Galileo Lab Training

Galileo Lab Training

Galileo

Galileo is een Amerikaans real time Globaal Distributie Systeem (GDS) database, ontworpen voor reisagenten die luchtvaartreserveringen (lijndiensten) willen maken. Tegenwoordig doet Galileo allerlei soorten reserveringen, naast vluchten boeken is het ook mogelijk om reserveringen te maken voor hotels, autohuur en chartervluchten. Er zijn drie belangrijke GDS-systemen namelijk; Galileo, Amadeus en Sabre.

Grote reisorganisaties en professionals gebruiken een GDS om reisarrangementen van vluchten en hotels tot autoverhuur op een geïntegreerde manier te coördineren. Reisorganisaties verwachten van sollicitanten dat ze kunnen werken met een GDS.

Daarom biedt Aventus deze training aan voor jou als leerling. Heel veel succes en leerplezier gewenst.

 

Groet,

Mevr. Vos

j.vos@aventus.nl

 

 

 

Emirates
Emirates

Zelfstudie

Deze website Galileo Lab Training is een zelf instruerend leermiddel. Dat houdt in dat je deze lesperiode in je eigen tempo kunt volgen. Binnen een periode van tien weken dien je alle hoofdstukken van deze website gemaakt te hebben en de reviews minimaal met 80% afgesloten te hebben. Houd echter wel de deadlines en examen moment in de gaten, zie tabblad planning!

 

Hieronder een kort (animatie) fimpje over hoe een GDS programma werkt:

 

 

 

How does travel distribution work

Regels

Lees onderstaande regels goed door voordat je gaat beginnen aan Galileo Lab Training. Hieronder wordt beschreven wat er van je verwacht wordt en waar je aan moet voldoen om het examen te mogen maken.

  • Wanneer je NIET alle hoofdstukken (check planning) volgens deze website hebt gemaakt, mag je GEEN toets maken.
  • Voor alle reviews dien je minimaal 80% gescoord te hebben.
  • Na les 14 maak je de Virtual Galileo Proeftoets.
  • Nadat je alle hoofdstukken hebt gemaakt kun je oefenen voor de toets met de Virtual Galileo Proeftoets van alle hoofdstukken. Sterk aan te raden!

Doelstelling

Binnen het toerisme (zakenreizen/reisbureau/touroperator/luchtvaart) wordt er veel gebruik gemaakt van GDS systemen. In deze periode krijgen jullie de kans om aan de slag te gaan met Galileo Learning Centre (oefenprogramma), wanneer je alles goed afrond, gaat het echte werk beginnen in Virtual Galileo. Per hoofdstuk in Galileo Learning Centre staan er leerdoelen geformuleerd.

 

Leerdoel

Na deze lesperiode van tien weken ben je in staat om zelfstandig vluchten met alle klantgegevens in te boeken in het systeem Galileo.

Je bent een waardevolle stagiair voor je kwalificirende stage!

 

Quotes vanuit het bedrijfsleven:

 

Tenzing Travel

"Galileo/Smartpoint is een grafisch programma, waardoor reisagenten vrij snel zelfstandig met het systeem kunnen werken. Het is niet nodig om gelijk alle entries uit je hoofd te leren, omdat het systeem d.m.v. het aanklikken de mogelijkheid geeft om bijvoorbeeld voorwaarden op te zoeken van tarieven. Dit maakt het ook makkelijk om reserveringen te maken. Ook maakt Smartpoint gebruik van scripts en invulvelden. Via de Flight Shopping search optie kan je op een verkorte manier checken wat het goedkoopste in de markt is voor een bepaalde bestemming en op specifieke data. Het is tevens ook mogelijk om autohuur en hotels te boeken via Smartpoint te boeken of een app die aan Smartpoint gelinkt is. Tegenwoordig is het ook mogelijk om stoelreserveringen (ook stoelen waarvoor betaald moet worden) en extra bagage direct via Smartpoint te boeken/reserveren en te betalen. Dit hoeft dus niet meer perse via de website van de desbetreffende Airlines te gebeuren. De betaling zal ook via Smartpoint gaan. Het is mogelijk om bepaalde frequent voorkomende entries voor te programmeren waardoor je met 1 druk op de knop de entry naar boven kan halen. Uitdraaien van e-tickets of een reisschema voor de passagiers kan je meteen uitprinten en/of mailen naar je klant/reisagent.

Lidia Dias Oliveira van Tenzing Travel

 

PANGEA Travel

“Bij PANGEA Travel gebruiken we Galileo voor alles wat met vliegreizen te maken heeft. Hierbij kan je denken aan het opzoeken van vluchtroutes, het vinden van de voordeligste vluchten, het inboeken van vluchten, stoelen aanvragen bij airlines, etc. Ook kunnen wij berichtjes sturen naar een airline, bijvoorbeeld als het om een huwelijksreis gaat of als iemand jarig is tijdens de vlucht, vaak regelen ze dan een presentje. Sommige reisorganisaties gebruiken Galileo ook om hotels te boeken, dit doen wij niet, behalve voor een stopover-pakket in Singapore.”

Floor Ebbing PANGEA Travel

 

 

Opstarten

Het programma wordt opgestart met het commando Galileo Lab Training in je window logo (startknop, links onderin je scherm).  Er verschijnt eerst en openingsscherm (met daarop o.a. copyright vermeldingen). Passeer dit scherm met de entertoets. De computer vraagt nu naar een ID-CODE. Als je het programma voor de eerste keer gebruikt, moet je hier een eigen code kiezen van minimaal 3 en maximaal 8 tekens, de code moet beginnen met een Z. Na de Z gebruik je je eigen studentnummer! Uiteraard gebruik je in het vervolg steeds dezelfde code, dus noteer hem goed!

 

Het volgende verschijnt:

 

Voor de eerste keer antwoord je dus met Create. De computer komt dan terug met een scherm waarin je eerst je voornaam (given name) moet invullen en dan je achternaam (family name).

 


Na het invullen van je voor en achternaam druk je op Save en volg je verdere instructies.

 

Even geduld, kan even duren!

Na enkele minuten:

 

Noteer je ID code en wachtwoord, zodat je deze niet vergeet.

Het beginscherm ziet er als volgt uit:

Je start met Learning Centre, dus klik hier ook op.Virtual Galileo komt pas aan bod na hoofdstuk 14! Wanneer je geklikt hebt op Learning Centre krijg je een vervolg scherm. Hier klik je op Training Topics. Lees vervolgens onderstaande inleiding goed door, zodat je weet wat er van je verwacht wordt.

Inleiding

Het programma Learning Centre bestaat uit 44 lessen (Classroom), 44 oefeningen (Agency) en 44 toetsen (Review). In de aankomende weken maak je de hoofdstukken die weergegeven zijn op deze site (hoofdstuk 1 tot en met 19, hoofdstuk 22 en als laatste hoofdstuk 24). De opbouw is als volgt; je start met hoofdstuk 1, hiervan maak je eerst de les (Classroom), vervolgens maak je de toets (Review). Scoor je op de toets (Review) lager dan 80%, dan maak je de oefening (Agency) en vervolgens weer de toets om boven die 80% uit te komen. Wanneer dit is gelukt, ga je door naar het volgende hoofdstuk en herhaal je het proces.

Let op: op de toets moet je minimaal 80% of hoger scoren om naar het volgende hoofdstuk te mogen.

Toelichting:

Classroom:         Lessen

Agency:              Toepassing van de lessen

Review:               Toetsing van het geleerde (moet minimal 80% zijn)

 

Je kunt kiezen tussen de verschillende opties met je muis. Met de optie Classroom kom je in het overzicht van de lessen.

 

Classroom

Iedere les begint met een kort overzicht van de leerdoelen. In het midden van het scherm bevindt zich een balk met daarin een instructie. De lessen zijn zodanig opgezet dat foutieve antwoorden door het programma gesignaleerd worden. Je kunt pas doorgaan met de les wanneer het goede antwoord op een vraag gegeven is. Wanneer een vraag niet kunt beantwoorden en hulp nodig hebt, dan klik je bovenin de balk op Format. Het programma geeft dan het correcte antwoord.

 

Agency

Onder deze keuzemogelijkheid bevindt zich de bijbehorende interactieve Galileo simulatie. Ook hier volgt weer een overzicht van de 44 lesonderwerpen. Na het kiezen van de gewenste oefening gaat het als volgt verder:

Er wordt gevraagd in te loggen als agent (SON is de afkorting van Sign On). Jij voert in SON/ZGS en kan aan de slag. Weet je niet meer hoe je verder moet, dan kan je wederom klikken op  Format dan krijg je door het indrukken van deze toets de juiste ingaven.

 

Review

In dit onderdeel kun je de opgedane kennis door middel van een aantal testvragen zelf toetsen. Aan het einde van de test zal het programma het testresultaat tonen. Het verkregen test-verslag toont een overzicht met het aantal foutieve antwoorden, het percentage juiste antwoorden moet minimaal 80% zijn om verder te mogen met het volgende hoofdstuk.

 

Planning

Wanneer je deze planning doorloopt en aanhoudt, zit je goed op schema.

Weken Hoofdstukken
Week 35 Introductiedagen
Week 36 Uitleg + hoofdstuk 1 + afrondingstoets
Week 37 Hoofdstuk 5 + afrondingstoets
Week 38 Hoofdstuk 11 & 12 + afrondingstoets
Week 39 Hoofdstuk 13 & 14 + afrondingstoets
Week 40 Tussentijdse toetsen + bijwerken van achterstand
Week 41 Hoofdstuk 15 + afrondingstoets
Week 42 Hoofdstuk 17 + afrondingstoets
Week 43 Herfstvakantie
Week 44 Proeftoetsen 
Week 45 Toets

Galileo Learning Centre - Deel 1

De hoofdstuk nummering sluit aan bij de gehanteerde hoofdstuk indeling van het programma Galileo Learning Centre. Het programma kent 44 verschillende hoofdstukken. In deze periode maken wij alleen de hoofdstukken die vermeld staan op deze website.

Eerst maak je de Classroom, vervolgens maak je de Review. Scoor je 80% of meer op de Review dan mag je door naar het volgende hoofdstuk. Scoor je lager dan 80% op de Review, dan maak je Agency en daarna wederom de Review om 80% of hoger uit te komen.

