CodeKinderen

Welkom

 

Let op de CodeKinderen website gaat verhuizen naar een nieuwe omgeving. Hij staat nu tijdelijk hier met alweer 2 nieuwe lessen. Op de IPON in utrecht staat de nieuwe CodeKinderen.nl site live en worden er op 6 april presentaties gegeven over de nieuwe site op het Open Leermiddelen plein.

 

CodeKinderen laat leerlingen uit het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs kennis maken met computational thinking. Computational thinking is een van de vaardigheden die iedereen die in de 21e eeuw werkt of leert zou moeten beheersen. Computational thinking gaat over leren programmeren. Maar computational thinking is meer dan dat. Je leert op een creatieve manier met behulp van technologie problemen oplossen.  Leren programmeren betekent eigenlijk analytisch leren denken. Je gaat eenvoudige handelingen opdelen in stapjes. Al deze stapjes samen vormen een programma. Sla je een stapje over dan klopt je programma niet en moet je gaan debuggen. Met de activiteiten binnen Codekinderen leren we onze leerlingen de beginselen van het programmeren. We hebben de activiteiten in drie thema's beschreven:

unplugged - dat betekent dat je er geen computer voor nodig hebt

maken - leert je dat je behalve consument ook producent kunt zijn.

programmeren - je leert wat programmeren is en hoe je zelf een stukje code, een game of een app kunt programmeren

unplugged

maken

programmeren

 

Op deze site maken we zoveel mogelijk gebruik van gratis applicaties, liefst zonder inlog. Op het moment dat er sprake is van een betaalde account of dat je specifieke materialen nodig hebt voor de opdracht zullen we dit vermelden.

Lesbrieven uit Codekinderen 1.0, Codekinderen 2.0 en CodeKinderen 3.0 staan in het archief.

Voor vragen kun je contact opnemen met de stichting CodeKlas
via mail@stichtingcodeklas.nl.

Colofon

Het arrangement CodeKinderen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2022-03-16 17:02:33
Licentie
CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Voor vragen kun je contact opnemen met de stichting CodeKlas via mail@stichtingcodeklas.nl

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit is versie 3.0 van CodeKinderen. De lessen en activiteiten zijn bedoeld voor leerlingen in het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Veel van de activiteiten zijn gratis te gebruiken, bij een aantal kun je een aantal levels gratis spelen en bij een aantal lessen moet je echt materialen aanschaffen.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
basisonderwijs, beebot, codekinderen, computational thinking, digitale geletterdheid, maakonderwijs, makeymakey, microbit, programmeren, voortgezet onderwijs
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open