Instructiefilm maken

Instructiefilm maken

Inleiding

Lesideeën

Je kunt op allerlei verschillende manieren een instructiefilm inzetten in de les:

  • Als onderdeel van 'flipping the classroom'
  • Als naslagwerk voor je leerlingen
  • Als onderdeel van verrijkingsmateriaal
  • Als opdracht voor je leerlingen: 'maak zelf een instructiefilm'. (bijv. ieder groepje een ander onderdeel van de lesstof laten uitleggen en vervolgens de filmpjes met de hele klas delen)
  • Tijdens het nakijken een filmpje met feedback voor je leerlingen opnemen.

Vormen

Voor je het instructiefilmpje gaat maken, kun je je van alles afvragen: ben je bijvoorbeeld zelf in beeld? Werk je met animaties? Is er tekst in beeld? Neem je je eigen stem op? Afhankelijk van het antwoord zul je andere tools nodig hebben om je filmpje te maken. Gelukkig zijn er veel tools beschikbaar die je kunt gebruiken om je instructiefilm te maken.

Waar moet je aan denken bij het maken van een instructievideo?

Verschillende types instructiefilms maken

Er zijn allerlei verschillende manieren om een instructiefilm te maken.

Tekst/animatie met geluid: instructiefilm maken van je PowerPoint

Bijna iedereen gebruikt PowerPoint in de les als ondersteuning van bijvoorbeeld de klassikale uitleg. Van zo'n PowerPoint kun je op een heel eenvoudige manier een instructiefilmpje maken. Voor veel mensen zal dat een groot voordeel zijn, de beelden zijn dan in feite al klaar en je hoeft alleen nog maar geluid in te spreken.

Tekst/animatie met geluid, evt. je gezicht in beeld + interactiviteit: PowerPoint en Office Mix

Met Office Mix kun je nog een stapje verder gaan. Ook Office Mix werkt op basis van een (bestaande) PowerPoint presentatie. Via Office Mix kun je hier geluid bij opnemen, maar ook zorgen dat je eigen gezicht bij je instructiefilm in beeld komt. Daarnaast kun je je instructiefilmpje aanvullen met bijvoorbeeld meerkeuzevragen voor je leerlingen.

Jezelf opnemen en de video monteren

Het is natuurlijk ook mogelijk om jezelf op te nemen terwijl je bijvoorbeeld staat uit te leggen voor een digibord. Daarna kun je je filmpje dan eventueel bewerken.

Je scherm opnemen

Je kunt ook een instructiefilmpje maken door je eigen scherm op te nemen en daarbij geluid in te spreken. Het ligt voor de hand om deze methode te gebruiken wanneer je bijvoorbeeld wilt uitleggen hoe bepaalde software werkt, maar er kan veel meer mee. Je kunt bijvoorbeeld ook de digibordsoftware op je laptop gebruiken bij je uitleg, of een specifiek tekenprogramma.

Een film maken van je powerpoint

Je kunt in een handomdraai een fimpje met geluid maken van je PowerPointpresentatie. Hieronder vind je de handleiding. Voorwaarde: je hebt wel PowerPoint 2010 of hoger nodig.

Handleiding film maken van PowerPoint

Film maken van PowerPoint (2010 en 2013)

Film maken van PowerPoint (2016)

 

Film en interactieve vragen met PowerPoint en Office Mix

Van een PowerPoint presentatie maak je snel en gemakkelijk een filmpje met geluid. Dat zijn standaardfunctionaliteiten van PowerPoint.

