10.4 Dekolonisatie Nederlands-Indië h45

10.4 Dekolonisatie Nederlands-Indië h45

Intro en probleemstelling

Iedere natie onafhankelijk?

Na de Tweede Wereldoorlog was het tijdperk van het kolonialisme voorbij. De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie waren de grote overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog. Ze wilden de vooroorlogse verhoudingen veranderen. De VS vond dat iedere natie onafhankelijk moest zijn. Engeland, Frankrijk, Nederland en België hadden veel koloniën. Verzwakt door de oorlog moesten ze zich met tegenzin neerleggen bij de nieuw ontstane situatie. De koloniën werden onafhankelijk.

Van Nederlands-Indië naar Republiek Indonesië
Nederland wilde na de Tweede Wereldoorlog Nederlands-Indië weer terug als kolonie. De Nederlandse leiders namen hun oude posities weer in. Maar de Japanse bezetting van Indonesië had in het land de wens om onafhankelijk te worden aangewakkerd. Nationalistische groeperingen eisten een onafhankelijke staat. Uiteindelijk kreeg de Nederlandse kolonie, mede door Amerikaanse druk op Nederland, haar zelfstandigheid en ging als Republiek Indonesië verder.

Probleemstelling

Dekolonisatie Nederlands-Indië
Het dekolonisatieproces van Nederlands-Indië verliep niet gemakkelijk. Nederland was niet bereid om Indië onafhankelijkheid te verlenen. Indië werd gezien als een onlosmakelijk deel van het koninkrijk.

Na de oorlog keek men anders tegen koloniën aan. De onderdrukking van een volk door een ander volk lag immers vers in het geheugen. Toch zagen de meeste Nederlanders de koloniale verhouding met Nederlands-Indië niet als onrechtvaardig of in strijd met de mensenrechten. Het idee om Indië op te moeten geven was voor veel Nederlanders onaanvaardbaar.

Eindproduct
Deze opdracht sluit je af met het maken van een digitale presentatie waarmee je de onafhankelijkheidsstrijd van Indië en de rol van Nederland in beeld brengt.

Colofon

Het arrangement 10.4 Dekolonisatie Nederlands-Indië h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-08-18 11:35:53
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

De opdracht 'Dekolonisatie: Nederlands Indië' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.

Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use

Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo, leerjaar 4 en 5. Dit is tijdvak 10 met het onderwerp: Dekolonisatie Nederlands-Indië. Het dekolonisatieproces van Nederlands-Indië versnelde toen de Japanners gingen samenwerken met de nationalistische partij onder Soekarno. Na de capitulatie van Japan in 1945 riep Soekarno twee dagen later de onafhankelijkheid uit, wat leidde tot gewelddadige gebeurtenissen tussen Nederland, Indonesische jongeren en de nationalisten zelf. De periode van 'Bersiap' was het gewelddadigst, waarbij duizenden mensen omkwamen. Er vonden onderhandelingen plaats, zoals de Malino conferentie en het Akkoord van Linggadjat. In 1947 besloot Nederland tot een grootscheeps militair optreden en stuurde troepenversterkingen naar Indonesië. Deze eerste ‘politionele actie’ was voor Nederland in militair opzicht een succes, maar moest al begin augustus onder druk van de Verenigde Staten worden beëindigd. Tijdens een tweede succesvolle 'politionele actie' werden Republikeinse leiders als Soekarno en Hatta gearresteerd. Toch waren beide acties politiek gezien mislukkingen en er kwam internationeel veel kritiek en Nederland moest weer onderhandelen. In december 1949 de soevereiniteitsoverdracht plaats, behalve voor Nieuw-Guinea, dat Nederland voorlopig behield. Het materiaal bespreekt ook het onderwerp Nederlandse militairen tegen Indonesische vrijheidsstrijders op West-Sumatra (in Indonesië). Begrippen die verder horen bij deze les zijn: Koude Oorlog, hegemonie, onafhankelijkheidsstrijd, Partai Nasional Indonesia (PNI), Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) en "Kwestie Nieuw Guinea".
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, dekolonisatie nederlands-indië, geschiedenis, hv45, indonesië, kwestie nieuw guinea, onafhankelijkheidsstrijd, politionele acties, soekarno, stercollectie
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open