Je kunt op allerlei verschillende manieren een instructiefilm inzetten in de les:
Als onderdeel van 'flipping the classroom'
Als naslagwerk voor je leerlingen
Als onderdeel van verrijkingsmateriaal
Als opdracht voor je leerlingen: 'maak zelf een instructiefilm'. (bijv. ieder groepje een ander onderdeel van de lesstof laten uitleggen en vervolgens de filmpjes met de hele klas delen)
Tijdens het nakijken een filmpje met feedback voor je leerlingen opnemen.
Vormen
Voor je het instructiefilmpje gaat maken, kun je je van alles afvragen: ben je bijvoorbeeld zelf in beeld? Werk je met animaties? Is er tekst in beeld? Neem je je eigen stem op? Afhankelijk van het antwoord zul je andere tools nodig hebben om je filmpje te maken. Gelukkig zijn er veel tools beschikbaar die je kunt gebruiken om je instructiefilm te maken.
Er zijn allerlei verschillende manieren om een instructiefilm te maken.
Tekst/animatie met geluid: instructiefilm maken van je PowerPoint
Bijna iedereen gebruikt PowerPoint in de les als ondersteuning van bijvoorbeeld de klassikale uitleg. Van zo'n PowerPoint kun je op een heel eenvoudige manier een instructiefilmpje maken. Voor veel mensen zal dat een groot voordeel zijn, de beelden zijn dan in feite al klaar en je hoeft alleen nog maar geluid in te spreken.
Tekst/animatie met geluid, evt. je gezicht in beeld + interactiviteit: PowerPoint en Office Mix
Met Office Mix kun je nog een stapje verder gaan. Ook Office Mix werkt op basis van een (bestaande) PowerPoint presentatie. Via Office Mix kun je hier geluid bij opnemen, maar ook zorgen dat je eigen gezicht bij je instructiefilm in beeld komt. Daarnaast kun je je instructiefilmpje aanvullen met bijvoorbeeld meerkeuzevragen voor je leerlingen.
Jezelf opnemen en de video monteren
Het is natuurlijk ook mogelijk om jezelf op te nemen terwijl je bijvoorbeeld staat uit te leggen voor een digibord. Daarna kun je je filmpje dan eventueel bewerken.
Je scherm opnemen
Je kunt ook een instructiefilmpje maken door je eigen scherm op te nemen en daarbij geluid in te spreken. Het ligt voor de hand om deze methode te gebruiken wanneer je bijvoorbeeld wilt uitleggen hoe bepaalde software werkt, maar er kan veel meer mee. Je kunt bijvoorbeeld ook de digibordsoftware op je laptop gebruiken bij je uitleg, of een specifiek tekenprogramma.
Een film maken van je powerpoint
Je kunt in een handomdraai een fimpje met geluid maken van je PowerPointpresentatie. Hieronder vind je de handleiding. Voorwaarde: je hebt wel PowerPoint 2010 of hoger nodig.
Handleiding film maken van PowerPoint
Film maken van PowerPoint (2010 en 2013)
Film maken van PowerPoint (2016)
Film en interactieve vragen met PowerPoint en Office Mix
Van een PowerPoint presentatie maak je snel en gemakkelijk een filmpje met geluid. Dat zijn standaardfunctionaliteiten van PowerPoint.
Maar: met de gratis add-on voor PowerPoint 'Office-Mix' kun je zelfs nog verder gaan. Je maakt in een handomdraai een film met geluid van je PowerPoint waarbij je veel extra mogelijkheden hebt:
je kunt je webcam aanzetten terwijl je uitlegt bij PowerPoint sheets en zo zelf in beeld blijven
je kunt gemakkelijk tekenen op een lege sheet
je kunt je eigen scherm opnemen
je kunt stukjes van youtubo-filmpjes opnemen met slechts erg weinig kwaliteitsverlies
je kunt interactieve vragen toevoegen
je presentatie is online bereikbaar voor je leerlingen. Je kunt ervoor kiezen om ze te laten inloggen.
Leerlingen kunnen je presentatie dan bekijken maar daarnaast ook de interactieve vragen maken.
Bij de vragen zitten 'analytics': als je leerlingen waren ingelogd kun je als docent zien wat je leerlingen hebben gedaan.
Nadat je de add-on hebt geinstalleerd kun je diverse 'apps' toevoegen (in filmpje 2 wordt één van die apps gebruikt). In de Office Mix rechtsonder worden een aantal mogelijkheden getoond.
In de filmpjes hieronder van Gerard Lodder wordt uitgelegd hoe het werkt.
Installeren van de add-on en je presentatie opnemen
Meerkeuzevragen toevoegen aan je PowerPoint presentatie
Het delen van je Office Mix presentatie
Dit is een voorbeeldje van alle mogelijkheden binnen een Office Mix presentatie.
Zelf filmen en monteren
Uiteraard kun je ook jezelf gewoon met een camera of telefoon op een statief opnemen terwijl je iets aan het uitleggen of presenteren bent. Of je laat een een ander zo'n opname maken.
Tip: kijk de opname nog eens terug en knip eventuele minder geslaagde gedeeltes (bijv. het vermanen van een leerling) er even tussenuit met een videobewerkingstool.
