Aandoeningen bij ouderen.

Aandoeningen bij ouderen.

Startpagina

Dit is een website met informatie over 6 aandoeningen. COPD, Dementie, Slechtziendheid, Slechthorendheid, Reuma en Parkinson. Op deze website kunt u per aandoening vinden een oorzaak van de aandoening, De ziekteverloop, Beperkingen door de aandoening, Redenen voor een hulpmiddel, 4 hulpmiddelen, Beschrijving van die hulpmiddelen, Hoe je die hulpmiddelen kan gebruiken en de kosten van de hulpmiddelen.

 

Deze site is bedoeld voor de mensen die in directe omgeving te maken hebben met een of meerdere van deze aandoeningen. Of mensen die het zelf hebben.

COPD

Oorzaak van COPD:

 

  1. De meest voorkomende oorzaak van COPD is roken, Maar er zijn nog meer oorzaken waardoor je COPD kan krijgen. Astma, Longontsteking en andere longziekten.Luchtvervuiling, Erfelijke ziekten, Schadelijke stoffen denk hierbij aan Houtstof, Lijm en verfdampen

Verloop COPD:

                       

  1.   COPD is een chronische ziekte. Met behulp van medicatie en therapie kunnen de klachten enigzins verlicht worden. Een gezonde leefwijze en stoppen met roken helpt ook.

 

Beperkingen die de aandoening veroorzaakt?

 

  1. Door COPD kun je vele dingen niet meer doen. Denk hierbij aan Hardlopen, Fietsen en sporten. Bij een hoger stadium kunnen dingen die je in het dagelijks leven veel moet doen ook lastig worden. Zoals aankleden, traplopen, de hond uitlaten en wassen.

Wat kunnen de redenen zijn waarom de zorgvrager een hulpmiddel nodig heeft, passend bij het ziektebeeld.

  1. Niet meer kunnen fietsen of wandelen. Geen boodschappen meer kunnen doen.
  2. Niet meer zelfstandig kunnen douchen of jezelf aankleden. Niet meer eten kunnen maken of kunnen eten.

 

4 hulpmiddelen die ingezet kunnen worden.

Elektrische fiets, Rollator, Douchestoel en rekjes in de douche.

Beschrijf wat het hulpmiddel inhoudt.

  1. Elektrische fiets: Bij een elektrische fiets hoef je zelf niet zwaar te trappen en eigelijk hoef je zelf niet veel te doen.
  2. Zora: Zora gaat bij de mensen langs en houd ze gezeldschap zodat ze niet zelf ergens heen hoeven maar dan ook niet deppresief worden. Aangezien mensen met COPD niet veel kunnen doen en niet veel de deur uit kunnen, Dan hebben ze toch nog gezeldschap.
  3. Douche stoel: Bij een douche stoel kun je jezelf zittend wassen. Dat kost bijna geen inspanning en kan je het nog een beetje zelfstandig doen.
  4. Rekjes in de douche: Bij rekjes in de douche kun je jezelf ook ondersteunen. Zo blijft het ook nog zelfstandig.

 

Kosten hulpmiddelen.

1. Elektrische fiets: 500-1000 euro.

2. Zora: 15000 euro.

3. Douche stoel: 20-30 euro.

4. Douche rekjes: 10-15 euro.

 

 

 

Informatie filmpje.

Dementie

Oorzaak van de aandoening

De verwerking van informatie in de hersenen raakt verstoord en de geestelijke vermogens gaan achteruit.

Het ziekte verloop

Het bestaat uit 3 fasen het begin, de midden en de late fase. In het begin merk je nog bijna niks van de aandoening en in de midden fase word het iets erger en begin je dingen te vergeten. Je begint ook wat prikkelbaarder te worden, En in de late fase herinneren ze zich bijna niks meer. Vaak komen ze dan ook terug in een andere tijd en  ze voelen zich weer aslof ze in hun jeugd zitten. Ze hebben niet echt meer besef van de tijd. Vaak herkennen ze hun eigen kinderen ook niet meer.

Beperkingen die de aandoening veroorzaakt

Mensen met dementie vergeten veel dingen. Soms kunnen ze ook heftiger gaan reageren op dingen die je zegt: zoals snel boos worden.

Hulpmiddelen

-Telefoon met foto's als toetsen Ongeveer 50 euro

Je kan op de telefoon een foto van een familielid zien zodat je ze snel herkent en met een druk op de knop ze kan bellen.

- Alarmknop voor om de hals met GPS Ongeveer 129 euro

Je kan als er iets gebeurd snel drukken op de knop zodat er contact met je word opgenomen. Via de GPS weten ze waar je bent.

