Het economisch ontwikkelingspeil - v456

Het economisch ontwikkelingspeil - v456

Introductie

In deze opdracht kijken jullie naar het economisch ontwikkelingspeil van Angola, Brazilië en Portugal en naar cijfers op het gebied van verstedelijking, geboorte en sterfte en beroepsbevolking. De informatie komt uit verschillende informatiebronnen met statistische gegevens: Gapminder, Google Public Data Explorer en het statistiekkatern in de Grote Bosatlas.

Uit cijfers is veel op te maken, maar de interpretatie van getallen is vaak een heikel punt. Winston Churchill schijnt over statistieken te hebben gezegd: “Ik geloof alleen de statistieken die ik zelf vervalst heb.”
Een ander veelgehoord statistieken-citaat van ‘een wijs staatsman’: “Er zijn drie soorten leugens: leugens, verdomde leugens en statistieken.”
Dat klinkt niet echt positief, maar toch is onderzoek meestal op cijfers gebaseerd.

Colofon

Het arrangement Het economisch ontwikkelingspeil - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-28 14:45:39
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''Het economisch ontwikkelingspeil" besproken. In de tweede helft van de 20e eeuw zijn steeds meer mensen in steden gaan wonen. Rond 1900 woonde 12-15% van de wereldbevolking in steden, maar in 2007 was dat al meer dan de helft. Tegen 2050 wordt verwacht dat 70% van de mensen in stedelijke gebieden zal wonen. De verstedelijking hangt af van de economische ontwikkeling van landen. Rijkere landen hebben meestal meer verstedelijking en dit gebeurt geleidelijker. Nederland is een voorbeeld, met 80% stedelijke bevolking. Levensverwachting stijgt en geboorte- en sterftecijfers dalen wereldwijd. Landen met een hoger economisch niveau hebben meestal lagere geboorte- en sterftecijfers. In Nederland werkt nog maar 2% in de landbouw, terwijl 80% in diensten werkt, zoals verwacht bij ontwikkelde landen. Dit patroon wordt onderzocht voor Angola, Brazilië en Portugal met gegevens uit de Grote Bosatlas.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, economische ontwikkeling, geboortecijfer, stercollectie, sterftecijfer, verstedelijking, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open