Windows Live MovieMaker
Een vrij simpele tool is Windows live moviemaker. Jammer genoeg heeft Microsoft aangegeven Windows Live Moviemaker niet langer te ondersteunen. Zij hebben toegezegd dat er een vervanging komt. Deze is echter nog niet beschikbaar. Heb je Windows Live Moviemaker op je computer staan, dan is er geen enkel bezwaar tegen om dit te blijven gebruiken.
VideoPad Editor
Heb je geen Windows Live MovieMaker of wil je op zoek naar een alternatief, dan kan je denken aan VideoPad Editor. Je kunt het (voor niet-commercieel gebruik) gratis downloaden. Er is tegen een beperkt bedrag ook een uitgebreider versie beschikbaar.
Je kunt VideoPad downloaden via onderstaande link.
Wil je online bewerken en monteren dan zijn ook daarvoor veel verschillende tools beschikbaar die ook een gratis versie ter beschiiking stellen. Bij zo'n gratis versie moet je dan vaak wel een korte videotijd en/of een watermerk voor lief nemen. Daarnaast is het ook mogelijk om online video's te bewerken via Youtube.
Technisch formaat van je filmpje
Tip: Er zijn veel technische mogelijkheden om filmmateriaal op te nemen en te bewerken. Filmmateriaal ontstaat mede daardoor in allerlei vormen/bestandsformaten. In het algemeen is het formaat MP4 een algemeen bruikbaar formaat voor je filmpjes. Dit wordt door praktisch alle tools geaccepteerd.
Handleiding videobewerkingssoftware
Bron: gratiscursus.be
Handleiding Windows Live MovieMaker
Bron: Seniorweb
Handleiding Windows Live MovieMaker
Het is mogelijk om op simpele wijze je scherm op te nemen met alles wat zich daar afspeelt. Daarnaast kun je ook nog eens geluid inspreken. Heel handig voor het maken van instructiefilmpjes. Je kunt je filmpje bijvoorbeeld op Youtube (of in Office365) zetten. De link plaats je vervolgens in de elo. Flipping the classroom!
Screencast-o-matic
Met Screencast-o-matic kun je supersimpel online screencasts opnemen.
De gratis versie is wél voorzien van een watermerk.
tip (1-10-2016) voor gebruikers van Windows 10: sinds de 'laatste versie' kan het zijn dat het geluid van je filmpje ineens niet meer goed wordt opgenomen: het klinkt laag en vervormd. Zo los je het op.
Handleiding Screencast-o-matic
Beknopte handleiding
Beknopte uitleg mogelijk-
heden
Film ter beschikking stellen
Heb je een instructiefilm gemaakt, dan is het van belang om deze ter beschikking te stellen aan de leerlingen.
Dat kan op verschillende manieren.
Het filmpje rechtstreeks in de elo plaatsen (In SOMtoday kan dit met filmpjes tot 250 Mb)
Het filmpje uploaden naar Youtube en vervolgens de link opnemen in de elo.
Het filmpje uploaden naar Youtube en de link verwerken in een Wikiwijsarrangement. De link naar het Wikiwijsarrangement staat in de elo.
Het filmpje uploaden in Office365 en de link in de elo opnemen.
...
Uploaden naar Youtube
Besluit je om je film te uploaden naar Youtube dan heb je daar nog de keuze of je de film 'besloten' wilt delen (alleen beschikbaar voor mensen aan wie jij de link hebt gegeven) 'privé wilt houden (jij ziet het filmpje maar niemand anders) of publiek wilt delen (iedereen kan het filmpje zien en bekijken).
Handleiding uploaden Youtube
Bron: gratiscursus.be
Account aanmaken en film uploaden in Youtube
Hoe maak je een youtube-account aan (als je al een google-account hebt, kun je dat gebruiken) en hoe uploadt je een filmpje:
Opnemen in Wikiwijsarrangement
Heb je je film geupload naar Youtube, dan kan je de film opnemen in een Wikiwijsarrangement. Het filmpje wordt dan 'ingesloten' getoond: de leerlingen kunnen het direct afspelen en je kunt de film combineren met ander materiaal.
Handleiding filmpje opnemen in Wikiwijsarrangement
Filmpje opnemen in Wikiwijs-arrangement
Uploaden video in Office 365
Er zijn verschillende manieren om een film naar internet te uploaden. Dat kan via Youtube of Vimeo, maar als je school werkt met Office 365 kun je ook daar films uploaden.
Standaard zijn geuploade films alleen toegankelijk voor mensen met het juiste Office 365 - account. Je kunt op die manier dus een besloten videokanaal inrichten.
Handleiding uploaden video in Office365
Uploaden video in Office365
Opnemen video in PowerPoint
een beetje vicieuze cirkel is het wel...maar je kunt een instructievideo ook weer opnemen in een PowerPoint-presentatie.
Hoe dat moet staat, zowel voor Powerpoint 2007 als Powerpoint 2010 hieronder uitgewerkt.
Het arrangement Instructiefilm maken is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Je kunt op allerlei verschillende manieren een instructiefilmpje inzetten in de les. Je kunt ook je leerlingen een instructiefilmpje laten maken. In dit arrangement worden een aantal mogelijkheden en tools om een instructiefilm te maken belicht
Je kunt op allerlei verschillende manieren een instructiefilmpje inzetten in de les. Je kunt ook je leerlingen een instructiefilmpje laten maken. In dit arrangement worden een aantal mogelijkheden en tools om een instructiefilm te maken belicht
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.