- Wandbeugel Ongeveer 25/30 euro

Hier kan je je aan vast houden.

- Wekker en dwaalsensor Ongeveer 90 euro

Deze wekker waarschuwt met licht en/of geluidsignalen dat de bewegingsdetector een beweging heeft waargenomen met de wekkerfunctie. De dwaalsensor schakelt het oriëntatielampje in zodra de detector een beweging waarneemt en stuurt een alarmsignaal naar de ontvanger.

Dit hulpmiddel wordt nog niet zo lang gebruikt.

 

Linkje website:

http://www.winkelmetzorg.nl/c-1373515/winkel-voor-alzheimer-en-dementie-hulpmiddelen/

Informatie filmpje.

Slechtziendheid

Beschrijving wat het ziektebeeld inhoud

  1. Slechtziendheid betekent dat de gezichtsscherpte lager is dan normaal. Het zicht is verkleind of iemand kan niet goed in het licht kijken. Er zijn veel verschillende vormen van slechtziendheid. Sommige mensen die slecht zien kunnen niet scherp zien, andere mensen zien allemaal donkere vlekken. Andere mensen zien alles wat recht voor hun staat, maar niet wat aan de zijkant staat. Uit cijfers van Vision2020 is gebleken dat er ongeveer 223.000 mensen slechtziend zijn alleen al in Nederland. Over het algemeen is slechtziendheid te verdelen in 3 categorieën: bijziendheid, verziendheid of astigmatisme. Bijziendheid betekent dat je wat dichtbij is goed kunt zien en dat wat ver weg is minder scherp is. Verziendheid is het tegengestelde van bijziendheid. De dingen op afstand zie je haarscherp, maar dichtbij is het gezichtsvermogen minder goed. Astigmatisme is een afwijking in de kromming van het hoornvlies.

  2. De oorzaken van slechtziendheid kunnen zijn: als het aangeboren is. Als je aangeboren slechtziendheid hebt, dan heb je vaak CVI ( Cerebraal Visuele Stoornis ) of albinisme. Een andere oorzaak kan de ouderdom zijn. Mensen op een wat oudere leeftijd hebben vaak last van staar. Een andere oorzaak bij ouderdom kan diabetes zijn. Ook kun je nog een andere oogaandoening hebben waardoor je slechtziend wordt. Sommige mensen worden ook ineens slechtziend, maar vaak verergeren de klachten en symptomen langzaam. Meestal komt plotselinge slechtziendheid voor bij een netvliesloslating of een afsluiting van netvliesbloedvaten door een bloedpropje.

  3. De ziekteverloop gaat bij een plotselinge slechtziendheid langzaam achteruit. De symptomen verergeren langzaam en je slecht zal nog slechter worden. Als het komt door een aangeboren afwijking of door ouderdom komt dan zie je helemaal slecht.

  4. Beperkingen bij slechtziendheid kunnen zijn dat je je niet zelf meer kunt wassen. Doordat je slechtziend bent kun je je niet meer veilig voelen om alleen boodschappen te gaan doen.

Redenen waarom de zorgvrager een hulpmiddel nodig heeft

Als een patiënt slechtziend is kun je heel veel dingen niet meer zelf doen. De veiligheid is weg en het vertrouwen ook. Zonder rollator naar de supermarkt lopen kan niet meer, en in een erge vorm van slechtziendheid kan zelfs alleen de boodschappen doen niet meer. Dat geldt niet alleen voor de boodschappen, maar bijvoorbeeld een blokje lopen of een dagje weg kan ook problemen geven.

 

Hulpmiddelen

Hulpmiddel 1 koken

  1. Voor het eten koken heb je vaak receptjes wat je moet lezen. Ook staat er vaak achter op verpakkingen hoe je het product moet bereiden. Als je slechtziend bent kun je een loep gebruiken. Ook kun je de verlichting helder maken. Door de verlichting beter te maken kunnen de meeste slechtziende mensen toch iets meer zien.
  2. Als je de loep bij het pakje met de bereidingswijze houdt, dan worden de letters groter en duidelijker. Zo kan een slechtziend persoon toch nog eten koken.
  3. De prijs van een loep is ongeveer tussen de €5 en de €40.

