VOEDING IN DE PEDICUREPRAKTIJK

VOEDING IN DE PEDICUREPRAKTIJK

Inleiding

Veel leesplezier!

Welkom op deze informatieve wikiwijs!

Leuk dat je je wilt verdiepen op het gebied van voeding. Deze website gaat over voeding in de pedicurepraktijk. Je hebt als pedicure niet direct met voeding te maken, maar het is wel interessant om te weten hoe het met voeding en diabetes zit en of voeding invloed heeft op de nagelgroei. Deze informatie kun je delen met je klanten of gebruiken voor jezelf. Over voeding valt ontzettend veel te vertellen. Heel veel waarheden van nu zijn morgen misschien al geen waarheid meer. Er wordt veel onderzoek gedaan naar voeding en inzichten veranderen. Soms spreken adviezen elkaar ook tegen. Bij het maken van deze website heb ik geprobeerd zoveel mogelijk de nieuwste wetenschappelijke inzichten weer te geven uit betrouwbare bronnen. Dit is iets wat ik ook aanraadt; probeer altijd de bron te achterhalen. Wie heeft het geschreven en wat voor belang heeft iemand erbij. Mijn belang is om je informatie te verstrekken en je veel leesplezier te bieden. Dus veel plezier bij het lezen!

VOEDING EN DIABETES

Wat is diabetes?

Diabetes (suikerziekte) is een chronische ziekte. Er zijn twee types (1 en 2). De ziekten hebben met elkaar gemeen dat de opname van glucose (bloedsuiker) door de lichaamscellen niet goed werkt. Het hormoon insuline is hiervoor nodig. Insuline maakt namelijk de celwand doorlaatbaar voor glucose. Glucose is nodig voor de cellen voor opbouw en energie. Insuline werkt eigenlijk als een sleutel; het opent de 'deuren' van de lichaamscellen zodat de glucose naar binnen kan gaan. Verder regelt insuline opslag van glucose in de lever (als glycogeen). 

Bij type 1 wordt er helemaal geen insuline aangemaakt. De oorzaak hiervoor is dat de cellen (eilandjes van Langerhans) in de alvleesklier vernietigd worden door het eigen immuunsysteem (auto-immuunziekte). Omgevings en voedingsfactoren lijken ook een rol te spelen bij het ontstaan. Ook zijn er aanwijzingen dat borstvoeding dit risico verminderd. Erfelijkheid speelt een veel kleinere rol dan bij type 2. Bij type 1 moet je altijd insuline spuiten. Insuline kan niet per tablet in worden genomen omdat het afgebroken wordt door maagzuur. Met de hoeveelheid insuline moet rekening gehouden worden met de inspanning, hoeveelheid eten en bijvoorbeeld stress.

Bij type 2 wordt er wel insuline aangemaakt. Maar door veroudering en welvaart (overgewicht) niet goed genoeg. Het lichaam is minder gevoelig voor insuline. Doordat de cellen ongevoeliger worden voor insuline (insulineresistentie), nemen de cellen minder glucose op en stijgt de bloedsuiker. De alvleesklier moet dan harder werken om aan de vraag naar meer insuline te voldoen. Hierdoor raakt de alvleesklier uitgeput en maakt nog minder insuline aan. Soms is het nodig om insuline toe te dienen, en/of tabletten, die de cellen weer gevoeliger maken voor insuline. Verder kan voeding invloed hebben, met name bij type 2. Type 2 komt tegenwoordig ook bij jonge mensen voor. Vroeger werd het ook wel ouderdomsuiker genoemd, maar dit klopt dus niet meer. Uit recent onderzoek blijkt (Diabetes Fonds, 2015) dat er in Nederland 1 miljoen mensen met diabetes type 2  zijn en er komen wekelijks 1100 bij. Er zijn een aantal risicofactoren die de kans groter maken om type 2 te onwikkelen:

