BPV opleidingen Paardensport - en houderij Zone.college

BPV opleidingen Paardensport - en houderij Zone.college

BPV opleiding Paardensport - en houderij Zone.college

Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs (MBO) van onze school Zone.college is de beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is het leren van het vak in de praktijk. Je gaat dus concreet bij een bedrijf, instelling of organisatie aan de slag. Gemiddeld genomen zijn dit twee dagen per week, de overige drie dagen ben je op school voor de theorie.

De BPV (stage) bereidt je voor op het uitoefenen van het volwaardige beroep en helpt om een goede overstap te maken van onderwijs naar arbeidsmarkt. Ook leer je de normen en waarden die in het beroep een rol spelen en ervaart wat het betekent om binnen een organisatie werkzaam te zijn. Om je diploma te halen, moet je de BPV periodes met een voldoende afsluiten.

Je volgt een opleiding in het werkveld Paardensport - en houderij bij Zone.college. De officiële benaming en het bijbehorende (Crebo) nummer van deze opleidingen staan hieronder vermeld. Deze kan je soms nodig hebben bij het zoeken van een passend BPV bedrijf en invullen van de juiste formulieren voor aanvang van je BPV periode.

 

-Vakbekwaam medewerker paardensport - en houderij          Crebonummer 25470                       niveau 3

-Bedrijfsleider paardensport - en houderij                                Crebonummer 25468                       niveau 4

 

Tevens vind je in dit arrangement informatie over regels omtrent het aanvragen en inleveren van je stagecontract. Lees deze goed door. Om te weten waar jij op beoordeeld wordt tijdens je stage zijn tevens de beoordelingsformulieren per leerjaar toegevoegd. Het kan zijn dat je stageopdrachten moet maken, deze zijn ook hier te vinden.

 

Beroepsbeschrijving niveau 3

Open bestand Beroepsbeschrijving medewerker paardensport - en houderij

Beroepsbeschrijving niveau 4

Open bestand Beroepsbeschrijving bedrijfsleider paardensport - en houderij

Passend BPV bedrijf zoeken

Binnen de opleiding Paardenhouderij heb je een hele brede keuze aan mogelijke BPV adressen. Zo kun je denken aan bijvoorbeeld een manege, springstal, paardenkliniek, stoeterij, handelstal, dressuurstal of een combinatie van deze disciplines in één bedrijf. 

Uiteraard is je persoonlijke interesse in één van de bovenstaande type bedrijven een belangrijke factor bij het zoeken van een voor jouw passend BPV bedrijf. Ook speelt waarschijnlijk de bereikbaarheid van het bedrijf een rol en is de werksfeer ook belangrijk.

Daarnaast heb je te maken met de beschikbaarheid van de stageplaatsen binnen het bedrijf welke jouw voorkeur heeft. Daarom de volgende tip!

Begin tijdig met het zoeken en bemachtigen van een stageplaats, zo heb je de meeste kans op een plaats die je aanspreekt!

Hiermee laat je ook nog eens direct een goede eerste indruk achter bij de BPV bedrijven.

 

Werkwijze

Wanneer je voor jezelf een keuze hebt gemaakt waar je graag een BPV zou willen doen, is het handig dit met je coach te bespreken. Die kan je helpen bij het maken van een geschikte keuze, die hopelijk past bij je persoonlijke interesse.

Wanneer je ergens wilt gaan beginnen aan een stage is het belangrijk te onderzoeken of het bedrijf een geschikte leerplek kan bieden. Hiervoor moeten alle bedrijven of organisaties in het bezit zijn van een erkenning als "erkend leerbedrijf'. De organisatie die dit uitvoert voor alle bedrijven in (en buiten) Nederland, is:

Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

https://www.s-bb.nl/

Een onderdeel van SBB is http://www.stagemarkt.nl/Zoeken

Op de bovenstaande site kun je controlen of een bedrijf of organisatie de benodigde erkening heeft. Het gaat echter nog een stapje verder het bedrijf moet namelijk de erkening hebben voor de opleiding die jij volgt.

Zoals al eerder aangegeven volg je hoogstwaarschijnlijk 1 van de onderstaande opleidingen:

 

 

-Vakbekwaam medewerker paardenhouderij - en sport        crebonummer 25470           niveau 3

-Bedrijfsleider paardenhouderij - en sport                             crebonummer 25468           niveau 4

 

 

 

 

 

 

Bedrijf zonder erkenning

Je kent of hebt een bedrijf (in de paardenhouderij sector) gevonden waar je graag een BPV zou willen volbrengen, maar helaas is dit bedrijf niet voorzien van een erkenning. Wanneer ze wel interesse hebben in het begeleiden van jou als student kunnen ze een erkenning aanvragen bij SBB.

Hieronder een link waarbij een bedrijf een erkenning kan aanvragen.

https://www.s-bb.nl/bedrijven/erkenning/leerbedrijf-worden

 

Na de aanvraag door het betreffende bedrijf of de organisatie wordt de aanvraag door SBB in behandeling genomen. Soms komt er zelf een adviseur van SBB op het bedrijf om te controleren of bespreken voor welke opleiding er een erkenning uitgereikt kan worden.