 

Hulpmiddel 2 lezen

  1. De meeste mensen die slechtziend zijn kunnen niet meer lezen. Ook daar kun je weer een loep voor gebruiken, maar er zijn ook andere dingen verkrijgbaar. Als de mensen thuis een computer hebben dan kun je daar screenreaders opzetten. De screenreaders lezen de tekst voor en zo is het voor slechtzienden veel gemakkelijker. Je hebt verschillende soorten screenreaders. Je hebt commerciële screenreaders, maar bijvoorbeeld ook open source screenreaders. Bij de laatste methode kun je gebruik maken van windows 7 of windows XP. Als je heel slechtziend of blind bent dan kun je voelboeken en brailleboeken nemen. Zo kunnen de mensen voelen wat er staat en zo kunnen ze toch nog lezen.
  2. Als je bijvoorbeeld een brailleboek neemt dan kunnen de mensen zo met hun handen voelen wat er staat. Je moet wel om denken als je een brailleboek koopt, dat je eerst braille moet leren voor je het kunt gebruiken. Als je braille geleerd hebt dan kun je net zo boeken lezen als ieder ander.
  3. De kosten van een brailleboek zijn ongeveer tussen de €5 en €20. De screenreaders zijn voor iedereen gratis te gebruiken.

 

Hulpmiddel 3 IPhone of IPad

  1. Voor de mensen die een IPhone of IPad gebruiken is er een speciale manier zodat ook slechtziende mensen deze elektronica kunnen blijven gebruiken. Doordat slechtziende mensen last kunnen hebben van licht wat niet fel genoeg is kun je de kleuren bij een IPhone of IPad omkeren. Je kunt de lettergrootte aanpassen en Siri instellen. Door Siri kun je snel dingen te weten komen en makkelijk berichtjes versturen. Als mensen niet kunnen lezen wat er op hun scherm staat dan kunnen ze VoiceOver aanzetten. De VoiceOver vertelt je precies wat er op het scherm gebeurd.
  2. De prijs van een IPhone kan heel erg verschillen. Neemt je een IPhone 4 dan betaal je €120. Neemt u bijvoorbeeld de nieuwste Iphone 7 plus dan betaal je tussen de €800 en €1000. Wilt je liever een IPad aanschaffen dan betaal je €200.

 

Hulpmiddel 4 lopen

  1. De app Pedestrian Neatebox is in 2014 uitgebracht, maar wordt nog niet veel gebruikt. Dit komt doordat de meeste mensen die slechtziend zijn geen telefoon hebben. Deze app kan communiceren met stoplichten. Mensen hoeven zelfs niet meer het knopje in te drukken. De app geeft met een signaal aan wanneer of het stoplicht op groen staat en de mensen kunnen oversteken.
  2. De prijs van deze app is niet te vinden.

 

 

 

 

Informatie filmpje.

Slechthorendheid

Slechthorendheid.

Slechthorendheid is dat mensen niet goed kunnen horen. 

Oorzaken

Oorzaken daarvan kunnen zijn: Zwangerschapsvergiftiging, virusinfecties, problemen rond de bevalling (met name zuurstoftekort), hersen(vlies)ontsteking, middenoorontsteking en lijmoren bij kinderen. Bij volwassen mensen kan het komen door geluidsoverlast, otosclerose, ziekte van Méniere, een ongeval of vergiftiging. Bij ouderen kan het komen doordat de hersenen minder prikkels geven. Slechthorendheid begint al op het 20e levensjaar maar leidt pas op latere leeftijd tot problemen. Daarnaast speelt erfelijkheid ook een rol bij het krijgen van gehoorstoornissen.

Ziekteverloop

Mensen met slechthorendheid hebben moeite met gesprekken voeren, omdat ze meestal de ander niet goed kunnen horen. Ook kunnen ze problemen hebben met spraak, omdat ze zichzelf niet goed kunnen horen.


Waarom hebben mensen met slechthorendheid hulpmiddelen nodig?
Mensen met slechthorendheid hebben hulpmiddelen nodig zodat ze alles beter kunnen horen, en zo minder problemen hebben met communicatie.

Hulpmiddelen:


Gehoorapparaat: Dit is een soort van oordopje die je in je oor moet doen en daaraan zit een soort van kastje die het geluid opvangt zodat je alles beter hoort.


Implantaat: dit is een soort kastje die de geluidsgolven naar de gehoorszenuw stuurt omdat die bij dove/slechthorende mensen niet meer werkt.


Telefoon voor slechthorende mensen: Dit is een normale telefoon, maar je hoort diegene harder praten zodat slechthorende mensen het ook kunnen horen.


Gebarentaal: dit is een hulpmiddel voor slechthorende mensen zodat ze goed met elkaar kunnen communiceren

Wekker voor slechthorenden: Dit is een speciale wekker die extra hard afgaat en heeft een ingebouwd licht zodat iemand die slechthorend is toch wakker kan worden doordat dat licht flikkert als de wekker afgaat.

Informatie filmpje.