Maar: met de gratis add-on voor PowerPoint 'Office-Mix' kun je zelfs nog verder gaan. Je maakt in een handomdraai een film met geluid van je PowerPoint waarbij je veel extra mogelijkheden hebt:

  • je kunt je webcam aanzetten terwijl je uitlegt bij PowerPoint sheets en zo zelf in beeld blijven
  • je kunt gemakkelijk tekenen op een lege sheet
  • je kunt je eigen scherm opnemen
  • je kunt stukjes van youtubo-filmpjes opnemen met slechts erg weinig kwaliteitsverlies
  • je kunt interactieve vragen toevoegen
  • je presentatie is online bereikbaar voor je leerlingen. Je kunt ervoor kiezen om ze te laten inloggen.
  • Leerlingen kunnen je presentatie dan bekijken maar daarnaast ook de interactieve vragen maken.
  • Bij de vragen zitten 'analytics': als je leerlingen waren ingelogd kun je als docent zien wat je leerlingen hebben gedaan.

Gratis download Office Mix

Nadat je de add-on hebt geinstalleerd kun je diverse 'apps' toevoegen (in filmpje 2 wordt één van die apps gebruikt). In de Office Mix rechtsonder worden een aantal mogelijkheden getoond.

In de filmpjes hieronder van Gerard Lodder wordt uitgelegd hoe het werkt.

Installeren van de add-on en je presentatie opnemen

Meerkeuzevragen toevoegen aan je PowerPoint presentatie

Het delen van je Office Mix presentatie

Dit is een voorbeeldje van alle mogelijkheden binnen een Office Mix presentatie.

 

Zelf filmen en monteren

Uiteraard kun je ook jezelf gewoon met een camera of telefoon op een statief opnemen terwijl je iets aan het uitleggen of presenteren bent. Of je laat een een ander zo'n opname maken.

Tip: kijk de opname nog eens terug en knip eventuele minder geslaagde gedeeltes (bijv. het vermanen van een leerling) er even tussenuit met een videobewerkingstool.

Windows Live MovieMaker

Een vrij simpele tool is Windows live moviemaker. Jammer genoeg heeft Microsoft aangegeven Windows Live Moviemaker niet langer te ondersteunen. Zij hebben toegezegd dat er een vervanging komt. Deze is echter nog niet beschikbaar. Heb je Windows Live Moviemaker op je computer staan, dan is er geen enkel bezwaar tegen om dit te blijven gebruiken.

VideoPad Editor

Heb je geen Windows Live MovieMaker of wil je op zoek naar een alternatief, dan kan je denken aan VideoPad Editor. Je kunt het (voor niet-commercieel gebruik) gratis downloaden. Er is tegen een beperkt bedrag ook een uitgebreider versie beschikbaar.

Je kunt VideoPad downloaden via onderstaande link.

Download VideoPad Video Editor

Bewerken/monteren met iPad/iPhone

Voor iPads/iPhonies wordt vaak iMovie gebruikt.

Online bewerken en monteren van films

Wil je online bewerken en monteren dan zijn ook daarvoor veel verschillende tools beschikbaar die ook een gratis versie ter beschiiking stellen. Bij zo'n gratis versie moet je dan vaak wel een korte videotijd en/of een watermerk voor lief nemen. Daarnaast is het ook mogelijk om online video's te bewerken via Youtube.

Technisch formaat van je filmpje

Tip: Er zijn veel technische mogelijkheden om filmmateriaal op te nemen en te bewerken. Filmmateriaal ontstaat mede daardoor in allerlei vormen/bestandsformaten. In het algemeen is het formaat MP4 een algemeen bruikbaar formaat voor je filmpjes. Dit wordt door praktisch alle tools geaccepteerd.

Handleiding videobewerkingssoftware

Bron: gratiscursus.be
Handleiding Windows Live MovieMaker

Bron: Seniorweb
Handleiding Windows Live MovieMaker

Handleiding VideoPad Editor

Studiekaart monteren met Windows Live MovieMaker

Handleiding iMovie Video's bewerken met YouTube

 

Screencasts maken

Het is mogelijk om op simpele wijze je scherm op te nemen met alles wat zich daar afspeelt. Daarnaast kun je ook nog eens geluid inspreken. Heel handig voor het maken van instructiefilmpjes. Je kunt je filmpje bijvoorbeeld op Youtube (of in Office365) zetten. De link plaats je vervolgens in de elo. Flipping the classroom!