  • Overgewicht (met name bij veel buikvet)> heeft ook invloed op verhoging cholesterol en meer kans op hart-en vaatziekten.
  • Weinig bewegen
  • Ouders, broers en zussen bekend met type 2
  • Als je zwangerschapsdiabetes hebt gehad
  • Hoge bloeddruk
  • Vetstofwisselingsstoornissen
  • Roken

Gevolgen van beide typen is een verhoging van de glucosespiegel in het bloed. Dit kan complicaties geven. Vooral als er veel schommelingen in de bloedsuiker zitten. Als dit langdurig bestaat is dit slecht voor hart-en bloedvaten en de zenuwen. Er kunnen beschadigingen aan de huid en gevoeligheid voor infecties ontstaan, want er is minder bloed-en zuurstoftoevoer en verminderd gevoel door zenuwbeschadiging. Belangrijk is dan ook de glucosewaarden onder controle te houden. Hoe dit moet verschilt per individu. Iedereen heeft een andere manier van leven. In overleg met de arts, verpleegkundige, diëtiste en persoon zelf zal er een behandelplan vastgesteld moeten worden. Gezond eten en bewegen zijn belangrijke uitgangspunten, naast tabletten of insuline.

Diabetes type 1 en 2 heten bijna het zelfde maar de oorzaken zijn heel verschillend. Hier bestaan veel misverstanden over. Vaak wordt gedacht dat alle vormen van diabetes ontstaan door te veel suiker, snoepen en een ongezonde leefstijl. Deze video legt het verschil kort maar krachtig uit.

Wat is diabetes?

Voedingsadviezen bij diabetes

Voeding en Diabetes.

Bij beide types is het van belang om de bloedsuiker zo constant mogelijk te houden en complicaties te voorkomen. Maar bij type 2 valt er veel winst te behalen met voeding. Hoe draagt voeding bij aan een gezonder leven met Diabetes?

 

 

 

 

 

 