Heb je hoofdstukken 1 tot en met 14 afgerond en de Reviews 80% en hoger gescoord, dan mag je beginnen aan de proeftoets hoofdstuk 1 - 14.

 

 

 

 

Hoofdstuk 1 - Encoding en Decoding

Leerdoelen

  • Na dit hoofdstuk kun je airlines, cities, airport, equipment en landen coderen en decoderen.
  • Na dit hoofdstuk kun je regionale codes weergeven.

Binnen de luchtvaart zijn afkortingen en codes belangrijk. De eerste les gaat dan ook over coderen en decoderen.

  • Encoding:           Coderen (een naam, begrip van een code voorzien)
  • Decoding:           Decoderen (een code terug vertalen naar een naam of begrip)


In deze les ga je de volgende zaken coderen en decoderen (bewust is gekozen voor de Engelse term omdat in First Class Galileo alles in het Engels ingevoerd moet worden).

  • ·         City (airport)
  • ·         Equipment (vliegtuigtype)
  • ·         Airlines (carriers)
  • ·         Country
  • ·         Region

TIP: De spatie tussen de (de)codeeropdracht en de ‘airline’ is niet verplicht!

 

City

.CE LONDON (codeer london)                    LON

.CD BCN (decodeer BCN)                             Barcelona

TIP: in plaatsnamen nooit leestekens gebruiken. Indien je St. Kitts wil coderen, dan doe je dit met de volgende entry: .CE STKITTS. Plaatsnamen altijd in het Engels schrijven.

 

Equipment

.EE BOEING 727 (codeer Boeing 727)      727

.ED D10 (decodeer D10)                               MCDONNEL-DOUGLAS DC-10

 

Na de equipment code volgt een letter. Deze letter geeft het type vliegtuig weer:

J              Jet

P             Propellor

S             Surface Transport

T             Turbofan

A             Amphibian

H             Helicopter

 

Airline

.AE LUFTHANSA (codeer lufthansa)         LH

.AD CX (decodeer CX)                                   CATHAY PACIFIC AIRWAYS

 

De airline twee-letter code zal op termijn vervangen worden door een drie-letter code. Deze drie-letter code kan je met behulp van de volgende opdracht decoderen.

.AD**AFR (decodeer AFR)                          AIR FRANCE


Opmerking:

De code ‘A’ na de volledige naam wijst de Galileo gebruiker op het feit dat deze carrier via Galileo boodschappen kan ontvangen. De code ‘GS’ geeft aan dat het een lijndienstmaatschappij is.

De letter ‘G’ is een indicatie dat Galileo een boodschap naar de airline kan zenden.

De letter ’S’ geeft aan dat het een lijndienstmaatschappij is (scheduled passenger carrier).

 

Country

.LE CANADA (codeer canada)    

.LD CA (decodeer CA)                  

 

Regions

.RD CA geeft de regionale codes van Canada.

Deze codes vind je bij landen die zelf onderverdeel zijn in grotere onderdelen zoals de staten van de Verenigde Staten, Brazilië, Australië en de provincies van Canada. Wanneer men meerdere gelijksoortige items wil coderen of decoderen kan men dit combineren in een opdracht. Men dient dan de verschillende items door middel van een / (= slash) te scheiden.

Een voorbeeld: .CE AMSTERDAM/LONDON/PARIS


Na dit hoofdstuk kun je airlines, cities, airport en landen coderen en decoderen. Een heel belangrijk onderdeel in Galileo.! Ga naar onderstaande site en maak de meerkeuzevragen onder aan deze pagina.

Tip: Deze sites zijn ook erg handig voor je examen?

World Airport Codes
Hier kun je drie lettercodes opzoeken van steden.

Airline and Airport Code
Hier kun je airline codes opzoeken. Klik op company name bij search by en vul bij enter airline name de maatschappij in.

Hoofdstuk 2 - Timetable entries

Leerdoelen

  • Na deze les kun je timetables opvragen voor elke reisdatum en stedencombinatie.
  • Na deze les kun je timetableschermen interpreteren.
  • Na deze les kun je specifieke luchthavens specificeren bij een timetable-invoer.

Een vliegreis vindt altijd plaats tussen minstens twee steden. We spreken van een ‘board point’ (vertrekplaats) en een ‘off point’ (aankomstplaats). Binnen Galileo wordt een route aangegeven door ene combinatie van de drielettercode van de twee steden.

Voorbeeld: LONAMS = route London – Amsterdam

Uiteraard wil men weten of op een bepaalde dag een vlucht mogelijk is.

Voorbeeld: TT30MAYLONAMS = TimeTable voor 30 mei route London – Amsterdam. De timetable wordt standaard voor een periode van 28 dagen gegeven.

 

Galileo geeft de volgende response op de entry TT16APRLONMIL:

 

  • Kolom 1/ 2          Begin en einddatum van de periode waarin de vluchten uitgevoerd worden
  • Kolom 3               Dagen van de week waarop gevlogen wordt (1 = maandag, 2 = dinsdag, etc)
  • Kolom 4               Board point; plaats of vliegveld van vertrek
  • Kolom 5               Off point; plaats of vliegveld van aankomst
  • Kolom 6               Vertrektijd (lokale tijd)
  • Kolom 7               Aankomsttijd (lokale tijd)
  • Kolom 8/ 9          Maatschappijcode en vluchtnummer
  • Kolom 10            Vliegtuigtype
  • Kolom 11             Link Status Indicator (zie classroom 5)

Wil men in een stad met meerdere vliegvelden van een bepaald vliegveld de timetable opvragen, dan gebruikt men de code van dat vliegveld, gevolgd door #. Bijvoorbeeld TT28AUGLONMIL geeft alle vluchten van London naar Milaan op 28 augustus. TT28AUGLHR#LIN# geeft alle vluchten op 28 augustus van London Heathrow naar Milaan Linate.

Timetable informatie verplaatsen we op het beeldscherm met de volgende opdrachten.

  • Move up = MU
  • Move down = MD

Hoofdstuk 3 - Follow-up Timetable entries

Leerdoelen

  • Na deze les kun je return timetables opvragen
  • Na deze les kun je timetable schermen aanpassen
  • Na deze les kun je timetables herhaald opvragen

De timetable voor een retourvlucht moeten we uiteraard ook kunnen opvragen.

TTR                       Timetable return flight

TTB                       Verander het opstappunt (Board point)

                              Voorbeeld: TTAMS het opstappunt wordt Amsterdam

TTR5APR             Retourvlucht van een ingegeven stedencombinatie op 5 april. De stedencombinatie is bekend

                             bij Galileo.Je hebt namelijk al de heenvlucht ‘timetable’ opgevraagd. Galileo onthoudt dan

                             namelijk de reisroute.          

Voorbeelden:

  • TT30MAY              Timetable voor 30 mei voor de laatst gevraagde stedencombinatie (= citypair)
  • TT30MAY.WE       Timetable voor de woensdag volgend op 30 mei voor het bekende citypair        
  • TT.WE                   Toon dezelfde timetable voor de volgende woensdag  

Het enkele dagen verschuiven van de timetable kan naar voren en naar achteren.

Voorbeelden:

  • TT#6                      Geef dezelfde timetable, maar nu ingaand 6 dagen na de weergegeven tabel
  • TT-4                       Geef dezelfde timetable, maar nu ingaand 4 dagen voor de weergegeven tabel
  • TT-                         Zonder getal, betekent een dag terug
  • TT*R                      Herhaal de laatst opgevraagde tabel
  • TT*O                      Toon de originele opgevraagde tabel nogmaals
  • TT                          Toon de vorige timetable

Hoofdstuk 4 - Timetable options

Leerdoelen

  • Na deze les kun je een timetable opvragen voor ene bepaalde weekdag.
  • Na deze les kun je een datum range (bereik) opgeven bij een timetable invoer.
  • Na deze les kun je een timetable met geselecteerde weekdagen opgeven.

In plaats van een datum kan men ook een weekdag opgeven bij een timetable verzoek aan Galileo.

Voorbeeld:

TT.SAAMSLON                  Timetable voor de zaterdag na de actuele datum (vandaag) voor het traject

                                           Amsterdam – Londen.              

Voorbeeld:

TT10SEP.FRBRULIS         Timetable voor de vrijdag na 10 september voor het traject Brussel – Lissabon.

 

Normaal is het bereik (range) van de door Galileo weergeven timetable 28 dagen. Dit kan je wijzigen (* gevolgd door het aantal dagen).

Voorbeeld:

TT10SEPBRULIS*14         Het gewenste bereik is dus 14 dagen.

TT#5                                   Schuif de timetable 5 dagen door (later).

TT-3                                    Schuif de timetable 3 dagen terug (eerder).

 

TT30MAY#9LONAMS       Timetable voor 9 dagen na 30 mei voor het traject London – Amsterdam.

@123 etc. = specificering van de weekdagen (1 = maandag, 2 = dinsdag, etc)

TTAMSLON@12              Timetable voor het traject Amsterdam – London voor de komende maandag en

                                         dinsdag.

TT.WE                               De actuele timetable, maar nu voor de volgende woensdag.

/BA                                    Specificering van de carrier (airline). In dit geval betekent de toevoeging /BA dat men

                                          alleen de vluchten uitgevoerd  door British Airways opvraagt.

Voorbeeld:

TT30MAYAMSLON/BA 

/BA-                                   Specificering van de carrier, maar nu met uitsluiting van British Airways.

Voorbeeld:

TT30MAYAMSLON/BA-

Hoofdstuk 5 - Flight availability

Leerdoelen

  • Na deze les kun je de beschikbaarheid van plaatsen voor een willekeurige datum en traject opvragen.
  • Na deze les kun je de informatie met betrekking tot het availability-scherm interpreteren.
  • Na deze les kun je de vertrektijd specificeren bij een availability invoer.

De availability (beschikbaarheid) geeft informatie met betrekking tot de beschikbare vluchten op een bepaalde dag en het aantal plaatsen per klasse dat nog verkocht kan worden. De code ‘A’ gevolgd door de datum en traject.
Voorbeeld:

A10MAYBRULIS                Availability op 10 mei voor het traject Brussel – Lissabon.


