arrangeren Digitaal Leermateriaal.docx

Vooraf

Herhaling vorig schooljaar

Dit vak bouwt verder voort op kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens 'Docentvaardigheden ICT', en ‘OROB’ (oriëntatie op beroep en onderwijs).

digitalisering

 

TPACK

Het TPACK-model is je inmiddels als het goed is bekend. Voor de volledigheid toch nog wat aandacht voor dit model en het belang van het denken vanuit TPACK bij het ontwerpen van onderwijs met ICT.

bron: www.tpack.nl

Op jouw eindproduct ontvang je feedback op basis van het TPACK-model. TPACK staat voor Technological Pedagogical and Content Knowledge. De basiscomponenten van TPACK-model zijn vakinhoudelijke kennis,

didactische kennis en technologische kennis. Wanneer deze deels geïntegreerd worden krijg je de volgende componenten: technologische, didactische kennis (TPK), technologische, vakinhoudelijke kennis (TCK) en didactische, vakinhoudelijke kennis (PCK) (Zie figuur) In het midden van het model vindt de integratie plaats van alle drie de componenten: Technological Pedagogical and Content Knowledge.

Bekijk de video indien je een begrip wilt hebben van de diverse termen.

In het beoordelingsformulier zul je drie componenten herkennen.

Als alle voorkennis op niveau is, begin je met het vormgeven van het digitaal leerarrangement.

Veel succes!

Multimediatheorie van Mayer

Je eindopdrachten zullen ook beoordeeld worden op basis van de multimediatheorie van Richard Mayer. Tijdens 'Docentvaardigheden ICT' is dit ook aan bod gekomen. Weet je niet zo goed meer wat het inhoudt? Herhaal dan de leerstof hier via een Quizlet. Zie hier ook een schermafbeelding van de belangrijke punten uit deze theorie. Je kan ook het filmpje onderaan deze pagina bekijken.

Quizlet:

Schermafbeelding:

Video:

 

Opties voor leerarrangementen

Opties voor leerarrangementen

Zoals je hebt gelezen ga je dus een leerarrangement maken. Het onderwerp van dit leerarrangement en de doelgroep voor dit leerarrangement bepaal je in overleg met je werkplekbegeleider.

Er zijn verschillende insteken voor je leerarrangement:

  1. Bespreek met je werkplekbegeleider waar hij/zij over +- 5-6 weken is. Welke onderwerpen/leerdoelen komen aan bod? In plaats van dat jullie die onderwerpen/leerdoelen uit het boek behandelen, maak jij er een gedifferentieerd leerarrangement over dat de leerlingen of studenten doorlopen.
  2. Bespreek met je werkplekbegeleider als je liever een leerarrangement over een onderwerp naar eigen keuze maakt. Het zou kunnen dat dit onderwerp niet in de methode zelf zit, maar toch relevant is voor je doelgroep. In overleg met je werkplekbegeleider kan je hiervoor dus kiezen.
  3. Bespreek met je werkplekbegeleider of er een onderwerp of hoofdstuk is waar leerlingen of studenten ontzettend veel moeite mee hebben. Je zou op basis daarvan een soort 'Remedial arrangement' kunnen arrangeren, waarbij leerlingen of studenten de leerdoelen moeten halen die corresponderen met de leerdoelen die behaald moeten worden bij dat onderwerp of hoofdstuk.
  4. Wil je écht iets heel unieks doen en heb je een gouden idee? Bespreek dat dan met je ADL docent.

Info voor werkplekbegeleider

Info voor werkplekbegeleider

Hieronder vinden jullie een e-mail die jullie kunnen sturen aan jullie werkplekbegeleider. Op deze manier is jullie werkplekbegeleider voldoende op de hoogte van wat er moet gebeuren bij dit vak en kan er op korte termijn overleg plaatsvinden.

Klik hier om de tekst te downloaden in een Word bestand:

Open bestand E-mail aan werkplekbegeleider.docx

Voor jullie gemak vinden jullie de tekst ook hieronder:

_______________________________________________

Beste werkplekbegeleider,

Wat fijn dat u dit schooljaar één van onze studenten begeleidt! Dit blok volgen onze studenten het vak ‘Arrangeren digitaal leermateriaal’ op de Hogeschool Rotterdam. Het is de bedoeling dat onze studenten steeds bekwamer worden op het gebied van digitale leermiddelen. Om dat te realiseren gaan ze aan de slag met het ontwikkelen en arrangeren van digitaal leermateriaal op hun eigen wikiwijs website. Uiteindelijk is het de bedoeling dat onze studenten jullie leerlingen (VO) of studenten (MBO) de website, met interactieve uitleg en oefenopgaven, tijdens de les laten ervaren. Wij vragen van u en van uw leerlingen of studenten om daarna een korte evaluatie hierover in te vullen. Die evaluatie is onderdeel van de eindbeoordeling van ons vak en daardoor dus van belang voor onze student.

Het is belangrijk dat het duidelijk is waar de wikiwijs website over moet gaan. Daarom vragen we onze student met u in overleg te gaan over het onderwerp van de website en de doelgroep (welke klas).

Er zijn hiervoor een aantal opties mogelijk:

  1. Bekijk samen waar de leerlingen of studenten over ongeveer 5-6 weken zijn. Vervang een gedeelte van de methode met het wikiwijs leerarrangement van onze student.
  2. Bedenk samen een onderwerp dat niet aan bod komt in de methode maar wel relevant is voor de leerlingen of studenten.
  3. Bedenk samen welk onderwerp of hoofdstuk een knelpunt is in het curriculum. Waar lopen leerlingen of studenten met grote regelmaat op vast? Onze student zou dan een remedial arrangement kunnen ontwikkelen daarvoor.

Onze student kan pas beginnen met het ontwerpen van het leerarrangement als er een onderwerp en doelgroep is vastgesteld. Daarom is het van belang dat hier op korte termijn overleg over plaatsvindt.

Mocht u naar aanleiding van deze e-mail nog vragen hebben, dan bent u van harte welkom om deze te stellen.

Met vriendelijke groet, namens de docenten van het vak ‘Arrangeren digitaal leermateriaal’,

Robert Mol

Hogeschool Rotterdam

R.L.Mol@hr.nl

_____________________________________

Geen stage?

Geen stage?

Mocht je dit schooljaar door omstandigheden (nog) geen stage hebben, dan is dat ook voor het afronden van dit vak erg vervelend. In dit geval kies je zelf voor een fictieve doelgroep en kies je ook zelf voor je leerarrangement een onderwerp naar keuze. In dit geval vervalt ook de verplichting om een evaluatie door je werkplekbegeleider en leerlingen in te laten vullen. De plaatsvervangende opdracht wordt dan dat je, veel uitgebreider dan je medestudenten dat doen, feedback geeft op minimaal 2 leerarrangementen van andere medestudenten (die wellicht ook geen stage hebben). In de les wordt hier uitgebreider over gesproken en er volgen formulieren om deze uitgebreidere feedback te gaan geven.

Neem bij twijfel altijd even contact op met je ADL docent.

Themales 1: Start met Wikiwijs

Thema

Kennismaken met Wikiwijs en beginnen met het leerarrangement

Na deze themales,

  1. heb je een nieuw leerarrangement aangemaakt in Wikiwijs;
  2. heb je inspirerend bronmateriaal gevonden via Wikiwijs-zoeken;
  3. heb je een voorlopige keuze lesonderwerp, -doelen en doelgroep.

Succes!

Werken met wikiwijs.nl

Het digitaal leerarrangement maak je in het online platform wikiwijs. Wikiwijs is een platform waar iedereen uit het onderwijsveld, van basis- tot universitair onderwijs, terecht kan voor alles over leermiddelen. Wikiwijs biedt een mix van open en gesloten (digitaal) lesmateriaal en professionaliseringsmateriaal over het gebruik en de toepassing van leermiddelen.

Inloggen doe je met je HR-account. Hieronder een korte introductie. Vanaf Themales 1 start je met jouw eigen digitale omgeving op Wikiwijs.