  • Door een gezond gewicht en door te bewegen, verbetert de insulinegevoeligheid van de cellen, krijg je betere bloedsuikerwaarden en minder risico op hart- en vaatziekten.
  • Veel mensen met type 2 zijn te zwaar. Vooral bij vetophoping in en rondom de buik is het risico op hart-en vaatziekten groter. Ook zijn de lichaamscellen ongevoeliger voor insuline.
  • Alles draait om balans tussen de hoeveelheid calorieën die je eet en de hoeveelheid energie die je verbruikt (energiebalans). Als de balans doorslaat doordat je over een lange periode te veel eet of te weinig beweegt, word je zwaarder. Het komst soms voor dat iemand door genoeg af te vallen helemaal geen medicatie voor diabetes type 2 nodig heeft. Als je overgewicht hebt kan 5 tot 15% afvallen al een verbetering opleveren van je bloedsuikerwaarden, de insulinegevoeligheid van je cellen, het cholesterolgehalte in je bloed en de bloeddruk. Het is dus heel belangrijk op je gewicht te letten. Als je wilt afvallen zal je gezond en niet te veel moeten eten en meer moeten bewegen. Een goed begin is de Schijf van Vijf van het voedingscentrum en geen extra's. Er zijn nog wat extra aandachtspunten:
    • Minder zout
    • Minder verzadigd vet
    • Veel vezels
    • 2x per week vis
    • Inname van suikerhoudende dranken beperken
    • Rood en bewerkt vlees beperken
    • Volkoren i.p.v. geraffineerde (witte) graanproducten
    • In de Schijf vanVijf zijn de adviezen voor zuivel anders. zuivel is ook gezond als je diabetes hebt, maar let als diabeet op producten waar geen suiker aan toegevoegd is en let bij kaas op de hoeveelheid zout.
    • Hoe zit het nu met de koolhydraten?
      • Zitten onder meer in brood, melk , suiker , honing, fruit, aardappelen en rijst.
      • Alle koolhydraten verhogen de bloedglucose. Het is belangrijk om op de soort en de hoeveelheid koolhydraten te letten.
      • Net als iedereen hebben mensen met diabetes koolhydraten nodig. Ze zijn nodig voor energie en onmisbaar voor het werken van de hersenen. Iemand met diabetes kan in principe net zo veel nemen, als iemand zonder. Alleen moeten ze er bewuster mee omgaan. Soms hebben ze baat bij minder, bij een dieet. Stem de koolhydraten af op behoefte. Worden er medicijnen of insuline gebruikt, dan moet de medicatie en hoeveelheid koolhydraten ook goed afgestemd worden.
      • Het is nog niet duidelijk of een koolhydraat arm dieet bij mensen met diabetes ook op de langere termijn werkt. Het heeft niet bij iedereen het gewenste effect. Er wordt nog onderzoek naar verricht. Het is wel duidelijk dat we ons bewust moeten worden van de hoeveelheid suiker die we binnen krijgen. Elke dag krijgen we 20 suikerklontjes binnen. Op dit moment zijn er 1 miljoen Nederlanders met diabetes type 2. Per week komen er 1000 bij. Er zal dus wat moeten gebeuren. Er zijn dus veel experimenten en onderzoeken naar het effect van (toegevoegde) suikers.
      • Na een maaltijd kan het bloedsuiker snel of langzaam stijgen. Het eten van veel vezels (o.a. in groente, fruit, noten) zorgt ervoor dat de bloedglucose niet te veel stijgt na de maaltijd. Een voeding met vezels heeft een lage Glycemische Index. Mensen die ondanks een gezond eetpatroon veel last houden van te hoge bloedsuikerpieken na de maaltijd, kunnen proberen of het helpt om voedingsmiddelen met een lage glycemische index (http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycemische-index.aspx?viewType=Print&viewClass=Print) te nemen.
      • Als koolhydraten gelijkmatig binnenkomen kan het lichaam ze beter verwerken. Dus regelmatig eten, verdeeld over de dag.
    • Hoe zit het nu met de vetten?
      • Verzadigde vetten vergroten de kans op diabetes en hebben een negatieve invloed op cholesterol, waardoor de kans op hart-en-vaatziekten toeneemt.
      • Enkelvoudige onverzadigde vetten, zoals in olijfolie, noten ,helpen om de insuline gevoeligheid te verbeteren. Dus deze vetten zijn aan te raden.
      • Eerder werd gedacht dat alles vetarm moest zijn. Maar vet is niet zo slecht als gedacht. Vetten zijn verzadigender dan suiker. Je bent eerder verzadigd en automatisch eet je dan minder calorieën.
  • Zijn extra vitamines ook nodig als je diabetes hebt? Het is in principe niet nodig als je gevarieerd eet. Je krijgt dan voldoende binnen. Veel theorieën zijn ook (nog) niet bewezen. Wel kan een vitamine B12 tekort ontstaan bij langdurig gebruik van bloedsuikerverlagende tabletten.. Soms zijn er supplementen nodig. De huisarts en de diëtist houden dit in de gaten.
  • Meerder voedingspatronen kunnen een positief effect hebben op glucosewaarden. Het is de aanbeveling om voedingsadviezen aan te passen op de individuele wensen en behoeften (budget, religie, cultuur, overtuiging, kennis). Een diëtist is de aangewezen persoon om hierbij te helpen.

 

AANVULLENDE INFO

Wat mag ik eten als ik diabetes heb?

http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/aandoeningen/wat-mag-ik-eten-als-ik-diabetes-heb-.aspx

 

 

Veel gestelde vragen over voeding en diabetes.

Voedingsrichtlijn Diabetes Nederlandse Diabetes Federatie FAQ

Vetten

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vetten.aspx

Koolhydraten

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koolhydraten.aspx

Voeten en Diabetes

Diabetes en wat betekent dat voor de verzorging van je voeten?

Op de website van de landelijke brancheorganisatie ProVoet voor pedicures, staat dit mooi uitgelegd.

https://www.provoet.nl/pages/39/consumenten/uw-voeten/diabetes/Diabetes.html

Laatste ontwikkelingen Diabetes

Vitamine B6 wellicht een middel tegen diabetes 2.