Reuma

Beschrijving wat het ziektebeeld inhoud

  1. Reuma is een ziekte die in sommige gevallen de pezen en spieren aantast. In andere gevallen tast reuma de gewrichten en het kraakbeen aan. Reuma is een verzamelnaam voor ongeveer 100 verschillende ziektes.
  2. Vaak is de oorzaak van reuma niet bekend. Het kan door roken en overgewicht komen. Ook kan reuma erfelijk zijn. Als er reuma in de familie voorkomt is er een grote kans dat je het ook krijgt.
  3. Eigenlijk is reuma altijd chronisch. Je kunt er niet weer van genezen. Met een goede behandeling kun je je lichaam tot rust laten komen. Als je een goede behandeling hebt gehad, dan heb je er goede en slechte dagen tussen zitten.
  4. Bij reuma heb je vaak last van je voeten. Daardoor kun je heel veel dingen niet meer doen waar je je voeten bij nodig hebt.

 

 

 

Redenen waarom een zorgvrager een hulpmiddel nodig heeft

Je hebt hulpmiddelen op heel veel verschillende gebieden. Zowel voor persoonlijke verzorging tot huishoudelijk zijn er verschillende hulpmiddelen. De hulpmiddelen voor bijvoorbeeld wassen heeft iemand nodig omdat diegene zichzelf niet meer kan wassen. Dat geld voor aankleden en eten en drinken. Ook geldt dat bij reuma met bijvoorbeeld het vervoer. Als je jezelf niet meer kunt verplaatsen doordat je last van je voeten hebt, kun je gebruik maken van een taxi.

 

4 hulpmiddelen

Hulpmiddel 1 wassen

  1. Bij wassen zou je kunnen denken aan een badplank.
  2. De badplank helpt om in en uit het bad te kunnen stappen. Hierdoor is de kans op uitglijden kleiner. Je kunt de badplank over de rand van het bad heen leggen en daar op kunt gaan zitten. Zo kun je makkelijker in en uit het bad komen, zonder dat je uitglijd.
  3. De badplank kost op verschillende websites tussen de €50 en €70. De gemiddelde prijs ligt dus rond de €60.

 

Hulpmiddel 2 slapen

  1. Voor slapen is een goede bedbodem en een goed matras heel belangrijk. Als je een nieuw bed gaat kopen, moet je goed kijken welk matras goed voor je is als je reuma hebt.
  2. Je hebt 5 verschillende soorten matrassen die je kunt gebruiken als je reuma hebt. Dat kan een latex matras zijn. Dit matras is zacht en vormt zich gemakkelijk naar uw lichaam. Het kan bijvoorbeeld ook een binnenveringsmatras zijn. Een binnenveringsmatras kan zo gemaakt worden dat op gevoelige plaatsen minder tegendruk van het matras ontstaat. Er zijn dus genoeg verschillende matrassen die je kunt gebruiken bij reuma. Als je een matras koopt moet je eigenlijk vragen of je eerst een paar dagen het matras op de proef kunt gebruiken. Zo kun je testen of het matras goed ligt.
  3. Een latex matras kost tussen de €200 en €300. Een binnenveringsmatras kost ongeveer €250.

 

Hulpmiddel 3 lopen

  1. Als je geen zeker gevoel hebt met lopen, dan kun je een looprek of een rollator gebruiken. Een rollator helpt mensen met reuma bij onvoldoende kracht en evenwicht. Ze verlichten ook de pijn in benen en in de wervelkolom.
  2. Een looprek is stabieler dan een rollator. Een looprek is voor kortere afstanden in huis. Een rollator is voor langere afstanden, dus bijvoorbeeld naar de supermarkt om boodschappen te doen of om een stukje te wandelen.
  3. De kosten voor een looprek zijn €35 tot €50. De kosten voor een rollator zijn €40 tot €110.

 

Hulpmiddel 4 App

  1. De reuma app stelt de mensen allerlei vragen over hunzelf.
  2. Dus bijvoorbeeld met betrekking tot reuma, pijn en medicatie, maar bijvoorbeeld ook bewegen. Als je dan antwoord geeft krijg je tips, zodat je dag net wat soepeler verloopt.
  3. Je kunt de reuma app gratis downloaden.

 

 

Informatie filmpje.

Parkinson

Ziekte van Parkinson.

Parkinson is een ziekte in het centraal zenuwstelsel die ervoor zorgt dat zenuwcellen afsterven.

Oorzaken

De ziekte ontstaat waarschijnlijk door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Als de ziekte in de familie zit heb je ook meer kans om Parkinson te krijgen. De ziekte van Parkinson is progressief, dit wil zeggen dat het alleen maar verergerd.