Instructievideo's bij kennismaken met Wikiwijs:

instructrie 1: inlog met wikiwijs

instructie  2: oriëntatie wikiwijs

instructie 3: nieuw arrangement wikiwijs

 

Bij Wikiwijs is een uitgebreide online handleiding beschikbaar:

klik hier voor de digitale handleiding in Wikiwijs

Voorbeelden van arrangementen

Voorbeelden van Gebruik Wikiwijs Maken

Wikiwijs Maken is geschikt om als docent digitaal leermateriaal te ontwikkelen en te arrangeren. De laatste paar jaar zien we dat steeds meer in groepen en in samenhang wordt ontwikkeld. Een school besluit bijvoorbeeld om voor een bepaald vak al het naslagmateriaal zelf te maken. Of een school besluit alle keuzemodules te ontwerpen. Daarnaast wordt Wikiwijs Maken ook gebruikt door andere partijen dan scholen. Hieronder een aantal voorbeelden.


Een mooi eindproduct van een eerder studiejaar vind je hier:

Klimaatverandering

 

Wikiwijs kiest ieder jaar de beste leerarrangementen. Klik hier om naar de prijswinnaars van 2019 te gaan.

En let op, twee landelijke prijswinnaars zijn studenten van onze eigen lerarenopleiding!

Klik hier om naar de prijswinnaars te gaan

 

VO-content

VO-content is een stichting en maakt zelf samenhangend leermateriaal voor het vo dat de kerndoelen/eindtermen afdekt. Dit materiaal is (inmiddels) allemaal gemaakt in Wikiwijs Maken. Scholen kunnen het materiaal dus naar hartenlust kopiëren en aanpassen aan de eigen behoefte of het materiaal anders ordenen.

VO-content stelt al het materiaal uit de zogenaamde ‘stercollecties’ gratis ter beschikking. Zij vragen daarbij scholen die het materiaal structureel (willen) gebruiken om lid te worden (€ 7,-- per leerling per jaar) aangezien het ontwikkelen van het materiaal uiteraard wel een investering vraagt. Scholen die géén lid zijn mogen het materiaal echter toch gebruiken, downloaden en aanpassen.

Al het materiaal is geordend als ‘leerlijn’ en is te vinden op: www.vo-content.nl

Hieronder een paar voorbeelden.

https://maken.wikiwijs.nl/63119/Biologie_vmbo_kgt34#!page-1309712 leerlijn biologie

https://maken.wikiwijs.nl/52518#!page-2257513 Nederlands hv12

https://maken.wikiwijs.nl/83319/Leerlijn_Lezen_vmbo_b34 anders geordend

 

Udens college

Het Udens College werkt m.n. met het bovenbouw-team havo/vwo aan het ontwikkelen van materiaal. Soms is dit volledig zelf ontwikkeld, soms wordt een arrangement van ‘derden’ als uitgangspunt genomen. Het arrangement ‘atlasvaardigheden’ is het enige op vmbo-niveau.

https://maken.wikiwijs.nl/98298/Kortgefilmd

https://maken.wikiwijs.nl/91763/Gedocumenteerd_schrijven_havo_4___digitalisering#!page-2698436

https://maken.wikiwijs.nl/85499/Diagnostische_toets_module_1_2

https://maken.wikiwijs.nl/79098/Herhaling_scheikunde_derde_klas#!page-2048189

https://maken.wikiwijs.nl/73874/Atlasvaardigheden_T_excellent

 

Hooghuis

Het Hooghuis werkt m.n. in teams per vak. Naast materiaal voor leerlingen wordt ook professionaliseringsmateriaal samengesteld.

https://maken.wikiwijs.nl/95916/Literatuur_Havo_5#!page-2983383

https://maken.wikiwijs.nl/79932/Profielmodule_Health__Gezonde_voeding

https://maken.wikiwijs.nl/79002/Profielmodule_Ecology__Duurzaamheid

https://maken.wikiwijs.nl/76306/Zoeken_op_internet

https://maken.wikiwijs.nl/94746/Word_2016_gebruiken_voor_werkstuk_en_verslag

https://maken.wikiwijs.nl/68848/Zonnestelsel_en_heelal_1_1___Mondriaan

https://maken.wikiwijs.nl/56532/GameMaker__opdracht_Mack

https://maken.wikiwijs.nl/47206/Excel

https://maken.wikiwijs.nl/94164/Zoeken_op_internet__mogelijkheden_en_handigheidjes#!page-2868991

https://maken.wikiwijs.nl/71423/Office_365__OneDrive

https://maken.wikiwijs.nl/101026/Instructiefilm_maken

 

Clusius

https://maken.wikiwijs.nl/77873/BB_Profielmodule_3__Vergroening_stedelijke_omgeving

https://maken.wikiwijs.nl/69304/KB_Keuzevak_Groene_vormgeving_en_styling#!page-3058216

https://maken.wikiwijs.nl/69315/GL_Keuzevak_Marketing#!page-1709701

https://maken.wikiwijs.nl/69309/KB_Keuzevak_Groene_zorg#!page-1709706

https://maken.wikiwijs.nl/69306/KB_Keuzevak_Het_houden_van_dieren#!page-1709707

https://maken.wikiwijs.nl/69311/GL_Keuzevak_Ondernemen#!page-1709702

Opdrachten thema 1

Opdracht 1 van 3: Jouw digitaal leerarrangement in Wikwijs

Hoe

1. Ga naar www.wikiwijs.nl, Klik op <maken>, registreer met je schoolaccount. Je ontvangt de eerste maal een email (dit kan even duren). (Geen inlog schoolaccount mogelijk? Maak dan een entree-account aan).

2. Log in en bestudeer in de digitale handleiding: Inleiding, inhoud maken, vormgeven en publiceren.

3. Maak een nieuw arrangement aan (zie hiervoor de instructievideo's).

4. Ga naar tabblad inhoud en maak alvast enkele koppen aan

  • Suggestie:
    • Kop 1: Welkom (Welkomstpagina met o.a. leerdoelen)
    • Kop 1: Instaptoets
    • Kop 1: Lesmateriaal
    • Kop 1: Oefenmateriaal
    • Kop 1: Extra: Verdiepend materiaal
    • Kop 1: Extra: Remediërend materiaal
    • Kop 1: Eindtoets
    • Kop 1: Evaluatie
    • Kop 1: Bronnen
    • Later kan je submenu's (Kopje 2) aanmaken en daar o.a. tekst, afbeeldingen, video en (toets)vragen plaatsen.
    • Uiteraard is de keuze van de inrichting van het arrangement een persoonlijke, maar let op dat je de didactische principes die je leert op de lerarenopleiding goed in acht blijft houden.

5. Ga naar tabblad vormgeving, pas de lay-out naar welbevinden aan,

6. Klik vervolgens op <preview> (Rechtsbovenin het scherm) om het resultaat te bewonderen. Er opent zich dan een nieuw tabblad met hoe je leerarrangement er tot nu toe uitziet.

7. Op je startpagina: Zorg alvast voor een mooie aandachtsrichter. Instructie vind je in de digitale handleiding op Wikiwijs: zie de instructievideo's)

Afgerond? Ga dan naar opdracht 2!

______________________________________

Opdracht 2 van 3: Inspirerend bronmateriaal voor jouw digitale leerarrangement

Gebruik jouw startpagina als kladpagina om eerste ideeën en bronnen neer te zetten.

  • Beschrijf de doelgroep (niveau, leerjaar, opleiding)
  • Bepaal het vak en lesonderwerp
  • Werk globaal een plan uit voor jouw arrangement.
  • Laat je inspireren. Ga naar https://www.wikiwijs.nl/startpagina/ of https://zoeken.wikiwijs.nl/ en bekijk verschillende Wikiwijs-arrangementen die relevant zijn voor jouw onderwerp/thema.
  • Welke goede ideeën neem je mee? Denk aan welke werkvormen, leerprocessen, educatieve tools, verwerkingsactiviteiten, filmpjes of andere inhouden heb je in gedachte voor jouw arrangement?

Bekijk op deze wikiwijs pagina meer concrete voorbeelden van inzet van wikiwijs door scholen.

