Online workshops van Kennisnet

Online workshops van Kennisnet

Aan de slag met ict in het onderwijs

Kennisnet laat ict werken voor het onderwijs. Dat doen we onder andere door scholen te ondersteunen met expertise. In een aantal online workshops helpen we schoolbestuurders, schoolleiders, ict-coördinatoren en leraren op weg met ict in het onderwijs. Hiernaast vind je de workshops die tot nu toe zijn ontwikkeld. Meer weten over ict in het onderwijs? Ga naar Kennisnet.nl.

De workshops gaan over:

  • Informatiebeveiliging en privacy
  • Leerlijnen in het onderwijs
  • Digitale geletterdheid
  • Virtual en augmented reality in het onderwijs
  • Nieuwkomeronderwijs 

 

 

DDoS-aanval op school: wat nu?

Het is niet eens de vraag of je als school te maken krijgt met een DDoS-aanval, maar meer wanneer. Wees er op voorbereid. Kennisnet heeft, in samenwerking met politie, scholen en leveranciers, een handig informatiedossier opgesteld over DDoS-aanvallen op school. In dit dossier vind je meer informatie over dit onderwerp.

Behalve informatie over DDoS-aanvallen, behandelt het ook de maatregelen die bestuurders, ict-coördinatoren en technisch medewerkers moeten nemen vooraf en tijdens een aanval. Zij zijn tenslotte samen verantwoordelijk voor de continuïteit van goed werkende en veilige ict-toepassingen op school. In de drie stappen herkennen, aanpak en preventie, wordt per takenpakket uitgelegd hoe jij jouw school zo goed mogelijk kan beschermen tegen DDoS-aanvallen en/of de gevolgen daarvan.

Bekijk het dossier DDoS-aanval op school

Leerlijnen in het onderwijs

Werken met leerlijnen

De online workshop werken met leerlijnen laat het verhaal zien van vier scholen die leerlijnen in hun onderwijs inzetten. De verhalen van de scholen bieden leraren alle handvatten om zelf met leerlijnen aan de slag te gaan.

 

 

 

Beoordelen en metadateren van lesmateriaal

De online workshop 'Beoordelen en metadateren aanvullend lesmateriaal' is ontwikkeld voor pabo-studenten. De cursus behandelt hoe studenten kunnen beoordelen welk aanvullend lesmateriaal geschikt is voor hun lessen en hoe zij de metadata (informatie over de lesstof) kunnen aanvullen.

Digitale geletterdheid

Schoolvoorbeelden van digitale geletterdheid in de praktijk

Hoe geef je digitale geletterdheid een plek in je onderwijs? De online omgeving digitale geletterdheid voor bestuurders en schoolleiders helpt scholen bij deze vraag. Ga je voor een integrale aanpak, of voer je de lessen apart in? Wat moeten leraren kennen en kunnen? En wat voor leermateriaal heb je nodig?

 

 

Computational thinking voor leraren

De online workshop computational thinking is ontwikkeld om leraren informatie, lesideeën en handvatten te bieden om met computational thinking in hun onderwijs aan de slag te gaan.

 

Mediawijsheid voor leraren

De online workshop mediawijsheid is ontwikkeld om leraren informatie, lesideeën en handvatten te bieden om met mediawijsheid in hun onderwijs aan de slag te gaan.

 

Informatievaardigheden voor leraren

De online workshop informatievaardigheden is ontwikkeld om leraren informatie, lesideeën en handvatten te bieden om met informatievaardigheden in hun onderwijs aan de slag te gaan.

 

Leerlijn programmeren

De leerlijn programmeren is gemaakt voor leerlingen van het basisonderwijs. Leraren kunnen met deze leerlijn in hun lessen aan de slag. In de leerlijn komen de begrippen en principes aan de orde die horen bij programmeren. Voor elke leeftijd (onderbouw, middenbouw en bovenbouw) worden leerdoelen benoemd met daaraan gekoppelde voorbeelden van lesactiviteiten.

 

VR en AR in het onderwijs

Virtual reality en augmented reality

De online workshop virtual reality en augmented reality in het onderwijs laat zien hoe je lessen vormgeeft met VR en AR. Wat is het verschil tussen virtual reality en augmented reality? Welke rol speelt 'storytelling'? En welke apparatuur en software heb je nodig?

 

 

 

Nieuwkomeronderwijs en ict

Maatwerk voor nieuwkomers met behulp van ict

Voor de versnellingsvraag 'Ict-inzet voor nieuwkomers'
gingen 6 scholen in 2016 van start met tablets. De scholen onderzochten wat de visie van nieuwkomerscholen is op onderwijs en ict, wat voor vaardigheden en leermiddelen vereist zijn, en welke inrichting van ict-infrastructuur minimaal nodig is om devices functioneel in te zetten. De online workshop maatwerk voor nieuwkomers met behulp van ict is het resultaat van dat onderzoek.

De workshop is geschikt voor iedereen die zich met onderwijs aan nieuwkomers bezighoudt, onder andere medewerkers van:

  • taalscholen
  • azc-scholen
  • reguliere scholen met taalklassen
  • reguliere scholen met nieuwkomers
  • Het arrangement Online workshops van Kennisnet is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2022-08-30 08:27:53
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Foto's: Etienne Oldeman, Rodney Kersten

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Overzicht van alle Kennisnet Arrangementen
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld