Thema: Water - vmbo12

Thema: Water - vmbo12

Inleiding

Welkom bij het thema Water.
In dit thema kom je meer te weten over:

  • Waterkringloop.
    Water verandert steeds van fase: smelten, verdampen en condenseren. Het steeds veranderen noem je de kringloop van het water.
  • Problemen met water.
    Wat zijn de gevolgen van teveel water (overstromingen), waterschaarste (droogte) en vervuild water (drinkwater in gevaar)?
  • Nederland waterland.
    Nederland heeft maatregelen genomen om overstromingen te voorkomen na de Watersnoodramp.
    Wij kunnen ook land droogleggen en inpolderen.
    Er zijn ook manieren om rivieren meer ruimte te geven, zodat ze niet overstromen.
  • Gebruik van water.
    Hoe is de verdeling op aarde van zoet en zout water?
    Nederland heeft schoon, gezuiverd drinkwater.
    Hoe gaat dit in zijn werk en wat is de taak van waterschappen en drinkwaterbedrijven?

Colofon

Het arrangement Thema: Water - vmbo12 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2019-10-07 17:18:35
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Het thema 'Water' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO.

Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VMBO leerjaar 1 en 2. In het thema 'Water'' worden zeven verschillende onderwerpen besproken. Het eerste onderwerp is genaamd "Waterkringloop" en beschrijft wat condensatie, smelten en verdamping is, en hoe faseovergangen werken. Hierna wordt de waterkringloop geïllustreerd, waarbij de weg die waterdruppels afleggen wordt beschreven. Het volgende onderwerp, genaamd "Drinkwater", beschrijft de verdeling van zoet en zout water op aarde en welk water we kunnen gebruiken als drinkwater. Ook worden de waterschappen uitgelegd en het belang hiervan in een land als Nederland. Het derde onderwerp, "Nederland waterland", legt uit wat het NAP is en benadrukt de kwetsbaarheid van Nederland door de lage ligging. Het belang van polders in de strijd tegen het water wordt ook besproken. In het onderwerp "Rijnreis" wordt informatie gegeven over de Rijn, waar deze ontstaat, welke landen de rivier doorkruisen en waar de Rijn Nederland binnenkomt. De verschillende soorten rivieren, zoals smeltwaterrivieren, regenrivieren en gemengde rivieren, worden besproken. Begrippen zoals stroomgebied, waterscheiding en delta komen aan bod. De bovenloop, middenloop en benedenloop van een rivier worden besproken, evenals hun invloed op sedimentatie, verval en erosie. Er wordt uitgelegd waarom rivieren bochten hebben en hoe deze ontstaan. Tot slot wordt het begrip "verhang" behandeld. In het onderwerp "Problemen met water" worden waterschaarste, verdroging en overstromingen uitgelegd, waarbij Bangladesh als voorbeeld wordt genomen als een land dat, net als Nederland, te maken heeft met overstromingen en een slechte waterkwaliteit. In het laatste thema, genaamd "Waternoodsramp 1953", wordt verteld over de watersnoodramp die op 31 januari 1953 plaatsvond in Zeeland en andere delen van Nederland. Ook wordt besproken hoe deltawerken in de toekomst moeten helpen om herhaling van dergelijke rampen te voorkomen.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO theoretische leerweg, 1; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2;
Leerinhoud en doelen
Waterkringloop; Waterproblematiek; Werking van de waterkringloop; Water; Aardrijkskunde; Waterbeleid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
16 uur en 30 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, drinkwater, nap, rijn, stercollecties, vmbo leerjaar 1 & 2, water, waterkringloop, waternoodsramp

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Kennisbank Aardrijkskunde - vmbo12

https://maken.wikiwijs.nl/134827/Kennisbank_Aardrijkskunde___vmbo12

VO-content - Toetsen. (z.d.).

Thema Water toetsen

https://maken.wikiwijs.nl/141776/Thema_Water_toetsen

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Water D-toets

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Versie 2.1 (NL)

Versie 3.0 bèta

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open