Opmerking: Heb je mooi bronmateriaal gevonden op een andere pagina dan Wikiwijs? Geen probleem. Doe er je voordeel mee. Vermeld netjes waar je het vandaan hebt en je mag dit werk gewoon gebruiken. Al het materiaal op wikiwijs wordt gepubliceerd onder een Creative Commons licentie. Dit betekent dat je het, onder bepaalde voorwaarden, gewoon mag gebruiken.

Meer weten over auteursrecht/copyright? Ga naar https://www.onderwijsenauteursrecht.nl.

Afgerond? Ga dan naar opdracht 3.

______________________________________

Opdracht 3 van 3: (voorlopige) Keuze lesonderwerp, lesidee, doelgroep en lesdoelen

Hoe:

  • Download "Eindopdracht B" onder het kopje "Bronnen". Dit is het template voor je uiteindelijke eindopdracht.
  • Maak in "Eindopdracht B" de opdrachten die bij themales 1 horen en neem het document globaal even door.
  • Geef jouw leerarrangement een passende titel en beschrijving door in Wikiwijs te klikken op 'nieuw arrangement'.

______________________________________

Themales 2: Inhoud vinden en maken

Thema

Inhoud vinden en maken

Thema 2 staat in het teken van het maken en samenstellen van leerinhouden voor jouw arrangement. Je mag deels gebruik maken van materiaal van anderen (maximaal. 50%). We tonen je hoe je op de correcte wijze doet, volgens de regels van auteursrecht.

Tenslotte staan de privacyregels bij de AVG binnen het onderwijs centraal.

Na deze themales:

  1. ben je op de hoogte van de privacy-richtlijnen van AVG bij lesgeven met ICT in het onderwijs;
  2. heb je een CC-licentie gekozen voor jouw digitaal leerarrangement en is jouw site gepubliceerd als 'niet-vindbaar';
  3. heb je de eerste inhoud samengesteld/gemaakt in jouw wikiwijspagina.

De instructies en informatie bij de drie opdrachten van dit thema vind je in de verticale navigeerbalk links.

Succes!

AVG in korte kennisclips

De regels en richtlijnen rond AVG zijn door Kennisnet gepresenteerd in 9 korte kennisclips:

  1. De AVG, wat is dat eigenlijk?
  2. Informatiebeveiliging en privacy- hoe werkt dat?
  3. Hoe voorkom je een datalek?
  4. Hoe ga je om met social media?
  5. Hoe ga je om met werken in de cloud?
  6. Hoe houd je je werkplek veilig?
  7. Hoe blijf je veilig online?
  8. Liever delen dan mailen!
  9. Hoe ga je om met beeldmateriaal?

(Nog meer willen weten? klik dan hier eens hier: https://laatjeniethackmaken.nl/)

 

Tip: videomateriaal en verzamelsites

Tip 1: Online videomateriaal

Online wordt veel videomateriaal aangeboden dat je vrij kunt gebruiken, mits je voldoet aan de voorwaarden van het auteursrecht. YouTube is de bekendste bron, maar er zijn er meer. Met name Schooltv biedt een schat aan digitaal filmmateriaal aan. Er zijn meer mooie bronnen te vinden, ook voor jouw vak. Bij tabblad 'Werken met Wikiwijs.nl' leggen we uit hoe een instructievideo 'embed' kan worden in je lespagina. Niet alle externe webpagina's bieden deze mogelijkheid aan helaas, maar de meeste wel.

Klik hieronder op de afbeelding om direct naar de website te gaan. Ga naar google of een andere zoekmachine en ontdek meer informatie en mogelijkheden over de genoemde sites.

Succes!

Teleblik

 

schooltv

 

vimeo

 

youtube

 

 

 

 

________________

Tip 2: Online materiaal verzamelen

Hoe bewaar jij gevonden digitale bronnen die je later wilt gebruiken? Je kunt dit doen door een Word-bestand te maken en middels 'Hyperlinks' te verwijzen naar het online materiaal. (indien je niet weet wat een hyperlink is of hoe je dit gebruikt, klik dan hier)

Maar er zijn ook andere, digitale toepassingen om online materiaal te verzamelen. Hieronder drie suggesties. Klik op de afbeelding om direct naar het programma te gaan.

Behoefte aan meer informatie? Ga dan naar Google en vul bijvoorbeeld in: "Wat is getpocket?" Er is voldoende informatie beschikbaar.

 

getpocketscoopit

Pinterest

 

 

Opdrachten thema 2

Opdracht 1 van 3: Bestudeer de privacy-richtlijnen van de AVG bij lesgeven met ICT in het onderwijs

Gebruik van persoonsgegevens in het onderwijs

Scholen verwerken persoonsgegevens van leerlingen en hier dien je rekening mee te houden bij het ontwerpen van opdrachten in dit vak.

Het verwerken van persoonsgegven begint voor scholen al bij het inschrijven van een leerling. In het leerlingdossier worden de gegevens van het kind verwerkt. Ook werken scholen met digitale systemen als toetsingsprogramma’s en leerlingvolgsystemen. En ze maken gebruik van sociale media en apps. Scholen, en jij dus ook, zijn ervoor verantwoordelijk om dat zorgvuldig en veilig te doen. Zeker omdat kinderen extra kwetsbaar zijn.

Verantwoordingsplicht

Scholen hebben volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) een verantwoordingsplicht (Klik hier om daar meer over te lezen). Dat houdt onder meer in dat scholen moeten kunnen aantonen welke technische en organisatorische maatregelen zij hebben genomen om de persoonsgegevens van leerlingen te beschermen.

Bij het vormgeven van jouw leerarrangement wordt verwacht dat je je houdt aan de richtlijnen rond AVG. Meer willen weten? Klik het tabblad  'Opdracht 1: AVG in korte kennisclips' aan.

Klaar? Ga verder naar opdracht 2.

__________________________

Opdracht 2 van 3: Een Creative Commons licentie kiezen

Creative Commons (CC) is een oorspronkelijk Amerikaans project voor het bevorderen van open inhoud. Het heeft als doel om creatieve werken vrijer beschikbaar te stellen dan bij traditioneel auteursrecht of copyright mogelijk is, zodat die werken bijvoorbeeld gemakkelijker gekopieerd en verspreid kunnen worden of dat anderen er verder aan kunnen werken. Creative Commons biedt verschillende vrije licenties aan die copyrighthouders kunnen gebruiken om bij het verspreiden van informatie problemen te voorkomen die door de huidige auteursrechtwetgeving kunnen optreden.

Creative Commons heeft als kenmerk dat de licenties begrijpelijk zijn en dat de licenties afdwingbaar zijn voor de rechtbank (de juridische code, de daadwerkelijke licentie).

De insteek van jouw leerarrangement is dat jouw eindproduct gedeeld wordt. Hiervoor kies je een Creative Commons licentie waar jij je goed bij voelt.

Hoe:

  • Zie voor informatie over auteursrecht en Creative Commons-licenties onderstaande kennisclip en de link.
  • Gebruik https://www.onderwijsenauteursrecht.nl om te controleren of wat je wilt doen, daadwerkelijk ook mag.
  • Open jouw leerarrangement in wikiwijs, klik op tabblad <Publiceren> en kies de licentie die jij wilt hanteren.
  • Webadres: Dit is het adres van jouw digitale leerarrangement. Dit is ook de link die jij inlevert bij je 'ADL' docent aan het einde van dit vak.
  • Vindbaarheid: Vink dit nog even uit, zodat je in stilte aan je les kunt werken. Als je helemaal klaar ben, kan je hier het vinkje aanzetten om je werk vindbaar te maken voor de wereld.

Wil je meer weten? Ga dan naar:

Onderwijs en auteursrecht.nl

Creative Commons.nl

 

Klaar? Ga verder naar opdracht 3.

__________________________

Opdracht 3 van 3: Inhoud vinden en maken

In thema 1 heb je de eerste pagina's voor jouw digitale les aangemaakt en gevuld. De volgende stap is om invulling te geven aan de lespagina's. Via de online instructie van Wikiwijs kun je stap voor stap de diverse mogelijkheden gebruiken om er een spectaculaire digitale les van te maken.

klik hier om naar de instructiepagina van Wikiwijs te gaan

Wat ga je doen?

Ontwerp, verzamel en stel leermateriaal samen voor jouw digitale les.

Let op:

  • De verhouding eigen ontwerp/gevonden materiaal is maximaal 50 / 50. Je mag dus maximaal 50% van je leerarrangement van andere mensen hebben gekopieerd.
  • In thema 3 komt het maken van een eigen kennisclip uitgebreider aan bod.

Enkele criteria waaraan jouw leerarrangement dient te voldoen zijn: (zie het beoordelingsdocument voor de verder uitgewerkte criteria)

  • Leerdoelen zijn helder en haalbaar. Inhoud en activiteiten vloeien voort uit de gekozen leerdoelen
  • Lesmateriaal is inhoudelijk correct, uitleg nieuwe kennis/ vaardigheden (vak)didactisch correct en geschikt om door leerlingen zelfstandig te maken
  • De lesstof nodigt uit tot leren: goede aandachtsrichter, heldere instructies, duidelijke opdrachten,  leeractiviteiten op drie leerniveaus: regulier, remediërend en verrijkend materiaal. (zie DI-model, Effectief leren)
  • Het leerarrangement is extra uitnodigend door goed gebruik van multimediaal materiaal: afbeeldingen, video's, interactieve vragen en toetsen, externe webpagina's
  • Student toont aan geschikt digitaal bronmateriaal te kunnen verzamelen en correct in te passen in het leerarrangement (CC, max. 50% van het totale lesaanbod)
  • Student gebruikt 2 externe digitale tools (Bijv. Quizlet, EducaPlay, EdPuzzle, Quizizz, PowToon, Socrative, Kahoot, Go Formative, etc.

Themales 3: Kennisclips

Thema

Kennisclips

Een kennisclip is een korte video (max. 10 minuten) waarin bondig één specifiek onderwerp wordt behandeld. Kennisclips maken het mogelijk het onderwijs anders vorm te geven. Steeds meer docenten kiezen ervoor om een instructie, een uitleg van een opdracht of toets of een introductie van een nieuw onderwerp door middel van een kennisclip te doen. Zelfgemaakt materiaal of videomateriaal van anderen kan daarvoor gebruikt worden. Een ideale manier bijvoorbeeld om te differentiëren in of buiten de les waarbij leerlingen/studenten zelf kiezen wanneer ze behoefte hebben aan een instructie of uitleg. Kennisclips maken is, met enige aandacht, prima zelf te doen.

Het gebruiken van kennisclips om leerstof overgebracht te hebben vóórdat de les begint, noemen we ook wel 'Flipping the classroom'. De insteek hiervan is dat de docent tijdens de les meer tijd heeft om vragen te beantwoorden en de leerstof in te oefenen. Verderop in deze themales vind je daar meer informatie over.

Na deze themales:

  • weet je wat een kennisclip is en kun jij het concept in een didactisch kader plaatsen;
  • ben je in staat een eigen kennisclip te maken volgens het 5 stappenplan van Saxion;
  • ben je op de hoogte van de aandachtspunten van een goede kennisclip, middels de multimediatheorie van Mayer;
  • weet je hoe je een kennisclip toevoegt aan het digitaal leerarrangement.

Voorbeelden kennisclips

Kennisclips: vier voorbeelden

Hieronder zie je vier voorbeelden van goedbekeken en zeer gewaardeerde kennisclips van docenten. Welke spreekt jouw het meeste aan? En waarom denk je?

De kennisclips verschillen allen van elkaar en worden allemaal goed bekeken. Ieder clip dient een ander doel. Het is zodoende lastig om strak omlijnde criteria voor een goede kennisclip te formuleren. Dit betekent niet dat er geen richtlijnen zijn. Voor het ontwerp van een goede kennisclip hanteren we het 5 stappenplan van Saxion.

Sieger Kooi

Jelmer Evers

Arnaud Kuipers

De ECO-show

Aandachtspunten maken kennisclip

De multimediatheorie van Mayer

Richard E. Mayer heeft veel onderzoek gedaan naar instructiemateriaal waarin beeld, woord en geluid gecombineerd worden. Dit onderzoek heeft hij samengevat in 12 principes. Op de website onderwijsontwikkeling.zuyd.nl heeft Didi Joppe in een drietal blogs deze principes toegelicht. Tijdens het vak 'docentvaardigheden ICT' en het stukje 'Herhaling' op deze wikiwijs heb je al eerder kennisgemaakt met de ontwerpprincipes. We verwachten dat je in jouw kennisclip rekening houdt met deze principes. Jouw kennisclip wordt namelijk ook beoordeeld op deze principes.

Hieronder de aandachtspunten bij het maken van een goede kennisclip:

Ontwerpprincipes van Mayer

Je kennisclip zal ook beoordeeld worden op basis van de ontwerpprincipes van Mayer. Weet je niet zo goed meer wat het inhoudt? Herhaal dan de leerstof hier via een Quizlet. Zie hier ook een schermafbeelding van de belangrijke punten uit deze theorie. Je kan ook het filmpje onderaan deze pagina bekijken.

Quizlet:

Schermafbeelding:

Video:

5 Stappenplan kennisclip maken

Een vast omrand kader voor een goede kennisclip of weblecture is moeilijk te maken, dit hangt mede af van de doelgroep en de boodschap die je wilt verkondigen. Wel is een aantal richtlijnen te formuleren. Het vervaardigen van een kennisclip verloopt doorgaans volgens de volgende stappen:

  1. Voorbereiden van de inhoud
  2. Evalueren
  3. Voorbereiden van de kennisclip
  4. Opnemen van de kennisclip
  5. Publiceren van de clip

Hogeschool Saxion heeft dit stappenplan verder uitgewerkt. In 23 stappen word je naar een perfect eindresultaat geleid. Klik op de link om de stappen te ontdekken en zie diverse tips en aandachtspunten.


Klik hier om naar het stappenschema Kennisclips van Saxion te gaan

 

filmbordje

 

Opnemen van clips

In een instructievideo geef je uitleg over een bepaald onderwerp, zodanig dat het als vervanging kan dienen voor wat je anders in de les zou vertellen. Handig voor een leerling die de les heeft gemist, de uitleg nog een keer wil zien en handig als je Flipping the Classroom wilt toepassen.

Er zijn meerdere tools die je hierbij een handje helpen en we bespreken er kort een paar:

  • Een eenvoudige optie is om via Microsoft PowerPoint je dia's in te spreken en dit te exporteren naar een filmpje. Het voordeel: Je kunt elke dia apart inspreken en ook elke dia achteraf opnieuw inspreken (als je bijv. iets verkeerds hebt gezegd). Achteraf kan je ook nog de tekst van de dia aanpassen, zonder dat je je ingesproken stem kwijtraak.
  • Screencasting is ook een manier om een instructievideo te maken. Wat de docent ziet op het beeldscherm wordt tegelijkertijd met de stem van de docent opgenomen. Het resultaat hiervan is een filmpje (kennisclip). Het programma Screencast-O-matic is een goed voorbeeld hiervan. Met screencast-o-matic kan je niet achteraf nog terug om bijv. tekst op slides aan te passen.
  • ExplainEverything: Dit is een tool die je kunt zien als een whiteboard, waarop jij informatie laat verschijnen. Dat kan schrijvend, typend, je kunt er een plaatje op laten verschijnen, daar iets op tekenen, tegelijkertijd of achteraf kun je er gesproken tekst aan toevoegen, etc. Je kunt meerdere 'dia's' maken en het resultaat exporteren als een filmpje. Dat filmpje kun je dan bijvoorbeeld via wikiwijs of de ELO van jouw school aanbieden of op YouTube plaatsen.
    ExplainEverything is er voor de iPad, Android en Windows tablets. Het resultaat is een filmpje (kennisclip) en daardoor op elk device afspeelbaar. Een alternatief voor het Windows platform is iXplain.
  • Google heeft ook een eenvoudig te leren en goed werken screencast-tool, genaamd screencastify.com. Het is een add-on voor Chrome, dus je moet dan wel met die browser werken en een Google account hebben, zodat je de filmpjes in de Google Cloud op kunt slaan.
  • Verder zijn er ook andere opties om kennisclips te maken, bijvoorbeeld met behulp van animatie.

