06.2 Wetenschappelijk denken h45

06.2 Wetenschappelijk denken h45

Intro en probleemstelling

Wetenschap

Wetenschap is misschien wel zo oud als de mensheid. Mensen bestuderen de werkelijkheid, nemen dingen waar en denken na. Zo proberen mensen te begrijpen hoe de wereld ‘in elkaar zit’.

Van beredeneren naar experimenteren
In de oudheid leek de "klassieke wetenschap" meer op wat wij nu filosofie noemen dan op de huidige natuurwetenschap (science). Hoe de werkelijkheid in elkaar zit werd beredeneerd en bediscus­sieerd. Wetenschap bedrijven gebeurde dus vooral door nadenken, theoretiseren en debatteren met collega’s. Waarnemen en experimenteren met speciaal ontwikkelde apparatuur ging men pas veel later in de geschiedenis doen.
Wetenschap heeft een grote invloed op de maatschappij en kan de loop van de geschiedenis ingrijpend beïnvloeden.

Probleemstelling

Zoektocht naar wijsheid
Wetenschap zoals we die nu kennen heeft een lange ontwikkeling achter de rug.
De kern ervan vinden we terug in de ‘zoektocht naar wijsheid’ (filo-sofia) van de eerste Griekse wetenschappers.
Toch is er veel verschil tussen de manier waarop de Griekse natuurfilosofen 2500 jaar geleden hun wetenschap beoefenden en de werkwijze van de onderzoekers in onze tijd.

In deze opdracht ga je onderzoeken hoe de wetenschap zich door de tijdvakken heen heeft ontwikkeld.

Hoofdpunten uit de geschiedenis van de wetenschap
De keuze van het eindproduct is vrij. In je eindproduct noem je de hoofdpunten uit de geschiedenis van de wetenschap. Je ontwerpt daarvoor een indeling van de geschiedenis van de wetenschap in periodes.
Uit elke periode kies je één wetenschapper die volgens jou model staat voor een ontwikkeling binnen de wetenschap in die periode.

Colofon

Het arrangement 06.2 Wetenschappelijk denken h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-04-20 13:58:35
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

De opdracht 'Ontwikkeling van het wetenschappelijk denken' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.

Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use

Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo, leerjaar 4 en 5. Dit is tijdvak 6 met het onderwerp: Wetenschappelijk denken. In de de tijd van de oude grieken en romeinen, ontstond de filosofie, waar denkers zich initieel richtten op de natuur. Hieruit ontstond de natuurwetenschap zoals we het tegenwoordig kennen. Natuurfilosofen in het oude griekenland waren bijvoorbeeld Thales, Herakleitos, Parmenides en Demokritos. Ook waren er drie grote denkers die algemene begrippen en universele kennis wilden vergaren. Deze drie waren Sokrates, Plato en Aristoteles. Ideeën uit deze tijd kwamen terug in de middeleeuwen: de Renaissance. Er ontstond een nieuw mens- en wereldbeeld doordat de middeleeuwse waarden en christelijke overtuigingen in twijfel werden getrokken. Er ontstond ook een bloei in kunst, cultuur, wetenschap en literatuur. Maar de kennis die de denkers uit de oudheid hadden, was vaak speculatief. Ook in de middeleeuwen waren er weinig meetinstrumenten om theorieën te bewijzen naast de dagelijkste observaties. Daarom had de wetenschap eerder een filosofische karakter. De periode voor en na 1600 is het tijdperk van de wetenschappelijke revolutie. Er kwamen ideeën tegen het beeld van de kerk in gingen dus ontstond er een worsteling tussen Kerk en wetenschap. Belangrijke wetenschappers in deze tijd waren Nicolaas Copernicus en Galileo Galilei. In de periode hierna, in de 18de eeuw, ontstond de Verlichting. Hier werd niet alleen het beeld rondom politiek, economie en religie veranderd maar ook de wetenschap. Hier werd het mogelijk om op een rationele manier van het kijken naar de wereld (rationalisme). Het is kennis die voortgebracht wordt door het logisch beredeneren van verschijnselen die zich in de natuur voordoen. René Descartes wordt gezien als de grondlegger van het rationalisme. Het materiaal bespreekt verder nog de natuurkundige Robert Hooke.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
De tijd van regenten en vorsten (1600 - 1700); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
5 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, geschiedenis, hv45, kerk en wetenschap, natuurfilosofen, rationalisme, stercollectie, verlichting, wetenschappelijk denken, wetenschappelijke revolutie

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Ontwikkeling wetenschappelijk denken

Ontwikkeling wetenschappelijk denken

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open