2016 OA - P05 BO Voorschoolse – en Vroegschoolse Educatie

2016 OA - P05 BO Voorschoolse – en Vroegschoolse Educatie

Introductie

Inleiding op VVE

Voor- en vroegschoolse educatie is gericht op het stimuleren van de ontwikkeling van jonge kinderen. Sinds 2000 wordt in Nederland officieel beleid gevoerd om VVE doelmatig in te zetten in de strijd tegen (mogelijke) achterstanden van doelgroepkinderen. Het is de taak van een VVE-professional om deze doelgroepkinderen zo veel mogelijk te ondersteunen in hun ontwikkeling. In dit thema zul je daarom leren wat de achtergronden zijn van VVE en het VVE-beleid, kennis opdoen over de verschillende ontwikkelingstheorieën en de diverse VVE programma’s.

 

Taal- en interactievaardigheden

Taal is het middel om te communiceren en stelt de mens in staat informatie te verzamelen en met elkaar in contact te komen. Een goede taalontwikkeling is daarom zeer belangrijk. De basis hiervan wordt gelegd in de eerste levensjaren van een kind. Ouders en professionals spelen hierbij een belangrijke rol. In dit thema leer je hoe de taalontwikkeling op natuurlijke wijze verloopt, welke interactievaardigheden er toegepast kunnen worden bij gesprekken met kinderen, welke passende talige activiteiten je kunt aanbieden en hoe je een uitdagende omgeving kunt creëren voor het stimuleren van de taalontwikkeling.

 

Rekenen en wiskunde

Kinderen ontwikkelen zich doordat zij zoveel mogelijk aan het denken worden gezet. Reken- en wiskundespelletjes en onderzoekjes zijn daarvoor erg geschikt. Door middel van getallen en meten ontdekken en begrijpen kinderen al op jonge leeftijd de wereld om hen heen. Dit gaat gepaard met spel en veel taal. In dit thema leer je wat de tussendoelen van rekenen en wiskunde zijn, wat de rol van de professional is, wat betekenisvolle situaties zijn voor de ontwikkeling op dit gebied en hoe je deze kunt creëren en integreren.

 

In periode 5 worden hoofdstuk 1, 5 en 6 behandeld.

Link naar hoofdstuk 1

Link naar hoofdstuk 5

Link naar hoofdstuk 6

 

Colofon

Het arrangement 2016 OA - P05 BO Voorschoolse – en Vroegschoolse Educatie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Pedagogisch werk Onderwijs assistent Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2017-11-15 10:00:17
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
2016 OA - P05 BO Voorschoolse – en Vroegschoolse Educatie
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open