09.1 Eerste Wereldoorlog h45

09.1 Eerste Wereldoorlog h45

Intro en probleemstelling

Oorzaken Eerste Wereldoorlog

Het is niet eenvoudig de oorzaken voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog te beschrijven. De betrokken landen hadden verschillende redenen om mee te vechten. Door deze verschillende redenen en door een aantal toevallige gebeurtenissen is het lastig om de oorzaken te begrijpen.

Verschillende historici
Veel historici breken zich nog steeds het hoofd over de motieven van de verschillende Europese landen en de oorzaken voor het uitbreken van de oorlog.
De ene historicus vindt dat het opkomend nationalisme van Duitsland de belangrijkste oorzaak was. Een andere historicus zegt dat het ‘de gekte’ van keizer Wilhelm II was. En een derde historicus wijt de oorlog vooral aan de instabiele bondgenoot­schappen die tussen de landen gesloten waren.

Probleemstelling

Redenen om mee te doen aan de Eerste Wereldoorlog
Ieder land had zijn eigen redenen om mee te doen aan de Eerste Wereldoorlog.
Daarom is het wegen van oorzaken voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog niet eenvoudig.
Blijkbaar is geschiedenis niet alleen een opsomming van feiten. Vaak kun je de gebeurtenissen op verschillende manieren uitleggen.

In deze opdracht doe je eerst onderzoek naar de oorzaken en vervolgens weeg jij af welke oorzaak doorslaggevend is geweest.

Eindproduct
Een debat over de oorzaken die hebben geleid tot de Eerste Wereldoorlog.
Ter voorbereiding op dit debat maak je drie tussenproducten:

  • Een lijst van de redenen van Europese landen om mee te doen aan de Eerste Wereldoorlog.
  • Een lijst van de oorzaken voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.
  • Een stelling waarin je de doorslaggevende oorzaak of oorzaken voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog verwoordt.

Colofon

Het arrangement 09.1 Eerste Wereldoorlog h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-04-20 14:58:21
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

De opdracht 'De Eerste Wereldoorlog' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.

Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use

Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo, leerjaar 4 en 5. Dit is tijdvak 9 met het onderwerp: De Eerste Wereldoorlog. De rivaliteit tussen Frankrijk en Duitsland ontstond na de nederlaag van Frankrijk in de oorlog van 1870. Duitsland werd een economische en militaire macht, wat het machtsevenwicht in Europa veranderde. Er ontstond een wapenwedloop tussen beide landen, waarbij Frankrijk toenadering zocht tot Rusland en Groot-Brittannië zich bij Frankrijk en Rusland aansloot om tegenwicht te bieden aan Duitsland. De koloniale ambities van Duitsland en de strijd om koloniën versterkten de rivaliteit. Nationalisme speelde ook een rol, waarbij de nationale eer van de landen op het spel stond. De moordaanslag op Frans Ferdinand van Oostenrijk-Hongarije in 1914 resulteerde in een oorlog tussen Oostenrijk-Hongarije en Servië, die snel escaleerde tot een wereldoorlog. De Verenigde Staten raakten betrokken bij de oorlog vanwege de onbeperkte duikbotenoorlog van Duitsland. De oorlog veranderde in een loopgravenoorlog aan het Westelijk front, waarbij nieuwe wapens en technologieën werden gebruikt, zoals gifgas, tanks en verbeterde artillerie. De Eerste Wereldoorlog eindigde met de betrokkenheid van verschillende landen en de Russische revolutie van 1917 had invloed op het verloop van de oorlog. Het materiaal bespreekt verder nog 'de ondergang van Weimar', 'oorlogsjournalistiek', 'Bismarck' en 'oorlogsvoering'.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
7 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, centralen en geallieerden, duikbotenoorlog, eerste wereldoorlog, geschiedenis, hv45, loopgravenoorlog, militaire grootmacht, stercollectie, wapenwedloop
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open