 

 

Screencast-o-matic

 

Screencast-O-Matic is een  applicatie voor het opnemen  van screencasts.

Meer informatie vind je hier.

Powtoon

 

Powtoon

Met PowToon kun je eenvoudig animatievideo's (cartoons) maken. Bijvoorbeeld voor het uitleggen of demonstreren van producten, diensten en werkwijzen.

Meer informatie hier

gaanimate

 

GoAnimate

Met dit online programma maakt u razendsnel uw eigen tekenfilm of bewegende kaart, compleet met (Nederlands) gesproken teksten, bewegende lippen, speciale effecten

Meer info hier

greenscreen

 

Greenscreen

Het is tegenwoordig heel simpel om een Green Screen video op te nemen.
Je hebt een paar dingen nodig om ermee aan de slag te gaan in de klas.

Meer info hier

Weet jij nog andere leuke tools? Laat het dan zeker weten aan je docent! Weet jij nog andere leuke tools? Laat het dan zeker weten aan je docent! Weet jij nog andere leuke tools? Laat het dan zeker weten aan je docent!

 

Geluidskwaliteit

Goed geluid is heel belangrijk. Voor zo rond de 100-150 euro heb je een kwalitatieve goede studio microfoon waarmee je (semi-)professioneel geluid kan opnemen. Je kan deze microfoon ook gebruiken om online les te geven. Wellicht kan je via je stageschool (of werkgever) zo'n aankoop zelfs wel declareren. De microfoons van 'Blue Microphones' worden ook door professionele YouTubers en Twitch-Streamers gebruikt.

  • Heb je een (relatief) nieuwe laptop/computer? De nieuwste laptops komen regelmatig met hogere kwaliteit microfoons en webcams.
  • Heb je geen microfoon of is het geluid van jouw opnameapparaat echt te slecht? Probeer dan op te nemen via de oordopjes die bij je mobiele telefoon zitten. De officiële Apple/Samsung oordopjes hebben ook een ingebouwde microfoon. De geluidskwaliteit daarvan is vaak al wel iets beter dan van een verouderde laptop of webcam. Deze oordopjes zijn vaak te koop voor rond de 15 euro.

Bewerken en montage

Ben je toevallig amateur (of professioneel) YouTuber en kan je heel goed overweg met het editen van video's? Top! Je kan die vaardigheden ook gebruiken om een sterke kennisclip in elkaar te zetten. De meerderheid van de docenten kan dit echter niet zomaar. Dat is niet erg. Hier geven we je enkele tips:

  • Bereid het opnemen van je video goed voor.
  • Lees nooit letterlijk alles voor dat op het scherm staat (zie de Multimediatheorie / Dual coding).
  • Probeer je kennisclip in 1x in te spreken. Verspreek je je een keer? Zeg je een keer "Uuuhhh"? Etc? Nou en! Je video komt niet op het 20.00 uur journaal. Praat gewoon lekker door. Als je verspreking te hinderlijk is kan je ervoor kiezen om een klein stukje terug te spoelen en vanaf daar weer verder te gaan. Belangrijk is dat je niet te kritisch bent erover. Het gevaar is dat je uren kwijt bent aan het inspreken van zo'n video en die tijd heb je simpelweg gewoon niet als je werkt in het onderwijs, toch?

Publiceren

Voor het publiceren van een eigen video/kennisclip wordt over het algemeen 'YouTube' gebruikt. Hier kiezen wij ook voor. Er bestaan ook andere platformen om video's/kennisclips aan te bieden, zoals Vimeo of Microsoft Video. Als je opneemt via Screencast-O-Matic kan je ook je video op hun server plaatsen. 

Om een video op YouTube te plaatsen, moet je eerst een eigen kanaal aanmaken.

Hoe maak ik een YouTube-kanaal aan? klik hier als je dat nog niet eerder hebt gedaan

Hoe plaats ik een video op YouTube?  Klik hier als je voor een stappenplan

YouTube

De laatste stap is het toevoegen van jouw kennisclip aan je digitale les. Succes!

Extra: Flipping the classroom

Kennisclips maken het mogelijk het onderwijs anders vorm te geven. Hierbij wordt vaak het onderwijsconcept 'Flipping the classroom' genoemd. Dit is een ander onderwijsmodel dan dat we traditioneel gewend zijn. Dit model gaat verder dan het gebruik van kennisclips. In onderstaande informatievideo's wordt uitgelegd wat we verstaan onder 'Flipping the classroom' en de mogelijke meerwaarde van Kennisclips in het onderwijs.

FLIPPING THE CLASSROOM;GESCHIEDENIS, DEEL 1

 

FLIPPING THE CLASSROOM-DEEL 2

 

Opdracht thema 3

De opdracht:

  • Maak in je "Eindopdracht B" document de opdracht.
  • Neem je kennisclip op.
  • Voeg ten minste één zelfgemaakte kennisclip toe aan jouw digitale leerarrangement.

Bonus:

  • Een handig en leuke tip? Heet je leerlingen/studenten van harte welkom door een videoboodschap van jezelf op te nemen en op de startpagina te zetten.
  • Neem een video op terwijl je door jouw (inmiddels afgerond) leerarrangement heen navigeert. Vertel hoe jouw leerarrangement in elkaar steekt en wat de bedoeling is.

 

kennisclips

Themales 4: Vragen en oefenen

Thema

Vragen en oefenen in Wikiwijs

Binnen wikiwijs is het mogelijk interactieve vragen, oefeningen en oefentoetsen toe te voegen aan je lespagina. Ideaal om bijvoorbeeld te controleren of leerlingen de stof hebben begrepen. Een minpunt is dat de oefengegevens niet worden bewaard. Het is slechts mogelijk om te oefenen.

Na deze themales:

  • weet je welke mogelijkheden Wikiwijs aanbiedt bij het gebruik van interactieve vragen, oefeningen en toetsen;
  • heb je een oefen- en toetsonderdelen toegevoegd aan jouw leerarrangement, zodat het leren van jouw doelgroep wordt bevorderd.

digitale learning

 

Video's

Hieronder vind je enkele video's met uitleg over de wikiwijs toetsmodule. Hopelijk raak je geïnspireerd om hierna daar ook zelf mee aan de slag te gaan.

Ik ga in de video's in hoog tempo door de verschillende functies heen om jullie een idee te geven van hoe ze werken. Het is goed om vervolgens zelf te gaan proberen. Het wordt je dan in relatief korte tijd ongetwijfeld een stuk duidelijker.

Filmpje: Type vragen

 

Filmpje: Verschillende soorten toetsen

 

Filmpje: Recyclen en tijd besparen!

 

 

Opdrachten thema 4

Opdracht 1 van 2: Bestudeer de online handleiding in Wikiwijs

Ontdek de mogelijkheden om binnen Wikiwijs oefen- en toetsopdrachten toe te voegen aan jouw arrangement.

Hoe: Bekijk de video met de verschillende soorten vragen/toetsen

Óf: Bekijk de handleiding van Wikiwijs zelf door op onderstaande knop te drukken.

Wikiwijsinstructie oefenen en toetsen

_________________________

Opdracht 2 van 2: Verwerkingsopdrachten in Wikiwijs

Maak een oefentoets met de Wikiwijs-toolset en voeg deze toe aan je arrangement.

  • Minimaal 10 vragen, 4 verschillende vraagtypes waarvan maximaal 1 open vraag

(Je mag de toetsvragen verdelen over verschillende toetsen in jouw arrangement.)

 

Let op: In thema 5 zul je ook verwerkingsopdrachten maken, maar dan middels toepassingen buiten Wikiwijs.

toets

 

Type vragen

Via Wikiwijs kan je verschillende soorten vragen stellen. Dit kan in een losse vraag, zoals steeds op deze pagina, maar het kan ook in een toetsformat. Over de verschillende toetsmogelijkheden (Oefening, diagnostische toets en toets) lees je later meer. Laten we nu eerst kijken naar de verschillende type vragen.

Type vraag: Combinatie

Hieronder vind je een "Combinatie vraag".

Type vraag: Combineer tekst

Hieronder vind je een "Combineer tekst" vraag.

Type vraag: Sleep tekst

Hieronder vind je een "Sleep tekst" vraag.