Ziekteverloop.

Klachten beginnen meestal aan éen helft van het lichaam en worden na een bepaalde tijd alleen maar erger. Na enkele jaren ontstaan er problemen met de balans en kunnen mensen vallen. Verdere klachten die kunnen ontstaan zijn hallucinaties, problemen met urineren en ontlasten, cognitieve problemen en moeite hebben met slikken. De levensverwachting van mensen met de ziekte van Parkinson is hetzelfde als gezonde mensen. Dit komt omdat meestal oude mensen de ziekte krijgen. Mensen met Parkinson hebben moeite met spreken, dit doen ze meestal heel langzaam. Ook hebben ze moeite om dingen vast te houden doordat ze vaak last hebben van tremors (trillingen). Mensen met de ziekte van Parkinson hebben ook last van stijfheid in hun handen, armen voeten en benen.

Waarom hebben mensen hulpmiddelen nodig?:

Mensen met de ziekte van Parkinson hebben medicijnen nodig om de symptomen te onderdrukken. De ziekte van Parkinson is helaas niet te genezen dus daar zijn geen oplossingen voor.

Hulpmiddelen:

Levodopa: Dit is een medicijn dat wordt omgezet in dopamine om het dopamine tekort weer aan te vullen.

Selegeline: Dit medicijn voorkomt de afbraak van dopamine. Dit medicijn wordt in een vroeg stadium van de ziekte gebruikt of later in combinatie met levodopa.

Verzwaard bestek: Dit is een hulpmiddel voor het eten. Mensen met de ziekte van Parkinson trillen nog al veel en als je dan met normaal bestek gaat eten vliegt het alle kanten op. Met verzwaard bestek is dit dus minder. Dit is te bestellen via zorgoutlet.nl en kost €19,95.

Operatie: Mensen die al langere tijd aan de ziekte lijden kunnen ervoor geopereerd worden. Deze operatie kan u helpen met het onder controle houden van de symptomen. Bij deze operatie worden er elektroden diep in de hersenen geplaatst.

Aangepast tuingereedschap: Dit is voor mensen met de ziekte van Parkinson die nog graag hun tuin bij willen houden. Zo zijn er speciale dingen zoals een plantentafel die wat hoger is, zodat ze op ooghoogte kunnen werken en zo niet hoeven te bukken. En is er ook een harkje met een speciaal handvat zodat het beter te hanteren is voor mensen met de ziekte van Parkinson.

Gloup gel: dit is een gel waardoor mensen met de ziekte van Parkinson hun medicatie makkelijker in kunnen slikken omdat mensen met Parkinson slikproblemen hebben.

Aangepaste computermuis: Dit is een aangepaste computermuis waar je je hand en pols op kunt rusten. Mensen met de ziekte van Parkinson hebben last van trillingen waardoor het werken met een muis niet altijd goed lukt.

Informatie filmpje.

Linkjes met meer informatie

COPD:https://www.longfonds.nl/copd/alles-over-copd/wat-is-copd?gclid=CjwKEAjw8ZzHBRCUwrrV59XinXUSJADSTE5kpxEIpa7Za_8OGeQRirNiTMSw3zVsDSU0J6f2dYEcURoCKpnw_wcB

 

Dementie: https://dementie.nl/?gclid=CjwKEAjw8ZzHBRCUwrrV59XinXUSJADSTE5kWy0RN4SMyJl5ZbCO1FLS7UezbSgf-SAXRrLsl0HXbxoCnpbw_wcB

 

Slechtziendheid: https://www.steunbartimeus.nl/ons-werk/

 

Slechthorendheid: http://www.hoorstichting.nl/het-gehoor/voorkom-gehoorschade/?gclid=CjwKEAjw8ZzHBRCUwrrV59XinXUSJADSTE5kBiisN6xlyeDt3ttasU7MKdPGE7xKT4mUILVRlb1HlBoC6uXw_wcB

 

Reuma: http://www.reumafonds.nl/reuma?gclid=CjwKEAjw8ZzHBRCUwrrV59XinXUSJADSTE5kw7Kb6Ru8sc9nTVG5r7aTdK3aMVUDrUHFQBiszaGYkxoC0Gzw_wcB

 

Parkinson: https://www.parkinsonfonds.nl/over-de-ziekte-van-parkinson/wat-is-de-ziekte-van-parkinson?gclid=CjwKEAjw8ZzHBRCUwrrV59XinXUSJADSTE5kqMMIpTjv1lznXa5PUPJMVtfH31MYU1D65M6X7CVFkBoC65rw_wcB