02.3 Romanisering vs globalisering h45

02.3 Romanisering vs globalisering h45

Intro en probleemstelling

Romeins imperium

De Romeinen gebruikten het woord 'imperium' om hun rijk aan te duiden. Het woord imperium betekent hier "(wereld)macht". Ruim tweeduizend jaar geleden hebben de Romeinen hun invloed over bijna de hele toenmalige ‘wereld’ verspreid. Het Romeinse Rijk strekte zich uit van India tot aan Engeland en van Nederland tot aan Ethiopië.

Romeinse invloeden
De invloed van de Romeinen is groot geweest. Andere volkeren namen veel ideeën en ontwikkelingen over van de Romeinen. De Romeinen stimuleerden dit ook heel bewust om de nieuwkomers aan zich te binden. Dit noem je romanisering.

Globalisering
Tegenwoordig hoor je vaak de term globalisering. Globalisering heeft vooral te maken met een toename van internationale handel tussen landen, regio’s en bedrijven. De steeds verbeterende ontwikkelingen in communicatietechnologie en de media ondersteunen dit proces.

Probleemstelling

Romanisering vergelijken met globalisering
Mensen proberen globalisering te begrijpen door globalisering te vergelijken met romanisering. In deze opdracht ga je kijken of het eigenlijk mogelijk is om de romanisering in de tijd van de Romeinen te vergelijken met de globalisering van nu. Vergelijk je appels met peren of kun je deze twee ontwikkelingen goed met elkaar vergelijken?

Verslag
Je gaat op zoek naar bronnen die goed bij het onderwerp passen. Van je bronnenonderzoek maak je een verslag.

Colofon

Het arrangement 02.3 Romanisering vs globalisering h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-04-20 11:23:14
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

De opdracht 'Romanisering versus globalisering' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.

Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use

Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo, leerjaar 4 en 5. Dit is tijdvak 2 met het onderwerp: Romanisering vs globalisering. De invloed van de Romeinen is groot geweest. Andere volkeren namen veel ideeën en ontwikkelingen over van de Romeinen. De Romeinen stimuleerden dit ook heel bewust om de nieuwkomers aan zich te binden. Dit noem je romanisering. De verspreiding van het Romeinse rijk (Romeinse imperium) begon in Rome. In de eerste periode werd Italië veroverd en Tunesië. Daarna Spanje en Griekenland. Julius Caeser zorgde voor overwinningen in onder andere Gallië (noordwest-Europa) en Keizer Augustus zorgde voor de Romeinse vrede (Pax Romana). Keizer Claudius veroverde Engeland en Wales en keizer Trainanus zorgde voor de laatste grote uitbreiding. Na contact met de grieken, namen de Romeinen steeds meer invloeden over vanuit de Griekse cultuur zoals literatuur en kunst. Alle veroverde gebieden kregen de Romeinse cultuur, spraken dezelfde taal en vielen onder het Romeinse burgerrecht. Enkele jaren voor de geboorte van Julius Caesar maakten de Romeinen kennis met Keltische en Germaanse stammen in Noordwest-Europa met een verwante taal. Na enkele veldslagen langs de grenzen van het Romeinse rijk wilden de Romeinen de grens bij de rivier de Elbe leggen, maar stuitten opnieuw op de Germanen. Na een nederlaag in het Teutoburgerwoud vormden de Rijn en de Donau de grens. Er vond uitwisseling plaats tussen de Romeinse en Germaanse cultuur. Sommige Germaanse stammen werden bondgenoten van de Romeinen. Later werden de Germanen naar het westen gedreven door de Hunnen en verspreidden ze zich over Europa. Dit wordt de grote volksverhuizing genoemd. De Germanen kregen autonomie binnen het Romeinse rijk en namen de taal, gewoonten en het christelijke geloof over. Het West-Romeinse Rijk werd vervangen door Germaanse koninkrijken. Het materiaal bespreekt verder nog Julius Caesar, Romeinen in Nederland en Teutoburgerwoud
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Geschiedenis; De tijd van Grieken en Romeinen (3000 v C - 500 n C);
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
5 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, geschiedenis, hv45, imperium, julius caesar, keltische en germaanse stammen, pax romana, romanisering vs globalisering, stercollectie, teutoburgerwoud

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Geschiedenis 2e fase

https://maken.wikiwijs.nl/133751/Geschiedenis_2e_fase

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Geschiedenis Onderbouw

https://maken.wikiwijs.nl/88055/Geschiedenis_Onderbouw

VO-content Geschiedenis. (2018).

Het Romeinse Rijk-2 - hv123

https://maken.wikiwijs.nl/62217/Het_Romeinse_Rijk_2___hv123

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open