Wanneer Galileo de availability weergeeft komt dit voor een groot deel overeen met een timetable-scherm. De verschillen zijn:

  • Vluchtdagen zijn niet weergegeven.
  • Klasse indeling per vlucht wordt weergegeven.

Voorbeeld:

Uitleg van de kolommen:

  • LHR CDG             Route London Heathrow – Charles de Gaule      
  • 0630 0835           Tijden van vertrek en aankomst (lokale tijd)       
  • AF                          Carrier
  • 802                        Vluchtnummer
  • C9 D9 Z9              Beschikbaarheid per klasse        
  • 320                        Equipment

In de beschikbaarheid van de klasse zie je nu C9 staan, dit houdt in dat er 9 stoelen beschikbaar zijn in de C klasse.

  • CA = Niet gespecificeerde aantal stoelen available in klasse C.
  • BC = Klasse B is closed.

G*Gal is de indicatie dat het een normale Galileo Display van de beschikbaarheid betreft. In deze laatste kolom staat de zgn. ‘link status’. Hieruit kan je aflezen hoe de desbetreffende airline zijn vluchtplaatsen aanbiedt in Galileo. De link status kan er als volgt uitzien:

  • C             Carrier Specific Display
  • L              Last Seat Availability
  • B              Both C and L
  • N              No agreement

Bij een Carrier Specific Display worden alleen de vluchten getoond met die desbetreffende maatschappij. Het aantal beschikbare stoelen wordt rechtstreeks ontleend aan het systeem van de betrokken airline. Om deze te activeren geef je de volgende entry in: A*LH (voor bijvoorbeeld Lufthansa).

 

Last Seat Availability ontleent de gegevens ook rechtstreeks aan het system van de betrokken airline. Deze wordt geactiveerd door het aangeven van het nummer van de regel met de betrokken vlucht. AL3 geeft de Last Seat Availability voor de maatschappij genoemd op regel 3 van de op dat moment getoonde Galileo Display.

 

Het verschil tussen deze twee is als volgt; bij Carrier Specific Display ga je over van de Galileo Display naar het systeem van de airline en vertoont het scherm alle vluchten van die airline. Bij Last Seat Availability blijf je in de Galileo Display. Echter de regel met de betrokken vlucht wordt rechtstreeks uit het systeem van de desbetreffende airline bijgewerkt.

 

De beschikbaarheids-codes zijn zowel numeriek als alfabetisch.

Alpha Status Code

A = Available ( In een boeking mogen maximaal 4 stoelen verkocht worden).    

R = Request only

L = Waitlist only

C = Closed

X = Cancelled

 

Numeric Status Code:

1-9 = Actual number of seats. (In een boeking mogen maximaal 9 stoelen verkocht worden).

0 = Waitlist only (niet beschikbaar, komen automatisch op de wachtlijst).

C = Closed

X = Cancelled

R = Request only

N.B. De laatste drie zijn niet nummeriek!

 

Connect point

 

Uitleg regel 1:

  • Board point:      AMS (Amsterdam)
  • Off Point:          JFK (John F. Kennedy New York)
  • Connect point:  London Heathrow

 

Vertrektijden specificeren (.tijd#)

Voorbeeld:

A24FEBAMSMUC.900#                 De vertrektijd moet zo dicht mogelijk bij 09.00 uur zijn.

Wanneer een ‘@’ voor de carrier code staat, betekent dit dat de vlucht onder meerdere carrier codes opereert (code sharing).

 

Vliegveld specificeren (#)

Voorbeeld:

A14MAYCDG#ZRH                          Traject Charles de Gaulle (Parijs) – Zurich.

* = (sterretje)                   Voor de aankomsttijd betekent dat de aankomst de tweede dag na het vertrek is.

# (hekje)                          Voor de aankomsttijd betekent dat de aankomst de volgende dag is ( 1 dag na vertrek).

- (min)                              Voor de aankomsttijd betekent dat die aankomst op de datum voor vertrek is.

In het availability scherm betekent een ‘-’  voor het opstappunt dat binnen een regio van airport gewisseld moet worden (bijvoorbeeld van Heathrow naar Gatwick).

Een ‘#’ voor de equipmentcode geeft aan dat er meer boekingsklassen zijn.

A@#5                   Je vraagt zo de alternatieve klassen van de vlucht uit regel 5 op.

In het availability overzicht wordt met een cijfer tussen het ‘board’ en ‘off’ point het aantal stops op een directe vlucht weergegeven.

Voorbeeld:

MAD2SIN            Twee stops tussen Madrid en Singapore

MAD LHR             Een non-stop vlucht.

 

Hoofdstuk 6 - Follow-up availability entries

Leerdoelen

  • Na deze les kun je de return availability weergeven.
  • Na deze les kun je availability scherm aanpassen
  • Na deze les kun je een availability scherm opnieuw oproepen
  • Na deze les kun je last seat availability weergeven

Follow up input is voor availability identiek aan die van timetables. Wanneer de availability van een bepaald traject op een bepaalde dag is opgevraagd kan de retour vlucht availability voor dit traject via de code AR opgevraagd worden. AR zonder datum ingraven betekent dezelfde dag retour vliegen.

 

AR en datum is dus de retourvlucht op de aangegeven datum laten plaatsvinden op het bekende traject.

Voorbeeld:        AR25FEB

 

De datum verschuiven van de retourvlucht:      

AR#12                  De retourvlucht is 12 dagen na de heenvlucht

 

Enige extra informatie

A*                          Meer informatie is beschikbaar. De informatie past niet op een scherm (maximaal 8 extra

                             vlucht overzichten)

AE                         Earlier, men wil eerder vertrekken dan de tijd die in het schema weergegeven wordt.

AL                         Later, men wil later vertrekken.

 

De vertrektijd wijzigen

A.1400                  Vluchten vertrekken maximaal 2 uur voor 14.00 uur.

A.1100#                Vluchten vertrekken rond 11.00 uur (de afwijking is minder groot dan in het voorgaande

                             voorbeeld)

 

Time Range:

                                                          Origineel                             Time Range

A.M                       Morning                 A12APRLONCPH.M          0001 - 1000

A.N                       Noon                      A12APRLONCPH.N          1001 - 1600

A.E                       Evening                  A12APRLONCPH.E          1601 – 2359

 

De datum wijzigen

A12SEP                Wijzig de datum naar 12 september

A#                         Datum 1 dag naar voren verschuiven

A#5                       Datum 5 dagen naar voren verschuiven

A-3                        Datum 3 dagen terug verschuiven

 

Availability opnieuw weergeven

A*P                       Toon voorgaande scherm t.a.v. availability

A*O                       Toon oorspronkelijk scherm

A*R                       Toon het laatst getoonde scherm

 

Weekdagen

A.MO                     Vluchten die op maandag vertrekken

AR.FR                   Retourvluchten op vrijdag

Weergeven directe vluchten:

A.D0                      0 stops dus direct of non-stop vliegen. Het getal achter de D geeft dus het maximale aantal

                             stops weer (A.D2).

A.CX                      Verbindingen zonder van luchthaven te wisselen

A.C1                      Verbindingen met een transferpunt

 

Uitgebreidere voorbeelden:

A10SEPLONAMS.D          Availability voor de directe vlucht op 10 september London - Amsterdam

A21JUNBRUSLIS.D0        Non-stop vlucht

A18FEBLONSYD.D2         Maximaal 2 stops

 

Wijziging traject

AB                         Board point ABMIL à Board point wordt Milaan

AO                         Off point AOFRA à Off point wordt Frankfurt

 

Carrier

A/BA                     Availability voor British Airways

A/TW                    Availability behalve voor TWA

 

Uitgebreidere voorbeelden:

A24JULPARLON/BA        Vlucht met als carrier BA

A14APRAMSMSP/NW-    Vlucht met als carriers alles behalve North West


Extra opdracht:

  • Loop eens een reisbureau/touroperator binnen en vraag met welk GDS systeem zij werken?

of

  • Vraag een derde jaars student of hij/zij heeft moeten werken met een GDS syteem op zijn stageplek?

Bespreek de bevindingen met je mede-leerling: Bijvoorbeeld; Wat vinden ze van het systeem, hebben ze nog tips voor jou, etc.  

 

Vervolgens mail je deze bevindingen naar je docent!

Hoofdstuk 7 - Availability options

Leerdoelen

  • Na deze les kun je een carrier specificeren of uitsluiten bij een ingave
  • Na deze les kun je first availability weergeven
  • Na deze les kun je een connect point specificeren
  • Na deze les kun je  availability weergeven naar aankomst, vertrek of reistijd
  • Na deze les kun je direct link availability verkrijgen

Transit point

A22MARTYOBRU.PAR

Hier vraag je availability op van Tokyo naar Brussel via Parijs. Het Galileo scherm ziet er als volgt uit:

 

Het specificeren van een carrier

/afkorting carrier, dus /UA voor United Airlines.

Voorbeeld: A10SEPSYDLAX/UA

Je vraagt dus de availability op voor een vlucht die uitgevoerd wordt door UA (United Airlines) of een verbinding waarbinnen UA participeert.

/UA-

Voorbeeld: A10SEPSYDLAX/UA-                Je sluit nu dus de carrier UA uit.


AF          First availability

Je verzoekt dus om de eerste mogelijke vlucht op een bepaalde datum of zo snel mogelijk na deze datum. Zonder de datum ingaven wordt de eerste mogelijkheid op dezelfde dag of zo spoedig mogelijk daarna gezocht.

 

Combinatie van carrier en verbindingspunt: Carrier is KLM en Singapore is transit point.

A19SEPJKTAMS/KL.SIN

 

Uitgebreidere voorbeelden:

AA13JULNYCLON.1800                  Arrival Time

AD13JULNYCLON.1000                  Departure Time

AJ13JULNYCLON                            Journey Time, de reistijd gesorteerd van kort naar lang. J*GAL = display indicator

AA          Herordenen van de vluchten op aankomsttijd

AD          Herordenen van de vluchten op vertrektijd
AJ           Herordenen van de vluchten op reistijd (journey time)
AG          Normaal Galileo scherm

 

AA.1400 of AD.1800

De betekenis blijft dezelfde alleen wordt nu de laatst gevraagde availability aangepast.

A.MOBRULIS                     Specificering van de gevraagde weekdag (MO = Monday) volgend op de dag van invoer.

 

Soort vlucht

A21JUNJNBLON.D0          Direct/non-stop

A18FEBJNBGVA.D1          Direct/maximal aantal stops

A18FEBJNBGVA.M            Morning flight

A18FEBJNBGVA.N            Noon flight

A18FEBJNBGVA.E            Evening flight

A18FEBJNBGVA.CX         Verbinding zonder van luchthaven te wisselen

A18FEBJNBGVA.C1         Verbinding met een transfer point

 

Selective availability

AP13JULJNBSIN                Carriers met L, C of B link status

AQ13JULJNBSYD              Carriers met O, S of G garantie status ( zie classroom 8)

AU13JULNYCLON             Carriers mt O of S garantie status ( zie classroom 8)

 

Opvragen van een carrier specific display

Voorbeeld:

A21OCTLONPAR*SR          Availability gegevens van carrier SR worden opgevraagd.

 

Next availability

AN                                         Next off point

Voorbeeld:

ANCPH                                 Next off point is Copenhagen. Toepassing ticket van Amsterdam naar Londen en vervolgens vliegt men door naar Copenhagen.

 

Carriers specific dispay

Met behulp van Galileo kan je voor een bepaalde maatschappij de gegevens ten aanzien van de

vluchten opvragen.

Voorbeeld:

A*BA                                    Scherm van British Airways

 

Link status ( zie ook classroom 2)

Indien deze L, B of C is kan je via Galileo toegang krijgen tot de gegevens van een speciale carrier.

Voorbeeld:

A14JUNSAOLIS                 Availability opvragen tussen Sao Paulo en Lissabon vluchtdatum 14 juni.

Respons van Galileo:

Na de equipment code zien we de link status code B De link status voor deze Varig S.A. en TAP Air vluchten is B. Deze code geeft aan dat zowel de last seat availability en de carrier specific display opgevraagd kunnen worden. Binnen deze informatieschermen worden de weergegeven data rechtstreeks uit het reserveringssysteem van deze carrier gehaald.

 

Opdracht om in het TAP rserveringssteem te komen luidt: A*TP

AL3        Last seat availability voor de vlucht uit regel 3. (met deze optie wordt dus het aantal beschikbare

              plaatsen voor deze vlucht weergegeven).

 

Link Indicator:

L              Last seat availability kan opgevraagd worden  
C             Last seat availability kan voor een bepaalde carrier opgevraagd worden
B             Beide last seat availabilities zijn mogelijk.
          

Hoofdstuk 8 - Selling from availability

Leerdoelen

  • Na deze les kun je air segmenten verkopen van een vlucht availability scherm
  • Na deze les kun je connectivity flights verkopen in dezelfde klasse en in verschillende klassen
  • Na deze les kun je vendor locator data weergeven

Het boeken (verkopen) van af een availability scherm gaat met de entry N2Y4, waarin:

N            Need

2             Aantal seats

Y             Class

4             Regel met de informatie van de gewenste vlucht

 

Met de code I ( I = Ignore) wordt de reservering van de boekginsagent weggehaald zonder dat de reservering bewaard wordt, m.a.w. je moet daarna opnieuw beginnen.

 

Na het ingeven van N2Y4 antwoord Galileo met het volgende scherm:

 

AF          807         Y              31AUG                 LHR        CDG       SS2         0730      0930      G

 

De laatste G, staat voor Guaranteed Indicator:

Vluchtplaatsen kunnen op 5 manieren via Galileo verkocht worden:

  1. Option Secured Sell
  2. Super Guaranteed Sell
  3. Guaranteed Sell
  4. Sell and Report 
  5. Free Sale

De vijfde manier komt nog slechts zeer sporadisch voor en wordt verder niet behandeld.

 

Option Secured Sell (O)

Is de meest zekere vorm van boeken via Galileo. Bij Option Secured Sell wordt zodra het aantal plaatsen is aangevraagd dit aantal stoelen direct van het beschikbare aantal afgetrokken. De boeking wordt gemaakt in het systeem van de desbetreffende airline zelf. De werknemer kan de Booking File dan verder afmaken. Voor het afsluiten van de boeking krijgt het reisbureau reeds Vendor Locator (de bevestiging door de luchtvaartmaatschappij) door. In de Vendor Locator staat de code en de datum en tijd van de boeking.

 

Super Guaranteed Sell (S)

Komt voor een belangrijk deel overeen met de vorige manier. Ook hier maakt de werknemer de boeking rechtstreeks in het systeem van de betrokken airline. Na het aanvragen van het aantal stoelen dient de werknemer binnen 5 minuten de boeking af te maken. Dan wordt de boeking definitief. Door de airline wordt een Vendor Locator mee teruggezonden.

 

Guaranteed Sell (G)

Vrijuit gelijk aan Super Guaranteed Sell. Het enige verschil is dat de airline geen Vendor Locator stuurt.

 

Sell and Report

Nadat het reisbureau de boeking heeft gemaakt en de Booking File heeft afgesloten, Galileo de boeking doorzendt aan de airline. Komt er binnen 24 uur geen weigering door de airline, dan is de boeking als bevestigd te beschouwen. Er wordt geen Vendor Locator teruggezonden.

N1Y4*                  * = de connections indicator. Dit betekent dat zowel voor het eerste deel van de vlucht en de

                            aansluitende verbindingen stoelen nodig zijn. Dus zowel regel 4 en de erbij horende connect

                            flight.

 

Reisroute (*l)

Met het commando *I (*=display, I – Itinerary) wordt de hele reisroute weergeven.

Hoofdstuk 9 - Selling by carrier and flight

Leerdoelen

  • Na deze les kun je vluchten verkopen via de acrrier, vluchtnummer, klasse, datum en route
  • Na deze les kun je een passief segment in de route invoegen
  • Na deze les kun je een open vliegsegment verkopen

Wanneer men een 0 (= nul, let op het verschil met een O, hoofletter o) invoert wordt hiermee een specifieke vlucht verkocht zonder dat je de availability checkt. Deze direct sell invoer bevat de carrier, de vlucht, de klasse, de vertrektijd,  city pair en het aantal gewenste stoelen.


Voorbeeld:

0KL243H10MAYAMSFRANN1

H            Klasse

NN1       Need/Need 1 stoel

Wanner een vlucht direct verkocht wordt, dan ontbreetk de garantie-indicator.


Passieve segmenten

Wanneer een reisagent een vluchtsegment boekt buiten het Galileo systeem, kan dit segment met behulp van de code ‘AK’  in het vluchtschema opgenomen worden. OM de reisgegevens zo volledig mogelijk te maken wordt dit segment dus opgenomen. Zo’n informatie segment noemen we een passief segment. Den hierbij aan een segment dat rechtstreeks (via telefoon) bij de carrier geboekt wordt.

Voorbeeld:

0KL243B10MAUAMSFRAAK2     Vlucht KL243 klasse B op 10 mei van Amsterdam naar Frankfurt vormt een

                                                     passief segment binnen een bepaald reisschema.

             

Open segmenten

Wanneer het vluchtnummer of de datum van een retourvlucht onbekend is. Kan een direct sell ingaven gebruikt worden om een open segment te boeken. Voorbeeld:

0DLOPENYJFKFRANO1                 OPEN i.p.v. het vluchtnummer

                                                         NO1 om 1 stoel te boeken.

Open segment met datum

Al de terugreisdatum onbekend is, dient er voor de tariefbepaling toch een indicatie datum ingevoerd te worden. Een benadering van de tergreisdatum is voldoende.

Voorbeeld:

0BAOPENM18JUNATHLHRNO1

Hoofdstuk 10 - Waitlisted and ARNK

Leerdoelen

  • Na deze les kun je een verzoek plaatsen voor stoelen en op de wachtlijst van een Carrier
  • Na deze les kun je handmatig een wachtlijst segment invoeren
  • Na deze les kun je een ARNK invoeren (enter a surface segment for continuity)

Wachtlijst

Wanneer een vluchtsegment uitverkocht is, maar de wachtlijst is nog open, dan kan een verzoek voor stoelen op de wachtlijst geplaatst worden. Bij het availability overzicht van Galileo staat dan bij de gewenste klasse een L (list).

Voorbeeld: YL                    Voor klasse Y bestaat een wachtlijst.

Het boeken van een geconfirmeerde en wachtlijst vlucht:

N1Y1Y2                                N = Segment

                                              1 = Aantal stoelen

                                              Y = Wachtlijst klasse/regel (waitlist flight)

                                              Y2 = Verkoop klasse/regel (geconfirmeerde vlucht)

 

Dus een combinatie van een verkocht segment en een wachtlijst segment is een regel. Uit het availability overzicht blijkt dat de vlucht uit regel 1 een wachtlijst heeft. De vlucht uit regel 2 kan meteen confirmed worden. Beide vluchten worden geboekt. Men staat dus op de wachtlijst voor de vlucht uit regel 1 en confirmed voor de vlucht uit regel 2. Wanneer de wachtlijst vlucht geconfirmeerd wordt kan men het alternatieve segment later cancellen. Altijd eerst de wachtlijst vluchtgegeven ingeven, daarna de geconfirmeerde vlucht ingeven.

 

Wachtlijst met een direct sell ingave

De statuscode is dan: LL = List/List.

 

0BA632M3NOVLHRATHLL1         Een wachtlijst verzoek voor 1 stoel in de M klasse bij British Airways vlucht 632

                                                       op 3 november van London Heathrow naar Athene.

 

Dus NN (Need/Need) vervang je voor plaatsing op de wachtlijst door LL.


Surface segments (ARNK)

Stel je wil vliegen van Amsterdam naar Dublin. Vervolgens per auto naar London en dan weer per vliegtuig naar Amsterdam. Het DUR-LHR ontbreekt (ARrival Not Known). We noemen dat een ARNK segment. Toch moet dit traject ingevoerd worden om redenen van continuïteit.

Ingave:                ARNK = 0A

Hoofdstuk 11 - Name Entries

Leerdoelen

  • Na deze les kun je gegevens invoeren in het passenger name field
  • Na deze les kun je meerdere passagiers met dezelfde familienaam invoeren
  • Na deze les kun je de status van een kind specificeren

Van iedere reservering wordt een booking file gemaakt. Een booking file bestaat uit een aantal verplichte elementen en een aantal facultatieve elementen. De verplichte elementen zijn de volgende (vetgedrukt de in Galileo gebruikte codes):

Route (itinerary)                                                    (les 8 en verder)             

Passagiersnaam                                                   (les 11)                                 N.

Contact telefoonnummers passagiers                  (les 12)                                 P.

Ticketing informative                                             (les 13)                                 T.

Door wie de service (reservering) verzocht is       (les 14)                                 R.

 

De facultatieve elementen zijn:                                                                              

Special service information                                                                                SI.

Wijze van betaling                                                                                              F.

Algemene opmerkingen t.b.v. het reisbureau (notepad)                                    NP.

Postadres van de passagier                                                                               W.         

Afleveradres voor de tickets                                                                               D.

Lidmaatschap Frequent Flyers Programma                                                       M.

 

Al deze informatie wordt in een apart dataveld opgeslagen.

 

Een booking file kan je met de naam van de passagier of met het nummer worden opgevraagd, voorbeeld: *-Schillings of *3WRGT5

Het naamveld bevat naast familienaam ook het aantal personen. Voorbeeld: 2SMYTHE/BMR/CMRS

 

Het phone veld bevat o.a. het telefoonnummer van het reisbureau. Hiernaast tref je ook het zakelijke en privenummer aan van de klant. Er kan ook apart ticketing informatie worden opgenomen. De persoon die de reservering gemaakt heeft (requested service) is ook in de booking file opgenomen.

 

*R          Opvragen van een record, de booking file waarin je op dit moment werkt.

 

Naam van de reiziger(s)

Het invoeren van de passagiersnaam (namen).

N.FAMILIENAAM/INITIAALTITEL.
Let op: een initiaal met daarin vast de aanspreektitel!

Voorbeeld: N.JANSEN/WMR

 

Titel                       Omschrijving

  • MR                        Volwassen man
  • MISS                     Ongetrouwde vrouw of meisje onder de 12 jaar
  • MRS                      Getrouwde vrouw
  • MSTR                    Jongen onder de 12 jaar
  • PFC                        Private First Class (militaire titel)
  • SGT                       Sergeant
  • REV                       Reverend (dominee)
  • SISTER                  Zuster (kloostercode)

 

Meerdere reizigers invoeren:

N.2JANSEN/WMR/SMRS

Familie Jansen reist met 2 personen, namelijk de heer W. Jansen en mevrouw S. Jansen.

 

Kinderen/Baby

Een meereizend kind mag nooit als eerste persoon in een booking file staan. Een begeleidende volwassenen moet als eerste persoon vermeld staan in de booking file.

 

Kind onder de 12 jaar:

N.I/                       De I staat voor Infant.

Voorbeeld:

N.I/JANSEN/LMSTR

 

Baby tot en met 2 jaar (dan mag de baby op schoot mee reizen)

Let op: Je boekt dus geen stoel voor de baby, deze mag namelijk op schoot mee.

 

Je gaat met een gezin, vader, moeder, broertje van 5 jaar en baby van 1 jaar. Dan boek je 3 stoelen, de baby van 1 jaar gaat op schoot bij vader of moeder.

 

Baby invoeren gaat als volgt:

N.I/JANSEN/JMISS*DOB

DOB staat voor Date Of Birth

Hoofdstuk 12 - Phone Entries

Leerdoelen

  • Na deze les kun je gegevens opslaan in het phonefield
  • Na deze les kun je locatie indicatoren herkennen in het telefoonnummer veld
  • Na deze les kun je het telefoonnummer van een reisagent (met jouw naam en pseudo-code) invoeren

Phone fields

Dit veld wordt, uiteraard, gebruikt om verschillende telefoonnummers in op te slaan. Denk hierbij aan het zakelijke en privé telefoonnummer.  Net als het namefield vormt dit phonefield een essentieel onderdeel van een booking file. Met de code P. wordt aangegeven dat men telefoongegevens wil vastleggen.

 

Voorbeeld:

P.LONB*081 7377721

 

LON                       Citycode (London)

B                            Business Phone (let op de ‘*’ als scheidingsteken)
081 7377721         Telefoonnummer

 

  • B                             Business contact
  • A                             Accommodations (telefoon van het hotel)
  • H                             Homephone (privé telefoonnummer)
  • T                             Travel Agency (reisbureau)
  • N                             None

 

In de booking file worden de telefoonnummers opgeslagen in het veld met de veldnaam Fone. Wanneer een booking file over meerdere passagiers gaat dient er een naam of aanspreektitel bij elk privé en zakelijk telefoonnummer vermeld te worden. In geval van nood, vertraging etc. weet je wie men van het reisgezelschap telefonisch dient te benaderen.

 

Voorbeelden:

Reisbureau        P.AMST*020 5831262-DREIZEN/MONIQUE

Privé                  P.AMSH*020 5212239-JOHNBROWN

 

Volgorde:

Je moet altijd eerst het telefoonnummer van het reisbureau in de booking file opnemen. Tevens is het raadzaam om de naam van het reisbureau en de initialen van de agent op te nemen. Elk reisbureau heeft een master account record. Hierin is o.a. het telefoonnummer van de reisagent opgeslagen. Elke reisagent heeft een code. Met de code CMT/wordt het telefoonnummer ingegeven van de reisagent. Je werkt met een pseudo-city code (bijvoorbeeld QX8). CMT/QX8.*MONIQUE.   
 

Hoofdstuk 13 - Ticketing Entries

Leerdoelen

  • Na deze les kun je gegevens invoeren in het ticketing veld
  • Na deze les kun je een ticketing arrangement invoeren

Ticketing Field Entries

Met de code T. geef je aan dat er gegevens in het ticketing veld worden ingevoerd.

Alternatieven:

 

T.T*                                                               Booking file is ticketed. Dit is de minimaal mogelijke ingaven.

T.T*28MAY                                                   Ticketing arrangement op 23 mei.

T.T*9987123200922254021                         Booking file is ticketed, het ticket nummer is verwerkt.

T.TAU/13JUL                                                Automatic ticketing arrangement (ticketing queue = wachtlijst

                                                                      automatic ticketed. (Ticket wordt aangemaakt)

T.TLFCO/SR1000/18September                  Time limit for airport ticketing. Booking files worden ticketed op de

                                                                      airport FCO aan de balie van SR om 10.00 uur op 18 september.

TAW                                                              In-house account ticket arrangement.

TKTG                                                            Dit is het label (de veld-naam) voor het ticketing veld binnen de

                                                                      booking file.

Hoofdstuk 14 - Creating Booking Files

Leerdoelen

  • Na deze les kun je gegevens invoeren in een received from veld
  • Na deze les kun je een received from item invoeren en een transactie beëindigen

Received from field

Code is R.

Wanneer een booking file gemaakt of verander wordt, dient er een notitie gemaakt te worden met betrekking tot de persoon die hierom verzocht.

 

Alternatieven:

R.P.                       De passagier verzocht zelf om deze service

R.JONES/KMR     Mr. K. Jones verzocht om de gevraagde service. Mr. K. Jones wijzigt of laat een booking file

                             maken (denk aan bijvoorbeeld zijn vrouw of secretaresse die om deze service vraagt)

 

Overigens laat Galileo de gebruiker vrij in het invoeren van gegevens in het received from field

(maximaal 61 karakters). Galileo adviseert wel uniformiteit. Dit bevordert de interpretatie van de

booking file informatie voor anderen. In de booking file wordt deze informatie opgeslagen als:

RCVD-JONES/KMR

 

Creating a booking file:

E                             End transaction and remove from work area

ET                           End transaction (opmerking E is ook toegestaan)

I                               Ignore transaction

ER                           End transaction and redisplay booking file

IR                            Ignore/retrieve (opvragen)

EL                           End transaction and list passenger names

 

Met EOK geeft Galileo aan dat de booking file opgeslagen is, m.b.v. een record locator (6 karakters)

Een nieuwe booking file ziet er als volgt uit:

 

Phone                                  P.LONT081 429.0001-TUI*NICKEY

Received from                     R.P

Itinerary                               0BA175C10MAYLHRJFKNN1

Name                                  N.JETT/JMR

Ticketing                             T.TAU/8MAY

End Transaction                 E

 

Het laatste veld is om de transactie te beëindigen. Een record kan opnieuw weergegeven worden

met de code *R. Met de opdracht: R.JANSEN/LMR+E wordt in een opdracht het received from veld

gevuld en de transactie beëindigd.


 

Luister naar onderstaande airport/ flight announcements en maak daarbij de invulopdrachten.

Naast de tekst staan de woorden die je kunt slepen naar het lege plekje in de tekst. Succes en goed luisteren!

 

 

Pre-boarding Announcement:

Pre-flight Announcement:

Captain's Announcement:

Virtual Galileo - Proeftoets

Je hebt nu hoofdstuk 1 tot en met 14 afgerond in het programma Galileo Training Centre. Check nogmaals of je op alle Review 80% of hoger hebt gescoord.  Dit kan je nazien in het beginscherm, klik op Pagemark.

Print de oefencase van hoofdstuk 1 t/m 14 uit (bestand onderaan deze pagina) en pak case 1 erbij. Lees deze goed door en bekijk onderstaande introductie film van het programma Virtual Galileo en je kan zelfstandig aan het werk. Maak alle case opdrachten!

Schrijf de PNR nummers van de case opdrachten in de proeftoetsen goed op, wanneer je ze allemaal hebt gemaakt, kan je deze laten controleren door de docent.

 

 

 

Virtual Galileo Case opdracht 1

Open bestand Proeftoets tot en met hoofdstuk 14

Galileo Learning Centre - Deel 2

De hoofdstuk nummering sluit aan bij de gehanteerde hoofdstuk indeling van het programma Galileo Learning Centre. Het programma kent 44 verschillende hoofdstukken. In deze periode maken wij alleen de hoofdstukken die vermeld staan op deze website.

Eerst maak je de Classroom, vervolgens maak je de Review. Scoor je 80% of meer op de Review dan mag je door naar het volgende hoofdstuk. Scoor je lager dan 80% op de Review, dan maak je Agency en daarna wederom de Review om 80% of hoger uit te komen.

Heb je hoofdstukken 15 tot en met 19, 22 & 24 afgerond en de Reviews 80% en hoger gescoord, dan mag je beginnen aan de proeftoets hoofdstuk 15 - 19, 22 & 24.

Hoofdstuk 15 - Supplementary Data

Leerdoelen

  • Na deze les kun je tekst ingeven in het note pad field
  • Na deze les kun je de betalingswijze invoeren in een booking veld
  • Na deze les kun je een correspondentie adres invoeren
  • Na deze les kun je een aflever adres invoeren

Naast een aantal verplichte informatievelden, bevat een booking file ook velden voor aanvullende informatie (niet verplicht). Hierbij moet je denken aan notities, adresgegevens, betaalwijze, OSI (Optional Service Information) en SSR (Special Service Request) informatie.

 

Note pad

NP.        Code om gegevens in het note pad in te voeren.

Let op: Galileo is een Engels systeem, alle informatie die jij invoert moet in het Engels!

 

Voorbeeld:

NP.DELIVER TICKET ON 30 MAR BEFORE 1200 (maximaal 9 regels met elk 68 karakter).

Free form.

Na NP. Kan je in feite de informatie op elke willekeurige manier aanbieden. Raadzaam is om dit soort informatie eenduidig aan te bieden (voor iedereen op een begrijpelijke manier).

 

Met de opdracht:

*-COLUMBUS

Wordt de booking file van deze persoon opgevraagd.

 

NP.HTL/CAR TBA                           Hotel and car rental to be arranged       

NP.C*AVIS ID-764423                    Car rental ID number: Avis 764423

NP.H*HILTON CD-22315               Hotel corporate number: Hilton 22315

C*                                                    Identificatie t.a.v. informatie over huurauto’s

H*                                                    Identificatie t.a.v. informatie over hotels

 

Form of payment (FOP)

F.                            Form of payment code

S                             Cash

CK                          Cheque

Creditcard               Vendor code voor het rekeningnummer weergeven. /D voor de verloopdatum plaatsen (expire

                                date)

Voorbeeld:

F.MC382009128776502/D1217

MC = MASTERCARD

/D = Verloop datum december 2017

 

F.CK                     Men betaalt met cheque

F.S                        Men betaalt met cash

F.NONREF           Nonrefundable (geen inruiling, terugbetaling mogelijk)

F.INV                    Betaling volgt na verzenden van een rekening (INV = Invoice)

Deze laatste twee mogelijkheden worden door agenten in Nederland gebruikt.

 

Written Address

W.                          Code met betrekking tot de adresgegevens van de reiziger (correspondentieadres)

*                             Line separator (nieuwe regel)

P/                           Gaat vooraf aan de postcode (verplicht veld)

 

Voorbeeld:

W.IMPORTS LTD*305 PIER ST*LONDON*P/NW3 4RB

Na de code W. moet een letter volgen. Een adres mag niet met een cijfer (numerieke symbool)

beginnen.

 

Delivery address

D.                           Code met betrekking tot het afgifte adres van een ticket

*                             Line separator (nieuwe regel)

Postcode vermelding is niet verplicht.

Voorbeeld:

D.BASTION HOTEL*AMSTERDAM

 

Mileage membership

Alle grote luchtvaartmaatschappijen hebben een spaarprogramma voor gevlogen mijlen met

eenzelfde carrier. Men spaart a.h.w. de gevlogen mijlen (punten) met eenzelfde

lijndienstmaatschappij. Bij voldoende mijlen ontvangt men leuke gifts, gratis upgrade, etc.

Voorbeeld: KLM – Frequent Flyer Programma.

 

M.                          Code

Voorbeeld:

M.UA067654          Dit is het lidmaatschapsnummer van een reiziger die deelneemt aan het mileage programma

                               van United Airlines

*MM                        Met deze opdracht roep je de memberschipgegevens op uit een bepaalde booking file.

M.P1TW3040         Het betreft passagier no. 1 uit een bepaalde booking file.

Hoofdstuk 16 - Other Service Information

Leerdoelen

  • Na deze les kun je situaties herkennen die om een OSI ingaven vragen
  • Na deze les kun je een OSI boodschap verzenden
  • Na deze les kun je twee booking files koppelen
  • Na deze les kun je service informatie in een booking file weergeven

Service informatie

Het betreft hier informatie omtrent de volgende belangrijke reisgegevens:

Oudere passagiers                          Kinderen (leetijd)

VIP’s                                                Cross reference booking files

Speciale maaltijden                         Huisdieren transport

Rolstoel nodig                                 Diplomaten reis

Medische reis                                  Koerier reis

 

Het service informatie veld wordt gebruikt om twee soorten gegevens te registreren, namelijk:

  • Special service requirements (les 17)      SSR
  • Optional service informatie (les 16)          OSI

 

Optional service information geeft het personeel van de airline specifieke informatie over bepaalde passagiers. Denk aan: Very Important Passenger, Very Old/Young passenger. Een OSI boodschap in informatief en vereist geen onmiddellijke reactie van de ontvangende partij.

Code:

SI.                           Code voor Service Information

In een OSI boodschap wordt de carriercode meegegeven voor de asterix. Een asterix (*) markeert het begin van de boodschap.

Voorbeeld VIP:

SI.UA*VIP BERNARD/CMR AUSTRIAN AMBASSADOR

 

United Airlines weet via deze OSI boodschap dat passagier Mr C. Bernard en VIP is (ambassadeur van Oostenrijk).

 

Voorbeeld KIND:

SI.BA*1CHD AGED 6 HANSEN/GMSTR

 

Met de opdracht *SI wordt de service informatie opgevraagd.

 

British Airways verneemt via deze OSI boodschap dat in het reisgezelschap een kind is van 6 jaar, namelijk G. Hansen.

 

Wanneer een kind van 12 jaar of jonger reis, moet een OSI boodschap naar de carrier verzonden worden.


Carrier code

De carrier code geeft weer voor welke airline de OSI boodschap bedoeld is. Is de boodschap voor meerdere carriers dan vul je YY in.

Voorbeeld:

SIYY*ELDERLY PASSENGER SMTIH/JMR

Het tekstgedeelte, na de asterix (*) is t.a.v. de syntax vrij. Het is echter vanzelfsprekend dat de boodschap  duidelijk en helder moet zijn.

Hoofdstuk 17 - Special Service Requests

Leerdoelen

  • Na deze les kun je situaties herkennen waarbij special service requirements invoer noodzakelijk zijn
  • Na deze les kun je een SSR invoeren
  • Na deze les kun je een normale SSR code herkennen
  • Na deze les kun je een geselecteerd segment en/of passagier voorzien van een SSR code

Een Special Service Requirement (SSR) is een verzoek om assistentie dat niet tot de gangbare dienstverlening hoort. SI. Is de code voor Special Service Requirements (SSR). Deze code wordt ook voor OSI boodschappen gebruikt (SI = Service Information). Special service requirements kunnen bestaan uit:

  1. Speciale maaltijden
  2. Assistentie voor gehandicapte passagiers
  3. Rolstoel of medische behoeften
  4. Diplomatieke of speciale bagage
  5. Huisdieren transport
  6. Taalproblemen
  7. Andere service verzoeken

 

Een special service requiremet is een speciaal item, een verzoek om assistentie, wat niet standaard in de dienstverlening is opgenomen.

 

Je gebruikt een vierletter code voor de SSR verzoeken:

  • SPML                    Special meal
  • BLND                    Passagier is blind
  • DEAF                    Passagier is doof
  • WCHR                  Rolstoel, passagier kan trap oplopen
  • UNMR                   Unaccompanied minor (leeftijd niet opgegeven)
  • UM10                    Unaccompanied minor (leeftijd is 10 jaar)
  • LANG                    Language restriction

 

SSR maaltijd codes:

  • AVML                  Asian vegetable meal
  • VGML                  Vegetarian meal
  • KSML                  Kosher meal
  • MOML                 Moslem meal    
  • CSML                  Child’s meal
  • LFML                   Low cholesterol meal
  • LSML                   Low sodiumeal
  • BBML                  Baby meal
  • HNML                  Hindu meal
  • SFML                   Seafood meal
  • VLML                   Lacto-ovo vegetable meal
  • DBML                  Diabetic meal
  • SPML                  Special meal (een algemene code voor een zeer specifieke maaltijd)

 

Voordat een speciale maaltijd  gevraagd wordt dien je na te gaan of de carrier deze maaltijd verstrekt.

Passagier selectie

In een booking file kunnen meerdere passagier gegevens zitten. Wanneer een SSR verzoek een speciale passagier betreft dan kan deze geselecteerd worden. Na de SI. Code voer je P in en het betreffende passagier nummer.

 

Voorbeeld:

SI.P3/VGML                       Passagier nummer 3 uit booking file, van meerdere passagiers, wenst een vegetarische maaltijd.

 

Segment selectie

Wanneer een selectie dient plaats te vinden op reissegment dan wordt dit na de SI. Code door

middel van S en het nummer van het segment weergegeven.

 

Voorbeeld

SI.S2/VGML                       De passagier wenst een vegetarische maaltijd op segment 2 van de betreffende vlucht. Wanneer de passagier AMS-LON en LON-JFK vliegt dan betreft voorgaand verzoek dus de route London – New York.

SI.P1S2/DBML                   Passagier 1 uit een booking file wenst op vliegsegment 2 een diabetische maaltijd.

 

Wanneer de reisroute slechts uit een segment bestaat of wanneer het SSR verzoek als segmenten

betreft mag je de segmentcode (in het voorbeeld S2) weglaten. Wanneer een booking file met een

SSR item opgeslagen wordt, zendt Galileo een boodschap naar de betreffende airline. Wanneer de

airline de gewenste maaltijd niet kan verstrekken, wordt het verzoek gedaan.

