04.3 Oordelen over kruistochten h45

04.3 Oordelen over kruistochten h45

Intro en probleemstelling

Kruistochten naar Jeruzalem

De kruistochten waren reizen richting Jeruzalem in de periode van ongeveer 1100 tot 1300. Eigenlijk was alleen de eerste kruistocht die begon in 1096 een militair succes. Het door de moslims bezette Jeruzalem werd in dat jaar door de kruisvaarders veroverd.

Kruistochten geen succes
Daarna waren de kruistochten alleen nog lange voetreizen vol ontberingen en ellende. Desondanks sloten duizenden mensen uit alle uithoeken van Europa zich aan bij de legers van de kruisvaarders. Vaak werd de plaats van bestemming niet eens bereikt en stierven mensen onderweg door geweld, honger of aan ziekten. Desondanks bleef het enthousiasme om deel te nemen aan de kruistochten groot.

Probleemstelling

Een tijd van avontuur en heldendom
De tijd waarin de kruistochten werden gehouden werd in Europa vaak gezien als een periode van avontuur en heldendom. De werkelijkheid was waarschijnlijk een stuk minder mooi. Het verhaal van de kruistochten is veranderd in een verhaal van buitensporig geweld, uitbuiting en eigenbelang.
Tegenwoordig wordt opnieuw over de kruistochten gesproken als het gaat over de gevoeligheden die er zijn tussen het 'christelijke' westen en de islam.

Beeldvorming over kruistochten
In deze opdracht houd je je bezig met de beeldvorming over de kruistochten.
Je onderzoekt welke betekenis de periode van de kruistochten heeft voor het heden.
Die betekenis kan voor verschillende (groepen) mensen heel anders zijn.

Wat vind jij?
De opdracht wordt afgesloten met een debat.
Voor dat debat bedenk je één of meerdere stellingen.

Colofon

Het arrangement 04.3 Oordelen over kruistochten h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-08-16 11:25:36
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

De opdracht 'Oordelen over de kruistochten' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.

Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use

Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo, leerjaar 4 en 5. Dit is tijdvak 4 met het onderwerp: oordelen over kruistochten. De kruistochten waren een opmerkelijk deel van de westerse geschiedenis, waarbij gedurende een periode van tweehonderd jaar (1096-1291) groepen uit heel West-Europa naar Jeruzalem trokken om Het Heilige Land op de moslims te veroveren. Religieus enthousiasme en de oproep van de paus speelden een belangrijke rol als drijfveer. Naast religieuze motieven waren er ook machtspolitieke factoren, zoals het streven van de paus om zijn gezag te herstellen en de adel en ridders die avontuur en macht zochten. Ondanks de inspanningen waren de resultaten van de kruistochten teleurstellend. Zowel het Byzantijnse rijk als Het Heilige Land werden uiteindelijk onderdeel van het Ottomaanse rijk. Toch hadden de kruistochten een belangrijke impact op Europa. Ze brachten nieuwe handelscontacten tot stand en bevorderden de uitwisseling van ideeën tussen de Arabische en christelijke wereld. Het Oosters Schisma leidde tot een scheuring in de christelijke kerk, en het Byzantijnse rijk had een grote invloed op de cultuur en wetenschap in West-Europa. De kruistochten werden gedreven door religieuze motieven, maar vaak ook door persoonlijk gewin. Handelsprivileges en de lucratieve handel in relikwieën uit Jeruzalem speelden een rol bij de deelname van kooplieden en vorsten. Ondanks de vele uitdagingen en catastrofale gevolgen van sommige kruistochten slaagden de kruisvaarders erin om Jeruzalem tijdelijk te veroveren en enkele christelijke staten te stichten. Uiteindelijk werden de moslims echter weer de heersers in Het Heilige Land en eindigde het tijdperk van de kruistochten. Het materiaal bespreekt verder nog de combinatie jaarmarkt en kruistocht.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Geschiedenis; De tijd van steden en staten (1000 - 1500);
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
5 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, byzantijnse rijk, constantinopel, geschiedenis, heilig land, hv45, oordelen over kruistochten, oosters schisma, stercollectie, strijd christenen en moslims
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open