Wanneer alles in orde blijkt duurt het meestal 10 werkdagen voordat het bedrijf daadwerkelijk te vinden is op

http://www.stagemarkt.nl/Zoeken

Pas wanneer het bedrijf te vinden is op deze website kun je de BPV aanvraag op school doen. Hoe dit werkt wordt uitgelegt in de volgende sectie "BPV aanvragen" van dit arrangement.  

 

 

Hieronder staan de algemene voorwaarden waaraan het bedrijf of de organisatie in ieder geval moet voldoen om een erkenning te krijgen.

 

Voorwaarden voor erkenning

De Wet educatie en beroepsonderwijs verplicht mbo-studenten het praktijkgedeelte van hun opleiding te volgen bij een erkend leerbedrijf. Dit noemen we de beroepspraktijkvorming (BPV).

Als erkend leerbedrijf voldoet u aan de volgende voorwaarden:

  1. U biedt de student een goede en veilige werkplek die aansluit bij zijn opleiding. Daar oefent de student het beroep uit waarvoor hij in opleiding is, met de werkprocessen en werkzaamheden die daarbij horen.
  2. U stelt een praktijkopleider aan die de eisen van de opleiding kent en in staat is de student op de werkvloer op te leiden en te coachen. U maakt tijd, ruimte en middelen vrij om de praktijkopleider zijn taak te laten uitvoeren.
  3. U bent bereid om samen te werken met de school en SBB en u verstrekt daartoe de benodigde informatie.
  4. U gaat akkoord met vermelding van uw bedrijfsgegevens op Stagemarkt.nl, de website waar studenten een stageplaats of leerbaan zoeken in het mbo.

Bedrijf zonder de juiste erkenning

Heeft het bedrijf of de organisatie waar je je BPV wil doen wel een erkenning, maar niet de erkenning voor de opleiding die jij volgt. In dit geval kunnen ze vrij makkelijk hun erkenning uitbreiden. Dit ook op de website van SBB. Hieronder wederom de link.

https://www.s-bb.nl/bedrijven/erkenning/erkenning-uitbreiden

 

Solliciteren bij het BPV bedrijf

Wanneer je een passend bedrijf, instelling of organisatie hebt gevonden waar je graag een BPV periode zou willen volbrengen, is het moment daar om contact te leggen.

Voor een BPV (stage) plaats, voldoet het meestal om telefonisch contact op te nemen of een bezoekje te brengen aan het bedrijf en te vragen naar de mogelijkheden. Meestal volgt er dan een persoonlijk kennismakingsgesprek en wordt er besproken wat, waarom en hoe er BPV (stage) gelopen moet worden. Dit lijkt eigenlijk erg veel op een sollicitatie gesprek. Handige tips voor een sollicitatiegesprek vind je in één van de onderstaande rubrieken.

Sommige bedrijven, instellingen of organisaties willen graag, ook voor BPV (stage) aanvragen een 'echte' sollicitatie brief en C.V. ontvangen voordat ze je eventueel uitnodigen voor een kennismakingsgesprek.

Handige tips hiervoor vind je ook in de onderstaande rubrieken.

 

Voor extra hulp hiermee, kun je ook bij je coach of BPV coördinator terecht !

Een sollicitatiebrief schrijven

Je zult soms een sollicitatiebrief moeten schrijven om je interesse voor een BPV (stage) kenbaar te maken. Een sollicitatiebrief is een soort advertentie over jezelf: je brief moet de belangstelling wekken van het erkende leerbedrijf. Het doel van een sollicitatiebrief is dan ook dat het leerbedrijf jou uitnodigd voor een persoonlijk gesprek. Het is daarom belangrijk dat je sollicitatiebrief er verzorgd uitziet.

Vormgeving

Een goede vormgeving maakt een brief prettig leesbaar. Denk aan de volgende punten:

  • Typ je brief op de computer (tenzij specifiek gevraagd wordt om een handgeschreven brief).
  • Kies een goed leesbaar lettertype en een goed leesbare lettergrootte. Gebruik geen verschillende lettertypes door elkaar.
  • Maak een scherpe afdruk op wit papier.

Indeling

Kies een logische indeling en zet bij elkaar wat bij elkaar hoort.

Zet rechts bovenaan de brief je eigen naam en je adresgegevens. En zet links bovenaan de naam van bedrijf de naam van de contactpersoon en de adresgegevens van het bedrijf. Vermeld ook plaatsnaam, datum en het onderwerp van de brief.

  1. De eigenlijke brief bestaat uit ongeveer vier alinea's. In de eerste alinea geef je aan waarom je de brief schrijft (je wilt stage lopen!) en waar je de stage of leerbaan gevonden hebt.
  2. In de tweede alinea geef je aan waarom je geschikt bent voor deze stage of leerbaan. Vertel iets over je opleiding, je eventuele werkervaring, je persoonlijke eigenschappen en kennis.
  3. In de derde alinea vertel je iets over je motivatie: waarom wil je deze stage of leerbaan en waarom bij dit bedrijf?
  4. Sluit de brief kort af; zeg bijvoorbeeld dat je je sollicitatie graag in een gesprek wilt komen toelichten.

Maak je brief niet te lang: één pagina A4 is meestal lang genoeg. Onderaan de brief zet je je handtekening en zet je nogmaals je naam.

Zie in de bijlage onderaan in deze rubriek een voorbeeld indeling.

Schrijfstijl

Een brief die in een prettige stijl geschreven is, leest makkelijker en wekt vertrouwen. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier van schrijven. De één schrijft makkelijker een brief dan de ander. Deze tips kunnen je helpen bij de stijl van je brief:

  • Formuleer vriendelijk, beleefd en zakelijk.
  • Schrijf de brief altijd in u-vorm.
  • Noem in de aanhef van de brief de naam van de persoon aan wie die is gericht. Dus niet 'geachte heer/mevrouw'.
  • Houd het simpel. Gebruik eenvoudige woorden en maak niet te lange zinnen.
  • Schrijf bondig: schrap dingen die niet van belang zijn voor de lezer.
  • Begin niet elke zin met 'ik', maar wissel af. De eerste zin nooit met 'ik' beginnen! Denk aan de samenhang tussen je brief en je curriculum vitae (cv). Jaartallen en feitelijke gegevens over je opleiding en eventuele werkervaring staan in je cv.
  • Verbeter taal- en spelfouten. Vertrouw niet alleen op de automatische spellingcontrole, maar lees je brief goed na.
  • Laat de brief als hij klaar is door iemand anders lezen. Anderen halen vaak fouten uit een brief en je kunt zo ook meteen testen of je brief goed overkomt.

Verzending

Als je de brief geschreven en geprint hebt, ben je nog niet klaar. Ook de manier waarop je de brief verzendt, is van belang:

  • Maak een kopie van de brief voor jezelf.
  • Stuur nooit originele formulieren (zoals diploma's) mee, maar maak kopieën.
  • Doe je brief, cv en eventuele andere bijlagen in een niet te kleine, schone envelop.
  • Adresseer de envelop goed: vermeld onder de bedrijfsnaam de juiste afdeling.
  • Zet op de achterzijde je eigen adres en plak voldoende postzegels.

 

Bron: SBB https://www.s-bb.nl/studenten/handige-tips

 

Open bestand Indeling sollicitatiebrief

Een CV maken

Cv staat voor het Latijnse begrip 'curriculum vitae', wat 'levensloop' betekent. Een goed cv geeft een bedrijf in één oogopslag een goede indruk van wie je bent en wat je kunt. Het is een soort visitekaartje van jezelf. Net als een sollicitatiebrief moet een cv er verzorgd uitzien. De werkgever zal vooral aan de hand van je cv in combinatie met je sollicitatiebrief beslissen of je op sollicitatiegesprek mag komen.

Tips

Een cv is iets anders dan een sollicitatiebrief. In een cv maak je gebruik van telegramstijl: schrijf heel kort en zakelijk.

  • Beperk je cv tot maximaal twee A4'tjes en print je cv niet tweezijdig uit.
  • Zorg dat het cv overzichtelijk is: maak een duidelijke indeling.
  • Vermijd schrijffouten in je cv.
  • Probeer zo veel mogelijk informatie puntsgewijs te vermelden.
  • Vermijd jargon.
  • Schrijf je cv op de computer. Zo kun je het steeds aanpassen en opnieuw gebruiken.
  • Kies een goed leesbaar lettertype en een goed leesbare lettergrootte. Gebruik geen verschillende lettertypes door elkaar.
  • Gebruik een ruime lay-out met veel witregels en een duidelijke kantlijn.
  • Gebruik inspringingen (tabs) en opsommingen om duidelijk te laten zien wat waarbij hoort.
  • Wees voorzichtig met afkortingen van functies en dergelijke.
  • Indien mogelijk, voeg een nette pasfoto van jezelf toe aan je cv.

Opbouw

Een cv bestaat uit vier onderdelen:

  1. Persoonsgegevens
    Hier zet je je naam, adres, geboortedatum- en plaats, telefoonnummer en e-mailadres.
  2. Opleidingen en cursussen
    Vermeld hier alle diploma's en certificaten die je behaald hebt. Begin met de belangrijkste en vermeld de rest in chronologische volgorde (het laatst behaalde diploma eerst). Vermeld ook modules en cursusonderdelen.
  3. Werkervaring
    Noem de bedrijven waarvoor je gewerkt hebt en vermeld erbij welke functies je hebt gehad. Begin ook hier met de belangrijkste en vermeld de rest in chronologische volgorde (je laatste werkervaring eerst). Vergeet eventuele vakantiebaantjes en onbetaald werk niet!
  4. Andere ervaringen en vaardigheden
    Hier kun je informatie kwijt over je persoonlijke eigenschappen, je hobby's en je vrijetijdsbesteding. Besteed hierbij aandacht aan die ervaringen en vaardigheden, waarvan je denkt dat die voor deze sollicitatie relevant kunnen zijn. Wees voorzichtig met afkortingen van functies en dergelijke.

 

Bron: SBB https://www.s-bb.nl/studenten/handige-tips

 

Open bestand voorbeeld cv.png

Open bestand voorbeeld cv2.jpg

Het sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is een belangrijke gebeurtenis en daarom vaak spannend. Als je goed bent voorbereid, gaat zo'n gesprek vaak een stuk gemakkelijker. We geven hier enkele tips om rekening mee te houden bij de voorbereiding en bij het gesprek zelf.

Vóór het sollicitatiegesprek

Rook niet voor het gesprek en vraag ook niet of dat tijdens het gesprek mag. Zet vooraf je mobieltje uit.

Verdiepen in het bedrijf

De voorbereiding van het sollicitatiegesprek is bijna net zo belangrijk als de sollicitatie zelf. Het is belangrijk dat je informatie over het bedrijf verzamelt. Als je de website van een bedrijf bezoekt, kun je vaak zien wat hun visie en missie is. Deze informatie is erg belangrijk om een goede indruk te kunnen maken.

Bedenk welke vragen men aan je zou kunnen stellen, zoals:

  • Wat zijn jouw sterke kanten?
  • Wat zijn jouw zwakke kanten?
  • Werk je graag individueel of juist liever binnen een groep?
  • Waarom solliciteer je naar deze functie?
  • Waarom zouden wij jou moeten aannemen?
  • Wat vind je belangrijk in het leven?

Vragen stellen

Tijdens een sollicitatiegesprek zal de werkgever je veel vragen stellen. Zorg ervoor dat jij ook wat vragen hebt; want de kans is groot dat de werkgever je ook de gelegenheid geeft om vragen te stellen. Zorg dan dat je ook een vraag stelt. Hiermee laat je meteen je interesse voor de gewenste baan zien. Bijvoorbeeld:

  • Hoeveel medewerkers werken binnen het bedrijf?
  • Welke mogelijkheden hebben medewerkers om zich te ontwikkelen?

Plaats/ tijd

Zoek goed uit waar je moet zijn en zorg dat je op tijd bent.

Uiterlijk

Draag geschikte kleding. Houd rekening met het bedrijf waar je naartoe gaat en met de functie waarop je solliciteert. Zorg dat je kleding en schoenen schoon zijn. Kies in ieder geval kleding waar je je lekker in voelt.

Checklist voor je sollicitatiegesprek

  • Belangrijke papieren: sollicitatiebrief, cv, uitnodigingsbrief en kopieën van je diploma's
  • Adresgegevens en telefoonnummer
  • Naam van de persoon waarmee je een afspraak hebt
  • Agenda
  • Pen/notitieboek
  • Identiteitbewijs

Tijdens het sollicitatiegesprek

  • Stel je voor aan je gesprekspartner(s): ga staan, kijk hem/haar aan, geef een hand en zeg duidelijk je naam.
  • Probeer op een rustige en nette manier je eerste ontmoeting te hebben met je gesprekspartner. Laat het initiatief vooral tijdens de ontmoeting bij deze medewerker van het bedrijf, jij bent namelijk gast en je gesprekspartner is je gastheer of gastvrouw. De eerste drie minuten van een sollicitatiegesprek zijn erg belangrijk. De eerste indruk die iemand maakt, blijft vaak hangen. Probeer je zo ontspannen mogelijk te gedragen. Let wel op dat je niet ongeïnteresseerd lijkt.
  • Lichaamstaal is belangrijk tijdens een gesprek. Uit bewegingen en houding leiden mensen veel af. Ga ontspannen zitten, maar niet onderuitgezakt. Kijk je gesprekpartner(s) aan.
  • Geef rustig en duidelijk antwoord op vragen. Neem de tijd om na te denken. Als je iets niet verstaat of begrijpt, vraag dan om herhaling of uitleg.
  • Gedraag je niet anders dan je bent. Meestal hebben mensen het wel door als je jezelf anders voordoet dan je bent.
  • Benadruk je positieve kanten, maar doe jezelf niet beter voor dan je bent. Probeer bijvoorbeeld uit te leggen hoe je met zwakke kanten van jezelf omgaat.
  • Zorg dat je antwoorden krijgt op de vragen die je stelt. Vraag desnoods door. Vraag hoe de procedure verder gaat en wanneer en hoe je meer hoort.
  • Ga bij het afscheid staan en geef je gesprekpartner(s) opnieuw een hand en bedank voor het gesprek.

Na het gesprek

Maak na je gesprek een korte notitie met onder andere de naam van je contactpersoon en wat de afspraken zijn die tijdens het gesprek zijn gemaakt. Zo kun je enkele dagen later gemakkelijk de naam terug vinden als je het bedrijf zou willen bellen voor verder te informatie.

Neem niet de dag na je gesprek weer contact op met het bedrijf; laat ze jou terugbellen.

 

 

Bron: SBB https://www.s-bb.nl/studenten/handige-tips

 

Solliciteren via internet

Stuur je sollicitatie alleen via e-mail als het stagebedrijf die mogelijkheid heeft, of er speciaal om vraagt. We geven hier enkele tips voor het solliciteren per e-mail.

  • Gebruik je persoonlijke e-mailadres in verband met retourmail. Gebruik geen anonieme e-mailadressen zoals droomprins@yahoo.com.
  • Zorg ervoor dat je naam en/of je achternaam in het mailadres terug te vinden zijn.
  • Zorg dat je naar de juiste persoon en het juiste mailadres mailt.
  • Vermeld in de onderwerpregel om welke stageplaats of leerbaan het gaat.
  • Kies een goed leesbaar lettertype en lettergrootte. Gebruik geen verschillende lettertypes door elkaar.
  • Gebruik in een e-mailbericht, net als in een gewone brief, een logische indeling. Begin met een aanhef en vertel achtereenvolgens waarom je geschikt bent voor de stage en wat je motivatie is.
  • Plaats witregels tussen de alinea's.
  • Ook een e-mail mag geen taal- en typefouten bevatten! Controleer het bericht dus goed voordat je het verstuurt.
  • Stuur je cv als een apart Wordbestand mee.
  • Je kunt ook de brief zelf als Worddocument meesturen.
  • Geef in e-mailbericht aan welke bijlage(n) je meestuurt.
  • Vergeet de bijlage(n) niet mee te sturen.
  • Stuur niet tegelijk dezelfde e-mail naar verschillende bedrijven, want zo geef je geen persoonlijke aandacht aan het bedrijf. Ook is kans op maken van vergissingen groot.

 

Bron: SBB https://www.s-bb.nl/studenten/handige-tips

 

BPV aanvragen op school

Wanneer je met een voor jouw opleiding erkend en passend leerbedrijf overeengekomen bent, dat je daar mag beginnen met de BPV periode, is het de bedoeling dat je dit op school kenbaar maakt!

Dit moet je doen door een BPV aanvraag formulier (BPV format) in te vullen en te emailen naar je coach! Die controleert of de keuze van je BPV bedrijf is toegestaan en of alle gegevens correct zijn ingevuld!

Op het moment dat alles klopt, zorgt je coach ervoor dat je aanvraag verder wordt verwerkt. Daarna is het gebruikelijk dat je binnen 15 werkdagen met de post, je BPV overeenkomsten thuis kunt verwachten.

 

Hieronder vindt je het BPV aanvraag formulier.

Open bestand Format aanvraag BPV overeenkomst.xlsx

BPV bedrijf wijzigen

In bijzondere gevallen kan het voorkomen dat een student van BPV bedrijf gaat wisselen tijdens het schooljaar. terwijl de einddatum op de overeenkomst nog niet is bereikt. Dit mag nooit zomaar op initiatief van een student. Dit gaat eerst altijd in overleg of medeweten van je coach, die dit is samenspraak met het BPV bedrijf doet.

Wanneer er toch een wisseling gaat plaats vinden, moet de lopende overeenkomst van het huidige BPV bedrijf worden verbroken en een nieuwe worden opgesteld. Hiervoor moet een ander format worden ingevuld die hieronder te vinden is.

 

Open bestand Format wijzigen BPV overeenkomst.xlsx

BPV overeenkomst

Zoals net al eerder vermeld in de vorige rubriek, krijg je meestal binnen 10 werkdagen na het aanvragen middels het format, de BPV overeenkomsten thuisgestuurd per post. De BPV overeenkomsten zijn in 3-voud aanwezig.

Het is de bedoeling dat alle betrokken partijen de overeenkomsten ondertekenen, de school (MBO directeur) dit is reeds gedaan, jezelf (ben je nog geen 18 jaar, ook een ouder of verzorger) en het BPV bedrijf.

Het is de verantwoordelijkheid van de student om dit te regelen. Dan is:

1 exemplaar voor jezelf (de student)

1 exemplaar voor het BPV bedrijf

1 exemplaar voor Zone.college

Je moet dus 1 exemplaar met alle benodigde handtekeningen retourneren aan Zone.college. Hiervoor zit een enveloppe bijgesloten met het postadres van de MBO administratie in Lochem, ook hoeft er geen postzegel op deze envloppe. Je kan deze eventueel ook inleveren bij de receptie van onze school.

 

Denk eraan dat je mag pas beginnen met je BPV periode wanneer de overeenkomst bij de MBO administratie van Zone.college in Lochem aanwezig is !!!

 

Dit heeft de volgende 2 redenen:

-Je bent vanuit Zone.college niet verzekerd voor eventuele schade en wellicht zelf aansprakelijk.

-Je BPV uren tellen niet mee dan de begin datum op de BPV overeenkomst. Dit kan er dus voor zorgen dat je het aantal BPV uren dat je per schooljaar moet volbrengen niet haalt.

 

Ook het bovenstaande geeft weer aan dat tijdig zoeken, regelen en vastleggen van je BPV belangrijk is en je geen BPV dagen gaat missen. Deze procedures kosten ook tijd!

 

 

 

Hieronder een voorbeeld van de Beroepspraktijkovereenkomst, het gehele document is ook te openen. Hier staan alle bepalingen in die van toepassing zijn op het contract dat alle betrokken partijen ondertekenen.

Open bestand Voorbeeld BPV overeenkomst

Belangrijke regels rondom BPV

Open bestand BPV reglement Paardenhouderij

Algemene regels tijdens de BPV

*Je blijft altijd beleefd en netjes naar collega's, klanten, bezoekers en uiteraard de dieren. Let hierbij op je taalgebruik.

*Je ziet er representatief uit: goede persoonlijke hygiëne zoals korte, schone nagels, net kapsel, gepaste kleding en wellicht een beetje deodorant. Bij twijfels overleg je met je stagebegeleider.

*Je komt op tijd. Gemiste tijd/dagen (ook ziek zijn) haal je in overleg met het BPV bedrijf in.

*Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw opdrachten en leerproces. Zorg dat je met vragen en/of opdrachten vanuit school op tijd in gesprek gaat met je stagebegeleider.

*Toon interesse en neem een actieve werkhouding aan.

*Het gebruik van je mobiele telefoon en roken doe je voor en na je stage. Eventuele andere afspraken voor tijdens de stage kun je maken met je stagebegeleider.

 

Ziekte

*Afmelden uiteraard bij je BPV adres volgens afspraken van het bedrijf. Bij voorkeur Bellen! Ook bellen naar school voor de ziektemelding (receptie!)

*Wanneer je weer begint je je ook beter melden! Een ziektemelding blijft standaard 1 week staan ben je die week erna weer ziek, moet je dit opnieuw melden op school, maar ook bij je BPV bedrijf.

*BPV dagen waarop studenten zich ziekmelden, moeten worden ingehaald in schoolvakanties en/of weekenden, dit in overleg met coach en BPV bedrijf.

 

BPV registratie

*Studenten zijn verplicht zelf dagen/uren bij te houden en laten ondertekenen door de BPV begeleider. Dit in het daarvoor bestemde boekje.

*1 BPV dag vanuit school, is 8 uur.

*Heb je eerder dan het rooster aan je jaarlijkse BPV tijd voldaan, door bijvoorbeeld dagelijks 10 uur BPV te doen, betekend dit niet automatisch dat je eerder kunt stoppen met de BPV dan de einddatum op je BPV overeenkomst. Wel kan er wellicht  in overleg met je coach, afspraken met het BPV adres worden gemaakt over een goed invulling van je uren.

 

Problemen tijdens de BPV

*Indien mogelijk bespreekbaar maken op het BPV adres, eventueel met coach. Daarna komt de BPV coördinator pas in beeld.

*Het zelfstandig verlaten/stoppen/beëindigingen van de BPV zonder overleg met de coach is niet toegestaan.

*2  keer voortijdig afgebroken BPV zonder overleg met school of weggestuurd worden door het bedrijf, door niet functioneren op de BPV bedrijven betekent over het algemeen einde studie.

 

BPV bezoeken

*Per student zijn er minimaal 3 contactmomenten per jaar, dit is over het algemeen 2 keer een bezoek aan het bedrijf en 1 keer telefonisch.

1ste bezoek uitleg over de te leren zaken gedurende het jaar, opdrachten, PVB en dergelijke belangrijke zaken.

2de contactmoment is tussentijdse evaluatie

3de  afsluitend gesprek/beoordeling van de stageperiode.

*BPV bedrijf geeft aan dat de student naar tevredenheid functioneert, alle praktische vaardigheden bezit en/of de student voldoende sociale vaardigheden bezit.

*Bij verschillende BPV adressen per leerjaar of korte blokstages, is er minstens met elk bedrijf contact geweest door de coach.

 

Overige belangrijke regels

*Student is zelf verantwoordelijk voor het vinden van een passend BPV adres.

*Bedrijf moet de juiste erkenning hebben van SBB, voor de lopende opleiding (crebo code) van de student. www.Stagemarkt.nl

*Geen getekende BPV overeenkomst terug op school (administratie Lochem), voor aanvang van de BPV periode, betekent geen geldende stage uren en er is geen verzekering vanuit school. De student en het BPV bedrijf zijn dan zelf volledig aansprakelijk voor mogelijke schade.

*De leerlingen zijn verplicht hun stage uren / dagen bij te houden en te laten ondertekenen door de BPV begeleider. Dit in het daarvoor bestemde BPV boekje.

*Per leerjaar een ander BPV bedrijf.

*Maximaal 2 BPV periodes gedurende de opleiding bij hetzelfde bedrijf.

*Studenten uit dezelfde klas mogen geen BPV op hetzelfde stageadres uitvoeren(regulier). Uitzonderingen worden gemaakt voor buitenregio/buitenland stages. Dit in overleg met coaches.

Voel je veilig tijdens BPV

Als je BPV hebt (of stage) willen we dat jij je veilig voelt.
Voel je je niet veilig, omdat je te maken hebt met ongewenst gedrag, neem dan contact op met je BPV-begeleider van school.

Wat is ongewenst gedrag?
-       (seksuele) intimidatie
-       discriminerend gedrag
-       agressie, geweld (uitschelden, beledigen, schoppen, slaan, met een wapen dreigen en/of overvallen worden, bedreigen, intimideren, onder druk zetten, thuissituatie bedreigen en het beschadigen van eigendommen)
-       pesten (intimiderend gedrag dat structureel is en waarmee de ander jou opzettelijk wil kwetsen of vernederen)
 
Als je contact hebt opgenomen met je BPV-begeleider, dan neemt hij of zij jouw melding in behandeling en gaat met jou daarover in gesprek en, als het nodig is, ook met het BPV-bedrijf om een goede oplossing te zoeken.
 
Omdat wij als school verantwoordelijk zijn voor de BPV, willen wij dat je zo’n onveilige situatie meldt en niet zelf een oplossing gaat zoeken.
 
Je kunt ook een beroep doen op de interne vertrouwens persoon en de externe vertrouwenspersoon.
Op
https://www.aoc-oost.nl/contact/klachten-en-bezwaar.html vind je de bijlage van de klachtenregeling, daarin staat wie de interne vertrouwenspersonen zijn en vind je de gegevens van de externe vertrouwenspersoon.

Ook staat op die site staan:
-       Een filmpje van de externe vertrouwenspersoon:
o    In dit filmpje stelt de externe vertrouwenspersoon mevrouw J.A. Visser zich voor, vertelt zij wat ongewenst gedrag is en legt zij het werk van de interne of externe vertrouwenspersoon verder uit.
-       Een link naar het klachtenformulier:
o    Via dit formulier kun je een klacht indienen over een situatie van ongewenst gedrag. Als je klacht hebt ingediend, dan neemt de Externe Klachtencommissie Ongewenst gedrag jouw klacht vervolgens in behandeling.
-       De klachtenregeling bij Ongewenst gedrag:
o    Hierin staat wat de Externe Klachtencommissie Ongewenst gedrag doet wanneer zij een klacht over ongewenst gedrag in behandeling heeft genomen.

BPV opdrachten / beoordeling

Hier vind je de BPV boekjes, hierin staan de beoordelingsformulieren voor het einde van de BPV periode en in dit boekje kun je de BPV dagen/uren bijhouden.

 

Beoordelingsformulier en opdrachten leerjaar 1

In leerjaar 1 leer je vooral over de voeding en verzorging van het paard. Ook krijg je inzicht in het trainen van paarden, zowel op de grond als onder het zadel. Op school krijg je verschillende IO's waarin hier aandacht aan wordt besteed. Het is belangrijk dat jij op stage de mogelijkheid krijgt om je zoveel mogelijk op deze vlakken te ontwikkelen.

De beoordelingsformulieren geven jou en je stagebieder alvast een indruk van de werkzaamheden en vaardigheden die jij moet doen/bezitten.

Door het maken van de stageopdrachten verdiep jij je in het bedrijf en word je bewust van zaken die er spelen.

 

Open bestand BPV opdrachten leerjaar 1

Open bestand BPV beoordeling leerjaar 1

Beoordelingsformulier en opdrachten leerjaar 2

In leerjaar 2 breid jij de kennis en vaardigheden die jij reeds in leerjaar 1 op hebt gedaan verder uit. Je weet inmiddels wat er nodig is voor een goed stalmanagement maar weet bijvoorbeeld ook waar jouw sterke en zwakke punten liggen. Hier werk je, in overleg met je coach en (nieuwe) stagebieder, gericht aan.

Dit leerjaar start je met het volgen van keuzevakken, je hebt hiervoor gekozen omdat hier je interesse ligt en je de mogelijkheid krijgt om je te specialiseren op een bepaald vlak. Gebruik hier de werkzaamheden en ervaringen op je stagebedrijf dan ook voor. Ook ga je dit jaar samen met je klasgenoten een eigen concours organiseren. Dit vergt veel tijd en organisatietalent. Je stagebedrijf kan hier vast ook een adviserende rol in spelen.

Je vindt hier de beoordelingsformulieren die gebruikt gaan worden en tevens de opdrachten die je dient te maken. Het kan zijn dat de opdracht deels hetzelfde is als hetgeen je vorig jaar moest maken. Dit heeft te maken met het feit dat jij ook bij dit bedrijf moeite moet doen om het bedrijf en de organisatie te leren kennen.

 

Open bestand BPV opdrachten leerjaar 2

Open bestand BPV beoordeling leerjaar 2

Beoordelingsformulier en opdrachten leerjaar 3

Je bent begonnen met het laatste jaar van je opleiding. Ook dit jaar loop je stage. Een buitenregiostage in het eerste blok van leerjaar 3 en daarna ga je in je eigen omgeving weer stage lopen. Dit jaar zul je dus twee verschillende stagebedrijven hebben.

Omdat het je laatste jaar is verwachten we dat je alle basisvaardigheden van een bekwame stalmedewerker redelijk onder de knie hebt. Je weet wat een goed stalmanagement inhoudt en kunt paarden trainen. Door deze ervaring verwachten wij dat je inmiddels zelf een visie en mening over verschillende onderwerpen in de sector hebt ontwikkeld. Het is belangrijk dat jij deze goed kunt verwoorden. Ook ga je dit jaar werken aan het uitbreiden van je netwerk en specialisme. Dit alles om straks je baankansen en plaats in de maatschappij te versterken.

De beoordelingsformulieren en stageopdrachten zijn hieronder toegevoegd.

Je start het leerjaar met een buitenregiostage tot aan de herfstvakantie. Hieronder vind je de opdracht die je tijdens deze stage hoort te maken. Deze opdracht lever je na terugkomst in bij je coach, datum in overleg.

 

Open bestand BPV opdracht leerjaar 3

Open bestand BPV beoordeling leerjaar 3.3

Open bestand BPV beoordeling 3.4

BPV informatiegids

De BPV informatiegids is bedoeld voor alle pratijkopleiders en studenten in het mbo van Zone.college

In de gids in algemene informatie te vinden ten aanzien van de BPV. Als voorbeeld komt het onderwijsconcept van Zone.college aan bod, er is een sectie aangaande verzekeringen, ieders taken rondom de BPV en de belangrijke algemene produceres worden in behandeling genomen.

Aan informatie uit deze gids kan geen rechten worden ontleend. De gegevens dienen als ondersteuning.

BPV gids 2019-2020

BPV buiten de regio of in het buitenland

BPV of stage buiten je regio of in het buitenland is vaak een hele mooie en leerzame ervaring. Naast dat je met je vak bezig kunt zijn leer je vaak ook beter een buitenlandse taal. Je ontwikkelt verantwoordelijksheidsgevoel en zelfstandigheid en maakt daarnaast kennis met een andere cultuur en omgeving. School beschouwt een stage als buiten de regio wanneer deze op circa 50 kilometer hemelsbreed van je woonplaats af ligt. Buitenland spreekt vanzelf, dit zijn stageplaatsen die gelegen zijn buiten onze landgrens.

Op dit moment is deze stageperiode gepland in leerjaar 3 van de opleiding. Ze vinden plaats in het eerst blok van het leerjaar. Het is belangrijk dat je vooraf goed onderzoekt waar jij deze buitenkans wilt benutten. Ga dus in overleg met je coach en andere ervaringsdeskundigen voor een onvergetelijke ervaring.

Let op: ook buitenregio en buitenlandadressen moeten goedgekeurd zijn bij de SBB. Is dit nog niet aan de orde dan kan het bedrijf zich snel en eenvoudig aanmelden. Laat dit je dus in eerste instantie niet weerhouden tijdens het aanschrijven of zoeken van een bedrijf.

Aanvraag formulier Erasmus + Mobiliteitssubsidie

Informatiearrangement Erasmus beurs BPV

Online formulier aanvragen Erasmus beurs

Ervaringen buitenregio/buitenlandstage

Hier vind je ervaringen van leerlingen uit leerjaar 3 die buitenregio stage hebben gelopen.

Annelie Dekker ging naar Houwen-Tiebot Stables in Limburg. Dit is een kort verslag van haar eerste weken:

Ik heb een super leuke stage!
Het is een bedrijf met springpaarden die worden gereden door liza tiebot en kristian houwen. Ook staan hier een aantal hengsten waar jos en trudi houwen mee fokken maar de hengsten zijn ook actief in de springsport.
Er zijn in totaal bijna 30 paarden waarvan ee nog 6 jonge hengsten staan die klaar worden gemaakt voor de hengsten keuring of voor de verkoop.
dus het is hier best druk, genoeg te doen haha
De eerste week heb ik al veel geleerd vooral hoe het bedrijf in elkaar zit en het hoe je op verschillende manieren een paard kan longeren zoals met een kaptoom of een conditie training.
Ik heb super leuke collega's die mij super hebben geholpen de eerste paar dagen en de werksfeer in dit bedrijf is heel fijn ik heb het hier super naar mijn zin!

 

Rachel Blikmans uit klas AP4.3 reisde af naar Brabant en vond een stageplek bij stal Hendrix (http://www.stalhendrix.nl/nl/). Dit zijn haar bevindingen uit de eerste weken:

Ik heb het superleuk op stage en ik leer erg veel. In de eerste week heb ik direct al een beetje mogen rijden, ook met een aantal paarden lekker de bossen in geweest. Afgelopen weekend ben ik 4 dagen mee geweest op internationaal concours CSI2* in Peelbergen. Ik had 3 paarden om te groomen en ik groomde voor Tim van den Oetelaar, hij rijd voor Hendrix. Verder is het op stal heel erg druk. De veiling komt er aan over 2 weken. We hebben hier bijna 20 paarden staan op het moment voor de veiling en die worden vol op uitgeprobeerd. Elke dag zijn er wel klanten op het bedrijf. Dus het is echt gekkenwerk haha, we maken lange dagen.

Verder heb ik ook superleuke huisgenootjes waar ik goed mee overweg kan. Dus alles gaat prima hier!

Contactgegevens BPV coördinator

Locatie Almelo: Mevr. M. Overgoor

movergoor@zone.college