 

SSR codes met een beschijvende tekst:

  • MEDA                   Medical travel
  • WCHR                  Wheelchair/can climb stairs
  • WCHC                  Weelchair/ must be carried
  • WCHS                  Wheelchair/cant’s climb stairs
  • AVIH                     Animal in cargo hold
  • XBAG                   Extra bagage
  • STCR                   Stretcher
  • UMNR                  Unaccompanied minor (Ummetje)
  • PETC                   Pet in cabin
  • LANG                   Language restriction

 

Deze code moeten voorzien zijn van een begeleidende (beschrijvende) tekst. Ontbreekt deze tekst dan zal Galileo vragen naar extra informatie.

 

Taalcode

SI.LANG               Language

Wanneer een beschrijving noodzakelijk is, dan dien je na de SSR code een * ingevoerd te worden, gevolgd door een beschrijving.

Voorbeeld:

SI.LANG*JAPANESE SPEAKER ONLY

 

SI.P3/WCHS       Passagier nummer 3 uit een booking file, van meerdere passagiers, heeft een rolstoel nodig.

 

Alleenreizende kinderen

Ten aanzien van unaccompanied minors dienen in de booking file de volgende gegevens opgenomen te zijn:

  1. Taal gegevens
  2. Naam, geslacht, en leeftijd
  3. Contactnaam, adres en telefoonnummer van het vertrekpunt
  4. Idem van eventueel transit punt
  5. Idem van de aankomstplaats

 

Een voorbeeld van een unaccompanied minor SSR ingave:

SI.UMNR*JEAN LECROIS AGED 8 FRENCH MALE AT DEP.MR K LECROIX 1284 RUE DE FRANCE NICE FONE 94 35 62 77 AT ARR.MRS P LECROIS 260 AVENUE DIEN PARIS FONE 01 44 03 89 55

 

RQ.        Deze code (request) wordt gebruikt wanneer er voor de gevraagde service geen SSR code bestaat. Bijvoorbeeld bij verzoeken ten aanzien van tarieven, ticketing en limousine service.

Voorbeeld:

  • PTA                       Prepaid ticket advice
  • IOD                        Issue on demand
  • TOD                       Ticket on departure
  • ADC                       Additional collections
  • FARU                     Fare request - urgent
  • LIMO                      Limosine service
  • FARE                     Fare request
  • STOP                     Stopover package
  • GENR                    General request

 

De letter U als vierde karakter staat voor urgent. RQ*AY door deze opdracht verschijnt een lijst van sleutelwoorden per carrier (hier dus Finnair).

 

Vendor remarks

V. is de code voor een Vendor remark.

Airlines dienen op deze boodschappen te reageren i.t.t. de OSI boodschap.

Voorbeeld:

V.ASQ*PLEASE CONFIRM FLIGHT TIMINGS

A = Airline (deze boodschap gaat dus naar een airline)

SQ = Carrier code

 

*VR = Vendor remark data (opvragen Vendor remakr)

VO = Outgoing vendor remarks

VI = Incoming vendor remarks (betreft ingekomen bericht van een airline)

 

Hoofdstuk 18 - Retrieving booking Files

Leerdoelen

  • Na deze les kan je een booking file opvragen via de familienaam van een passagier
  • Na deze les kan je een booking file opvragen via de vlucht, vertrektijd, opstappunt en familienaam
  • Na deze les kan je een booking file via record locator opvragen
  • Na deze les kan je booking file weergeven van passagiers met dezelfde familienaam

Booking file opvragen

Wanneer een booking file in het systeem is opgeslagen, kan je deze file opvragen via:

Familienaam                              *-PARSLEY

Vertrektijd en familienaam         *24MAY-SAGE

Vluchtnummer/datum

Opstappunt en familienaam       *QF24/10MAYSYD-ROSEMARY

Record Locator (PNR)               *3S20J

             

*                                                      Display Key

*-                                                     Opvragen

*-GREEN                                        Opvragen van de booking file van passagier Greene

*-GREEN/G                                    Opvragen van de booking file van passagier G. Greene

*-SUMMER/THOMAS                    Opvragen van de booking file van de passagiers Thomas en Summers

*10MAY-STIVAK                            Opvragen van de booking file van passagier Stivak die 10 mei vertrekt.

*KL245/10MAYAMS-SIBELIUS     Opvragen van de booking file van passagier Sibelius die met vlucht KL245 op

                                                       10 mei van Amsterdam vertrekt.

 

Wanneer de ingaven *-REED is, kan ee namenlijst verschijnen met meerdere passagiers met dezelfde

naam. We selecteren de juiste naam door * en het betreffende regelnummer in te voeren.

 

Wanneer een transactie beëindigd wordt geeft Galileo een record locator, ook wel PNR genoemd,

bestaande uit een combinatie van 6 cijfers/letters. Voorbeeld: 3K340P.

Een booking file kan je opvragen via de record locator: 3K340P

*R                   Display booking file

*N                   Display names

*P                   Display phones      

*TD                 Display ticketing data

*NP                 Display note pad

*SO                 Display OSI information

*SR                 Display SSR information

*CD                 Display client data

*I                     Display itinerary

*AW                Display written address

*AD                 Display delivery address

*TD                 Display ticketing data

 

Het opvragen van een branch office booking file:

Ieder reisbureau heeft een unieke 3 lettercode. Galileo noemt dit Pseudo City code. Voorbeelden van

combinaties met de boekingskantoor codes:

**Z9T-BROWNE                                           Familienaam

**Z9T/24MAY-GREENE                               Vertrekdatum/familienaam

**Z9T/SR791/10OCTZRH-WHYTE              Vlucht/datum/vertrekpunt/familienaam

**Z9T-4W9KJ2                                             Record Locator

 

Wanneer niet bekend is door welke boekingskantoor de booking file gemaakt is, gebruik je **B.

Voorbeeld:

**B-Rhodes

**B-4W9KJ2

Hoofdstuk 19 - Cancelling Segments

Leerdoelen

  • Na deze les kan je een segment annuleren
  • Na deze les kan je meerdere segmenten annuleren
  • Na deze les kan je een reeks opeenvolgende segmenten annuleren
  • Na deze les kan je annuleren en herboeken van een opdracht

Annuleren (cancelling) van een vluchtsegment

Voorbeeld: X1

 

X = Cancel

1 = segment nummer dat geannuleerd dient te worden

 

Wanneer een segment (bijvoorbeeld segment 1) geannuleerd wordt, reageert Galileo met de boodschap: NEXT REPLACES 1 (segment 2 wordt dan in feite segment 1)

 

Voor het nu volgende deel is met name de informatie van hoofdstuk 8 en 9 belangrijk.

 

Indien een booking file gewijzigd wordt moet het received from veld wederom ingevuld worden. Extra informatie (zie ook les 14).

 

Annuleren van meerdere segmenten. Voorbeeld: X2.3.5

De segmenten die je wil annuleren worden gescheiden door een punt tussen de segmentennummers te plaatsen.

 

Annuleren van een segmentreeks

Voorbeeld: X2-4

De segmenten 2 tot 4 worden nu geannuleerd. Het eerste en laatste te annuleren segment wordt met behulp van een liggend streepje gescheiden.

 

Annuleren en herboeken van vluchten

Voorbeeld: X1+ N1Y3

Segment 1 wordt geannuleerd en vervangen door de vlucht van het availability scherm uit regel 3.

 

Voorbeeld X1 + 0KL221C22APRAMSDUSNN2

Segment 1 wordt geannuleerd. Bij KLM wordt rechtstreeks geboekt (direct sell) zonder de availability te checken. Vlucht KL221, Klasse C, datum 22 april, route Amsterdam – Düsseldorf, aantal 2 stoelen.

 

Met het + teken wordt de annulering en de herboeking gecombinaard in een opdracht.

 

Een segment kan ook herboekt worden vanuit het availability scherm (zie les 8).

Voorbeeld: X1 + N2Y2

 

Itinerary:

Wanneer een heel reisschema (een complete reisroute) geannuleerd moet worden, voer je XI in.

X = canceling

I -= Itinerary

 

Herboeking naar een andere datum

Voorbeeld: @2/17may

@ = de verandercode

@2 = verander segment2

17MAY = nieuwe datum

 

Indien stoelen beschikbaar zijn zal Galileo automatisch dezelfde vlucht en klasse boeken.

 

Herboeking naar een andere klasse

Voorbeeld:

@2/S                   Segment 2 wordt klasse S

@2-4/Y                Segment 2, 3 en 4 wordt klasse Y

@1-3.5/C             Segment 1,2,3 en 5 wordt klasse C

 

Herboeking datum en klasse

Voorbeeld:

@2/17MAY/S    Segment 2 verschuift naar 17 mei en de klasse wordt S.

Hoofdstuk 22 - Deviding a Booking File

Leerdoelen

  • Na deze les kan je gegevens van klanten wissen
  • Na deze les kan je gegevens van klanten wijzigen
  • Na deze les kan je het name field in een booking file wijzigen of wissen

Met de opdracht T.@ wordt het ticketing veld gewist.

Je moet dus de betreffende entry code voorzien van het @ symbool om data uit een specifiek veld te wissen.

 

W.@ het written adress van een passagier wordt gewist.

 

Wanneer een informatie veld binnen een booking file meerdere gegevens bevat, moet het bedoelde item nummer mee ingevoerd worden. Een voorbeeld met het note pad veld:

NP.3@                 De derde regel van het note pad veld wordt gewist.

 

Andere voorbeelden:

P.2@                     Wis tweede telefoonnummer

F.@                       Wis form of payments

D.@                       Wis delivery address

 

Meerder items wissen:

Binnen een informatie veld kunnen meerder gegevens met een commando gewist worden. Voorbeeld:

P.2.4@                 De telefoonnummers van regel 2 en 4 in het phonefield worden gewist.

 

Wissen van passagiers naam:

Na de veldnaam (N = Name) moet je de P (Passenger identifier) in het commando meegegeven. Een voorbeeld:

N.P4.5@              De namen van passagiers 4 en 5 worden verwijderd

 

Passagiers gegevens wijzigen

Met de opdracht T.TAU/14MAY wordt de ticketing afspraak gewijzigd naar 14 mei. Met de opdracht P.2@SYDB*02 4265322 wijzig je het tweede telefoonnummer in het phone field.


