04.1 Succes van de gilden h45

04.1 Succes van de gilden h45

Intro en probleemstelling

Gilden

Een gilde was een vereniging van personen met hetzelfde beroep. De meeste gilden waren ambachtsgilden. Voorbeelden zijn het bakkersgilde, het weversgilde, het kunstenaarsgilde en het schoenmakersgilde.
In een gilde werd kennis en ervaring uitgewisseld. Nieuwe gildeleden werden opgeleid in het vak. Na een jarenlange opleiding werd een leerling "gezel". Na het maken van het "meesterstuk" kon een gezel uiteindelijk "meester" worden. Iemand die "meester" was kon lid worden van een gilde.

Meer dan zomaar een vereniging
Het gilde kwam ook op voor de belangen van de gildeleden en beschermde hen. Het gilde bepaalde de regels en zorgde ervoor dat de leden zich aan de regels hielden.
Wanneer iemand lid werd van een gilde had dit grote invloed op zijn leven. Je had als gildelid niet alleen het recht om een bepaald beroep uit te oefenen, het gilde bood ook een vorm van sociale zekerheid: gildebroeders hielpen elkaar in geval van ziekte of andere bijzondere omstandigheden.

Probleemstelling

Gilden langdurig succesvol
Bij het woord "gilde" denk je vast aan de Middeleeuwen. Dat is terecht, want gilden zijn in de loop van de Middeleeuwen ontstaan. Maar gilden waren wel actief tot aan het begin van de 19de eeuw.
Gilden zijn succesvolle organisaties geweest, die soms eeuwenlang bestonden, over de ‘grenzen’ van verschillende tijdvakken heen. In deze opdracht probeer je een verklaring te vinden voor het langdurige succes van de gilden.

Poster
Je maakt een poster waarop je het ontstaan, de bloei en de afloop van de gilden toont. Je poster geeft bovendien inzicht in het voortbestaan van de gilden gedurende verschillende tijdvakken en perioden. Ook geeft je poster een verklaring voor het langdurige succes van de gilden.

Colofon

Het arrangement 04.1 Succes van de gilden h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-08-16 12:09:37
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

De opdracht 'Succes van de gilden' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.

Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use

Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo, leerjaar 4 en 5. Dit is tijdvak 4 met het onderwerp: Succes van de gilden. Ongeveer duizend jaar geleden waren er maar weinig steden en werkten de meeste mensen in de landbouw met primitieve middelen. Na 1100 werden er betere gereedschappen ontwikkeld, zoals de ijzeren ploeg, en begon de bevolking te groeien door grotere oogsten. Er ontstond voedseloverschot dat verhandeld kon worden, wat leidde tot de groei van steden en een diversiteit aan beroepen. De ontwikkeling van steden was een belangrijke stap richting moderne samenlevingen. De landbouwontwikkelingen hadden vaak grote gevolgen in de geschiedenis. Vóór de 11e eeuw werkten de meeste mensen in de landbouw als horigen, maar na 1000 werden er meer landbouwgronden ontgonnen en veranderde het landschap. De introductie van de ijzeren ploeg, het gebruik van paarden en het drieslagstelsel verbeterden de voedselproductie. De bevolking groeide en landbouwoverschotten werden verhandeld op markten. De onveilige wegen maakten handelscontacten tussen gebieden moeilijk, maar met de opbloei van de landbouw werd handel mogelijk. Steden werden gebouwd op gunstige handelslocaties en kregen stadsrechten van de landsheer. Handel, ambacht en gilden bloeiden op in steden, waardoor een nieuwe manier van leven ontstond die onafhankelijk was van feodale verhoudingen. De welvaart door handel maakte de steden onafhankelijker. Steden werden centra van economische activiteiten en bouwden stenen huizen en openbare gebouwen. In de late Middeleeuwen begonnen steden samen te werken in handelsverbanden, zoals de Hanze, om hun belangen beter te verdedigen. Ambachtslieden organiseerden zich in gilden, wat naast belangenbehartiging ook zorgde voor sociale zekerheid. Het materiaal bespreekt verder nog handelaren uit Tiel.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Geschiedenis; De tijd van steden en staten (1000 - 1500);
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
Trefwoorden
ambachtslieden, arrangeerbaar, geschiedenis, groei in de steden, handelsverbanden, hv45, landbouw, sociale zekerheid, stercollectie, succes van de gilden
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open