In 2013 is het aantal landen dat ervan uitgaat dat Europese samenwerking goed is voor het maatschappelijk geluk uitgebreid met 22 (dus 28 landen in totaal), in vergelijking met de start in 1950. Er zijn anno 2017 nog steeds landen die ook lid willen worden van de EU (denk aan Turkije), maar tegelijkertijd zijn er ook politieke partijen binnen de EU-lidstaten die uit de samenwerking willen stappen, zoals de PVV en FvD in Nederland. In deze paragraaf worden basiswaarden in de Europese samenwerking en de uitdagingen waar het samenwerkingsverband voor staat behandeld.
De basiswaarden die onderscheiden worden (en die al eerder in het boek zijn besproken):
Vrijheid:
Deze basiswaarde heeft veel te maken met de vrijheid die burgers hebben om het bestuur te beinvloeden en te controleren. in 1979 konden burgers voor het eerst stemmen voor het Europees Parlement en sindsdien zijn daar elke vijf jaar verkiezingen voor. Bovendien zijn de bevoegdheden van dit parlement in de loop van de tijd uitgebreid en daarmee neemt de vrijheid van burgers om invloed uit te oefenen op het beleid in zekere zin toe. De genoemde rechten voor Europese burgers (5e fase ontwikkelingen) horen ook bij deze basiswaarde.
Gelijkheid:
In 1974 worden er regiofondsen ingesteld in Europa. Arme regio's en gebieden worden door de EU ondersteund en ontwikkeld. Dit heeft te maken met het proces van gelijkheid. In het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM, 2000) zijn bepalingen opgenomen over de gelijkheid van Europese burgers.
Cohesie:
Als het gaat om internationale cohesie, valt bij de EU gestage uitbreiding op: van zes landen in 1952 naar 28 deelnemende landen in 2013. Ook zijn steeds meer beleidsterreinen onder de samenwerking gaan vallen, waardoor er meer samenhang ontstaat. Met een begin van kolen en staal is via het nucleair beleid de open markt en de landbouw erbij gekomen en het Verdrag van Maastricht heeft het gemeenschappelijke beleid nog verder uitgebreid. Naast economische integratie, werd 'in Maastricht' de deur wijd open gezet voor verdere politieke integratie.
Welvaart:
Voor Europa was de samenwerking op het terrein van de landbouw belangrijk. Zo kon er voldoende voedsel voor de bevolking van de aangesloten landen geproduceerd worden. Door subsidies op landbouwproducten ontstond er zelfs een enorme overproductie van vooral melk en boter. Er is toen geprobeerd dit via melkquota op te lossen, deze quota zijn langzaam afgebouwd. Ook het gemeenschappelijke beheer van kolen en staal zorgde voor extra welvaart. Dat was helemaal het geval toen alle markten voor alle aangesloten landen open werden, door het Verdrag van Rome. De Euro als gemeenschappelijke munt past ook in het proces.
Uitdagingen Europese samenwerking
Naast het feit dat Europese samenwerking in veel landen een positief effect heeft gehad op het maatschappelijk geluk, staan er in het tweede decennium van de 21ste eeuw enkele belangrijke uitdagingen voor de deur, namelijk:
de financiele bankencrisis
draagvlak versterken
de pluriformiteit in Europa
de verzorgingsstaat op Europees niveau
mondiale samenwerking
Video: Europarlementariër Auke Zijlstra
Europese Commissie legt Facebook boete op
De volgende vraag gaat over onderstaand nieuwsbericht
Lees onderstaand krantenbericht door, voordat je de volgende vraag gaat maken
Het arrangement Seneca 9.4 is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Berdien Udding
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-12-13 11:21:28
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.