Type vraag: Hotspot

Hieronder vind je een "Hotspot" vraag.

Type vraag: Selecteer tekst

Hieronder vind je een "Selecteer tekst" vraag.

Type vraag: Tekst invullen

Hieronder vind je een "Tekst invullen" vraag.

Type vraag: Meerkeuze

Hieronder vind je een "Meerkeuze" vraag.

Type vraag: Open tekst

Hieronder vind je een "Open tekst" vraag.

Type vraag: Volgorde vraag

Hieronder vind je een "Volgorde" vraag.

Type toetsen

Je kan kiezen om één korte individuele vraag te stellen. Dat kan tussen de teksten door, zoals je hieronder zal zien. Daarnaast kan je de volgende soorten toetsen in je leerarrangement plaatsen:

  • Oefening
    • Bij een oefening moet de leerling/student het juiste antwoord uiteindelijk aanklikken om verder te mogen. Ze worden gelijk gecorrigeerd als ze iets fouts aanklikken. Dit helpt heel erg bij het inoefenen van nieuwe leerstof.
  • Diagnostische toets
    • Een diagnostische toets geeft in Wikiwijs de mogelijkheid om categorieën toe te wijzen aan vragen. Uitendelijk zal de computer aangeven hoeveel antwoorden juist zijn per categorie. Je kan hierdoor dus differentiëren door van tevoren te checken welke onderwerpen voor bepaalde leerlingen/studenten al bekend zijn. Heel handig!
  • Toets
    • Dit is gewoon een normale toets zoals je dit zou verwachten
    • Leerlingen/studenten kunnen een screenshot maken van de resultaten van de toets. Er hangt helaas geen "Dashboard" boven Wikiwijs waardoor de docent kan zien wie wat heeft gemaakt en hoe dat gegaan is. Als je die functionaliteit wilt, dan moet je gaan kijken richting Socrative, GoFormative, Google Forms of Microsoft Forms.

Korte check vraag tussen tekst

PowerPoint en Screencast-o-matic kunnen beiden gebruikt worden om een kennisclip op te nemen.

Ging de vraag goed? Mocht je de vraag fout hebben, lees dan nog even de uitleg hierboven.

Een "Oefening"

Een diagnostische toets

Een toets

Themales 5: Educatieve tools

Thema

In deze themales besteden we aandacht aan het schier oneindige aanbod aan educatieve tools die online te vinden zijn. We laten je zien welke toepassingmogelijkheden er zijn, op welke wijze inzet van een tool werkelijke meerwaarde heeft en hoe je een toepassing kunt integreren in jouw digitale lespagina.

Tegenwoordig combineren vrijwel alle docenten online en offline lestechnieken in hun lessen: blended teaching. Onder online tools vallen alle leermiddelen en educatieve tools die verbonden zijn met het internet. In het onderwijs is online nogal een breed begrip. Denk onder meer aan de online leeromgevingen bij lesmethodes en aan tools die je als docent kunt inzetten tijdens de les: van quizzen en online toetsen tot aan Google Classroom en instructievideo’s.

In het kader van dit vak richten we ons specifiek op online tools die leerlingen zelfstandig kunnen gebruiken en die jij kunt inzetten om verwerkingsopdrachten te maken. Er wordt zodoende een vorm van (inter-) actie van de leerling/student verwacht.

Na deze themales:

  1. weet je welke verzamelsites van online tools je kunt inzetten om goede toepassingen te vinden voor jouw lespraktijk;
  2. heb je tenminste 2 tools gekozen om in te zetten in jouw digitale les;
  3. weet je hoe je deze tools kunt embedden in jouw lespagina;
  4. ben je expert in het toetsprogramma MSforms
  5. weet je hoe je een eindtoets in MSForms kunt embedden in jouw lespagina.

Populaire online tools

Onderstaande online tools waren bij studenten vorige jaren het populairst:

EDPuzzle

 

 EDPuzzle

online video’s verrijken met vragen en toelichting

thinglink

 

 Thinglink

Webapp waarmee je via hotspots extra informatie aan een afbeelding kan koppelen. Als je met je muis over het plaatje gaat zie je meteen waar de hotspots zijn.

Educaplay

 

 Educaplay

Een toepassing waarmee je diverse soorten vragen kunt maken.

socrative

 

 Socrative

Een toepassing waarmee online vragen kunt stellen en voorzien van feedback

quizlet

 

 Quizlet

een gratis tool waarmee je onder andere flitskaarten kunt maken.

padlet

 

 Padlet

een online prikbord waarop je reactie,, foto’s enz. kunt verzamelen

popplet

 

 Popplet

een online grafische organisator. Popplet lijkt op een digitaal prikbord, maar ook op een presentatie tool.

wizerme

 

 Wizer.me

Tool waarmee complete lesbrieven met toetsen gemaakt kunnen worden. werkwijze is vergelijkbaar met Google Forms.

go formative

 

 GoFormative

Toetsprogramma. Het bijzondere is dat je het als docent op hetzelfde moment dat de studenten de toets maken, ook kunt nakijken.

https://spark.adobe.com/  Maak een visueel verhaal
https://coggle.it/  Maak een webbased mindmap
https://www.easel.ly/  Maak eenvoudig de mooiste infographics
https://www.sutori.com/  Een interactieve tijdlijn
https://storybird.com/  Een visueel verhaal

 

Opdracht thema 5

Opdracht: Oriënteer je op het aanbod online tools voor jouw onderwijs en kies twee toepassingen

In jouw digitale les zet je tenminste twee externe online tools in om het leren van jouw leerlingen te bevorderen. Extern= een andere toepassing dan Wikiwijs of "Wikiwijs toets".

Doe dit volgens de volgende stappen:

  1. Oriënteer je op de mogelijkheden
  2. Word expert in tenminste twee online tools
  3. Ontwerp de perfecte toepassing voor jouw leerarrangement
  4. Embed de online toepassing in jouw digitale les (indien mogelijk)

_________________________

Stap 1. Oriënteer je op de mogelijkheden

Er zijn diverse verzamelsites waarop de online digitale toepassingen, geordend in toepassingsmogelijkheden, te vinden zijn. Ga op zoek ontdek welke online tools je kunt inzetten voor iedere lesfase. We noemen:

Kleppendicht.nl

Onderwijskunde.nu

Reisgidsdigitaalleermateriaal.org

Ga op zoek naar mooie toepassingen voor jouw lesidee.

Vind je het lastig om te kiezen uit dit enorme aanbod? Klik dan hier en maak een keuze uit onze selectie

Populaire tools

_________________________

Stap 2. Word expert in tenminste twee toepassingen

Houdt hierbij enkele aandachtpunten in de gaten?

  • Is het AVG-Proof?
  • Gratis? Vrij van reclame?
  • Gebruiksgemak leerling/leraar?
  • Variatie in vragen/opdrachten?
  • Automatisch beoordelen/feedback mogelijk?
  • Zijn resultaten inzichtelijk en worden ze bewaard?
  • Zijn opdrachten docentgestuurd en/of leerlinggestuurd?
  • Samenwerken: kun je opdrachten/toetsen delen?

_________________________

Stap 3. Aan de slag.

Eisen/richtlijnen: We verwachten dat je middels de toepassingen de kennis van alle lesdoelen en de lesinhoud inzichtelijk maakt voor de leerlingen. Zorg er daarom voor dat je online tools kiest die dit mogelijk maken. Een andere grote meerwaarde is de mogelijkheid om feedback toe te voegen, zodat leerlingen niet alleen weten of een antwoord goed of fout is, maar je hen ook een vervolgopdracht of tip kunt geven waarmee ze tot het goede antwoord kunnen achterhalen.

_________________________

Stap 4: Embedden lastig?

Ga naar ons tabblad 'veelgestelde vragen' voor een uitleg.

_________________________

todays teach

 

Extra

Bekijk onderstaande websites voor lijsten met educatieve toepassingen:

1. Todaysteachingtools.com (Irene van der Spoel)

2. Onderwijskunde.nu (Robert Mol)

Enkele insluitbare educatieve toepassingen:

Sowieso geschikt voor 'Arrangeren Digitaal Leermateriaal'

  • Quizlet
  • Educaplay
  • Canva
  • Google Forms
  • Microsoft Forms
  • EdPuzzle
  • Sway
  • GoFormative
  • Sutori
  • Microsoft PowerPoint
  • .....

Enkele niet insluitbare educatieve toepassingen:

Sowieso geschikt voor 'Arrangeren Digitaal Leermateriaal'

  • Gimkit
  • BingoBaker
  • BookWidgets
  • Kahoot
  • Socrative teacher/student (Lastiger te gebruiken)
  • ...

Hier vind je antwoord op veelgestelde vragen van studenten:

- Hoe kan ik educatieve toepassingen insluiten (embedden) in mijn wikiwijs arrangement?

- Wat doe ik als ik een educatieve toepassing of website niet kan insluiten in mijn leerarrangement?

 

Themales 6: Digitaal toetsen

Thema

Digitaal (formatief) toetsen kan op veel verschillende manieren.

Aan het einde van deze themales:

  • weet je hoe je een eindtoets in elkaar kan zetten.
  • weet je hoe je de eindtoets kan insluiten (embedden) in je digitaal leerarrangement.

Opdracht thema 6

Het digitaal leerarrangement sluit je af met een eindtoets, gemaakt in Google Forms of Microsoft Forms. Forms is onderdeel van het Google / Office 365 pakket en zodoende heel eenvoudig bruikbaar voor leerlingen, studenten en docenten die daarvoor een account via school hebben. Met Forms kun je enquêtes, toetsen en peilingen houden en snel de resultaten bekijken die binnenkomen.

Je maakt deze digitale eindtoets voor deze themales.

Hulpmiddelen bij deze opdracht vind hier:

Een wikiwijsles geheel besteed aan MSFORMS

De officiële instructiepagina van Microsoft

Op YouTube zijn ook diverse instructiefilmpjes te vinden

Criteria voor de eindtoets:

  • de toets bestaat tenminste uit 8 vragen, minimaal 3 vraagtypen,
  • de antwoorden zijn voorzien van feedback
  • de eindtoets beslaat de einddoelen en lesinhoud en geeft je zodoende een goed beeld van het eindniveau van de deelnemer

asg

 

Meer informatie over:

Vragenlijsten en toetsen afnemen met Google Forms

Vragenlijsten en toetsen afnemen met Microsoft Forms.

Let op, Je beschikt al over dit programma door middel van jouw HR-Account.

Ga naar: office365.hr.nl en log in.

Meer informatie gewenst?

Ga naar Google en/of YouTube en ga op onderzoek uit.

Peer feedback

Peer feedback

Het geven van peer feedback kan je doen met de documenten die je hieronder vindt.

Open bestand Peer feedback ADL 2020-2021.docx

Open bestand Peer feedback ADL 2020-2021 studenten zonder stage.xlsx

Afronden en Publiceren

Feedback, afronden en publiceren

Voordat je jouw leerarrangement kunt afronden en publiceren wacht nog een aantal stappen:

  1. Controle, feedback en bijstellen
  2. Metadata toevoegen (zie uitleg bij 'Hulpbronnen')
  3. Publiceren

Bij 1: Als je denkt de digitale les helemaal afgerond te hebben:

  • Controleer je door middel van het beoordelingsdocument (bij tabblad bronnen) of jouw les voldoet aan de criteria.
  • Controleer je of de digitale les didactisch en inhoudelijk klopt: Corresponderen de instructies met die van vakdidactiek en generieke didactiek? Is de informatie inhoudelijk correct? Doe dit met hulp van medestudenten.

Hieronder uitleg over punt 2 en 3.


Jouw ADL docent organiseert wellicht nog peer-feedback momenten. 

De eindopdracht

Wat moet ik inleveren?

De eindproducten van dit vak worden beoordeeld op basis van onderstaand beoordelingsformulier.

Uiteindelijk lever je 2 documenten in:

Eindopdracht A: Het arrangement + de zelfbeoordeling

  • Het digitale leerarrangement dat aan alle eisen voldoet.
  • De ingevulde zelfbeoordeling via het Excel bestand.
  • Lever het Excel bestand in op Cum Laude.

Eindopdracht B: Het verslag

  • Alle opdrachten die je hebt gemaakt in het document.
  • Je onderwijskundige onderbouwing
  • Feedback van je werkplekbegeleider
  • Feedback van je leerlingen
  • Feedback van je medestudenten
  • Conclusie met "Bekend, bewaard, benieuwd" (Zie beoordelingsformulier)
  • Lever het Word bestand in op Cum Laude

Open bestand Student_Docent_LERADL01X_2020-2021_Eindopdracht A.xlsx

Open bestand Student_Docent_LERADL01X_2020-2021_Eindopdracht B.docx

Bekijk dit filmpje om te leren hoe je je leerarrangement moet publiceren.

 

Bekijk dit filmpje voordat je je leerarrangement inlevert.

De eisen

De eisen

In het beoordelingsformulier zie je precies waarop je beoordeeld wordt. Hier staan nog een aantal eisen voor het leerarrangement onder elkaar.

Deze eisen zijn voorwaardelijk (voldoe je er niet aan, dan heb je per direct een onvoldoende).

  • Duidelijke leerdoelen die aan het einde van het arrangement worden afgetoetst door een summatieve Google/Microsoft Forms toets (ingesloten in het arrangement).
  • Een zelfontworpen kennisclip
  • Differentiatie op 3 niveaus
    • 1. Remediërend materiaal, "Extra oefenen", voor leerlingen die niet zo goed zijn in je vak
    • 2. Regulier materiaal, "Oefenen", voor leerlingen die gemiddeld goed zijn in je vak
    • 3. Verdiepend/verrijkend materiaal, "Extra uitdaging", voor leerlingen die al goed zijn in je vak
  • 2 (ingesloten waar mogelijk) externe educatieve toepassingen (bijv. Quizlet, Educaplay, Quizizz, Socrative, GoFormative, EdPuzzle, Gimkit, Padlet, PowToon, etc.)
  • Je bronvermelding via een kopje 1 genaamd "Bronnen" (alle afbeeldingen, video's en websites van anderen hier vermelden)
  • Evaluaties WPB, leerlingen en feedback van minimaal 2 medestudenten (-> Deze komen niet in je leerarrangement, maar in het Microsoft Word document (Je werkdocument). Het is wel goed om in je arrangement daar alvast ruimte voor te maken.

Heb je vragen? Benader je ADL docent!

De deadline

De deadline

  • Je levert je eindproducten in op de dinsdag van de toetsweek van het blok dat je dit vak hebt gekregen. Uiterlijk 23.59 uur.
  • De herkansing lever je in op de dinsdag van de hertoetsweek van het blok nadat je dit vak hebt gevolgd. Uiterlijk 23.59 uur.

 

Voor studenten die in blok 1 van schooljaar 2020-2021 ADL hebben gevolgd is dit:

Dinsdag 10 november 2020 om 23.59 uur (1e kans, toetsweek)

óf dinsdag 2 februari 2021 om 23.59 uur (2e kans, hertoetsweek)

 

Voor studenten die in blok 2 van schooljaar 2020-2021 ADL hebben gevolgd is dit:

Dinsdag 26 januari 2021 om 23.59 uur (1e kans, toetsweek)

óf dinsdag 20 april 2021 om 23.59 uur (2e kans, hertoetsweek)

Bronnen

Eindopdracht A

Open bestand Student_Docent_LERADL01X_2020-2021_Eindopdracht A.xlsx

Eindopdracht B

Open bestand Student_Docent_LERADL01X_2020-2021_Eindopdracht B.docx

Educatieve toepassingen

Bekijk onderstaande websites voor lijsten met educatieve toepassingen:

1. Todaysteachingtools.com (Irene van der Spoel)

2. Onderwijskunde.nu (Robert Mol)

Enkele insluitbare educatieve toepassingen:

Sowieso geschikt voor 'Arrangeren Digitaal Leermateriaal'

  • Quizlet
  • Educaplay
  • Canva
  • Google Forms
  • Microsoft Forms
  • EdPuzzle
  • Sway
  • GoFormative
  • Sutori
  • Microsoft PowerPoint
  • .....