Voor het wijzigen van namen moet je aangeven met P welke passagier het betreft.

N.P1@BRAUN/JMR        De naamgegevens van passagier 1 worden gewijzigd.

 

Meerdere namen in een booking file

N.P1-2@2SMITH/TMR/GMRS   

Let op 2@2

Hoofdstuk 24 - Fare Display

Leerdoelen

  • Na deze les kan je tarieven weergeven voor een stedenpaar en een bepaalde reisdatum
  • Na deze les kan je een tarieven overzicht kunnen lezen
  • Na deze les kan je een airline, tariefbasis, klasse of tariefcategorie specificeren
  • Na deze les kan je tarieven in een bepaalde munteenheid weergeven

Soorten tarief overzicht

Galileo kan twee verschillende tarief overzichten weergeven.

IFD        International Fare Display (vluchten buiten Noord Amerika)

NAFD    North American Fare Display (vluchten vinnen Noord Amerika of vertrekkend vanuit Noord Amerika)

 

Factoren die de tarieven beïnvloeden:

  1. Klasse
  2. Tarief basis
  3. Tarief regels

 

Boeking codes. Primaire tarief codes

  • P             Premium
  • F             First Class
  • J             Business class
  • C            Club Class
  • Y            Economy
  • K            Discounted economy

 

Secundaire tarief codes

  • AP           Advance purchase required
  • X             Excursion fare
  • EE          Travel within Europe
  • M            Maximum stay
  • OW         One-way fare
  • R             Round trip fare
  • BB          Discounted (budget) fare

 

Primaire en secundaire tariefcodes kunnen gecombineerd worden als tarief basis.

Voorbeelden Fare basis codes:

P             Premium Class

Y2           Economy (valid on Tuesday only)

YOW       Economy/one-way fare

YHX        Economy/high season/week day

BIT          Discount economy/ inclusive tour

YAP21    Economy/21-day advacne purchase

 

Opvragen van een tarief overzicht

FD = Fare Dispay

Voorbeeld:

FDATHNYC10MAY

Het stedenpaar en de reisdatum worden mee ingegeven. De volgorde van het stedenpaar en de datum is niet belangrijk.

 

De betekenis van de kolommen is als volgt:

CX:                       Carrier

Fare:                     Bedrag van het tarief met code van de valuta. Per regel is een fare vermeld.

R:                          Roundtrip

*:                           Fare notess zijn aanwezig

Fare Basis:           Soort tarief, Hier dus VE3MR

C:                          Booking Code

AP:                        Advance Purchase van toepassing

MIN/MAX:             De minimale en maximale verblijfsduur. Hier dus SU van Sunday-rule (minimum een nacht van

                             zaterdag op zondag op de bestemming en maximaal 2 maanden.

SEASONS:           Periode van toepassing. Hier dus vertrek tussen 1 februari en 15 juni.

M/R:                      Mileage (MPM or Routing (RTE)

GI:                         De Global Indicator (Global routing direction).

DT:                        Deze kolom wijst op eventuele Date of Time beperking

 

Advacne purchase restrictions (AP kolom

Voorbeelden:

21          21 dagen voor vertrek

++          Verwijzing naar fare notes

1+          1 dag na de reservering

@@       Geen regels opgeslagen. De agenen dienen contact op te nemen met de airlines om de eisen t.a.v. de

             advacne purchase te vernemen.

 

Date and time restrictions

D             Date restrictions apply                 tarief geldt slechts op bepaalde data

T             Time restrictions apply                 tarief geldt slechts bij bepaalde vertrektijden
F             Flight restrictions apply                tarief geldt slechts bij bepaalde vluchten

 

Default board point

Het betreft hier de stad waar een ingaven in het galileo systeem gedaan wordt. Wanneer je op de airport van London een boeking maakt dan is London default board point. Voorbeeld: FD10MAYLAX

FD                        Fare display

LAX                      Off point

10MAY                 Vertrekdatum

 

Default board point and date

Voorbeeld:

FDLAX

De fare display wordt opgevraagd vanaf de stad waar de boeking plaats vindt en als datum neemt het galileo system vandaag.

 

Specificate Carrier

Voorbeeld: FD12MARFCOLHR/AZ

AZ verwijst naar de tarieven van deze carrier (Alitalia).

 

Meerdere carriers

Voorbeeld: FD20MARBRUSFO/BA/UA/DC

Tarieven van carriers BA, UA en DC.

 

Specificatie tareifbasis

Voorbeeld: FD25JUNDUBSYD@MCX

MCX vormt in het voorbeeld de tariefbasis (let op @ als verbindingsteken).

 

Specificatie van de klasse

Voorbeeld: FD13JULSYNNRT@J

 

Specificatie van de tariefgroep

Voorbeeld: FD12JUNLHRSIN@APEX

 

De volgende tariefgroepen onderscheid je:

  • NORMS                 Normal fare
  • APEX                    Apex Fare
  • APEXS                  Apex and super Apex
  • EURO                    Euro budget fare
  • SBY                       Standby fare
  • MIL                        Military (north America)
  • SPCLS                  Special fares
  • SAPEX                  Super apex fares
  • EXCN                    Excursion fares
  • VUSA                    Visit USA fares
  • MILIT                     Military fares
  • ALL                        All fares

 

Specificatie passagierstype

Voorbeeld: FD10JUNSYDLAX*IN

IN = Infant

 

Passagiertypen

*A7        Passenger aged 7 years

*CH       Child

*IN         Infant

 

Lokale munteenheid

FZS

Met deze opdracht converteert (omrekenen) Galileo het tarief naar de lokale munteenheid. Vermeld hierbij ook het regelnummer. Voorbeeld: FZS5

 

IATA ROE (rate of exchange)

FZI                         I - Iata

FZIUSD                 Toont de IATA ROE voor Amerikaanse Dollars

FZI/ALL                 Toont alle IATA wisselkoersen

 

Converteren van en naar NUC

FZINUC2191.39AUD         Converteert NCU 2191.39 naar Australische Dollars

FZICHF924.00NUC           Converteert CHF 924 naar NUC’s

 

Other fare modifiers

-OW      One way fare                    FDLHRMIA10JUN-OW

-RT         Round trip fare                FDBRUDKR26JAN-RT

.T            Ticketing date                 FDAMSJFK12JUN.T24MAY

*NUC    NUC fare                          FDJEDKAN14AUG*NUC

 

Availability

AV          Met deze opdracht wordt het opgevraagde tarievenscherm omgezet in een availability scherm.

Virtual Galileo - Proeftoets

Je hebt nu hoofdstuk alle hoofdstukken afgerond in het programma Galileo Training Centre. Check nogmaals of je op alle Review 80% of hoger hebt gescoord.  Dit kan je nazien in het beginscherm, klik op Pagemark.

Print de oefencase van hoofdstuk 15 t/m 19, 22 & 24 uit (bestand onderaan deze pagina) en pak case 1 erbij. Lees deze goed door en bekijk onderstaande introductie film van het programma Virtual Galileo en je kan zelfstandig aan het werk. Maak alle case opdrachten!

Schrijf de PNR nummers van de case opdrachten in de proeftoetsen goed op, wanneer je ze allemaal hebt gemaakt, kan je deze laten controleren door de docent.

 

 

Virtual Galileo Case opdracht 1

Open bestand Proeftoets tot en met hoofdstuk 24

Examen

Aan het einde van deze lesperiode staat er een examen op jullie te wachten. Wanneer je de Reviews 80% of hoger hebt gescoord in alle hoofdstukken, is het gemakkelijk om een voldoende te halen voor het examen.

 

Wat mag je gebruiken tijdens je examen

  • Deze website mag je raadplegen.
  • Internet mag je openen en gegevens opzoeken zoals de drie-lettercodes van een land/stad.

 

Wat kan je verwachten van het examen

Wanneer je de proeftoesen hebt gemaakt, heb je een goed voorbeeld van hoe het examen eruit komt te zien. Je krijgt een tweetal cases met daarin de opdracht om vliegtickets te boeken en daarin alle gegevens in te zetten waarom wordt gevraagd.

 

Tips

  • Neem een markeerstift mee om af te vinken van wat je al hebt behandeld.
  • Neem een pen mee om je naam en  PNR nummer op te schrijven.
  • Goed oefenen met de proeftoetsen!

 

Let op

  • Je mag tijdens het examen, wanneer je echt niet verder kunt, een vraag aan de docent stellen. Dit kost je echter 2 punten aftrek!

 

Normering

In totaal krijg je twee case opdrachten waarin je 30 punten kunt scoren.

  • Case 1: 15 punten
  • Case 2: 15 punten

 

In onderstaand tabel kun je zien, waarmee je puntaftrek kunt krijgen:

Fouten Puntaftrek
Name field verkeerd - 5 punten
Itinerary field verkeerd - 5 punten
Overstap verkeerd - 5 punten
ARNK vergeten - 3 punten
Phone field verkeerd - 2 punten
Ticketing field verkeerd - 2 punten
Received from field verkeerd - 2 punten
Supplementary data verkeerd - 2 punten
Special service verkeerd - 2 punten
Fare display

- 2 punten

Vraag aan docent - 2 punten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cesuur

In totaal kun je 30 punten behalen (wanneer je geen fouten hebt gemaakt). Heb je bijvoorbeeld een fout gemaakt in Phone field, ben je de ARNK vergeten in te vullen en heb je de special service net ingevuld. Dan heb je 7 punten laten liggen. 30 punten minus 7 punten is totaal 23 punten behaald. 

23 punten van 30 behaald. Berekening is als volgt:

23 punten delen door 30 punten = 0.8 x 10 = 7,6


Ben jij klaar voor het examen? Beantwoord onderstaande vragen en ga na of jij echt daadwerkelijk klaar bent voor de toets!.

Enquête

Ben je helemaal klaar met deze training? Dan ben ik enorm benieuwd naar jouw mening. Daarom aan jou de vraag om de enquête in te vullen en deze te mailen naar:

J.vos@aventus.nl

 

Heel veel succes met het examen!

Open bestand Enquête