Screencast-o-matic

Met Screencast-o-matic kun je supersimpel online screencasts opnemen.

De gratis versie is wél voorzien van een watermerk.

Bron: Vernieuwenderwijs

tip (1-10-2016) voor gebruikers van Windows 10: sinds de 'laatste versie' kan het zijn dat het geluid van je filmpje ineens niet meer goed wordt opgenomen: het klinkt laag en vervormd. Zo los je het op.

Handleiding Screencast-o-matic

Beknopte handleiding

Beknopte uitleg mogelijk-
heden

Film ter beschikking stellen

Heb je een instructiefilm gemaakt, dan is het van belang om deze ter beschikking te stellen aan de leerlingen.

Dat kan op verschillende manieren.

  • Het filmpje rechtstreeks in de elo plaatsen (In SOMtoday kan dit met filmpjes tot 250 Mb)
  • Het filmpje uploaden naar Youtube en vervolgens de link opnemen in de elo.
  • Het filmpje uploaden naar Youtube en de link verwerken in een Wikiwijsarrangement. De link naar het Wikiwijsarrangement staat in de elo.
  • Het filmpje uploaden in Office365 en de link in de elo opnemen.
  • ...

 

Uploaden naar Youtube

Besluit je om je film te uploaden naar Youtube dan heb je daar nog de keuze of je de film 'besloten' wilt delen (alleen beschikbaar voor mensen aan wie jij de link hebt gegeven) 'privé wilt houden (jij ziet het filmpje maar niemand anders) of publiek wilt delen (iedereen kan het filmpje zien en bekijken).

Handleiding uploaden Youtube

Bron: gratiscursus.be
Account aanmaken en film uploaden in Youtube

Hoe maak je een youtube-account aan (als je al een google-account hebt, kun je dat gebruiken) en hoe uploadt je een filmpje:

 

Opnemen in Wikiwijsarrangement

Heb je je film geupload naar Youtube, dan kan je de film opnemen in een Wikiwijsarrangement. Het filmpje wordt dan 'ingesloten' getoond: de leerlingen kunnen het direct afspelen en je kunt de film combineren met ander materiaal.

Handleiding filmpje opnemen in Wikiwijsarrangement

Filmpje opnemen in Wikiwijs-arrangement

 

Uploaden video in Office 365

Er zijn verschillende manieren om een film naar internet te uploaden. Dat kan via Youtube of Vimeo, maar als je school werkt met Office 365 kun je ook daar films uploaden.

Standaard zijn geuploade films alleen toegankelijk voor mensen met het juiste Office 365 - account. Je kunt op die manier dus een besloten videokanaal inrichten.

Handleiding uploaden video in Office365

Uploaden video in Office365

 

Opnemen video in PowerPoint

een beetje vicieuze cirkel is het wel...maar je kunt een instructievideo ook weer opnemen in een PowerPoint-presentatie.

Hoe dat moet staat, zowel voor Powerpoint 2007 als Powerpoint 2010 hieronder uitgewerkt.

Een filmpje toevoegen aan een powerpointpresentatie (2007)

Filmpje embedden in Powerpointpresentatie 2010 en 2013


  •  
  • Het arrangement Instructiefilm maken is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2018-05-23 16:08:11
    Licentie
    CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Uploaden video in Office 365

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Je kunt op allerlei verschillende manieren een instructiefilmpje inzetten in de les. Je kunt ook je leerlingen een instructiefilmpje laten maken. In dit arrangement worden een aantal mogelijkheden en tools om een instructiefilm te maken belicht
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VWO 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; HAVO 4; HAVO 1; VWO 6; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 5; VWO 4; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; HAVO 2; VMBO gemengde leerweg, 4; VWO 5; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    film, gedeeld_door_mondriaan, hooghuis, instructiefilm

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    04. Digitale vaardigheden docenten. (z.d.).

    Film

    https://maken.wikiwijs.nl/71386/Film