Enkele niet insluitbare educatieve toepassingen:

Sowieso geschikt voor 'Arrangeren Digitaal Leermateriaal'

  • Socrative teacher/student
  • Gimkit
  • BingoBaker
  • BookWidgets
  • Kahoot
  • ...

Instructievideo's

Instructievideo's

Bekijk hier enkele instructievideo's:

Hoe sluit ik educatieve toepassingen in (embedden)?

Wat doe ik met educatieve toepassingen of websites die ik niet kan insluiten?

Wat voor soort vragen kan ik stellen in wikiwijs?

Verschil tussen oefening, diagnostische toets en toetsfuncties in wikiwijs

Herbruiken van vragen in wikiwijs

Basisinstructie Microsoft Forms

Basisinstructie Google Forms deel 1 Basisinstructie Google Forms deel 2

Hoe maak ik een Escape room in Google Forms?

Hoe publiceer ik mijn wikiwijs pagina?

Inleveren eindproducten ADL

 

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hier vind je antwoord op veelgestelde vragen van studenten:

- Hoe kan ik educatieve toepassingen insluiten (embedden) in mijn wikiwijs arrangement?

- Wat doe ik als ik een educatieve toepassing of website niet kan insluiten in mijn leerarrangement?

 

- Wat moet er precies in mijn arrangement zitten?

Bekijk goed in het beoordelingsformulier of je aan alle voorwaarden voldoet!

Onderstaande zaken vragen specifiek de aandacht:

  • Je arrangement moet uitnodigen tot gebruik. Vul het met plaatjes, interactiviteit en zorg ervoor dat het er goed uitziet.
  • Je arrangement moet rijk gevuld zijn met differentiatie (minstens 3 verschillende niveaus: regulier, remediërend, verrijkend). Je mag hiervoor materiaal van anderen gebruiken (maximaal 50% van je eindproduct).
    • Gebruik hier bijvoorbeeld een zelfgemaakte instaptoets voor die leerlingen of studenten verder verwijzen naar een nieuw gedeelte in je leerarrangement.
  • De eindtoets moet in Google Forms of Microsoft Forms zijn.
  • Voor de kennisclip kan je een aantal programma's gebruiken die eerder in dit arrangement al aangeraden werden.
  • We verwachten dat je minimaal 2 educatieve tools gebruikt naast Google of Microsoft Forms.
  • Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk materiaal insluit (embed) zodat studenten/leerlingen je arrangement niet hoeven te verlaten.

Mag ik ook een andere aanbieder dan Wikiwijs gebruiken voor mijn leerarrangement?

Ja, dat mag. Wellicht heb je zelf veel ervaring met Wordpress, weebly.com of wix.com? Gebruik hiervan is geen probleem. Overleg dat wel even van tevoren met je docent.

Dit onderdeel van de wikiwijs pagina wordt aangevuld met vragen die wij regelmatig krijgen. Heb jij een vraag? Stuur die vraag dan gerust naar je ADL docent. Wellicht komt het antwoord op die vraag hier wel bij.

Hogerejaarsstudenten

Afronden van dit vak

Beste hogerejaarsstudent,

Is het niet gelukt om dit vak vorig schooljaar af te ronden? Of heb je dit vak al wat langer openstaan en wil je er nu werk van gaan maken? Goed dat je hier dan nu bent! Hieronder staan gedetailleerde instructies over hoe je verder kan/moet.

Voor de begeleiding en verdere afronding van dit vak wordt er een docent van de Hogeschool Rotterdam aan je gekoppeld. Dit is verdeeld per cluster. Benader de contactpersoon per cluster om een docent toegewezen te krijgen die jou verder helpt.


Voor het cluster M&M (Lerarenopleidingen aardrijkskunde, economie, geschiedenis, maatschappijleer )

is dit Bart van Beek (klik om te mailen).

 

Voor het cluster Talen (Lerarenopleidingen Duits, Engels, Frans en Nederlands)

is dit Robert Mol (klik om te mailen).

 

Voor het cluster Exact (Lerarenopleidingen biologie, natuurkunde, wiskunde)

is dit Nicolette Erkelens (klik om te mailen).


Bekijk op het volgende tabblad nog meer informatie over hoe je dit vak kan/moet afronden dit schooljaar.

Procedure

In principe heb je het recht om een cursus af te ronden zoals deze vorig schooljaar was. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om de cursus gewoon af te ronden zoals de cursus dit schooljaar is. Voor dit vak in dit schooljaar zit daar echter geen verschil in. De pagina die je nu voor je ziet is in principe de volledige opdracht zoals deze vorig schooljaar (en dit schooljaar) gemaakt zal moeten worden.

Besef goed dat deze opdracht bestaat uit 2 onderdelen. Het hoofddoel van het vak 'Arrangeren Digitaal Leermateriaal' is om je bekwamer te maken in het gebruik van digitale leermiddelen. Om dat doel te verwezenlijken laten we de door jouw opgedane kennis en vaardigheden bundelen in een digitaal leerarrangement. Dat is onderdeel A van je eindopdracht. Je vult bij onderdeel A ook de zelfbeoordeling in. Je ontworpen leerarrangement ga je uitvoeren op je stageschool. Onderdeel B van je eindopdracht gaat vervolgens over het maken van de opdrachten die in dit wikiwijs arrangement staan, het verantwoorden van je keuzes in het leerarrangement en het delen van de feedback die je hebt gekregen van je werkplekbegeleider, je leerlingen/studenten en je medestudenten.

  • Kijk voordat je je werk inlevert heel kritisch naar alle eisen. Het komt regelmatig voor dat studenten zakken voor dit vak omdat ze een voorwaardelijke eis (bijvoorbeeld dat er op 3 niveaus gedifferentieerd moet worden in het arrangement) niet hebben verwerkt in hun leerarrangement.
  • Vul de zelfbeoordeling in het Excel bestand in.
  • Lever zowel het ingevulde Excel bestand (Eindopdracht A) als een Word bestand (Eindopdracht B) in op Cum Laude.
  • Stuur de docent die aan jou gekoppeld is een e-mail met de vraag of hij/zij je werk wil beoordelen. Vermeld daarbij precies in welke map (zowel cursuscode als jaartal) jouw werk te vinden is. Het liefst voeg je een screenshot van die plek toe in je e-mail, zodat wij je werk eenvoudig kunnen vinden.
  • Je docent kijkt je werk na en laat je weten wat je beoordeling is. Mocht de beoordeling niet voldoende zijn, laat je docent ook weten wat je er nog aan moet veranderen.

Heb je verder nog vragen? Benader de docent die aan jou gekoppeld is. Voor andere vragen, of als er bij jou sprake is van een bijzondere situatie, kan je de modulehouder van ADL, Robert Mol (klik om te mailen), benaderen.

We wensen jou veel succes met het afronden van Arrangeren Digitaal Leermateriaal (ADL).

Docententeam 'Arrangeren digitaal leermateriaal'

  • Het arrangement 2020-2021, Arrangeren Digitaal Leermateriaal (ADL), ICT jaar 2 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-09-05 13:18:02
    Licentie
    CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Een blended cursus over leren en lesgeven met ICT voor tweedegraads lerarenopleiding van Hogeschool Rotterdam
    Leerniveau
    HBO - Bachelor;
    Leerinhoud en doelen
    Onderwijskunde;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    56 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    adl, arrangeren digitaal leermateriaal, leerwerktaak

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Hogeschool Rotterdam - Instituut voor Lerarenopleidingen (IvL). (2019).

    2019-2020 Leerwerktaak "Lesgeven", niveau 1, opdracht 5: Lesgeven met digitale (hulp)middelen

    https://maken.wikiwijs.nl/141775/2019_2020_Leerwerktaak__Lesgeven___niveau_1__opdracht_5__Lesgeven_met_digitale__hulp_middelen

    Mol, Robert. (2020).

    Demonstratie arrangement

    https://maken.wikiwijs.nl/166719/Demonstratie_arrangement

    Oosterkamp, Redmar. (z.d.).

    17-18,IVL,arrangeren digitaal leermateriaal, jr2

    https://maken.wikiwijs.nl/112342/17_18_IVL_arrangeren_digitaal_leermateriaal__jr2