Aan de Universiteit van Maastricht hebben onderzoekers goede resultaten bij tests op muizen met overgewicht behaald.

https://www.podopost.nl/2017/03/vitamine-b6-wellicht-middel-tegen-diabetes-2/

Diabetesvoet eenvoudig te redden.

Plastisch chirurgen uit de Verenigde Staten en Nederland hebben een eenvoudige methode ontwikkeld om wonden aan tenen en voeten (en zelfs amputaties) te voorkomen bij mensen met diabetes. Dat meldt de Telegraaf (2017).

https://www.pressreader.com/netherlands/de-telegraaf/20170420/281603830343930

Voeding als medicijn? Uitzending van 1 vandaag 11 maart 2016

VOEDING EN NAGELS

Invloed van voeding op nagels.

Als je gezond en gevarieerd eet heb je waarschijnlijk gezonde nagels. Hoe sterk je nagels zijn is ook erfelijk bepaald. Net zoals de kwaliteit van je haar bijvoorbeeld. Je kunt de nagels versterken tot een voor jou optimaal niveau, maar dit is per persoon dus verschillend. Goed verzorgen van je nagels en nagelriemen is ook van invloed op het uiterlijk van de nagels. Wat betreft de voeding kun je bij tekorten, afwijkend eetpatroon of bij ziekte dit afzien aan je nagels. Denk aan splijten, breken, ribbels, verkleuren van de nagels. Nagels kunnen je gezondheid weerspiegelen. Komt je lichaam voedingsstoffen tekort, dan zal het deze eerst naar vitale organen brengen. De conditie van je nagels kan dan achteruit gaan.

Vitamines en mineralen dragen bij aan het behoud van gezonde nagels. Denk dan met name aan ijzer, selenium, zink, magnesium, vitamine D, vitamine B8 (biotine), calcium. Maar pas op met het toevoegen d.m.v. supplementen want een teveel kan ook weer invloed hebben op de nagels. Er is veel nog niet bewezen over de invloed van voedingsstoffen specifiek op de nagels. Zoals gezegd; als je gezond, gevarieerd en voldoende eet is dit voldoende bij een normale gezondheid.

Hieronder een aantal links met leuke, leesbare artikelen over nagels en de invloed van voeding (niet allemaal wetenschappelijk onderbouwd):

http://voeding.com/lifestyle/zo-krijg-je-mooie-en-sterke-nagels/

https://www.eetjemooi.nl/tips_gezond_eten/artikel/33/Voeding_kan_breken_of_splijten_van_nagels_tegenaan

http://energiekevrouwenacademie.nl/hoe-voed-je-je-nagels-haren-en-huid-van-binnenuit/

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/115872-nagelproblemen-herken-een-onderliggende-ziekte.html

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/kinderen/114493-voedingsadvies-voor-gezonde-haren-en-nagels.html

https://www.beautyspot.nl/nieuws/anatomie-van-de-nagel?utm_source=nieuwsbrief_November%202016%20-%20editie%203&utm_medium=email&utm_campaign=edm_Beautyspot.nl&utm_id=25969

HAPJES: LEKKER EN GEZOND

Tijdens de info-workshop zijn er ook een aantal hapjes gemaakt. Gewoon een paar lekkere hapjes, maar ook 'gezonde' hapjes waarbij rekening gehouden is met diabetes. Met diabetes kun je bijna alles eten. Maar gezond  is natuurlijk het beste. En ieder mens met diabetes heeft andere wensen als het gaat om eten. Waar kun je op letten bij diabetes:

Weinig suiker en veel vezels bij diabetes

Dit om te zorgen dat er geen piek in de bloedsuikerspiegel ontstaat.

De recepten en info over gezond snacken zijn onder het tabblad 'recepten'terug te vinden.

Recepten

https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/lekker-en-gezond-eten

http://www.boostyourhealth.nl/recept-heerlijke-snacks-geschikt-voor-diabetici/

https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/tussendoortjes

https://gezondnu.nl/dossiers/diabetesnu/diabetes/diabetes-hoe-snack-ik-gezond/

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/dieet/55719-gezonde-caloriearme-verjaardagshapjes.html

PowerPoint presentatie